SZEMPONT
A Rovatból

„Ezen még sokat kell dolgozni” – cenzúrázta az október 23-i ünnepi műsort egy XIII. kerületi iskola igazgatója

Kihúzták például azt a részt, ahol az egyik szereplő arról beszél: ő nem szeretne olyan országban élni, ahol mások mondják meg, hogy mit érezhet, mit gondolhat, mit mondhat. Az iskolaigazgató arra hivatkozott, a darab túl nehezen érthető az általános iskolás gyerekeknek.
Fischer Gábor - szmo.hu
2023. október 26.


Link másolása

A Magyar Hang szerint a bemutató előtt egy nappal vágatta meg a XIII. kerületi Pannónia Általános Iskola igazgatója az 1956-os forradalomról szóló színdarab szövegét, amit a gyerekek már hetek óta gyakoroltak. A lap azt írja, a színjátszókörös diákokat és szüleiket hidegzuhanyként érték a történtek.

Beszéltünk egy érintett szülővel, aki szerint beszédes, hogy milyen részek kerültek ki, és az is, ahogy az iskolaigazgató reagált a levelükre, amiben a döntés megváltoztatását kérték.

– Hogyan tudta meg, mi történt?

– Egy október 23-i műsort készítettek a gyermekem iskolájában. Igazából már szeptember eleje óta készültek rá a gyerekek. A főszereplő gyerek egy színészt alakított, aki el akar menni a próbáról azzal az indokkal, hogy a testvérei elé megy a pályaudvarra. A rendező viszont tudja, hogy valójában a tüntetésre akar menni, és arra próbálja rábírni, hogy ne menjen el. Azzal érvel, hogy ha nyugton marad, akkor híres, akár a Kossuth-díjas is lehet. Válaszul a színész szenvedélyes monológban mondja el, hogy

ez a Kossuth-díj a hallgatásért járna, és ő nem szeretne egy olyan országban élni, ahol mások mondják meg, hogy mit érezhet, mit gondolhat, mit mondhat.

Csütörtökre meghirdettek egy nyilvános főpróbát az iskolában, ahová bemehettek a szülők is, én magam is elmentem rá. Miután bemutatták a darabot, az igazgatónő, aki szintén megnézte az előadást, a szülők felé fordult, és annyit mondott, hogy hát látták a darabot, reméli, hogy tetszett, de annyit el kell mondania, hogy

ezen még sokat kell dolgozni és fognak is.

Ez egy picit meglepő volt, mert csütörtökön volt a főpróba, és pénteken, vagyis másnap reggel lett volna a bemutató az iskolában.

– Az ön gyereke mit mondott?

– Eléggé leforrázva jött ki, és csalódott volt, hogy az igazgatónak csak ennyi visszajelzése volt. Semmilyen pozitívat nem mondott, csak ennyit, hogy ezen még sokat kell dolgozni.

– Hogyan dolgoztak még a darabon?

– A negyedik óra után egy átírt forgatókönyvet adtak oda a kisfiam kezébe, akinek akkor még megnézni sem volt ideje, mert egy másik, iskola által szervezett rendezvényre kellett mennie, ahonnan este hét óta körül ért haza. Ezután kellett volna megtanulnia a megváltoztatott forgatókönyvet. A döbbenet ekkor ért: a főszereplő szövegeinek a 80 százalékát kiszedték.

– És milyen mondatok kerültek ki?

– Amit kiszedtek belőle, az a monológ, amiben a színész arról beszél, hogy ő nem szeretne olyan országban élni, ahol megmondják neki, mit gondolhat, mit érezhet, és mit mondhat, és ez a Kossuth-díj a hallgatásért, és az együttműködésért járna. Ebből nem kér, és azt gondolja, hogy neki, a rendezőnek és mindenkinek részt kellene venni a tüntetésen. De ezt csak a saját szavaimmal foglalhatom össze, idézni azért nem tudok, mert amikor ezeket egy nyilvános posztban megosztottam a Facebookon, megkeresett bennünket az a tanárnő, aki írta a darabot, és

határozottan megkért, hogy szó szerint ne idézzünk a könyvből

mivel ez az ő szellemi terméke, amit megítélése szerint szerzői jog véd.

– Tehát a szövegnek azt a részét szedték ki, ami a szabadságról szól.

– Igen.

– Volt valamilyen dramaturgiai indoklás, hogy miért pont ezeket a részeket húzták ki?

– Azzal indokolta, hogy

a kicsik számára ez nem érthető, és ő azt szerette volna elérni a változtatásokkal, hogy a kisebbek is jobban értsék a darabot,

mert az szerinte túl bonyolult volt. Nekünk viszont az volt az érzésünk, hogy elég beszédes, melyik részeket távolították el.

– Ez már csak azért is érdekes, mert például a Nemzeti dalt is szokták szavalni a kicsik, és azt sem alsó tagozatosoknak írták. Került ki más is?

– A másik jelenet, ami még kikerült, az a zárójelenet volt, ahol már a forradalom bukása után pakolja a bőröndjét a főszereplő színész, és akkor ismét a rendező érvel neki, hogy ne menjen el, mert hamarosan jóra fordulnak a dolgok, minden ugyanolyan lesz, mint régen. A színész azonban azt mondja, hogy már semmi nem lesz ugyanolyan, mint régen, itt elhallgattatnak mindenkit, innentől fogva megtorlások jönnek, és elvész a szabadság.

A legtöbb ismerőse elhagyja az országot, és talán ők teszik jól, mert ők még új életet kezdhetnek egy másik országban, ahol szabadság van.

A szülő Facebook-bejegyzése. Kérésére kitakartuk a nevét

– A tanári karon belül volt ennek valamilyen utózöngéje?

– Volt olyan érzésünk, hogy a poszt megszületése után valószínűleg az igazgató helyezhette nyomás alá a szöveget író tanárnőt, talán ezért tiltotta meg a szövege nyilvánosságra hozatalát, de erre nincsen bizonyítékom.

– Az igazgatóval nem próbálták meg felvenni a kapcsolatot?

– Egy szülő írt egy e-mailt, amiben a döntése megváltoztatására kértük, még csütörtök este.

– Reagált erre?

– Elég szűkszavúan és pikírten válaszolt, hogy ez nem fog megtörténni, mert ő

a döntését szakmai okokból hozta meg, a gyerekek védelmében.

Mire még visszakérdeztek, hogy melyik gyerekeket és pontosan mitől védi meg, mert ez számunkra nem világos, például a résztvevő gyerekek nem érzik, hogy ők lettek volna ezen a módon megvédve. Még egyszer megkérték, hogy változtassa meg a döntését. Talán erre való válaszként másnap a próba után felsorakoztatta a gyerekeket, és azt mondta, hogy ugye senki nem vár tőle magyarázatot a döntése kapcsán? És akkor a főszereplő fiú felé nézett, és külön neki címezve azt mondta: nyugodtan lehajthatod te is a fejedet, mint a többi gyerek.

Az iskola igazgatója a Magyar Hangnak a következőképpen indokolta a történteket: „Az iskolai ünnepély főpróbáját az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően megnéztem. Úgy éreztem, nehezen érthető 6-14 éves gyerekek számára, miután nincs előzetes tantárgyi tudásuk a témában. A befogadhatóság érdekében a szöveg rövidítését kértem. Az előadás nagy siker volt.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEMPONT
A Rovatból
Bohár Dániel szerint komoly üzenet Gulyás Gergelynek az a mondata, amit senki sem ért
A Megafon riportere külön kiemelte a Magyar Péter-ügyről szóló, meglehetősen furcsa 8 másodpercet.

Link másolása

Szürreális párbeszéddel zárolt a csütörtöki Kormányinfó. Az ATV riportere Magyar Péterről kérdezte Gulyás Gergelyt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy megingott-e a miniszterelnök bizalma benne a történtek után, azt felelte:

„...úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor még nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki”

– mondta Gulyás, majd a sajtótájékoztató hirtelen véget is ért.

A különös válasz feltűnt Bohár Dánielnek is. A Megafon riportere szerint a miniszter mondandója valójában „komoly üzenet” lehet.

A Magyar Péter-ügyről szóló 8 másodpercet külön ki is emelte a Kormányinfóból:

A hozzászólások között azonban többen is jelezték, nem értik pontosan mi az üzenet, amit megfogalmazott Gulyás Gergely.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEMPONT
A Rovatból
„Amióta eszemet tudom, én ebben a rendszerben éltem, de most végre látni esélyt némi változásra” - íme a Magyar Péterhez csatlakozó önkéntesek érvei
Fiatalok és idősek, fővárosiak és vidékiek, itthon és már külföldön élők egyaránt vannak azok között, akik felajánlották segítségüket Magyar Péternek. Le is írták, miért. Ezekből az indokokból válogattunk.

Link másolása

A hét elején még csak néhány száz, ma már több mint 16 ezer tagja van Magyar Péterék Discord csatornájának, ahol élénk viták folynak arról, mi mindennek is kellene megváltoznia Magyarországon, és nagyon sokan ajánlják fel a segítségüket. Meghirdettek számos önkéntes pozíciót is: Event Managert, moderátort, HR-est, digitálismédia-szakértőt, tartalomírót és szerkesztőt is kerestek az elmúlt napokban. A jelentkezés annyira transzparensen zajlik, hogy teljesen nyilvános.

A bemutatkozásokból, motivációs sorokból sok minden kiderül arról, kit mi érintett meg a Magyar Péter-jelenségből, miért szeretne aktívan is részt venni a munkában.

Vannak, akik már szereztek tapasztalatokat más politikai erőknél, például a Momentumnál, a Kétfarkúaknál vagy Puzsér Róbert kampányában, mások viszont még sohasem szavaztak, vagy épp rég kiábrándultak. Olyanok is szép számmal akadnak, akik külföldre költöztek, de most hazajönnének.

Az általuk írt mondatokat idézzük:

21 éves vagyok, jelenleg Amerikában tanulok, de Budapestre járok haza. Eddig innen, Amerikából tehetetlenül, néha könnyes szemmel néztem az otthon folyó eseményeket. Amióta eszemet tudom, én ebben a rendszerben éltem, de most végre látni esélyt némi változásra. Szeretném a lehető legtöbbet tenni azért, hogy legyen hová hazamenni még számtalan sorstársamnak egy szép napon.

Tenni akarok azért, hogy nekem se kelljen 2026 után azon agyalnom, melyik országban nem fogom magam idegennek érezni. Itthon ugyanis idegen és kirekesztett vagyok pusztán azért, mert értelmes, kitartó, őszinte és gyermektelen nőként élem az életem.

64 éves informatikus vagyok. 1990-ben reménykedtem egy jobb jövőben, sajnos megtapasztaltam, hogy a reményeim nem teljesültek. Azóta már a gyermekeim jövőjét is reménytelennek látom. Nagyobbik fiam Spanyolországban él, nyugodtabb körülmények között. Szeretném, ha az unokáim élete jobb lenne, ezért szeretném ezt a korrupt rendszert megszűntetni.

24 éves általános iskolai tanár vagyok. Ugyanazon okokból lettem tanár, amiért ide is szeretnék csatlakozni, és minél aktívabban tenni a közösség fejlődéséért. Segíteni akarok a környezetemen, és jobbá tenni a társadalmat.

17 éve marketinggel és rendezvényszervezéssel foglalkozom. Sok éve már, hogy kiábrándultam a politikából, szavazni sem voltam az elmúlt két alkalommal. Most végre úgy érzem, van egy kis remény arra, hogy talán engem is meghallgatnak, másoknak is elég volt már, ami itthon történik, és gyűlölködés helyett végre összefogás lehet.

Feleségemmel és lányunkkal egy kis faluban élünk már 15 éve. Azt látom, hogy most van rá lehetőség, hogy változtassunk az elmúlt 30 év politikai berendezkedésén, és én részt akarok benne venni.

Szoftvermérnökként dolgozom egy kiberbiztonsági cégnél. Az elmúlt években (évtizedekben?) még nem voltam annyira lelkes, mint mostanság.

Politikailag aktív vagyok annak ellenére, hogy külföldön élek, mivel családom nagy része (szüleim és testvéreim) még otthon élnek, és fontosnak tartom, hogy ők milyen körülmények között éljenek.

23 éves vagyok. Tegnap esti-ma hajnali beszélgetés alatt úgy tűnt, hogy itt olyan közösség épülhet ki, akiket megéri szolgálni, segíteni. Némiképp visszaadtátok a hitemet a magyarokban.

28 éves vagyok, két gyerekem van, akiknek szeretném, ha könnyebb lenne elindulniuk az élet rögös útján, mint nekem. Amióta szavazóképes korban vagyok, mindig a Fidesz nyer, én pedig minden alkalommal egy hétig sírok utána, hogy ezt az országot el kell hagyni, innen nincs menekvés. Szeretném, ha ezt soha többet nem kellene éreznem, a gyerekeimnek pedig soha nem kellene átélniük, milyen egy zsarnok, hazug párt kormányzása alatt élni.

Mindig is aktív voltam a közösségekben, ahová tartozom. Viszont ez az elmúlt 6-7 évben teljesen eltűnt, köszönhetően a jelen megosztottságnak. Belefáradtam az állandó hadakozásba, de most látom, vannak velem/velünk mások is.

57 éves vagyok, szofterfejlesztő cégnél dolgozom. Nagyon szeretném, ha megszűnne a regnáló kormány. Ellenzék nincs. A legfőbb motivációm, ha sikerülne a fenti célt elérni, az 5 éve külföldön élő és dolgozó lányom hazaköltözhetne.

20 éves jogi hallgatóként szeretnék egy olyan közösség része lenni, amivel a változást el lehet hozni.

Mivel nagyon rég nem érzem azt, hogy a politikában motivált lennék, így szavazni sem mentem szinte soha. Most azt gondolom, hogy veletek valami nagyon fontosnak és értékesnek lehetek a részese.

20 éves egyetemista vagyok. Eddig különösebben nem foglalkoztam politikával, viszont Magyar Péter többek között ezen is változtatott. Minden gondolatával tudok azonosulni, az értelmiségi baráti köröm szintén.

Én azért szeretnék tenni, hogy ne kelljen elhagynom a hazámat, mert a menyasszonyomra ráomlik a kórház, ahová dolgozni megy, és leendő gyermekeimet ne kelljen kimenekítenek majd egy dán iskolába, hogy elfogadható oktatáshoz jussanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SZEMPONT
A Rovatból
Alföldi Róbert félreérthetetlen üzenetet küldött a költészet napján
A Mindegy átka könnyen értelmezhető napjaink Magyarországára is.

Link másolása

Áthallásokkal teli, a mai Magyarországra is könnyen értelmezhető verset szaval a költészet napján Alföldi Róbert. A színész-rendező Ady Endre: A Mindegy átka című költeményét adja elő egy videóban, amit a közösségi oldalán tett közzé.

A vers szövege:

„Sorakoznak s elfutnak a hetek,

Mintha kórház-szagtól futnának.

Talán nem volt soha ilyen beteg

Az Élet, mely szennyesen bukdos

S nem tud eljutni tiszta kúthoz.

Máskor se volt itt élni jó dolog,

De viharok sűrübben jöttek

És többen voltak zúgó bátorok.

Most már a reménytelen Mindegy

Túlságosan meggyőzött minket.

A Mindegy, mi ma mindent összetör,

A lágy ujjakat összefonja,

Hogy nem szorul össze az ököl.

S hogy itt még valami teremjen,

Gyertek, menjünk a Mindegy ellen.

Igenis: kell a bátor lobbanás

S nem élet, hogyha nem kiáltjuk,

Hogy minden vannál mindig jobb a más.

Gyujtsuk ki jól a sziveinket:

Csak azért se győzhet a Mindegy.”

A videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEMPONT
A Rovatból
Kert Attila, a Euronews hírigazgatója: sem budapesti, sem a brüsszeli szerkesztőség semmilyen jelét nem tapasztalta annak, hogy bármiféle befolyásolási kísérlet történt volna
A tulajdonosi kör és a menedzsment szét van választva, azaz lehetetlen is a tulajdonosok felől tartalmi elvárásokat tenni. A hitelesség elvesztése a cégnek súlyos károkat okozna.

Link másolása

A Direkt36 alapján mi is megírtuk, hogy az Orbán Viktorhoz személyes szálakon kötődő Pedro Vargas Santos David portugál üzletember cége vásárolta meg 2022-ben a Euronews nemzetközi televíziót. A pénz nagy részét egy magyar állami tőkealap és a kormányzati propagandagépezet egyik régi szereplője biztosította. Ráadásul az ügylet részleteit ismerő egyik forrás a Direkt36-nak azt mondta,

nyilvánvaló volt, hogy felsőbb utasításra kellett megcsinálni ezt a befektetést.

A befektetést intéző embereknek külön a lelkükre kötötték, hogy semmi nem kerülhet ki a nyilvánosságba.

Az ügylet előkészítő anyagában az szerepelt, hogy

a célok között van a „baloldali eszmék és elfogultság / egyoldalúság enyhítése”.

A színfalak mögött a befektetés állami részét intéző szereplők sem titkolták, hogy politikai okokból volt fontos ez az ügylet. A forrás szerint a befektetést intéző emberekkel közölték, hogy azért kell a Euronews, mert túl sok kritika éri Magyarországot külföldön, és ezért javítani akarják az országimázst.

„Mondták, hogy szükségünk van arra, hogy legyen egy olyan európai platform, ahol jobb színben tudjuk feltüntetni magunkat”

Megkerestük Kert Attilát, a Euronews magyar irodájának hírigazgatóját, érzékelt-e valamit mindabból, amit a Direkt36 kiderített, találkozott-e befolyásolási kísérlettel.

A hírigazgató elmondta, hogy „a cég vezérigazgatója, Guillaume Dubois, akit a Direkt36 is idézett, ma egy belső értekezleten azt mondta, hogy a Euronewsnél

a befektetői tőke és a menedzsment el van választva, és a tulajdonosnak, különösen egy kisebbségi tulajdonosnak semmilyen befolyása nincsen a cég mindennapi működésére.

Ennek, valamint a szerkesztőség függetlenségének a bizonyítéka a mindennapi működésünk”.

Kert Attila hozzátette, hogy ez a tulajdonosi szerkezet több mint két éve létezik, de „sem a budapesti, sem a brüsszeli szerkesztőség semmilyen jelét nem tapasztalta annak, hogy bármiféle befolyásolási kísérlet, vagy ennek akár csak sugalmazása történt volna ez idő alatt”.

Amikor rákérdeztünk, hogy a befektetők és a menedzsment szétválasztásának intézményi garanciái vannak, vagy csupán a szokásjog szerint működnek így, a hírigazgató annyit mondott, hogy a Euronews nem egy magyarországi cég, és a vállalati kultúra, meg a jogi környezet is más náluk.

A fentiekhez még érdemes hozzátenni, hogy a Euronews hitelessége az, ami a legnagyobb tőke. Ha egy újságíró vagy egy szakszervezet előállna azzal, hogy rá nyomást gyakoroltak, akkor könnyen elveszítheti, és

akkor nem jönnek a hirdetők, ráadásul a befektetők részvényeinek sem tenne jót.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk