News here
hirdetés

UTAZZ

Csodavilág vár ránk 2000 méter magasan, ahol már mobilt se lehet használni

A csoda nem más, mint a Bukura-tó, ami a romániai Retyezát-hegységben található, ahol az ember teljesen egyedül lehet a természettel.

Link másolása

hirdetés
Szatmári Zsolték szinte mindig tömegközlekedési eszközöket igénybe véve utaznak túráik helyszínére, ezzel is védik a környezetet és tartják magukat a klasszikus országjáró hagyományokhoz. Túráikról részletes beszámolókat olvashattok, fotókkal illusztrálva. Így talán többen kedvet kaptok a természetjáráshoz... Most a Retyezát-hegységben kalandozhattok a Nomád a hegyek vándora bloggerével.

Van abban eleve valami nosztalgikus, ha az ember közel egy év elmúltával lépésre pontosan ugyanonnan kezdhet - folytathat egy túrát, vagy egy megkezdett utat. Így voltunk mi is most ezzel a Retyezáti úttal. Tavaly szeptemberben (Retyezáti próbakör) a kedvezőtlennek mondható időjárás miatt a Pelaga-réten (Poiana Pelegii) félbeszakadt túránkat fejeztük be, melynek akkor is, és most is a Retyezát-hegység /Zerge-havasok/ kicsivel 2000 méter feletti átlagmagasságban fekvő Bukura-tó régiója volt.

Az időjárás most jobbnak ígérkezett mint tavaly, bár esőket és és viharokat is jósoltak, ami leginkább a túra egyetlen sarkalatos pontja szempontjából volt érdekes. Van ugyanis az út 300 km-es /Kétegyháza - Pelága-rét előtti parkoló/ autós részének éppen a végén egy bő 18 kilométeres erdei útszakasz, 600 méter emelkedéssel, melyet rendszeresen évről évre tönkretesznek a viharok, áradások. És amúgy sem mondható éppen jónak az út állapota, bár egy normál, nem túlságosan terhelt személyautóval -max. 15-20 km-es sebességgel- "kis" rutinnal és nagy szerencsével -vagy fordítva- komolyabb gond nélkül járható.

Mivel ez elsősorban mégiscsak egy személyes blog, és csak másodsorban tájékoztató jellegű "szakmai" írás, így most egy kis személyes hangvételű bejegyzés jön.

Sajnos a túra előtt két héttel elért egy kis "baleset", külsővénás trombózis formájában, a bal lábamra specializálódva. Lényegében 10 nap kényszerpihenő, jegelés, injekciózás, néhány maréknyi gyógyszer és két tubus kenőcs felhasználása után kezdtem járóképes lenni. És mindez néhány nappal a tervezett indulás előtt. Bár vérrög képződése kizárható volt, de ettől még orvosilag egyáltalán nem javallott így elindulni, ezért saját felelősségre gyógyultnak mondtam magam, és távoztam a táppénzből.

Amit tehettem, mivel az utat semmiképp sem akartam elhalasztani vagy lemondani, hogy leegyszerűsítettem az eredeti tervet. Úgy volt, hogy fent táborozunk a Bukura-tónál, de ez így kilőve. 20 kg-os zsákokkal oda felcuccolni.... és ha ott bármi bajom lesz, onnan mire lehoznak.... Így arra jutottam, hogy a legbiztonságosabb megoldásnak marad a Pelága-réti sátorozóhely és onnan fel a Bukurához másnap, minimális cuccal, kényelmesen. Azt még megemlíteném, hogy már Gura Apei víztározó előtt már elvesztettük a mobilkapcsolatot az összes szolgáltatóval, és utunk során később sem volt sehol a hegyek között térerő. Tehát ha bajod van, egyedül vagy!

hirdetés
bukura2

Gura Apei víztározó

bukura3

A Nagy-Lepusnyik völgye

bukura4

A Sztenuletyei védkunyhó

bukura5 Az út rizikós része. A fentről lezúduló víz hatalmas köveket hordhat az útra.
bukura6

Megérkeztünk a parkolóhoz. Fenséges a kilátás máris. Alattunk jobbra a Bukura és a Pelága-patak összefolyása.

Pihenőkkel együtt kényelmesen bő 4 óra alatt ideértünk. Eddig semmi gond az utakkal. A gát végén kis bódé, jelképes sorompóval. Itt fejenként 10 lej a belépő a nemzeti parkba, mely 7 napig érvényes. Az autóért most külön nem kellett fizetni. A víztározó és a Pelága-rét között nagyjából félúton a Nagy-Lepusnyik völgyében található ez a romantikus környezetben fekvő védkunyhó, a Sztenuletye-havas északi lábánál.

Pihenőkkel, nézelődéssel, nekünk több mint 2 órás volt az út a víztározótól a parkolóig. Onnan még vár a táborhely felé egy kis ereszkedés egészen a patakig, persze csak azért, hogy utána vissza kelljen mászni egy rövid, de erős kaptatón. Kipakoltuk a cuccot, felállítottuk a sátrakat, készülődtünk a vacsorához stb. ilyenkor szokásos munkafolyamatok.

Apropó sátrak. Tapasztalatok a sátorral kapcsolatban:

Most teszteltem új sátramat, amely egy szép piros, extreme minősítésű, Husky Flame 2. Néhány perc alatt egyszerűen felállítható, de én most eltököltem vele vagy 2 órát, próbálgattam az összes variációt, elhelyezés, húzás, stb. szempontjából.

A külső héj erős, strapabíró, masszív darab, súlya is van rendesen. 6 órás intenzív eső meg sem kottyant neki, erős széllökésekkel tarkítva. Maga a sátor úgy egészében is jól bírta a második este érkező komolyabb széllökéseket. A 3 db ötletes szellőzőnyílás ellenére elég rendesen, bár nem túl zavaróan párásodott a belsőtér.

A belső, felerészben szúnyoghálós rész alja viszont nem tűnik elég erősnek, igen vékony anyagú, alátét erősen ajánlott, hogy megelőzzük az átszúrást, szakadást. A sarkoknál, ahol ráfogatjuk a tartócövekekhez, semmi erősítés sincs, hiába dupla az anyag. Túlzott terhelés esetén, vagy a sátoraljzat elcsúszása miatt könnyen kiszakadhat. Viszonylag kevés a hely belül, és a sátor bejárata előtti csomagtároló sem túl tágas.

Mindent egybevetve nem rossz sátor, bár a hazai ára rendkívül nagy szórást mutat, hiszen 42000 és 72000 forint között ingadozik folyamatosan. Ár/érték arányban én kizárólag a 40000-hez közelítő variációkat gondolom reálisnak, ezért a sátorért 70000 forintot nem szabad kiadni.

bukura7

Gáborék lakósátra a zöld, és a "raktársátor". Háttérben a sörpad.... ernyővel....

Egyébként jól telt az éjszakánk, csendben és nyugalomban. A sátrakban +8 fokot mértünk hajnalban, ami teljesen normális volt ebben az évszakban és magasságban. A mi csapatunkon kívül csak egyetlen másik sátor volt a réten, ilyenkor már nem jellemző a nyáron tapasztalható nyüzsgés.

Viszont a hegyimentők még itt vannak a rét felső végében található házban. Vízvételezési lehetőséget is a ház mögött találhatunk. Mivel remek idő ígérkezett, egy gyors reggeli után máris indultunk, irány a Bukura-tó!

bukura8

Reggeli gyülekező a Pelága-réten

bukura9

Reggeli nyugalom

bukura10

Retyezát... Zerge-havasok (ez a neve jobban tetszik)... igazi élménytúra lesz, ezt már most látjuk

bukura11

Gábor baktat felfelé

Csendes és hatalmas fenyveserdőben kaptatunk némán felfelé. Kár is szólni, nézni kell és feltöltődni a csenddel és jó levegővel. 3.5 km és 400 méter szintemelkedés vár ránk, ami barátságosnak mondható. A terep néhol sziklás, gyökeres, néhány kisebb patakátkeléssel, nem túl vészes. Végig a réttől a tóig a jól követhető együtt futó kék sáv - piros kereszt jelzést követjük. Én sem szövegelek sokat majd, beszéljenek inkább a képek, feltéve, ha jól sikerültek.

Lassan elhagyjuk az erdőhatárt, ez már törpe növények és a sziklák világa. Itt már érezni azt, hogy a levegő is más. Tisztább, hűvösebb, egyszerűen másabb. És persze egyre élénkebb a szél is. Egyébként útközben összesen két túrázóval találkoztunk eddig, pedig pompás az idő, túrára csábító!

bukura12

Kettőnk cucca egy zsákban, nem is én viszem, így próbáljuk kímélni a lábam

bukura13

Már nincs messze a cél!

bukura14

Csak tovább, még egy kicsit, oda fel a felhők közé!

bukura15

Lassan egy csodavilágba érkezünk. Alattunk 1900 méteren a Lia-tó zöld vize csillog

bukura16

Retyezáti piramisok...

bukura17

A csipet csapat 2000 méteren. Persze én most sem vagyok a képen...

bukura18

És igen, felértünk, itt a Bukura-tó. 2040 méteres magasságban járunk, körülöttünk 300-500 méterrel magasabb csúcsok, hágók, nyergek...

A tóról, melyet természetesen gleccserek hagytak ránk örökül, röviden néhány adat:

2040 méteres magasságban fekszik, a vízfelületének nagysága 8.91 ha. legmélyebb pontja pedig 17.5 méteren van.

Szezonban itt találhatjuk a hegyimentőket is, nekik egy védkunyhó szolgáltat menedéket, melyet szezonon kívül is nyitva hagynak, így az arra járóknak szolgálhat egyszerű, de biztos menedékként, amire szükség is lehet a hirtelen rosszra forduló idő miatt, hiszen ne felejtsük el, itt már magashegységi környezetben járunk. A kunyhó és a tó közötti sziklás-füves részen forrás is található.

Ahogy felértünk, láttuk, hogy sehol-senki... Erre számítottunk. Ránézésre 3-4 főnyi személyzet a hegyimentőknél, és ennyi. Csak a süvítő szél hangja töri meg a csendet. Ja, ha már a szél... a Bukura-tó katlanja híres a nagy viharairól, amikor is nem ritkák a 100 km/h feletti széllökések, erre készüljenek az itt sátrazni vágyók! Azon is elgondolkoztunk, milyen lehet az, amikor augusztusban egy jó hétvégén itt van vagy 40-50 sátor, és legalább 100-200 ember. Az kicsit sok ide. Pedig előfordul.

bukura19

Jobbról a tó felett a védkunyhó. Balról a 2509 méteres Pelága-csúcs

bukura20

Bukura-tó

bukura21

Pihenő a szél ellen épített kőfalak mögött

Közben Emese és Gábor elhatározta, hogy ha már itt vagyunk, nem elégednek meg a nyugdíjas programmal, és bizony ők felmennek a 2509 méteres Pelaga-csúcsra! Hát hajrá! Én annak is örültem, hogy itt lehetek, nem is vágytam most sehova tovább... menjenek, mi meg pihenünk. Így lényegében szinte cuccok nélkül tudtak felmenni, hiszen csak a legszükségesebbet vitték magukkal, a többit itt hagyták megőrzésre nálunk. 3-4 óra az út oda-vissza. Belefér. És sikerült is nekik! Büszkék vagyunk rájuk!

Ahogy visszaértek társaink, mi ketten elindultunk lefelé megnézni az Anna /Ana/ és Lia tavakat, ahová már Mesi és Gábor nem követett minket, hiszen pont elég volt nekik felmászni a csúcsra. Találkozunk a sátraknál.

bukura22

A két csúcstámadó

bukura23

A Bukura-katlan teljes pompájában

bukura24

Alattunk a csodás smaragdzöld Anna-tó /Ana/ 1976 méteres magasságban található, mélysége 11 méter, vízfelület 3.62 ha

bukura25

Szemben a Bukura-katlan északi részének vad sziklás terepe és balról a Bukura-csúcs

bukura26

Alattunk éppen látszik a Lia-tó és a távolban a Kis-Retyezát sziklái is feltűnnek

bukura27

A Lia-tó 1910 méteres magasságban, 4.2 méteres mélységgel, 1.38 ha vízfelülettel

bukura28

Pelága-rét. Hazainduláshoz készülődve az egész éjszakás eső után

Összességében ismét egy nagyon szép napot zártunk, kellemesen elfáradva értünk le a táborunkhoz a Pelága-rétre. Ekkor már esni kezdett az eső, felélénkült a szél, ami lényegében másnap reggelig -hazaindulásunkig- kitartott, de ez minket nem zavart már. Késő délután többekkel találkoztunk, aki nagyobb zsákokkal mentek fel a Bukura-tó irányába, ők biztosan eláztak rendesen, mire felértek. Megvacsoráztunk és gyorsan be is bújtunk a sátrainkba. Sötétedés után jöttek hárman, és nem messze tőlünk egy sátorban töltötték az éjszakát.

Az éjszaka most is csendesen telt, bár a tegnap délután hozzánk szegődött két kutya végig a sátrak mellett töltötte az éjszakát a szakadó esőben. Közülük az egyik virgonckodott néha kissé, de elviselhető volt. Reggel összecuccoltuk a nem kevés felszerelést, és időben elindultunk ahhoz, hogy már 15.30 körül itthon legyünk.

VIDEÓ: a látvány gyönyörű, a szél kicsit félelmetes

Összegezzük hát a tapasztalatokat:

A Pelága-rét remek táborhely, különösen szezonon kívüli időszakban. Innen viszonylag könnyen megközelíthető a Bukura-tó és környéke akár nagy zsákokkal is.

A Bukura-tóhoz is fel fogunk menni sátorozni, nagyon érdemes, bár ott már mostohábbak a körülmények, de az a hangulat, ami ott 2000 méter feletti vad, kietlen, de mégis gyönyörű táj ad, feltétlen megéri a fáradtságot!

Számunkra a túra egyetlen sarkalatos pontja a rossz minőségű erdei út volt, ahogy azt sejtettük is előre. Jövőre természetesen újra jövünk!hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
Egy kis lakókocsiban él a négytagú család, így járják a világot
Bár elég nagy szabadságot kínál, sok gyerekes családot elriaszt a lakókocsis utazástól a túl szűk hely - ez a család nem tartozik közéjük.
Fotó: YouTube - szmo.hu
2022. július 19.


Link másolása

hirdetés

Tágas otthonukból egy apró lakókocsiba költözött a kétgyermekes család. Korábban farmjuk és 11 hektáros földjük volt, most övék az egész világ – számolt be a nem mindennapi történetről a The Sun.

Sokaknak nem lenne komfortos négy keréken és egy szűk dobozban lakni, de Jen és Kirt pótkocsijában minden benne van, amire szüksége lehet egy családnak.

A szülők két hónapon keresztül renoválták a lakókocsit, mielőtt csapot-papot otthagyva feladták volna korábbi életüket, hogy lakóautóval járják a világot.

A különleges életmódot folytató család a YouTube-on futó Tiny House Giant Journey sorozatban mesélte el, hogy körülbelül másfél éve vannak úton. Utazásuk első évében egy furgonban éltek, de muszáj volt váltaniuk, ahogy fiaik idősebbek lettek. Végül úgy döntöttek, hogy eladják a furgont, a következő két hónapot pedig új otthonuk felújításával töltötték.

Sokat kellett dolgozni, hogy a „dobozt” otthonossá tegyék, végül azonban sikerült alaposan felszerelni: a tetőn még egy 1850 wattos napelem is helyet kapott.

Habár a lakrész kicsi, a belseje lenyűgözően néz ki. Van benne egy teljesen felszerelt konyha is, amiben minden megtalálható, amire szüksége lehet a családnak: a felfüggesztett kosarakban például fűszereket és a friss gyümölcsöket tárolnak.

A fürdőszoba egy függöny mögött van, vécé és zuhanyfej is található benne.

hirdetés
A család szó szerint egymás hegyén-hátán alszik: Kirt és Jean alul egy hatalmas ágyon, a fiúk pedig fölöttük, emeletes ágyakon.

Az apuka és a két gyerek egy-egy kis szekrényben tárolják a ruháikat, Jen azonban két gardróbot is megkaparintott. A konyhával szemben található egy kis nappali párnázott paddal, összecsukható asztallal és légkondival.

A miniházak és a lakóautók egyre népszerűbbek lettek az elmúlt években. Bár muszáj kompromisszumokat kell kötnie annak, aki ilyen életmódra adja a fejét, sokan semmire nem cserélnék el a szabadságot, amit ez az életforma nyújt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
5 varázslatos látnivaló az ország legészakibb csücskéből: irány a Zemplén!
A természet szinte az ölünkbe pottyan, lábunk alatt gyógynövények, tőlünk simogatható távolságra mókusok és a múlt-jelen tapintható egybefonódása. Mutatjuk a kedvenc látnivalóinkat.

Link másolása

hirdetés

Barangoljuk be együtt a Zemplént és Abaúj térségét együtt! Olyan élményeket kapunk cserébe, amelyekre talán nem is számítottunk. Itt van például rögtön egyfajta megfoghatatlan nyugalom érzet, amely észrevétlenül kúszik a bőrünk alá és majdhogynem kényszerít bennünket arra, hogy kiszakadjunk a hétköznapok fásultságából. A természet szinte az ölünkbe pottyan, lábunk alatt gyógynövények, tőlünk simogatható távolságra mókusok és a múlt-jelen tapintható egybefonódása.

Májusban volt szerencsénk óriásit kirándulni ebben a felfedezésre váró régióban, megmutatjuk a kedvenc látnivalóinkat.

Boldogkő vára

1280-ra datálják a vár keletkezését, a környék akkortájt épp a tatárjárást követően eszmél. Még sehol sincsenek törökök, labancok, de a vár felépül egy sziklaszirten, hogy még több, mint 700 évvel később is megálljt parancsoljon az arra járóknak. Szapolyai, Péchy, Rákóczi, Zichy - csak egy pár család, amely birtokolta a várat. 1701-ben a császáriak szinte porig rombolták. Elmondható, hogy a teljes magyar történelem lenyomata olvasható a vár históriájában. amely immár állami tulajdonban van. Mai, felújított állapota a 2009-ben történt helyreállításnak köszönhető.

Ezek a tények, a többi viszont már az érzelmek hada, amely szinte megtámadja az embert, amint először megpillantja Boldogkő várát. Mert annyira aranyos jelenség, miközben tekintélyt parancsoló és azt súgja: itt vagyok, figyelek. Számtalan középkori várral a hátam mögött elmondhatom, hogy talán Boldogkő vára a kedvenc, amelyet mindenkinek látnia kell. A képek önmagukért beszélnek.

hirdetés

Gönc, Huszita-ház

A rejtélyek tájháza Magyarország legészakibb városában, Göncön az úgynevezett Huszita-ház. Soha nem bizonyított legenda szerint az épületet közel 600 éve a husziták építették és lakták, de a hivatalosan elfogadott álláspont azt mondja, a Huszita-ház legfeljebb 300 éves.

Az erődszerű lakóházban paraszt-polgári lakásbelsőt alakítottak ki, amely három egységből áll. Az úgynevezett "tiszta szoba" az utcafrontra néz, nagy becsben és tisztaságban tartott helyiség, ahová a háziak nagyon ritkán léptek be. Az élet ugyanis az aprócska konyhában és a kisszobában zajlott.

Ne hagyd ki a ház alatt húzódó pincét, ha elég bátor vagy! Csak egy kicsit kísérteties, ugyanis a pincejáratok egészen a telek végéig elvezetnek, elágazásokkal a szomszédos pincékbe.

Vizsolyi Biblia Látogatóközpont

Csak úgy cikáznak körülötted az évszázadok Vizsolyon. Amikor belépsz a 13. század elején épült református templom közel kétméteres falvastagságú ajtaján és azt számolgatod, hogy annak már idestova tényleg 800 éve, hogy itt templom épült, óhatatlanul arra gondolsz, mi mindent éltek meg a néma falak. Majd meglátod a Károli Gáspár által készített Bibliát, amely 1590-ben készült el. 2412 lap, közel 6 kilogramm súlyú. A bibliát nézve már átrobogtunk pár évszázadot, amikor a helyi idegenvezető átirányítja a turistákat a Vizsolyi Biblia Látogatóközpontba és a Mantskovits Bálint Nyomtatástörténeti Múzeumba. A modernizált múzeum ugyanis maga a 21. század.

Interaktív üvegpadlóval, érintőképernyős számítógépen lapozgatható bibliával máris a jelenben érzi magát az ember, de csak egy rövid ideig. Védősapka és kötény kerül a látogatóra, hogy kipróbálhassa a tizenhatodik századi könyvnyomtatást. Óriási élmény, ráadásul a művedet magaddal is viheted!

Vizsoly, Mézmúzeum

Maradjunk Vizsolyban - a falu szélén ugyanis az ország első mézmúzeumát látogathatod meg. Mézes Gergő, avagy Molnár Gergely méhész mindenki számára érthetővé teszi a méhek világát. Rádöbbenhetünk, hogy a méhészet az a tevékenység, amelyet évszázadok alatt megkomponáltan, ugyanúgy végez az ember - miközben itt a méhek a kollégák és a főnökök.

A múzeum mellett apiterápiás (apiterápia a méhek által előállított anyagok ősi, gyógyító célú felhasználása) központ is található a szorgos népség lakta telken. A legizgalmasabb épület az úgynevezett Zümi-ház, amelynek talapzatában egymillió dolgos méhecske zümmög. Te pedig jól megtisztítod a tüdődet, ráadásul a zümmögéstől kidobálhatsz mindent, ami stresszfaktort jelent a számodra.

Regéci vár

Regéc és Mogyoróska között 639 méteres magaslaton húzódik a 13. században épült regéci vár. I. Lipót császár ezt a várat sem kímélte, ahogyan tette azt Boldogkő várával is. A regéci várat a császári csapatok 1686-ban rombolták szét, ezt követően évszázadokon át csak a romok álltak a magaslaton.

Az elmúlt több, mint harminc évben Regéc község önkormányzata úgy határozott, ezt a műemléket történelmi és kulturális örökségünk részeként kell megmutatni az utókornak. Több lépcsőben zajlik a vár rekonstrukciója és mára elmondható: itt már vár áll, nem csupán kőhalom.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
5 tipp, hogy miért látogass el Tiszakécskére
Cölöpsétány a Holt-Tiszánál, kilátó, kisvasút, gyógy- és élményfürdő - mutatunk pár látnivalót!

Link másolása

hirdetés

A dél-alföldi régió és a Tisza-part valamennyi évszakban csalogató kirándulási opciókat rejt. A Kecskemét tőszomszédságában található Tiszakécske, a Tisza magyarországi szakaszának legnagyobb kanyarulatában helyezkedik el, csendes és aktív pihenést kedvelőknek egyaránt tökéletes úti cél. Összegyűjtöttük, mi mindent érdemes megnézni azoknak, akik a napfény és a vizek városába látogatnának.

1. Tisza-parti Kisvasút

1971. augusztus 20-án indult első útjára a Tiszakécskei Úttörővasút. A keskenyvágányú szerelvény kisebb-nagyobb megszakításokkal 2009-ig üzemelt. Több mint egy évtizedes szünet után, 2021 őszén indult újra, hogy a látogatók a Tisza legnagyobb kanyarulatát immár vasúton is bejárhassák.

Az újrainduló kisvasút pályájához a korábbi Gyermekvasút útvonalából megmaradt 600 méteres szakaszt újították fel, de az egyre bővülő látnivalók miatt még további 1000 métert építettek hozzá, így a Tisza legnagyobb teljes kanyarulatát bejárja. A kisvasút a Tisza-parti megállótól a Találkozások Házig közlekedik; útközben megáll a Játszótér megállónál, a 14 méter magas kilátónál és a Sportcentrumnál. További újdonság, hogy már nemcsak a nyári szezonban, hanem egész évben üzemel. További információk ezen a linken!

2. Barack Gyógy- és Élményfürdő

A Tisza kanyarulatában található, családi vállalkozásként működő Barack Gyógy- és Élményfürdő nyújt felüdülési lehetőséget, immár 38 éve az odalátogatóknak. A tulajdonosok évről évre szépítettették és bővítették a komplexumot, így modern gyógyászati részleg, medencék, csúszdapark, szaunavilág, családbarát fejlesztések követték egymást, később pedig mindez szálláshelyekkel is kiegészült: kempinggel, apartmanokkal és 50 szobás, négycsillagos szállodával gazdagodott a kínálat. Tehát itt minden megvan ahhoz, hogy egy igazán emlékezetes és pihentető utazást tegyünk a környéken.

hirdetés

A fürdő gyógyvize 1344 méter mélyről 52 fokosan tör fel a felszínre. A nátrium-hidrogénkarbonátos, metakovasavat és fluoridot tartlamazó termálvíz főként reumatikus, ízületi, mozgásszervi megbetegedésekre, műtétek utáni rehabilitációra és nőgyógyászati problémák kezelésére ajánlott.

A fürdő egész területén tíz medence áll a vendégek rendelkezésére, két kültéri gyógyvizes medence, élménymedence, kaland medence, strand medence és baby pancsoló is megtalálható. Beltéren úszómedence, jacuzzi, gyermek medence és merülő medence került kialakításra. Impozáns szaunavilága pedig elvarázsolja a pihenni vágyókat, akik választhatnak finn szauna, infraszauna, rózsabarack aromaszauna, stollen szauna közül.

A hely érdekessége, hogy a névválasztással tisztelegnek a múlt előtt, ugyanis a környék híres baracktermő vidék. Mitöbb, a fürdő területén is található egy öreg barackfa, melynek gyümölcséből éveken át lekvár készül.

3. Csúszdapark

Ma már egy medence, néhány kis csobogó, vízi pisztoly és vödör önmagában kevés a mai gyerekeknek, fiataloknak ettől sokkal több impulzusra, élményre van szükségük. A Barack Gyógy- és Élményfürdő csúszdaparkját a fürdőbe lépés pillanatától máris megcsodálhatják vendégek. A torony és a csúszdák színe is hívogató. Csúszdáik között 6 éves kórtól a kortalan idősekig, mindenki kedvére válogathat a szelídebb lejtésű vagy az igazi adrenalinbombaként berobbanó kamikáze közül.

Az anaconda csúszda egy szelídebb lejtésű, közkedvelt típus, amelyet a kezdő csúszdázók is bátran használhatnak. A kétpályás családi csúszda (vagy versenycsúszda) nyitott szerkezetű, izgalmas gyorsasági versenyek rendezésére ad lehetőséget, mivel időmérő funkcióval is rendelkezik. A kamikaze csúszda a száguldás és az adrenalin szerelmeseinek lesz a kedvence. Szinte szabadesés-élményt nyújt és akár 60-70 km/h óra lecsúszási sebesség is elérhető rajta. A negyedik, rafting és inga csúszda pedig két kedvelt típus egyedi ötvözete, Magyarországon egyedülálló élményelem, amely csúszógumival (raft) vehető igénybe.

4. Nádirigó tanösvény

A Nádirigó tanösvény a Holt-Tisza mentén húzódik végig, ahol egy rendkívül látványos cölöp sétányon vezet végig az utunk 2,5 km hosszan. A tündérmesébe illő séta nem csak a Holt-Tisza élőhelyeit és gazdag állatvilágát mutatja be, hanem az emberek tájátalakító tevékenyégének mozzanatai is felfedezhetőek. Útközben találkozhatunk rovarhotellel és madárodúkkal is, melyeket interkatívan és játékosan mutatnak be.

A séta nagyon családbarát, akár babakocsival is könnyen bejárható. Több padot is kihelyzetek, így ha útközben elfáradunk, csodaszép környezetben tudunk megpihenni. A gyerekeket egy szuper játszótér várja, ahol biztos nem fognak unatkozni. A tanösvény nem egy körtúra, így ha az egyik végén hagyjuk a kocsit, akkor számolni kell a visszaúttal is.

A 10 állomásos kirándulás több témát is feldolgoz, melyek Tiszakécske múltjához vagy a holtág élőhelyéhez kötődnek. Utunk során, olyan elemekkel is találkozhatunk, mint például: gyógy- és fűszernövény kert, rovarhotel vagy mesterséges odútelep. Az információs táblákon kézzel mozgatható, interaktív játszóelemek is szórakoztatnak. A cölöpösvényen elhelyezett halmérő segítségével például megismerhetők és összehasonlíthatók a halfajok valós méretei. A tanösvény végén ki lehet próbálni egy mezítlábas pályát is, különböző járófelületekkel (kő, kavics, faháncs, homok, stb.) A cölöpösvény végén egy nagyobb méretű madárles ékeskedik, ahonnan a nádasok madárvilágának képviselői figyelhetők meg.

5. tiszakécskei Tisza-parti Szabadstrand

A Tiszakécskei szabadstrand több, mint háromszáz méter hosszú homokos parttal, strandröplabda pályával, játszótérrel, képkiállítással és nyári büfékkel várja a strandolni vágyókat. A szabadstrand igen ritkaságnak számít hazánkban, ugyanis a Tisza mentén mindössze három, hivatalosan működő, homokos tengerpartra emlékeztető strandja van. Minden nyári szezonban turisták sokasága látogatja meg és töltenek itt egy felejthetetlen napot. Trópusi hangulatú gyékény napernyők díszítik a 300 méter hosszú homokos partot, emellett nyugágyak, felújított vizesblokkok és öltözők várják az úszni, lehűlni vágyókat. A fürdőzők biztonságáról minden nyáron fürdőmesteri szolgálat gondoskodik. A parton a nyári szezonban strandröplabda bajnokság, homokvárépítő verseny és sok más érdekes program kínál kikapcsolódási lehetőséget.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
Európában található a világ legjobb városa egy felmérés szerint
A lista olyan dolgok alapján készült el, hogy mennyire barátságosak az adott városban, vagy hogy mennyire stresszes ott élni. Magyar város nem került fel rá.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. augusztus 01.


Link másolása

hirdetés

Minden évben megjelenik a Time Out Index, ami felsorolja a világ legjobb városait. A lista felállításához több ezer embert kérdeznek a saját városukról, és idén úgy alakult, hogy Edinburgh lett az első, kiemelkedő pontszámokkal. A megkérdezettek

  • 93 százaléka szerint könnyű gyalog közlekedni a városban,
  • 95 százalék szerint szép,
  • 91 százalék szerint "nem bunkó",
  • 96 százalék szerint nem unalmas,
  • 89 százalék szerint nem stresszes.

A második helyezett az amerikai Chicago lett, a harmadik pedig a kolumbiai Medellín, a negyedik helyre viszont egy másik skót város, Glasgow futott be. Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon meg is említette a Twitteren, hogy két városuk is előkelő helyen szerepel a listán.

A Time Out Indexen idén 53 ország szerepelt, de Budapest nem kapott rajta helyet, ahogy más magyar város sem. Közép-Európából egyedül Prága fért fel rá, a hatodik helyre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: