UTAZZ
A Rovatból

Érezd magad várkirálynőnek vagy várúrnak! Várszállások (nem csak) történelem-rajongóknak


Link másolása

Magyarországon – tartárjárás vagy török uralom ide vagy oda - szerencsére jónéhány középkori vár maradt meg olyan állapotban, hogy turisták által látogathatóak legyenek! Van pár olyan is, ahol akár ott is alhatsz, ha szeretnéd átérezni azt, hogy milyen is lehetett az élet ezekben az építményekben!

Pipó vára, Ozora

A Fejér-megyei település nevét leginkább az itt rendezett évenkénti psytrance fesztiválról ismerhetjük, pedig Pipó vára miatt is mindenképpen érdemes erre kirándulni! A hely történetéről röviden: egy firenzei kereskedőcsaládból származó férfi, bizonyos Filippo Scolari építette, akit az akkori Magyarországon csak az „Ozorai Pipo” néven emlegettek. Az épületet 1416-ban kezdték el felhúzni, gótikus, kívülről meglehetősen puritán stílusban. A korabeli várak közül kitűnt azzal, hogy alaprajza szinte szabályos négyzet alakú, de mégis lakályos. A felújított reneszánsz várkastélyban különféle programokat, kiállításokat tartanak. A belső udvar és az emeleti termek is bejárhatóak.

Pipo hitvesének hálószobája, a díszes trónterem, a reneszánsz ebédlő, valamint a vár felszentelt kápolnája is látogatható. A várkastélyban nincs sok szálláshely – csupán 5 szoba, szóval érdeklődjünk előre, hogy van-e szabad hely! A vendégszobák történelmi bútorokkal berendezettek, reneszánsz hangulatúak. A szállóvendégek külön belépőjegy váltása nélkül látogathatják a várkastély kiállításait. További információk ezen a linken!

Budai vár, Budapest

Az egyik legfontosabb és legszebb történelmi helyszínünk falain belül megszállni még annak is különleges élmény lehet, aki egyébként Budapesten él és dolgozik. A Vár kapuin belül is lehet találni nívós szállodákat, igaz ezek nem a legolcsóbbak, de a különleges helyszín miatt ez azért érthető is. A várfalakon kívül, de még bőven az első kerületben szétnézve azért már lehet megfizethető kisebb szállásokat, panziókat is találni, melyek tényleg csak néhány lépésre vannak a legfontosabb látnivalóktól. Szóval merjünk néha turisták lenni a saját fővárosunkban is! Bővebb információ ezen a linken!

Pécsváradi vár, Pécsvárad

A Pécstől kb. negyedórás autózással megközelíthető Kelet-Mecsekben fekvő Pécsvárad vára már az államalapítás idejében is fontos hely volt! A várat bencések lakták, és az itteni kápolnában bizony még maga Szent István királyunk is megfordult. Naná, mivel ő alapította 998-ban! Bár várnak nevezzük, valójában hadiszempontból sohasem volt igazán az, inkább egyfajta erődített kolostor, komoly ostromot szerencsére sohasem kellett állnia. A várban a szent korona pontos másolata is megtekinthető, de elidőzhetünk abban a kápolnában is, ahol István király is részt vett a miséken. Egyedi élmény látni azokat az eredeti freskókat, melyek már az ő idejében is a falakon voltak. A váron belül egy szállás és egy étterem is található, szóval több napot is eltölthet itt az ember! Bővebb információ: https://www.pecsvaradivar.hu/

Házassági évforduló a várban

Ferencz Péter „Peet” zenész-producer, a funkyban és smooth jazzben utazó Peet Project zenekar alapító frontembere 5 éve él boldog házasságban Alexandrával, akivel ugyan már tinédzserkoruk óta ismerik egymást, mégis csak felnőttként szövődött közöttük szerelem. Ahhoz, hogy közös útjuk végül az oltár elé vezessen Peet tette meg az első lépést, amikor is az egyik közösségi oldalon üzenetet küldött egykori gimnáziumi osztálytársának. Az üzenetre válasz érkezett, amiből aztán egyre hosszabb csevegések alakultak ki, majd randizás és végül házasságkötés.

Ez utóbbit ünnepelték meg egy kisebb utazással, melyre AZ ÉV HOTELE stábja is elkísérte őket. Peet és Alexandra voltak ugyanis szállodaverseny legutóbbi epizódjának tesztelői.

Ha lemaradtál volna AZ ÉV HOTELE legutóbbi adásáról vagy szeretnéd újra megnézni, hogy mi történt a házaspárral a szállodák tesztelése során, akkor az RTL+ -on megteheted ezt!

Alexandra és Péter a dél-dunántúli régió két szálláshelyét próbálhatta ki.

A háromnapos kalandot Hosszúhetényben, egy igazán különleges hangulatú szálláshelyen kezdték.

Almalomb, Hosszúhetény

A Kelet-Mecsekben található festői fekvésű Hosszúhetény legkülönlegesebb szálláshelye az Almalomb, amit tulajdonosa előszeretettel hív „kulturális kitérő és találkozóhelynek”. És valóban, ez a hely más, mint egy hagyományos vidéki szálláshely! Az Almalomb több épületből áll, melyek közül az egyik egy hat különleges hangulatú szobát kínáló apartmanház. A reggelivel kínált szobák berendezésében a régi és az új találkozik, felidézve a régi parasztházak hangulatát, de ötvözve azt a skandináv dizájnnal. A szálláshelytől Pécs belvárosa 20 perc autóútra található, de kiváló kiindulópontja lehet a Mecsekbe tervezett kirándulásoknak is. Az Almalomb része egy régi malom is, melyet az elmúlt évek során nagy műgonddal újítottak fel. A szálláshely egyik épületében időnként koncerteket és egyéb előadásokat is rendeznek. További információ: https://almalomb.hu/

A második szálláshely, amit Alexandra és Péter az utazás során kipróbálhatott Pécsváradon található.

István Király Szálló, Pécsvárad

Ez az egyedi szálláshely Pécsváradon, a vár belső udvarán került kialakításra.

A szállodát is magában foglaló épület a XVIII. században, a birtok gazdasági irodái számára épült. A 1980-as évek végén a korábbi irodák helyén éttermet, afölött pedig szállást alakítottak ki. Az István Király Szálló földszintjéhez két emeletet is csatoltak – így épült ki a mai formájában is ismert szálloda. 2020-ban a szállót felújították: az alsó szinten 9 darab 2 ágyas, 4 darab 3 ágyas szoba, továbbá 3 apartman áll az utazók rendelkezésére. A szállás része egy úgynevezett „ispotály”, melyben só- és illatkamra és infraszauna található, de különféle masszázsokat is kérhetnek a vendégek. A szálló étterme több helyisége rendezvények megrendezésére is alkalmas. Ha az időjárás lehetővé teszi, akkor a várudvaron található éttermi teraszon is elfogyaszthatjuk vacsoránkat. További információ ezen a linken!

Szavazz és nyerj szállodai utalványt minden héten!

Szavazatodat AZ ÉV HOTELE Facebook oldalán adhatod le, az adásban bemutatott szálláshelyek valamelyikére vasárnap délelőtt 11 óráig. Ha voksolsz, nyerhetsz is egy-egy szállodai ajándékutalványt oda, ahová a szavazatodat leadtad. Ha hétről-hétre megteszed ezt, akkor nő az esélyed arra, hogy elvidd a havi majd pedig az évvégi főnyereményt, ami egy teljes hetet jelent AZ ÉV HOTELE-ben!

Jövő héten vasárnap folytatódik AZ ÉV HOTELE idei évada! Abban az adásban szintén két dél-dunántúli szálláshelyet tesztel majd Urbán Orsi énekesnő és férje Kollman Gábor dzsesszzenész.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE

Az RTL műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb szálláshelyét, majd az AZ ÉV HOTELE végső győztesét. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE-ben. A szavazatokat a műsor facebook oldalán lehet leadni.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szálláshelyeket. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi szálláshelyre, hogy kipróbálják azokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
6500 forintot kérnek fejenként Hollókőn azoktól, akik húsvétkor átlépik a falu határát
A diák és nyugdíjas jegy pedig 5500 forintba kerül. Az ófaluba csak belépővel lehet bemenni húsvétkor.

Link másolása

6500 forintot kérnek fejenként Hollókőn azoktól, akik húsvétkor átlépik a falu határát.

A Nógrád megyei település amúgy is népszerű célpontnak számít a kirándulók körében, de húsvétkor szinte elözönlik a települést a látogatók.

Azonban

a Hollókői Húsvéti Fesztivál és Hollókő Ófaluja is kizárólag a rendezvény hivatalos jegyének megvásárlásával látogatható március 30. és április 1. között.

A felnőtt napi belépőjegy 6500 forintba, a diák és nyugdíjas jegy pedig 5500 forintba kerül.

A belépőjegy viszont már tartalmazza a település összes programjainak és egyes látnivalóinak belépődíját is: így be lehet vele menni többek között a Hollókői Várba, a Palóc Játszóházba és a Babamúzeumba is.

@szeretlekmagyarorszag.hu Ha Húsvét napjain Hollókőre látogatsz, fizetned kell. Mi erről a véleményed? Írd meg nekünk! #szeretlekmagyarország #nekedbelegyen❤️ #hollókő #húsvét #foryou ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
UTAZZ
Itt a lista Európa legélhetőbb városairól – egy magyar is bekerült a száz legjobb közé
Élhetőség, szerethetőség és a gazdasági lehetőségek mentén írták össze Európa legjobb városait.

Link másolása

Megjelent a Resonance Consultancy legfrissebb listája Európa 100 legjobb városairól. 2024 első tíz helye így alakult:

1. London

2. Párizs

3. Berlin

4. Róma

5. Madrid

6. Prága

7. Barcelona

8. Amszetrdam

9. Isztanbul

10. Milánó.

A három fő szempontjuk az élhetőség, a szerethetőség és a gazdasági lehetőségek voltak. Ezek alapján mindössze egy magyar város, Budapest került be a száz legjobb közé. A magyar főváros a 20. helyet szerezte meg.

A teljes listát itt lehet böngészni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
5+1 élmény, amivel kiegészítheted a túrázást a Dunakanyarban
Pazar Dunakanyar-élményre vágysz? Mutatjuk a legjobb helyeket!

Link másolása

A Dunakanyar ideális célpont akár egy egynapos kiránduláshoz, de többnapos pihenéshez is. Mindkét oldalon tudunk tuti helyeket, izgalmas élményeket a kedvenceinket most összegyűjtöttük nektek.

1. Történelmi séta, Esztergomban

Esztergom nevével sokszor találkoztunk a történelemkönyvekben: uralkodók székhelye volt, majd a katolikus egyház hazai központjaként funkcionált. Az esztergomi várhegy szépségét azonban egy fotó sem adja vissza – itt az idő, hogy saját szemeddel is megcsodáld a festői városrészt. A várhegyen áll a királyi vár, mellette a bazilika magasodik. Hazánk legnagyobb templomáról beszélünk, melynek nagyságát még inkább kiemeli Duna-parti elhelyezkedése.

A Dunakanyar látnivalók egyik különlegességét a Kupolakilátó adja, amelynek tetejét 400 lépcső megtételével érheted el. Minden fáradságot megér a lépcsők megmászása, ugyanis a Dunakanyar látnivalók egyik legszebbje tárul a szemeink elé: a templom tetejéről megcsodálhatjuk az alattunk kék szalagként hullámzó Duna látképét, a lenyűgöző Esztergom városával együtt.

Fotó: Unsplash.com / Meszárcsek Gergely

2. Ha Dunakanyar, akkor hajózás!

Nem ismered elég jól a Dunakanyart, ha nem hajózol Esztergom, Visegrád, vagy akár Szentendre legszebb dunai szakaszán. A hajókirándulás számos érdekességet tartogat, akár a szárnyashajó, akár a kirándulóhajó járatokat választod.

Kisebb gyerekekkel érdemes a szárnyashajós élményt kipróbálni, mert ezek a járatok gyorsan haladnak Budapest és Esztergom között, közben pedig Vácon és Visegrádon is kiszállhatsz. A hosszabb utakhoz a Nagy Duna-ág és a Szentendre-Leányfalu-Visegrád-Nagymaros vonal is remek döntés, nem fogsz mellényúlni a választással.

3. Homoksziget, Göd

A nyár aszályosabb részében trópusi tájakat meghazudtoló strandokkal is vár a Dunakanyar. Az egyik kedvelt homokos part a kisoroszi szigetcsúcsnál található, a másik pedig a homoksziget Gödön. Mindkét helyszín egész jól megközelíthető bringával is, a kiadós tekerés után pedig különösen jól fog esni egy kis lazulás a homokos parton. A szigetek látogatása jól kombinálható városnézéssel és különböző túrákkal is, ha Gödöt választjuk, ne hagyjuk ki a Huzella Kertet sem.

Ismét megnyitott Göd ikonikus szállodája, a Hotel Golden Palace****

Szerencsés vagy ha megszereted a Dunakanyart, mert soha nem érsz az élmények végére, akár a túrákat, akár a városnézést, vagy gasztro finomságokat kedveled. Egy biztos: a térségre nagyon kevés egy nap!

Ha szívesen felfedeznéd magadnak, tervezz több napra és szállj meg Göd ikonikus szállodájában, a Hotel Golden Palace****-ban. A szálloda a festői Dunakanyar közelében, Budapesttől mindössze 30 km-re, csupán egy rövid sétára a Duna-parttól fogadja vendégeit.

A szálloda épületét egy 8 hektáros park veszi körül, így megőrizve a hagyományos gyógyfürdő hangulatot, amit felújításnak köszönhetően a modern kényelem egészít ki. Korhű stílusú luxusszobák, kiadós félpanziós ellátás és a medencékkel valamint szaunákkal felszerelt csodás wellnessrészleg várja a vendégeket. A modern wellnessrészlegben a nyári szezonban napozóágyakon és egy kültéri medencében kapcsolódhatunk ki, ahol kültéri tűzrakóhelyet is kialakítottak, ha sütögetni támadna kedvünk. A masszázselemekkel ellátott beltéri élménymedence és a pezsgőfürdő egész évben rendelkezésére áll. Mindezt a finn és az infraszauna, a gőzfürdő és a merülőmedence egészíti ki.

A szálloda parkjában található tóban horgászási lehetőség is van, ahol szép kort megélt fák nyújtanak árnyékot a kellemes pihenéshez.

4. Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó, Szob

Az énekesként ismert Freddie által megálmodott, tavaly nyáron Szobon megnyitott Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó egyértelműen a minőséget képviseli. Fazekas Ádám világbajnok fagylaltkészítő mester fagylaltcsodái és a folyamatosan változó kávékínálat tökéletesen beleillik a Dunakanyar festői tájába. Ez a Dunától 30 méterre található kis ékszerdoboz Freddie nagymamájának állít emléket. Ősszel helyben sütött almás pitével, pogácsával, bejglikkel, rétesekkel, forró csokoládékkal és teakülönlegességekkel várják a vendégeket, valamint a Rádai kulturális programokkal is igyekszik napról napra izgalmasabbá tenni a Luczenbacher sétányt.

5. Nemdebárka, Szigetmonostor

Aki jártas a fővárosi éjszakai életben, az valószínűleg jó néhányszor megfordult már a kultikus Nemdebár nevű helyen a Széll Kálmán téren. Kevesen tudják, de ennek a helyek meglepő módon van egy kistestvére a szigetmonostori Duna-parton. Amit már csak a varázslatos helyszín miatt is érdemes felkeresni. Ha nem jártatok még a Szentendrei-szigeten, akkor idén nyáron legyen ez az egyik célpont, hiszen tele van mesebeli kis falvakkal és vonzó strandokkal. Egy egészen más világ nyílik ki itt az ember előtt.

A Nemdebárka itt is főleg esti hely, délután négykor nyitnak és tízig lehet náluk lazulni, na és csodás pizzákat enni! Nemcsak embereknek, de a kutyáknak is egy paradicsom.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Itt a lista: ennyivel lesz drágább nálunk az egynapos autópálya matrica, mint a régió országaiban
A környező országokhoz képest drágább lesz az egynapos matrica, ezért érdemes lehet megfontolni helyette a megyei vagy havi matrica vásárlását.

Link másolása

Április elsejétől, hétfőtől lehet egynapos autópálya-matricát vásárolni Magyarországon, írja a rtl.hu. Az autósok az érvényesség napján éjfélig használhatják majd a sztrádákat, közölte az állami útdíjfizetési vállalat.

A személyautók esetében alig ötödével olcsóbban adják majd az egynapos matricát a tíznaposhoz képest. A legtöbbért, amennyit csak elkérhet érte egy kormány.

„Az európai uniós irányelvek alapján az éves országos matrica árának legfeljebb 9 százaléka lehet, így a matrica ára 5150 forintba fog kerülni, és csak az adott napra érvényes. Tehát érdemes megfontolni ennek a használatát. Két egynapos matricának az ára már gyakorlatilag egy havi autópálya-matrica árának felel meg” – mondta a Híradónak Urbán Tamás, az autopalyamatrica.hu ügyvezetője.

Ausztriában már az év eleje óta kapható a mai árfolyamon 3400 forintos egynapos matricát, miközben az osztrák átlagfizetés nagyjából háromszorosa a magyarnak. Csehországban 3100, Szlovákiában pedig várhatóan 2100 forintot kell majd fizetni a napi sztrádahasználatért.

„A környező országokhoz képest drágább a matrica, viszont Magyarországon jellemzően a megyei matrica az, amit nagyon sok autós igénybe vesz, így Magyarországon vannak kedvezőbb megoldások is” – mondta Urbán Tamás.

Egyelőre online, illetve az állami útdíjfizetési szolgáltató ügyfélszolgálatain érdemes egynapos matricát venni, mert még nem minden viszonteladó partnernél lehet megvásárolni április elsejétől.

Az RTL Híradójának riportját itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET: