ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Van-e alapjuk a gyógyteákkal kapcsolatos tévhiteknek?

Lehet-e fém eszközökkel elkészíteni, mikróban melegíteni, szabad-e ízesíteni őket? Gyógyszerész segít kiigazodni a gyógyteákkal kapcsolatos nagyon elterjedt állítások útvesztőiben.
Tóth Barbara cikke a Gyógynövénylap oldalon Címkép: Pixabay - szmo.hu
2018. október 07.



A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály vezetőségi tagjai szerkesztik azt a portált, ahol hasznos, szakszerű és érdekes cikkeket olvashattok a gyógynövényekről. Céljuk a szakszerű gyógynövény-alkalmazás terjesztése, propagálása és az olvasók célzott tájékoztatása egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban.

Korábbi cikkeinkben többször írtunk már arról, hogy ki tekinthető a gyógynövényekkel kapcsolatban szakértőnek, kinek a tanácsait érdemes meghallgatni, megfontolni és megfogadni, illetve melyek azok a jelek, amelyek észlelésekor érdemes lehet a forrás hitelességét megkérdőjelezni. A gyógynövények hatásait és felhasználását illetően számtalan szakmailag erősen megkérdőjelezhető ajánlást találhatunk különböző internetes felületeken is. A következőkben ilyen, sokszor minden tudományos alapot nélkülöző, de roppant hihetőnek tűnő állításokat gyűjtöttünk össze, amelyek a gyógyteák elkészítésére és felhasználására vonatkoznak.

1. Különböző betegségekre ható növényeket ne keverjük össze, mert kioltják egymás hatását.

Amennyiben a növényeknek egy adott szervrendszerre kifejtett hatása ellentétes (pl. hashajtó, illetve hasmenésellenes hatású növény), akkor ne keverjük össze őket, mert valóban gyengítik egymás hatását. Ugyanakkor ez az állítás nem általánosítható. Például ha a vizelethajtó hatású aranyvesszőt összekeverjük a köptető, hánytató hatású ipekaukánával (hánytatógyökér), mindkét hatás ki fog alakulni.

Más kérdés, hogy nem érdemes teljesen más célból használt növényeket, növényi kivonatokat egyszerre alkalmazni, mivel módosíthatják egymás felhívódását és a hatás kialakulásának az ideje, valamint a hatóanyagok szervezeten belüli lebomlása is változhat más hatóanyagokkal történő egyidejű alkalmazás során.

2. Az azonos betegségre ható növények összekeverve felerősítik egymás hatását.

A különböző hatóanyagok, így a természetes eredetű hatóanyagok, vegyületek közt is kialakulhat egy egymás hatását támogató (szinergista) vagy gyengítő (antagonista) hatás. Ez azonban nemcsak a betegségektől, hanem a vegyületektől is függ. Lehetséges, hogy két vegyület bizonyos célból, bizonyos helyen hatva támogatja egymás hatását, míg más helyeken nincsenek kölcsönhatásban.

3. Azért nem szabad a teakészítéshez fém eszközöket használni, mert egyes anyagok gyógyhatását semlegesíti a fém.

A gyógyteák hatását nem semlegesítik, és a teák hatóanyagainak a bomlását sem gyorsítják fel a fémeszközök. A konyhai gyakorlatban alkalmazott fémedények biztonságosak, ezért akár gyógyteák készítésére is felhasználhatók.

4. Gyógyteát soha ne melegítsünk mikrohullámú sütőben, mert a benne lévő mikrohullámok roncsolják a hatóanyagok szerkezetét.

A kutatási eredmények alapján feltételezhető, hogy a mikrohullámokkal segített kivonás házi alkalmazása is előnyös lehet, mivel a gyógyteák megfelelő teljesítményen végzett néhány perces mikrohullámú hőkezelése a hatóanyagok károsítása nélkül fokozhatja a kivonás hatékonyságát. Érdemes megjegyezni, hogy a hideg áztatással, vagy alacsony hőmérsékleten készítendő teák (pl. medveszőlőtea, csipkebogyótea) készítése során nem ajánlott mikrohullámú sugárzást alkalmazni.

A mikrohullámoknak a kivonásra, így a teakészítésre gyakorolt hatásáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Szerencsére mikrohullámú sütőben sem melegíthető forráspontja fölé a víz, azaz a mikrós melegítés sem tesz több kárt a hatóanyagokban, mint egy egyszerű rezsó.

5. 1 óra ázás után már használhatatlan a gyógytea.

Ez egy igen nagy mértékben általánosító állítás a gyógyteák elkészítésével és felhasználásával kapcsolatban. A csipkebogyó tea C-vitamintartalma vizes közegben nagyon gyorsan bomlik, ezért érdemes a langyos vízzel készült teát az 10-15 perces áztatást követő szűrés után elfogyasztani. Ugyanakkor a húgyúti fertőtlenítő hatású medveszőlő teát fogyasztás előtt érdemes néhány órán keresztül hideg vízben áztatni a hatóanyag optimális kivonása érdekében.

6. A vizet felforralásával és lehűtésével mészmentessé tudjuk tenni, mert a mész kicsapódik belőle, lerakódik az edényre, vízforralóra.

A látszat csal. A vízből forralás hatására nem az összes kalcium- és magnéziumion csapódik ki. Ennek mennyisége attól függ, hogy mennyi hidrogén-karbonát-ion van az oldatban. A kalcium- és magnéziumionok mellett a vízben nemcsak hidrogén-karbonát-ionok lehetnek. A kalcium- és magnézium-szulfát, illetve -klorid forraláskor nem csapódik ki. Ezek a sók okozzák a vizek úgynevezett állandó keménységét.

Felmerül a kérdés, hogy kell-e mészmentes vizet alkalmazni bizonyos gyógyteák készítése során. Habár elvileg a vízben oldott kalcium- és magnéziumionok bizonyos, akár természetes eredetű vegyületekkel is komplexet vagy csapadékot képezhetnek, ennek a folyamatnak a gyakorlati jelentőségét még nem vizsgálták tudományos kutatások. A teákat tradicionálisan egyszerű csap- vagy kútvízzel készítették évezredek óta és készítik ma is, így feltételezhető, hogy kedvező hatásaikat a víz keménységétől függetlenül kifejtik.

7. A gyógyteák a lejárati idő után is megőrzik a szavatosságukat.

A lejárati időn túli fogyasztást semmilyen termék esetén nem ajánljuk.

8. A gyógyteákat nem szabad ízesíteni.

A gyógyteákat szabad ízesíteni. A fogyasztó saját igényeinek a megfelelő édesítőszert (cukor, cukoralkohol, méz stb.) választhat a tea édesítésére. Az étvágyfokozó hatású, keserűanyagokat tartalmazó teákat azonban nem érdemes édesíteni, mert ekkor keserű ízük mérséklődésével csökken a hatásuk is.

9. A gyógyteákat csak mézzel szabad édesíteni.

A méznek számos előnyös élettani hatását igazolták már, ez azonban nem jelenti azt, hogy kizárólag ezzel lehet a teát édesíteni.

Hogyan és miből készíthetünk akkor gyógyteát?

A valódi gyógynövényszakértők által írt és szerkesztett Gyógynövénytár című könyvben minden, a modern fitoterápia részét képező gyógynövény alkalmazási módját megtalálja, így az egyes gyógyteák elkészítésére vonatkozó információkat is olvashat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vencel trükkje: így lehet egész napra feltankolni a SZIN fesztiválon
Nézd meg a cikkben található TikTok videónkat, hogy mi volt Vencel megoldása a túlélésre – és igen, a Lidl-ing külön jól jött hozzá. Ha még nem vagy feketeöves fesztiválozó, érdemes megismerned Vencel trükkjeit.


Egy fesztivál reggelén a legnagyobb kihívás sokszor nem a kedvenc koncertre való bejutás, hanem az, hogy újra lendületbe kerülj. A SZIN-en a koránkelők és a későnfekvők is ugyanazzal a problémával szembesülnek:

Korgó gyomor, fáradt test és az a bizonyos „Na jó, ma hogyan fogom végigcsinálni?” - érzés.

Vencel is pontosan így indult neki a napnak, amikor történt valami – de ezt videón is megörökítette, hogy akár Ti is lemásolhassátok az ő fesztiválmentő megoldását.

NÉZD MEG A VIDEÓT ITT!

@szeretlekmagyarorszag.hu #lidlmagyarorszag #szinfesztival #magyar #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Reggeli rántottával a startvonalon

A TikTok-videóban rögtön látszik, hogy Vencel nem a színpad felé vette az irányt, hanem a Lidlnél kötött ki. És milyen jól tette!

Nem valami gyors, összecsapott harapnivalót kapott, hanem egy meleg, frissen készült rántottát, amihez a tojást a Lidl FesztMarketjében vásárolta. Ráadásul úgy készítették el neki, ahogy ő szerette volna: sok sajttal, lágyan.

Ez egy fesztiválon olyan, mintha prémium szolgáltatást kapnál. A reggeli után Vencel szemmel láthatóan visszanyerte az energiáját, és a videóban is megjegyzi, hogy így már könnyebb nekiindulni egy teljes napnak. És tényleg: aki próbált már fesztiválon reggelizni, tudja, mekkora különbség, ha nem egy horrorárú szendvics vagy egy előző napról maradt félcsomag keksz az egyetlen opció.

Bevásárlás egész napra – horrorárak nélkül

A Lidl FesztMarket nem csak a reggeli miatt volt nyerő. Vencel gyorsan feltankolt pékáruból, gyümölcsből és üdítőből, így a nap további részére is bebiztosította magát. Az árakban nem volt semmi „fesztivál-felár”, minden ugyanannyiba került, mint egy bármilyen másik Lidl üzletben. A polcokon ráadásul nem csak a klasszikus „chips és kóla” kombó található: friss zöldségek, nemzetközi készételek és még vegán opciók is várják a vásárlókat.

Szett, kupon, bónusz – így lesz a fesztivál outfited is nyerő

A fesztiválon nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan nézel ki közben. Vencel már rutinos fesztiválozó, a Campuson már megtanulta, hogy megéri Lidl-ingben érkezni, mert így nemcsak extrává teszi a szettjét, hanem egy exkluzív Lidl Plus kupont is bezsebelhet. A kuponnal pedig Vencel desszertet is be tudott szerezni – és ki mondana nemet egy fagyira, amikor 30 fok van a Tisza-parton?

Aki pedig nem készül Lidl-ruhadarabbal, az sem marad hoppon: a helyszíni Gift Store-ban válogathat a menő merch cuccok közül. Sőt, ha valaki 2.500 Ft felett vásárol a FesztMarketben, ajándékba is választhat egy új darabot. A fotótükröknél pedig egy pillanat alatt le is lehet csekkolni, mennyire áll jól az új outfit.

Amíg a telefonod tölt, töltődj te is!

Délután, amikor már kezd erősen tűzni a nap, ki ne vágyna egy kis hűsölésre, megpihenésre a fesztiválos forgatagban?

Érdemes megkeresni a Lidl chillzónát és ott belehuppanni az egyik babzsákfotelbe – csak aztán nehogy az legyen a gondod, hogy nem is akarsz onnan felállni.

Amíg Te lazulsz, a telefonod töltődhet: itt ugyanis ingyenesen használható töltőpontokat is találsz. De ha mégis inkább aktív maradnál, akkor bepillanthatsz abba, hogy milyen lehet a Lidlnél dolgozni, akár még a cég HR-eseivel is beszélgethetsz erről. A hangulat itt teljesen olyan, mintha a fesztiválon belül lenne egy külön kis közösségi tér, ahol egyszerre lehet pihenni, játszani és persze új emberekkel találkozni.

És mi van akkor, ha valaki túl sokat vásárolt, és maradt a szatyor alján egy-két zsemle vagy gyümölcs? Jó hír, hogy a Lidl a SZIN-en is figyel a fenntarthatóságra: a megmaradt élelmiszereket nem dobják ki, hanem karitatív partnereknek ajánlják fel.

Vencel fesztiválozása végül úgy alakult, hogy nemcsak, hogy túlélte a nehezen induló napot, de a komfortra és a pénztárcabarát megoldásokra is rátalált a Lidlnél.

A cikk a Lidl támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk