News here
hirdetés

UTAZZ

Budapestet ajánlja bringázásra egy utazási blog

A Friday Flats Travel Blog szerint az idei év legígéretesebb városa Budapest. Hogy miért?

Link másolása

hirdetés

Biztosan hallottatok már a hatalmas nyugat-európai kerékpármegosztó hálózatokról, Skandinávia elképesztő bicikliútjairól és Hollandia valamint Dánia fantasztikus, kerékpárbarát városairól. De mi a helyzet Kelet-Európában? A valaha csak „szegény ember járművének” nevezett kétkerekű egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, és az Y generáció körében is egyre divatosabb közlekedési eszközzé válik. Íme, egy rövid áttekintés néhány nagyszerű, kerékpározás tekintetében fejlődő, kelet-európai városról.

6. Tartu, Észtország

Az Észtország déli részén található, 100.000 lelket számláló város nagyszerű kerékpáros vásárrá fejlődött. Ez a remek elhelyezkedésű kisváros kiváló hely az egészséges és környezetbarát közlekedésre. Emellett Tartu egyetemi város is és lakosságának ötöde diák, akik szó szerint imádják a biciklizést.

Tartu ezen kívül részt vesz egy észt-lett közös projektben, a Tour de LatEst-ben, amely program több mint 1000 kilométernyi bicikliút építését célozza meg Lettország és Észtország területén. Tartu városa lenne ennek az útnak az egyik állomása. A város lelkes biciklis közösséggel rendelkezik és népszerűek a kerékpáros felvonulások is. Ha Tartuban jártok, mindenképpen nézzétek meg az egyik legnagyobb rendezvényt, a Tour d’ÖÖ-t.

hirdetés

5. Bukarest, Románia

Bukarest az utóbbi években igazi kerékpáros reneszánszát éli, a biciklizés divatos időtöltéssé vált. Megjelentek ilyen tematikájú bárok is, mint például az Origo vagy a Bicicleta, ahol kerékpárokat állítottak ki dizájnelemként. Emellett megjelentek a kerékpárosboltok, a hetente induló biciklitúrák és a kerékpározással kapcsolatos blogok is. A l’Velo kerékpáros folyóirat például kevesebb, mint három év alatt 750.000 regisztrált előfizetőt tudhat a magáénak.

Ezen kívül a híres román kerékpármárka, a Pegas (ami a kommunizmus bukása után eltűnt) fiatal vállalkozók segítségével újraéledt. A bukaresti biciklis reneszánsz a „stílusos kerékpározás” jegyében zajlik. A Skirtbike az egyik legjelentősebb kezdeményezés: ez egy évente megrendezésre kerülő fesztivál, ahol nők ezrei népszerűsítik a stílusos kerékpározást, ami egy igazán új színfoltja a város utcaképének.

City-cycling-in-Bucharest-2014-head-east

4. Ljubljana, Szlovénia

Ljubljana 2013 októberében adott otthont egy közép- és kelet-európai kerékpározásról szóló konferenciának, amivel végképp kiérdemelte a helyét a városi kerékpározás térképén. Ljubljana az utóbbi években jelentős mértékben támogatta a kerékpározást, kiemelkedő eredménnyel. A lakók és a turisták könnyedén körbebiciklizhetik a várost az önkiszolgáló kerékpárkölcsönző rendszernek, a Bicikelj-nek köszönhetően. A nap huszonnégy órájában, az év minden napján 300 kerékpár kölcsönözhető mintegy 31, a városban létrehozott állomáson.

A kerékpárral való közlekedés lehetővé teszi, hogy megismerhessük Ljubljana elképesztő pezsgését és kiélvezhessük a programokat, amiket a város kínál. A kerékpározás főleg a város egyetemén tanuló több ezer hallgató körében népszerű. Számos közlekedési lámpa, új útvonalak és kereszteződéseknél elsőbbségi közlekedés teszi könnyebbé a bringázást a városban. A fejlesztések tekintetében Ljubljana fényévekkel a többi kelet-európai főváros előtt jár.

city-cycling-in-Ljubljana-2014-head-east

3. Lviv, Ukrajna

Kijevvel ellentétben ez az Ukrajna nyugati részén fekvő, 700 ezres város nagyon komolyan támogatja a kerékpáros kultúrát. Helyi civil szervezetekkel, kerékpár-kereskedőkkel, kerékpárbarát partnerekkel és a világ más kerékpáros városaival együttműködve a város egy fenntartható mobilitási tervet követ. Érdekesség, hogy Lviv városában a kerékpárprojektet nem a társadalmi elvárás hívta életre.

A polgármester szerint az egyik legnagyobb nehézség a kerékpározás népszerűsítése kapcsán, hogy át kell formálni az emberek gondolkodásmódját, hiszen jelenleg a lakosság részéről nincs igény a kerékpározásra. „Megkérem az embereket, hogy pattanjanak a kerékpárjukra és szorítsák ki az autókat az utakról” - tette hozzá a polgármester. A döntést valószínűleg nagyban befolyásolta, hogy az autók száma jelentősen megnövekedett a városban, ami a kormányzat számára két lehetőséget hagyott: élhetőbbé tenni Lviv-t az emberek számára, vagy kényelmesebbé tenni az autók számára. A lvivi nők fedezték fel először a biciklizésben rejlő lehetőségeket és 2013 nyarán egy kerékpáros felvonulással bebizonyították, hogy Lviv igenis a kerékpárosoké.

2. Gdansk, Lengyelország

Gdansk rendelkezik Lengyelország egyik legaktívabb biciklis közösségével, nem véletlen tehát, hogy a várost sokan az ország kerékpáros fővárosaként tartják számon. A 465 ezer fős lakossággal, valamint lengyel, német és holland gyökerekkel rendelkező város Lengyelország északi részén, a Balti-tenger partján helyezkedik el. Talán a holland gyökerek magyarázzák, hogy a város hatalmas kerékpáros infrastruktúrával rendelkezik.

Gdansk volt az első város Lengyelországban, ahol sajátos kerékpáros elemek jelentek meg. Ilyen például a különleges új közlekedési tábla, amely a motorosokat és autósokat figyelmezteti, hogy adjanak helyet az úton haladó kerékpárosoknak. A városban található több mint 100 kerékpáros közlekedési lámpa, egy biciklimegosztó hálózat, csaknem 4000 kerékpárosoknak kialakított parkoló és számos kerékpárút is, így Gdansk méltán kiérdemelte a lista második helyét.

7916309536_2091ce11f9_z

1. Budapest, Magyarország

Budapest a kerékpáros kultúra és a növekvő kerékpáros infrastruktúra tekintetében a régió élén áll. A város 2013-ban a 13. helyen szerepelt a népszerű kerékpáros piackutató, a Copenhagenize kimutatásában, a kerékpáros kultúra gyors fejlődése kapcsán. A kerékpáros kultúra gyors fejlődésére jó példa, hogy az egyik bringás életmód-blog, a Hungarian Cycle Chic már több mint 15.000 követővel rendelkezik a Facebookon, és különleges biciklis élményeket kínál mindenki számára.

Budapesten a 2013 áprilisában megrendezett Critical Mass kerékpáros felvonulás volt a világ eddigi legnagyobb biciklis rendezvénye, körülbelül 100.000 résztvevővel. A Critical Mass 2004-ben indította grassroots programját, ami elképesztő fellendülést hozott a kerékpározást illetően a magyar fővárosban.

A Magyar Kerékpáros klub felmérése szerint 2011-ről 2012-re a kerékpárosok száma megduplázódott. A legutóbbi fejlesztés a közösségi kerékpármegosztó rendszer elindítása, ami 2014 áprilisától több mint 1000 biciklivel 75 helyen várja az érdeklődőket, a belvárosban mintegy 15 négyzetkilométernyi területet lefedve. Budapest lakosságára és a turistákra fényes jövő vár a kerékpározási lehetőségeket illetően.

bp

Forrás: Friday Flats Travel Blog


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
Egy kis lakókocsiban él a négytagú család, így járják a világot
Bár elég nagy szabadságot kínál, sok gyerekes családot elriaszt a lakókocsis utazástól a túl szűk hely - ez a család nem tartozik közéjük.
Fotó: YouTube - szmo.hu
2022. július 19.


Link másolása

hirdetés

Tágas otthonukból egy apró lakókocsiba költözött a kétgyermekes család. Korábban farmjuk és 11 hektáros földjük volt, most övék az egész világ – számolt be a nem mindennapi történetről a The Sun.

Sokaknak nem lenne komfortos négy keréken és egy szűk dobozban lakni, de Jen és Kirt pótkocsijában minden benne van, amire szüksége lehet egy családnak.

A szülők két hónapon keresztül renoválták a lakókocsit, mielőtt csapot-papot otthagyva feladták volna korábbi életüket, hogy lakóautóval járják a világot.

A különleges életmódot folytató család a YouTube-on futó Tiny House Giant Journey sorozatban mesélte el, hogy körülbelül másfél éve vannak úton. Utazásuk első évében egy furgonban éltek, de muszáj volt váltaniuk, ahogy fiaik idősebbek lettek. Végül úgy döntöttek, hogy eladják a furgont, a következő két hónapot pedig új otthonuk felújításával töltötték.

Sokat kellett dolgozni, hogy a „dobozt” otthonossá tegyék, végül azonban sikerült alaposan felszerelni: a tetőn még egy 1850 wattos napelem is helyet kapott.

Habár a lakrész kicsi, a belseje lenyűgözően néz ki. Van benne egy teljesen felszerelt konyha is, amiben minden megtalálható, amire szüksége lehet a családnak: a felfüggesztett kosarakban például fűszereket és a friss gyümölcsöket tárolnak.

A fürdőszoba egy függöny mögött van, vécé és zuhanyfej is található benne.

hirdetés
A család szó szerint egymás hegyén-hátán alszik: Kirt és Jean alul egy hatalmas ágyon, a fiúk pedig fölöttük, emeletes ágyakon.

Az apuka és a két gyerek egy-egy kis szekrényben tárolják a ruháikat, Jen azonban két gardróbot is megkaparintott. A konyhával szemben található egy kis nappali párnázott paddal, összecsukható asztallal és légkondival.

A miniházak és a lakóautók egyre népszerűbbek lettek az elmúlt években. Bár muszáj kompromisszumokat kell kötnie annak, aki ilyen életmódra adja a fejét, sokan semmire nem cserélnék el a szabadságot, amit ez az életforma nyújt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
5 varázslatos látnivaló az ország legészakibb csücskéből: irány a Zemplén!
A természet szinte az ölünkbe pottyan, lábunk alatt gyógynövények, tőlünk simogatható távolságra mókusok és a múlt-jelen tapintható egybefonódása. Mutatjuk a kedvenc látnivalóinkat.

Link másolása

hirdetés

Barangoljuk be együtt a Zemplént és Abaúj térségét együtt! Olyan élményeket kapunk cserébe, amelyekre talán nem is számítottunk. Itt van például rögtön egyfajta megfoghatatlan nyugalom érzet, amely észrevétlenül kúszik a bőrünk alá és majdhogynem kényszerít bennünket arra, hogy kiszakadjunk a hétköznapok fásultságából. A természet szinte az ölünkbe pottyan, lábunk alatt gyógynövények, tőlünk simogatható távolságra mókusok és a múlt-jelen tapintható egybefonódása.

Májusban volt szerencsénk óriásit kirándulni ebben a felfedezésre váró régióban, megmutatjuk a kedvenc látnivalóinkat.

Boldogkő vára

1280-ra datálják a vár keletkezését, a környék akkortájt épp a tatárjárást követően eszmél. Még sehol sincsenek törökök, labancok, de a vár felépül egy sziklaszirten, hogy még több, mint 700 évvel később is megálljt parancsoljon az arra járóknak. Szapolyai, Péchy, Rákóczi, Zichy - csak egy pár család, amely birtokolta a várat. 1701-ben a császáriak szinte porig rombolták. Elmondható, hogy a teljes magyar történelem lenyomata olvasható a vár históriájában. amely immár állami tulajdonban van. Mai, felújított állapota a 2009-ben történt helyreállításnak köszönhető.

Ezek a tények, a többi viszont már az érzelmek hada, amely szinte megtámadja az embert, amint először megpillantja Boldogkő várát. Mert annyira aranyos jelenség, miközben tekintélyt parancsoló és azt súgja: itt vagyok, figyelek. Számtalan középkori várral a hátam mögött elmondhatom, hogy talán Boldogkő vára a kedvenc, amelyet mindenkinek látnia kell. A képek önmagukért beszélnek.

hirdetés

Gönc, Huszita-ház

A rejtélyek tájháza Magyarország legészakibb városában, Göncön az úgynevezett Huszita-ház. Soha nem bizonyított legenda szerint az épületet közel 600 éve a husziták építették és lakták, de a hivatalosan elfogadott álláspont azt mondja, a Huszita-ház legfeljebb 300 éves.

Az erődszerű lakóházban paraszt-polgári lakásbelsőt alakítottak ki, amely három egységből áll. Az úgynevezett "tiszta szoba" az utcafrontra néz, nagy becsben és tisztaságban tartott helyiség, ahová a háziak nagyon ritkán léptek be. Az élet ugyanis az aprócska konyhában és a kisszobában zajlott.

Ne hagyd ki a ház alatt húzódó pincét, ha elég bátor vagy! Csak egy kicsit kísérteties, ugyanis a pincejáratok egészen a telek végéig elvezetnek, elágazásokkal a szomszédos pincékbe.

Vizsolyi Biblia Látogatóközpont

Csak úgy cikáznak körülötted az évszázadok Vizsolyon. Amikor belépsz a 13. század elején épült református templom közel kétméteres falvastagságú ajtaján és azt számolgatod, hogy annak már idestova tényleg 800 éve, hogy itt templom épült, óhatatlanul arra gondolsz, mi mindent éltek meg a néma falak. Majd meglátod a Károli Gáspár által készített Bibliát, amely 1590-ben készült el. 2412 lap, közel 6 kilogramm súlyú. A bibliát nézve már átrobogtunk pár évszázadot, amikor a helyi idegenvezető átirányítja a turistákat a Vizsolyi Biblia Látogatóközpontba és a Mantskovits Bálint Nyomtatástörténeti Múzeumba. A modernizált múzeum ugyanis maga a 21. század.

Interaktív üvegpadlóval, érintőképernyős számítógépen lapozgatható bibliával máris a jelenben érzi magát az ember, de csak egy rövid ideig. Védősapka és kötény kerül a látogatóra, hogy kipróbálhassa a tizenhatodik századi könyvnyomtatást. Óriási élmény, ráadásul a művedet magaddal is viheted!

Vizsoly, Mézmúzeum

Maradjunk Vizsolyban - a falu szélén ugyanis az ország első mézmúzeumát látogathatod meg. Mézes Gergő, avagy Molnár Gergely méhész mindenki számára érthetővé teszi a méhek világát. Rádöbbenhetünk, hogy a méhészet az a tevékenység, amelyet évszázadok alatt megkomponáltan, ugyanúgy végez az ember - miközben itt a méhek a kollégák és a főnökök.

A múzeum mellett apiterápiás (apiterápia a méhek által előállított anyagok ősi, gyógyító célú felhasználása) központ is található a szorgos népség lakta telken. A legizgalmasabb épület az úgynevezett Zümi-ház, amelynek talapzatában egymillió dolgos méhecske zümmög. Te pedig jól megtisztítod a tüdődet, ráadásul a zümmögéstől kidobálhatsz mindent, ami stresszfaktort jelent a számodra.

Regéci vár

Regéc és Mogyoróska között 639 méteres magaslaton húzódik a 13. században épült regéci vár. I. Lipót császár ezt a várat sem kímélte, ahogyan tette azt Boldogkő várával is. A regéci várat a császári csapatok 1686-ban rombolták szét, ezt követően évszázadokon át csak a romok álltak a magaslaton.

Az elmúlt több, mint harminc évben Regéc község önkormányzata úgy határozott, ezt a műemléket történelmi és kulturális örökségünk részeként kell megmutatni az utókornak. Több lépcsőben zajlik a vár rekonstrukciója és mára elmondható: itt már vár áll, nem csupán kőhalom.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
5 tipp, hogy miért látogass el Tiszakécskére
Cölöpsétány a Holt-Tiszánál, kilátó, kisvasút, gyógy- és élményfürdő - mutatunk pár látnivalót!

Link másolása

hirdetés

A dél-alföldi régió és a Tisza-part valamennyi évszakban csalogató kirándulási opciókat rejt. A Kecskemét tőszomszédságában található Tiszakécske, a Tisza magyarországi szakaszának legnagyobb kanyarulatában helyezkedik el, csendes és aktív pihenést kedvelőknek egyaránt tökéletes úti cél. Összegyűjtöttük, mi mindent érdemes megnézni azoknak, akik a napfény és a vizek városába látogatnának.

1. Tisza-parti Kisvasút

1971. augusztus 20-án indult első útjára a Tiszakécskei Úttörővasút. A keskenyvágányú szerelvény kisebb-nagyobb megszakításokkal 2009-ig üzemelt. Több mint egy évtizedes szünet után, 2021 őszén indult újra, hogy a látogatók a Tisza legnagyobb kanyarulatát immár vasúton is bejárhassák.

Az újrainduló kisvasút pályájához a korábbi Gyermekvasút útvonalából megmaradt 600 méteres szakaszt újították fel, de az egyre bővülő látnivalók miatt még további 1000 métert építettek hozzá, így a Tisza legnagyobb teljes kanyarulatát bejárja. A kisvasút a Tisza-parti megállótól a Találkozások Házig közlekedik; útközben megáll a Játszótér megállónál, a 14 méter magas kilátónál és a Sportcentrumnál. További újdonság, hogy már nemcsak a nyári szezonban, hanem egész évben üzemel. További információk ezen a linken!

2. Barack Gyógy- és Élményfürdő

A Tisza kanyarulatában található, családi vállalkozásként működő Barack Gyógy- és Élményfürdő nyújt felüdülési lehetőséget, immár 38 éve az odalátogatóknak. A tulajdonosok évről évre szépítettették és bővítették a komplexumot, így modern gyógyászati részleg, medencék, csúszdapark, szaunavilág, családbarát fejlesztések követték egymást, később pedig mindez szálláshelyekkel is kiegészült: kempinggel, apartmanokkal és 50 szobás, négycsillagos szállodával gazdagodott a kínálat. Tehát itt minden megvan ahhoz, hogy egy igazán emlékezetes és pihentető utazást tegyünk a környéken.

hirdetés

A fürdő gyógyvize 1344 méter mélyről 52 fokosan tör fel a felszínre. A nátrium-hidrogénkarbonátos, metakovasavat és fluoridot tartlamazó termálvíz főként reumatikus, ízületi, mozgásszervi megbetegedésekre, műtétek utáni rehabilitációra és nőgyógyászati problémák kezelésére ajánlott.

A fürdő egész területén tíz medence áll a vendégek rendelkezésére, két kültéri gyógyvizes medence, élménymedence, kaland medence, strand medence és baby pancsoló is megtalálható. Beltéren úszómedence, jacuzzi, gyermek medence és merülő medence került kialakításra. Impozáns szaunavilága pedig elvarázsolja a pihenni vágyókat, akik választhatnak finn szauna, infraszauna, rózsabarack aromaszauna, stollen szauna közül.

A hely érdekessége, hogy a névválasztással tisztelegnek a múlt előtt, ugyanis a környék híres baracktermő vidék. Mitöbb, a fürdő területén is található egy öreg barackfa, melynek gyümölcséből éveken át lekvár készül.

3. Csúszdapark

Ma már egy medence, néhány kis csobogó, vízi pisztoly és vödör önmagában kevés a mai gyerekeknek, fiataloknak ettől sokkal több impulzusra, élményre van szükségük. A Barack Gyógy- és Élményfürdő csúszdaparkját a fürdőbe lépés pillanatától máris megcsodálhatják vendégek. A torony és a csúszdák színe is hívogató. Csúszdáik között 6 éves kórtól a kortalan idősekig, mindenki kedvére válogathat a szelídebb lejtésű vagy az igazi adrenalinbombaként berobbanó kamikáze közül.

Az anaconda csúszda egy szelídebb lejtésű, közkedvelt típus, amelyet a kezdő csúszdázók is bátran használhatnak. A kétpályás családi csúszda (vagy versenycsúszda) nyitott szerkezetű, izgalmas gyorsasági versenyek rendezésére ad lehetőséget, mivel időmérő funkcióval is rendelkezik. A kamikaze csúszda a száguldás és az adrenalin szerelmeseinek lesz a kedvence. Szinte szabadesés-élményt nyújt és akár 60-70 km/h óra lecsúszási sebesség is elérhető rajta. A negyedik, rafting és inga csúszda pedig két kedvelt típus egyedi ötvözete, Magyarországon egyedülálló élményelem, amely csúszógumival (raft) vehető igénybe.

4. Nádirigó tanösvény

A Nádirigó tanösvény a Holt-Tisza mentén húzódik végig, ahol egy rendkívül látványos cölöp sétányon vezet végig az utunk 2,5 km hosszan. A tündérmesébe illő séta nem csak a Holt-Tisza élőhelyeit és gazdag állatvilágát mutatja be, hanem az emberek tájátalakító tevékenyégének mozzanatai is felfedezhetőek. Útközben találkozhatunk rovarhotellel és madárodúkkal is, melyeket interkatívan és játékosan mutatnak be.

A séta nagyon családbarát, akár babakocsival is könnyen bejárható. Több padot is kihelyzetek, így ha útközben elfáradunk, csodaszép környezetben tudunk megpihenni. A gyerekeket egy szuper játszótér várja, ahol biztos nem fognak unatkozni. A tanösvény nem egy körtúra, így ha az egyik végén hagyjuk a kocsit, akkor számolni kell a visszaúttal is.

A 10 állomásos kirándulás több témát is feldolgoz, melyek Tiszakécske múltjához vagy a holtág élőhelyéhez kötődnek. Utunk során, olyan elemekkel is találkozhatunk, mint például: gyógy- és fűszernövény kert, rovarhotel vagy mesterséges odútelep. Az információs táblákon kézzel mozgatható, interaktív játszóelemek is szórakoztatnak. A cölöpösvényen elhelyezett halmérő segítségével például megismerhetők és összehasonlíthatók a halfajok valós méretei. A tanösvény végén ki lehet próbálni egy mezítlábas pályát is, különböző járófelületekkel (kő, kavics, faháncs, homok, stb.) A cölöpösvény végén egy nagyobb méretű madárles ékeskedik, ahonnan a nádasok madárvilágának képviselői figyelhetők meg.

5. tiszakécskei Tisza-parti Szabadstrand

A Tiszakécskei szabadstrand több, mint háromszáz méter hosszú homokos parttal, strandröplabda pályával, játszótérrel, képkiállítással és nyári büfékkel várja a strandolni vágyókat. A szabadstrand igen ritkaságnak számít hazánkban, ugyanis a Tisza mentén mindössze három, hivatalosan működő, homokos tengerpartra emlékeztető strandja van. Minden nyári szezonban turisták sokasága látogatja meg és töltenek itt egy felejthetetlen napot. Trópusi hangulatú gyékény napernyők díszítik a 300 méter hosszú homokos partot, emellett nyugágyak, felújított vizesblokkok és öltözők várják az úszni, lehűlni vágyókat. A fürdőzők biztonságáról minden nyáron fürdőmesteri szolgálat gondoskodik. A parton a nyári szezonban strandröplabda bajnokság, homokvárépítő verseny és sok más érdekes program kínál kikapcsolódási lehetőséget.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
Európában található a világ legjobb városa egy felmérés szerint
A lista olyan dolgok alapján készült el, hogy mennyire barátságosak az adott városban, vagy hogy mennyire stresszes ott élni. Magyar város nem került fel rá.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2022. augusztus 01.


Link másolása

hirdetés

Minden évben megjelenik a Time Out Index, ami felsorolja a világ legjobb városait. A lista felállításához több ezer embert kérdeznek a saját városukról, és idén úgy alakult, hogy Edinburgh lett az első, kiemelkedő pontszámokkal. A megkérdezettek

  • 93 százaléka szerint könnyű gyalog közlekedni a városban,
  • 95 százalék szerint szép,
  • 91 százalék szerint "nem bunkó",
  • 96 százalék szerint nem unalmas,
  • 89 százalék szerint nem stresszes.

A második helyezett az amerikai Chicago lett, a harmadik pedig a kolumbiai Medellín, a negyedik helyre viszont egy másik skót város, Glasgow futott be. Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon meg is említette a Twitteren, hogy két városuk is előkelő helyen szerepel a listán.

A Time Out Indexen idén 53 ország szerepelt, de Budapest nem kapott rajta helyet, ahogy más magyar város sem. Közép-Európából egyedül Prága fért fel rá, a hatodik helyre.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: