News here
hirdetés

SZTÁRVILÁG

Zacher: „Ha Orbán Viktor azt mondaná, fogyjunk egy év alatt huszonöt kilót, és végigcsinálná, rengetegen utánoznák”

Az orvos a magánéletéről, az egészségügyről, a koronavírusról és a magyar droghelyzetről is beszélt egy interjúban.

Link másolása

hirdetés

Nem tartja magát celebnek, szakértőként szívesen nyilvánít véleményt, de azt ígéri, nem jósolgat többet, mint azt tette többször is az elmúlt időkben. Zacher Gábor toxikológus a 24.hu-nak adott interjújában több témáról is beszélt, először azonban tisztázta, hogy ő sosem akart celeb lenni. Elmesélte, hogy akkor kezdődött számára a "rivaldafény", amikor a Péterfy kórház toxikológiájának osztályvezetője lett, és amikor pár híres ember bekerült oda, őt kérdezgették a tévések és az újságírók. A koronavírus-járvány idején pedig azért szerepelt viszonylag sokat, mert más aktív orvos nem nagyon nyilatkozott. A magánéletéről azonban nem beszél, csak azért derült ki nemrég, hogy elvált és újra megnősült, mert lefotózták őket új feleségével a Szigeten.

Azt mondja, nem a szereplésvágy miatt nyilatkozik sokat, hanem azért, mert "baromira" szereti, amit csinál és szívesen beszél róla.

"Ráadásul nekem soha, senki nem írja elő, hogy mit mondjak vagy mit gondoljak. (...) Ma az orvosok többnyire nem beszélhetnek a nyilvánosságban, mert azzal az egzisztenciájukat veszélyeztetik. Ha mégis beszélnek, nem mondhatnak bármit, kőkemény engedélyeztetési procedúra van"

- mondta.

Azt is elmesélte, hogy sosem volt kérdés, hogy orvos lesz, mert az édesapja is orvos, ebben nőtt fel. És míg az ő fia azért nem akart orvosnak tanulni, mert azt látta kiskorában, hogy apja sokat dolgozik, Zacher számára ez "hallatlanul izgalmas volt".

Ugyanakkor az 1990-es években politikusként is tevékenykedett: volt önkormányzati képviselő, bekerült a Pest Megyei Közgyűlésbe, és Budapesten is bizottsági tag volt a Fidesz színeiben.

A párttal családi ismeretség révén került kapcsolatba, de még ő is meglepődött, amikor bejutott képviselőként az önkormányzatba. Négy évig politizált, aztán elmondása szerint elege lett, és rájött, hogy ez nem az ő világa. Kérdésre válaszolva azt mondta, az akkori Fideszben a lendület, a fiatalosság, a szókimondás és az eltökélt antikommunizmus tetszett neki, a mostani Fideszben pedig az "örökös titkosítás" zavarja, az, hogy "csak olyan infó mehet ki, amilyet ők akarnak, és ez különösen a járvány idején volt idegesítő". Szerinte többek között a világos, őszinte tájékoztatás hiánya miatt nem veszik komolyan sokan ezt a betegséget. Meg is ragadta az alkalmat, hogy az oltás mellett kampányoljon.

hirdetés
"Hárommillió állampolgár még mindig nincs beoltva Magyarországon, és ez iszonyú veszélyes. Márpedig akkor tudok dönteni valamiről, ha jól ismerem az alternatívákat. El kell mondani az embereknek, hogy igen, létezhet oltási szövődmény, de a dolog másik oldala az, hogy ha nem veszed fel az oltást, azzal a magad és a másik ember életét veszélyezteted. Senki nem mondta, hogy az oltás százszázalékos hatékonyságú! Egyik sem az, tehát ilyenek elő fognak fordulni. De attól ezek még nagyon hatékony oltások. Még olyan is van, aki felvesz minden oltást, és aztán mégis meghal koronavírusban, igen. De ha megnézzük az arányokat, akkor azt látjuk, hogy számottevő veszélyben az oltatlanok vannak"

- figyelmeztetett.

Elmondta azt is, hogy a járvány idején kicsit sötétebben látta a történteket, mint mások, mert folyamatosan ott volt "a halál közelében". Emiatt több borúlátó jóslatot is tett, például, hogy meglesz a böjtje a terasznyitásnak, de ez végül nem jött be. Most már rájött arra, hogy fölösleges jósolgatni, mert "a jövő végső soron kiszámíthatatlan", ezért nem is fog a továbbiakban jóslatokba bocsátkozni.

A munkájával kapcsolatban elmondta, hogy 35 év alatt megtanulta, hogy "ezt csak úgy lehet lelkileg túlélni, ha kívül maradsz". Azt "alaptalan lejáratási kísérletnek" tartja, hogy amikor 2018-ban viharos körülmények között távozott a Honvédkórházból, az intézmény azt állította, hogy amíg Zacher a sürgősségi centrumot vezette, több mint kétszáz szakember távozott onnan, részben miatta. Most a hatvani kórhzában dolgozik, ahol nagyon jól érzi magát, és külön örül annak, hogy nem vezető, mert így arra tud koncentrálni, amiben igazán jó. A harmadik hullámot már új munkahelyén csinálta végig, állítása szerint az volt pályája eddigi legkeményebb időszaka.

"Ennyi rossz hírt életemben nem közöltem emberekkel, mint akkor ott. Egyébként ott szembesültem először azzal, még mielőtt az oltást megkaptuk volna, hogy b*ssza meg, hát ebbe én is belehalhatok. Hiszen kollégánkat temettük, akivel pár hete még együtt dolgoztunk, és munka közben megfertőződött, és azon az ágyon feküdt, amelyik mellett korábban ő állt orvosként a páciens fölé hajolva; és aztán mi lélegeztettük, de nem tudtuk megmenteni. Fiatalabb volt nálam négy évvel. Volt olyan, hogy este tízkor leadtam a műszakot, jöttem haza, egyszer csak félreálltam az autópályán egy pihenőbe, és csak ültem a kocsimban háromnegyed órát. Az összes cinikus járványbagatellizáló laptophuszárnak azt kívánom: öltözzön be, nézzen végig egy ilyen napot; garantálom, hogy utána másként fog beszélni"

- mondta.

Szerinte a magyar egészségügy kitűnően vizsgázott a járvány idején, és "megmutatta, hogy egyáltalán nem annyira szar, mint sokan mondják". Ugyanakkor még mindig van "csomó" hiányosság, például az őszinte kommunikáció. Azt is hozzátette, hogy szerinte azért is ilyen magas a koronavírus halálozási rátája Magyarországon, mert a lakosság általános egészségi állapota "pocsék". Éppen ezért úgy véli, sürgősen el kellene kezdeni mozogni és tudatosabban táplálkozni, mert már ettől is sokkal egészségesebbek lennénk.

Azt mondta: Ha Orbán Viktor "azt mondaná, emberek, fogyjunk egy év alatt huszonöt kilót, és végigcsinálná, rengetegen utánoznák. Huszonöt kilót lefogyni egy év alatt nem egy teljesíthetetlen feladat, nekem ne mondja senki".

A magyar kábítószerhelyzet viszont szerinte "kissé túl van hájpolva, annyira azért nem gáz". Mint mondta, a drogfüggők kábé húszezren lehetnek Magyarországon, és közülük 12–13 ezer ember füvezik. A heroin szerinte szinte teljesen eltűnt már nálunk, az intravénás szerhasználatban inkább az amfetaminhoz hasonló stimulánsok népszerűek. Szerinte a szegregátumokban kellene nagyon komoly felvilágosító munkát végezni, ahol a gyerekek otthon is azt látják, hogy a szülők drogoznak és alkoholizálnak.

Arról is beszélt, hogy "az elhanyagoltság elég erős háttérmotívuma a drogos karriernek", mivel a szülők nem foglalkoznak és beszélgetnek eleget a gyerekükkel. Szerinte a fő probléma az, hogy "az átlag szülő nem tudja, mi érdekli a gyereket, mit olvas, kikkel beszélget, minek örül, esetleg mitől fél", pedig hasznos lenne, ha megtanulnák azokat a játékokat, amikkel a gyerek játszik, megnézné azokat a filmeket, amiket ő szeret, meghallgatja azokat a zenéket, amiket ő hallgat, stb.

"Ez a világ már úgyis róluk szól, nem rólunk; mi csak legürizzük még ezt a pár évet, aztán csá. Jó volna, ha nem úgy emlékeznének ránk, hogy „apám volt az az ideges figura, akit láttam néha a nappaliban”, hanem, hogy „apám volt az az ember, akire mindig számíthattam.” Akinek az utóbbi élménye van, az kiegyensúlyozottabb lesz, és talán normálisabb világot fog építeni a saját gyerekeinek"

- fogalmazott az orvos.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZTÁRVILÁG
Schobert Norbi: A szénhidrátcsökkentett életmódváltás sokkal jóképűbbé teszi a kisgyermeket
A fitneszguru előtte-utána képeken mutatta meg, hogy legkisebb gyereke mennyit változott két év alatt az életmódváltásnak köszönhetően.

Link másolása

hirdetés

Schobert Norbi büszkén osztott meg az Instagram-oldalán egy képpárt legkisebb gyermekéről, a 11 éves Zalánról, aki az elmúlt két évben nagyon sokat változott, látványosan lefogyott. Ez az életmódváltásnak köszönhető a fitneszguru szerint.

"Zizike kisfiam két éve kezében a fehérlisztes nokedlivel, pörköltszafttal és tegnap este az Update szerint elkészített, cukormentes tortával! Sokan csak a testtel foglalkoznak, miközben a szénhidrátcsökkentett életmódváltás sokkal jóképűbbé, egészségessé és önbizalomban gazdaggá teszi a kisgyermeket! Én büszke vagyok á nagyon!"

- írta Norbi az alábbi képekhez.

Schobert Zalán nemrég a Fókusznak mondta el, hogy azért kezdett el egészségesebben étkezni és többet mozogni, mert csúfolták a súlya miatt, és ez rosszul esett neki. Már közel tíz kilót fogyott, jól érzi magát, nem fárad el annyira, és sportsikerei is vannak.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZTÁRVILÁG
A Rovatból
hirdetés
„Valószínűleg hányni is fogok” – Fábry Sándor rosszul lett az M1 adása közben, a műsorvezetőt is megijesztette
Próbálta elviccelni, pedig elég komolynak tűnt a köhögőrohama.

Link másolása

hirdetés

A színész még májusban szerepelt az M1 egyik adásában, ahol az összművészeti one man show-ját promótálhatta. Fábry Fábián Barnával beszélgetett a stúdióban, amikor egyszercsak teljesen váratlanul egy fura köhögőroham jött rá. Az adásról készült felvételt az M1 Híradó töltötte fel a saját YouTube-csatornájára, ahol most a Blikk szúrta ki a bizarr részt.

5 perc 20 másodpercnél látható, hogy a humorista hirtelen erősen köhögni kezd, majd az egészet egy bohózatnak álcázva mondja: „Valószínűleg hányi is fogok”.

Fábry Sándor az M1 adásában


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZTÁRVILÁG
Shane Tusupot a ValóVilág sztárja után most egy szépségkirálynővel látták együtt
Az úszóedzőt egy eseményen látták együtt a 20 éves lánnyal.

Link másolása

hirdetés

Szabó Zsófi és Shane Tusup már az esküvőt tervezgették a februári lánykérés után, amikor május közepén váratlanul bejelentették, hogy felbontották a jegyességüket. A hírek szerint az edző dühkezelési problémái akasztották meg a kapcsolatukat, Zsófinál pedig akkor telhetett be a pohár, amikor párja egy dühkitörése során bezárta őt egy szobába és a műsorvezető édesanyjával is ordítozott.

Kezdetben arról szóltak a hírek, hogy az úszóedző nem adta fel a reményt és visszahódítaná a csinos műsorvezetőt, ám Zsófi egy idő után még az Instagramon is megszakította a kapcsolatot vele.

Mára pedig úgy tűnik, Shane is beletörődött a szakításba, sőt eléggé belelendült a csajozásba. Nemrég több bulvárlap is arról írt, hogy egy szőke lánnyal kapták lencsevégre, amint forró csókot váltottak. Később az is kiderült, hogy egy átmulatott éjszaka során a Való Világ egykori játékosával, Virággal habarodtak egymásba.

A Best viszont most arról ír, hogy

hirdetés
VV Virág után egy szépségkirálynő oldalán látták Shane-t az etyeki lovaspólóklub egyik eseményén

– szúrta ki a Blikk.

A Best szerint egy 20 éves lányról van szó, aki több szépségversenyen is indult már élete során, sőt 2016-ban korona is került a fejére. A lap úgy tudja, a lány a Debreceni Egyetem egykori tanulója – barátai elmondása szerint – pont olyan, mint az úszóedző által leírt ideál: okos és ambiciózus. A tanulás mellett pedig több cég marketingeseként is dolgozik.

„Együtt érkeztek, együtt is mentek el a hölggyel. Látszott, hogy jól érzik magukat egymás társaságában. Beszélgettek, nagyokat nevettek”

– nyilatkozta a lapnak az esemény résztvevője.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy Shane és a fiatal lány milyen kapcsolatban állnak egymással.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZTÁRVILÁG
Harry hercegnek állítólag elege van Kaliforniából, fél évre hazaköltözne Angliába
A herceg ráunt a Los Angeles-i életre. Azt tervezheti, hogy innentől kezdve minden év felét inkább a királyi család közelében töltse.

Link másolása

hirdetés

Harry hercegnek állítólag elege van Los Angelesből, és azt fontolgatja, hogy évi hat hónapra visszaköltözik az Egyesült Királyságba, írja a Daily Star.

A királyi családhoz közel álló forrás szerint a végső lökést a júniusi eleji, angliai látogatás adhatta meg a két éve a családjával Kaliforniába költöző hercegnek.

Neil Sean úgy véli, erre utal az is, hogy Harry és Meghan továbbra sem mondtak le windsori rezidenciájukról, és a királynő jubileumi ünnepségsorozata alatt megújították a Frogmore Cottage-ban tartózkodásukat. Ez a birtok lehet az otthona Harrynek, ha úgy dönt, hogy fél évet Angliában szeretne tölteni.

Az informátor úgy tudja, hogy az ötlet egyáltalán nem nyerte el Meghan Markle tetszését. A herceg felesége ugyanis politikai babérokra tör az Egyesült Államokban, ami túlságosan lefoglalja. Ráadásul úgy tűnik, hogy a kiráyi család tagja sem látják szívesen, legalábbis erre utal, hogy Harryt meghívta bátyja 40. születésnapjára Katalin hercegné, de az egykori színésznőt nem.

Közben a Mirror arról ír, hogy Harry és Meghan két év alatt beváltotta ígéretét, és már teljesen függetlenek anyagilag a királyi családtól. Eközben az uralkodóház többi tagja összesen 100 millió fontnál (46 milliárd forint) kerül évente az adófizetőknek akkor, amikor az ország jelentős része súlyos megélhetési válsággal küzd.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk