Az Őrség fekete aranya
Az elnevezés hátterében nemcsak az áll, hogy pénzben kifejezve is értékes (vagyis drága) a tökmagolaj, hiszen kb. húsz kiló mag kell 6-8 liter olaj kinyeréséhez, hanem összetevőinek köszönhetően rendszeresen fogyasztva számos betegség megelőzésében és kezelésében is bizonyított.
Őrségi kirándulásunk alkalmával ellátogattunk egy családi látványműhelybe Szalafőn, Pityerszeren. Baloghék Sajtolóműhelyébe feltétlenül érdemes elmenni, ha valaki erre jár, mert nyitott portaként működnek, s bárkinek szívesen megmutatják, hogyan készülnek hideg és hagyományos, meleg sajtolással a különféle olajok, milyen vég- és melléktermékei vannak a folyamatnak, és sorra kóstolhatjuk ezeket a termékeket. A kis műhelyben minden egyes üvegcsét helyben készítenek, ha szerencsénk van, akár szemtanúi is lehetünk a gyártásnak.
Nekem újdonság volt, hogy eleve már héj nélküli tökmag is létezik, amit nem kell megpucolni. Ez igen csak megkönnyíti a gyártók dolgát. A tökmagolajból és más magvakból is van egyszerű nyers sajtolás (ez a hideg eljárás) és van egy hagyományos forma, amikor sajtolás előtt még egy kicsit megpörkölik a magokat. Ez utóbbiak íze is más, érződik a pörkölt ízhatás, nagyon kellemes.
Mindkét eljárásnak van mellékterméke, és ezek ehetőek is. A hidegen sajtolással tökmag granulátum keletkezik, ezt lehet ropogtatni, tökmag ízű, bár látványra szokni kell, mert teljesen úgy néz ki, mint a nyúltáp. A meleg sajtolással pedig nagyobb pogácsák keletkeznek, amelyekből tökmagliszt készül. A helyiek előszeretettel készítenek belőle tökmaglisztes pogácsát például.
Baloghék a nagyobb, tökmaggyártó üzemekkel szemben csak kis mennyiségben készítik a termékeket, fontos nekik a vevőkkel való személyes kontaktus. Főként saját termesztésű alapanyagokból dolgoznak, de ha valakinek sok diója, mogyorója, mákja vagy szőlőmagja van, náluk is lehet belőle olajat készíttetni. Hagyományosan sajtolt tökmagolajuk 2013-ban Nemzeti Parki Termék védjegyes termék lett.
Mire jó a tökmagolaj?
Azt mondják, hogy sok benne az antioxidáns, így a rák megelőzésében válhat hasznunkra, de a a jóindulatú prosztata hipertrófia (BPH) tüneteit is enyhíti. Az egyik távoli férfi rokonunk is évek óta bekap egy kanálkányit az Őrségből szerezett tökmagolajból és ő is esküszik rá. Mindezek mellett ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag (Kálium, Kalcium, Magnézium, Foszfor, Vas, Cink, Nátrium, Mangán, Réz és Szelén), sok benne a vitamin (A-, E-, B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitamin), segít az érelmeszesedés megelőzésében is. Kismamáknak is javasolják rendszeres fogyasztását, de például női felfázáskor is segíti a gyógyulást.
Íze nagyon kellemes, ezért a salátákat, önteteket nagyon jól feldobja, egészségügyi szempontok miatti fogyasztása így egyáltalán nem kellemetlen.
Az árakról
Érdekes “kísérletnek” voltunk részesei, ugyanis a sok mondhatni drága olaj között volt egy Szalafői gold nevű címkével ellátott is, sokkal olcsóbban, mint a többi olaj. Persze, rögtön megkérdeztem, mitől másabb az az olaj, hogy ennyivel olcsóbb, és meglepő választ kaptam. Az egy olyan “tökmagolaj”, amely tökmag granulátum és napraforgó felhasználásával készült, tehát nem valódi tökmagolaj, ezért is tudják olcsóbban előállítani és adni. Viszont ez sem ízben, sem hatásaiban nem közelíti meg a 100 százalékos olajakat.
A kísérlet az, hogy így akarják szembesíteni az ide látogatókat, hogy óvatosan vásárolják ezeket az olajakat, mert sokszor a gyanútlan, tájékozatlan fogyasztókat ilyen olajokkal csapják be, ezeket árulják tökmagolajként. Sokszor szójaolajjal kevernek tökmagolajat, így spórolva az előállítási költségeken. Tehát, sajnos az az igazság, hogy ha valami sokkal olcsóbb, mint az átlag, akkor gyanakodni kell.
Összehasonlításként: míg egy nemzetipark-védjegyes, hagyományos eljárással készült, 100 százalékos tökmagolajból 2,5 dl kerül 2500 Ft-ba, addig a Szalafői goldból fél liter kerül ennyibe.
A becsapás elkerülése végett érdemes személyesen a gyártóktól vásárolni, a lehető legjobban persze akkor járunk, ha olyan helyet találunk, ahol a szemünk láttára készül el az értékes olaj. A tökmagolaj és általában a hidegen sajtolt olajok felbontás után hűtőben kb. fél évig őrzik meg eredeti aromájukat, de a meleg eljárással készültek ennél tovább is.
Nyomj egy lájkot, ha tetszett a cikk!