News here
hirdetés

TECH
A Rovatból
hirdetés

Ha van telefon, amiért érdemes elengedni a Google-t, akkor az ez – Huawei Mate 40 Pro

Papíron ez a legerősebb telefonkamera most a világon.
Csákvári Péter - szmo.hu
2020. december 05.


Link másolása

hirdetés

Őszintén, már baromi unalmas lehet azt olvasni, hogy a Huawei már megint megcsinálta a legjobb mobilkamerát, de Google az nincs, bakker. Azonban ismételten ez van, tudjuk le itt az elején, és fogjuk meg a másik végéről ezt a tesztet, mert amúgy bizony van még miről beszélni:

A Huawei Mate 40 Pro kamerája a DXOMARK-on az első helyen áll, a szelfikamerája szintúgy. GMS nincs. 

Először is külsőre szerintem az egyik legszebb telefon a Mate 40 Pro. A Mate sorozat védjegyének számító kamerakorong a hátlapon pazarul is néz ki, valamint megakadályozza, hogy billegjen a teló, ami hatalmas előny a mostanában divatos Lego kocka-szerű ontromba kamera szigetekkel szemben. A burkolat prémium és elég csúszós is, így ordít egy tokért, amit mellékelnek is a készülékhez. Elöl a P40-hez hasonló kapszulás megoldás rejti a szelfi és a széleslátó kamerát, amit már akkor is szerettem.

A képernyő szélei erélyesen lefolynak oldalt, annyira, hogy az oldalsó gombokat is lejjebb kellett helyezniük, amitől kicsit fura is elsőre a P30-hoz szokott ujjaimnak. A kijelző egyébként egy 6,76 colos, 2772x1334 pixeles OLED panel, ami 90Hz-es képfrissítési sebességre képes, itt spórolt végül egy kicsit a Huawei, és nem a 120Hz-et választotta, de cserébe kolosszális üzemidőt kapunk.

Odabent a HiSilicon Kirin 9000 processzor dübörög, ami a valaha készült legerősebb Androidos mobilprocesszor. Az 5 nanométeres gyártási technológiával készül, és az elődöknél sokkal gazdaságosabb. Emellé párosul a Mali-G78 MP24 GPU és a 8 GB RAM, amikkel így együtt a piac legerősebb teljesítményét kapjuk az iPhone 12 mellett.

hirdetés

Növekedett a töltési sebesség is, a 66 wattos gyorstöltővel a telefon akkuját mindössze 15 perc alatt 50%-ra, csutkára pedig nagyjából 40 perc alatt tölthetjük fel. 50 wattal tölthetjük vezeték nélkül is, ami szintén epikus sebesség. Az üzemidő simán bír egy-két napot is, még ha papíron vissza is fejlődött picit az aksi.

Sok apró újdonság is került a telefonba, amik kivételesen igen hasznosak is. Ilyen például az, hogy nem alszik el a képernyő addig, amíg nézzük, valamint az előző verzióknál alkalmazott átrezgetéses technológia eltűnt, és kapott egy tisztességes sztereó hangszórót is, ami veszettül jól is szól.

A telefont végül a kamera rendszere emeli fel a dobogó tetejére, amiben minden kétséget kizáróan a legjobb jelenleg a piacon. Ez azért is fontos tényező, mert legtöbbünk egy új telefonon elsőként a kamerákra kíváncsi, hiszen a modernkori kommunikációnk tetemes részét képezik a fotóink és videóink. Négy kamera figyel hátul, amelyek közül a fő modul 50 MP-es, van egy 12 MP-es periszkóp telefotó kamera, az f/1,8-as 20 MP-es ultraszéles lencse(ami baromi nagy fejlődésen esett át), a negyedik pedig a 3D ToF rendszer a portrékhoz.

A színek élénkebbek lettek a P40-hez képest, tűélesek, és az AI is pontos. Annyira pontos, hogy gyakorlatilag felesleges az éjszakai móddal bajlódni, az automata mód is simán gyönyörű képeket csinál éjjeli sötétben is. A legszembetűnőbb fejlődés a videózást érintette. A stabilizálás már-már veri a DJI szintet, konkrétan átfutottam vele a Blaha aluljárón, de a videón olyan, mintha legalábbis sínen toltak volna.

Kiváló a képminőség, baromi jó a hangminőség, és ráadásul még a Huawei Freebuds Pro-t is használhatjuk mikrofonként. Félelmetesen jó fotókat és videókat készíthetünk vele, ráadásul a piac legjobb slow-mo-ját is a Mate 40 Pro-ban találjuk. Akár 7680 fps-ig elmehetünk, amit felfogni is nehéz, hogy jutottunk odáig, hogy a zsebünkben lévő kütyü képes erre.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH
Véget ér a jó világ: a Messenger és a Viber is fogyasztani fogja a mobilnetet
Betiltják az EU-ban azt a szolgáltatói gyakorlatot, hogy egyes alkalmazások nem merítik az adatforgalmi keretet.

Link másolása

hirdetés

Kellemetlen változásokkal szembesülhetnek hamarosan azok a telefonhasználók, akiknek nincs korlátlan mobilinternete - írja a 24.hu annak kapcsán, hogy az európai távközlési felügyelet, a BEREC a napokban frissítette a hálózatsemlegességre vonatkozó irányelveit.

A döntés értelmében a

betiltják azt a szolgáltatói gyakorlatot, hogy egyes alkalmazások - például Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp, Viber, YouTube - nem használnak adatforgalmat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben ezek a szolgáltatások is meríteni fogják a mobilnetkeretet, tehát ugyanannyi képernyőidővel gyorsabban fogy majd el a rendelkezésre álló adatamennyiség.

A cikkben ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy amennyiben a változások életbe lépnek, arról a szolgáltatók értesíteni fogják az ügyfeleket.

A BEREC döntésére azután került sor, hogy az Európai Bíróság megállapította: egyes szolgáltatók különbséget tesznek az internetforgalom típusai között, ami sérti az európai internet-szabályozást.

hirdetés

Az arstechnica.com-nak Barbara van Schewick, a Stanford Egyetem jogi professzora azt mondta, a szabályozásra azért volt szükség, mert a szolgáltatók kihasználták, hogy a korábbi hálózatsemlegességi irányelvek nem tiltották kategorikusan az adatforgalom-mentesen használható appokat. Ezáltal pedig aránytalanul nagy hasznot hajtottak a techóriásoknak.

A szakértő szerint azonban a szolgáltatóknak vélhetően a jövőben is lehetősége lesz adatforgalommentes akciókat hirdetni, de nem kimondott alkalmazásokra szabva.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
TECH
A Rovatból
hirdetés
Négy funkciót is megszüntet a Facebook május végén
Hogy miért pont most és miért pont ezt a négy funkciót lövik le, az nem derült ki.

Link másolása

hirdetés

Az elmúlt napokban sokan kaphattak levelet a Facebooktól, amelyben a vállalat arról tájékoztatja a felhasználókat, hogy május 31 után már nem lesznek elérhetőek az Ismerősök a közelben, az Időjárási figyelmeztetések, a Helyadatelőzmények, illetve a Helyadatok háttérszolgáltatása nevű szolgáltatások - szúrta ki a Telex. A döntés a 2014-ben az androidos és iOS-es Facebook-alkalmazásban bevezetett, de adatvédelmi okokból eddig is sokat kritizált funkció megszüntetését jelenti.

A levélben többek között arról is beszámolnak, hogy „a helyadatelőzményekre és helyadatok háttérszolgáltatására” vonatkozó jelenlegi beállításainkat május 31-ig még módosíthatjuk. Június elsején ezeket a beállításokat a szolgáltató kikapcsolja és ezekhez a funkciókhoz ezután nem fog adatot gyűjteni. A felhasználók ezután még augusztus 1-ig hozzáférhetnek az adataikhoz, le is tölthetik őket, de

augusztus 1. után a meglévő helyadatelőzmények már nem lesznek elérhetőek.

A Facebook azonban továbbra is gyűjteni fogja a helyadatokat az Adatkezelési szabályzatban foglaltaknak megfelelően. Az a levélből nem derül ki, hogy miért pont most és miért pont ezeket a szolgáltatásokat lövik le május végén.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH
Bárhonnan, akár másik országból is lehet ezentúl távmunkában dolgozni az Airbnb-nél, ugyanazért a fizetésért
Negyedévenként személyes találkozókat is szerveznek, de bátorítják a munkavállalóikat, hogy dolgozzanak távmunkában a cégnél bárhonnan.

Link másolása

hirdetés

Az Airbnb munkatársai ezentúl bárhonnan dolgozhatnak távmunkában, akár jóval alacsonyabb keresetű országban is élhetnek, a fizetésük akkor sem változik – jelentette be a cég a Guardian szerint.

Mindezt Brian Chesky, az Airbnb vezérigazgatója e-mailben jelentette be a vállalat munkavállalóinak. „A világ egyre rugalmasabbá válik azzal kapcsolatban, hogy az emberek hol dolgozhatnak. Ezt látjuk a saját vállalkozásunkban is. Nem tudtunk volna ilyen gyorsan kilábalni a világjárványból, ha nem dolgoztak volna emberek milliói Airbnb-ből” – fogalmazott.

„A világ legjobb embereit akarjuk felvenni és megtartani (mint ti). Ha a tehetségek körét az irodáink körüli ingázási körzetre korlátoznánk, jelentős hátrányba kerülnénk. Ezek a 'legjobb emberek' mindenhol élnek, nem csak egy területre koncentrálódnak. És azzal, hogy sokféle közösségből toborzunk, sokszínűbb céggé válunk” – írta a cég dolgozóinak.

Hozzátette: a vállalat a távmunka lehetővé tétele és támogatása mellett negyedévenként személyes találkozókat is szervez majd.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH
283 ezer forintért és plusz havidíjért már Magyarországon is elérhető Elon Musk műholdas internete
A megoldás azoknak lehet megfelelő, akiknél nincs szélessávú internet, vagy különösen fontos szempont, hogy szolgáltatáskimaradás esetén is legyen internethozzáférésük.

Link másolása

hirdetés

Tavaly februártól lehetett feliratkozni a SpaceX műholdas internetszolgáltatására, amelyet most el is indítottak Magyarországon - írja a Rakéta.

A Starlink szolgáltatását a cég honlapján lehet megrendelni, ám az ára elég magas.

Az antenna 260 ezer forint, a szállítás díja 23 ezer forint, az előfizetési díj pedig havonta 35 500 forint. Ezért a SpaceX 250 Mbps letöltési sebességet ígér.

A Speedtest.net-et üzemeltető Ookla adatai szerint azonban inkább 100-150 Mbps a letöltési sebesség, ami egy műholdas internetszolgáltatástól tényleg remek teljesítmény. De alig gyorsabb, mint a nálunk elérhető - és lényegesen olcsóbb - jelenlegi vezetékes internetszolgáltatások.

A megoldás azoknak lehet megfelelő, akiknél nincs szélessávú internet, vagy különösen fontos szempont, hogy szolgáltatáskimaradás esetén is legyen internethozzáférésük.

A Starlink-rendszer jelenleg több mint kétezer-kétszáz műholddal rendelkezik. Magyarország előtt már működött Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban és március óta Ukrajnában is elérhetővé tette a cég a műholdas internetet a háborús helyzetre tekintettel.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk