ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Mennyire megbízhatóak a kutyatáp tesztek?

Minden gazdi kíváncsi rá, melyik a legjobb kutyatáp - de vajon mennyire segítenek ezt eldönteni a sajátóban olvasható kutyatáp tesztek?


A boltok polcain és a szaküzletekben rengetegféle kutyaeledel közül válogathatunk. Ha csak a legnépszerűbb termékcsoportot, a száraz kutyaeledeleket nézzük, a választék ott is zavarbaejtően széles. A gazdik körében felvetődő örök kérdésre, vagyis hogy melyik a legjobb kutyatáp, éppen ezért nem könnyű válaszolni. A kutyatápok minőségének összehasonlítása leginkább a különféle kutyatáp tesztek segítségével lehetséges.

Mit vizsgálnak a kutyatáp teszt során?

A Magyarországon kapható kutyaeledelek minőségét leggyakrabban - és legalaposabban - a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrzi. A legutóbbi kutyatáp teszt során például 41 különböző teljes értékű száraz kutyatáp minőségét vizsgálták.

A kutyatáp teszt pedig szokás szerint igen alapos volt. Ellenőrizték a kutyatápok csomagolását (mennyire figyelemfelkeltő, milyen könnyű kinyitni és visszazárni). Azt is megnézték, hogy a feltüntetett összetevők és mennyiségek:

- mennyire jól olvashatók,

- megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak,

- egyeznek-e a kutyatápok laboratóriumban megállapított összetevőivel,

- tovább a csomagoláson vannak-e feltüntetve plusz információk.

Ezen felül értékelték a kutyaeledelek érzékszervi tulajdonságait és megjelenését (illat, állag, szín, töredezettség), valamint vizsgálták az avasságot és az esetleges bakteriális fertőzöttséget (pl. szalmonella).

A kutyatáp teszt élmezőnyébe tartozó termékekről tehát kiderült, hogy:

- a csomagolásuk praktikus, ízléses, figyelemfelkeltő,

- az azon feltüntetett összetevők és tápanyagértékek megfelelnek az előírásoknak,

- valamint egyeznek a laboratóriumi vizsgálatok során megállapított értékekkel,

- a csomagoláson a jogszabályok által kötelezően nem előírt plusz információk is olvashatók,

- a termékek mindenféle fertőzéstől és toxikus anyagtól mentesek,

- érzékszervi tulajdonságaik megfelelőek.

Miért megtévesztő az ehhez hasonló kutyatáp tesztek eredménye?

Először is annak, hogy mennyire tetszetős vagy praktikus a csomagolás, vajmi kevés köze van a kutyatáp beltartalmi tulajdonságaihoz, minőségéhez. (Kivéve, ha csomagolás nem zár tökéletesen.) De ettől eltekintve is egy, a teszten jól szereplő kutyatápról csak annyit tudtunk meg, hogy a csomagoláson feltüntetett összetevők és tápanyagok tükrözik a valós értékeket és megfelelnek a jogszabályi előírásoknak.

Csakhogy ezek a jogszabályok meglehetősen engedékenyek a kutyatápok összetételére vonatkozóan. Nézzük meg, mit is jelent ez.

1. Amit húsként szerepeltetnek, az biztosan hús?

A gyártók az előírások szerint nem csak az alapanyagként felhasznált állati izomszöveteket nevezhetik húsnak, illetve hús mellékterméknek, hanem egyéb, állati eredetű összetevőket is. Például:

  • harmadosztályú húsipari melléktermékek,
  • feldolgozott haszonállatok maradéka,
  • bőr, szőr, toll, csőr,
  • tojáshéj,
  • irha, inak
  • csont, csontliszt,
  • csontokról mechanikusan lefejtett húspép.

A kutyák egészségére ugyan nem veszélyesek ezek az összetevők, ám tápértékük a színhúshoz viszonyítva csekély.

2. Biztosan húsból van benne a legtöbb?

Az előírások szerint az összetevők listáját mennyiség szerint csökkenő sorrendben kell feltüntetni. Vagyis ha az első helyen a hús szerepel, akkor abból van a legtöbb a termékben. Csakhogy ezt a szabályt viszonylag könnyen ki lehet játszani, például úgy, hogy az egyes gabonaféléket külön-külön tüntetik fel. Ha a rizsliszt, rizskorpa, rizsfehérje, vagy akár a búza, kukorica külön szerepel, hátrébb kerülnek a listán - még akkor is, ha összesítve ezek teszik ki a kutyatáp legnagyobb részét.

Ráadásul a vonatkozó jogszabályok szerint elég, ha egy kutyaeledel minimum 4% húst - például marhahúst - tartalmaz, és rá lehet írni, hogy marhahúhos táp vagy kutyaeledel marhahússal.

3. Aromák, tartósítószerek, színezékek

Amikor egy kutyatápban túl sok a silány alapanyag és/vagy a töltelékanyag, szükség lehet bizonyos adalékanyagok hozzáadására. Ezek a jogszabályok alapján nem egészségtelenek, de ahogyan az embereknek gyártott készételek esetén, itt is vannak minimum problémás adalékok. Néhány példa:

  • Ethoxyquin (E-324) - tartósítószer, eredetileg gyomirtó (!) Vese- és májkárosodást, rákot okoz
  • Propilén-glikol - tartósítószer, eredetileg fagyálló (!). A kutyatáp nedvességét is redukálja, a kutyáknál bélelzáródást és rákos megbetegedést okozhat az emésztőrendszerben.
  • Blue 1 és Blue 2 - mesterséges színezékek. A 12 legveszélyesebb élelmiszer-adalék listáján is szerepelnek, rosszindulatú agydaganatot okozhatnak.

4. Mi a helyzet a GMO-mentességgel?

A Európai Unió és Magyarország is következetesen tiltja a génmódosított alapanyagok felhasználását, az ilyen élelmiszerek forgalmazását. Csakhogy ez a tilalom az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekre vonatkozik. Számos ország, például az USA és Brazília is óriási mennyiségben állít elő génmódosított szóját, kukoricát, rizst stb., amelyeket többek között állati takarmányok előállítására is használnak. Erre nézve azonban semmilyen megkötés nincsen sem Magyarországon, sem az EU-ban. Vagyis nem tudhatjuk, hogy az import állateledelek összetevői között mennyi génmódosított növény van.

PetChef: új fejezet a kutyaeledelek piacán

A PetChef termékei:

  • frissen főzött, házi készítésű kutyaeledelek,
  • hazai alapanyagokból készülnek,
  • amelyeket ellenőrzött forrásból szereznek be, amelyek prémium minőségűek, akár emberi fogyasztásra is alkalmasak lennének,
  • első osztályú hazai gazdaságokból származó pulyka, nyúl, sertés, bárány, sertés és marha színhúsból készülnek,
  • összetevőik között számos szuperélelmiszer szerepel feldolgozatlan formában (pl. chiamag, édesburgonya, kinoa, sütőtök, sárgarépa, brokkoli),
  • tele vannak értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel.

A PetChef kutyaeledelei dr. Varga József állatorvos szakmai felügyelete mellett készülnek. Varga doktor úr szakterülete a kutyák táplálása, több évtizedes tapasztalat van a háta mögött ezen a téren.

Neked való a PetChef kutyaeledel, ha…

… friss kutyás vagy és szeretnéd egészségesen etetni a kezdetektől fogva

… kutyusod finnyás és nehezen eszi meg amit elé raksz

… rendszeresen előjön rajta valamilyen allergiás tünet (viszketés, könnyezés, barna foltok, szőrhullás..stb) amik a hipoallergén tápokkal sem javulnak

… kutyusod vese- vagy májbetegségben szenved

… nem szeretnél neki egészségtelen, adalékokkal teli, erősen feldolgozott tápokat adni

… ha kipróbáltál már mindent, de egyik sem az igazi

A PetChef termékeinek készítése és összetétele teljesen transzparens, vagyis pontosan tudható, mi van - és mi nincsen - bennük. Nincs bennük például:

  • harmadosztályú húsipari melléktermékek,
  • feldolgozott haszonállatok maradéka,
  • mesterséges ízfokozók, színezékek, tartósítószerek.
  • egyéb, erősen feldolgozott alapanyagok

A PetChefet hazai kutyabarátok hozták létre azzal a céllal, hogy elérhetővé váljon az ideális kutyaeledel. Méghozzá nem a gyártó, nem a gazdi, hanem kizárólag a kutyák szempontjából. Így a PetChef termékei minden téren megfelelnek a prémium kutyatápokkal szemben támasztott elvárásoknak, sőt, egyértelműen le is körözik azokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vencel trükkje: így lehet egész napra feltankolni a SZIN fesztiválon
Nézd meg a cikkben található TikTok videónkat, hogy mi volt Vencel megoldása a túlélésre – és igen, a Lidl-ing külön jól jött hozzá. Ha még nem vagy feketeöves fesztiválozó, érdemes megismerned Vencel trükkjeit.


Egy fesztivál reggelén a legnagyobb kihívás sokszor nem a kedvenc koncertre való bejutás, hanem az, hogy újra lendületbe kerülj. A SZIN-en a koránkelők és a későnfekvők is ugyanazzal a problémával szembesülnek:

Korgó gyomor, fáradt test és az a bizonyos „Na jó, ma hogyan fogom végigcsinálni?” - érzés.

Vencel is pontosan így indult neki a napnak, amikor történt valami – de ezt videón is megörökítette, hogy akár Ti is lemásolhassátok az ő fesztiválmentő megoldását.

NÉZD MEG A VIDEÓT ITT!

@szeretlekmagyarorszag.hu #lidlmagyarorszag #szinfesztival #magyar #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Reggeli rántottával a startvonalon

A TikTok-videóban rögtön látszik, hogy Vencel nem a színpad felé vette az irányt, hanem a Lidlnél kötött ki. És milyen jól tette!

Nem valami gyors, összecsapott harapnivalót kapott, hanem egy meleg, frissen készült rántottát, amihez a tojást a Lidl FesztMarketjében vásárolta. Ráadásul úgy készítették el neki, ahogy ő szerette volna: sok sajttal, lágyan.

Ez egy fesztiválon olyan, mintha prémium szolgáltatást kapnál. A reggeli után Vencel szemmel láthatóan visszanyerte az energiáját, és a videóban is megjegyzi, hogy így már könnyebb nekiindulni egy teljes napnak. És tényleg: aki próbált már fesztiválon reggelizni, tudja, mekkora különbség, ha nem egy horrorárú szendvics vagy egy előző napról maradt félcsomag keksz az egyetlen opció.

Bevásárlás egész napra – horrorárak nélkül

A Lidl FesztMarket nem csak a reggeli miatt volt nyerő. Vencel gyorsan feltankolt pékáruból, gyümölcsből és üdítőből, így a nap további részére is bebiztosította magát. Az árakban nem volt semmi „fesztivál-felár”, minden ugyanannyiba került, mint egy bármilyen másik Lidl üzletben. A polcokon ráadásul nem csak a klasszikus „chips és kóla” kombó található: friss zöldségek, nemzetközi készételek és még vegán opciók is várják a vásárlókat.

Szett, kupon, bónusz – így lesz a fesztivál outfited is nyerő

A fesztiválon nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan nézel ki közben. Vencel már rutinos fesztiválozó, a Campuson már megtanulta, hogy megéri Lidl-ingben érkezni, mert így nemcsak extrává teszi a szettjét, hanem egy exkluzív Lidl Plus kupont is bezsebelhet. A kuponnal pedig Vencel desszertet is be tudott szerezni – és ki mondana nemet egy fagyira, amikor 30 fok van a Tisza-parton?

Aki pedig nem készül Lidl-ruhadarabbal, az sem marad hoppon: a helyszíni Gift Store-ban válogathat a menő merch cuccok közül. Sőt, ha valaki 2.500 Ft felett vásárol a FesztMarketben, ajándékba is választhat egy új darabot. A fotótükröknél pedig egy pillanat alatt le is lehet csekkolni, mennyire áll jól az új outfit.

Amíg a telefonod tölt, töltődj te is!

Délután, amikor már kezd erősen tűzni a nap, ki ne vágyna egy kis hűsölésre, megpihenésre a fesztiválos forgatagban?

Érdemes megkeresni a Lidl chillzónát és ott belehuppanni az egyik babzsákfotelbe – csak aztán nehogy az legyen a gondod, hogy nem is akarsz onnan felállni.

Amíg Te lazulsz, a telefonod töltődhet: itt ugyanis ingyenesen használható töltőpontokat is találsz. De ha mégis inkább aktív maradnál, akkor bepillanthatsz abba, hogy milyen lehet a Lidlnél dolgozni, akár még a cég HR-eseivel is beszélgethetsz erről. A hangulat itt teljesen olyan, mintha a fesztiválon belül lenne egy külön kis közösségi tér, ahol egyszerre lehet pihenni, játszani és persze új emberekkel találkozni.

És mi van akkor, ha valaki túl sokat vásárolt, és maradt a szatyor alján egy-két zsemle vagy gyümölcs? Jó hír, hogy a Lidl a SZIN-en is figyel a fenntarthatóságra: a megmaradt élelmiszereket nem dobják ki, hanem karitatív partnereknek ajánlják fel.

Vencel fesztiválozása végül úgy alakult, hogy nemcsak, hogy túlélte a nehezen induló napot, de a komfortra és a pénztárcabarát megoldásokra is rátalált a Lidlnél.

A cikk a Lidl támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET: