TUDOMÁNY

Sokkoló: úgy rohad szét a hús a komodói sárkány mérgétől, mintha a Last of Usban lennénk

Rohadás, kukacok és embertelen bűz: ezt műveli néhány nap alatt a hatalmas hüllő mérge az áldozat húsával.

Link másolása

Gyomorforgató hatása miatt egy zombiharapáshoz hasonlítják azt, amit a hússal a komodói sárkány mérge tesz, írja a LADbible. Az Animal Planet korábban évekkel ezelőtt készült videójából posztolták a Twitterre azt a részt, amikor a műsorvezető egy báránycombon mutatja be a kegyetlen méreg hatását.

A mindössze kilenc másodpercesre gyorsított felvételen két darab hús láthatunk. A baloldaliba a műsorvezető harapott bele, míg a jobboldalit a komodói sárkány mérgével kenték be. A videón jól látszik, hogy míg az ember által megharapott hússal tulajdonképpen semmi nem történik, addig a másik comb gyakorlatilag felismerhetetlen lesz két éjszaka alatt. A sárkány mérgétől a hús feldagad, majd sötétszürke lesz, ahogy a kukacok összegyűlnek a rohadó húson. A comb közepéről teljesen kirohad a hús, csak egy tátongó lyuk marad a helyén.

A kommentelők közül többen megjegyezték, hogy a The Last of Us készítői akár innen is meríthettek volna ötletet. Az év eddigi sikersorozatában egy valóságban is létező gomba támad az emberiségre, amitől a népesség túlnyomó része zombivá változik.

A Twitteren már tízmillió megtekintés felett járó videót itt lehet megnézni:

Az Animal Planet eredeti videójából kiderül, hogy a sárkány mérgével bekent hús nemcsak visszataszítóan néz ki, hanem rendkívül büdös is lett. A National Geographic szerint a komodói sárkány mérge a véráramba jutva azonnal lassítja a vérnyomást, növeli a vérveszteséget, sokkolja az áldozatot, végeredményben pedig teljesen legyengül a további harchoz.

A báránycombos jelenet teljes egészében, magyarázattal együtt 5:26-tól tekinthető meg:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
Videó: meteor csapódott a Holdba – jókora krátert hagyott maga után
Egy japán csillagász vette észre a jelenséget.
Fotó: Peter Dargatz / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2023. március 13.


Link másolása

Dajcsi Fudzsii japán csillagász egy hatalmas villanásra lett figyelmes az éjszakai égbolton február végén.

Mint kiderült, éppen egy meteor csapódott be a Hold felszínébe

– írja a Space.com.

A tudós számításai szerint a becsapódás a meteor az Ideler kráter közelében találta el a Hold felszínét, japán idő szerint 20 óra 14 perc 30,8 másodperckor.

Fudzsii szerint a becsapódás utáni kráter nagyjából 12 méter átmérőjű lehet, azonban pontos adatokat csak a NASA Lunar Reconnaissance Orbitere, vagy az indiai Chandrayaan 2 űrszonda szolgáltathat majd.

A meteorok átlagosan körülbelül 48 300 kilométer/órás vagy (13,4 km/s) sebességgel haladnak. Nagy erejű becsapódásaik intenzív hőt generálnak és krátereket hoznak létre, miközben ragyogó fényt bocsátanak ki. A Föld közelében lényegében naponta láthatunk meteorokat, azok ugyanakkor a légkörbe érve elégnek. A Holdnak azonban rendkívül vékony a légköre, így ott többnyire megtörténik a becsapódás, újabb és újabb krátereket hozva létre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TUDOMÁNY
Magyarország felett robbant szét egy meteor
A zöldes színű tűzgömböt Magyar Meteoritikiai Társaság kamerái észlelték.

Link másolása

Magyar idős szerint péntek este 21 óra 8 perckor egy nagyon fényes, háromszor is robbanó zöldes tűzgömböt sikerült lencsevégre kapnia a Magyar Meteoritikiai Társaságnak a Magyar Tűzgömbkamera Hálózattal - számolt be róla a HVG. A szervezet közlése szerint a jelenséget a hálózat összes kamerája érzékelte.

A cikkben megjegyzik, hogy a tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. A meteorok közül azt nevezzük tűzgömbnek, ami a légkörbe belépve felizzik majd felrobban.

A péntek esti meteor egy háromszor is robbanó, zöldes színű tűzgömb volt.

A HVG szerint azt egyelőre nem tudni, hogy a péntek esti tűzgömb mely városok felett haladt el, és milyen irányból lépett be a légkörbe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
Idegen anyahajó grasszál a Naprendszerben – állítja a Pentagon egyik illetékese
Ha pedig így van, miniűrszondákat is küldhetnek akár a Föld felé.

Link másolása

Izgalmas anyaggal állt elő Avi Loeb a Harvard Egyetem kutatója és Sean M. Kirkpatrick, a Pentagon munkatársa – írja a Live Science.

Szerintük elképzelhető, hogy

egy idegen anyahajó tartózkodik a Naprendszerben, és apró szondákat küld bolygónk felfedezésére.

Ez egy nem hivatalos Pentagon-dokumentum, és egyelőre tudományosan nem is bírálták még el.

Avi Loeb-öt nem először éri kritika extrém nézetei és meredek elméletei miatt, amik a földönkívüliekről tesz. A kutató széles körben ismert ‘Oumuamua iránti érdeklődéséről. Ez az első csillagközi objektum, amelyet a Naprendszerben észleltek. Az ‘Oumuamuának több érdekes, egyelőre megmagyarázatlan tulajdonsága is volt, Loeb ezeket vizsgálva arra jutott, hogy egy idegenek által épített szerkezetről lehetett szó.

Amióta először azt sugallta, hogy az 'Oumuamua egy idegen űrhajó, Loeb kritikával szembesült a tudományos közösség részéről. A Nature Astronomy című folyóiratban 2019-ben megjelent cikk szerint az az elmélet, hogy az 'Oumuamuát szándékosan küldték a Föld közelébe „provokatív és megalapozatlan”.

Loeb és Kitzpatrick úgy gondolkozik, hogy ha egy idegen anyahajó érne a naprendszerbe, az a pitypangmaghoz hasonlóan képes lehet kisebb űrszondákat kibocsátani, amik akár a Földet is elérhetik. Ilyen – igaz, leginkább elméleti – megközelítés egyébként magától a NASA-tól sem idegen.

A szakértők szerint ha léteznek az idegen pitypangmagok, azok túl kicsik lehetnek ahhoz, hogy a csillagászok megpillantsák őket. Azt is állítják, hogy ha valóban létezik a relatív közelünkben idegen anyahajó, az lehet, hogy robotizált. Sőt, a hihetetlenül nagy távolságok miatt az sem kizárt, hogy a kibocsátó civilizáció már nem is létezik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
48.500 éves szibériai „zombivírust” élesztettek újra a tudósok
Az északi félteke egyötödét borítja permafroszt Alaszkától, Kanadán át Oroszországig.

Link másolása

48 500 éves „zombivírust” találtak a szibériai permafrosztban és élesztettek újra a tudósok, írja a Unilad. A szakemberek szerint az emberiség számára minimális kockázatot jelent a több tízezer éve megfagyott vírus tanulmányozása.

A zombivírusvadász Jean-Michel Claverie, a franciaországi Aix-Marseille Egyetem Orvostudományi Karának emeritus professzora a permafrosztból származó fölminták vizsgálata közben bukkant a vírusra. A professzor szerint rengeteg vírus nyomait fedezték fel kutatás közben, de nem tudják biztosan, hogy ezek életben vannak-e.

A múlt hónapban publikált elmélete szerint amennyiben a korábban felfedezett amőbavírusok életben vannak, az arra utalhat, hogy a többi kórokozó is fertőzőképes lehet még.

Birgitta Evengård, a svédországi Umeai Egyetem Klinikai Mikrobiológiai Tanszékének emeritus professzora hangsúlyozta, hogy az ilyen ősi vírusok tanulmányázásához nagyon szigorú felügyeletre van szükség. A kutató szerint ugyanis egy permafrosztban rejtőző vírussal szemben valószínűleg tehetetlen lenne az immunrendszerünk.

Nemcsak vírusok, hanem a hidegháború idejéből származó vegyi és radioaktív hulladékok is károsíthatják a természetet a szibériai permafrosztban. Kimberley Miner, a NASA klímakutatója szerint „aggodalomra okot adó”, ami a világnak azon a részén történik. A tudós szerint ezért is lenne létfontosságú, hogy a fagyott terület minél nagyobb része továbbra se olvadjon fel.

A permafroszt az északi félteke egyötödét borítja Alaszka, Kanada és Oroszország területein. A fagyott talaj egyfajta időkapszulaként működik: rengeteg élőlényt – köztük a már említett vírusokat is – közel eredeti állapotában megőrzött évezredeken keresztül.


Link másolása
KÖVESS MINKET: