UTAZZ
A Rovatból

Bakancslistás hely: A nemzetközi elismerést kapott Gödöllői Királyi Kastély parkja minden romantikára vágyónak nagyon ajánlott

Van olyan fa, amely már Sisi idején is a kertben állt. Érdemes felkeresni a többi különlegességet is, de lehet játszani, piknikezni, mezítláb sétálni, fotózni, hűsölni, vagy csak egyszerűen lazítni, gyönyörködni a természetben.

Link másolása

Sokakat vonz Gödöllőn a királyi kastély és Sisi királyné története, a gyönyörű épület és természetesen a - már Erzsébet által is igen kedvelt - mára szépen kialakított és gondozott kert.

A romantikus angolpark különlegességét idén nyáron nemzetközileg is elismerték, hiszen megkapta az Európai Történeti Kertek tagságát a Gödöllői Királyi Kastély.

Júniusban az Európa Tanács alá tartozó European Route of Historic Gardens Firenzében tartott éves fórumán a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, valamint a Gödöllői Királyi Kastély kertje is megkata ezt a rangos elismerést. Így a fertődi Esterházy-kastéllyal együtt már három történeti kert képviseli hazánkat a szervezetben. Ezzel a szervezetnek 30 teljes jogú tagja van, melyek 47 történeti kertet képviselnek 10 európai országban.

Az Európai Tanács Miniszteri Bizottsága 2010-ben fogadta el a „Kulturális útvonalak” -ról szóló programot, amelynek célja a tagállamok történeti kertjeinek történelmi, művészeti és társadalmi értékének bemutatásán keresztül a közös európai kultúra népszerűsítése. Ennek keretében 2020-ban létrehozták „Európai Történeti Kertek” elnevezésű európai kulturális útvonal projektet, amelyet a European Route of Historic Gardens koordinál oly módon, hogy szakmai fórumokat szervez a tagszervezeteknek, hogy népszerűsítsék a csatlakozott történeti kertek turisztikai, kulturális célú látogatását, illetve uniós pályázati forrásokat is előteremt kertfelújításokhoz, a kertörökséghez kapcsolódó kutatásokhoz, projektekhez.

A Gödöllői Kastélypark

Grassalkovich I. Antal a gödöllői birtokán építette fel a család központi kastélyát, amely köré egyúttal hatalmát jelképező gyönyörű, a kor divatja szerint megkomponált parkot alakíttatott. A díszkert sajátossága volt, hogy nem a kastély előtt alakították ki, hanem a belső díszudvarból lehetett azt megközelíteni.

Grassalkovich Antal kertjét a barokk kertépítészet sajátosságai: a szimmetria, a mértani formájú virágágyások és egyenes vonalak jellemezték. A kert közepén szökőkút működött, mögötte formára nyírt növényzet és labirintus volt.

A parkban kialakítottak egy úgynevezett Királydombot, amelyen a honfoglalás kori vezérek és magyar királyok arcképeivel díszített pavilon állt. Az épülettel átellenben állt a céllövészetre szolgáló Lövőház.

A park nagyobb átalakítását Grassalkovich Antal unokája, a kastély akkori birtokosa, III. Antal és felesége Esterházy Leopoldina 1841-ben hajtotta végre. A kor divatjához igazodva angol tájképi kertté változtatták a franciakertet. A parkban ligetes facsoportok, és virágkülönlegességekben pompázó virágágyások terültek el. A kastély előtt 1817-ben két hattyústavat is létesítettek, amelyeket csak később, a királyi időszakban töltöttek fel.

A magyar állam a kastélyt, parkjával együtt 1867-ben koronázási ajándékként Ferenc József és Erzsébet királyné rendelkezésére bocsátották. A főhomlokzat előtti kis előkerteket a király és a királyné személyes használatára alakították ki. A Király kertje I. Ferenc József napi sétáinak helyszíne volt, a Királyné kertjének virágágyásaiba Erzsébet itt-tartózkodásakor a kedvenc virágait (árvácska, ibolya) ültették.

A Felső park ma is az angol, tájképi kert szerkezetét őrzi. A parkot több száz éves fák teszik különlegessé. Az értékesebb fajokat képviselik többek között a páfrányfenyő, a hegyi mamutfenyő, a magyar kőris, a tiszafa, a platánlevelű juhar, a közönséges vadgesztenye. A park hátsó fellelhető a védett növénynek számító janka tarsóka, budai imola, selymes boglárka.

Az előkerteket és a Felső parkot 1998-ban természetvédelmi területté nyilvánították.

A kastély kertje ráadásul ingyen látogatható. Van hely a napozásra, a pihenésre, a piknikezésre, itt szabad a fűre lépni, játszani, lehet andalogni, hanyatt fekve az eget nézni... és persze gyönyörködni a régi, nagy múltú fákban, a szépen gondott virágokban. Sőt, a babával érkezőkre is gondoltak, mert a sétány mellett a pelenkázós pad is segíti a szülőket. De ki lehet ülni a napernyők alá egy kávéra, sütire is. No és persze el lehet azon is elmélkedni, hogyan élhettek itt a királyi család tagjai, hogyan lovagolt ki Sisi, vagy sétált az udvarhölgyeivel az illatos virágok között...

A parkban rendszeresen tartanak programokat is, melyekről érdemes tájékozódni.

Íme néhány képeslap a kastélyparkról az 1900-1910-es évekből:

A Gödöllői Királyi Kastély által rendelkezésünkre bocsátott képeken megismerhetjük a kastélyparkot, a királydombi pavilont, Sisi verandáját, a lovardát, az orangerie-t, a díszudvart, és egy Erzsébet királyné szobrot is.

Bővebb információk ITT.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Jelentősen megnőtt a Velencei-tó vízszintje, majdnem háromszorosa a két évvel korábbinak
Volt ok az aggodalomra, mert a tó annyira leapadt korábban, hogy már csak 53 centiméternyi víz volt benne. Megmutatjuk milyen volt.

Link másolása

Csütörtök reggel Agárdnál 145 centimétert mutatott a vízmérce - írja az Időkép.

Már február elején újra a régi fényében pompázott a Velencei-tó, a 2022-es kritikusan alacsony vízállást követően ugyanis ekkorra 75 centiméterrel emelkedett a vízszint.

Az elmúlt időszakban ez az emelkedés tovább folytatódott, csütörtök reggel már 145 centimétert mutatott a vízmérce Agárdnál, vagyis az 53 centiméteres rekordalacsony vízállás óta mára közel egy méterrel (92 cm) emelkedett a Velencei-tó vízszintje.

Ez az érték már meghaladja a 140 centiméteres alsó szabályozási szintet, így a tó újra a régi fényében pompázik.

Ilyen állapotok volttak 2022-ben:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
UTAZZ
A Rovatból
Itt a lista Európa legélhetőbb városairól – egy magyar is bekerült a száz legjobb közé
Élhetőség, szerethetőség és a gazdasági lehetőségek mentén írták össze Európa legjobb városait.

Link másolása

Megjelent a Resonance Consultancy legfrissebb listája Európa 100 legjobb városairól. 2024 első tíz helye így alakult:

1. London

2. Párizs

3. Berlin

4. Róma

5. Madrid

6. Prága

7. Barcelona

8. Amszetrdam

9. Isztanbul

10. Milánó.

A három fő szempontjuk az élhetőség, a szerethetőség és a gazdasági lehetőségek voltak. Ezek alapján mindössze egy magyar város, Budapest került be a száz legjobb közé. A magyar főváros a 20. helyet szerezte meg.

A teljes listát itt lehet böngészni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
Lezárták az egyik legnépszerűbb magyar kirándulóhelyet – balesetveszélyes a Rám-szakadék
2024. április 24-től kezdődően további tájékoztatásig nem látogatható. Az ok a klímaváltozás, ami ronthatja a kőfalak állékonyságát.

Link másolása

A Telex írta meg a Pilisi Parkerdő felszólítására hivatkozva, hogy a klímaváltozás hatásai miatt a Rám-szakadék jelenlegi állapotában veszélyes.

A klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a Pilisi Parkerdő a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékelésééig ideiglenesen teljes egészében lezárja

– olvasható a közleményben.

A túrázni vágyók így a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sávú jelzést tudják használni.

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt hazánk egyik legnehezebben járható jelzett turista útvonala, ahol még kőgurulás vagy sziklaomlás is előfordulhat. A szakadékot emiatt csak saját felelősségére látogathatják az érdeklődők.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
5+1 élmény, amivel kiegészítheted a túrázást a Dunakanyarban
Pazar Dunakanyar-élményre vágysz? Mutatjuk a legjobb helyeket!

Link másolása

A Dunakanyar ideális célpont akár egy egynapos kiránduláshoz, de többnapos pihenéshez is. Mindkét oldalon tudunk tuti helyeket, izgalmas élményeket a kedvenceinket most összegyűjtöttük nektek.

1. Történelmi séta, Esztergomban

Esztergom nevével sokszor találkoztunk a történelemkönyvekben: uralkodók székhelye volt, majd a katolikus egyház hazai központjaként funkcionált. Az esztergomi várhegy szépségét azonban egy fotó sem adja vissza – itt az idő, hogy saját szemeddel is megcsodáld a festői városrészt. A várhegyen áll a királyi vár, mellette a bazilika magasodik. Hazánk legnagyobb templomáról beszélünk, melynek nagyságát még inkább kiemeli Duna-parti elhelyezkedése.

A Dunakanyar látnivalók egyik különlegességét a Kupolakilátó adja, amelynek tetejét 400 lépcső megtételével érheted el. Minden fáradságot megér a lépcsők megmászása, ugyanis a Dunakanyar látnivalók egyik legszebbje tárul a szemeink elé: a templom tetejéről megcsodálhatjuk az alattunk kék szalagként hullámzó Duna látképét, a lenyűgöző Esztergom városával együtt.

Fotó: Unsplash.com / Meszárcsek Gergely

2. Ha Dunakanyar, akkor hajózás!

Nem ismered elég jól a Dunakanyart, ha nem hajózol Esztergom, Visegrád, vagy akár Szentendre legszebb dunai szakaszán. A hajókirándulás számos érdekességet tartogat, akár a szárnyashajó, akár a kirándulóhajó járatokat választod.

Kisebb gyerekekkel érdemes a szárnyashajós élményt kipróbálni, mert ezek a járatok gyorsan haladnak Budapest és Esztergom között, közben pedig Vácon és Visegrádon is kiszállhatsz. A hosszabb utakhoz a Nagy Duna-ág és a Szentendre-Leányfalu-Visegrád-Nagymaros vonal is remek döntés, nem fogsz mellényúlni a választással.

3. Homoksziget, Göd

A nyár aszályosabb részében trópusi tájakat meghazudtoló strandokkal is vár a Dunakanyar. Az egyik kedvelt homokos part a kisoroszi szigetcsúcsnál található, a másik pedig a homoksziget Gödön. Mindkét helyszín egész jól megközelíthető bringával is, a kiadós tekerés után pedig különösen jól fog esni egy kis lazulás a homokos parton. A szigetek látogatása jól kombinálható városnézéssel és különböző túrákkal is, ha Gödöt választjuk, ne hagyjuk ki a Huzella Kertet sem.

Ismét megnyitott Göd ikonikus szállodája, a Hotel Golden Palace****

Szerencsés vagy ha megszereted a Dunakanyart, mert soha nem érsz az élmények végére, akár a túrákat, akár a városnézést, vagy gasztro finomságokat kedveled. Egy biztos: a térségre nagyon kevés egy nap!

Ha szívesen felfedeznéd magadnak, tervezz több napra és szállj meg Göd ikonikus szállodájában, a Hotel Golden Palace****-ban. A szálloda a festői Dunakanyar közelében, Budapesttől mindössze 30 km-re, csupán egy rövid sétára a Duna-parttól fogadja vendégeit.

A szálloda épületét egy 8 hektáros park veszi körül, így megőrizve a hagyományos gyógyfürdő hangulatot, amit felújításnak köszönhetően a modern kényelem egészít ki. Korhű stílusú luxusszobák, kiadós félpanziós ellátás és a medencékkel valamint szaunákkal felszerelt csodás wellnessrészleg várja a vendégeket. A modern wellnessrészlegben a nyári szezonban napozóágyakon és egy kültéri medencében kapcsolódhatunk ki, ahol kültéri tűzrakóhelyet is kialakítottak, ha sütögetni támadna kedvünk. A masszázselemekkel ellátott beltéri élménymedence és a pezsgőfürdő egész évben rendelkezésére áll. Mindezt a finn és az infraszauna, a gőzfürdő és a merülőmedence egészíti ki.

A szálloda parkjában található tóban horgászási lehetőség is van, ahol szép kort megélt fák nyújtanak árnyékot a kellemes pihenéshez.

4. Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó, Szob

Az énekesként ismert Freddie által megálmodott, tavaly nyáron Szobon megnyitott Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó egyértelműen a minőséget képviseli. Fazekas Ádám világbajnok fagylaltkészítő mester fagylaltcsodái és a folyamatosan változó kávékínálat tökéletesen beleillik a Dunakanyar festői tájába. Ez a Dunától 30 méterre található kis ékszerdoboz Freddie nagymamájának állít emléket. Ősszel helyben sütött almás pitével, pogácsával, bejglikkel, rétesekkel, forró csokoládékkal és teakülönlegességekkel várják a vendégeket, valamint a Rádai kulturális programokkal is igyekszik napról napra izgalmasabbá tenni a Luczenbacher sétányt.

5. Nemdebárka, Szigetmonostor

Aki jártas a fővárosi éjszakai életben, az valószínűleg jó néhányszor megfordult már a kultikus Nemdebár nevű helyen a Széll Kálmán téren. Kevesen tudják, de ennek a helyek meglepő módon van egy kistestvére a szigetmonostori Duna-parton. Amit már csak a varázslatos helyszín miatt is érdemes felkeresni. Ha nem jártatok még a Szentendrei-szigeten, akkor idén nyáron legyen ez az egyik célpont, hiszen tele van mesebeli kis falvakkal és vonzó strandokkal. Egy egészen más világ nyílik ki itt az ember előtt.

A Nemdebárka itt is főleg esti hely, délután négykor nyitnak és tízig lehet náluk lazulni, na és csodás pizzákat enni! Nemcsak embereknek, de a kutyáknak is egy paradicsom.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk