News here
hirdetés

SZTÁRVILÁG

Ez történik, ha Erzsébet királynő meghal – részletes forgatókönyvet dolgoztak ki

A „London Bridge hadművelet” néven ismert tervet a hírek szerint még az 1960-as években dolgozták ki, nemrég pedig kiszivárogtak a részletek. Ezekből kiderült, mi lesz a forgatókönyv a királynő halálának bejelentésétől a temetésig.

Link másolása

hirdetés

Múlt héten ünnepelte 96. születésnapját Erzsébet királynő, aki korához képest még mindig jó egészségnek örvend (bár az utóbbi időben többször gyengélkedett, ráadásul a koronavírust is elkapta) uralkodói tennivalóit is el tudja látni, és egyelőre esze ágában sincs lemondani a trónról. Az Egyesült Királyság azonban már természetesen felkészült arra is, hogy mi fog történni, ha a királynő meghal. Egy elég részletes tervet dolgoztak ki erre az esetre még az 1960-as években, amelyről már régóta pletykáltak, ám tavaly szeptemberben a Politico birtokába került a szigorúan titkos terv egy feljegyzés formájában. A Buckingham-palotát nagyon feldühítette a dolog, utasította a brit kabinetirodát, hogy nyomozza ki, ki volt a szivárogtató.

Most a Daily Mail bemutatta a "London Bridge hadművelet" eddig ismert részleteit, amely ismerteti, mi fog történni, amikor a világ leghosszabb ideig trónon lévő uralkodónő meghal.

A politikai vezetők értesítése

Először a miniszterelnököt értesítik hivatalosan arról, hogy a királynő elhunyt. A terv kidolgozása óta azt rebesgetik, hogy a "London Bridge leomlott" kódot fogják alkalmazni ekkor. Ezután jön a többi politikai vezető, először a kabinet, a kabinetvezető, majd a Titkos tanács. A forgatókönyv meghatározza a telefonhívás szövegét is, amitől nem lehet eltérni, ez így hangzik: "Most értesültünk Őfelsége, a királynő haláláról. Diszkréció szükséges". Ezután véget is ér a hívás.

A nyilvánosság értesítése

Csak a politikai vezetők és a köztisztviselők informálása után jelentik be a nyilvánosságnak a királynő halálát. A bejelentés minden bizonnyal a PA Medián, az Egyesült Királyság és Írország nemzeti hírügynökségén és a főbb televíziós csatornákon keresztül történik majd meg. Ekkor már azt is közölhetik az uralkodó temetésének részleteit, amelyre valószínűleg 10 nappal a halála után fog sor kerülni.

hirdetés

A zászlók félárbócra engedése

A minisztereknek és a köztisztviselőknek egy emailt is küldenek arról, hogy azonnal félárbócra kell engedni az összes állami és kormányzati épület zászlóit.

Minden internetes platform feketébe borul

A királyi család hivatalos honlapja teljesen fekete lesz, a nyitólapon pedig egy rövid bejelentésben tudatják a királynő halálát. A kormányzati weboldalakat is speciális, előre megtervezett bannerekkel feketére változtatják. A hivatalos Twitter-, Facebook- és Instagram-oldalak is feketébe borulnak, és addig nem is lehet posztolni, amíg a miniszterelnök nyilvános beszédet nem mond a királynő halála kapcsán.

A miniszterelnök beszédet mond

A kormányfő élő tévéadásban beszél majd a Downing Street előtt, amely során tiszteleg az elhunyt királynő előtt. Ezután találkozik az új uralkodóval, aki Károly herceg lesz. Károly este hatkor beszél a nemzethez, hogy a beszédét az esti híradókban mutathassák be.

Megemlékezés a Szent Pál-székesegyházban

A miniszterelnök és a kabinet legrangosabb miniszterei egy olyan előre megtervezett megemlékezésen vesznek részt a Szent Pál-székesegyházban, amelynek a terv szerint spontánnak kell tűnnie.

Az új uralkodó kikiáltása

A királynő halálának másnapján délelőtt 10 órára hívják össze a St. James Palotában az Accession Council nevű tanácsot, amely kikiáltja Károly herceget az új uralkodónak. Az eseményen a férfiaknak nappali viseletre szánt öltönyben, fekete vagy sötét nyakkendőben kell megjelenniük, érmet vagy kitüntetést nem viselhetnek magukon. Egy tisztviselő felolvassa a kiáltványt, miszerint Nagy-Britanniának új uralkodója van, ezt filmre is veszik. Ezzel egyidejűleg ugyanezt az üzenetet felolvassák a Royal Exchange épületében.

Délben a parlament alsóházában a miniszterelnök vezetésével tisztelegnek a képviselők a királynő előtt. Délután fél 4-kor a kormányfő és a kabinet a Buckingham-palotába megy, ahol találkoznak Károly királlyal. A találkozón a házastársak nem vehetnek részt.

A királynő holttestét a Buckingham-palotában helyezik el

Bárhol is érte a halál a királynőt, a halálát követő második napon a Buckingham-palotába viszik. A koporsóját a trónteremben helyezik el, ahol egy oltárt is állítanak a királyi zászlóval. A koporsót négy fegyveres őr őrzi.

Különböző forgatókönyveket dolgoztak ki attól függően, hogy a királynő hol tartózkodott a halálakor. Ha a norfolki Sandringham-kastélyban hunyt el, akkor a királyi vonaton szállítják Londonba a holttestét. A vonat a St Pancras pályaudvarra fog érkezni, ahol Károly herceg, a miniszterelnök és a miniszterek is jelen lesznek.

Ha az uralkodó a skóciai Balmoralban volt, amikor meghalt, az Unicorn hadművelet lép életbe. Alapesetben vonattal viszik Londonba a koporsót Aberdeenshire-ből, de ha ez valamiért nem lehetséges, akkor az aberdeeni repülőtérről repülővel oldják meg. A gép valószínűleg a Heathrow repülőtérre vagy a RAF Northolt légierő-bázisra érkezik meg.

A királynő a windsori kastélyban tölti a legtöbb idejét, a koronavírus-járvány óta "buborékban" él ott. Ha ott hal meg, holttestét autóval szállítják a fővárosba.

Károly király körútra indul

Három nappal a királynő halála után fia, Károly körútra indul az Egyesült Királyságban. Először a Parlamentbe megy, ahol a képviselők részvétüket nyilvánítják neki. A következő állomás Edinburgh, ahol előbb a skót parlamentnél tesz látogatást, majd a St. Giles katedrálisban tart megemlékezést. Másnap Észak-Írországba, a Hillsborough-kastélyba utazik, ahol a parlament tagjai részvétnyilvánítást tesznek. Ezután pedig egy istentiszteleten vesz részt a belfasti Szent Anna-katedrálisban.

A körút utolsó állomása Wales, ahol a parlament meglátogatása után a cardiffi Llandaff katedrálisban tartandó megemlékezésre megy.

A királynő koporsójának menete

Eközben Londonban megtartják az Oroszlán hadműveletet, vagyis a királynő koporsós felvonulásának első próbáját. Ennek során a Buckingham-palotától a Westminster-palotáig viszik a koporsót. Másnap már élesben történik meg mindez nagyszabású katonai felvonulás keretében. Ilyen ceremóniát tartottak 2002-ben az anyakirályné tiszteletére is. A felvonuláson 1600-an vettek részt, 800 méter hosszú volt a menet, és körülbelül egymillió ember nézte végig, ahogy a koporsót átvitték a Westminster-palotába. Amint a koporsó megérkezik oda, megemlékezést tartanak a királynő tiszteletére.

A következő három napban a feldíszített, emelvényre tett koporsóhoz járulnak a gyászolók. Először a VIP-személyek róhatják le kegyeletüket meghatározott idő alatt. A nagyközönséget csak naponta nagyjából órára engedik be a terembe.

Széleskörű előkészületek a temetés előtt

A királyi háztartásban és a londoni kormányzatnál is komoly szervezés folyik a királynő temetése előtti napokban. Felkészülnek a magas rangú tisztviselők, VIP-személyek és méltóságok fogadására, a rengeteg turista érkezésére, ehhez igazítják a közlekedést és a rendőrségi munkát is. Ilyenkor a rendőrök nem mehetnek szabadságra, hogy legyen elég ember a különböző események biztosítására.

A királynő temetésének napja

Várhatóan tíz nappal a halála után fogják eltemetni a királynőt. Ezt a napot nemzeti gyásznappá nyilvánítják, de hivatalosan nem lesz munkaszüneti nap. Ha hétköznapra fog esni, a munkáltatókra bízzák, hogy az alkalmazottaknak szabadnapot adnak-e, ez nem lesz előírás.

Őfelsége temetési szertartását a westminsteri apátságban tartják, amely délben zárul két perces néma csenddel. Ezt követően a koporsót a windsori kastély Szent György-kápolnájába viszik, ahol a a VI. György király emlékkápolnában fogják végső nyugalomra helyezni Erzsébetet szeretett férje, Fülöp herceg mellé.

Károly királlyá koronázása

Az nem derül ki a tervből, hogy mikor tartanák meg Károly herceg koronázását. Erzsébetet 16 hónappal VI. György halála után koronázták meg. Voltak találgatások arról, hogy Károly esetleg VII. György király néven uralkodhat majd a középső nevét használva nagyapja előtti tisztelgésképpen, a Clarence-ház viszont nemrég azt közölte, hogy nem született még döntés ez ügyben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZTÁRVILÁG
Beszóltak Berki Mazsinak: „Ha kinyaraltad magad, szedd már le Krisztián sírjáról az elszáradt cuccokat”
Fotóval üzenték meg az influenszernek, hogy Berki Krisztián sírja elhanyagoltnak tűnik.

Link másolása

hirdetés

Berki Krisztián váratlan halála után özvegye, Berki Renáta, becenevén Mazsi utazással próbálta feldolgozni a gyászt. Néhai férjével közös kislányával, Emmával először Balira utazott, de a Balatonon is pihentek már együtt. Sokaknak már akkor szemet szúrt, hogy az influenszer nyaralni megy azután, hogy elveszítette a férjét. Most pedig azzal vádolták meg, hogy az utazgatások közepette elhanyagolja Berki Krisztián sírját - szúrta ki a Blikk.

Egy férfi Mazsi Facebook-oldalára küldött egy képet a sírhelyről, amin néhány elszáradt virág látható a vázákban. A fotót ide kattintva nézheted meg.

"Szia Mazsi! Azért majd, ha kinyaraltad magad, szedd már le Krisztián sírjáról az elszáradt cuccokat. Nagyon gáz volt ahogy ma kinézett. Ölellek!"

- üzente az özvegynek.

A fotó láttán többen is kiakadtak. Valaki azt írta, Mazsinak a "nyaralások közepette nincs ideje kimenni a temetőbe", míg más azt vágta hozzá, hogy szégyellheti magát. Néhányan azonban megvédték az influenszert. Van, aki szerint nem tragédia, ha ilyen melegben Mazs nem visz élő virágot a sírhoz, míg más arra mutatott rá, hogy vannak emberek, akik lelkileg képtelenek kimenni a temetőbe a szeretteikhez.

Berki Mazsi a héten újabb interjút adott, amelyben például a Berki Krisztiánnal való szerelméről és a gyászról is beszélt.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZTÁRVILÁG
„Kingával kivéreztettük egymást lelkileg” – mondta L.L. Junior a szakításáról
Hiába próbálták meg rendbe hozni a kapcsolatukat, mindketten úgy érezték, itt a vége.

Link másolása

hirdetés

Hiába próbálták megmenteni a kapcsolatukat, nem vált be a párterápia sem, így különválnak L.L. Junior és Körtvélyessy Kinga útjai - erről beszélt a zenész a Borsnak adott interjújában.

Junior életében több viharos szerelem is volt már. Hopp Csillával két közösen vállalt gyermek után, 2016-ban váltak el útjaik, ezután Kingával sokáig harmonikus kapcsolatban éltek, egy kislányuk is született.

„Brutálisan hangzik, de Kingával mi egymást lelkileg kivéreztettük, és mielőtt mindketten jobban sérültünk volna, egymást tisztelve és a gyerekek érdekeit szem előtt tartva, elengedtük a dolgot. Úgy véltük: jobb így, mint balhésan, veszekedve élni”

- mondta a zenész a lapnak a szakításról.

L.L. Junior azt is elárulta: gyűlöli, ha „harag van a levegőben”, és Kingával mindketten úgy érezték, hogy itt a vége, képtelenek állandó konfliktusban élni.

Így legalább békesség van, de azért a zenész azt is bevallotta:

hirdetés
hiányzik neki az otthon melege, a családi fészek.

„Mert nekem az otthon az nem csak a lakás, hanem a család, a gyerekek. Egy búvóhely, ahová elmenekülhet az ember a problémái, az élet nehézségei elől, ahol önmaga lehet” - mondta.

Junior azt is elárulta, hogy a nagyobbik fia, Lacika sokat van vele, de édesanyjával, Csillával is nagyon jó a kapcsolatuk, a kislánya, Lilike pedig a szíve csücske.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZTÁRVILÁG
A Rovatból
hirdetés
Singh Viki a szépségideálról: „El kéne takarnom magam, és szégyellnem kellene azt, hogy van igazi mellem, meg igazi fenekem”
Az M-es, vagy az L-es ruhaméret nem plus size, hanem átlagos, teljesen normális női test - hangsúlyozza videójában az énekesnő.

Link másolása

hirdetés

Singh Viki már többször beszélt arról közösségi oldalain, hogy régen elégedetlen volt a testével, mert utálta, hogy széles a csípője, de ma már elfogadta önmagát, és erre biztat minden más nőt is. Most ismét felhívta a figyelmet arra, hogy nem csak a vékony, XS és S ruhaméretű nők lehetnek szépek, hanem a teltebb hölgyek is.

A TikTok-oldalán tett közzé egy videót, miután egy követője azt írta neki, hogy az énekesnő miatt nem érzi "cikinek" és vállalja fel az alakját. Singh Viki megköszönte a dicséretet, de szerinte félelmetes és döbbenetes, hogy ő az M-es méretével erőt ad ahhoz, hogy felvállalja magát.

"Érzem, hogy mi a tendencia most így 2022-ben. Hogy aki nem XS-es és S-es, az bújjon el. Tehát egy átlagos, M-es nőnek, mint amilyen én vagyok, el kéne takarnom magam, és szégyellnem kéne azt, hogy van igazi mellem, meg igazi fenekem, meg combjaim. Ezeket el kéne takarnom, mert nem csont és bőr vagyok"

- mondta.

Hozzátette: örül annak, hogy inspirálni tud másokat az önelfogadásra, de félelmetesnek tartja, hogy erre szükség van.

"Nekem is volt egy olyan időszakom, amikor csontig soványítottam magam különböző diétákkal és nemevésekkel, hogy olyan legyek, mint a Victoria's Secret-modellek. De aztán szerencsére hamar rájöttem, hogy ez egyébként sehol máshol a világon már nem feltétlenül irányadó dolog. Hiszen nézzétek meg, hogy most Amerikában kik a szépségideálok: Beyoncé, Kim Kardashian, JLo... egyik sem 20 kilós. (...)

hirdetés
Tessék felfogni azt, hogy az M-es, vagy az L-es nem egy átlagon felüli, nem egy kirívó dolog, nem plus size. Az átlagos, teljesen normális női test. Úgyhogy ne tessék elbújni M-es, L-es lányok, de XL-esek és XXL-esek se, szépen vagytok!"

- üzente az énekesnő videójában.

@singhvikiofficial Válasz @sz_kld ♬ Sad piano ballad (moist / BGM)(936730) - TrickSTAR MUSIC


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZTÁRVILÁG
Meghalt Olivia-Newton John
A Grease című musical sztárja 73 éves volt, hosszú ideje küzdött a mellrákkal.

Link másolása

hirdetés

A négyszeres Grammy-díjas angol–ausztrál énekesnő és színésznő hétfő reggel halt meg. Először 1992-ben diagnosztizáltak mellrákot nála, de később tünetmentessé vált. Betegsége 2013-ban újult ki, ekkor ismét legyőzte. 2017-ben azonban harmadszor is rákot diagnosztizáltak nála, ami a gerincére is átterjedt.

"Olivia több mint 30 éve a győzelmek és a remény szimbóluma, aki megosztotta velünk a mellrákkal kapcsolatos útját” – írta Facebook-odalán férje, John Easterling. Hozzátettem felesége békésen halt meg dél-kaliforniai otthonában, családja és barátai körében.

Walesi és német származású, brit születésű, Ausztráliában nevelkedett, az Egyesült Államokban élt Önmagát ausztrálnak vallotta.

Olivia-Newton John leghíresebb szerepe a Grease című musicalben volt, ahol John Travolta párját alakította.

Bár közel harmincévesen csak hosszú hezitálás után vállalta el a szerepet, mondván, nem alakíthat ennyi idősen egy középiskolás lányt, John Travolta végül rábeszélte. Sandy szerepe világhírűvé tette.

Filmes és zenei karrierje még a hatvanas évek közepén kezdődött. 1974-ben ő indult az az Egyesült Királyság színeiben az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ezután Kaliforniába költözött, ahol country-lemezeket adott ki. A Grease sikere után nyitott a pop felé.

hirdetés

Lemezeladásai és a slágerlistán töltött idő alapján ő volt a hetvenes évek legsikeresebb angol nyelvű énekesnője. Legnagyobb slágere a Physical volt. 1981-ben a dal tíz hétig vezette az amerikai slágerlistát. A TMZ szerint ezzel minden rekordot megdöntött a 80-as években.

Olivia-Newton John környezetvédelmi és állatjogi aktivistaként is ismert volt, valamint a rák elleni küzdelem egyik meghatározó arca lett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: