hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Van, ahol minden oltás elfogy, máshol azt mondják, „nálunk több kínai biztosan nem kell”

Több fővárosi háziorvosi rendelőben küzdenek a most érkező nagy Sinopharm-szállítmány kiajánlásával. Vidéken szívesebben elfogadják az emberek, a Szputnyik pedig kifejezetten népszerű.
Belicza Bea, Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt - szmo.hu
2021. április 24.

hirdetés

Most pörög fel igazán az oltási kampány, egymilliónál is több vakcinát kap a héten Magyarország.

A hétvégén várható 600 ezer Sinopharm-,

de hétfőn 68.400 Moderna-, kedden pedig 248.000 Pfizer-, 72.000 AstraZeneca- és 100.000 Szputnyik-vakcina is érkezett.

3,5 millió oltásnál tartunk, majdnem másfél millióan túl vannak a másodikon is

A regisztrált legidősebbek több mint 90 százalékát beoltották, az összes beoltott 60 százaléka 60 év feletti. A 18-59 év közötti korosztályból 2.362.000 ember regisztrált, több mint a felük, 1.280.000 ember már megkapta legalább az első oltást.

Emiatt nagyüzem van a rendelőkben is. Napi 10-14 órát dolgoznak, hétvégén is folyamatosan telefonálnak, emaileznek - mondja egy fővárosi asszisztens.

hirdetés

„Péntek este jött e-mail, hogy szervezzünk oltópontra 50 Modernát. Szombaton megcsináltuk, vasárnap 10-ig kellett leadni a listát. Nem volt nehéz, bár itt is mondták páran, hogy csak Pfizert hajlandók elfogadni. Vasárnap jött a következő utasítás, hogy 40 embert küldjünk oltópontra Pfizerért. Könnyen ment. De vasárnap éjjel jött a csattanó, hogy szervezzünk 90 Sinopharmot a hónap utolsó hetének elejére. Plusz szervezzünk még oltópontra is, csak Sinopharmot! Meg küldenek még 1- 4 ampulla Pfizert is, nem tudják még, 6 vagy 24 embert olthatunk be, mi csak szervezzük le.”

A kínai vakcina felét a háziorvosok kapják majd, a többit a kórházi oltópontokban adják be – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

A Telex kedden írta meg, hogy a fővárosban olyan levelet kaptak a rendelők a kínai szállítmánnyal kapcsolatban, amiben benne volt az is, hogy

a kínai oltások esetében a rendelők oltásonként díjazásban részesülnek.

Ez a levél Sára Botond fővárosi kormánymegbízottól érkezett. A vidékieknek György István, az országos oltási munkacsoport vezetője írt, ő nem említette a pluszpénzt a kínai oltásért.

Alapvetően vidéken nem is gond kínait ajánlani, Budapesten viszont nehéz.

A nekünk nyilatkozó fővárosi asszisztens nem hiszi, hogy fizetni fognak a Sinopharm beadásáért. „Ugyanaz lesz, mint a hétvégi munkánál, meghirdették, de eddig nem kaptak egy fillért sem a szombati, vasárnapi oltásért” - mondja. „Most ismét az van a köztudatban, mennyi pénzt kapunk már megint. Ezért is minket fognak utálni. És innentől az sem akar kínait, aki bizonytalan volt. Ki fogadna el olyan ajánlatot, amiért pluszpénzt ígértek?”

Azt mondja, az ő betegeik nem is nagyon kérik a kínait.

„Mindenki Pfizert vagy Modernát akar. Jövő hétre 90 Sinopharm beadását kellene megszervezni. 200 emberből 40-et sikerült behívni. Nálunk több kínai biztosan nem kell, világosan megmondták, hogy nem akarják. 45 év alattiaknak ajánlhattuk, idősebb regisztrált nem is vár már oltást nálunk.”

Elmondása szerint a fiatalok nemcsak a kínaitól, hanem az Astrától is elzárkóznak, és náluk Szputnyikot is csak 10-en fogadtak el.

Egy Pest megyei városban dolgozó asszisztens viszont egész mást tapasztal.

„Nálunk minden oltás elfogy, az is, amelyiknek bizonytalan a híre” - mondja. „Az Astra és a Sinopharm is gyorsan megy. A kínai már életet is mentett. Egy idős, tüdőbeteg, asztmás, sok egyéb betegséggel küzdő néni az első oltása után kórházba került, de meggyógyult.”

Az 1800 páciensükből 1050 kapott már vakcinát.

„Nem is a listából dolgozunk már, ismerjük a betegeinket, úgy hívjuk őket. Mi már lassan a 40-es korosztályt oltjuk. Nagyon gyorsak vagyunk” – meséli büszkén, hozzátéve, hogy ez kizárólag túlórákkal működik, nagyon sokat kell dolgozniuk. Azt mondja, sokat segít nekik, hogy a védőnők beálltak segíteni a papírmunkában.

Mangó Gabriella, gyöngyösi háziorvos eddig a betegek felét oltotta be. Náluk az AstraZenecától tartanak. „Azt senki nem akar. A Szputnyikra nincs ekkora bizalmatlanság felénk.”

A nagy Sinopharm-szállítmány érkezéséről hallott ugyan, de ő nem kapott levelet, úgyhogy most nem szervez kínait senkinek. Korábban viszont adott belőle, 40-en kapták meg az első oltásukat, és 40-en a másodikat is. Senki nem betegedett meg közülük.

Mivel tőle is sokan kérdezték, ad-e egyáltalán immunválaszt a kínai vakcina, saját tesztelésbe fogott.

„Vérvizsgálatot csináltam 15 embernél. A második oltást követően 10-14 nappal ferritin-szintet néztem. Ez a covidon átesetteknél egy hónap múlva is pozitív szokott lenni, a gyulladási faktorok egyik mutatója. Tehát az immunválaszt lehet rajta indirekt módon lemérni. 11 betegnél magasabb ferritin-szintet mértünk, négynél nem történt változás. Lehet, hogy később náluk is elindult volna már az immunválasz. Számomra ez meggyőző volt, hogy a kínai vakcina az oltást követően elkezdi a szervezetben a munkáját és védettséget ad. Hogy mekkorát, arra még nincs válasz. Ez a vizsgálat tb-finanszírozott.”

„Ha valaki ellenanyagszintet nézetne, ami fizetős, azt a kínainál NC fehérjére tegye, a második oltás utáni 4 héttől” - javasolja.

Mangó Gabriella nem győzi hangsúlyozni, hogy maszkot hordani, kezet mosni és távolságot tartani az oltottaknak is kell.

Egy dunántúli háziorvos azt mondja, nekik sem ajánlottak kínait, de már nem is lenne kit oltani vele. 30-40 regisztrált van még a praxisában, ők fiatalok, Pfizerre várnak.

„150-en kaptak nálunk Sinopharmot. Gyorsan találtunk rá embert.”

Szerinte ezzel a legegyszerűbb egyébként oltani, mert egyenként van csomagolva. „A többinél, ha megbontunk egy ampullát, muszáj annyi embert találni.”

Az elmúlt 7 hétben 500 oltást adtak be és 450 beteget szerveztek oltópontra.

„Az Astra-ellenkampány kellős közepén is sikerült 70 embert beoltani Astrával. 200 embert küldtünk Szputnyikra is, abban nálunk sokan bíznak. Volt, aki Pfizer helyett is azt kérte."

Náluk már csak olyan idősek maradtak, akik meggondolták magukat, vagy 3 hónapon belül voltak covidosok.

Egy szolnoki háziorvos azt mondja, nagyjából 20-30 fiatalt, meg egy pár idősebbet kell már csak oltania a regisztráltak közül. Péntekre minden 45 év feletti regisztrált be lesz oltva.

„Kínaiból 100 fölött adtam már be agitáció nélkül. Voltak, akik kifejezetten azt kérték. A fiataloknak viszont nem kell, mert belengették, hogy azzal nem utazhatnak akárhova.”

A rendelőkben dolgozók a fővárosi asszisztens szerint mindent megtesznek, de már az erejük végén járnak.

„Mentálisan és fizikálisan is kimerültünk. Mindenki a járvány végéről álmodik.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Zacher: „Az ördög nem alszik, ahogy a vírus sem” – lehet összefüggés a terasznyitás és a romló szennyvízadatok között

A főorvos nagyon reméli, hogy nem okoznak negyedik hullámot a teraszokra kirajzó tömegek. Beszélt arról is, hogy egyre több poszt-covidos beteget kezelnek, hosszabb távon ez még jelentősebb probléma lehet, mint maga a járvány.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, a 17. héten a szennyvízminták koronavírus-eredményei erős ingadozást mutatnak, a korábbi heteket jellemző csökkenés megállt.

Több településen, például Egerben, Kaposváron, Pécsett, Székesfehérváron és Tatabányán ugyan folytatódott a javuló tendencia, Budapest északi és déli szennyvíztisztító ellátási területén, valamint Debrecenben és Szolnokon azonban ismét emelkedésnek indult a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége.

Másfél héttel vagyunk a teraszok újranyitása után, melynek kapcsán a kialakuló hatalmas tömeget látva többen (például Kemenesi Gábor és Lantos Gabriella) megkongatták a vészharangot.

Az aggódó hangokhoz csatlakozott Zacher Gábor toxikológus, a hatvani kórház főorvosa is, aki akkor azt nyilatkozta:

„Nagyon nagy fokú felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk. És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy. Remélem, tévedek. Remélem, nem lesz igazam.”

hirdetés

A friss adatok nyilvánosságra kerülése után megkérdeztük a főorvost, lehet-e összefüggés a kettő között.

„Van benne logika, hogy a kettő között párhuzamot vonjon az ember, a terasznyitás óta eltelt idő elméletileg elég lehet ahhoz, hogy az akkor kialakult rajzás következménye legyen a koncentráció emelkedése” – mondta a Szeretlek Magyarországnak, hozzátéve: ebben az esetben mindig rá kell számolni némi lappangási időt, amíg a romló adatok a betegszámban is megjelennek.

„Adja az ég, hogy tévedjek, és nem lesz emögött negyedik hullám, de az ördög nem alszik, ahogy a vírus sem” – fogalmazott.

A kórházak leterheltségéről Zacher elmondta, egyértelműen érzékelhető némi fellélegzés: legutóbbi 24 órás ügyelete során három beteget vettek fel a Covid-osztályra, míg ez a szám a csúcson a 20-at is elérte.

Arról is megkérdeztük, véleménye szerint mikortól lehet felelősségteljesen közösségbe menni.

„Én mindenkit óvatosságra intek, hiszen láttunk két oltás után kórházba kerülteket is, még ha nem is nagy számban. De alapvetően a második vakcina után 10-12 nappal már kialakul egy olyan fokú védettség, ami a lakosság jelentős része számára megnyugvást okozhat”

– válaszolta. Tehát akire igazak a fentiek, elkezdhet visszatérni a normális életéhez, ugyanakkor a változatlanul érvényben lévő szabályok, úgy mint a maszkviselés, távolságtartás, rendszeres fertőtlenítés betartása nagyon fontos. Annál is inkább, mivel a vírus továbbadására jó eséllyel azok is képesek, akik egyébként már védettek.

Zacher doktor kitért a poszt-covidos betegekre is, akiknek a száma elmondása szerint egyre nő: az imént említett műszak során 3 „normál” koronavírusosra 8 ilyen eset jutott náluk. A tünetek rendkívül szerteágazóak lehetnek, akár a fertőzés lezajlása után 2-3 hónappal is: nem múló köhögéstől periodikus nehéz légzésen át hajhullásig, emésztési problémákig vagy alvászavarig rengeteg variációval találkoztak már.

„A poszt-Covid egy teljesen új történet, amit még javában tanulunk, de bőven képes meglepetéseket okozni. Nem csoda, hogy sorra nyílnak az erre fókuszáló ambulanciák a sürgősségi osztályok tehermentesítése miatt, például nálunk is, Hatvanban. Nem lepődnék meg rajta, ha hosszabb távon még jelentősebb problémát okozna, mint maga a járvány” – foglalta össze.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Harc a védettségi igazolványért külföldi állampolgárként, magyar szappanopera, 211832. rész

A szélmalomharc legújabb epizódjából kiderül, hogy a külföldi személyi igazolványok a ludasok, az viszont még nem, hogy mi a megoldás.
Szerző: Polák Zsóka - szmo.hu
2021. május 05.

hirdetés

Az oltást megkapni könnyebb, mint a védettségi igazolványt. Legalábbis az itt élő külföldi állampolgárok esetében biztosan, a kis plasztikkártya megszerzése ugyanis egyelőre a közel lehetetlen kategóriába tartozik. Míg mások a kórházak előtti sorokban harcolnak a Pfizerért, addig a külföldi állampolgárok csendben vívják harcukat a bürokráciával és a bizonytalansággal.

Mi is foglalkoztunk már azzal, mi is lehet az oka annak, hogy az itt élő, TAJ-számmal és lakcímmel rendelkező külföldi állampolgárok egyre feltűnőbben maradnak ki az igazolványosztásból annak ellenére, hogy be vannak oltva, ám mivel érdemi válasz vagy megoldás semmilyen csatornán nem jött, gondoltam, megpróbálom ott, ahol nehezebb lerázni az embert, és ahonnan az utolsó reménysugarat vártam: a kormányablakban.

Mivel hétfő óta időpontfoglalás nélkül lehet védettségi igazolvánnyal kapcsolatban ügyet intézni a kormányablakoknál, arra számítottam, hogy tömegek fogják majd idegesen verni az asztalt az igazolványért, ám kellemeset csalódtam:

nem volt tömeg, és a sor is gyorsan ment.

Az 1. számú ügyintéző megértően bólogatott, miután előadtam problémámat a külföldi állampolgárságom és az üresen kongó postaláda kapcsolatáról, kaptam is egy papírt kitöltésre meg egy útbaigazítást egy másik ablakhoz. Nagyjából hasonló papírt kellett kitöltenem, mint amit az ügyfélkapun keresztül – egy bejelentés volt az igazolvánnyal kapcsolatban, és azt a két sort is tartalmazta, amely a Magyar Orvosi Kamara útmutatója szerint az EESZT felületen a külföldiek esetében kitöltendő: egy rubrika az állampolgárságról és az úti okmány száma. Már-már megrészegített a siker, hogy nem csak a „várjon, majd megérkezik”-kezdetű örökzöldet hallottam, sőt, még papírt is kaptam, de túl rutinos versenyzője vagyok már a bürokratikus cirkuszoknak ahhoz, hogy tudjam: percek kérdése, és indul a Benny Hill-show.

És ahogy az lenni szokott, akkor nyílt ki a pokol legmélyebb bugyra, amikor a szlovák személyi igazolványom előkerült.

A 2. számú ügyintézőnek úgy sötétült el az arca a kis kártya láttán, mintha egy levágott disznófejet tuszkoltam volna át a kis plexilyukon, azzal az egy darab mondattal oszlatta el minden naiv reményemet a sikerrel kapcsolatban, hogy

hirdetés
„hát ezeket ám még nem képes kezelni a rendszer."

2021-ben tehát azért nem kap egy nem is olyan kisszámú, beoltott embercsoport kártyát, mert a rendszer még nem képes kezelni a külföldi személyi igazolványok azonosítószámát. Nehéz is volt ezzel a megdönthetetlen érvvel vitatkozni, de azért én megpróbáltam konstruktívan hozzáállni a problémához: próbáltam okokat, megoldásokat találni, de a látszólag egyre jobban zavarba jövő ügyintéző nem tudta megmondani, hogy mégis mire számítson az a balga külföldi, aki őrült módon itt oltatta be magát. Ott tudtam, hogy végleg elvesztettem ezt a csatát, amikor a boldogan kitöltött papírjaimat nagy sebességgel tuszkolta vissza a kis ablakon. Mikor már azt hittem, tényleg minden elveszett, akkor előhúzta a külföldi oltottak Szent Grálját, a Szent Fecnit, amin egy darab email-cím volt, én pedig már esküszöm, csak azt vártam, hogy citromailre végződjön.

Azzal a tanáccsal engedett utamra, hogy ha a Szent Cetlin található email-címre megírom a kínomat, elküldöm befotózva a személyimet és az oltási lapomat, akkor az majd előremozdítja az ügyet. Sőt, azért is biztatott erre, merthogy ott gyorsabb az ügyintézés, mintha a most kitöltött papíromat nyújtanám be ott helyben.

A konklúzió tehát annyi: ne legyen külföldi személyid. Ha pedig mégis azzal vert a sors, akkor csak abban lehet bízni, hogy a rendszerrel kezdenek valamit, hogy képes legyen kezelni mást is a magyar személyiken kívül. Addig pedig ott a bűvös [email protected] email-cím, amire becsülettel elküldtem az adataim - nagyon úgy néz ki, hogy ennél közelebb egyelőre nem lehet jutni a megoldáshoz, de ha sikerül, jelentkezem.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Megfertőződnek a beoltottak? Több fiatal kapja el a vírust? Tények és tévhitek az indiai koronavírus-járványról

Egyelőre hatásosnak tűnnek a vakcinák az indiai variánsok ellen, viszont a tehénvizelet nem gyógyítja a Covidot. A rengeteg hamvasztás miatt csak kicsit lett rosszabb a levegő Indiában.
Fotó: Northfoto/ZUMA Press - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Hetek óta India jelenti a legtöbb koronavírusos esetet a világ országai közül. Annyi ember haldoklik a világ második legnépesebb országában, hogy a krematóriumok nem tudják tartani a lépést az áldozatok számával. A legtöbb szakértő szerint a fertőzöttek és az elhunytak valós mértéke jóval meghaladhatja a hivatalos jelentésekben szereplőket. Nem csoda, ha ilyen körülmények között rengeteg hamis információ terjed az eddigi legsúlyosabb járványhullámról, melyeket sokan ellenőrzés nélkül kész tényként fogadnak el.

A CNN utánajárt, hogy mi igaz a leggyakrabban feltett kérdésekre adott olykor sokkoló válaszokból.

Több fiatal kapja el a koronavírust?

A helyi orvosok mellett a politikusok is azt terjesztik, hogy a tízmilliókat érintő második hullámban jóval több fiatal fertőződik meg, mint az első hullám alatt. Arvind Kejriwal április 15-én a Twitteren közölte, hogy ezúttal sokkal több fiatalt érint a világjárvány, mint hónapokkal korábban. A delhi miniszterelnök ezért a posztban azt szorgalmazta, hogy a fiatalok az eddigieknél is körültekintőbben járjanak el.

A valóság ugyanakkor az, hogy az indiai kormány statisztikái szerint semmivel sem fertőződik meg több fiatal, mint korábban. Míg az első hullám idején a fertőzöttek 31 százaléka volt 30 év alatti, ezúttal pedig 32 százalék a korcsoport aránya a betegek között. Az összes fertőzött 21 százaléka volt 30-45 év közötti az első hullámban, és pont ugyanez az arány a pusztító második hullám esetében is.

Tavaly minden ötödik elhunyt volt 50 évnél fiatalabb. A 20 százalékos arány egyetlen százalékkal 19-re csökkent a második hullám idején.

hirdetés

Elkapják a Covid-19-et a már beoltott egészségügyi dolgozók?

Az indiai média beszámolói szerint több olyan orvos is megfertőződött, aki korábban már megkapta valamely oltás mindkét dózisát. Emiatt az emberek joggal kezdtek aggódni, hogy az országban forgalomba került vakcinák talán nem nyújtanak védelmet az Indiában terjedő mutációk ellen, ráadásul szabad szemmel láthatóan is néhány nap alatt döbbenetesen felgyorsult a járvány terjedése.

A statisztikák azonban ezt az állítást sem igazolják. Az ország saját fejlesztésű vakcinájával, a Covaxinnel eddig beoltott 1,7 millió emberből 695 esetében lett pozitív a koronavírusteszt, ami 0,04 százalékos aránynak felel meg. A Covishieldet, vagyis tulajdonképpen az AstraZeneca védőoltását 15 millióan kapták meg, közülük 5014-en fertőződtek meg, ami 0,03 százalékos arányt jelent.

A már beoltott, de fertőzött egészségügyi dolgozók száma azért tűnhet különösen magasnak, mert szombatig bezárólag Indiában csak a frontvonalban harcoló egészségügyi dolgozókat és a legkiszolgáltatottabbakat oltották be.

Az új mutánsok állnak az indiai második hullám mögött?

Az indiai egészségügyi minisztérium még március 24-én jelentette be, hogy több aggodalomra okot adó variáns mellett azonosítottak egy duplán mutálódott koronavírust is. Kézenfekvőnek tűnt, hogy a fertőzések robbanásszerű terjedésének hátterében a B.1.617 névre keresztelt variáns állhat. Több vélemény szerint ez a mutáció ráadásul képes lehet megkerülni az oltások által nyújtott védettséget is.

Ezzel szemben továbbra sincs bizonyíték egyik állításra sem. A tudósok egyelőre még mindig vizsgálják, hogy mennyire befolyásolta a tízmilliókat érintő második hullám berobbanását az új mutáns, amiről az sem derült még ki, hogy fertőzőképesebb vagy halálosabb lenne, mint az eddig ismert verziók. Az indiai járványszakértők szerint azonban van összefüggés az országban kialakult mutációk és az egyre gyorsuló járvány között. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy már náluk is megjelent a brit variáns, ami szintén felelős lehet az ugrásszerűen növekvő esetszámért.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Tíz napig volt lélegeztetőgépen a koronavírus miatt, ez teljesen átalakította a gondolkodását

Eleinte szkeptikus volt a vírussal szemben a 45 éves, egészséges férfi, őt is megdöbbentette, hogy így leterítette a fertőzés. Most már teljesen más a hozzáállása.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Újjászületése napját ünnepli egy koronavírus-fertőzésen átesett férfi azon a napon, amikor 10 nap után levették a lélegeztetőgépről.

Lőrincz Róbert március közepén fertőzödött meg, napok alatt annyit romlott az állapota, hogy párja végül mentőt hívott hozzá. Elmondása szerint

olyan rossz állapotban volt, hogy nem tudta megtartani a fejét, szürke volt és nehezen vette a levegőt.

A mentőben nagyon megijedt, az ezután következő dolgokra viszont már nem emlékszik.

Az egri Markhot Ferenc kórház intenzív osztályára került, azonnal lélegeztetőgépre kapcsolták. Tíz nap múlva, hajnalban tért magához.

"Elég megdöbbentő volt. Láttam, hogy más betegek is fekszenek mellettem, gépek között vagyok én is - az elég rossz érzés volt. Rossz volt nézni a többi beteget is, hogy kinél hogy változik a gép kijelzője. Láttam olyat, aki elég közel került a halálhoz, és újraélesztést is láttam"

- mesélte az RTL Híradónak.

hirdetés

Bevallotta, hogy korábban ő is szkeptikus volt a vírussal kapcsolatban. Bár tisztában volt vele, hogy létezik, de a környezetében nem találkozott vele. Most már belátja, hogy elbízta magát, a betegség és a kórházban töltött 22 nap viszont átértékelt benne mindent.

"Én úgy gondoltam, hogy egy életerős ember vagyok 45 évesen, nem voltam beteg körülbelül 10 éve, de egy ilyen apró vírus gyakorlatilag leterített".

Róbert két hete mehetett haza a kórházból, de még mindig nincs jól. Összesen tizennégy kilót fogyott a betegség miatt. Elmondása szerint a felépülése két-hat hónapig is tarthat.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: