News here
hirdetés

UTAZZ

10 kihagyhatatlan látnivaló Edinburgh-ban

Skócia fővárosa nem csak a történelmi érdekességei miatt vonzó, számtalan meglepő programot is kínál a világ legnagyobb állatkerti pingvin kolóniájától a Camera Obscuraig, a jéghegytől a dinókig.

Link másolása

hirdetés

Edinburgh, ez a hét dombra épült barátságos város, rengeteg programot kínál az arra járóknak. A repülővel három óra alatt elérhető skót főváros mára már híres fesztiválváros lett, de történelmi nevezetességei mellett rengeteg egyedi, különleges látnivalót is rejt. A kiváló buszközlekedésének hála, szinte mindenhová gyorsan és kényelmesen el lehet jutni, így egy napba akár több helyszín felkeresése is belefér. Ráadásul több helyre ingyen is be lehet menni, érdemes ezeket is kihasználni. 5 ingyenes és 5 belépőjegyes, de különleges helyet ajánlunk.

5 ingyenes program

1. National Museum of Scotland

A skót nemzeti múzeumot nem szabad kihagyni. Esős, szeles időben remek program a hatalmas intézmény bejárása. Itt aztán tényleg minden látható, a skót történelemtől a világ állatvilágáig, a kőzetektől az indiánok öltözékéig, az afrikai hajótól az eszkimó szánkóig. A hétvégeken programokat is szerveznek és mindenhol találni kifejezetten gyerekeknek szóló bemutatókat, játékokat. Külön érdekesség az épület tetőterasza, ahová megéri felkapaszkodni, mert a végén remek látvány tárul elénk.

Infók ITT.

hirdetés
edinburgh_nemzeti muzeum_2016_07 (10)edinburgh_nemzeti muzeum_2016_07 (16)nemzetimuzaum_teto

2. Parlament

A skót parlament sok vitát kiváltott új épülete a Royal Mile (Királyi Mérföld) lábánál épült fel. 2004 óta használják a Holyrood park melletti, meglepően modern épületet. Több építészeti díjat is kapott a fém, tölgyfa és gránit felhasználásával, sok szimbólumot is rejtő, ám nagyon praktikusan berendezett épület. A parlament turistáknak is nyitva áll, de alapos átvizsgálás után lehet csak bejutni. Az előcsarnok, a kiállítások, a kávézó bármikor felkereshető, az épületbe vezetett túrákra azonban vagy a helyszínen, vagy interneten regisztrálni kell.

Infók ITT.SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES

3. Royal Botanic Garden

A busszal könnyen elérhető botanikus kertet bármely évszakban érdemes felkeresni. A hatalmas területen csodálatos növények láthatók. A kerti séta ingyenes, csak az üvegházakba kell belépőjegyet fizetni. Az első botanikus kertet 1670-ben két orvos alapította, gyógynövénykertnek a Nor’Loch mentén, onnan költöztették át a növényeket 1820-ban a jelenlegi helyükre. A skót növények gyűjteménye mellett a világ minden pontjáról hoztak ide fákat, virágokat. Itt látható a világ egyik legnagyobb rhododendron állománya is. A sétányokon végighaladva hol keleten, hol a dzsungelben érezhetjük magunkat. A kínai kert vízesése, tavacskája és piciny pagodája romantikus álmodozásra való hely. A madarak mellett rengeteg barátságos és kíváncsi mókus él a fákon. A park egyik bejáratánál található látogatóközpontban kiállítás, bolt és étterem is található.

Infók ITT.edinburgh_botanikuskert_2016_06_30 (38)_1800x1350edinburgh_botanikuskert_2016_06_30 (40)_1800x908edinburgh_botanikuskert_2016_06_30 (49)_1800x1077

4. Calton Hill

A belváros szélén magasodó domb sokak szerint az egyik legjobb hely Edinburgh panorámájának fotózására. A dombtetőről megcsodálható Artúr Széke, a Firth of Forth, a tenger és persze a város is. A dombon több kultikus épület is látható, a skót Pantheonnak hívott, befejezetlen National Monument, a Nelson admirálisnak épített emlékmű és a City Observatory nevű csillagvizsgáló is.SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES

5. Princes Street és a Princes Gardens

A belváros legnagyobb és leghíresebb útja nem csak közlekedési csomópont, bevásárló utca, hanem csodás látványosság is. Hiszen a déli oldalán található kert végében magasodó sziklacsúcson áll az Edinburgh-i vár, az oda felvezető Royal Mile és a mellette található Óváros. Az út másik oldala mögött kezdődik az Újváros. A két városrészt az UNESCO 1995-ben a Világörökség részének választotta.

A kert, amelyet egy régi tó lecsapolása után hoztak létre, hatalmas zöld pihenőpark. Már a legkisebb napsütésben is megtelik a fűben heverő városiakkal, játszó gyerekekkel, nézelődő, pihenő turistákkal. Itt látható a város egyik nevezetessége, a világ első, 1903-ban megalkotott virágórája is. A 10,8 méter kerületű, 3,5 méter átmérőjű, működő virágóra minden évben más, aktuális témához igazodó virágdíszt kap.

princes (1)_1800x1350princes (2)_1800x1107princes (3)_1800x1208princes_1800x1306princes_ora_1800x1350

5 hely, amit nem szabad kihagyni

1. Holyroodhouse-palota

A híres barokk királyi palota Mária, a skótok királynője rezidenciája volt. 1128-ban I. Dávid építette, ám a történelem során többször is megrongálódott. Az apátsági épület romjai ma is láthatók a palota kertjében. A mai épületet 1671-ben II. Károly kezdte építeni. A palotában a korabeli bútorok, festmények között tán a leghíresebb darab Stuart Mária ágya. A palota ma is királyi rezidencia, Erzsébet királynő itt lakik, ha Skóciába, Edinburgh-ba látogat. Egyik ott léte alkalmával mi is megtapasztaltuk, milyen az, amikor skótok százai ünneplő ruhában sétálnak be a palotába, hogy együtt teázzanak a királynővel.

A palotát a látogatók is bejárhatják, ám bizonyos helyekre, például a trónterembe csak akkor lehet bejutni, ha a királyi család épp nem tartózkodik ott

Infók ITT.SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES

2. Camera Obscura and World of Illusions

Edinburgh belvárosában, a vár aljában található egy igazi elvarázsolt kastély. A több szintes épületben rengeteg trükkös látványosság, optikai illúzió, elgondolkodtató bemutató látható. Ki lehet próbálni mindent, sőt ajánlott is, hiszen a képek, eszközök csak akkor élvezhetők igazán. Megtapasztalhatjuk, hogy milyen amikor a száguldó fény-nyalábok a tenyerünkön összpontosulnak, vagy milyenek lennénk, ha majmok, rajzfilmfigurák, gyerekek vagy öregek lennénk hirtelen. De kipróbálhatjuk a tükörlabirintust, szörnyülködhetünk a hologramok között, vagy megfejthetjük a többjelentésű képeket is.

A sok furcsaság után jól esik kimenni a tetőteraszra, ahol szó szerint a lábunk előtt hever Skócia fővárosa. Nekünk is hatalmas élmény volt látni, hogy 15 perc alatt a távoli vihar hogyan csapott le a városra, és persze miránk is. A legkülönösebb látványosság a torony tetejébe szerelt camera obscura, amely elénk vetítette a várost, 360 fokban nézhettünk szét az utcákon és még a távolban sétálókat is jól ki lehetett venni.

Infók ITT.edinburgh_camera obscura_2016_07_03 (4)_1800x1181edinburgh_camera obscura_2016_07_03 (25)_1800x1096edinburgh_camera obscura_2016_07_03 (52)_1800x1350camera_obscura_fb

Fotó forrása: Facebook

3. Dynamic Earth

A Parlament szomszédságában álló hatalmas sátor alatt különleges élményben lehet részünk. Az interaktív kiállítás a Föld kialakulását mutatja be nem hétköznapi módon. Részesei lehetünk egy időutazásnak, visszarepülhetünk sok-sok millió évet. Megtapasztalhatjuk, hogy milyen egy vulkánkitörés, milyen mikor reng a föld a lábunk alatt, milyen lehetett a jégkorszak, még jéghegyet is megfoghatunk. Egy virtuális repülőúton átszáguldhatunk fjordok felett és benézhetünk a tenger alá is. Utunk során beléphetünk egy dzsungelbe és a különféle élményhelyeken áthaladva hol egy 3D-s, hol egy különleges kupolás moziba érkezünk.

Infók ITT.dynamic_fb

Fotó forrása: Facebook

4. Állatkert és Lepkeház

Edinburgh Zoo

A város nyugati szélén található, 1903-ban alapított és 1913-ban megnyitott állatkert több órás programot kínál. Az itt élő közel 1000 ritka és veszélyeztetett állat közül az egyik legnagyobb sztár az óriáspanda. A külön program keretében megtekinthető hatalmas állatok sajnos nem sokat foglalkoznak a látogatókkal, mi is csak a békésen alvó panda hátát szemlélhettük meg. Ám annál fantasztikusabb élmény volt

a világ legnagyobb állatkerti pingvinkolóniája,

akik óriási energiákkal úsztak, ugráltak a hatalmas medencében. Épp a napi takarítás zajlott, egy csapat frakkos jószág még a locsoló elé is beállt, hogy a hátát lezuhanyozzák. A domboldalba épült állatkertben bőven akad látnivaló és folyamatos programokon is részt lehet venni.

Infók ITT.edinburgh_allatkert_2016_07_01 (6)_1800x1172edinburgh_allatkert_2016_07_01 (82)_1800x1131edinburgh_allatkert_2016_07_01 (135)_1800x1350

A Lepkeház

Az egész évben nyitva tartó lepkeházat különösen ajánljuk hideg, esős napokon. Hiszen a hatalmas üvegházban 28 fok van, ráadásul párás meleg, így érdemes rétegesen öltözni a látogatásra. Az élmény pedig lenyűgöző. Az ajtón belépve tucatszám röpködnek körülöttünk a színpompás, kisebb-nagyobb, sőt hatalmas lepkék. A dzsungelszerű növényzetben ajánlatos tényleg alaposan szétnézni, mert a lepkék sokszor a levelek között pihennek meg egy rövid időre.

Az üvegházban a lepkék teljes fejlődése nyomon követhető. Egy külön területen látni a bábjaikat és a már lassan előbukkanó szárnyakat és hamarosan elröppenő pillangókat is. Mellettük még különféle bogarak, rovarok, sőt hüllők és teknősök is élnek itt. A gondozók rendszeresen bemutatnak egy-egy állatot, lehet kígyót, vagy hernyót is simogatni.

Infók ITT.edinburgh_lepkehaz_2016_30 (20)_1800x1059edinburgh_lepkehaz_2016_30 (49)_1800x1336edinburgh_lepkehaz_2016_30 (83)_1800x1051

5. Edinburgh-i Vár

A vár a város legismertebb épülete, szinte mindenhonnan látható a vulkanikus sziklák tetejére épített hatalmas erődítmény. Már a 12. században, I. Dávid király idején is várként működött. Többször is megsérült, egy részét lerombolták. Az épen megmaradt Szent Margit kápolna Edinburgh legrégebbi épülete, a 12. század óta áll itt. A királyi palota nagyterme a 15. századból való. A vár Stuart Mária lakhelye is volt. Itt található jelenleg a Skót Nemzeti Katonai Emlékhely és a Skót Nemzeti Hadtörténeti Múzeum is, és itt őrzik a koronázási ékszereket és a Végzet Kövét is, melyen korábban a királyokat megkoronázták.

A vár Edinburgh városának és Skóciának elfogadott jelképe lett. A vár előtti térre nyaranta hatalmas nézőteret építenek, ez az egyik színhelye a nyári fesztiváli programoknak. A vár kapujáig fel lehet sétálni, de a várba csak belépővel lehet bejutni.

Infók ITT.SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES

Ha te is szívesen ellátogatnál ide, oszd meg a cikket másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
UTAZZ
Látott gyilkosságot, pálinkafőzést, megélt földrengést és tűzvészt is a nagyvázsonyi Kinizsi-vár
A magyar középkor egyik nevezetes erőssége kalandos múltra tekinthet vissza. Megújult falai között több száz évvel ezelőtti korokba látogathatunk el.
Fotók: Németh Zsolt - szmo.hu
2022. augusztus 31.


Link másolása

hirdetés

A Nagyvázsonyban álló Kinizsi-vár a nevét a magyar történelem egyik legismertebb és legnevezetesebb 15-16. századi hősétől, Kinizsi Pálról kapta.

A Veszprém megyei

Nagyvázsonyban található Kinizsi-vár a magyar középkor egyik nevezetes erőssége volt.

Az Eger-patak partján álló vár építését akkor határozták el, amikor 1390-es évek közepén Anjou Mária királynő étekfogómestere Vezsenyi László úgy döntött, hogy felhagy Zádor-vár építésével és új székhelyéül Vázsonyt választotta.

A dombra épült vár építői jól használták ki a Séd vizét, amit felduzzasztottak, így ezzel meggátolták a torony megközelítését. A terület két fontos útvonal ellenőrzésére is alkalmas volt, de középnemesi rezidencia volt inkább, mint erős védőművekkel rendelkező épület.

A vár építtetője a környéket akkoriban uraló Vezsenyi nemesi família volt. Vezsenyi László a 15. század első felében emeltette a várat. Már 1384-ben volt várépítési engedélyük Mária királynétól, amelyet két évvel később már oklevelek is említenek. Ekkor készülhetett el a 25 méter magas lakótorony a hozzátartozó kisebb épületekkel és az udvart körülvevő fallal.

hirdetés

A család 1472-ben férfiágon kihalt, ezért Hunyadi Mátyás király a hadjárataiban tanúsított vitézségéért Kinizsinek adományozta azt. Ekkori alakították ki a négy kisebb toronnyal a külső négyszögletes falat. Bent egy emeletes palotaszárnyat építettek várkápolnával, a bejárata elé pedig az ágyúk elhelyezésére alkalmas kapuvédőművet emeltek. Végül mély sáncárokkal vették körül a védelem miatt.

Miután 1490-ben Habsburg Miksa trónkövetelő zsoldosserege megszállta a várat, Kinizsi tudta csak visszafoglalni. Kinizsi Pál rendszerint az ország veszélyeztetett vidékeit védelmezte, ezért a vázsonyi rezidenciájában a felesége, Magyar Benigna úrnő lakott. Kinizsi 1494-es halála után az özvegy újra férjhez ment. Mivel második férje, Horváth Márk is meghalt, mikor a lóról leesve a nyakát törte. A nő harmadszor is férhez ment, ám Kereky Gergely erőszakos, durva ember volt, Benigna úrnő pedig sokat szenvedett tőle. 1519-ben elege lett férje viselkedéséből, így bizalmas híveivel megölette, a holttestét pedig a vázsonyi várárokba dobatta. A gyilkosság azonban kiderült és a királyi bíróság csak Kinizsi érdemeire való tekintettel nem ítélte el, de örökös száműzetéssel büntették, amit a távoli felvidéki Zsolnalitva várában kellett eltöltenie.

1526-ban János király a várat Bodó Ferencnek adományozta. A 16. század közepén a már elhunyt Magyar Benigna második férjének rokonsága, a Horváth nemesi família szerezte meg a várat és megerősítették a falakat. Katonai szerepe nem igen volt. 1594-ben az őrség elhagyta a várat, majd a törökök elfoglalták, de a magyarok hamarosan visszafoglalták.

A vázsonykői Zichy főnemesi család 1649-ben szerezte meg a váruradalmat. Az utolsó katonai jellegű összecsapás a Rákóczi-szabadságharc idején volt. Egy ideig Esterházy Antal főgenerális főhadiszállása is volt. Végül 1709-ben végleg a labancok birtokába került. Az uradalom börtönnek használta 1848-ig.

1756-ban uradalmi pálinkafőzőt alakítanak ki benne. 1762-ben a Zichyek felépíttették a patak túl partján új kastélyukat és csak a lakótoronyban laktak még kiöregedett cselédek.

A 18. században földrengés, majd 1857-ben tűzvész tett kárt a toronyban. A századfordulón palotájának emeleti magas falcsonkja is ledőlt.

A várat 2017-től kezdődően a Nemzeti Várprogram keretében felújították. A megújult és épületrészek részleges visszaépítésével kiegészített várat 2022. április 15-én nyitották meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
UTAZZ
5 érv, amiért érdemes ellátogatni Sárospatakra
Rákóczi-vár, Vörös-torony, Megyer-hegyi Tengerszem. Csak néhány látványosság Sárospatakról és környékéről, ahol a történelem mellett a 21. századi kényelem is testet ölt. Megmutatjuk, hogyan!

Link másolása

hirdetés

Itt a szeptember, és vele együtt az őszi kirándulások ideje is. Az ország keleti régiójában fekvő Sárospatak méltán kedvelt úticél, hiszen számos híres látnivaló és gasztronómiai különlegesség is fellelhető itt. Ahhoz, hogy kellőképpen fel tudjuk fedezni a környéket érdemes több napra tervezni és egy olyan szálláshelyet foglalni, ahol kipihenhetjük a fáradalmakat. Ilyen például a Hotel Bodrog Wellness & Elix Spa **** Superior Sárospatak, ami minden érzékszervet kielégítő élményben részesíti azokat, akik ellátogatnak hozzájuk Magyarország egyik legjelentősebb középkori településére. Lássuk, mi az öt legvonzóbb érv a város mellett!

1. Modern szállodakörnyezet

A Hotel Bodrog egy nagy múltú szálloda Sárospatak történelmi városközpontjában. A 40 éve megépült épület egyik oldala a sárospataki történelmi városnegyedre néz, míg másik a Zempléni-hegységre. Minden vendég saját preferenciája szerint választhat, hogy ott tartózkodása alatt inkább a természetben vagy az épített környezetben kíván gyönyörködni. A hotel a korszakoknak megfelelően mindig megújult és követte az aktuális trendeket. 2022 tavaszára egy teljeskörű felújításnak és átépítésnek köszönhetően az összes szoba, a teljes wellness részleg, az étterem, valamint a közösségi terek is megújultak, így elnyerve a hotelnek **** Superior minősítést. A belsőépítészeti koncepció megálmodásakor a közös terekben, illetve a 48 superior és prémium szoba mindegyikében exkluzív környezetet kívántak teremteni. A falfelületek különleges kialakítása mellett mindenekelőtt a színben és formában a térhez leginkább igazodó bútorok elhelyezésére fektették a hangsúlyt.

2. Wellness

A kifinomult ízlés az ELIX wellness & spa részlegben is magas fokú funkcionalitással, a modern belső tér elegáns térfelhasználással párosult. Itt egy panorámás élmény-wellness teraszt is kialakítottak hidegvizes merülőmedencével, kültéri jacuzzival illetve panoráma finn szaunával, ahol rendszeresen tartanak úgynevezett szaunaszeánszokat. A beltéri wellness részlegben feszített víztükrű medence, gőzfürdő, jacuzzi, infra-, és aroma szauna is található, de számos masszázsszolgáltatás is igénybe vehető, ami igazán frissítően hat egy hosszú, felfedezős nap után.

3. Történelmi látnivalók

Nem hiába, van mit felfedezni a környéken! A Sárospataki Rákóczi-vár például Magyarország egyik legismertebb vára, Sárospatak legjelentősebb műemléke. A hazai késő reneszánsz építészet legértékesebb együttesei közé tartozik. A Bodrog partján álló eredeti épületet Perényi Péter főispán 1534 és 1542 között építette családi székhelyként. A Hotel Bodrog egyik különleges programja a várban szervezett reneszánsz lakoma, ahol egyedi környezetben, a korabeli receptúrák alapján elkészített ételeket szolgálnak fel.

4. Modern gasztronómia

Nem kell szállóvendégnek lennünk ahhoz, hogy egy jót együnk. Az utcáról nyíló, nemrég elkészült Héliosz bisztróterasz egyaránt látogatható a nyári időszakban és hideg időben is. Az infrafűtéssel felszerelt télikertben így a hóesést nézve is lehet élvezni a szomszédos díszpark látványát. A DK-i tájolású terasz elnevezése Héliosz, görög napisten előtt tiszteleg. Ha pedig görög mitológia, akkor érdemes megemlíteni, hogy a kínálat nagyszerű görög ételeket vonultat fel, természetesen egy **** Superior minősítéshez méltó, korszerű tálalásban és ízvilágban megalkotva. A fogások mellé házi limonádé, finom koktélok és görög italkülönlegességek dukálnak.

hirdetés
5. Bor

Tokaj-Hegyalján járva-kelve kihagyhatatlan a dűlőtúra, a pincelátogatás, valamint a borkóstoló. A világhírű tokaji bor önmagában is különleges ízélményt nyújt, de egy fokkal emelhetjük az élvezetet, ha egy ételkölteményhez társítjuk. A Hotel Bodrog éttermében minden ételhez tökéletesen társított bor is kóstólható. A szervezett gasztronómiai és borkóstoló csapatépítőket pedig akár céges rendezvények során is kipróbálhatjuk, hiszen a szállodában 60 fő befogadására alkalmas, természetes fénnyel megvilágított, légkondicionált és sötétíthető konferenciaterem is működik.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
Athén most a legolcsóbb európai turistacélpont egy hétvégi városlátogatásra
Egy hétvége a görög fővárosban akár 100 ezer forint alatt is megúszható.
Fotó: Unsplash/David Tip - szmo.hu
2022. szeptember 03.


Link másolása

hirdetés

Már a közkedvelt kelet-európai városoknál is olcsóbb turistacélpont Athén azoknak, akik hétvégi városlátogatásra indulnak - írja a Guardian a Post Office Travel Money felmérése alapján. Az utóbbi orgánum 20 népszerű európai város tucatnyi tipikus brit turistakiadását elemezve jutott arra, hogy

a görög fővárosban 2021-hez képest 15 százalékkal csökkentek az árak.

A költségek közé számolták többek között két fő két éjszakai szállását, az étkezést, a belépőket a turistalátványosságokhoz, valamint a tömegközlekedést. Ezek alapján egy athéni hétvége kihozható akár 207 fontból (96 200 forint). A második helyen Lisszabon végzett, ahol 218 font (101 300 ezer forint) is elég lehet pár napra. A portugál főváros annak ellenére végzett a második helyen, hogy tavaly óta 21 százalékkal emelkedtek a vizsgált árak.

Athénban kiemelkedően kedvezőnek számít a kétszemélyes vacsora borral, amit akár 38,96 fontból (18 100 forint) is ki lehet hozni. Két éjszaka két főre egy háromcsillagos szállodában akár már 89 fontért (41 300 forint) is elérhető, míg a kétnapos tömegközlekedési bérlet 7,79 fontba (3620 forint) kerül.

A két főváros némi meglepetésre végzett az összesítésben a hagyományosan olcsónak számító kelet-európai célpontok előtt. Igaz, nem sokkal: a lengyelországi Krakkóban 219 font (101 700 forint), míg a lettországi Rigában 220 font (102 200 forint) kell legalább egy hétvégére.

Budapest ennél egyetlen fonttal drágább: a magyar fővárosban legalább 221 fonttal (102 700 forint) kell számolni egy hétvégi kiruccanás alkalmával.

A vizsgált célpontok közül hat legalább kétszer olyan drága volt, mint Athén. Ezek sorrendben a svédországi Stockholm (421 font, 195 600 forint), a franciaországi Párizs (423 font, 196 600 forint), az írországi Dublin (436 font, 202 600 forint), a dániai Koppenhága (456 font, 211 900 forint) és az olaszországi Velence (457 font, 212 400 forint).

A legdrágább város a listán a hollandiai Amszterdam lett, ahova legkevesebb 593 fonttal (275 600 forint) érdemes elindulni.

A Post Office 15 éve készíti el az olcsó európai turistacélpontok listáját, de ez az első alkalom, hogy nyugat-európai város végzett az élen. A városrangsor összeállítói megjegyezték, hogy a szállásárak egész Európában jelentősen drágultak az utóbbi hónapokban. Mindez a koronavírus-járvány után megugró keresletnek köszönhető.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
UTAZZ
A Rovatból
hirdetés
Szavazz az alföldi régió legjobb hotelére

Link másolása

hirdetés

AZ ÉV HOTELE közönségszavazás, Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye mérföldkőhöz érkezett. A műsorban az elmúlt hónapban 6 szállodát próbáltak ki a sztár-hoteltesztelők. Ezekre a szálláshelyekre most vasárnap délig lehet szavazni a műsor hivatalos oldalán.

A voksolással a szavazók pedig nem csak a legjobbnak járó díj kiosztásába szólnak bele, hanem megnyerhetik az ajándék wellness hétvégék valamelyikét. Az a szálláshely, amelyik ebből a régiós versenyből győztesen kerül ki, a második helyezettel együtt ott lehet majd januárban a döntőben és elindulhat AZ ÉV HOTELE címért.

Hogyan dől el, hogy melyik lesz az alföldi régió legjobb hotele?

AZ ÉV HOTELE című műsor december végéig, Magyarország öt turisztikailag kiemelt régiójának 28 szállodáját mutatja be. Augusztusban a sztár-hoteltesztelők az alföldi régióban hat szállodát próbáltak ki. Ezeket a hoteleket láthattátok múlt héten, a hónap utolsó adásában. A hat szálloda megtarthatta a korábban – az egyes adások után – bezsebelt szavazatait, tehát az eredmények nem nullázódtak le. Most a nézők még egy utolsó vokssal segíthetik kedvencüket a havi döntőben, hogy a számukra legszimpatikusabb szálloda lehessen az alföldi régió legjobbja, azaz augusztus HÓNAP HOTELE. A szavazatokat vasárnap délig a műsor hivatalos oldalán lehet leadni. A nézőknek most még több nyeremény ütheti markát, hiszen a heti nyereményen kívül, az összes augusztusban voksló közül sorsolják ki a havi fődíjakat is. Ha nem láttad az összes alföldi indulót, vagy lemaradtál a múlt heti összefoglaló adásról, akkor nézd vissza AZ ÉV HOTELE legutóbbi epizódját az RTL Most-on!

Rajtad is múlik, hogy a hat alföldi szálloda közül melyik lesz a régió legjobbja!

Liget Wellness és Konferencia Hotel****, Szarvas

Az egyéni stílusban berendezett szarvasi négycsillagos hotel a Dél-Alföld régióban alig néhány méterre a Holt-Körös partján helyezkedik el. A háborítatlan környezetben a szálloda egyik oldalán csodálatos kilátás nyílik a Körös folyó kanyarulataira, másik oldalán a mesés liget ősfái kápráztatják el a vendégeket. A szálloda wellness részlege nem csak testi, lelki pihenést is nyújt az idelátogatóknak. Külső-belső gyógyvizes medencéit ajánlják ízületi, bőrgyógyászati és nőgyógyászati panaszokra. A vizisportok szerelmeseinek pedig aktív programokat nyújt a Körös. A kirándulni vágyók a közeli Arborétumban egészen biztosan megtalálják a természet közelségét. A hotel svédasztalain visszaköszön, hogy nemcsak a kulináris élvezetekre, de az egészségre is nagy hangsúlyt fektetnek. A szállodában a hagyományos magyaros ételek mellett a nemzetközi konyha ízei is helyet kapnak és a helyi kézműves söröket is érdemes megkóstolni.

hirdetés

További részletek ezen a linken!

Solaris Apartman & Resort, Cserkeszőlő

A modern stílusban épült Solaris Apartman & Resort az Alföld északi részén, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Cserkeszőlőn helyezkedik el. Az Apartmanház bejárata a hangulatos kis sétálóutcára nyílik, közvetlenül szemben a Gyógy és Strandfürdő található. A sétálóutcán üzletek, éttermek és büfék sorakoznak. A modern stílusban berendezett apartman szobákhoz külön nappali, hálószoba és berendezett konyha tartozik. Az Apartmanház egyediségét mutatja, hogy minden fürdőszobában külön csaptelepen privát termálvíz folyik a kádakba, saját kútból. A Gyógy- és Strandfürdő külön wellness részleggel külső-belső gyógy-, és élmény-medencékkel várja az idelátogatókat. A festői szépségű Cserkeszőlő borvidék számos látnivalót kínál a kirándulni vágyóknak. A falu turisztikai látványosságai közé tartozik a Szinyei-Merse Kastély. Az Apartmanház jól felszerelt saját konyhái mellett bárki igénybe veheti a félpanziós vagy teljes ellátást is, de kedvére válogathat a közelben lévő számos helyi specialitásokat kínáló éttermek közül.

További részletek ezen a linken!

 

[caption id="attachment_1876217" align="alignnone" width="1024"] SONY DSC[/caption]

 

Hungarospa Thermal Hotel****, Hajdúszoboszló

A szálloda Hajdúszoboszlón található, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának közvetlen szomszédságában. Az ide látogatóknak egész évben korlátlan átjárási lehetőségét biztosítanak a Gyógy- és Strandfürdőbe, az Aqua-Palace élményfürdőbe és még az Árpád uszodába is! Az épületben helyet kapott egy teljes gyógyászati részleggel felszerelt fürdő egység. A szálloda gyógyrészlegén 3 különböző hőmérsékletű benti- és 1 kinti medence kapott helyet, melyekhez további kikapcsolódást nyújtanak az infra- és finnszaunák, illetve gőzkabinok is. Kiegészítő szolgáltatásként választhatóan a vendégek az Aquapark, vagy a Prémium zóna belépőjegyeire is jogosultak. A magyaros és regionális ízeket is felsorakoztató nemzetközi konyha mellett egy nyári terasszal bővített, 180 férőhelyes étterem biztosít kényelmes lehetőséget a félpanziós étkezést igénybe vevő vendégeinknek.

További információ ezen a linken!

Club Hotel Pegazus****, Tiszaug

A szálloda Tiszaug községeben, a Tisza bal partján található Csongrádtól északra, Bács-Kiskun megyében. Az itt létesült négycsillagos Club Hotel Pegasus a környék legnépszerűbb családias jellegű szállodája számos szolgáltatással, mely rendkívül alkalmas céges rendezvények, csapatépítő tréningek lebonyolítására, melyhez számos programot is nyújt: külső-, belső medence, 120 méteres vízi-csúszda, strandfoci, strandröplabda, vízisí, jet-ski, vagy éppen extrém buggy. A szállodában egyaránt jól érezhetik magukat mind a csendesebb, mind az aktívabb pihenésre vágyók is. A szálloda színvonalas éttermében a hagyományos magyar fogások mellett természetesen tiszai halételek megtalálhatók.

További információ ezen a linken!

Sziget Hotel****, Nyíregyháza

A varázslatos Sziget Hotel az Erdélyi Major ölelésében, az Alföld északi részén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. A Major Nyíregyháza Oros városrészének szívében egy 10 hektáros területen helyezkedik el, a szálloda pedig egy horgász tó közepre, egy kis szigetre épült. A körpanorámás hotel összes szobájából kilátás nyílik a tóra. A természet közelsége, a romantika és a modern stílus ötvözetével találkozhatnak az ide látogatók. A kétszintes szálloda többfajta szobát és lakosztályt kínál vendégei számára. Az standard szobáktól egészen a delux családi apartmanokig. A tó számos sportolási lehetőséget kínál a vendégeknek. Vizibicikli, evező sportszerek és Velencei gondola is bérelhető. Gyerekeket a játszótéren drótkötélpálya, mászófal, majom létra, csúszda és több fajta hinta is várja. Wellness részlegén szauna, jakuzzi, és a merülő medencék igazi felüdülés a szállóvendégek számára. A svédasztalos éttermében a több nemzet ételeit és italait kóstolhatják meg a gasztronómia szerelmesei.

További részletek ezen a linken!

Waterfront Lodge****, Dunapataj

A közelmúltban, modern stílusban átalakított Waterfront Lodge**** a Szelidi-tó partján, az Alföld déli részén, Dunapatajon helyezkedik el. A tó kitűnő horgászhelynek számít, mindemellett híres jótékony gyógyvizéről is. Környezete természetvédelmi terület, gazdag növény és állatvilággal, amit tanösvénye is jelez. A szabadidős tevékenységekben is gazdag déli part számos lehetőséget kínál a sportolásra vágyóknak. Vizisport eszközök, kerékpár, roller bérelhető közvetlenül a tó partján. Az elegáns egyedi stílusban berendezett szobákból nyíló jól felszerelt fürdőszobák a vendégek kényelmét szolgálják. A természet közelségét a tóra néző panorámás wellness részleg is jelzi. A Lodge belső wellnesse pedig igazi kikapcsolódást nyújt. Az étterem svédasztalos menüvel várja a helyi specialitások és a magyaros ízek kedvelőit. A kínálatban az ételek mellett saját készítésű dzsemmel, különleges házi felvágottakkal, sajtokkal, bor bárral és számtalan ételkülönlegességgel várják a szállóvendégeket.

További részletek ezen a linken!

Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye vasárnap egy új régióban folytatódik

A szállodák tesztelése szeptemberben a Balatonon folytatódik. Ebben a régióban hat hotel küzd majd meg egymással, a szeptember HÓNAP HOTELE címért. Most vasárnap a balatonfüredi Hotel Margarétát, és kapolcsi Treehouses-t fogja kipróbálni Goztola Kristina színésznő és a rendező Halmi Péter. Ha kíváncsi vagy, hogy milyenek az új régió első szállodái, és tudni szeretnéd, hogyan érezték magukat a szár-tesztelők, akkor ne hagyd ki az adást most vasárnap szeptember 4-én az RTL Klub-on.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE

Az RTL Klub műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb hotelét, azaz a HÓNAP HOTELE végül AZ ÉV HOTELE nyertes szállodáját. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE győztes szállodájában. A szavazatokat a műsor facebook oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szállodákat. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi hotelbe, hogy kipróbálják, hogy kipróbálják azokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: