News here
hirdetés

SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés

Biden ideges, amiért kiszivárgott: az amerikai hírszerzés segített orosz tábornokok megölésében

Az amerikai vezetés tart Putyin reakciójától, miután kitudódott, közrejátszottak a tábornokok halálában és a Moszkva nevű zászlóshajó elsüllyesztésében.

Link másolása

hirdetés

Miután a The Washington Post, a The New York Times és más amerikai lapok cikkeket közöltek az amerikai hírszerzés szerepéről a Moszkva nevű cirkáló elleni rakétacsapásban, illetve orosz tábornokok halálához vezető katonai akciókban, Joe Biden felhívta William J. Burns CIA igazgatót, Avril Haines-t a nemzeti hírszerzés igazgatóját és Lloyd Austin védelmi minisztert, hogy elmondja, mennyire aggódik a kiszivárogtatások miatt. Az amerikai elnök szerint ezek a nyilvánosságra került információk alááshatják azt az célt, hogy segítséget nyújtsanak Ukrajnának – írja a Washington Post.

Miközben a most megszavazott hatalmas, 40 milliárd dollár értékű amerikai segélycsomag részletei teljesen nyilvánosak, beleértve azt is, pontosan milyen nehéztüzérséget, drónokat és páncéltörő rakétákat küldenek az ukránoknak, a hírszerzési támogatást sokkal nagyobb titkolózás övezi.

Nem csoda, hogy óriási hullámokat vert, amikor a múlt héten kiszivárgott, hogy az Egyesült Államok hírszerzési adatokkal segített Ukrajnának megtalálni, majd megsemmisíteni az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajóját, a Moszkvát.

Bár az nem derült ki, hogy milyen konkrét információkat adtak át, névtelenséget kérő tisztviselők az amerikai lapoknak azt mondták, ezek túlmutattak azon, hogy meghatározták a Fekete-tengeren tartózkodó orosz hajó pontos helyét. Az amerikai célzási információk kulcsfontosságúak voltak a Moszkva ellen indított csapáshoz, amit az ukránok két – amúgy hiánycikknek számító – Neptun rakétával hajtottak végre.

Az RK-360 Neptun egy ukrán fejlesztésű hajóelhárító cirkálórakéta, amelyet 2021 márciusa óta használnak Ukrajna haditengerészeténél. Az ötméteres rakéta hatótávolságra 280-300 kilométer.

Az ugyanakkor rejtély, hogy a csatacirkáló radarrendszerei miért nem reagáltak megfelelően a támadásra. Ukrán és amerikai tisztviselők szerint a Moszkvát valószínűleg megzavarta, hogy Ukrajna egy török ​​gyártmányú Bayraktar drónt is reptetett a közelben. Elemzők szerint a hajó elsüllyedése rendkívül megalázó volt Putyin számára, és Ukrajna egyik legnagyobb sikereként értékelhető a háborúban.

hirdetés

Közvetlenül a rakétacsapás után a Biden-kormány hallgatott arról, hogy az amerikaiaknak bármilyen szerepük lett volna a Moszkva elsüllyesztésében, később azonban névtelen források megerősítették, hogy az amerikai lapinformációk helyesek.

Az oroszok valószínűleg ennél is jobban nehezményezhetik, hogy az is kiderült, az amerikai hírszerzési információk szerepet játszhattak több orosz tábornok halálában is.

Ukrán tisztviselők szerint a háború során eddig körülbelül 12 tábornokot öltek meg a frontvonalon. Ez a szám megdöbbentette a katonai elemzőket.

Most kiderült, az Egyesült Államok folyamatosan dolgozott azon, hogy beazonosítsa, hol vannak az orosz mobil főhadiszállások, amelyeknek a helyét gyakran változtatták. Az amerikaiaktól kapott információkat az ukránok összevezették saját hírszerzési és lehallgatási adatiakkal, és ezek alapján indítottak célzott csapásokat az orosz tábornokok megölésére.

Az amerikaiak fegyverekkel is segítik ezeket az akciókat. A most a csatatérre érkező Switchblade drón kisebbik változata alkalmas egyes katonák azonosítására és célzott likvidálására, még úgy is, hogy a célpont épp egy járműben ül.

A Biden kormány próbálta titokban tartani ezeket az információkat, mert attól féltek, hogy a kitudódásuk eszkalálhatja a konfliktust, alkalmat adhat Putyinnak a háború kiszélesítésére.

Ezt az aggodalmat osztja a neves amerikai publicista Thomas Friedman is, aki a New York Times-ban írt véleménycikkében úgy fogalmazott, a tábornokok megölésével, és a hajók elsüllyesztésével kérkedni az őrültség netovábbja. Szerinte az ezekkel kapcsolatos kiszivárogtatások súlyos veszélyt jelenthetnek az Egyesült Államok biztonságára. Főként úgy, hogy az információkat nem egy átgondolt stratégia részeként hozták nyilvánosságra.

Ezek ugyanis Friedman szerint azt sugallják, hogy Amerika már nem közvetett háborúban van Oroszországgal, hanem a közvetlen konfliktus felé tart.

Mindez már csak azért is veszélyes, mert Putyin viselkedése manapság sokkal kevésbé kiszámítható, mint korábban volt, és lassan kezd kifogyni az eszközökből.

Az amerikai vezetés maga is próbálja azt sugallni, bizonyos határokat nem lépnek át. A Washington Post azt írja, több utasítás is létezik a vörös vonalakról.

Például az Egyesült Államok nem ad ki olyan részletes információkat, amelyek segítségével Ukrajna megölheti a legmagasabb rangú katonatiszteket vagy minisztereket. Ebbe a kategóriába tartozik például Valerij Geraszimov, a Fegyveres Erők vezérkarának főnöke és Szergej Sojgu védelmi miniszter.

Ez a tilalom ugyan nem terjed ki az orosz tábornokokra, de egy védelmi tisztviselő azt mondta, az Egyesült Államok „nem segít aktívan semmilyen tábornok megölésében.” Vagyis nem mondják el az ukrán erőknek, hogy egy adott orosz tábornokot észleltek egy adott helyen, de megoszthatnak információkat például a parancsnoki és irányító létesítmények elhelyezkedéséről. Ha az ukrán parancsnokok úgy döntenek, hogy lecsapnak egy ilyen irányítóközpontra, elképzelhető, hogy a támadásban valamelyik orosz tábornok is életét veszti, ugyanakkor az amerikaiak szerint ez nem olyan, mintha direkt célba vettek volna valakit.

Emellett tilos megosztani azokat a hírszerzési adatokat is, amelyek segítenének Ukrajnának orosz célpontok megtámadásában Ukrajna határain kívül.

A hírszerzési információk megosztására vonatkozó szabályok célja, hogy elkerüljék a konfliktus kiéleződését, és továbbra is azt mondhassák, közvetlenül nem segítik Ukrajnát a támadások lebonyolításában.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés
„Ön volt Mr. Depp bántalmazója” – porrá zúzta Amber Heardöt Johnny Depp ügyvédnője
Camille Vasquez a net új királynője. Még csak az elején vagyunk, de úgy tűnik, Amber Heardnek vége.

Link másolása

hirdetés

Folytatódik Johnny Depp és Amber Heard pere. A színész 50 millió dollárra perelte exfeleségét rágalmazásért - írja a Sassy.hu.

A színésznő 2017-es válásuk után írt egy cikket a Washington Postba, amelyben Depp nevének említése nélkül azt állította, házasságuk során ő bántalmazott nő volt.

Deppet megbélyegezték, kirúgták A Karib-tenger kalózai következő részéből. A színész most egy virginiai bíróságon küzd az igazáért. A per egy hónapja kezdődött a Virginia állambeli Fairfaxben, és a neten vagy millió helyen folyamatosan live streamelik. Szó szerint az egész világ látja.

A házasság, amely összesen 15 hónapig tartott, az eddigi bizonyítékok alapján kicsit sem nevezhető hétköznapinak. Amber Heard majdnem három teljes napig tartó vallomásában elképesztő részletességgel, drámai összeomlásokkal kísérve számolt be arról, hogy Johnny Depp részegen és bedrogozva gyakorlatilag napi szinten ütötte-verte-erőszakolta őt. Ám erre néhány mobillal készült fotón kívül, amelyeken az arcán van egy-két halvány folt, semmilyen kézzel fogható bizonyítékot nem mutatott.

hirdetés

Ekkor lépett a színre Camille Vasquez, Depp jogi csapatának - mondhatjuk nyugodtan - titkos csodafegyvere. A keresztkérdéseket magyar idő szerint tegnap este tízkor kezdte meg. Azon a jogi csatornán, ahol én néztem az élő streaminget, 700 ezren követték, és a szám csak nőtt. Mivel vagy ezer helyen streamelik, ez világszerte több tízmillió aktív nézőt jelenthetett.

A 37 éves, kaliforniai ügyvédnő nemcsak kifejezetten szép, hanem nyugodt, összeszedett, lágy hangú - és mindezek mellett egy Avenger. A kérdések úgy záporoztak belőle, mint egy golyószóróból, Amber Heard minden erőfeszítése ellenére láthatóan kérdésről kérdésre omlott össze és esett ki a szerepéből.

Camille Vasquez először szembesítette azzal, hogy Heard hangfelvételekkel bizonyíthatóan bevallotta: többször megütötte Deppet, mégis saját magát állítja be bántalmazottnak. Az ügyvédnő kerek-perec megkérdezte: "Tulajdonképpen Ön volt Mr. Depp bántalmazója, nem?" Heard erre csak annyit tudott mondani, hogy szerinte kölcsönös volt.

Az ügyvédnő ezek után (pontokba szedtem, majdnem kétórás kérdezz-felelek volt) a következőkkel szembesítette Heardöt.

1. Sokaknak feltűnt, hogy Johnny Depp a lassan egy hónapja zajló perben egyetlen egyszer sem nézett rá volt feleségére. Pedig Heard rengetegszer kereste vele a szemkontaktust. Vasquez lejátszott egy hangfelvételt, amely a szétválásuk után egy hónappal készült a házaspár beszélgetéséről, amelyben Amber zokogva könyörög "bántalmazó" férjének, hogy fogadja vissza, bocsásson meg mindenért, és ölelje meg őt. Depp akkor nyugodt hangon csak annyit mond, hogy elég volt ebből, többé nem akarja látni Heardöt, sőt megígéri, hogy soha többé az életben nem néz rá. Ehhez Depp azóta is tarja magát.

2. Camille Vasquez felidézett számtalan, konkrét dátumot, amelyeken Depp Amber Heard vallomása szerint agyba-főbe verte a feleségét, többször ököllel az arcába vágott, két alkalommal eltörte az orrát, fehasította a száját, véresre verte az állát, csomókban kitépte a haját. MINDEN egyes ilyen alkalom után az ügyvéd bejátszott egy-egy nyilvános megjelenést, vörös szőnyeges kivonulást vagy tévéinterjút, amelyen Heard teljesen érintetlen, porcelán arccal, egyetlen karcolás nélkül viccel, nevetgél. Az egyik ilyen a James Corden Show volt (lásd a videót alább), amelyre egy nappal azután került sor, hogy Depp állítólag eltörte Heard orrát, és kishíján az állkapcsát is.

Amber azzal próbált védekezni, hogy sminkkel ügyesen eltakarta a sérüléseit, ám a felvételeket nézve - lássuk be - ez több, mint furcsa. Főként, hogy Depp, amint az ügyvéd rámutatott, állandóan hatalmas, nehéz fémgyűrűket hord minden ujján. Egyetlen ökölcsapással krumplipürévé verte volna a felesége arcát, nemhogy annyi agyabugyálással, mint amit Heard állít.

3. A rettenetes verésekről, szexuális erőszakról Heard egyetlen orvosi látleletet, és egyetlen valóban verésről árulkodó fotót nem tudott bemutatni. Amikor Depp állítása szerint egy törött(!) vodkásüveggel megerőszakolta Ausztráliában, Heard akkor sem szorult orvosi ellátásra. Sőt, Johnny Depp szorult rá, mivel egy üveg, amit a felesége vágott hozzá, levágott egy darabot az egyik ujjából.

4. Végül a legveszélyesebb, legalábbis jogi szempontból: a hangfelvételek szerint Depp békés válást akart, a keresetet Amber nyújthatta be. Johnny 7 millió dolláros bánatpénzt adott a feleségének, és megegyeztek, hogy a sajtó és a világ szemében barátként válnak el. Amber ezek után telehaknizta a világsajtót azzal (hivatalos közleményt is kiadott), show-műsorokban, interjúkban, valamint eskü alatt tett vallomásában is leszögezte, hogy a 7 millió dollárt azonnal, az utolsó fillérig jótékony célra adományozta (a Los Angeles-i Gyermekkórháznak és egy nőjogi szervezetnek), mert neki egy fillér sem kell Depptől (akkor kezdte vádolni exférjét bántalmazással is).

Csakhogy a házaspár könyvelőcégének tanúvallomása szerint ez nem volt igaz. Kétszázezer dollárt maga Johnny utalt át a két szervezetnek, félmillió dollárt pedig Amber nevében a nő akkori pasija, a világ egyik leggazdagabb embere, Elon Musk. A többit Amber megtartotta magának. Heard egyébként ezt vallotta be a legnehezebben (érthetően, hiszen ez egyértelműen bizonyítja, hogy korábban eskü alatt hazudott a bíróságon, ami bűncselekmény), de Vasquez nem tágított.

A két nő szócsatája volt a vallomás talán legdöbbenetesebb része, Vasquez olyan udvarias, de könyörtelen kérdészáporral szorította sarokba az utolsó leheletéig tagadó Heardöt, hogy az egy hollywoodi filmet is megszégyenített.

A keresztkérdések ma folytatódnak (magyar idő szerint délután háromtól, hat óra az időeltolódás), de a kommentek, és a világsajtó mai cikkei alapján Heardnek már most vége van. A világ szemében mindenképp. A bíróságon ugyanis aranyszabály, hogy aki eskü alatt egyszer hazudott, az hazudhatott bármiben, akár mindenben.

Camille Vasquez pedig láthatóan egy nap alatt világsztár lett, és a java még csak most jön. Az ügyvédnő nagy valószínűséggel még több órás "roston sütésre" van felkészülve, annyi ellentmondással, kamuzással, és feltehetően színtiszta hazugsággal fogja szembesíteni Amber Heardöt, hogy még nézni is rossz lesz. Vagy jó, kinek mi tetszik.

Egy biztos: Johnny Depp korábbi vallomása szerint ezt az egészet azért csinálja, hogy visszaállítsa jó hírnevét, és kiderüljön az igazság borzalmas házasságáról - amit egyébként ő nem akart a nyilvánosság elé tárni. A célt Johnny véleményem szerint már elérte. Mellesleg most először láthattuk őt néhányszor igazán, megkönnyebbülten elmosolyodni. De Amber Heardre valóban egyszer sem nézett rá.

VIDEÓ: Amber Heard a James Corden Showban

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés
Megrázó képsorozat került nyilvánosságra az Azovsztal üzem védőiről
Az acélgyár bunkereiben tartózkodó fegyveresek megmentésére egyre kevesebb az esély, sokak arcán mégis elszántság és remény látszik.

Link másolása

hirdetés

Az orosz-urkán háború kezdete óta a mariupoli Azovsztal acélgyárat védő egységekről tett közzé fotósorozatot a Telegramon az Azov ezred sajtószolgálata.

A képek üzem bunkereiben készültek a sebesült, elcsigázott emberekről, akiknek rohamosan fogy az élelmiszerük, lőszerük és nincsen már gyógyszerük sem.

A képeken látható, sebesült katonák számára már lényegében se antibiotikum, se fájdalomcsillapító nem áll rendelkezésre, hogy kezeljék a sérüléseiket.

A gyárban tartózkodó civileknek szabad elvonulást ígért az orosz hadsereg, a képeken látható védők megmentésére azonban vajmi kevés esélyük van, a legutóbbi alkalommal csak egy vakmerő helikopteres akcióval sikerült utánpótláshoz juttatni őket.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés
Ukrán túlélő: megkínoztak, fejbe lőttek és élve eltemettek a testvéreimmel együtt az oroszok
Halottnak tettette magát a fejbe lőtt 33 éves férfi, és hagyta, hogy a halott testvéreivel együtt elássák egy gödörbe.

Link másolása

hirdetés

Két bátyjával együtt egy jelöletlen sírba temették Mikola Kulicsenkót, aki csodával határos módon mégis túlélte az orosz katonák kegyetlenkedését, írja a CNN. Az ukrán férfi szerint azért nem halt meg, hogy a vele történt rémségeket elmondhassa a világnak azoknak a nevében is, akik ezt már nem tehetik meg.

A 33 éves férfi és családjának élete március 18-ig szinte semmit sem változott annak ellenére, hogy ekkor már három és fél hete tartott az invázió, és az oroszok elfoglalták a falujukat. Aztán amikor az ukrán katonák visszavágtak és lecsaptak egy menetoszlopra, az oroszok elkezdték keresni a környéken a felelősöket. Így jutottak el ahhoz a házhoz, ahol Mikola két bátyjával és húgával élt. A sorsfordító napon Irina szerencsére nem volt otthon.

A három testvért a katonák az udvarra térdepeltették, amíg átkutatták a házat. Olyan bizonyítékot kerestek, ami összefüggésbe hozhatta a fivéreket a támadással. Amikor megtalálták nagyapjuk honvédségi kitűzőit és az egyik testvére katonai hátizsákját, biztosak voltak abban, hogy közük volt az akcióhoz. Ezután egy pincébe hurcolták őket három napra, ahol folyamatosan kihallgatták őket.

A negyedik napon minden megváltozott. Az oroszok fémrúddal verték agyba-főbe Mikolát, majd egy fegyver csövét is a szájába dugták. A három testvért eszméletvesztésig kínozták, majd bekötötték a szemüket, a végtagjaikat pedig ragasztószalaggal rögzítették, és egy kietlen területre vitték őket. Itt a testvérek a földön térdelve várták, amíg az orosz katonák egy gödröt ástak, majd sorban fejbe lőtték mindhármójukat.

Csodával határos módon Mikola túlélte a fejlövést, mivel a golyót az arcába kapta, és a jobb füle mellett távozott is. Tudta, hogy az egyetlen esélye az lehet, ha halottnak tetteti magát.

hirdetés

Az oroszok ezután a gödörbe rugdosták a holttesteket, majd betemették a sírt. Mikola kis idő múlva az összekötözött végtagok ellenére a felszínre ásta magát. De nemcsak a földdel kellett megküzdenie, hanem azzal is, hogy az egyik testvére holtteste alól kellett kiásnia magát. Ezután sötétben eltántorgott egy közeli házig, ahol éjszakára befogadták és ápolták. Másnap térhetett csak haza, ahol a húga már napok óta várta a fivéreit.

Mikola szerint azért maradt életben, hogy elmondhassa a vele történteket. Azt mondja, hogy ami vele történt, nem egyedi eset, az orosz katonák mindenhol ezt művelik a civilekkel. Az ukrán hatóságok nyilvántartásába már 11 ezernél is több feltételezett háborús bűncselekményt regisztráltak, ami az orosz katonákhoz köthető. A hírtelevízió megkereste az orosz védelmi minisztériumot a történtekkel kapcsolatban, de a riport megjelenéséig nem kaptak választ.

Az ukrán túlélőről szóló angol nyelvű beszámolót itt lehet megnézni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SZEMPONT
A Rovatból
hirdetés
Mi az oka a kormánypárti választók oroszpártiságának? Valóban eljött a Huxit ideje?
Nagyon nagy pénzektől esnénk el, úgyhogy biztosan nem lesz Huxit. De az oroszpárti fideszes tábor egyben tartása fontosabb, mint a külpolitikai igazodás – állítja a Political Capital elemzője interjúnkban.

Link másolása

hirdetés

Az orosz-ukrán háború ügyében Magyarország nem sorakozik fel a szövetségesei mellé egyértelműen. Mert bár a kormány minden szankciót megszavazott eddig, a hatodik szankcióscsomag bevezetését egyedüli uniós tagállamként akadályozza, hiába kínált fel az Európai Bizottság több engedményt is. Az olajembargó körüli huzavonába robbant be két hír egy napon. Az egyik az, hogy Volner János egyszemélyes pártja a sokatmondó Huxit-pártra nevezte át magát, a másik pedig a Medián felmérése, ami szerint a kormánypárti választók között többségben vannak azok, akik Putyinnal szimpatizálnak, és az ukrajnai konfliktusért inkább az Egyesült Államokat vagy Ukrajnát teszik felelőssé. Ennek kapcsán kerestük meg Szicherle Patrikot, a Political Capital Európai Unióval, valamint az orosz intézményes befolyással és annak régiós hatásaival foglalkozó elemzőjét.

– Mi történik velünk?

– Azért meglehetősen messze van innen az, hogy kilépjünk az Európai Unióból. A magyarok körülbelül 70%-a támogatja az európai uniós tagságunkat. Valószínűleg arról van szó, hogy Volner Jánosnak eléggé speciális kapcsolata lehet a kormánypártokkal, hiszen az előző parlamenti ciklusban is átment a parlamenten néhány javaslata, például a listaállítással kapcsolatban, ami azért ellenzéki pártokkal nem történik meg csak úgy a Fidesz kormányzása alatt. Lehetséges, hogy itt valamiféle tesztelése zajlik annak, hogyan reagálna a nyilvánosság az Európai Unióból való kilépés gondolatára, és az is lehet, hogy ezt a kormánypártok majd a saját felméréseikben is felhasználják.

Persze 2027-ig, amennyiben sikerül valami egyezségre jutni előbb vagy utóbb, Magyarországra elképesztő mennyiségű uniós forrás érkezhet, emiatt senki sem fogja támadni az ország uniós tagságát.

Arról nem is beszélve, hogy a kereskedelem döntő része az Európai Unióval zajlik. Erőteljesen exportorientált gazdaságunk van, ráadásul a kereskedelem nagy részét a tagállamokkal folytatjuk. Öngyilkosság lenne egy kilépés mostanság, inkább csak tapogatózás lehet a közbeszédbe emelése. Azt is el tudom képzelni, hogy ez egy magánakció Volner Jánostól. Én nem gondolom, hogy egy Huxit bármennyire is reális lehetőség lenne.

– De ha mégsem jön a pénz? Mert a jogállamisági mechanizmussal blokkolják a kifizetéseket? Akkor nem történhet meg, hogy az EU-t okolva elindulhat egy még erőteljesebb kampány a kiléptetés mellett?

hirdetés

– Én azért inkább arra számítok, hogy valamiféle – legalábbis átmeneti – megegyezés megtörténik a bizottsággal. Jelenleg a magyar gazdaság nincsen abban a helyzetben, hogy ezeket a pénzeket nélkülözni tudjuk. Ezzel a kormány is tisztában van.

Tehát ameddig nem fordul kedvezőbbre a nemzetközi gazdasági helyzet és a piacokról nem lehet könnyen pótolni ezeket a forrásokat, addig a magyar kormány is hajlani fog valamiféle átmeneti tűzszünetre.

Persze nem arra kell gondolni, hogy teljesen le fogják bontani a most már kiépített illiberális államot. De mondjuk olyan engedmények, melyeket Gulyás Gergely az április 27-i Kormányinfón elmondott, az elképzelhető. Azzal is tisztában vannak a kormány soraiban, hogy még az európai uniós források nélkül is pozitívan jövünk ki az uniós tagságból, például azért, mert hozzáférünk a közös piachoz, vonzóbb befektetésnek számítunk, de még Oroszországnak vagy Kínának is csak akkor számíthat fontosabb partnernek Magyarország, ha az Európai Unió és a NATO tagja.

– Megfordulhat-e a zsarolás iránya? Tegnap került az EU elé egy reformjavaslat az unió jövőjéről. Itt elég egyértelműen esik arról szó, hogy a jogállami normákat nemcsak a tagfelvétel során, hanem folyamatosan teljesíteni kell a tagoknak, ha elfogadják. Ebben ki nem mondva benne lehet egy kizárás jogi lehetősége?

– Ahhoz, hogy egy tagállamot kizárjanak az Európai Unióból, alapszerződést kell módosítani, amit minden tagállamnak el kellene fogadni és ratifikálni. Ezt Magyarország nyilván nem tenné meg. Az említett javaslatcsomag felveti az alapszerződések módosításának szükségét, ami nem fog menni. Tizenhét tagállam már most nyílt levelet fogalmazott meg, amiben amellett állnak ki, hogy a szerződéseket nem szabad megnyitni. Tehát kétlem, hogy a Bizottság zsarolási potenciálja jelentősen változna a közeljövőben, vagy akár középtávon. Jelenleg azonban egy minden korábbinál erősebb eszköze van bizonyos jogállami, korrupciós problémák orvoslására. Ez az úgynevezett kondicionalitási mechanizmus, amiről az előbb is szó volt. Cserébe Magyarország a külpolitikai, vagy adórendszer témájú vétójával tudja visszazsarolni az Európai Bizottságot. Valószínűleg a vétők és a nyomásgyakorlási eszközök ütköztetése során megszülethet egy olyan konszenzus, ami senkinek sem fog tetszeni, de mindenki el tud fogadni. Általában ilyenek az uniós konszenzusok.

– Nemrég egy felmérésből kiderült, hogy a Fidesz szimpatizánsai között népszerűbb politikus Putyin, mint a nyugati vezetők. Harmadik hónapja zajlik a háború. Hogyhogy még mindig ilyen magasan áll Putyin népszerűsége?

– Magyarország nem egy hagyományosan oroszbarát nemzet, ellentétben mondjuk Szlovákiával vagy Bulgáriával. Amikor a Jobbik oroszbarát politikát folytatott, már akkor megjelentek az oroszbarát szavazók. Ezek valószínűleg átpártoltak a Fideszhez. A kormánybarát média, beleértve a közmédiát is nagyon hosszú ideje viszonylag pozitív színben tünteti fel Oroszországot, és Kínát is...

– Én azt nem értem, hogy miközben ugyanez a média az EU-hoz legalább ennyi ideje nem túl barátságosan viszonyul, az unió megítélésében mégsincs elmozdulás. Hogy lehet, hogy arra nem, de az oroszpártiságra meg hat a média?

– Válasszuk ketté. Magyarországon erős az európai uniós tagság támogatottsága. És Volner Jánoson kívül senki nem kampányol ez ellen. Viszont, ha egyes uniós szakpolitikák, vagy akár az Oroszország elleni szankciók támogatottságát vizsgáljuk, vagy rákérdezünk Ursula von der Leyen, vagy az Európai Bizottság népszerűségére, akkor valószínűleg viszonylag alacsony számokat látnánk. A tagság azért más. Az oroszbarátságra visszatérve: ez a kormánybarát médiavilág viszonylag széles réteget fed le.

Ebben benne van a közmédia is, ami sokak számára az egyetlen elérhető hírcsatorna. Ez az információs buborék működik.

A Soros György elleni kampányok is működtek. Ha csak a közmédiát nézzük, ott 24-25-én rengeteg szegmensben volt arról szó, hogy az Egyesült Államok keverte a bajt Ukrajnában, meg az ukránok valóban nukleáris fegyvereket akartak előállítani, és Csernobilt is azért foglalták el az oroszok, mert ott akarták az ukránok a nukleáris fegyvereket előállítani, ami persze nyilvánvaló nonszensz.

– Rendben van, ez az eleje. De azóta mindenki látja, mi történik Ukrajnában. Miért maradt még mindig meg a masszív oroszpártiság?

– Az Ön által hivatkozott felmérésben az is benne van, hogy a kormánypárti szavazók legalább annyira tartják felelősnek az Egyesült Államokat, mint Oroszországot. Ez egy kitartó munka eredménye. A belső mérésekben valószínűleg régóta látják, hogy van egy Oroszország felé elkötelezettebb szavazórétegük, és ők inkább ezt, a Kreml irányvonalával szemben kevésbé kritikus narratívát tudják támogatni.

A kormánypárt minden cselekedetét előzetes mérések után lépi meg.

Tehát folyamatosan szondázzák a közvéleményt, és ha azt látják, hogy a Fidesz-szavazóknak ez támogathatóbb, akkor ezt fogják megjeleníteni a kormánypárti médiában.

– Lezajlott a választás. Úgy tűnik, hogy a fideszes szavazótábor bármerre is, de követi a vezérét. Egyértelmű, hogy az ország megítélésének egyre rosszabbat tesz ez az oroszpártiság, de minimum lebegtetés. Miért nem szánja magát rá a kormánypárt, hogy átállítsa a híveit?

– Annyiban lennék óvatos, hogy láttunk már fideszes politikust az oroszokkal szemben kritikus véleményt megfogalmazni a választás előtt, Németh Zsolt és Novák Katalin is megtette ezt, március közepén, ami meglehetősen sok valós Facebook-felhasználót megbotránkoztatott. A kormánypárt úgy gondolja, hogy így tudja megőrizni a támogatóit, mert igaz, hogy csak két év múlva lesz a következő választás, de a támogatóikat azért egyben szeretnék tartani. Az azért egy nagyon éles váltás lenne, ha a választás után kiállnának, és azt mondanák például, hogy ideje lenne fegyvereket küldeni Ukrajnának. Ilyet nem fognak mondani. Láttunk olyan politikust, aki választások után heteken belül korrigálta az álláspontját, annak népszerűség szempontjából nem lett jó vége.

Szicherle Patrik

– Tehát nem lehetséges, hogy a nemzetközi politikai megfontolásokból a kormány akár egy lassú igazodást végrehajt?

– A nemzetközi politikával az a helyzet, hogy az olajembargót leszámítva a kormány csöndben minden szankciót megszavazott eddig.

– De mégis egyre inkább elszigetelődik.

– Ez igaz, de ennek belpolitikailag nincsen hatása. A kormánypárti szavazók zöme egy információs buborékba elég hatékonyan be van zárva. Ezen belül meg van szűrve, milyen információ jut el a hívekhez. Ide nem jutnak el a lengyel kormánypárt kritikái. Vagy az az információ, hogy a V4-es együttműködésnek jelen helyzetben gyakorlatilag vége. Tehát ezek nem fogják érdemben befolyásolni a kormánypárti szavazótábort.

Emellett az is látható, hogy annak, ha valaki kiáll, és erőteljesen Oroszországot elítélő megjegyzéseket tesz, nincsen sok hatása.

Az ellenzék kampányának központi eleme volt az igazodás a Nyugathoz, de ezzel sok szavazót nem tudtak szerezni.

– Az információs buborék lefordítható a közszolgálatiság hiányára vagy a szabad sajtó visszaszorulására?

– A közszolgálatiság hiánya mindenképpen benne van. Viszont, aki nagyon akar, az ma még hozzáférhet ellenzéki sajtótermékekhez. Az információs buborékban nem csak az van benne, aki kötelezően oda lett zárva azzal, hogy a köztelevízió vagy az összes megyei napilap csak kormánypárti narratívát közvetít, és ő csak innen tud tájékozódni. Vannak sokan, akik önként lesznek ennek a részei, mert ahogy számos kutatás is kimutatta, az emberek alapvetően a saját véleményükkel megegyező véleményeket szeretnek olvasni. Tehát a kormánypárti olvasó nem keres fel más médiumot, hanem csak azokat, ahol a saját véleményét olvashatja vissza.

– Igen, ez így van. De ugye azt kimondhatjuk, hogy amennyiben létezne igazi közszolgálati televíziózás, rádiózás, akkor lényegesen nagyobb igazodási kényszer lenne a kormányon, mint most van?

– Abszolút.

Tudományos kutatás igazolja, hogy ahol van egy kiegyensúlyozott, és a választók bizalmát élvező közszolgálati televízió, ott ez adott esetben könnyebbé teszi a dezinformáció elleni küzdelmet.

Ez például lehetővé tenné, hogy a polgároknak az a rétege, aki a közszolgálati médiumokból tájékozódik, árnyaltabban lássa például az ukrajnai háborút, viszont ez Magyarországon nem fog megteremtődni az elkövetkező években.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: