hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

„Ha az első hónapban az eredeti forgalmunk 10-20 százalékára visszajövünk, az már valami” – vendéglátósok a terasznyitásról

Budapesti és vidéki éttermek vezetői meséltek lapunknak arról, hogyan vészelték át az elmúlt „kőkemény” fél évet, és mire számítanak most.
Fartek Patrícia, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. április 22.

hirdetés

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy 3,5 millió beoltottnál jöhet az újranyitás következő lépcsőfoka. Orbán Viktor múlt héten a Facebook-oldalán egy videóban beszélt arról, hogy ha elérjük ezt a számot, kinyithatnak az éttermek teraszai is. A kormányfő akkor azt mondta, valószínűleg a hét közepén, szerdán-csütörtökön lehet meg a 3,5 millió beoltott.

Cikkünk írásakor a legfrissebb információ az, amit Gulyás Gergely nemrég, a csütörtöki kormányinfón bejelentett. Eszerint holnap érhetjük el a 3,5 milliós határt, így szombaton nyithatnak a teraszok.

Több vendéglátóhelyet is megkerestünk, hogy megtudjuk, hogyan érintette őket az elmúlt időszak, mi a véleményük a teraszok nyitásáról. Egyáltalán tudnak-e nyitni? Ha igen, milyen intézkedésekkel, hogyan készülnek a következő időszakra, és forgalom szempontjából mire számítanak?

A többség örül a nyitásnak, azonban vannak olyan éttermek is, amelyek nem tudják kihasználni a lehetőséget.

hirdetés
"Nekünk kicsi a teraszunk, max. 24 fő, ami távolságtartással annyi sem. Inkább a kiszállításnál maradunk, az biztosabb. Annyi emberünk nincs, hogy mindkettő mehessen. A felszolgálók futárkodnak"

- mondja Bánfi István, a hódmezővásárhelyi Kispiac étterem vezetője.

A szombathelyi Deck Bistro & Bar szerencsére tud nyitni. Lapunknak azt mondták, természetesen örülnek a részleges nyitás lehetőségének, és már javában zajlanak az előkészületek.

"Mindent megteszünk - úgy humán erőforrás, mint biztonság tekintetében -, hogy a nyitás zökkenőmentes legyen. Ahogy azt tavaly májusban is tettük, az étterem teljes területén takarítunk, fertőtlenítünk, felkészítve az egységet a biztonságos újraindításra. Véleményünk szerint a megfelelő szabályozások betartásával biztonságosan tudunk majd működni. Távolságtartás, maszkviselés, fertőtlenítés"

- fogalmaznak. Válaszukban azt is hozzátették: sajnos nagyon sok idő telt el november 11. óta, és az időjárás sem kedvez az elkövetkezendő napokban, de reményteli bizakodással várják az első napot, amikor ismét vendégeket fogadhatnak.

Azt mondják, a járványhelyzet és a hozzá kapcsolódó biztonsági intézkedések következtében az éttermüknek is át kellett állni egy tőlük teljesen szokatlan üzemeltetésre."Kidolgoztuk azt a stratégiát, amellyel az általunk készített ételeket a minőség megtartása mellett a legbiztonságosabban és környezetbarát módon tudjuk eljuttatni kiszállítással illetve elvitel lehetőségével vendégeink számára. Az átvétel során saját szakképzett felszolgáló kollégáinkkal találkozhattak a vendégek, mintha csak az asztalunknál ültek volna".

Miklós Kálmán, a gyulai Bols Cafe tulajdonosa azt mondja, ők is egy teljesen más rendszerre álltak át az elmúlt hónapokban, az étlapjuk tulajdonképpen nem működött, csak délben ajánlottak három menüebédet.

"Kőkemény fél év volt"

- fogalmazott Miklós Kálmán, aki azt is elmondta, szerencsére állami támogatással és saját erőből sikerült átvészelniük az elmúlt időszakot.

"Mi igénybe vettük az állami támogatást, meg is kaptuk, és kilenc emberrel, csökkentett munkabérrel, csökkentett munkaidő-beosztásokkal, de átvészeltük az elmúlt időszakot saját tartalékból és az állami segítségből. Ki tudtunk fizetni mindent, mivel saját üzletről van szó, nem kellett bérleti díjat fizetnünk"

- mondja a Bols Cafe tulajdonosa.

Ők is várják már a teraszok nyitását, de Miklós Kálmán arról is beszélt lapunknak, hogy vannak még bizonytalanságok és nehézségek.

"A mi éttermünk Gyula belvárosában található, kb. 40 fős teraszunk van. Ez úgy értendő, hogy ennyi embert tudunk leültetni távolságtartás nélkül. Távolságtartással nagyjából ennek a felét. Azt tudjuk még, hogy a pincéreknek maszkot kell majd hordani, a vendégeknek viszont nem" - mondja az étteremtulajdonos.

Miklós Kálmán azt is elmondta: több nehézséggel is szembe kell nézniük, ilyen például az áremelés.

"Novemberben voltunk utoljára nyitva, és november óta van olyan ár, ami 50 százalékot emelkedett a beszállítóknál is.

A beszerzőink most kezdenek új árakat mondani. A forgalmunk az elmúlt időben az eredeti 5 százalékára csökkent vissza, tehát 95 százalékkal csökkent, ezért árut se nagyon kellett rendelnünk. Így most döbbenettel tapasztaltuk, hogy a beszállítók milyen új árakat mondanak.

Az üdítősök, akik beszállítanak nekünk, 60 forintot emeltek üvegenként. Ez döbbenetes változás számunkra is.

Ugyanaz, mint amit a hírekben is lát mindenki: lehet, hogy 2000 forint lesz a csirkemell.

Nem tudjuk, hogyan kell majd gazdálkodnunk, milyen árakkal tudunk menni, hogy egy család mondjuk ne 15 ezer forintért tudjon megebédelni. De sajnos a bérek, az energiahordozók, a beszerzési költségek...őrület! És egy vállalkozásban még hozzájön a papíráru is a mosdókba például, vagy a felmosószer. Minden 25-30 százalékkal emelkedett"

- sorolja az étterem tulajdonosa, aki hozzáteszi, az a legnehezebb, hogy ez most hirtelen jött, hiszen, ha gördülékenyen mentek volna, akkor fokozatosan hozzá tudtak volna szokni az áremeléshez.

Egyelőre nem tudják, milyen árakkal tudnak majd működni. Miklós Kálmán azt mondja, ők lehet, hogy nem a tradicionális, étlapos ételeket fogják előnyben részesíteni, hanem elképzelhető, hogy napi ajánlatokat terveznek, amiben egy leves és egy főfogás lesz majd egy összegért. Nagyobb tételben elkészíteni az ételeket ugyanis gazdaságosabb.

"Így az emberek, a nyaralók, a turisták egy ilyen menüt 2000-2500 forint körüli áron is meg tudnak enni, míg mondjuk elképzelhető, hogy egy étlapos étel, egy főfogás már 3000 forint körül lesz

- fogalmazott az étterem tulajdonosa, aki szerint "mint most minden a világban, a vendéglátás is vesz egy fordulatot azért, hogy ne az legyen, hogy a vendég iszonyatos pénzeket hagy itt".

Miklós Kálmán azt mondja, mindettől függetlenül pozitívan állnak a nyárhoz, hiszen Gyula fürdőváros, így ha beindul a turizmus, az forgalom szempontjából számukra is nagyon kedvező lesz.

"Ha az első hónapban az eredeti forgalmunk 10-20 százalékára visszajövünk, az már valami. A hétköznapokon az emberek még nem fognak jönni, de ha csak pár kávéval, pár menüvel lesz több, akkor már a régi életünk egy kis darabját visszakaphatjuk.

Nem számítunk most még nagy bummra, inkább majd május végétől. A pünkösd talán az első olyan, amikor az emberek elengedik magukat. De addig, ha egy görbét nézünk, akkor egy nagyon lassan emelkedő görbére számítunk.

Mi is levegőt veszünk addig, visszaszokunk a féléves leállás után a pörgős munkába" - fogalmaz az étterem tulajdonosa.

A budapesti Bereg Embassy Bar & Cafe ügyvezetője, Kovács Attila ugyanakkor azt mondja, nekik a teraszok nyitása az egyetlen esély arra, hogy fennmaradhassanak, ugyanis a járványhelyzet miatt teljesen bezártak.

"Ránk nagyon negatívan hatott a járványhelyzet. Próbálkoztunk kiszállítással és elvitellel is. Felettünk van egy irodaház, azt gondoltuk, hogy az irodistákkal valahogy túléljük, de nem sikerült, mert mindenki home office-ban volt. Három hónap után ezt el kellett engednünk, azóta teljesen bezártunk"

- mondja Kovács Attila, aki arról is mesélt, hogy a munkavállalókat ugyan megtartották, de többen is be tudtak dolgozni máshova, így végül a hat emberből hárman találtak másik állást. Most pedig új embereket toboroznak a nyitásra, és náluk is zajlanak az előkészületek.

"Két hete kőkeményen építjük a kertet a nyitásra, elindult az árubeszerzés, takarítás. Mi nagyon szeretnénk szombaton kinyitni. Ha nem nyitnánk ki, akkor elveszítenénk a helyet és a bérleti jogot, úgyhogy igazából ez egy kényszer és nem választás. Azt gondolom, hogy nem lehetnek olyan szigorú szabályok, amiket ne tudnánk betartani. Kézfertőtlenítő, maszk, és nyilván nem engedünk be több embert, mint ahányat lehet"

- meséli a Bereg Embassy Bar & Cafe ügyvezetője.

Ők arra számítanak, hogy a nyitás után nagy roham várható.

"A külföldi országokat látva arra számítunk, hogy nagy lesz a roham. Ezért a nyitás utáni következő napokban valószínűleg csak foglalással lehet majd hozzánk bejutni"

- zárja Kovács Attila.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Zacher: „Az ördög nem alszik, ahogy a vírus sem” – lehet összefüggés a terasznyitás és a romló szennyvízadatok között

A főorvos nagyon reméli, hogy nem okoznak negyedik hullámot a teraszokra kirajzó tömegek. Beszélt arról is, hogy egyre több poszt-covidos beteget kezelnek, hosszabb távon ez még jelentősebb probléma lehet, mint maga a járvány.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, a 17. héten a szennyvízminták koronavírus-eredményei erős ingadozást mutatnak, a korábbi heteket jellemző csökkenés megállt.

Több településen, például Egerben, Kaposváron, Pécsett, Székesfehérváron és Tatabányán ugyan folytatódott a javuló tendencia, Budapest északi és déli szennyvíztisztító ellátási területén, valamint Debrecenben és Szolnokon azonban ismét emelkedésnek indult a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége.

Másfél héttel vagyunk a teraszok újranyitása után, melynek kapcsán a kialakuló hatalmas tömeget látva többen (például Kemenesi Gábor és Lantos Gabriella) megkongatták a vészharangot.

Az aggódó hangokhoz csatlakozott Zacher Gábor toxikológus, a hatvani kórház főorvosa is, aki akkor azt nyilatkozta:

„Nagyon nagy fokú felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk. És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy. Remélem, tévedek. Remélem, nem lesz igazam.”

hirdetés

A friss adatok nyilvánosságra kerülése után megkérdeztük a főorvost, lehet-e összefüggés a kettő között.

„Van benne logika, hogy a kettő között párhuzamot vonjon az ember, a terasznyitás óta eltelt idő elméletileg elég lehet ahhoz, hogy az akkor kialakult rajzás következménye legyen a koncentráció emelkedése” – mondta a Szeretlek Magyarországnak, hozzátéve: ebben az esetben mindig rá kell számolni némi lappangási időt, amíg a romló adatok a betegszámban is megjelennek.

„Adja az ég, hogy tévedjek, és nem lesz emögött negyedik hullám, de az ördög nem alszik, ahogy a vírus sem” – fogalmazott.

A kórházak leterheltségéről Zacher elmondta, egyértelműen érzékelhető némi fellélegzés: legutóbbi 24 órás ügyelete során három beteget vettek fel a Covid-osztályra, míg ez a szám a csúcson a 20-at is elérte.

Arról is megkérdeztük, véleménye szerint mikortól lehet felelősségteljesen közösségbe menni.

„Én mindenkit óvatosságra intek, hiszen láttunk két oltás után kórházba kerülteket is, még ha nem is nagy számban. De alapvetően a második vakcina után 10-12 nappal már kialakul egy olyan fokú védettség, ami a lakosság jelentős része számára megnyugvást okozhat”

– válaszolta. Tehát akire igazak a fentiek, elkezdhet visszatérni a normális életéhez, ugyanakkor a változatlanul érvényben lévő szabályok, úgy mint a maszkviselés, távolságtartás, rendszeres fertőtlenítés betartása nagyon fontos. Annál is inkább, mivel a vírus továbbadására jó eséllyel azok is képesek, akik egyébként már védettek.

Zacher doktor kitért a poszt-covidos betegekre is, akiknek a száma elmondása szerint egyre nő: az imént említett műszak során 3 „normál” koronavírusosra 8 ilyen eset jutott náluk. A tünetek rendkívül szerteágazóak lehetnek, akár a fertőzés lezajlása után 2-3 hónappal is: nem múló köhögéstől periodikus nehéz légzésen át hajhullásig, emésztési problémákig vagy alvászavarig rengeteg variációval találkoztak már.

„A poszt-Covid egy teljesen új történet, amit még javában tanulunk, de bőven képes meglepetéseket okozni. Nem csoda, hogy sorra nyílnak az erre fókuszáló ambulanciák a sürgősségi osztályok tehermentesítése miatt, például nálunk is, Hatvanban. Nem lepődnék meg rajta, ha hosszabb távon még jelentősebb problémát okozna, mint maga a járvány” – foglalta össze.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Harc a védettségi igazolványért külföldi állampolgárként, magyar szappanopera, 211832. rész

A szélmalomharc legújabb epizódjából kiderül, hogy a külföldi személyi igazolványok a ludasok, az viszont még nem, hogy mi a megoldás.
Szerző: Polák Zsóka - szmo.hu
2021. május 05.

hirdetés

Az oltást megkapni könnyebb, mint a védettségi igazolványt. Legalábbis az itt élő külföldi állampolgárok esetében biztosan, a kis plasztikkártya megszerzése ugyanis egyelőre a közel lehetetlen kategóriába tartozik. Míg mások a kórházak előtti sorokban harcolnak a Pfizerért, addig a külföldi állampolgárok csendben vívják harcukat a bürokráciával és a bizonytalansággal.

Mi is foglalkoztunk már azzal, mi is lehet az oka annak, hogy az itt élő, TAJ-számmal és lakcímmel rendelkező külföldi állampolgárok egyre feltűnőbben maradnak ki az igazolványosztásból annak ellenére, hogy be vannak oltva, ám mivel érdemi válasz vagy megoldás semmilyen csatornán nem jött, gondoltam, megpróbálom ott, ahol nehezebb lerázni az embert, és ahonnan az utolsó reménysugarat vártam: a kormányablakban.

Mivel hétfő óta időpontfoglalás nélkül lehet védettségi igazolvánnyal kapcsolatban ügyet intézni a kormányablakoknál, arra számítottam, hogy tömegek fogják majd idegesen verni az asztalt az igazolványért, ám kellemeset csalódtam:

nem volt tömeg, és a sor is gyorsan ment.

Az 1. számú ügyintéző megértően bólogatott, miután előadtam problémámat a külföldi állampolgárságom és az üresen kongó postaláda kapcsolatáról, kaptam is egy papírt kitöltésre meg egy útbaigazítást egy másik ablakhoz. Nagyjából hasonló papírt kellett kitöltenem, mint amit az ügyfélkapun keresztül – egy bejelentés volt az igazolvánnyal kapcsolatban, és azt a két sort is tartalmazta, amely a Magyar Orvosi Kamara útmutatója szerint az EESZT felületen a külföldiek esetében kitöltendő: egy rubrika az állampolgárságról és az úti okmány száma. Már-már megrészegített a siker, hogy nem csak a „várjon, majd megérkezik”-kezdetű örökzöldet hallottam, sőt, még papírt is kaptam, de túl rutinos versenyzője vagyok már a bürokratikus cirkuszoknak ahhoz, hogy tudjam: percek kérdése, és indul a Benny Hill-show.

És ahogy az lenni szokott, akkor nyílt ki a pokol legmélyebb bugyra, amikor a szlovák személyi igazolványom előkerült.

A 2. számú ügyintézőnek úgy sötétült el az arca a kis kártya láttán, mintha egy levágott disznófejet tuszkoltam volna át a kis plexilyukon, azzal az egy darab mondattal oszlatta el minden naiv reményemet a sikerrel kapcsolatban, hogy

hirdetés
„hát ezeket ám még nem képes kezelni a rendszer."

2021-ben tehát azért nem kap egy nem is olyan kisszámú, beoltott embercsoport kártyát, mert a rendszer még nem képes kezelni a külföldi személyi igazolványok azonosítószámát. Nehéz is volt ezzel a megdönthetetlen érvvel vitatkozni, de azért én megpróbáltam konstruktívan hozzáállni a problémához: próbáltam okokat, megoldásokat találni, de a látszólag egyre jobban zavarba jövő ügyintéző nem tudta megmondani, hogy mégis mire számítson az a balga külföldi, aki őrült módon itt oltatta be magát. Ott tudtam, hogy végleg elvesztettem ezt a csatát, amikor a boldogan kitöltött papírjaimat nagy sebességgel tuszkolta vissza a kis ablakon. Mikor már azt hittem, tényleg minden elveszett, akkor előhúzta a külföldi oltottak Szent Grálját, a Szent Fecnit, amin egy darab email-cím volt, én pedig már esküszöm, csak azt vártam, hogy citromailre végződjön.

Azzal a tanáccsal engedett utamra, hogy ha a Szent Cetlin található email-címre megírom a kínomat, elküldöm befotózva a személyimet és az oltási lapomat, akkor az majd előremozdítja az ügyet. Sőt, azért is biztatott erre, merthogy ott gyorsabb az ügyintézés, mintha a most kitöltött papíromat nyújtanám be ott helyben.

A konklúzió tehát annyi: ne legyen külföldi személyid. Ha pedig mégis azzal vert a sors, akkor csak abban lehet bízni, hogy a rendszerrel kezdenek valamit, hogy képes legyen kezelni mást is a magyar személyiken kívül. Addig pedig ott a bűvös [email protected] email-cím, amire becsülettel elküldtem az adataim - nagyon úgy néz ki, hogy ennél közelebb egyelőre nem lehet jutni a megoldáshoz, de ha sikerül, jelentkezem.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Megfertőződnek a beoltottak? Több fiatal kapja el a vírust? Tények és tévhitek az indiai koronavírus-járványról

Egyelőre hatásosnak tűnnek a vakcinák az indiai variánsok ellen, viszont a tehénvizelet nem gyógyítja a Covidot. A rengeteg hamvasztás miatt csak kicsit lett rosszabb a levegő Indiában.
Fotó: Northfoto/ZUMA Press - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Hetek óta India jelenti a legtöbb koronavírusos esetet a világ országai közül. Annyi ember haldoklik a világ második legnépesebb országában, hogy a krematóriumok nem tudják tartani a lépést az áldozatok számával. A legtöbb szakértő szerint a fertőzöttek és az elhunytak valós mértéke jóval meghaladhatja a hivatalos jelentésekben szereplőket. Nem csoda, ha ilyen körülmények között rengeteg hamis információ terjed az eddigi legsúlyosabb járványhullámról, melyeket sokan ellenőrzés nélkül kész tényként fogadnak el.

A CNN utánajárt, hogy mi igaz a leggyakrabban feltett kérdésekre adott olykor sokkoló válaszokból.

Több fiatal kapja el a koronavírust?

A helyi orvosok mellett a politikusok is azt terjesztik, hogy a tízmilliókat érintő második hullámban jóval több fiatal fertőződik meg, mint az első hullám alatt. Arvind Kejriwal április 15-én a Twitteren közölte, hogy ezúttal sokkal több fiatalt érint a világjárvány, mint hónapokkal korábban. A delhi miniszterelnök ezért a posztban azt szorgalmazta, hogy a fiatalok az eddigieknél is körültekintőbben járjanak el.

A valóság ugyanakkor az, hogy az indiai kormány statisztikái szerint semmivel sem fertőződik meg több fiatal, mint korábban. Míg az első hullám idején a fertőzöttek 31 százaléka volt 30 év alatti, ezúttal pedig 32 százalék a korcsoport aránya a betegek között. Az összes fertőzött 21 százaléka volt 30-45 év közötti az első hullámban, és pont ugyanez az arány a pusztító második hullám esetében is.

Tavaly minden ötödik elhunyt volt 50 évnél fiatalabb. A 20 százalékos arány egyetlen százalékkal 19-re csökkent a második hullám idején.

hirdetés

Elkapják a Covid-19-et a már beoltott egészségügyi dolgozók?

Az indiai média beszámolói szerint több olyan orvos is megfertőződött, aki korábban már megkapta valamely oltás mindkét dózisát. Emiatt az emberek joggal kezdtek aggódni, hogy az országban forgalomba került vakcinák talán nem nyújtanak védelmet az Indiában terjedő mutációk ellen, ráadásul szabad szemmel láthatóan is néhány nap alatt döbbenetesen felgyorsult a járvány terjedése.

A statisztikák azonban ezt az állítást sem igazolják. Az ország saját fejlesztésű vakcinájával, a Covaxinnel eddig beoltott 1,7 millió emberből 695 esetében lett pozitív a koronavírusteszt, ami 0,04 százalékos aránynak felel meg. A Covishieldet, vagyis tulajdonképpen az AstraZeneca védőoltását 15 millióan kapták meg, közülük 5014-en fertőződtek meg, ami 0,03 százalékos arányt jelent.

A már beoltott, de fertőzött egészségügyi dolgozók száma azért tűnhet különösen magasnak, mert szombatig bezárólag Indiában csak a frontvonalban harcoló egészségügyi dolgozókat és a legkiszolgáltatottabbakat oltották be.

Az új mutánsok állnak az indiai második hullám mögött?

Az indiai egészségügyi minisztérium még március 24-én jelentette be, hogy több aggodalomra okot adó variáns mellett azonosítottak egy duplán mutálódott koronavírust is. Kézenfekvőnek tűnt, hogy a fertőzések robbanásszerű terjedésének hátterében a B.1.617 névre keresztelt variáns állhat. Több vélemény szerint ez a mutáció ráadásul képes lehet megkerülni az oltások által nyújtott védettséget is.

Ezzel szemben továbbra sincs bizonyíték egyik állításra sem. A tudósok egyelőre még mindig vizsgálják, hogy mennyire befolyásolta a tízmilliókat érintő második hullám berobbanását az új mutáns, amiről az sem derült még ki, hogy fertőzőképesebb vagy halálosabb lenne, mint az eddig ismert verziók. Az indiai járványszakértők szerint azonban van összefüggés az országban kialakult mutációk és az egyre gyorsuló járvány között. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy már náluk is megjelent a brit variáns, ami szintén felelős lehet az ugrásszerűen növekvő esetszámért.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Tíz napig volt lélegeztetőgépen a koronavírus miatt, ez teljesen átalakította a gondolkodását

Eleinte szkeptikus volt a vírussal szemben a 45 éves, egészséges férfi, őt is megdöbbentette, hogy így leterítette a fertőzés. Most már teljesen más a hozzáállása.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Újjászületése napját ünnepli egy koronavírus-fertőzésen átesett férfi azon a napon, amikor 10 nap után levették a lélegeztetőgépről.

Lőrincz Róbert március közepén fertőzödött meg, napok alatt annyit romlott az állapota, hogy párja végül mentőt hívott hozzá. Elmondása szerint

olyan rossz állapotban volt, hogy nem tudta megtartani a fejét, szürke volt és nehezen vette a levegőt.

A mentőben nagyon megijedt, az ezután következő dolgokra viszont már nem emlékszik.

Az egri Markhot Ferenc kórház intenzív osztályára került, azonnal lélegeztetőgépre kapcsolták. Tíz nap múlva, hajnalban tért magához.

"Elég megdöbbentő volt. Láttam, hogy más betegek is fekszenek mellettem, gépek között vagyok én is - az elég rossz érzés volt. Rossz volt nézni a többi beteget is, hogy kinél hogy változik a gép kijelzője. Láttam olyat, aki elég közel került a halálhoz, és újraélesztést is láttam"

- mesélte az RTL Híradónak.

hirdetés

Bevallotta, hogy korábban ő is szkeptikus volt a vírussal kapcsolatban. Bár tisztában volt vele, hogy létezik, de a környezetében nem találkozott vele. Most már belátja, hogy elbízta magát, a betegség és a kórházban töltött 22 nap viszont átértékelt benne mindent.

"Én úgy gondoltam, hogy egy életerős ember vagyok 45 évesen, nem voltam beteg körülbelül 10 éve, de egy ilyen apró vírus gyakorlatilag leterített".

Róbert két hete mehetett haza a kórházból, de még mindig nincs jól. Összesen tizennégy kilót fogyott a betegség miatt. Elmondása szerint a felépülése két-hat hónapig is tarthat.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: