BALATON
A Rovatból

Így nyaltunk a Balatonon a 80-as években

A tervgazdaság majdnem kivégezte a fagyisokat, de érkezett az új megváltó, a jégkrém. Helló Leo!
Forrás: Tó-retró blog, Címkép: Fortepan/Umann Kornél - szmo.hu
2018. június 18.


Link másolása

A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján... Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

A fagylalt mindig is kiemelt volt a teljes átkos rendszerben, így 1949-től hatóságilag szabályozott áron lehetett csak árusítani. Ami áldásnak tűnt a hűsölni vágyó rétegek számára, ám a rendelkezés könnyedén szemet hunyt az olyan jelentéktelen dolgok felett, mint a piaci folyamatok. A fagyi ára több, mint 30 éven keresztül változatlan maradt, nem úgy az előállításához szükséges alapanyagok és a munkaerő ára, így különböző trükkök váltak szükségessé ahhoz, hogy egy darabig még fagyinak tűnő kásákat lehessen a tölcsérbe tölteni (már ha volt tölcsér, mert bizony volt olyan balatoni fagyizó, mely egy éven keresztül nem jutott hozzá 1978-ban).

Két út állt a vendéglátóipari vállalatok előtt, a minőség lerontása és a kínálat szűkítése. Előbbi eleinte a tej elhagyásában öltött testet, majd később már olyan szintű vizezés zajlott, hogy a végeredmény inkább emlékeztett jégkására, semmint fagylaltra. A kínálat szűkítése azért minősült spórolásnak, mert akkorra elterjedté váltak a fagylaltporok, melyeket olcsón be lehetett szerezni, így a főzött változatok lassan kikoptak a fagyilapokról. A maszek fagyizók helyzete valamelyest könnyeb volt akkoriban, mert kevesebb szabálynak kellett megfelelniük, és így például használhattak tojáshabot is. Ez – az állami cégeknél tiltott – összetevő két ok miatt is áldásosnak bizonyult. Egyrészt finomabbá tette a végeredményt, másrészt könnyebbé vált tőle a massza, így a kanálba ugyanakkora térfogatú, de jóval könnyebb gombócok kerültek. Nem csoda, hogy a magánzóknak jól is ment az üzlet és a cukrászdai 1300 Ft helyett, akár 6000-et tudtak fizetni az alkalmazottjaiknak.

Az állam nem nézhette tétlenül a szocializmus építésében megfáradt emberek nélkülözését, így először külföldről importáltak jégkrémeket, majd szorgalmazni kezdték az itthoni gyártást is. Az ismeretlen technológia meghonosítása azonban olyan rizikósnak tűnt, hogy eleinte a termelőszövetkezetek nem is nagyon kapkodtak az ötlet után. Végül két vállat kötélnek állt, és 1974-ben megindult a pálcikás jégrémek hazai gyártása. Az első fecske a körmendi „Lacta” Tápszergyár volt, ahol óránként 10 ezer pálcikás teljesítményű, holland gépsorral kezdték ontani a ROLL jégkrémeket. Az EGIS gyógyszergyár elődje az EGYT (Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyár) leányaként üzemelő körmendi üzemben a tápszergyártásnál visszamaradt tejszármazékokból gyártották a finomságot.

Egy évvel később a Sasad Mgtsz. keretein belül működő Budatej is belépett a piacra, amikor elkészült új, törökbálinti tejüzemük. Ők sokáig a tejfeldolgozásban jeleskedtek, ám Magyarországon már akkor is igen alacsony volt az egy főre jutó vajfogyasztás, ráadásul ezt exportálni is igen körülményes. Ekkor született az ötlet, hogy erőiket a jégkrémgyártásra összpontosítsák, mi pedig hamarosan megismertük a szlogent: Helló Leo!

"VIT 1978", Forrás: Fortepan/Urbán Tamás

A két konkurens közül végül a Leo lett a sikeresebb, ami elsősorban az üzleti modelljüknek volt köszönhető. A Budatejnél csúcsra járatták a szintén Hollandiából vásárolt gépeket, és 1980-ra már évi 60 millió pálcás termelést bonyolítottak, ami a poharas jégkrémekkel együtt évi 1800 tonna Leot jelentett. Persze mindez semmit sem ért volna, ha nem szervezik meg alaposan az értékesítési láncot is. Az új üzem megnyitásakor a Budatej mindössze 5 hűtőkamionnal rendelkezett és ezt a számot tornázták fel 1980-ra 32 darabra. Emellett 14 millió forintos költséggel vásároltak 700 hűtőpultot, amit ingyen a boltok rendelkezésére bocsátottak (ez ma is bevett szokás a jégkrémmárkák esetében). Ráadásul a Budatej a termékfejlesztésre is nagyobb hangsúlyt fektetett, és a kezdeti két ízhez (vanília, csokoládé) csakhamar olyan újdonságok csatlakoztak, mint a narancsos, diós, banános és rumos Leo.

Az állami propaganda pedig mindent elkövetett, hogy az emberekkel megismertesse a jégkrémek előnyeit. A fagyival ellentétben ezek a termékek fagyasztás mellett hónapokig fogyaszthatóak maradtak, rendelkeztek a tej minden áldásos élettani hatásával és mivel nem vizezték őket, így jégkristályok sem alakultak ki bennük. A Leo több hónap fagyasztás után is jégkrémre emlékeztetett és nem jégkására, ráadásul – az akkori vélekedés szerint –nem is fájdult meg tőle a gyermekek torka. A dolgozó emberek pedig jól fogadták az új csodát, és az sem tántorította el őket a vásárlástól, hogy egy pálcikás jégkrém akár három gombóc fagyi árába is belekerült. Ha éppen lehetett kapni őket a boltban, akkor bizony telerakták fele a hűtőszekrény fagyasztóját.

Ha a múlt században imádtál a Balatonnál nyaralni, neked írták a Tó-retró blogot. Ha pedig szeretnéd megtudni, hogy nyaraltak a szüleid, akkor is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BALATON
A Rovatból
Videó: különleges csodavilággá vált a jégbe fagyott Balaton-part
A következő napok időjárása miatt jó eséllyel vékony jégréteg is kialakul majd a tavon, ám az érkező szél összetörheti a jégtakarót.

Link másolása

Sokakat vonzott a vízpartra a cudar hidegben jegesedő Balaton és partja. A szél és a mínusz fokok megtették hatásukat. A partmenti padok, lépcsők, kerítések, oszlopok hatalmas jégcsapokat növesztettek, de még a fűszálakat is jégsapka fedi.

Az RTL Híradó képes beszámolója:

Egyik kollégánk, a Mátra szerelmese, hivatásos túravezető is ellátogatott a magyar tengerhez, hogy megörökítse a látványt:

Az Időkép pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy hamarosan befagy a tó széle, de ez a jég még nem alkalmas sportolásra. Mint írják:

A fagyos, viharos északnyugati szél igazi jeges műalkotásokat varázsolt a Balaton déli partjára. Hamarosan azonban nemcsak a partokon, hanem a parthoz közeli vízfelszínen is megjelenhet a jég. A szél legyengül, és az előttünk álló éjszakákon -8, -6 fokos fagyok lehetnek a tó környékén. Ez pedig már elég lehet ahhoz, hogy a partok közelében, különösen a védettebb kikötőkben, öblökben vékony jégréteg alakuljon ki a Balatonon.

A jég kialakulására tehát nagy az esély, de összefüggő jégtakaróban nem sokáig reménykedhetünk. Pénteken ugyanis egy újabb hidegfront miatt támad fel az északnyugati szél, ami várhatóan összefogja törni az addigra kialakult a vékony jégtakarót.

További fotók ITT láthatók.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BALATON
Balatonon AZ ÉV HOTELE: egy keszthelyi szálloda kapta a legtöbb szavazatot!
A népszerű televíziós szállodaverseny, AZ ÉV HOTELE 2023-as, sorrendben hatodik évadja a múlt vasárnap képernyőre kerülő adással végéhez ért. Mutatjuk ki lett a nyertes!

Link másolása

AZ ÉV HOTELE 2023-as, sorrendben hatodik évadjának utolsó adását múlt vasárnap láthatták a tévénézők. Ebben a várva várt adásban a produkció háziasszonya Garay Annamária a budapesti Hotel Prestige-ben kihirdette az idei közönségszavazás végeredményét. Kiderült hát, hogy idén végül melyik szállodába került AZ ÉV HOTELE fantasztikus díja!

(balról-jobbra) Serfőző Zsolt, AZ ÉV HOTELE producere, tulajdonos, Interakció Produkció Kft.; Márkus Sándor szállodaigazgató, Hotel Aurum****; Bihari Dávid szállodaigazgató, Sirius Hotel****; Garay Annamária AZ ÉV HOTELE háziasszonya; Hajdu Miklós értékesítési-, marketing- és PR-igazgató, Continental Group

AZ ÉV HOTELE legutóbbi, 28 különböző szálláshelyet mutatott be 14 adásban. Ezek után összesen több, mint 105.000 szavazatot adtak le a nézők a számukra legjobban tetsző szálláshelyekre. Az öt nagy turisztikai régióból (Balaton, Észak-Kelet Magyarország, Alföld, Észak-Dunántúl és Dél-Dunántúl) a hónap végi szavazások alapján az első és második helyezettek kerülhettek a döntőbe. A legjobbakra január első felében két héten át lehetett újra szavazni, így kizárólag a nézők dönthettek arról, hogy AZ ÉV HOTELE cím és az azzal járó különlegesen szép díj– a verseny történetében először a balatoni régióba kerüljön.

Az első helyen egy keszthelyi hotel végzett

20,2%-át szerezte meg a döntőben leadott szavazatoknak egy Balaton-parton felépült vadonatúj szálloda! A Sirius Hotel****superior győzelme mindenképp kiemelkedő eredmény, hiszen csak 2023 tavaszán avatták fel. A műsorban látottak biztosan meggyőzték a nézőket, mivel ez a Balaton-parti hotel kapta a legtöbb szavazatot a régiós szavazás során és a döntőben is. A díjat a szálloda tősgyökeres balatoni igazgatója, Bihari Dávid vette át. A fiatal igazgató az egész életét a magyar tenger partján töltötte és egészen meghatódott, amikor megtudta Annamáriától, hogy idén övék lett a díj!

Bihari Dávid szállodaigazgató, Sirius Hotel****superior

Bővebb információ a szállodáról hivatalos honlapjukon, ide kattintva!

Egy hajdúszoboszlói hotel hajszálnyival lemaradva lett második helyezett

Egy 2008-ban átadott, az utazók körében tehát már jól ismert és sok hűséges törzsvendéggel rendelkező hajdúszoboszlói szálloda csak kicsivel kapott kevesebb szavazatott, mint a keszthelyi győztes. A négycsillagos Hotel Aurum kevesebb, mint fél százalékkal lemaradva lett végül második. Ők a voksok 19,9%-át szerezték meg. Az ezt elismerő oklevelet a szálloda igazgatója, Márkus Sándor vette át az műsorban, aki elmondta, hogy nagyon boldog amiatt, hogy szállodája az újoncok között is kiemelkedően jól szerepelt.

képaláírás: Márkus Sándor szállodaigazgató, Hotel Aurum****, Hajdúszoboszló

Bővebb információ a szállodáról hivatalos honlapjukon, ide kattintva!

Vadonatúj luxushotel is bekerült a legjobbak közé – szintén a Balatonról

A győztes keszthelyi hotel mellett egy másik balatoni újonc, egy balatonfüredi szálloda is a legjobb háromban végzett! Ez a hotel szintén 2023-ban lett átadva és gyorsan népszerű lett, hiszem máris a harmadik helyezést érte el a döntős szavazáson. A Balaton első ötcsillagos superior besorolású szállodája, a Hotel Vinifera Wine & Spa a döntőben leadott voksok 17,4%-át szerezte meg. A műsorban Hajdu Miklós, a szállodát üzemeltető Continental Group értékesítési-, marketing- és PR igazgatója mondott köszönetet a nézők és eddigi vendégeik támogatásáért.

Hajdu Miklós értékesítési-, marketing- és PR-igazgató, Continental Group

Bővebb információ a szállodáról hivatalos honlapjukon, ide kattintva!

Ha lemaradt volna AZ ÉV HOTELE eredményhirdetéséről, akkor azt bármikor, akár most is visszanézheti az RTL+-on.

AZ ÉV HOTELE háziasszonya a díjátadó adás végén egy örömhírt is közölt a nézőkkel: a szállodaverseny és a hozzá kapcsolódó televízióműsor 2024-ben is elindul!

Idén újabb szállodákat ismerhetnek majd meg a nézők, melyeket ezúttal is hírességek és kísérőik fognak tesztelni.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szálláshelyeket. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi szálláshelyre, hogy kipróbálják azokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
Egy keszthelyi szálloda lett a Balaton legjobb hotele
AZ ÉV HOTELE Közönségszavazásban a balatoni régióban győztest hirdettek. Az Interakció Produkció által szervezett televíziós hotelverseny idei első régiójából két szálloda jutott a döntőbe.

Link másolása

AZ ÉV HOTELE verseny 6. évadában Magyarország 5 kiemelten fontos turisztikai régiójának 28 szálláshelye száll harcba a végső győzelemért. Az idei verseny augusztusban a Balaton bemutatásával startolt el, ahonnan 4 szálláshely szállt harcba a régió legjobb címéért. A nézők döntése alapján a térség idei legjobb szállodája a keszthelyi Sirius Hotel****superior lett, amely a szavazatok 38%-át kapta.

A régió első helyéért járó díjat a verseny és a műsor producere, Serfőző Zsolt adta át a győztes szálloda igazgatójának Bihari Dávidnak.

A voksok 32%-át begyűjtve a régió második helyezettje a Hotel Vinifera Wine & Spa*****superior lett. Ezzel az eredménnyel ez a balatonfüredi szálloda is bejutott a döntőbe.

AZ ÉV HOTELE 2023 eddigi döntősei:

Sirius Hotel****superior (Balaton régió)

Hotel Vinifera Wine & Spa*****superior (Balaton régió)

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE!

Az RTL műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb szálláshelyét, majd az AZ ÉV HOTELE végső győztesét. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE-ben. A szavazatokat a műsor facebook oldalán lehet leadni.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szálláshelyeket. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi szálláshelyre, hogy kipróbálják azokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


BALATON
A Rovatból
Fotók: egybefüggő jégtükör alakult ki a Balaton északi partján – de csak gyönyörködni szabad benne
A déli oldalon jégcsapok nőttek a part mentén. A jég azonban nem alkalmas sportolásra.

Link másolása

Újabb hideg, fagyos éjszakán vagyunk túl, ennek köszönhetően tovább hízott a jégtakaró a Balatonon, az északi parton sokfelé egybefüggő tükörjég borítja a tavat – írja az Időkép.

A jég ugyanakkor egyelőre csak a vízimadarakat bírja el, semmiképpen ne merészkedjünk rá – figyelmeztet a portál.

A következő éjszakák továbbra is fagyosak lesznek, napközben hétvégén azonban pár fokkal enyhül az idő, így sportolásra alkalmas jégtakaró kialakulásának meglehetősen kicsi az esélye.

A déli oldalon jégcsapok nőttek a part mentén

Link másolása
KÖVESS MINKET: