News here

TUDOMÁNY

Legóból gyárt műkarokat egy testi fogyatékossággal született férfi

Világéletében szeretett legóval játszani, mára a célja, hogy másoknak is segíthessen a megfizethető, mégis strapabíró robotkarokkal.

Link másolása

David Aguliar (művésznevén: Hand Solo) fiatal mérnök, aki annak ellenére vitte sokra szakmájában, hogy fogyatékkal született. Már csecsemőkorában lengyel-szindromát (a magyarban is gyakran: Poland-szindrómát) diagnosztizáltak nála. Egy általában féloldalasan jelentkező mellkasfejlődési rendellenességet, ami miatt jobb karja is csak csökevényesen nőtt ki. (Egy hasonló betegséggel élő nőről EBBEN a cikkünkben írtunk.)

„Bántottak az iskolában. Azt mondták, anyám hibája, hogy ilyen lettem. De előfordult az is, hogy felém dobtak egy labdát azzal, hogy kapjam el a jobb kezemmel”

– meséli betegségéből adódó gyerekkori traumáit az andorrai születésű David. Testi hátránya ellenére a gyerekek átlagos életét igyekezte élni, és csökevényes karja ellenére egyik kedvenc tevékenysége a legózás volt.

„Ötéves koromban kaptam az első készletemet. A szüleim rájöttek, hogy ez nagyszerű módja a kézügyességem fejlesztésének. Én pedig csak játszottam, repülőket és autókat építettem. Még egy gitárt is összeraktam” – meséli.

Az önfeledt legózás aztán komolyabb irányt vett: Aguliar már 9 éves korában kezdetleges karprotézist épített. Első ilyen jellegű szerkezete egy egyszerű doboz volt, amibe bele tudta tenni csonka karját. Néhány évre úgy tűnt, "kinőtt" a legózásból, de hamarosan újra a régi szenvedély felé fordult,

17 évesen pedig elkészített egy olyan protézist, amiben már ujjak, motor és nyomásérzékelő volt, és aminek könyökcsuklója segítségével már kisebb tárgyakat is fel tudott venni.

David Aguilar 'Hand Solo'

David egyébként azt mondja, mielőtt megépítette első kezdetleges műkarját, családjával már eldöntötték, hogy nem fog protézist használni. Elmondása szerint túl drága lett volna, és a társadalombiztosítás sem fedezte. Végsősoron pedig úgy gondolta, anélkül is jól elboldogul.

„Azóta több új verziót készítettem. A legújabb modellem, az MK-V az eddigi legfejlettebb és legkényelmesebb. Vezérlőegységgel rendelkezik, amely képes parancsokat küldeni és fogadni a karon lévő érzékelőktől a motorokhoz, izomszerűen összehúzódó kábelekkel” – írja a fiatal mérnök, aki azóta közösségi oldalain is előszeretettel mutatja be tanulmányát. Mint mondja, sokan szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy a karok bírják-e a terhelést, de kiderült, jobban, mint gondolta volna.

„Kíváncsi voltam, mennyire strapabíróak a karok, ezért az egyikkel elkezdtem ütni a falat. Végül sikerült eltörnöm – a falat”

– meséli meggyőző történetét.

Mint kiderült, David odavan a tudományos-fantasztikus és a szuperhős mozikért is, ezért is lett a közösségi médiában használt neve a Han Solóhoz hasonló Hand Solo. Találmányait pedig MK-nak, Vasember híres ruházata után nevezte el. Róla és édesapjáról dokumentumfilm is készült, nemrég pedig befejezte az önéletrajzát is.

Fő célja azonban, hogy a drága és nem mindig támogatott protézisok helyett az embereknek megfizethető, mégis minőségi és tartós műkarokat gyárthasson.

(The Guardian)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


TUDOMÁNY
Sértetlenül ért földet egy űrből ledobott tojás
Több mint 30 kilométer magasról zuhant a Földre a tojásrakéta, amit egy meteorológiai léggömb két óra alatt vitt fel az űrbe.

Link másolása

Hosszú évek kísérletezése után végre sikerült úgy ledobni egy tojást az űrből, hogy egy karcolás nélkül ért földet, írja a UNILAD. Mark Rober és csapata korábban küldte 30 kilométer magasra a történelmi tojást, de csak pénteken publikálták a tudományos szenzációt jelentő felvételt.

A 42 éves ex-NASA és Apple mérnök olyan szerkezet építésébe fogott, mely egy nyers tojást is képes sértetlenül a Földre juttatni, ahol egy nagyon puha felületre csapódik be.

Rober először a világ legmagasabb épületéről, a dubaji Burj Khalifa 828 méteres csúcsáról tervezte a tojásejtést, csak később kezdett gondolkozni azon, hogy mindezt inkább az űrből kísérli meg.

A látszólag egyszerű kísérlet egyik legnehezebb pontja a tojás űrbe juttatása volt. A hosszú emelkedés során biztosítani kellett a megfelelő hőmérsékletet, nehogy a tojás már útközben megrepedjen a hideg miatt. További nehézséget jelentett, hogy a kétórás emelkedés közben összegabalyodtak a meteorológiai léggömb zsinórjai, emiatt az egész szerkezet hatalmas sebességgel kezdett zuhanni a Föld felé.

A mérnökök már csak abban bízhattak, hogy a tojásrakéta képes lesz leválni az eszközről, és sértetlenül földet ér.

Ez végül megtörtént, és a becsapódó rakétából egy karcolás nélkül került elő a tojás.

A történelmi zuhanásról készült videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

TUDOMÁNY
Óriási áttörés: megvan az Alzheimer-kór ellen hatásos első gyógyszer
A lecanemab nem csodaszer, de bizonyíték arra, hogy a betegséget gyógyszeres úton is lehet kezelni.

Link másolása

Több évtizednyi kudarc után amerikai és japán tudósok áttörést értek el az Alzheimer-kór elleni gyógyszer fejlesztésében. A klinikai vizsgálatok megerősítették, hogy a lecanemab lassítja a leépülést azoknál, akik a betegség korai stádiumában szenvednek, írja a The Guardian.

„Ez az első gyógyszer, mely valódi kezelési lehetőséget biztosít az Alzheimer-betegek számára”

– mondta Bart De Strooper. A University College London (UCL) Demencia Kutatóintézetének vezetője szerint ugyan a készítmény „klinikai előnyei korlátozottnak tűnnek”, ám idővel ezek is javulni fognak.

A lecanemab valójában egy olyan antitestterápia, mely eltávolítja az agyban lerakódott béta-amiloid fehérjéket. Az még nem teljesen vilgos, hogy a béta-amiloidok felhalmozódása hogyan befolyásolja az Alzheimer-kórt, ám úgy tűnik, hogy az öröklött betegségben szenvedők esetében hozzájárulnak az agysejtek pusztulásával járó folyamatokhoz.

A lecanemabet fejlesztő amerikai Biogen és a japán Eisai szeptemberben jelentették be a közel 1800 beteg bevonásával végzett klinikai vizsgálat legfontosabb eredményeit. A teljes adatsort végül kedden tették közzé a New England of Journal of Medicine című orvosi szaklapban. Ezek alapján

a készítmény 18 hónap alatt 27 százalékkal csökkentette az Alzheimer-kórban szenvedők mentális képességeinek hanyatlását.

A lecanemab egyelőre szerény eredményeihez képest meglehetősen drága: évente 10 és 30 ezer font (4,7-14,1 millió millió forint) között mozog egyetlen páciens kezelése. Az orvosok szerint a készítmény nem csodaszer, de bizonyíték arra, hogy az Alzheimer-kór gyógyszeres kezelése nem lehetetlen feladat.

Az Alzheimer-kór felelős a világszerte élő 55 millió demens beteg kétharmadáért. Az Egyesült Királyságban ez a vezető halálok. A betegek a diagnózistól számított hét éven belül meghalnak. A kór kezdetben memóriazavarokkal jelentkezik, majd romlik a döntéshozatali képesség, idővel pedig az egyszerűbb feladatok végrehajtása is problémát okoz. Végül a betegek segítség nélkül már mozogni és enni is képtelenek lesznek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
Korábban ismeretlen anyagokat találtak egy Szomáliában földet ért meteoritban
Az egyik új ásványi anyagot egy közeli városról, a másikat egy amerikai tudósról nevezték el.

Link másolása

Korábban ismeretlen ásványokra bukkantak a tudósok egy Szomáliában talált meteoritban, írja a UNILAD. Az afrikai országban felfedezett 15 tonnás űrkőzet egyúttal a világ kilencedik legnagyobb meteoritjának számít.

Az egyik új ásványi anyagot elaliitnak nevezték a felfedezés közelében fekvő El Ali városa alapján. Ezzel szemben a másik anyag az elkinstantonit nevet kapta Lindy Elkins-Tanton után.

A tudós az Arizonai Állami Egyetem (ASU) Föld- és Űrkutatási Iskolájának professzora, akinek bolygómagelemekkel folytatott folyamatos munkája előtt szerettek volna tisztelegni.

Chris Herd, a meteorito vizsgáló Albertai Egyetem Föld- és Légkörtudományi Tanszékének professzora szerint amikor új ásványt találnak, az egyben addig nem ismert geológia és kémia nyomaira utal. Ettől igazán izgalmas az Afrikában talált meteorit.

Ugyan a tudósok tovább szeretnék vizsgálni a kőzetet, de ezt nehezíti, hogy időközben Kínába szállították, ahol értékesíteni szeretnék. A The Guardian szerint nem egyedi eset, hogy magánvevőt keresnek egy meteoritnak, a nemzetközi piacokon gyakran cserélnek gazdát űrkőzetek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


TUDOMÁNY
A Rovatból
Jelentősen átalakíthatja az agyat a koronavírus
Több Covid-fertőzésen átesett páciens számolt be a fejfájásról, szédülésről, szorongásról és depresszióról.
Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2022. november 22.


Link másolása

Egy friss vizsgálat arra világít rá, hogy azoknak a pácienseknek az agyában, akik felépültek a Covid-19-ből, akár hat hónappal később is kimutathatóak rendellenességek – számolt be róla az IFLScience.

A Delhi Indiai Műszaki Intézet szakértői egy speciális MRI-vel vizsgálták a koronavírus által okozott agyi elváltozásokat.

A mostani vizsgálat során a szuszceptibilitás súlyozott képalkotás (SWI) módszerét alkalmazták, ami annyit jelent, hogy egyes anyagok, például a vér összetevői, a kalcium és a vas eltérő módon reagálnak a mágneses térnek való kitettségre. Az SWI különösen hatékony az agyi vérömlenyek, az érrendszeri rendellenességek és a daganatok detektálásában.

A szakértők jelentős rendellenességekre bukkantak a betegség túlélői körében.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) úgy becsli, hogy ötből egy felnőtt fertőzött küzd tartós tünetekkel. Ilyen többek között az agyi köd, a fejfájás, a szédülés, a szorongás és a depresszió.

A tanulmányban 46 gyógyult személy adatait hasonlították össze 30 egészséges emberével.

Azok, akik hosszan lefolyó Coviddal küzdöttek, általában fáradtságról, alvászavarról, figyelmi problémákról és memóriazavarról számoltak be.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy akik felépültek, náluk az elülső lebeny több fehérállományi régiójában is jelentős elváltozások alakultak ki. Emellett az agytörzsben is észleltek furcsaságokat, ami magyarázatot adhat tüneteikre.

A kutatók szeretnék a koronavírus agyra gyakorolt hatásait még hosszabb távon is vizsgálni.


Link másolása
KÖVESS MINKET: