TUDOMÁNY

Megfejtették az elhagyatott templomban talált UFO-szerű múmia rejtélyét

A különös csontvázzal sokáig a tudósok sem tudtak mit kezdeni.

Link másolása

Megfejtették a kutatók annak a körülbelül 15 centiméteres múmiának a rejtélyét, amit az Atacama sivatag egyik elhagyott templomában találtak 2003-ban Chilében - írja a Daily Star. Az Ata névre keresztelt maradványról kiderült, hogy nem egy űrlény csontváza, és nem is olyan ősi, mint azt sokan sejtették.

A furcsa, kúp alakú fejben végződő múmiára Oscar Muño kincsvadász talált rá La Noria-ban, a sivatagban.

A csontváz állítólag egy bőrzacskóban volt, és egy szalaggal átkötött fehér ruhába csomagolták.

Sokáig a tudósok sem tudtak mit kezdeni a bizarr maradványokkal a fej formája és mérete miatt, illetve mert Atának 12 helyett csak 10 bordája van.

Sokan azt gondolták, hogy a csontváz egy magzaté lehetett, és persze voltak olyanok is, akik szerint Ata valójában egy földönkívüli lény maradványa.

A San Franciscó-i Stanford Egyetem és a Kaliforniai Egyetem tudósai megállapították, hogy a csontváz egy körülbelül 40 évvel ezelőtt elhunyt csecsemőé. Azt is kimutatták, hogy a csontok szokatlan mérete és szerkezete genetikai rendellenességek eredményei. A vizsgálatok számos mutációt mutattak ki több génben, amelyek hozzájárultak a test és a fej deformitásához.

A tudósok úgy vélik, a gyerek közvetlenül a szülést követően halhatott meg, de az sem kizárt, hogy koraszülöttként vesztette életét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
Egy 12 éves magyar fiú mentheti meg a rákbetegeket világszerte
Amerikai kutatók olyan gént fedeztek fel Benett vérében, ami segíthet a rák ellenszerének megtalálásában.

Link másolása

Egy magyar kisfiú szervezetében található gén lehet a megoldás a daganatos betegségek ellenszerének megtalálásához. Amerikai kutatók Benett két testvérét is megvizsgálnák.

Beni koraszülöttként jött világra 12 évvel ezelőtt. Kicsit lassabban és nehezebben fordult meg, mint a kortársai. Egy budapesti orvos először kisfejűséget diagnosztizált nála, majd álláspontját módosítva koponyacsontosodási problémát gyanított, ezért hét éve megoperálta.

Az agyműtét után a kisfiú nagyon nehezen épült fel, ráadásul azóta furán mozog és kissé máshogyan beszél.

Ezért családja az újabb beavatkozást már nem vállalta. Inkább kutakodni kezdtek, és kiutaztak egy bostoni klinikára, ahol megállapították, hogy Benit felesleges volt megoperálni, mert sosem volt beteg, egy génhiba okozta nála a kiskori problémákat.

Emellett kiderült a kisfiú egy szenzációs tulajdonsága: a szervezetében olyan gént találtak, ami a rák ellenszerének kulcsa lehet.

„Bennem ez a gén nincs meg, Beniben viszont igen. Most az amerikai kutatók levelére várunk, Beni két testvérét is szeretnék megvizsgálni” – mondta az édesapa, Rózsa László.

Egyébként az amerikai szakértők azt mondták a magyar családnak, eddig még az Egyesült Államokban sem találkoztak olyan gyerekkel, akiben megtalálható lett volna ez a bizonyos gén. A bostoni kutatók arra jutottak, hogy a Beniben található génnek az XPO1 nevű fehérjéhez van köze. Ez a molekula juttatja el a sejtmagból a fehérjéket a sejt többi részéhez, tehát ha egy rákos sejt esetében meg lehet gátolni ennek a fehérjének a „tevékenységét”, a beteg sejt elpusztul.

Beni szülei hét éve pereskednek a kórházzal a bíróságon. Meggyőződésük, nem lenne ennyire rossz az állapota, ha nem műtötték volna meg.

A kisfiú mozgását tekintve és szellemileg is le van maradva kortársaitól, valószínűleg élete végéig ápolásra szorul majd. A család ügyvédje szerint akár a 100 millió forintot is elérheti a kártérítési igény.

(Forrás: Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TUDOMÁNY
Megölték Afrika egyik legidősebb oroszlánját Kenyában
Loonkiitó 19 éves volt. Élelmet keresett, ekkor lőtte le egy állattelep tulajdonosa.

Link másolása

Megölték Afrika egyik legidősebb oroszlánját. Loonkiitó szerda éjjel zsákmányt keresett, így ment be egy állattartó telepre Kenyában, ahol a tulajdonos végzett vele - erről a természetvédők számoltak be.

VIDEÓ: Az oroszlánról

Ő volt „a legidősebb hím oroszlán ökoszisztémánkban és valószínűleg egész Afrikában”

– írta a közösségi oldalán a Lion Guardians szervezet. Szerintük az oroszlán az együttélés és rugalmasság szimbóluma volt.

„Mi, a Lion Guardians kiváltságosnak érezzük magunkat, hogy tanúi lehettünk életének és örökségének”

– áll bejegyzésükben. Mint írják, a helyi közösségeknek köszönhető, hogy ezen a vidéken a vadon élő oroszlánok hosszú életet tudnak élni. Egy olyan vidéken, ahol „egy évtizeddel ezelőtt nem volt olyan oroszlán, amelyik 10 éves koránál tovább élt volna”.

A lap megjegyzi, hogy a WWF honlapja szerint az energia- és anyagigény drasztikus emelkedése miatt az emberek és állatok állandó harcban állnak a területért és az erőforrásokért. Az oroszlánok is kénytelenek nagyobb távolságokra elmenni élelemért, és ez veszélyt jelenthet a gazdák jószágaira. Ezért gyakran előfordul, hogy megölik a vadállatokat, ahogy történhetett Loonkiitóval is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
Különös égi jelenség várható a hétvégén, érdemes lesz az eget kémlelni
Két fontos feltétel szükséges hozzá: a terepviszonyok és az időjárás. Az előrejelzés szerint vasárnap nagyobb az esély a Hold és a Szaturnusz együttállásának megfigyelésére.

Link másolása

A hajnali órákban lehet majd megfigyelni őket, ha az időjárás is engedi.

Szombat és vasárnap hajnalban is látszólag közel lesz egymáshoz a keleti-délkeleti horizont felett a Hold és a Szaturnusz. Egymáshoz képest mindkét hajnalon látszólag nagyjából 7 fokos távolságra lesznek. Viszont a pirkadat miatt a Szaturnusz egyre nehezebben lesz megfigyelhető - írja az Időkép az Ng.24.hu alapján.

Megfigyelésükhöz két fontos feltétel szükséges:

Az egyik, hogy tisztán láthassunk rá a keleti-délkeleti horizontra, se domborzat, se tereptárgyak ne zavarjanak a kilátásban.

A másik fontos dolog pedig az időjárás. A jelenlegi számítások szerint szombat hajnalban alig lesz esélyünk megpillantani az együttállást, ugyanis az egész ország felett sok felhő lesz az égen. Vasárnap hajnalban viszont az északi és az északkeleti tájakon esély mutatkozik arra, hogy átmenetileg szakadozottabb legyen a felhőzet, így ezeken a tájakon a szerencsésebbek megfigyelhetik a Hold és a Szaturnusz együttállását.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét
A gomba legerősebb toxinja egy alfa-amanitin nevű peptid, amely máj- és veseelégtelenséget okoz.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2023. május 17.


Link másolása

A gyilkos galóca (Amanita phalloides) számlájára írható a gombamérgezések miatti halálesetek kilencven százaléka világszerte, írja az MTI. A gomba legerősebb toxinja egy alfa-amanitin nevű peptid, egyfajta amatoxin, amely máj- és veseelégtelenséget okoz.

Kínai és ausztrál kutatók megállapították, hogy

az indocianin zöld elnevezésű színezék, amelyet jelenleg az Egyesült Államokban az orvosi képalkotásban használatnak, úgy tűnik, blokkolja az alfa-amanitin toxikus hatásait.

A tanulmány társszerzője, Csiao-ping Vang professzor, a kantoni Szun Jat-szen Egyetem munkatársa elmondta, hogy korábban nem létezett specifikus ellenszer a gyilkos galóca ellen, „mert keveset tudunk arról, hogyan végeznek a gombatoxinok a sejtekkel”.

Egereken és emberi sejteken végzett laboratóriumi vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy a zöld indocianin képes volt megakadályozni az alfa-amanitin által kiváltott máj- és vesekárosodást. Emellett növelte a mérgezés utáni túlélés valószínűségét.

A tudósok azoknál az egereknél is találtak jótékony hatást, amelyeket csak négy órával a mérgezés után kezeltek indocianinnal. Ugyanakkor a nyolc vagy tizenkét órával később kezelést kapott rágcsálóknál már nem volt megfigyelhető állapotjavulás.

A szerzők szerint ennek az lehet oka, hogy az alfa-amanitin visszafordíthatatlanul roncsolja a sejteket, így a kezelés csak akkor használ, ha egy bizonyos időkereten belül történik.

„Bár az eredmények ígéretesek, további klinikai kísérletekre van szükség annak megállapítására, hogy az indocianin zöldnek van-e hasonló hatása az emberekre”

- hangsúlyozta Vang.

A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy az ételmérgezéses esetek közül világszerte a gombamérgezés okozza a legtöbb halálesetet. A kutatás a Nature Communications című szaklapban jelent meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET: