hirdetés

UTAZZ
A Rovatból
hirdetés

A tündérek és óriások világa

Ha szereted a legendákat, a csodás zöld tájakat, a kalandos utazásokat, a történelmi hangulatot, akkor irány Észak-Írország.

Link másolása

hirdetés

Az Ír-szigetről sokaknak Enya, az ír sztepp, az ír szetter, a titokzatos vidéki romok, a harsogóan zöld dombok és hangulatos kis falvak, bennük füstös kiskocsmák jutnak először az eszükbe. A sok-sok látnivaló közül mi most Észak-Írország néhány különleges helyét mutatjuk be nektek.

Dunluce Castle

Dunluce Castle 2

Az északi országrészben álló Dunluce Kastély története, akár csak a környezete, meglehetősen viharos. A tenger rendszerint haragos és a víz zátonyokkal van tele. Az első várat az 1200-as években építette itt Richard de Burgh, utánuk a skót MacDonnell klán tulajdonolta. A közelben süllyedt el a Spanyol Armada egyik híres hajója, a Girona is.

Egy monda szerint a 17. században a kastélyban épp egy esküvőt tartottak, amikor egy viharos napon a konyha nagy része a tengerbe omlott és csak egy kisegítő fiú élte túl a katasztrófát. A ház úrnője megelégelte a helyet és hamarosan elköltözött innen.

hirdetés

Dunluce Castle

Az épület kultikus szimbólummá is vált, többek között a Led Zeppelin együttes egyik albumának borítóján is szerepelt és Gary Moore is megénekelte. De több filmben megjelent a jellegzetes, látványos rom, például Jackie Chan is játszott a falai között.

Giant's Causeway (az Óriások útja)

Giant's Causeway

Az oszlopok a 60 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenységnek köszönhetően jöttek létre. A 40 000 bazaltoszlopból álló terület Antrim megye atlanti partjainál, Bushmills várostól 3 kilométerre északra található. 1986-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

A legtöbb oszlop hatszögletű, de vannak ettől eltérőek is közöttük. A láva vastagon befedte ezt a területet, van ahol 28 méter vastag. A legmagasabb oszlop 12 méteres. A látványos természeti alkotást 1692-ben fedezte fel egy püspök, ám a világ csak később, egy írás nyomán értesült róla.

Giant's Causeway2

Az idő folyamatosan csiszolja, alakítja a kőzetet, így több olyan alakzat is létrejött, ami látszatra olyan, mintha ember alkotta volna. A leghíresebb az Óriás csizmája, az Orgona, az Óriás szeme, a Pásztorlépcső, az Óriások hárfája vagy a Kéménysor.

Strangford

Old Court Chapel, Strangford3

Strangford

Az “erős fjord “ névre hallgató kis falu nevezetessége a Strangford kastély, amely a 15. században épült.

Old Court Chapel, Strangford2

Whitepark Bay

Whitepark Bay (életemben először láttam és hallottam az óceánt)

A partszakasz egy csodás öbölben található. Juhok és szarvasmarhák legelnek a hegyek lábánál, a tengerpart mentén, mely történelmi és természetei látnivalókban is bővelkedik. Geológiai szempontból is érdekes vidék, a sziklás rész régen tengerfenék volt, tele élőlényekkel, melyek lenyomatait őrzik ma is a kövek.

Whitepark Bay

Carrick-a-Rede Rope Bridge

Carrick-A-Rede Rope Bridge2

Carrick-a-Rede_Rope_Bridge_wiki

(Fotó: wikipedia)

A híres kötélhíd Ballintoy megyében található. Ez a híd köti össze az apró Carrickarede szigetet a szárazfölddel. A 20 méter hosszú kötélhidat 25 méteres magasságban feszítették ki még 200 évvel korábban a halászok, hogy átjuthassak a sirályok lakta pici szigetre, így le tudták zárni a szomszédos öböl bejáratát. Apály idején a bent rekedt halakból bőségesen zsákmányt gyűjthettek be, ezt a technikát a mai napig használják. Bár még baleset sosem volt a hídon, előfordult már, hogy néhány turista megijedt a visszafelé úton, őket hajóval szokták visszaszállítani a partra.

Carrick-A-Rede Rope Bridg

A környék egyéb látnivalói:

Annalong Cornmill

Annalong cornmill

Carnlough

Carnlough

Csigaforgató, Giant's Causeway

Csigaforgató

A fotós Nagy Gábor ezzel ajánlotta képeit azoknak, akik szeretnék ezt a csodás országot is megismerni:

Írország! Egy álmom vált valóra. Mindenkinek csak javasolni tudom.

Mindenképpen jó ha az ember bérel egy autót. Nehézkes a közlekedés különben. Nem olcsó - szinte minden látnivalóért fizetni kell -, de garantált az élmény. Semmiképpen sem a passzív üdülőknek javaslom. Az északi részen egymás hegyén hátán vannak a jobbnál jobb látnivalók.

Feltétlenül javaslom felkeresni Portrush-ban a Harbourbar nevű éttermet. A várakozási idő akár 1 óra is lehet, de higgyetek nekem, megéri. Várakozás közben a Harbour Bistro-ban lehet iszogatni egy pint Guinness-t - vagy akármi mást -, a begyújtott kandalló mellett. Amikor az asztalunk elkészült, a csapos megkongatott egy nagy hajó harangot a bárpult felett és a nevünket kiáltotta, ezzel jelezve, hogy mehetünk enni. Természetesen az italunkat is vihettük.

Az étterem füstös félhomályában már beléptünkkor összefut a nyál a szánkban, mikor megérezzük a fűszeres sült húsok illatát. A host elkísér minket a durvára gyalult asztalunkhoz és elmondja, hogy ha készen állunk a pultnál tudunk rendelni. Kártyával is tudunk fizetni.

Miközben próbálom eldönteni, hogy a barátságos áron kínált ételek közül melyiket válasszam, a szemem sarkából látom, hogy a fatüzelésű grillen a lángok időről időre magasan felcsapnak a téglafalat nyaldosva, amint a sülő húsok zsírja lecseppen az izzó fára.

Rendelek. Tejesen korrekt időn belül meg is kapom a rendes adag ételemet. Fantasztikusan érezzük magunkat. Másnap ismét itt vacsoráztunk.

Fanad Head Lighthouse, County Donegal, Ireland

Fanad Head világítótorony, County Donegal

Garron Road A2

A2-es úton

Glenarm Castle

Glenarm kastély

Kinbane Castle

Kinbane kastély

Portrush

Portrush

Silent Valley Mountain Park

Silent Valley Mountain Park

St Gobban's - smallest church in Ireland

St. Gobbans, a legkisebb templom Írországban

Néhány érdekes tudnivaló:

- Írország Európa északnyugati részén és harmadik legnagyobb szigetén, az Ír-szigeten található.

- A sziget északi része (hét megye) brit fennhatóság alá tartozik, ezt nevezik Észak-Írországnak.

- Dombok, hegyek inkább csak a partok mentén találhatók, és ezek sem túl magasak.

- A sziget éghajlata az Észak-atlanti-áramlat meleg vizeinek köszönhetően sokkal enyhébb, mint más, hasonló földrajzi szélességű területeké. Az átlagos téli hőmérséklet +4,5 – +7 °C. Mivel nyáron az óceán hűti, a hőmérséklet csak 15–17 °C. Egész évben sok a csapadék.

St John's Point Lighthouse

St. Johns Point világítótorony

Ha te is szívesen ellátogatnál ide, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
„Életem legfurcsább élménye” – egy nyolcórás repülőút egyetlen utasa volt egy Londonból Floridába utazó diák
Korlátlan étellel, rengeteg nassolnivalóval és rögtönzött ágyban telt a tengerentúli repülés a mindig zsúfolt, most azonban ürességtől kongó turistaosztályon az angol diáknak.

Link másolása

hirdetés

Élete legfurcsább élményének nevezte január eleji repülőútját egy angol diák - írja a Daily Star. Kai Forsyth a karácsonyi szünet után indult vissza Londonból a floridai főiskolára, ám döbbenten vette észre, hogy ő lesz az egyetlen utas a 8 órás utazáson.

A diák szerint a szokatlan repülőút számos előnnyel járt: le tudta dönteni a szomszédos ülések karfáját, így kényelmesen el tudott feküdni az út alatt. A személyzet korlátlan mennyiségű étellel és nassolnivalóval látta el a gép egyetlen utasát.

Az utazás egyetlen negatívuma az volt, hogy hiába szerette volna, az angol diák végül nem tudta turistaosztályra szóló jegyét átfoglalni az első osztályra. Ezért végig maradt inkább azon a helyen, ahova a jegye eredetileg is szólt.

A különös tengerentúli repülésről fiatal férfi videót is készített, amit már 200 ezernél is többen néztek meg a TikTokon:

@kaiforsyth Mabye the wierdest experience ??—>??#fyp #foryou #viral #fypシ #boostofhope #foryoupage #uk #foryourpage #fly #britishairways #airport ♬ rowdy rebel x 1sis - 1sis

A kommentelők között akad olyan, aki bevallása szerint végigrettegte volna az utat a kihalt repülőn. Egy másik hozzászóló felidézte az egyik legjobb repülését, amikor New Yorkból tartott Londonba, és összesen 10 utas volt a járaton.

hirdetés

Akad olyan kommentelő is, akinek akkor volt hasonló élménye, amikor bejelentették a koronavírus-járványt, de egy ideig még nem léptettek életbe korlátozásokat - cserébe már alig indult útnak valaki. Másvalakinek pedig az a landolás ugrott be a videó láttán, amikor elsőre sikertelenül próbálta letenni a kifutópályára a gépet a pilóta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
2022 túrakihívása: 70 km 70 óra alatt az Országos Kéktúra mentén
Ezt a szuper kihívást a Kéktúra bármelyik szakaszán teljesíthetitek. Most öt vadregényes helyszínt ajánlunk nektek, amit érdemes útba ejteni.

Link másolása

hirdetés

Az elmúlt években egyre többen kaptak rá a túrázásra, köztük az egyik leghíresebb útvonal, az Országos Kéktúra felfedezésére.

Az idei évben ünnepli 70. évfordulóját az Országos Kéktúra, ennek örömére pedig "70 km 70 óra alatt az OKT mentén" elnevezéssel túramozgalmat indítanak.

A kihívásban az Országos Kéktúra bármelyik 70 km-es szakaszát kell 70 óra alatt bejárni és a hozzá kapcsolódó igazolófüzetet kitölteni. Mindezt 2022. december 31-ig lehet teljesíteni.

A túrához kapcsolódó igazolófüzet ITT tölthető le.

A Locomotív Turista Egyesület vezetőinek kezdeményezésére 1952-ben indult el az Országos Kéktúra - mára már igen népszerű - jelvényszerző túramozgalom, melyet 1961 óta az Magyar Természetjáró Szövetség szervez.

Az egyesületről bővebb információk ITT .

hirdetés

Az Országos Kéktúra hazánk leghosszabb, jelzett túraútvonala. A hazai természetjáró történelem kiemelkedő eseményei is főleg ehhez a turistaúthoz kötődnek.

Hazánk leghíresebb túraútvonalai számtalan különleges és izgalmas lehetőséget kínálnak a felfedezőkedvű turistáknak, családoknak - bárkinek, aki szereti a természetet és a túrázást. Sokak szerint a túrák közben olyan élményeket szereztek, amelyek átformálták a gondolkodásukat, nyitottabbá tették a természetre, a környezetre.

A "kéktúrázás" ma már az országos mozgalom. Az északi tájakat bejáró Országos Kéktúra nagy múltja miatt a legnépszerűbb, de egyre ismertebb a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli és Alföldi Kéktúra is. Ezek együtt adják az Országos Kékkört.

Évente 15 ezernél is többen indulnak el a kék jelzésen. 2021 januárjáig összesen 10.041-en teljesítették a három híres túraútvonalat. A legfiatalabb kéktúrázó 7, a legidősebb 95 évesen adta le a igazolófüzetét.

Az Országos Kéktúráról bővebb információk ITT olvashatók.

5 csodás helyszín, amit a túra során érdemes felkeresni

1. Dobogókő

Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, a Dunazug-hegyvidék negyedik legmagasabb csúcsa. Tetejéről pompás panorámában gyönyörködhetünk. A lábunk alatt terül el a Dunakanyar és tiszta időben még a Magas-Tátrát is látni lehet innen.

2. Mecseknádasd

A hegyek és erdők között kanyargó, a falut átszelő Réka-patak (Öreg-patak) a Schlossberg Várhegy és a Templom-hegy lábánál található. A sváb település nem véletlenül kapta a „Keleti-Mecsek kapuja" elnevezést. A festői völgyben fekvő község nemcsak a természeti környezete miatt vonzza a látogatókat, hanem az épített kulturális öröksége is felfedezésre érdemes.

3. Egy különleges kilátó Hollókő közelében

A különleges kilátó Felsőtold és Hollókő között rejtőzik. A fura szerkezet mellett csodálatos panorámában is gyönyörködhetsz. A túrázóknak egy szép úti cél, ahonnan belátni az egész vidéket. Aki ide eljut, annak lesz alkalma a táj mellett azon is elelmélkedni, hogy a Kéz számára mit jelent. Igazi meditációs, elmélyülős hely, hozzá tiszta levegő, békesség és nyugalom.

4. Hévíz

A város Zala megyében található, fő nevezetessége a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytó. A tó vizének gyógyító hatását már a rómaiak is felismerték. A természetvédelmi területnek nyilvánított tó a maga 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava. A tőzegmedrű forrástavat a percenként 30–40 ezer liter vízhozamú, 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, 38 °C-os víz táplálja. A bőséges vízhozamnak köszönhetően a víz 72 órán belül teljesen kicserélődik. A tó egyik látványossága a felszínén lebegő számtalan tündérrózsa.

5. Boldogkői vár

A Hernád völgyében, egy sziklaszirt tetején magasodik a vidék fölé a középkori, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos Boldogkői vár. A története a tatárjárás utánra nyúlik vissza. A története igen érdekes, többek között feltételezhetően pénzhamisítással is foglalkoztak falai között. A Boldogkői vár az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori várunk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
5 kevésbé ismert pincefalu, amit érdemes a bakancslistádra felvenni
A háromszög bejáratú kis mesefalu vagy a színes kapuitól vidám hely, a dupla pincék vagy a skanzenként működő pincefaluk környéke is felfedezésre érdemes.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. január 12.


Link másolása

hirdetés

Magyarország számos borvidéke remek kirándulóhely is. A finom nedűk mellett gyönyörű tájak, érdekes történelem és sok helyen kiváló programok is várják a látogatókat. Számos ismert hely mellett vannak ma még kevésbé felkapott pincefaluk is, amiket érdemes felvenni a bakancslistádra.

1.

Kőszeg és környéke kedvelt kirándulóhely volt mindig is, hiszen a gyönyörű táj egész évben kínál érdekes látnivalókat, nyugtató helyeket, finom falatokat és remek borokat. Ha egy kellemes sétára vágysz, ha szeretnél kicsit visszatérni a régmúltba, ha szívesen lenyugodnál egy kicsit, akkor irány Cák. Ez a pici település az Alpokalja egyik eldugott csücskében vár.

hirdetés

2.

Györköny Paks közelében található, és "dupla" faluként is emlegetik, hiszen a lakosság a pincefalut a lakóhelytől, de a szőlőktől is kicsit távolabb építette meg. A dombos vidék egyik völgyében megbúvó, remek mezőgazdasági területen, 11 hektáron több mint 300 présház áll a diófás, kis kanyargós utcácskákban. A legrégebbi épületek már több mint kétszáz évesek.

3.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Tokaji borvidéken bújik meg a Kőporosi pincesor, amely Hercegkút északnyugati peremén, három-négy sorban futó, jellegzetes girbegurba utcácskákból áll. A puha tufába vágott, 85, jellegzetes háromszög alakú bejáratú, kívülről zölddel benőtt „dombocska” mélye rejti a hegyalja finom nedűjét. A hely 2002-ben kultúrtáj kategóriában kapta meg a Világörökségi címet. A népi építészet remekeit, a különleges emeletes pincéket díjazták az elismeréssel.

4.

A Duna partján, Pakstól negyed órányira található a csendes, vadregényes Bölcske, amely a hangulatos vízpartja, vízi turizmusa mellett a borfalujának is köszönheti népszerűségét. A több mint 400 pincéből álló pincefalut szőlőültetvények veszik körül. A pincefalu a fiatal Tolnai borvidék egyik települése, ahol évente több rendezvényt is szerveznek. Ilyenkor a borok mellett finomságok is kerülnek a vendégek asztalára.

5.

Baranya megyében, Siklós-Villány környékén járva érdemes útba ejteni Villánykövesdet is. Ez a kis község manapság a pincéiről, boráról híres, de a kedvező adottságú táj évszázadokkal ezelőtt is idevonzotta az embereket. A különleges, védett, nagy múltra visszatekintő, színes kapui miatt is igen kedvelt pincesor Magyarország egyik leglátványosabb ilyen jellegű műemlék-együttese.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Balatontól Bőszénfáig: 12 hónap, 12 csodás fotó madártávlatból
Utazás hazánk felett: havonta egy-egy különleges helyszínt láthatsz most felülről.
Fotók: Kószó András - szmo.hu
2022. január 02.


Link másolása

hirdetés

A Balatontól Budapestig az ország egy másik oldalát ismerheted meg, ha fentről nézed meg a vidéket. A fotós Kószó András drónról száll föléjük, hogy megmutassa mindazt, amit csak a madarak élvezhetnek: a tájat, a várost, a természetet egy másik szemszögből. Tarts velünk egy esztendőt átölelő virtuális kirándulásra:

Január:

Február:

Március:

Április:

hirdetés

Május:

Június:

Július:

Augusztus:

Szeptember:

Október:

November:

December:

Még több fotót ITT találsz.

Helyszínek: Balaton, Budapest, Vál, Bőszénfa, Vál.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: