7 ötletes finomság, ami leválthatja a szendvicset
Unjátok a banánt? Vagy jelen esetben a szendvicseket? Mindig van más megoldás! Az alábbi ötletekkel nem a lisztet szeretnénk elkerülni, hanem amennyire lehetséges, a „hagyományos” szendvicseket, mint kenyér/kifli/zsömle, vaj, szalámi. A recepteket kipróbáltuk, bátran merjük ajánlani bárkinek. Viszont egy dolog fontos: némelyikhez nem elég reggel hozzá fogni, ezért érdemes előző este összekészíteni őket.
1. Palacsinta
A „magyar” palacsintának rengeteg variációja létezik: nutellás, kakaós, ízes – vagy más néven lekváros, túrós, meggyes-mákos, de vannak nagyon finom sós palacsinták is, mint a hortobágyi, és még hosszasan lehetne sorolni. Gyakorlatilag csak az ember kreativitása szab határt annak, mi kerül a palacsintába. Jöjjön most egy olyan változat, ahol a tölteléket citrommal bolondítjuk meg.
Képeink illusztrációk!
Hozzávalók
• 2 dl víz
• 2 dl tej + 2,5 dl tej
• 40 dkg liszt
• csipet só
• 2 tojás
• 1 csomag vaníliás pudingpor
• 10 dkg cukor
• 15 dkg margarin
• 1 citrom
Elkészítés
1. Összekeverem a 2 dl tejet, 40 dkg lisztet, 2 dl vizet, 2 tojást egy csipet sóval. Ez lesz a palacsinta tésztája. Fél órát állni hagyjuk, majd kis korongokat sütünk ki belőle. Ha van, akkor lehet használni direkt erre a célra kitalált palacsintasütő formákat is.
2. A citrom krém: a 2,5 dl tejet felforraljuk, majd a csomag vaníliás pudingport belekeverjük, amit előzőleg simára keverek egy kis tejben. Közben 10 dkg cukrot a 15 dkg margarinnal habosra keverem. Ebbe belekeverem a fél citrom levét és reszelt héját. Miután ezt mind összekevertük, hozzáöntjük a kész vanília pudingot.
3. Összeállítás: A palacsinta korongra rátöltjük a citrom krémet, majd egy másik korongot ráborítunk, így úgy fog kinézni, mintha kis szendvics lenne.
2. Zöldséges muffin
Nagyon finom, gyors és olcsó megoldás muffint vinni a munkahelyre, iskolába, akárhová. Változatos is, legalább annyi féle recept létezik muffinhoz, mint palacsintához. Van, aki külön muffin sütőben készíti, van, aki muffin formában süti meg. Az „édes” palacsinta recept után itt egy sós muffint emelnék ki a sok közül. A receptet Nócinak köszönjük. Kipróbáltuk és nagyon finom!
Hozzávalók
• 10 dkg sütőmargarin
• 10 dkg liszt
• 1 tojás
• 5 dkg reszelt cukkini és sárgarépa
• 5 dkg sajt
• 1/2 csomag sütőpor
• só
• csipet cukor
Elkészítés
A lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a megolvasztott margarint, a tojást, a sajtot, az apróra lereszelt cukkinit és répát.
A masszát muffinformába adagoljuk, a tetejére még sajtot reszelünk, és előmelegített sütőben 20-25 percig 170 fokon sütjük.
3. Saláta hússal
Ez az egyik legkönnyebb és leggyorsabb ötletünk. Különböző üzletekben lehet kapni előre összekevert salátamixeket, melyekhez ha ti készítitek az öntetet, még finomabb, mintha a boltit vennétek meg. (Természetesen ugyanez igaz a salátára, akár azt is össze lehet állítani otthon, csak az kicsit több idő.) Viszont mivel az üres saláta nem laktat túl sokáig, ezért érdemes vinni mellé valamit. Ezek lehetnek akár különböző rántott zöldségek, rántott, vagy akár sült hús is. A lényeg ezekben, hogy melegítés nélkül is fogyaszthatóak és ugyanolyan finomak. Most egy egyszerű, de finom és egészséges öntetet, és egy finom salátát ajánlunk nektek.
Hozzávalók
• 4 dl natúr joghurt
• só, bors
• petrezselyem
• mustár
• medvehagyma
Elkészítés
1. Az elkészítése igen egyszerű: összekeverjük az összes hozzávalót egy tálban és kicsit hagyjuk állni 20 percet a hűtőben.
2. Saláták mellé a legfinomabb, de sült húsokhoz is bátran használhatjuk.
Képeink illusztrációk!
Hozzávalók
• 2 db paradicsom
• 2 db tojás
• só, bors
• 1 kis doboz tejföl
Elkészítés
1. A tojásokat megfőzöm és a paradicsomokkal együtt cikkekre vágom.
2. Megsózom, megborsozom.
3. Egy kis doboz tejföllel nyakon öntöm, kb egy órát hűtőben állni hagyom.
4. Tejberizs
Ismét egy olyan étel, ami hidegen-melegen egyaránt finom, így egy jól záródó dobozban nyugodtan magunkkal vihetjük. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy mivel tej van benne, ne hagyjuk meg délutánra, fogyasszuk el lehetőleg délben.
Hozzávalók
• 2 dl rizs
• 6 dl tej
• 2 dl víz
• 4 ek cukor
• 1 (ízlés szerint 2) csomag vaníliás cukor
• tetszés szerinti gyümölcsök
• ízlés szerinti lekvár
Elkészítés
1. Elkészítjük a tejberizst. Ehhez a tejet a vízzel feltesszük melegedni, majd hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrokat, ha ezek feloldódtak, egyszerűen hozzáöntjük a rizst, és állandó kevergetés mellett pépes állagúra főzzük. Ha kész, fél órát állni/hűlni hagyjuk.
2. Rétegezve a tároló edényünkbe tesszük: egy kicsi tejberizs, gyümölcs, lekvár. Ez így megy addig amíg tele nem lesz.
Tipp: Ha még laktatóbb tejberizst szeretnénk, akkor csomagolhatunk mellé extraként babapiskótát, piskótát, háztartási kekszet.
5. Pelmenyi
Ez a hagyományosan orosz étel rendkívül laktató finomság. Könnyen elkészíthető, kis mértéből adódóan pedig annyit ehetünk egyszerre belőle, amennyi igazán jól esik. A rohanós hétköznapokra remek uzsonna lehet. Receptünk egy igazi orosz asszony konyhájából való.
Hozzávalók
• víz
• 2 tojás
• 30 dk liszt
• só, bors
• 1 fej vöröshagyma
• 30 dkg darált hús
Elkészítés
1. A 2 tojást (a fehérjét és a sárgáját is) összekeverjük a liszttel, egy kis sóval és annyi vízzel amennyit magába vesz. A lényeg, hogy gyúrható, de ne túl kemény tésztát kapjunk.
2. Lisztet szórunk az asztalunkra, majd kinyújtjuk rajta a tésztát. Két lap tésztát kell kapnunk, amelyek 4-4 mm vastagok.
3. Ha van pelmenyi-tálcánk, az a legjobb, akkor az első lapot arra kell kiteríteni és a mélyedésekbe benyomni kicsit a tésztát. Ha nincs, akkor egy kb. 5 cm átmérőjű pohárral kell kiszaggatni.
4. A töltelék: az eredeti orosz recept szerint fele-fele arányban marha és disznóhús van. Természetesen bármilyen húsból elkészíthető ízlés szerint. Apróra kockákra vágunk egy fej vöröshagymát, ezt összekeverjük a darált hússal, sóval, borssal fűszerezzük.
5. Egy teáskanállal beletesszük a tölteléket a Pelmenyi tálcán készített, kiterített tészta mélyedéseibe, majd a másik tésztalappal lefedjük azt. Jól összenyomjuk a széleit. Ha Pelmenyi tálcánk van, akkor megfordítjuk és kipotyogtatjuk belőle a kész kis batyukat. Ha nincs, akkor összenyomkodjuk a korong széleit egy villa segítségével.
6. Felteszünk sós vizet forrni és babérlevelet teszünk bele. (Ma már az oroszok egy húsleves kockát, borsot is tesznek bele.) A töltött batyukat beletesszük a vízbe és addig főzzük, amíg fel nem jönnek a tetejére.
6. Sonkatekercs
Ha előző este nem volt időtök a másnapi uzsonnánkkal foglalkozni, reggel sincs veszve minden! A sonkatekercseket gyakorlatilag ugyanannyi idő alatt elkészíthetitek, mintha egy szendvicset kennétek magatoknak. A köret mellé ugyan már kicsit több időt vesz igénybe, de akár nyers zöldségeket – mint például répát vagy paprikát- is csomagolhattok mellé.
Hozzávalók
• majonéz
• torma
• tejföl
• só, bors
• sonka
• saláta
Elkészítés
1. Összekeverjük a majonézt, a tormával, a tejföllel, a sóval és a borssal (ízlés szerint). A lényeg, hogy ne legyen túl folyékony.
2. Beletöltjük a kiterített sonka közepébe, majd feltekerjük. Fogpiszkálóval rögzíthetjük. Díszítésnek a tetejére egy pici majonézt és petrezselymet tegyünk.
Mellé köretként szinte bármit vihetünk: Salátát, sült krumplit, rizst, rizi-bizit, akármit.
7. Almakarikák bundában
A végére egy kis édesség. A bunda miatt szintén laktató és kicsit különlegesebb, mintha csak egy almát rágcsálnánk el tízórai gyanánt.
Hozzávalók
• 2-3 nagyobb fej savanyú, sütnivaló alma
• 50 dk liszt
• 1 dl víz
• 1 dl tej
• csipetnyi só
• csipetnyi cukor
• 1 tojás
Elkészítés
1. Elkészítjük a palacsinta tésztáját, viszont a hagyományos palacsintához képest sűrűbbre.
2. Amíg a tészta pihen meghámozzuk az almákat, majd kivágjuk az alma közepét. (Ekkor az alma még egyben van)
3. Ezután az almát karikákra vágjuk. Megforgatjuk a palacsinta tésztában, mindkét oldalát megsütjük.
4. Amíg még meleg fahéjas-cukrot szórunk rá.
Ha szívesen kipróbálnád valamelyiket, nyomj egy lájkot!