hirdetés

TECH

Önkormányzati választás, Csernobil-sorozat, csirkemell-receptek – erre kerestek rá legtöbbet a magyarok

A Google nyilvánosságra hozta a 2019-es keresési trendeket. Mutatjuk a listát.

Link másolása

hirdetés

A Google nyilvánosságra a 2019-es keresési trendeket. Ebből kiderült, mi érdekelte leginkább az embereket Magyarországot és világszerte.

A listák megmutatják, milyen témák és események ragadták meg az internetezők figyelmét. A top 10-es listák 74 ország legnépszerűbb témáit fedik le többek között a popkultúra, a sport, a zene, a politika és hírek terén.

"Az év keresései” oldalon a magyar és globális listák mellett a felmérésben résztvevő valamennyi ország - Argentínától Zimbabwéig - idei eredményei is elérhetők: utánanézhetünk egyes szavaknak és szűrhetünk évenként is, valamint az idei év kiemelt témáiról készült videót is megnézhetjük.

A magyar abszolút lista élén a tavalyihoz hasonlóan idén is egy politikai esemény áll: az önkormányzati választás. Ezt követi Andy Vajna és a Notre-Dame.

A top 10-be bekerült még többek a berlini fal leomlása (idén ünnepeltük a 30. évfordulóját) és az európai parlamenti választások is.

hirdetés

A sorozatok közül a Csernobil és a Drága örökösök voltak a legkeresettebbek, a könyvek között a Trónok harca és a Miután.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH

223 centis kép és lézersugarak – kipróbáltuk a Hisense lézertévéjét

Se nem projektor, se nem tévé, de kicsit azért mindkettő. Felejts el mindent, amit eddig a házimoziról tudtál!
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. szeptember 13.


Link másolása

hirdetés

Gyakran hallani a nagy tévégyártók reklámjaiban, hogy “moziélmény otthon”, amikor egy újabb csúcskategóriás tévét dobnak piacra, sőt annak idején a DVD lejátszókkal párban érkeztek az első 5.1-es hangrendszerek, amiket a lejátszóval együtt szintén házimozi rendszernek hívtak, ami már akkor is vicces elszólás volt. A Hisense azonban megalkotta azt a “tévét”, ami minden eddiginél méltóbb a házi mozi kifejezéshez.

Még az Eb ideje alatt tartott a Hisense hazai képviselete egy sajtótájékoztatót (elég száraz ezt így jellemezni, hiszen egy parádés ebéd volt a Pomodoroban, valamint kivittek a magyar-portugálra) ahol bemutatták nekünk a lézertévéjüket. Az első órában nyakunkba zúdultak a technikai adatok, figyeltük a kolosszális képernyőt, de egy idő után feltettem magamban (majd a szomszédom felé fordulva is) a kérdést: de most akkor ez hogy?

A lézertévé gyakorlatilag valahol a projektor és a tévék között van, mivel egy projektorból kapjuk a képet, de egy tükröződésmentes kolosszális kijelzőre vetíti. A bemutatón annyira nem tudtam megtekinteni, amennyire szerettem volna, így megkértem a céget, hogy küldjenek egyet tesztelni, ami egy nagyon érdekes kör volt, mert hiába láttam a bemutatón élőben, a 88 hüvelyk a 20nm-es szobádban SOKKAL NAGYOBB.

Így történt hát, hogy bár figyelmeztetve lettem, hogy totálisan alkalmatlan ez a tér egy ekkora rendszerhez, én azért csak erőltettem a dolgot, és egy szerelőbrigád másfél órán keresztül hordta fel az elemeket az ötödikre (bocsi!), majd mikor összeállt a dolog, kipakoltam a fél szobát, bedobtam egy babzsákot, és gyakorlatilag a világ legkisebb mozijában találtam magam.

Miért jó?

A tévéknél hatványozottan igaz, hogy minél nagyobb, annál jobb (persze a lakás mérete ebbe beleszólhat) és jelenleg a piac igyekszik egyre nagyobb tévékkel kielégíteni a fogyasztók vágyait, de a legtöbb készülék esetében a 75 hüvelyk a plafon, maximum a 86 hüvelyk extrém esetekben, és bár a Micro LED technológia már a nyakunkon, amik lehetővé teszik a 110 hüvelykes okostévék gyártását, ezek borzasztóan drágák, és a fogyasztásuk is leszívná Paksot.

hirdetés

Itt jön képbe a Hisense, egy rendhagyó megoldással kínálva a 88 hüvelykes (223 centiméteres) kijelzőt, ami sok más egyéb tulajdonságában is előnyösebb a klasszikus okostévékhez képest.

Először azt gondoltam, hogy a lézertévé csak a projektorból áll, és opcionális kiegészítő hozzá a kivetítő, de ez nem csak egy vetítővászon szerepét tölti be. Ez egy hard display, tehát egyben van, mint korsó a kút előtt, valamint a felülete is fontos, amin miniatűr prizmák nyelik el a környezet fényeit, vagy visszaverik más pontokra, a projektorból érkező fényeket viszont tükrözik a néző irányába, így alkotván a kijelzést.

Mivel nem egyenesen a fényt kibocsátó felületre nézünk, hanem annak visszaverődésére, így a szemünket is jóval kevésbé fárasztja a tévé, nincs elektromágneses sugárzása. A fogyasztása sem vészes, hiszen nem kell az óriási felület minden egyes paneljét ellátni energiával, csak a projektort, meg a hangfalakat, amik egyébként szintén a hard display-ben találhatóak, és brutál hangerőre képesek, de egy ekkora rendszerhez, azért illik egy karcosabb hangrendszert párosítani.

De akkor most projektor vagy tévé?

A Hisense 88L5VG lézertévéje egészen pontosan egy kék lézeres fényforrást használó, ultra rövid hatótávolságú (28,7 cm) 4K projektor, de nem azonos a felhasználási köre egy klasszikus értelemben vett projektorával, a fentebb említett hard display miatt. Leginkább az “okos otthoni mozi” kifejezést használnám, amit most találtam ki.

Nem igazán mobilis sőt, ha egy picit is elmozdítjuk, hosszú percekig pöcsölhetünk, míg újra megtaláljuk a megfelelő szöget, hiszen csupán 28 centiről történik a vetítés (gondoljunk bele, hogy 5 méterről is el lehet szórakozni egy sima projektorral). A Hisense saját VIDAA U4.0 rendszere által biztosított okostévé funkciók mellett található benne hagyományos digitális és analóg tévétuner is, így a gyakorlatban tényleg mindent tud, amit egy televízió szokott, csak irgalmatlan méretben.

A projektoroknál marginálisan jobb, gyönyörű 4K megjelenítéssel rendelkezik, ami még sok tévét is odaver, valamint a 720p-ről is csodásan skáláz fel, a HDR is szépen muzsikál.

Kinek való?

Ehhez tér kell. Nem kicsi, legalább 3 méterről érdemes nézni. Bár a tükröződéseket szépen elnyeli, direkt fénybe mégsem érdemes tenni, a sötétített szobát meghálálja, de akkor is élvezhető, ha egy fényes szobában nézzük, csak ne erre építsünk.

A Hisense 88L5VG tévé azoknak való, akiknek van bőven terük, esetleg megengedhetnek maguknak egy low budget moziszobát, viszont nincsen több milliójuk egy ugyanekkora Micro LED tévére. Ez a tévé a méretéhez képest olcsó a másfél milla körüli árcédulájával, ami egy átlagos tévévásárlónak nyilván sok, de ez a tévé nem is átlagos terekbe való, ha van hozzá megfelelő templomunk, ez lehet a szórakozás fullos oltára.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TECH

Kiszivárgott a Facebook tiltólistája, több magyar szervezetet, zenekart vagy más szélsőséges oldalt bannoltak már

Három kategóriába sorolták a letiltandó oldalakat. A Facebook minden egyént vagy csoportot letiltott, amely bekerült a lista bármelyik kategóriájába.

Link másolása

hirdetés

Több mint négyezer személyt és szervezetet tiltott ki a Facebook terrorizmushoz, gyűlölet-bűncselekményhez és egyéb bűncselekményekhez való kötődésük miatt, írja a Gizmodo az Intercept által megszerzett lista alapján - a cikket a Telex szemlézte.

A listán magyar szervezetek is megtalálhatók, egy részükről eddig is tudhattuk, hogy bannolta őket a Facebook.

A kitiltásokat elnézve az állapítható meg, hogy azok jórészt azonosak azokkal a személyekkel és szervezetekkel, akiket az Egyesült Államok kormánya által hivatalosan veszélyesnek tartott. A Facebook a tiltásokat három különböző sávba sorolta be.

A legfelső, legsúlyosabb megítélés alá tartozó kategóriába került személyek és oldalak „súlyos offline károkozás” miatt kerültek a listára. Civilek elleni erőszakos cselekmények, szervezett bűnözéssel való összejátszás, illetve védett tulajdonságokon alapuló károkozásért mellett való kiállás voltak a főbb okok.

Például a terrorcsoportok és terroristák is ebbe a kategóriába tartoznak, ezeknek a csoportoknak vagy személyeknek a dicsérete, támogatása vagy megjelenítése a tartalom eltávolításával jár. Az ide kerültek 70 százaléka a terrorizmushoz köthető szervezet vagy egyén, de van köztük vagy 500 gyűlöletkeltő csoport is.

A második kategóriába „erőszakos, nem állami kötődésű cselekvők” tartoznak, olyanok például, mint a szír polgárháború lázadói. Itt korlátozott, erőszakhoz nem köthető dicséretet enged csak a Facebook, minden mást eltávolít.

hirdetés

A legenyhébb, harmadik kategóriába kerültek olyan szervezetek és személyek, akikről a Facebook megállapította, hogy megsértik a gyűlöletbeszédre és a veszélyes szervezetekre vonatkozó irányelveit, vagy „offline erőszak elkövetésének szándékát” mutatják, ugyanakkor „korábban nem feltétlenül követtek el erőszakot, vagy védett tulajdonságaik alapján nem feltétlenül szorgalmaztak erőszakot mások ellen”.

Ezzel együtt a Facebook minden egyént vagy csoportot letiltott, amely bekerült a lista bármelyik kategóriájába.

Az Intercept listája szerint az oldalak létrehozóinak 53,7 százaléka terrorizmushoz köthetőnek, 23,3 százaléka militarizált társadalmi mozgalomnak, 17 százaléka gyűlöletcsoportnak, 4,9 százaléka bűnözőnek, és alig 1 százaléka erőszakos nem állami szereplőnek minősül.

A több mint négyezres listán 26 magyar kötődésű oldal van, köztük például zenekarok, szervezetek, illetve a Facebookról még 2017-ben letiltott Kuruc.info, vagy a Nyilaskeresztes Párt is.

Minden magyar szereplő a „gyűlöletbeszéd” kategória alá esik, nem meglepő módon a zenekarok többsége – például a Divízió 88, az Egészséges Fejbőr, a Magozott Cseresznye, Nimród, Oi-Kor, Romantikus Erőszak, Titkolt Ellenállás – szkinhedzenekar, amelyek szélsőjobboldali szövegekkel hívták fel magukra a figyelmet.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH

Végrehajtást indított az adóhatóság a Hundub, a „magyar Facebook” ellen

Úgy tűnik, bő fél év után véget érhet a hazai közösségi oldal amúgy sem túl dicsőséges története.

Link másolása

hirdetés

Tavaly decemberben startolt a magyar fejlesztésűnek mondott, de szinte teljesen a Facebookot lemásoló közösségi oldal, a Hundub. Bár néhányan - elsősorban a jobboldalhoz köthető szereplők - ebben egy új Iwiw születését, a Facebook hazai konkurenciáját látták, hamar kiderült, hogy az oldal számos gyermekbetegséggel küzd, az álhíreket és korhatáros tartalmakat szinte egyáltalán nem szűri, és adatvédelmi protokollja is hagy kívánni valót maga után. A háttérben szereplő Belize-i offshore cég sem segített jobban bízni a rendszerben, ami májusban egy ideőre teljesen le is állt, néhány napja pedig újra elérhetetlen lett.

Most az mfor.hu kiszúrta:

a Hundub Kft. a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtás alatt állók listáján is szerepel.

A végrehajtási eljárás még az elején járhat, ezt ugyanis még nem rögzítették a társaság cégkivonatában. A portál azonban az Opten adatbázisában rálelt némi plusz információra: a cégellenőrző alapján a NAV a végrehajtási eljárás megindítását július 5-én tette közzé, néhány nappal korábban,

július 2-án pedig a Hundub Kft. "áfa bevallást be nem nyújtó adózó" lett. Ezek alapján adja magát a feltételezés, miszerint a végrehajtás nem független az áfa-bevallás elmaradásától.

A debreceni cég tavaly augusztus végén jött létre és az ezt követő szűk félév alatt egy forint árbevételt nem szerzett, költségek ellenben felmerültek, így végeredményben 3,6 millió forintos veszteséggel zárta 2020-at.

hirdetés

Bár a cég augusztusi alapítású, a közösségi oldal maga csak decemberben startolt el, ami körül nagy médiaérdeklődés volt. Főleg a kormánypárti sajtó és a Mi hazánk radikális párt lelkesedett érte. Ekkortájt derült ki az is, hogy a kormány a Facebook megrendszabályozására készül.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH

Újra gondban a Facebook és az Instagram, akadoznak a platformok

Pár nap sem telt el azóta, hogy a Facebook, Messenger és az Instagram oldalak egyszerűen leálltak több órára, október 8-án ismét visszajelzések érkeztek a felhasználóktól szerte a világból, hogy néhány alkalmazás nem működik.

Link másolása

hirdetés

A hírre a Facebook gyorsan reagált is Twitteren, melyben megerősítette, hogy a probléma valós, de egyelőre nem tudni mi okozza most a gondokat. A bejelentés szerint, dolgoznak a hiba elhárításán, és minden felhasználótól elnézést kérnek. Az viszont tisztán látható, hogy tegnap este háromnegyed kilenc óta a bejelentések folyamatosan érkeznek az akadozásokról és hibákról.

Múlt héten Mike Schroepfer, a Facebook technológiai igazgatója arról számolt be, hogy hálózati problémák állnak a háttérben. Szöllősi Gábor IT-szakértő, akkor úgy fogalmazott, hogy egy hálózati konfigurációs változás után állt meg a rendszer, és emiatt kizárták magukat a routerekből, így fizikailag oda kell menni, és rádugni a laptopot.

A napokkal ezelőtti leállás a Facebook belső kommunikációs platformját, a Workplace-t is érintette, ami szintén leállt, és ez további nehézségeket okozott a munkában.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: