ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Pumpkin spice latte kolbász, kakaós és mazsolás? Igen! Egy húsüzemben a legőrültebb kolbászokat kóstoltuk

Hihetetlen, de mindegyik nagyon finom lett!


Aligha volt eddig őrültebb gasztrokalandunk annál, amit a Gyulahús Kft. üzemében tartottunk október közepén. A csapat éppen Csabai Kolbászfesztiválra készült, ahol ilyen alkalmakkor rendszerint többféle kolbászkülönlegességeket kínálnak a sütnivaló fajtából. A hagyományos ízek mellett mindenféle őrült változatot bevállalnak a fesztiválozók nagy örömére. Ebben az évben mi is csatlakozhatunk ahhoz a folyamathoz, amiben kiválasztják a legizgalmasabb sütnivaló kolbászokat az idei eseményre.

A helyszínen megtudtuk, hogy ez az egész leginkább egy vicces kirándulás, a gyulai kolbász továbbra is a hagyományos receptúra szerint készül, és sajnos egyelőre tervben sincs a fura ízek limitált kiadása. Hajduk Zoltán, a kolbászüzem vezetője azt is elmondta, milyen összetevők adják a leghagyományosabb gyulai receptjét.

"Örök kérdés a gyulai és a csabai kolbász közti különbség.

A gyulaiban van bors, és őrölt kömény, a csabaiban egész kömény van és utóbbiban a paprika is több.

A gyulai mindig páros kolbász, a csabai sokszor csípős és kuláréba töltött - emelte ki a szakember, aki azt is elárulta, hogy a gyulai kolbász receptje a legtöbbször hibásan található meg az interneten, és az erről szóló könyvekben is.

"Hatalmas átverés a legtöbb recept, nekem elhiheted, mert én pontosan tudom, mi, milyen arányban kell a gyulaiba.

"Az lehet az oka, hogy annak idején nagy pénzeket fizettek a receptekért, amiket szándékosan hibásan adtak át"- mondta el a szakember. Hozzátette: a gyulai húsüzemben is csak néhányan tudják a grammra pontos receptet, amit egyébként kevés ismerni a sikerhez, az érleléshez is értenie kell a receptek esetleges tolvajának.

A Gyulahús Kft. marketingvezetőjével, Gila Évával az esemény szervezésekor azt beszéltük meg, hogy meglepetés-alapanyagokat is viszek azért, hogy a receptek válogatása közben jól meglepjük Hajduk Zoltánt és hogy megtudjam, vajon a legőrültebb alapanyagok is alkalmasak-e arra, hogy kolbászt készítsünk belőlük.

Mivel óriási trend Pumpkin spice latte-kávé, ahogyan a japán matcha-s receptek is divatosak, így tökpite-fűszert, zöldtea-port és hozzá egy kevéske tejport vittem a szakembernek, és megkérdezzem, csinálhatunk-e ezekből kolbászt.

Hajduk Zoltán rezignáltan végignézte az extrém kínálatot, és csak annyit mondott "persze", majd folytatta tovább a kolbászgyúrást.

Később kiderült, hogy azért volt ennyire bevállalós, mert azt vallja: bármiből lehet kolbászt készíteni, más kérdés hogy egyébként finom lesz-e a végeredmény. Aki nyitott, szerinte mindent megkóstol, ám azt is elmondta, hogy ő például a hagyományos ízeket szereti, de szívesen kísérletezik. Elmondta, hogy korábban egy versenyen is részt vett, ahol a többféle húsos feladat mellett legvégül a döntetlen miatt

minden versenyző egy zsák füvet kapott, hogy megnézzék, vajon tudnak-e belőle készíteni valami ehetőt. Természetesen mindenki visszaadta az alapanyagot, ő is csak annyit mondott rá hogy "gondolkodom rajta".

"Ez az egész egy poén volt, de akkor azt mondták, hogy ezzel a válasszal nyertem Romániában a versenyt, még pontosabban azzal, hogy nyitott voltam, és ez azóta sem változott" - jelentette ki Hajduk Zoltán.

Közben Gila Éva néhány érdekes számot is felsorolt, és elmondta: ráérő idejükben gyakran szórakoztatják magukat azzal, hogy kiszámolnak olyan érdekességeket, hogy például a bélmennyiség, amit felhasználnak vajon hányszor érné körbe Magyarországot, vagy azt, hogy a szeletelt kolbászmennyiség, ami egy év alatt elkészül az üzemben, vajon egy nagyvárosának lakosságát mennyi pizzafeltéttel tudná ellátni.

"Éves szinten majdnem 6000 tonna hústerméket gyártunk, gyulai kolbászból is több, mint ezer tonnát. A két üzemben több mint 300 ember dolgozik.

A nálunk felhasznált bélmennyiség 2 millió méter évente. Ezt is egy tippelős játékhoz számoltuk ki, ahol az volt a kérdés, hogy Magyarországot hányszor lehetne körbekeríteni vele" - tette hozzá Gila Éva.

"Ezeket a számokat megjegyezzük, aztán amikor részt veszünk egy egy szórakoztató eseményen, vagy testvérvárosi találkozón, akkor a közös játékokban felhasználjuk" - mesélte Gila Éva, aki elmondta, hogy ezeket a különleges kolbászokat gyakran kóstoltatják a fesztiválok standjain. Arra a kérdésre, hogy miért nem csinálnak belőle limitált szériás kiadásokat akár ünnepekre, azt válaszolta, hogy gondolkodnak rajta, de az a tapasztalatuk, hogy viszonylag kevesen nyitottak az újdonságokra.

"Azok a termékek, amik most készülnek különlegesek, éppen ezért nagyon megosztóak a fesztiválokon. Az emberek nagyjából harminc százaléka imádja és azonnal megvenné, ám a többség még mindig valami hagyományosat kóstolna, így a kérdés, hogy megállná-e a helyét valami hasonló a piacon - mondta el a szakember.

A csapat először vörösboros kolbászt készített forralt bor fűszerekkel.

Erről elmondták, hogy már egy korábbi fesztiválon is sikere volt a bátrabb látogatók körében. A második sárgabarackos lett, amihez az aszalt barackot előre mézes vízbe áztatták, és a só mellett cukrot és mézet is tettek bele.

A harmadik rumba áztatott mazsolás lett, aminek az illata a puncsfagyira emlékeztetett, negyedikként pedig kakaósat kevert a stáb, szintén nagyon megnyerő, csokoládés-fűszeres illattal.

Utóbbiról megtudtuk, hogy ez is elkészült már: korábban egy óvodás buli sztárja volt a kakaóval ízesített különlegesség.

A csapat is készült meglepetéssel: Gila Éva elmondta, hogy mivel Hajduk Zoltánnal hosszú ideje ismerjük egymást, így a szakember egy nekem szánt kolbászt is megálmodott, teljesen személyre szabva. A többihez hasonlóan ezt is elkészítette a Békéscsabai Kolbászfesztivál közönségének.

"Többféle ilyen, "testreszabott" kolbászt készítettem már, például Cipőnek annak idején, akinek kevés paprikát tettem bele és visszafogott fűszerezéssel készült, mert ő az én szememben egy viszonylag visszafogott személyiségű ember volt.

Nálad sokkal több fűszert használok, és a nőiességet igyekszem hangsúlyozni gyömbérrel, szegfűborssal és fehérborssal - részletezte Hajduk Zoltán keverés közben.

Az elkészült kolbászokat a helyszínen be is töltötték, és megsütötték, majd a finomságokat zsírban tárolták a másnapi felhasználásig. A kóstolón kiderült: nagyon különleges és finom mindegyik húsféle, de beszéljenek inkább a képek, aki pedig szeretné, a fesztivál Gyulai-standján kóstolót is kérhet a különlegességekből. Így nézett ki a puncs, a kakaós, a vörösboros, a sárgabarackos és a személyre szabott, egyéni fűszerezésű kolbász megsütve:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Itt a nyár szenzációja: máris póló készült Mészáros Lőrinc „Gondolom, nem gyalog" mondatával - mutatjuk, hogy néz ki a trendi ruhadarab
Arról egyelőre nincs hír, hogy a fekete felirattal ellátott, valóban egyedi póló kereskedelmi forgalomba kerül vagy nem, de a magyar cég egy játék erejéig kihasználja a milliárdos vállalkozó immár legendás aranyköpését.


A Dorko villámgyorsan lecsapott Mészáros Lőrinc két héttel ezelőtt, Münchenben elhangzott „Gondolom, nem gyalog" aranyköpésére, és már meg is alkotta a nyár várhatóan egyik legtrendibb pólóját, adta hírül a Blikk.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a fekete felirattal ellátott, valóban egyedi póló kereskedelmi forgalomba kerül vagy nem,

de a magyar cég egy játék erejéig kihasználja a milliárdos vállalkozó mondatát. „Kommenteld, te kivel gyalogolnál egy jót, és nyerjetek ma egy-egy pár új Dorko cipőt!” – olvasható a Dorko játékfelhívásában. A történethez hozzá tartozik, hogy a sportos vállalkozás a "nem" szót áthúzta a pólón.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Mészáros Lőrinc barátai társaságában tekintette meg Münchenben a Paris Saint-Germain - Internazionale labdarúgó Bajnokok Ligája döntőt. Magyarország leggazdagabb embere az utat előbb a Liszt Ferenc Repülőtérig magánhelikopterrel, majd onnan magángéppel tette meg, ráadásul a francia csapattal egy szállodában szállt meg.

A 444 stábja itt próbálta megszólaltatni Mészárost, és feltették neki azt a kérdést is, hogy mivel érkezett Münchenbe. Az üzletember száját pedig ekkor hagyta el az azóta klasszikus magasságokba emelkedett „Hát, ööö, gondolom, nem gyalog” mondat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Véletlenül egy orgiaházban szállásolták el a British Airways személyzetét – 24 órán át nem tudtak aludni
A repülőtársaság személyzetének tagjai alig tudtak pihenni, mert egész éjjel nyögések, drogüzletek és prostituáltak zavarták őket. Egy 24 órás orgia is zajlott a motelben.


Legalább 12 munkatársnak foglaltak szállást a British Airways-nél egy milánói szexhotelben, miután tévedésből összekeverték a MO.OM Hotelt a közelben található Motel MO.OM-mal – számolt be róla a Daily Star. Az óránként fizetős szálláshelyen olyan felszerelések voltak, mint vagina alakú kád, tükrös mennyezet, kötözőkészletek, bőr hámok és emberi kutyaketrecek.

Egy névtelen forrás szerint „nyilvánvaló volt, hogy a stábnak nem ezen a helyen kellett volna lennie”.

A beszámoló szerint a személyzet tagjai alig tudtak aludni, mivel egész éjjel nyögéseket hallottak, és tanúi voltak egy 24 órás orgiának,

valamint drogügyleteknek és prostitúciónak is.

A forrás szerint az eset egy komikus, de komoly következményekkel járó hiba volt.

A kialvatlanság miatt a dolgozók másnap nem tudtak munkába állni,

ugyanakkor késésekről vagy járatkimaradásokról nem érkezett hír.

A British Airways a történtek után közleményt adott ki:

„A személyzet egy kis részét nem jóváhagyott hotelszobákban helyezték el a tudtunk nélkül, miután a szokásos szolgáltatónknál elérhetőségi problémák merültek fel. Sürgősen kivizsgáljuk az esetet, hogy többször ne fordulhasson elő ilyen.”

A Daily Star cikke emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt hónapokban több hasonló eset is történt a légitársaság dolgozóival. Egy légiutas-kísérőt letartóztattak, miután meztelenül táncolt az egyik járaton, míg egy korábbi pilótájukat 2023-ban azért bocsátották el, mert felszállás előtt kokaint szippantott egy nő melléről. Ő azóta egy másik légitársaságnál újra repülhet.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kutyás strandkörkép 2025: Ezeken a helyeken hűsölhetsz együtt négylábú kedvenceddel idén nyáron
A nyár a közös élményekről szól – és a kutyádnak sem kell kimaradnia a vízparti mókából.


Egyre többen indulnak nyaralni kutyástul és szerencsére ma már nem is kell otthon hagynod kedvencedet akkor sem, ha strandolni támad kedved, mert országszerte számos lehetőség van a közös fürdőzésre.

Elkészült a 2025-ös lista a kutyabarát fürdőhelyekről, és elmondhatjuk, hogy a végeredmény igencsak kecsegtető a gazdik számára:

idén ugyanis már 21 fürdőhelyen várják örömmel a kutyákat országszerte.

A Kutyabarathelyek.hu csapata már sok éve azon dolgozik, hogy egyre több étterem, szállás és szolgáltató váljon kutyabarát hellyé, de a nyári csúcsszezonban egyértelműen a strandok a legkeresettebb helyszínek, az évről évre melegrekordokat döntögető hónapokban.

Az, hogy az igény és kínálat hogyan fejlődik ezen a téren, remekül mutatja az, hogy 2015-ben még csupán 8 kutyabarát fürdőhely közül választhattak a gazdik, idén viszont már 21 ilyen strand áll a rendelkezésükre.

Persze a kutyatartás népszerűsége egyre inkább növekszik, így erre a fejlődésre valóban nagy szükség van itthon is.

Hol csobbanhatsz a kutyáddal?

A kutyabarát strandokat összeszedő lista ráadásul azért is különleges, mert a rajta szereplő strandok többsége nemcsak szívesen fogadják a kutyusokat, de kifejezetten kutyabarát szolgáltatásokkal is készülnek:

rámpák segítik a vízbejutást, árnyékos pihenőhelyek, agility pályák, kutyabarát szolgáltatások, sőt néhol még kutyás foglalkozások és büfék is várják nemcsak a gazdikat, de kedvenceiket is.

A Balaton körül például a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely és a Balatonföldvári kutyastrand garantált siker, de ott van a Keszthelyi Kutyás Strand is, ahol zsilipes beengedő rendszer ügyel a biztonságra. A Balatoni szakaszon a Fonyódi strand örvend a legnagyobb népszerűségnek, hatalmas terület, büfé, sup point, mosdók, kutyusok számára felállított játékbolt és „gazdi itató” vár mindenkit.

Ha azonban a Balaton helyett inkább a Dunakanyar felé vennéd az irányt, a Dunakeszi Duna-parton és a Bárka Dog Beach-en is boldogan látják a kutyásokat.

Nem marad ki a kelet-magyarországi régió sem: a Tiszafüredi Mancsos Pancsoló, a Szolnoki strand, vagy éppen a Tiszakécskei kutyabarát fürdetőhely igazi hűsítő menedékek lehetnek az egyre gyakrabban sújtó kánikulában. És persze ott vannak az országos különlegességek is: a Délegyházi-tavak, a Vizsla-tó Nyíregyházán, a gyönyörű Öreg-tó Tatán, vagy a pécsi Hirdi Kutyastrand – mind garantáltan kutyamosollyal, vizes bundával és lelkes farokcsóválással zárják a napot.

Mi kell ahhoz, hogy egy fürdőhely kutyabarát legyen?

Ahogy Máté Krisztián, a Kutyabarathelyek.hu társalapítója elmondta: „Fontos a megfelelő távolság az emberi strandoktól, a hulladékgyűjtés megoldása és szükség esetén a vízbe helyezett lejárók kialakítása.” A kellemes és problémamentes időtöltéshez elengedhetetlen, hogy erre minden gazdi figyeljen maga is, de a legtöbb kutyabarát strand azonban ezen is túlmutat: napernyőkkel, sporteszközökkel, kutyás programokkal, sőt, sok helyen már kutyabarát büfé is működik, külön kedvezve finom falatokkal, vagy hűsítő finomságokkal a négylábúak számára is.

Még több szabadság: a természetes vizek

Inkább vagy kalandor? Ha a belépőjegyes strandok helyett inkább a vadregényes élményeket szereted, a természetes vizek is nyitva állnak előttetek: például a Kisoroszi Szigetcsúcson a Dunánál, ahol, ha nincs tiltótábla, bátran csobbanhat a kutya is veled.

Ne maradj le!

Ha szeretnéd megnézni a teljes listát és a friss részleteket, kattints ide és tervezd meg a nyári kalandokat négylábú társaddal.

Egy biztos: 2025-ben nem kell otthon hagynod a kutyusodat, ha a strandra készülsz!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Grillre fel! – Ezekért az újdonságokért érdemes várni a napsütést
A nyár nem is lenne igazi egy-egy klassz grillparti nélkül. És bár a grillrácsról nem hiányozhatnak az örök klasszikusok, mint amilyen a hamburgerpogácsa vagy a pácolt sertéstarja, ha te is megnézed a Lidl új kínálatát, könnyen úgy döntesz, hogy itt az ideje az újításnak.


Bár az időjárás még nem döntötte el, hogy májust vagy októbert írunk, a grillszezon előbb-utóbb hivatalosan is beköszönt. Sőt, bizonyára köztetek is vannak olyanok, akik már túl vannak az idei első kerti sütögetésen – ők azok a hősök, akik a tavaszi zápor ellenére is begyújtják a grillt. Ha te inkább kivárnád a napsütést, van egy jó hírünk: a Lidl idén is full extrás kínálattal készül a kerti sütögetések időszakára.

Több mint 60 féle grillcucc a kínálatban – húsimádóknak és ínyenceknek

Aki már most előrelátóan készül a nyári hétvégékre, annak érdemes csekkolnia a Lidl hűtőpultjait, mert több mint 60 féle grilltermék sorakozik fel az idei szezonban. A klasszikus marinált csirke- és sertésszeletek mellett hamburgerpogácsák, grillkolbászok, hot dog alapok, roládok, sőt még fokhagymás-chilis garnéla is bekerült a válogatásba. Nem kizárt, hogy az ínycsiklandó illatok miatt még a szomszédjaid kedve is megjön a grillezéshez.

A grillezés népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy

tavaly április végétől szeptember elejéig közel 6 milliárd forint értékben vásároltak grillterméket a Lidl boltjaiban.

A szabadtéri sütögetés nemcsak menő, de közösségi program is – és úgy tűnik, egyre többen választják ezt a közös kikapcsolódás formájának.

Jönnek a különlegességek – csak a Lidlben

A Lidl idén is csempészett a kínálatba néhány exkluzív újdonságot: például a Faluvégi vízibivaly grillkolbászt, vagy a Kométa bajor és Salsiccia al Vino változatait, amelyek csak náluk kaphatók. Akik szeretik az extra ízeket, azoknak ott van a jalapenos, tacos vagy koriander-lime-os vonal, míg a chilli cheese grillrolád és a bajor grillkolbász (ami semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz) a természetesebb ízek kedvelőinek szól.

A Lidl kínálatában nemcsak a húsok, hanem a komplett grillélmény is megtalálható: friss zöldségek, fűszernövények, grillsütők, faszén és praktikus kiegészítők is lapulnak a polcokon.

Szóval ha eljön a „na most már tényleg tavasz van” pillanat, csak egy bevásárlókosárra lesz szükséged, és kezdődhet a sütögetés.

Fotó: Pixabay, Lidl


Link másolása
KÖVESS MINKET: