UTAZZ

Fotók: ilyen romantikus hely a Kékesi-tó, ahová a halak mellett a csodás naplementéért is érdemes ellátogatni

Jó időben lehet sátrazni és bográcsozni is a parton.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2023. március 15.


Link másolása

A hartai Sporthorgász Egyesület legnagyobb tava a 14 hektáros Kékesi-tó, melynek átlagos vízmélysége mintegy 3-3,5 méter. A tó földúton teljesen körbejárható. Egyik oldalán a nádasokkal tagolt rész kiválóan alkalmas a fenekező horgászatra. Jó időben lehet sátrazni, bográcsozni is. A másik oldalon a víz hirtelen mélyül, akár 3-4 méteres vízmélység is lehet.

A Kékesi-tóban túlnyomórészt ponty található, de van amur, csuka, süllő, kárász és keszeg is.

Bővebb információk ITT


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


UTAZZ
Szó szerint körbejárja a Földet a világ első hároméves hajóútja – ráadásul meglepően olcsón
A Föld minden pontjára eljuthatunk egy luxushajóval, mindössze egy kisebb lakás áráért.

Link másolása

Egészen különleges ajánlattal rukkolt elő egy utazási társaság, aminek igénybevételéhez ráadásul nem kis bátorság és elkötelezettség kell – írja a LADBible.

A világon először hároméves körutazást hirdetnek az elszánt jelentkezőknek.

A Life at Sea Cruises ötlete a távolról végezhető munkák rohamos terjedése miatt pattant ki. Egy életre szóló utazásnak hirdetik csomagjukat, amit azonban csak úgy lehet igénybe venni, ha a teljes időtartamra, mind a három évre lefoglaljuk.

Ezt az időszakot egy hatalmas luxushajón, az MV Gemini fedélzetén tölthetjük el – ráadásul mindezt alig 30 ezer dollárért (kb. 10 millió) forintért. Ez ugyan nem kis összeg, de mindenképpen kevesebb, mintha külön utakon járnánk körbe a Földet. De még annál is, mintha ilyen körülmények között szeretnénk lakást bérelni egy jobb környéken.

Amit az utazás kínál:

  • 130 ezer mérföld (kb. 210 ezer km)
  • 7 kontinens
  • 135 ország
  • 375 úticél
  • több mint 100 trópusi sziget
  • dombok, hegyek megmászása.

Azoknak azonban, akiknek továbbra is otthonról kell dolgozniuk a fedélzeten, a társaságnak van egy jó híre: az ultragyors „Starlink” wifivel „a világ bármely pontjáról” képesek lehetünk ellátni „irodai feladatunkat”.

A Geminin ezen kívül számos luxusszolgáltatás és elsőrangú konyha is várja a mindennapi rutinból kiszakadni vágyókat.

Akinek felkeltette az érdeklődését a hároméves tengeri utazás lehetősége, EZEN A LINKEN talált további információt a Life at Sea Cruises szolgáltatásairól.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
Miért érdemes a második, harmadik vagy negyedik emeletre szállást foglalni?
Egy esetleges tűz miatt magasabb szinten, a betörők miatt alacsonyabb emeleten nem érdemes szobát foglalni.

Link másolása

Több oka is van, amiért egy utazásbiztonsági szakértő szerint nem szabad a szállodákban a negyedik emeletnél magasabban fekvő szobát kivenni, írja a LADbible. Lloyd Figgins úgy véli, az egyik ok egy esetleges tűz lehet, amivel szinte soha senki nem számol.

A szakértő szerint sokan bele sem gondolnak, hogy bármikor tűz üthet ki az addig teljesen biztonságosnak gondolt hotelben. Ebben az esetben a többség az ismeretlen hely miatt azt sem tudja, merre meneküljön. Éppen ezért azt tanácsolja, hogy érdemes a beköltözés után „a tűzlépcső útvonalát végigjárni, megszámolni a szoba és a tűzlépcső közötti ajtók számát”. Valamint mindenképpen ellenőrizzük a szobánkban az elektromos eszközöket, különösképpen a vízmelegítőt és a kávéfőzőt.

Figgins szerint azért is érdemes a második és a negyedik közötti szinten kivenni egy szobát, mert az esetek nagy részében a tűzoltók létrái ritkán érnek ennél magasabbra. Ellenben lehetőleg kerüljük a második szint alatti szobákat, amik viszont könnyen a tolvajok és betörők célpontjai lehetnek.

A szakértő azt javasolja, hogy lehetőleg kerüljük a szobaszámunk hangos megnevezését, hogy még véletlenül se lehessünk egy betörés célpontja. A besurranó tolvajok előszeretettel adják ki magukat vendégeknek a hatalmas lobbykban, és ha óvatlanok vagyunk, gyorsan fel tudják térképezni, érdemes-e betörni a szobánkba értéktárgyak miatt. Amikor pedig kiszúrnak minket a bárban, akkor már pontosan tudják, hogy szabad a terep.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Új várakkal bővült a Guinness-rekorder dinnyési Várpark, ahol életre kel a magyar történelem
Idén már 49 különleges építménnyel várják a látogatókat a Velencei-tó közelében.

Link másolása

Jelenleg hétvégente és munkaszüneti napokon, április 15-től pedig minden nap tárt kapukkal várja a látogatóit a négyszeres Guinness-rekorder dinnyési Várpark és Skanzen. A létesítmény alapítója, alkotója, Alekszi Zoltán az őszi és a téli hónapokban sem tétlenkedett, hiszen újabb különleges építményekkel bővítette a várpalettát: saját kezével építette meg Jászberény és Szentkirály várát. A két hektáros területen már javában készülnek a szezonra.

A dinnyési Várpark megálmodója, és megalkotója Alekszi Zoltán 2021 óta már a negyedik Guinness rekordot tudhatja magáénak. Nem csoda, hiszen a világon egyedülálló kuriózumot hozott létre, ahol a magyar történelmi építmények makett formájában kelnek életre. A makettek mérete akár két és fél méteres is lehet.

Különlegességük, hogy a várak anyaghűen lettek elkészítve, tehát a kővárak kőből, a téglavárak téglából, míg a favárak fából készültek. Az őszi és a téli hónapokban Alekszi Zoltán több új várat is épített párhuzamosan, a Jászberény és Szentkirály várát.

A Jászberényi vár Alekszi Zoltán elmondása szerint több szempontból is különleges.

„Ez az újonnan elkészített vár Mátyás Király uralkodásának idejét és a török kort idézi meg, hiszen a benne található ferences templomot 1472-ben szentelték fel.

Emellett érdekessége még az is, hogy ez az első építmény a várparkban, amelyet vegyes anyagokból építettem, hiszen a templom és a kolostor kőből vannak, míg a palánk fából készült” - tette hozzá Zoltán a dinnyési Várpark és Skanzen megálmodója, tulajdonosa.

A park fő cél kitűzése, hogy megelevenítse, és megmentse a régi kor emlékeit, amelyek mára már romosak, vagy elfeledettek, így Alekszi Zoltán 2013-ban egy igazi ”vármentő parkot” álmodott meg, melyet egy gyermekkori vágy ihletett.

„Gyermekkoromban mindig is az volt az álmom, hogy egyszer megépítem a saját váramat valósághű méretben. Sajnos rá kellett jönnöm, hogy ez nem igazán kivitelezhető, így arra gondoltam, hogy a várakat kisebb méretben újra alkotom az eredeti anyagukból. Az építmények többnyire problémás, vagy éppen teljesen megsemmisült várak, amiket a felszínre hozok” - fogalmazott Alekszi Zoltán.

Jelenleg 49 vár található a parkban, de Zoltán mindig új célokat tűz ki maga elé, elképzelése hogy a jövőben 70-re gyarapítja a várak számát.

Tervei között szerepel az Árpád-korból egy fa rotundát, illetve a székesfehérvári István-kori bazilikát megépíteni.

Tavasztól őszig a Várpark gyerek zsivajtól hangos. Hagyományosan kézműves foglalkozásokkal, jelmezes lovagi hétpróbával és történelmi foglalkozásokkal várják az idelátogató gyerekeket, családokat. A dinnyési Várpark kiváló helyszínt nyújthat akár egész napos osztálykirándulásokhoz, vagy csoportos programokhoz. Ez a helyszín ideális arra, hogy felelevenítsük a magyar történelem fontos történéseit, és korszakait.

A várlátogatáson kívül meg lehet tekinteni a park területén belül található skanzent, és különféle háztáji állatokat is, illetve a büfében étkezni is tudnak az odaérkezők.

A Várpark március 15-én is várja vendégeit.

Alekszi Zoltán többször is mesélt nekünk a Várparkról, az ötletről, a várak építéséről és a terveiről:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Látványos fotókon a busójárás, több tízezren várták a szabad farsangolást és a télbúcsúztatást Mohácson
Fél ötkor bocsátották a Duna vízére a télbúcsúztató farsangi koporsót, majd öt órától a főtéri óriási máglyával égették el a telet jelképező koporsót, miközben körtáncokat jártak.

Link másolása

Vasárnap rendezték meg a mohácsi busójárás fő programjait; a maskarások dunai átkelésére, a főtéri felvonulásra, a koporsó vízre bocsátására, valamint az esti máglyagyújtásra várhatóan több tízezer érdeklődő volt kíváncsi a Duna-parti városban.

Farsangvasárnap már reggel kilenc órától érdemes volt kilátogatni a mohácsi belvárosba. Ekkortól tekinthettek be a busócsoportok készülődésébe a nyitott udvarban, egyúttal megindult a készülődés a szigeti révnél a busók átkelésére is.

A busók fél egykor keltek át a Sokac révbe a Dunán, majd kezdtek gyülekezni az álarcosok a Koló téren, hogy délután kettő órakor elinduljon felvonulásuk a belvárosban.

Fél négykor került sor a busóavatására, négykor pedig elindult a szabad farsangolás a busókkal a belvárosban.

Fél ötkor bocsátották a Duna vízére a télbúcsúztató farsangi koporsót, majd öt órától a főtéri óriási máglyával égették el a telet jelképező koporsót, miközben körtáncokat jártak.

A köznyelvben sokácnak, a mohácsiak körében sokacnak nevezett népcsoport által meghonosított, híres farsangi eseményt egy 1783-as feljegyzés említi először.

A balkáni térségből a török hódoltság idején Mohács környékén megtelepedő etnikum körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. A sokacok álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve, és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A télűző, tavaszköszöntő népszokás tradicionális elemei évszázadok óta változatlanok: borzas busóbundát, vászongatyát, bocskort öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel - tarisznyákkal, buzogányokkal, öles kereplőkkel és kolompokkal - felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt.

A busójárást első magyarországi elemként vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2009-ben.


Link másolása
KÖVESS MINKET: