Így készül a rózsalekvár, aminek az illatánál csak az íze finomabb
Szeretek virágokat felhasználni. Cukrozott ibolya, árvácska, orgona receptek vannak már a blogon. A bodzavirág felhasználása is ebbe a kategóriába tartozik, de lekvárt még nem készítettem virágból, pedig olyan egyszerű.
2+4 dkg rózsaszirom (vegyszermentes)
30 dkg kristálycukor
fél citrom leve
3 dl víz és 2 teáskanál 3:1 Dzsemfix
Elkészítés
Akkor jók a szirmok, amikor már elnyíltak, de még nem fonnyadtak, és könnyű lehúzni őket a szárról. Konyhakész akkor lesz, ha minden sziromról eltávolítjuk a fehér részt, mert az valószínűleg keserű. Én ollóval vagdostam le.
A Palóc Provence oldalán találtam a receptet. Ő rózsacukor készítéssel indítja. Késes aprítóban zúzza össze a szirmokat és a cukrot. 4 dkg-t a 6-ból. Nekem nincs aprítóm, azért botmixert használtam. Kicsit pépes lett, de szépen kihozta a színét. Utána a vizet felforraljuk, beletesszük a rózsacukrot, a szirmokat, a citromlét, és kevergetve 10 percig főzzük. Egy kis cukorral elkeverjük a dzsemfixet, és azt is hozzáadjuk. Azzal is főzzük 5 percig, majd üvegekbe töltjük, és fejjel lefelé állítjuk 10 percre.
Pont tele lett ez a két üveg, alig maradt kóstolásra, de még biztos, hogy többször fogok idén készíteni, mert nagyon különleges és finom. Kalácsra, palacsintára, kekszre, vagy csak úgy.