SZEMPONT
A Rovatból

„A megsemmisítés semmiben sem különbözik a könyvégetéstől” – Megszólalt Tompa Andrea, a szélsőjobb által ledarált mesekönyv egyik szerzője

A Meseország mindenkié című könyvben számos marginalizált csoport és azok elfogadása szerepel – a szélsőjobb szerint ez károsan hat a magyar gyerekekre.

Link másolása

Szokás mondani, hogy manapság már semmin nem lepődünk meg a magyar politikai élettel kapcsolatban, de azért valószínűleg még az edzettebb idegzetűek is felvonták a szemöldöküket azon, hogy Dúró Dóra a múlt héten a gyerekek és a családok védelmében iratmegsemmisítőn ledarált egy mesekönyvet.

A Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője hivatalosan a könyvben található aberrációra fogta tettét, ami alatt a néhány mesében szereplő homoszexuális, illetve egy transznemű szereplőre utalt. A mesék túlnyomó többsége azonban más marginalizált csoportot, például fogyatékkal vagy mélyszegénységben élőket mutat be.

A könyv megsemmisítését egyébként egy petíció elindítása is követte, amit a CitizenGO oldalon indított Schittl Eszter kampányigazgató, aki már többször kelt ki az "abnormalitás" ellen, ami az esetek nagy részében a homoszexualitás és transzneműség elfogadása elleni aláírásgyűjtést jelent.

A kiadvány 17 szerzője közül az egyik, az örökbefogadásról mesét író Tompa Andrea a Facebookon reagált Dúró Dóra akciójára. Posztját - engedélyével - változtatás nélkül közöljük.

„Életemben először megsemmisített - egy PARLAMENTI KÉPVISELŐ - egy kötetet, amelybe írtam. Mert szerinte káros a gyermekeknek. Örökbefogadós mesét írtam, [...] ott van az örökbe.hu-n is. Még kedves örökbefogadós pszichológus szakember ismerősöm sem volt vele elégedetlen.

A megsemmisítés - konkrétan ledarálás - semmiben sem különbözik a KÖNYVÉGETÉSTŐL.

Üzenem innen: a gyermekeknek nem a mese káros. Hanem a szeretethiány, az elhanyagolás, és főleg az erőszak bármilyen formája. Könyvet megsemmisíteni pedig erőszak.

Tudjuk, előbb a könyvek, aztán az emberek esnek áldozatul. És tudjuk, Bulgakov is megmondta: kézirat nem ég. A könyv van, forgassátok.”

A kötetben egyébként tizenhét kortárs szerző friss meseátiratai szerepelnek modern környezetben, kisebbségi és hátrányos helyzetű hősökkel, a szerkesztője Nagy Boldizsár.

Tompa Andrea nagyszerű történetét a mélyszegénységben élő családról és az örökbefogadásról EZEN A LINKEN tudjátok elolvasni.

Ilyen és ehhez hasonló meséktől kell félteni a radikális jobboldal (és immár 53 ezer, a mesekönyv valódi tartalmáról valószínűleg nem sokat tudó aláíró) szerint a magyar gyerekeket.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET: