News here
hirdetés

Kannabisz alapú szájsprayvel próbálják gyógyítani az agydaganattal küzdő betegeket Angliában

A világon először végeznek ilyen kísérletet, hogy kiderítsék, hatásos-e ez a gyógyszer a glioblasztómás betegeknél.
Fotó: Sativex - szmo.hu
2021. augusztus 03.


Link másolása

hirdetés

Vizsgálatok kezdődnek Nagy-Britanniában arra vonatkozóan, hogy egy kannabisz alapú gyógyszerrel lehet-e gyógyítani az agydaganatot, és segíthet-e meghosszabbítani a betegek életét - írja a Guardian.

Az orvosok a Sativex nevű szájsprayt adják majd a betegeknek a temozolomid kemoterápiás gyógyszer mellett, hogy megnézzék, ez a kombináció hatásos-e a rákos sejtek ellen. Ez lesz a világon az első ilyen kísérlet.

A Sativexet az Egyesült Királyságban fejlesztik és gyártják és magából a kannabisz növényből készül, ugyanazokat a vegyületeket tartalmazza, mint amik a kannabiszban találhatók meg. Ez azt is jelenti, hogy ugyanolyan mellékhatásai vannak, mint a fűnek: bódulatot, szédültséget, fáradtságot okoz, de nincs tartós hatása a kognitív funkciókra.

Már 24 országban jóváhagyták a szklerózis multiplex kezelésére, emellett a perifériás neuropátiás fájdalom, a kezelhetetlen daganatos fájdalom és a reumás ízületi gyulladás esetében is jótékony hatással bír - írja róla a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület.

A jövő év elején induló gyógyszerkísérletben legalább 15 kórház 232 betege vesz részt. Kétharmaduk a Sativexet és a temozolomidot kapják majd, a többiek pedig a kemterápiás gyógyszert és placebót.

Susan Short, a Leeds-i Egyetem onkológus professzora, a tanulmány fő kutatója elmondta, kollégáival úgy vélik, a Sativex elpusztíthatja a glioblasztómát, vagyis a leggyakoribb rosszindulatú agydaganatot okozó rákos sejteket, és különösen hatékony lehet, ha temozolomid kemoterápiával együtt alkalmazzák.

A két gyógyszer együttesen fokozhatja a kemoterápiás kezelés hatását, és lehetővé teheti, hogy a betegek tovább élhessenek.

Csak Angliában évente körülbelül 2200 embert diagnosztizálnak glioblasztómával, a betegek pedig a diagnózis után általában csak 12-18 hónapig élnek, azok pedig, akiknél visszatér a daganat, mindössze 10 hónapig.

hirdetés

Korábban már végeztek egy hasonló vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy biztonságos-e ezt a két szert együtt alkalmazni az agydaganatos betegeknél, akkor 27 pácienst vontak be. A mostani kutatás viszont három évet ölel majd fel, és nemcsak a biztonságosságot, hanem a hatásosságot is vizsgálják majd.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TUDOMÁNY
Valamit találhatott a NASA a Jupiter holdjának jégpáncélja alatt
Az is lehet, hogy bizonyítékot talált a Juno űrszonda az első Földön kívüli óceán létezésére.

Link másolása

hirdetés

60-160 kilométer mély óceán is lapulhat a tudósok szerint a Jupiter holdjának jégpáncélja alatt, írja a Mashable. A NASA űrszondája egészen közelről, 350 kilométeres magasságból készített felvételeket az Europáról. Legutóbb több mint két évtizede jártak ilyen közel a hold felszínéhez.

A Juno műhold műszerei ilyen távolságból képesek voltak adatokat gyűjteni az Europa 15-25 kilométer vastagságú jégpáncéljáról.

Az elemzés után hamarosan kiderülhet, hogy valóban víz borítja-e az égitest felszínét.

A tudósok régóta gyanítják, hogy a hold alkalmas lehet az élet kialakulására. Az is elképzelhető, hogy éppen itt bukkannak először a földin túl újabb óceánra a naprendszerben.

A csütörtökön közölt fotón jól látszik, hogy az Europa felszínén egyenetlen, repedezett a jég. Azt sem lehet kizárni, hogy a felszín latyakos, és a jégpáncél alatt melegebb áramlatok működnek.

A szakértők szerint óriási siker a Juno mostani felfedezése,

de hogy pontosan mit találtak, arra még néhány hónapot várni kell.

hirdetés

Az űrszonda csütörtöki fotóját itt lehet megnézni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TUDOMÁNY
2.6 milliárd forintos villanyszámlát kell kifizetnie jövőre a szegedi lézerkutató központnak
Az intézet mellett állami támogatással új napelempark épül, amely az áramfogyasztásnak nagy részét biztosítja majd a későbbiekben.

Link másolása

hirdetés

A szegedi lézeres kutatóintézet az ország egyik legnagyobb energiafelhasználó tudományos intézménye.

Az ELI-ALPS már tavaly is több száz millió forintot fizetett az áramért, de most sokkal nagyobb kiadás várható. Ettől függetlenül pénzügyi gondokra nem számítanak, a kutatások zavartalanul folyhatnak. A jövő évben új napelem-parkot telepítenek, ami a működéshez szükséges áram nagy részét helyben előállítja majd az intézetnek - számolt be róla a Telex.

A lézeres kutatóintézetben az elmúlt évek során azért nőtt az energiafelhasználás, mert az újabb berendezéseket egymás után helyezték üzembe. A takarékosság szem előtt tartása miatt a vártnál kisebb mértékben emelkedett az áram költsége

– válaszolta Dr. Szabó Gábor fizikus professzor, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője a Telex kérdésére.

A legtöbb áramot nem is maguk a lézerek fogyasztják, hanem az épületgépészeti berendezések. Az áramhoz képest a gáz ára csak a tizede.

Szabó professzor azzal számol, hogy a tavalyi, mintegy 280 millió forintos éves villanyszámla helyett jövőre már 2.6 milliárd forintot kell kifizetni.

Ez azonban egyelőre nem okoz pénzügyi gondokat, mert az ELI-nek vannak tartalékai.

hirdetés

Ráadásul a tervek szerint 2023-ban elkészülhet az intézet mellett az állami támogatással épülő, új napelempark, amely az áramfogyasztásnak nagy részét biztosítja majd. Ennek a közbeszerzését már elbírálták, így a 2023 év végén lejáró áramszerződés után sem kell aggódni.

Pedig az energiahiány, illetve az áremelkedés a legnagyobb európai tudományos kutatóhelyeken is gondokat okozhat. Az LHC, a francia–svájci határ mellett működő, Nagy Hadronütköztető nevű kutatóközpont nehéz helyzetbe került, mert egymaga annyi elektromos energiát fogyaszt el, mint egy kisváros - írta a Rakéta.

Mivel az LHC a francia elektromos hálózatról kapja az áramot, a Nagy Hadronütköztetőt részben vagy időszakosan le kell állítani a télen, mert a franciák közül sokan villannyal fűtenek, így télen a fogyasztás a nyári kétszeresére nő.

A szegedi központ kutatási berendezései a világon egyedülállóak. Az intézetbe nemzetközi szakértői bizottság által elbírált tudományos pályázatok alapján jöhetnek dolgozni a hazai és külföldi kutatócsoportok, illetve kutatók. Ipari felhasználók térítés ellenében végezhetnek kísérleteket. Az ELI-ALPS állandó munkatársainak száma mintegy 250 fő, az épületkomplexum alapterülete pedig majdnem 25 ezer négyzetméter.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY
Először sikerült farkast klónozni, egy kutya hordta ki a kölyköt
85 embrió közül egyedül egy kölyök látott napvilágot, amely egy elpusztult farkas génjeit hordozza.
Fotó: Pexels/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. szeptember 28.


Link másolása

hirdetés

Megszületett a világ első klónozott sarkvidéki farkasa, amelyet egy beagle fajtájú kutya hordott ki - írja a LiveScience, ahol a kisfarkasról készült fotók is megtekinthetők.

A kínai Sinogene Biotechnology Company egy videóban mutatta be a világnak a Maya nevű klónozott nőstény farkaskölyköt. A videó 100 nappal Maya születése után jelent meg, a kölyök június 10-én jött világra egy pekingi laboratóriumban.

A Sinogene általában elpusztult háziállatok, például macskák, kutyák és lovak klónozására specializálódott magánügyfelek számára. A vállalatnál azonban most a veszélyeztetett fajok megőrzésével terveznek foglalkozni.

Mayát egy sarkvidéki farkastól gyűjtött DNS segítségével klónozták, amely fogságban halt meg Harbin Polarlandban, egy északkelet-kínai vadasparkban. Az eredeti Maya Kanadában született, majd 2006-ban Kínába szállították, és idős kora miatt pusztult el még 2021 elején.

Maya klónozása két év fáradozás és erőfeszítés után sikeresen befejeződött - mondta Mi Jidong, a Sinogene vezérigazgatója a cég sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A kutatók eredetileg 137 sarkvidéki farkasembriót hoztak létre úgy, hogy az eredeti Maya bőrsejtjeit kutyából származó éretlen petesejtekkel fuzionálták a szomatikus sejtmag transzfer (SCNT) néven ismert eljárás segítségével. Az embriók közül 85-öt sikeresen átültettek hét beagle-be. Az átültetett embriók közül csak egy fejlődött ki teljesen a vemhesség alatt.

A kutatók azért beagle-t alkalmaztak, mert nem volt elegendő nőstény farkas. Szerencsére a kutyák elegendő DNS-en osztoznak a farkasokkal ahhoz, hogy a hibrid vemhesség létrjöhessen.

Maya jelenleg béranyjával él egy laboratóriumban a kelet-kínai Hszücsouban, ám a farkaskölyköt végül a Harbin Sarkvidékre szállítják, hogy más sarkvidéki farkasokkal éljen együtt. A park őrei azonban úgy vélik, hogy elszigetelt nevelése miatt lassan kell bemutatni a falka többi tagjának.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TUDOMÁNY
A Rovatból
hirdetés
76 kitépett szívű gyermekáldozat maradványait találták meg egy ásatás során Peruban
Akár több ezer áldozat is lehet az ásatás területén, eddig 323-at fedeztek fel.

Link másolása

hirdetés

Több tucat kitépett szívű gyermek maradványaira bukkantak a régészek egy perui ásatás során.

„A csontvázak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a gyermekek szívét eltávolították”

- mondta Gabriel Prieto, a Floridai Egyetem antropológusa, aki a Huanchaco melletti Pampa La Cruzban az ásatásokat vezeti.

Prieto kifejtette, hogy mind a 76 csontváz szegycsontjánál keresztirányú, tiszta vágás nyoma volt látható, ami arra utal, hogy a bordakosarat kinyitva emelték ki az áldozatok szívét.

„Kinyújtott helyzetben voltak a gyermekek, akiknek a lábuk kelet felé nézett”

- mondta Prieto a Live Science-nek.

A testeket egy mesterséges domb tetején temették el. Az azonban nem világos még a kutatóknak, hogy miért éppen ebben a pozícióban és ezen a helyen került erre sor.

hirdetés

Pampa La Cruzban már évek óta folynak ásatások, ahol eddig 323 gyermekáldozatot találtak, míg további 137 gyermek és három felnőtt maradványai kerültek elő a közeli Las Llamas nevű lelőhelyen.

A régészet vezetője szerint az eddig talált leletek alapján valószínűleg sokkal több gyermekáldozat vár felfedezésre Huanchaco közelében.

„Bármilyen őrületesen is hangzik, de akár több ezer áldozatot is lehet”

- mondta a kutató.

A 76 újonnan feltárt csontváz radiokarbonos kormeghatározása még hátravan, de a Pampa La Cruzban korábban talált gyermekek testei Kr. u. 1100 és 1200 közöttre datálhatóak. Ez idő tájt virágzott a területen a Chimu kultúra, amely elsősorban fémművességéről volt nevezetes.

Prieto elmondta, hogy egyelőre nem világos, hogy a Chimu nép miért áldozta fel a gyermekeket, de arra gyanakodnak, hogy egy korábbi klímaváltozás, vagy környezeti katasztrófa terménykiesést okozott, amit az emberek az istenek haragjának gondoltak, ezért gyermekáldozatokkal próbálták kiengesztelni a természetfeletti erőket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: