UTAZZ
A Rovatból

Itália: ég és víz között egyensúlyozva

Egy ország, ahol a hegyek és vizek szinte egymásba érnek. A legbátrabbakra pedig rengeteg kihívás vár.

Link másolása

Két éve májusban jártam a Garda-tó szikláinál. Alapvetően via ferrátázni mentünk három napra, desszertnek egy kis sziklamászás volt még betervezve. Előzetes elmondások alapján felkészültem rá, hogy szép hely lesz, de a víz-szikla-ég triumvirátussal még soha nem kerültem ilyen közeli kapcsolatba mint ott.

A Budapesttől 900 km-re fekvő Riva del Garda városka melletti Torbole (még kisebb városka) Maroadi nevű kempingje volt a cél. Késő délután értünk le a kisbusszal, összesen nyolcan. A tó vize baromi hideg volt fürdeni, este azonban még beleszaladtunk egy mediterrán tóparti minifesztiválba, ami aztán megadta az egész út alaphangulatát.

Másnap egy könnyebb, de látványos mászással, a Rio Sallagoni ferrátával (a via ferrata sziklába épített fémsodronyos biztosítással ellátott mászóút) kezdtünk.

Legnépszerűbb


A Garda-tó környéki via ferráták nagyobb térképen

A Rio Sallagoni a Garda-tótól kb 15 kilométerre északra, Dro városa mellett indul. Egy kalandparkba oltott másfél órás szurdoktúra, patakkal, kötélhidakkal, az út közepén egy elvarázsolt zöld katlannal. Nehézsége az olaszok szerint D (ami már egy komolyabb fokozat), az osztrákok inkább C-nek (közepesnek) osztályozzák. Én a nagyobb fiamat simán ráengedném, ami azt jelenti, hogy inkább élvezetes, mint verejtékes rajta a közlekedés.

A kanyon az út elején gyakran egészen összeszűkült, mi pedig az aljától 4-5 méterre, kiépített lépéseken oldalaztunk a sziklafalon. Helyi szokás szerint a túrázók a fal üregeibe dugott botokkal hagytak nyomot maguk után. Egyszer csak a kanyon szétnyílik és egy mesebeli zöld katlanba másztunk be a sziklahasadékon.

Néhol pedig érdekes kőgombák és csinos lányok nőttek ki a földből. A következő állomás egy kötélhíd volt. Amin az átkelés saját szemszögből eléggé meredeken néz ki. Innen már nem volt messze az út vége. Nem mondhatom azt, hogy aznap nagyon elfáradtam volna.

garda_1 (1)

garda_1 (2)

garda_1 (3)

garda_1 (4)

garda_1 (5)

garda_1 (6)

garda_1 (7)

garda_1 (8)

garda_1 (9)

garda_1 (10)

garda_1 (11)

Elég hamar visszaértünk a kempingbe, ezért Anikó javaslatára meglátogattunk egy hatalmas ferde kőtáblát a tó mellett. Ezen kipróbáltam az úgynevezett reibungozást. Ez a sziklamászásnak egy érdekes formája, amikor egy sima falon, tulajdonképpen fogás vagy kapaszkodó nélkül, a gravitáció segítségével, az ujjbegyeiddel a kőre tapadva haladsz felfelé. Már ha tudsz.

Ez a reibung fal egyes helyeken, főleg az aljában, ahol jól elkopott, annyira csúszott, mint egy márvány járólap a metróban. Azért voltak repedések is, amiben meg lehetett kapaszkodni.

A mászás után lazítottunk egyet a tóparton. Az én lazításom kábé úgy aránylott Julcsi ipszilonjához, mint egy vízilóterpesz a gazella szökkenéséhez. Ezután jött az igazi erőpróba: a Via ferrata Rino Pisetta.

...és akik szerint szép a kilátás

A Szép kilátás! blog nem más, mint egy amatőr túrázó élményei és javaslatai annak érdekében, hogy ti is kedvet kapjatok Magyarország és a világ legszebb helyeit megismerni. Kilátók, hegycsúcsok, panoráma, túra - személyes tapasztalatok, fotók itthonról és külföldről. Gyerekekkel, vagy éppen profi hegymászókkal.

"Összegyűlt, kinyomom." - írja a blogger. Mi pedig időről időre megmutatjuk nektek.

A következő nap nehéz dió várt ránk, az egyes pontjain extrém nehéz Rino Pisetta ferrata, amiről már olyat is olvastam, hogy Európa legnehezebb via ferrátája. (Rino Pisetta olasz alpinista volt.) Szikrázó napsütésben értünk a fölöttünk tornyosuló fal alá Sarche városka parkolójába.

A függőleges falon felkúszó ferrata indítása tényleg nehéz volt. Nehéz, extrém és közepes (D, E, C) szakaszok váltakoztak, ami eléggé próbára tette az izmainkat. Egyik mászótársam, aki a legkevesebb rutinnal rendelkezett, elkészült az erejével, és belecsúszva a biztosításába, hitehagyottan sírdogálni kezdett. Lefelé az út borzasztóan meredek volt, felfelé dettó, csak néztem két vezetőnkre, hogy most mi lesz.

Ők erős lelki masszázzsal próbálkoztak, de Ágit a bénultságból végül az rántotta ki, hogy egy szikár ötvenes olasz hölgy úgy lépett el mellette, mintha a korzón sétálna. Ahogy láttam, egyfelől jött a "nehogy már ezt ne tudjam utánacsinálni" érzés, másfelől pontosan megfigyelte az optimális lépéseket, így egy-két perc alatt túl is jutott a kritikus szakaszon. A lendület egészen a fal tetejéig repítette, maxriszpekt sisaklengetést kiérdemelve részemről.

garda2 (1)

garda2 (2)

garda2 (3)

garda2 (4)

garda3 (1)

garda3 (2)

garda3 (3)

garda3 (4)

garda3 (5)

Mivel elég fogós volt az út, nem sokat tudtam fényképezni, szerencsére valaki mindig kattintott néhányat. Végül egy füves réten átvezető pihenős szakasz után felértünk a hegy tetejére, a 971 méter magas Dain Picole csúcsára, ahonnan balra nézve a Lago di Toblino félszigetén üldögélő Toblino-kastélyra nyílt pazar kilátás.

Jobbra (a Garda-tó irányába) nézve pedig a Lago di Cavédine melletti Pietramurata látszott a hegyek tövében. Többek között ezek a képek miatt is döntöttem el régebben, hogy megcsinálom a Szép kilátás! blogot.

Lefelé, a hegy háta mögötti erdei úton, Ranzo irányában kanyargunk vissza az autóhoz. Mintegy hat órát másztunk: ebből 320 méternyi szintkülönbséget a hegyoldalon kaptatva, 400 méternyit pedig a meredek sziklafalon tudtunk le.

Az utolsó napra egy igazi örömferrátát tartogattunk a Garda-tó kék tükre fölé hajló sziklákon: a Fausto Susatti ösvényt. Ez egy könnyű (B-s fokozatú), de nagyon látványos út, levezetésnek, sőt amúgy kezdő ferrátának is tökéletes.

A cél a 909 méter magas Cima Capi csúcsa, az eszköz, ami szentesítette: a Susatti ferrata. Bár a képen kicsit vadnak tűnik a hegyoldal, de egyáltalán nem volt vészes. Biacesa mellől, 420 méter magasról vágtunk neki az útnak az erdőben, egy ösvényen.

Egy órányi lihegés után feljutottunk a sodronykötelekhez, ahol indult a ferráta. De már a beszállás (azaz a biztosítóöv felvétele előtt) felbukkant a Garda-tó kék tükre.

garda4 (1)

garda4 (2)

garda4 (3)

garda4 (4)

garda4 (5)

garda4 (6)

garda4 (7)

garda4 (8)

A ferrátán a kevésbé meredek biztosított szakaszokat még kevésbé meredek biztosítatlan szakaszok váltják. Az utóbbiakon nem lehetett nagyon belefeledkezni a kilátásba, mert nagyot lehetett volna zuhanni a szikla széléről. A csúcson kis olasz bádogzászló várja a káprázó szemű mászót. Balra tekintve Riva del Garda városa, a földkaréj mögött Torboléval.

A csúcstól még egy kis lefelé mászás várt ránk a 858 méteren fekvő Arcioni menedékházig. A ház ottjártunkkor zárva volt, de tiszta forrásvizet tudtunk inni mellette. Onnan már szinte csak sétáltunk a parkolóig. A túra nagyon kényelmes tempóban 4-5 óra volt.

A kempingben este többféle pizzával és egy üveg Aperollal megünnepeltük Anikó születésnapját. A jó hangulattól felfűtve megpróbálkoztunk még egyszer egy esti fürdéssel, de a tó még mindig nagyon hideg volt. Maradt tehát a hullámok nézegetése.

Konklúzió

A Garda-tó és környéke káprázatos a sziklákról. A tó körüli via ferráták inkább könnyebbek, aki ferrátázni szeretne, itt tökéletes helyet talál a kezdéshez. A ferráták többségéhez azért melegen ajánlott egy vezető.

A tó melletti városok szelleme méltó a környezethez, Riva del Garda (a fenti képen) mellett itt fekszik például Arco, a sziklamászók Mekkája. A városban rendezik meg az Arco Rock Legends versenyt, amire bárki nem nevezhet, ide a világ legjobb sportmászóit hívják meg. És akkor a tóról még nem is beszéltem, amit szintén alaposan ki lehet használni - ha nem májusban megy oda az ember. Sajnos az odaút nem mondható olcsónak, és a kemping sem a magyar pénztárcához szabott, de a látványt meg kell fizetni.

Forrás: Szép kilátás! blog

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
6500 forintot kérnek fejenként Hollókőn azoktól, akik húsvétkor átlépik a falu határát
A diák és nyugdíjas jegy pedig 5500 forintba kerül. Az ófaluba csak belépővel lehet bemenni húsvétkor.

Link másolása

6500 forintot kérnek fejenként Hollókőn azoktól, akik húsvétkor átlépik a falu határát.

A Nógrád megyei település amúgy is népszerű célpontnak számít a kirándulók körében, de húsvétkor szinte elözönlik a települést a látogatók.

Azonban

a Hollókői Húsvéti Fesztivál és Hollókő Ófaluja is kizárólag a rendezvény hivatalos jegyének megvásárlásával látogatható március 30. és április 1. között.

A felnőtt napi belépőjegy 6500 forintba, a diák és nyugdíjas jegy pedig 5500 forintba kerül.

A belépőjegy viszont már tartalmazza a település összes programjainak és egyes látnivalóinak belépődíját is: így be lehet vele menni többek között a Hollókői Várba, a Palóc Játszóházba és a Babamúzeumba is.

@szeretlekmagyarorszag.hu Ha Húsvét napjain Hollókőre látogatsz, fizetned kell. Mi erről a véleményed? Írd meg nekünk! #szeretlekmagyarország #nekedbelegyen❤️ #hollókő #húsvét #foryou ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
UTAZZ
5+1 élmény, amivel kiegészítheted a túrázást a Dunakanyarban
Pazar Dunakanyar-élményre vágysz? Mutatjuk a legjobb helyeket!

Link másolása

A Dunakanyar ideális célpont akár egy egynapos kiránduláshoz, de többnapos pihenéshez is. Mindkét oldalon tudunk tuti helyeket, izgalmas élményeket a kedvenceinket most összegyűjtöttük nektek.

1. Történelmi séta, Esztergomban

Esztergom nevével sokszor találkoztunk a történelemkönyvekben: uralkodók székhelye volt, majd a katolikus egyház hazai központjaként funkcionált. Az esztergomi várhegy szépségét azonban egy fotó sem adja vissza – itt az idő, hogy saját szemeddel is megcsodáld a festői városrészt. A várhegyen áll a királyi vár, mellette a bazilika magasodik. Hazánk legnagyobb templomáról beszélünk, melynek nagyságát még inkább kiemeli Duna-parti elhelyezkedése.

A Dunakanyar látnivalók egyik különlegességét a Kupolakilátó adja, amelynek tetejét 400 lépcső megtételével érheted el. Minden fáradságot megér a lépcsők megmászása, ugyanis a Dunakanyar látnivalók egyik legszebbje tárul a szemeink elé: a templom tetejéről megcsodálhatjuk az alattunk kék szalagként hullámzó Duna látképét, a lenyűgöző Esztergom városával együtt.

Fotó: Unsplash.com / Meszárcsek Gergely

2. Ha Dunakanyar, akkor hajózás!

Nem ismered elég jól a Dunakanyart, ha nem hajózol Esztergom, Visegrád, vagy akár Szentendre legszebb dunai szakaszán. A hajókirándulás számos érdekességet tartogat, akár a szárnyashajó, akár a kirándulóhajó járatokat választod.

Kisebb gyerekekkel érdemes a szárnyashajós élményt kipróbálni, mert ezek a járatok gyorsan haladnak Budapest és Esztergom között, közben pedig Vácon és Visegrádon is kiszállhatsz. A hosszabb utakhoz a Nagy Duna-ág és a Szentendre-Leányfalu-Visegrád-Nagymaros vonal is remek döntés, nem fogsz mellényúlni a választással.

3. Homoksziget, Göd

A nyár aszályosabb részében trópusi tájakat meghazudtoló strandokkal is vár a Dunakanyar. Az egyik kedvelt homokos part a kisoroszi szigetcsúcsnál található, a másik pedig a homoksziget Gödön. Mindkét helyszín egész jól megközelíthető bringával is, a kiadós tekerés után pedig különösen jól fog esni egy kis lazulás a homokos parton. A szigetek látogatása jól kombinálható városnézéssel és különböző túrákkal is, ha Gödöt választjuk, ne hagyjuk ki a Huzella Kertet sem.

Ismét megnyitott Göd ikonikus szállodája, a Hotel Golden Palace****

Szerencsés vagy ha megszereted a Dunakanyart, mert soha nem érsz az élmények végére, akár a túrákat, akár a városnézést, vagy gasztro finomságokat kedveled. Egy biztos: a térségre nagyon kevés egy nap!

Ha szívesen felfedeznéd magadnak, tervezz több napra és szállj meg Göd ikonikus szállodájában, a Hotel Golden Palace****-ban. A szálloda a festői Dunakanyar közelében, Budapesttől mindössze 30 km-re, csupán egy rövid sétára a Duna-parttól fogadja vendégeit.

A szálloda épületét egy 8 hektáros park veszi körül, így megőrizve a hagyományos gyógyfürdő hangulatot, amit felújításnak köszönhetően a modern kényelem egészít ki. Korhű stílusú luxusszobák, kiadós félpanziós ellátás és a medencékkel valamint szaunákkal felszerelt csodás wellnessrészleg várja a vendégeket. A modern wellnessrészlegben a nyári szezonban napozóágyakon és egy kültéri medencében kapcsolódhatunk ki, ahol kültéri tűzrakóhelyet is kialakítottak, ha sütögetni támadna kedvünk. A masszázselemekkel ellátott beltéri élménymedence és a pezsgőfürdő egész évben rendelkezésére áll. Mindezt a finn és az infraszauna, a gőzfürdő és a merülőmedence egészíti ki.

A szálloda parkjában található tóban horgászási lehetőség is van, ahol szép kort megélt fák nyújtanak árnyékot a kellemes pihenéshez.

4. Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó, Szob

Az énekesként ismert Freddie által megálmodott, tavaly nyáron Szobon megnyitott Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó egyértelműen a minőséget képviseli. Fazekas Ádám világbajnok fagylaltkészítő mester fagylaltcsodái és a folyamatosan változó kávékínálat tökéletesen beleillik a Dunakanyar festői tájába. Ez a Dunától 30 méterre található kis ékszerdoboz Freddie nagymamájának állít emléket. Ősszel helyben sütött almás pitével, pogácsával, bejglikkel, rétesekkel, forró csokoládékkal és teakülönlegességekkel várják a vendégeket, valamint a Rádai kulturális programokkal is igyekszik napról napra izgalmasabbá tenni a Luczenbacher sétányt.

5. Nemdebárka, Szigetmonostor

Aki jártas a fővárosi éjszakai életben, az valószínűleg jó néhányszor megfordult már a kultikus Nemdebár nevű helyen a Széll Kálmán téren. Kevesen tudják, de ennek a helyek meglepő módon van egy kistestvére a szigetmonostori Duna-parton. Amit már csak a varázslatos helyszín miatt is érdemes felkeresni. Ha nem jártatok még a Szentendrei-szigeten, akkor idén nyáron legyen ez az egyik célpont, hiszen tele van mesebeli kis falvakkal és vonzó strandokkal. Egy egészen más világ nyílik ki itt az ember előtt.

A Nemdebárka itt is főleg esti hely, délután négykor nyitnak és tízig lehet náluk lazulni, na és csodás pizzákat enni! Nemcsak embereknek, de a kutyáknak is egy paradicsom.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
Itt a lista: ennyivel lesz drágább nálunk az egynapos autópálya matrica, mint a régió országaiban
A környező országokhoz képest drágább lesz az egynapos matrica, ezért érdemes lehet megfontolni helyette a megyei vagy havi matrica vásárlását.

Link másolása

Április elsejétől, hétfőtől lehet egynapos autópálya-matricát vásárolni Magyarországon, írja a rtl.hu. Az autósok az érvényesség napján éjfélig használhatják majd a sztrádákat, közölte az állami útdíjfizetési vállalat.

A személyautók esetében alig ötödével olcsóbban adják majd az egynapos matricát a tíznaposhoz képest. A legtöbbért, amennyit csak elkérhet érte egy kormány.

„Az európai uniós irányelvek alapján az éves országos matrica árának legfeljebb 9 százaléka lehet, így a matrica ára 5150 forintba fog kerülni, és csak az adott napra érvényes. Tehát érdemes megfontolni ennek a használatát. Két egynapos matricának az ára már gyakorlatilag egy havi autópálya-matrica árának felel meg” – mondta a Híradónak Urbán Tamás, az autopalyamatrica.hu ügyvezetője.

Ausztriában már az év eleje óta kapható a mai árfolyamon 3400 forintos egynapos matricát, miközben az osztrák átlagfizetés nagyjából háromszorosa a magyarnak. Csehországban 3100, Szlovákiában pedig várhatóan 2100 forintot kell majd fizetni a napi sztrádahasználatért.

„A környező országokhoz képest drágább a matrica, viszont Magyarországon jellemzően a megyei matrica az, amit nagyon sok autós igénybe vesz, így Magyarországon vannak kedvezőbb megoldások is” – mondta Urbán Tamás.

Egyelőre online, illetve az állami útdíjfizetési szolgáltató ügyfélszolgálatain érdemes egynapos matricát venni, mert még nem minden viszonteladó partnernél lehet megvásárolni április elsejétől.

Az RTL Híradójának riportját itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
A Rovatból
Különleges szoborpark a Duna mentén: a dunaújvárosi művésztelepen készült több tucat alkotás kedvelt látványossága a városnak
Egy hatalmas partszakadásnak köszönhető, hogy létrejött a part menti sétány, amely a városban készült 58 műalkotásnak adott otthont.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2024. március 31.


Link másolása

Különös szoborkiállítás várja azokat, akik Dunaújvárosban a folyóparton sétálnak. A városban lévő Acélszobrász Alkotótelepeken készült alkotások szabadtéri elhelyezése először 1975-ben merült fel. A lösztalajra épült településen 1964-ben egy partomlás következett be. A védrendszert ezért egy teraszos parttal támasztották meg. Az 1970-es években egyre jobban tért nyert a természet is, így idális hely lett a sétáló utak mentén az alkotásoknak is.

Így került 58 nagyméretű szobor a vízpartra. A modern építészettel együtt a művészetbe is bevonult a fém és a vas, így a szobrászok is szívesen használták ezt az anyagot. Számtalan technika pl. öntés, kovácsolás, hegesztés állt a rendelkezésükre, és rengeteg formát, alakzatot, méretet tudtak belőle kialakítani.

A dunaújvárosi művésztelepen évtizedek óta foglalkoztak fémszobrokkal. A meghívott alkotók pedig éltek a lehetőséggel - hogy mi mindent álmokdtak és valósítottak meg, azt a Duna-parton meg is nézhetitek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk