hirdetés

TECH

Akár a halottak hangján is megszólalhat a Microsoft által megálmodott chatbot

A szabadalmaztatás előtt álló technológia bármely ember hangját, beszédstílusát utánozni tudja majd.
A címkép illusztráciió: Pixabay - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Egy olyan technológiát szabadalmaztatna a Microsoft, amelynek segítségével bármelyik ember beszédét utánozni tudja egy gép - akár a halottakét is - írja a Ladbible.

A szabadalom lényege, hogy egy ember digitális lenyomatát - képek, videók, hanganyagok, posztok, stb. - mesterséges intelligencia segítségével tanulja meg utánozni egy chatbot.

Protocol értesülései szerint a cég már be is adta a kérelmet az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatalba, amelyben az áll, hogy a technológia segítségével egy adott ember modellezhető le 2D-s vagy 3D-s formában.

Nagyon hasonlít ez ahhoz, amely a Black Mirror című antológiasorozat egyik részében volt látható: abban a bizonyos epizódban egy nő halott férjét "támasztotta fel" mesterséges intelligencia segítségével, úgy tudott beszélgetni az elektronikus eszközökkel, hogy azok elhunyt férje hangján válaszoltak.

És ugyan a Microsoft által beadott kérvény nem emeli ki a halottakat, mégis erre utalnak azzal, mikor leírják, hogy az adott személy lehet múltbéli vagy jelenkori is.

Tehát elméletileg semmi akadálya, hogy egy halott ember digitális adatait tanulmányozva másolja le a hangját és beszédstílusát a mesterséges intelligencia.

Emellett azt írják, hogy akár kitalált vagy történelmi szereplőből is csinálhatunk a technológia segítségével chatbotot, ahogy rokonainkból, barátainkból vagy akár celebekből is.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
TECH

Miért nem szabad a téli indulások előtt bemelegíteni az autó motorját?

Egy alapos bemelegítés több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt.
Fotó: Unsplash/Erik Mclean - szmo.hu
2021. január 05.

hirdetés

A hideg téli hónapokban rengeteg autós percekig melegíti az autóját indulás előtt, miközben túl azon, hogy ez időpazarlás és környezetszennyezés, még károkat is okozhat a motorban, írja a Daily Star.

Az autó motorjának melegítése még azokban az időkben terjedt el, amikor a kocsikba karburátorokat szereltek. Ezek a berendezések keverték össze a levegőt a üzemanyaggal, és valóban több percnyi alapjáratra volt szükségük, hogy elérjék az üzemi hőmérsékletet.

Napjaink autóit azonban már modern üzemanyag-befecskendezőkkel látják el, amikkel a motor beindítása után azonnal el lehet indulni. Ha ennek ellenére mégis percekig pöfög alapjáraton a kocsi, akár komoly kárt is okozhatunk a járműveknek.

Az autó sokáig alapjáraton pörgetése miatt ugyanis nyers benzin szivároghat a motorolajba, ami ronthatja a kenési tulajdonságokat, végül pedig akár kopáshoz is vezethet.

Ráadásul a hosszú bemelegítés miatt rengeteg káros anyag jut a levegőbe. Angliában egyébként 20 font (8000 forint) pénzbírságot is kiszabhatnak azokra, akik járó motorral hagyják magukra az autójukat. A cikk megemlíti, hogy a felesleges bemelegítés miatt a magukra hagyott autók könnyű célpontjai lehetnek a tolvajoknak is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Átalakul a Facebook: nem lehet többé lájkolni az oldalakat

Csak a követés funkció marad meg.
Fotó: Pixy - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Jelentős változást jelentett be a Facebook: a hírességek, cégek, politikusok és közszereplők oldalainak megjelenése átalakul, a jövőben nem fog látszódni, hány lájkolójuk van, csak a követők száma jelenik meg - írja a 24.hu a TechCrunch alapján.

Az új megjelenést tavaly nyár óta tesztelték pár kiválasztott oldalon, a következő pár hónapban azonban minden Facebook-oldalra kiterjesztik.

A változtatásra a Facebook szerint azért volt szükség, mert a követések száma sokkal reálisabb képet ad arról, hány embert szólítanak meg az egyes oldalak, mint a lájkolóik száma.

Egy másik újdonság, hogy az oldalak a jövőben saját hírfolyamot kapnak, ahol egyszerűbben kommentelhetnek mások bejegyzéseihez, követhetnek be másokat és léphetnek kapcsolatba saját követőikkel.

Az oldalakon elhelyezhető lesz egy kérdezz-felelek doboz is, ami szintén a kapcsolattartást fogja segíteni.

hirdetés

A cég közölte azt is, hogy finomabbá válik a szűrőrendszere a Facebook-szabályzatát megsértő tartalmakkal szemben, így az oldalak kezelői könnyebben tudják majd törölni a gyűlöletbeszédet és az erőszakos vagy szexuális tartalmú kommenteket, valamint a kamuprofilokat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH

Több mint 5000 olyan webkamera működik Magyarországon, amelyeknek a képeit bárki láthatja

A bébiőrök és a gyerekszobában elhelyezett netkamerák az egyik leggyakoribb veszélyforrások.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Magyarországon több mint ötezer olyan webkamera működik, amelyek képeihez szinte bárki hozzáférhet egy kiberbiztonsági honlap adatai szerint.

Az RTL Híradó beszámolója szerint egy orosz honlapon több, magyar lakásban készült felvétel is van. Aki fizet, beleshet a nappaliba vagy akár a hálószobába.

A Híradónak nyilatkozott egy férfi, aki már tapasztalta, hogy megpróbáltak hozzáférni a hálózatához. Eddig sikerült megelőznie, hogy megszerezzék az adatait, ennek érdekében a házban lévő, a macskái megfigyelésére használt netkamerákat is azonnal lekapcsolja, amint hazaér.

Kocsis Tamás kiberbiztonsági szakértő az RTL Híradónak azt mondta, hogy

a bébiőrök és a gyerekszobákban elhelyezett kamerák is potenciális veszélyforrások, mert ezekhez gyakorlatilag bárki képes csatlakozni.

Tavaly decemberben például Amerikában volt példa arra, hogy egy 8 éves kislányhoz hozzászólt egy férfi a gyerekfigyelő kamerából. Azt mondta neki, hogy ő a Mikulás és barátkozni szeretne vele.

hirdetés

Az interneten rengeteg olyan videót árulnak pénzért, amelyeket netre kötött kamerák vesznek fel. A szakértők szerint

a felhasználók akkor tudhatják magukat tökéletes biztonságban, ha az okoseszközüket nem kapcsolják a világhálóhoz.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
TECH

Leállt több Google-szolgáltatás, köztük a YouTube és a Gmail is

Egyelőre nincs magyarázat, a probléma főleg Európát érinti.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 14.

hirdetés

Nem működik a Google több szolgáltatása, például a YouTube vagy a Gmail. A Downdetectoron már több mint 10 ezren jelezték a hibát, ami a világ több pontján is fennáll.

A Google kereső kivételével működik, de több szolgáltatásnál (Drive, Calendar, Google Play, Stadia, Hangouts) problémák jelentkeznek. A térkép alapján főleg Európát érinti a probléma, de a világ más tájairól is érkeztek bejelntések.

Ez fogadja azokat, akik a Gmail szolgáltatását akarják használni.

Múlt héten a Facebook Messenger állt le, egy fél napig akadozott az üzenetküldési szolgáltatás.

A Google egyelőre nem nyilatkozott az esetről, ha bármi új információ lesz, cikkünket frissítjük.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: