GASZTRO
A Rovatból

7 ötletes finomság, ami leválthatja a szendvicset

Unjátok a szendvicset uzsonnára? Próbáljátok meg bármelyiket az alábbiak közül, és garantáltan megnyaljátok mind a tíz ujjatok!
Karácsony Szilvia - szmo.hu
2014. október 23.



Unjátok a banánt? Vagy jelen esetben a szendvicseket? Mindig van más megoldás! Az alábbi ötletekkel nem a lisztet szeretnénk elkerülni, hanem amennyire lehetséges, a „hagyományos” szendvicseket, mint kenyér/kifli/zsömle, vaj, szalámi. A recepteket kipróbáltuk, bátran merjük ajánlani bárkinek. Viszont egy dolog fontos: némelyikhez nem elég reggel hozzá fogni, ezért érdemes előző este összekészíteni őket.

1. Palacsinta

A „magyar” palacsintának rengeteg variációja létezik: nutellás, kakaós, ízes – vagy más néven lekváros, túrós, meggyes-mákos, de vannak nagyon finom sós palacsinták is, mint a hortobágyi, és még hosszasan lehetne sorolni. Gyakorlatilag csak az ember kreativitása szab határt annak, mi kerül a palacsintába. Jöjjön most egy olyan változat, ahol a tölteléket citrommal bolondítjuk meg.

1palacsinta

Képeink illusztrációk!

Citromkrémes mini palacsinták

Hozzávalók

• 2 dl víz

• 2 dl tej + 2,5 dl tej

• 40 dkg liszt

• csipet só

• 2 tojás

• 1 csomag vaníliás pudingpor

• 10 dkg cukor

• 15 dkg margarin

• 1 citrom

Elkészítés

1. Összekeverem a 2 dl tejet, 40 dkg lisztet, 2 dl vizet, 2 tojást egy csipet sóval. Ez lesz a palacsinta tésztája. Fél órát állni hagyjuk, majd kis korongokat sütünk ki belőle. Ha van, akkor lehet használni direkt erre a célra kitalált palacsintasütő formákat is.

2. A citrom krém: a 2,5 dl tejet felforraljuk, majd a csomag vaníliás pudingport belekeverjük, amit előzőleg simára keverek egy kis tejben. Közben 10 dkg cukrot a 15 dkg margarinnal habosra keverem. Ebbe belekeverem a fél citrom levét és reszelt héját. Miután ezt mind összekevertük, hozzáöntjük a kész vanília pudingot.

3. Összeállítás: A palacsinta korongra rátöltjük a citrom krémet, majd egy másik korongot ráborítunk, így úgy fog kinézni, mintha kis szendvics lenne.

2. Zöldséges muffin

Nagyon finom, gyors és olcsó megoldás muffint vinni a munkahelyre, iskolába, akárhová. Változatos is, legalább annyi féle recept létezik muffinhoz, mint palacsintához. Van, aki külön muffin sütőben készíti, van, aki muffin formában süti meg. Az „édes” palacsinta recept után itt egy sós muffint emelnék ki a sok közül. A receptet Nócinak köszönjük. Kipróbáltuk és nagyon finom!

2muffin

Zöldséges muffin

Hozzávalók

• 10 dkg sütőmargarin

• 10 dkg liszt

• 1 tojás

• 5 dkg reszelt cukkini és sárgarépa

• 5 dkg sajt

• 1/2 csomag sütőpor

• só

• csipet cukor

Elkészítés

A lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a megolvasztott margarint, a tojást, a sajtot, az apróra lereszelt cukkinit és répát.

A masszát muffinformába adagoljuk, a tetejére még sajtot reszelünk, és előmelegített sütőben 20-25 percig 170 fokon sütjük.

3. Saláta hússal

Ez az egyik legkönnyebb és leggyorsabb ötletünk. Különböző üzletekben lehet kapni előre összekevert salátamixeket, melyekhez ha ti készítitek az öntetet, még finomabb, mintha a boltit vennétek meg. (Természetesen ugyanez igaz a salátára, akár azt is össze lehet állítani otthon, csak az kicsit több idő.) Viszont mivel az üres saláta nem laktat túl sokáig, ezért érdemes vinni mellé valamit. Ezek lehetnek akár különböző rántott zöldségek, rántott, vagy akár sült hús is. A lényeg ezekben, hogy melegítés nélkül is fogyaszthatóak és ugyanolyan finomak. Most egy egyszerű, de finom és egészséges öntetet, és egy finom salátát ajánlunk nektek.

tofu-26071_1280

Joghurtos salátaöntet

Hozzávalók

• 4 dl natúr joghurt

• só, bors

• petrezselyem

• mustár

• medvehagyma

Elkészítés

1. Az elkészítése igen egyszerű: összekeverjük az összes hozzávalót egy tálban és kicsit hagyjuk állni 20 percet a hűtőben.

2. Saláták mellé a legfinomabb, de sült húsokhoz is bátran használhatjuk.

tomato-and-mozzarella-salad-8830_1280

Képeink illusztrációk!

Orosz paradicsomsaláta

Hozzávalók

• 2 db paradicsom

• 2 db tojás

• só, bors

• 1 kis doboz tejföl

Elkészítés

1. A tojásokat megfőzöm és a paradicsomokkal együtt cikkekre vágom.

2. Megsózom, megborsozom.

3. Egy kis doboz tejföllel nyakon öntöm, kb egy órát hűtőben állni hagyom.

4. Tejberizs

Ismét egy olyan étel, ami hidegen-melegen egyaránt finom, így egy jól záródó dobozban nyugodtan magunkkal vihetjük. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy mivel tej van benne, ne hagyjuk meg délutánra, fogyasszuk el lehetőleg délben.

4tejberizs

Gyümölcsös tejberizs

Hozzávalók

• 2 dl rizs

• 6 dl tej

• 2 dl víz

• 4 ek cukor

• 1 (ízlés szerint 2) csomag vaníliás cukor

• tetszés szerinti gyümölcsök

• ízlés szerinti lekvár

Elkészítés

1. Elkészítjük a tejberizst. Ehhez a tejet a vízzel feltesszük melegedni, majd hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrokat, ha ezek feloldódtak, egyszerűen hozzáöntjük a rizst, és állandó kevergetés mellett pépes állagúra főzzük. Ha kész, fél órát állni/hűlni hagyjuk.

2. Rétegezve a tároló edényünkbe tesszük: egy kicsi tejberizs, gyümölcs, lekvár. Ez így megy addig amíg tele nem lesz.

Tipp: Ha még laktatóbb tejberizst szeretnénk, akkor csomagolhatunk mellé extraként babapiskótát, piskótát, háztartási kekszet.

5. Pelmenyi

Ez a hagyományosan orosz étel rendkívül laktató finomság. Könnyen elkészíthető, kis mértéből adódóan pedig annyit ehetünk egyszerre belőle, amennyi igazán jól esik. A rohanós hétköznapokra remek uzsonna lehet. Receptünk egy igazi orosz asszony konyhájából való.

5pelmenyi

Eredeti orosz Pelmenyi

Hozzávalók

• víz

• 2 tojás

• 30 dk liszt

• só, bors

• 1 fej vöröshagyma

• 30 dkg darált hús

Elkészítés

1. A 2 tojást (a fehérjét és a sárgáját is) összekeverjük a liszttel, egy kis sóval és annyi vízzel amennyit magába vesz. A lényeg, hogy gyúrható, de ne túl kemény tésztát kapjunk.

2. Lisztet szórunk az asztalunkra, majd kinyújtjuk rajta a tésztát. Két lap tésztát kell kapnunk, amelyek 4-4 mm vastagok.

3. Ha van pelmenyi-tálcánk, az a legjobb, akkor az első lapot arra kell kiteríteni és a mélyedésekbe benyomni kicsit a tésztát. Ha nincs, akkor egy kb. 5 cm átmérőjű pohárral kell kiszaggatni.

4. A töltelék: az eredeti orosz recept szerint fele-fele arányban marha és disznóhús van. Természetesen bármilyen húsból elkészíthető ízlés szerint. Apróra kockákra vágunk egy fej vöröshagymát, ezt összekeverjük a darált hússal, sóval, borssal fűszerezzük.

5. Egy teáskanállal beletesszük a tölteléket a Pelmenyi tálcán készített, kiterített tészta mélyedéseibe, majd a másik tésztalappal lefedjük azt. Jól összenyomjuk a széleit. Ha Pelmenyi tálcánk van, akkor megfordítjuk és kipotyogtatjuk belőle a kész kis batyukat. Ha nincs, akkor összenyomkodjuk a korong széleit egy villa segítségével.

6. Felteszünk sós vizet forrni és babérlevelet teszünk bele. (Ma már az oroszok egy húsleves kockát, borsot is tesznek bele.) A töltött batyukat beletesszük a vízbe és addig főzzük, amíg fel nem jönnek a tetejére.

6. Sonkatekercs

Ha előző este nem volt időtök a másnapi uzsonnánkkal foglalkozni, reggel sincs veszve minden! A sonkatekercseket gyakorlatilag ugyanannyi idő alatt elkészíthetitek, mintha egy szendvicset kennétek magatoknak. A köret mellé ugyan már kicsit több időt vesz igénybe, de akár nyers zöldségeket – mint például répát vagy paprikát- is csomagolhattok mellé.

6sonkatekercs

Sonkatekercs

Hozzávalók

• majonéz

• torma

• tejföl

• só, bors

• sonka

• saláta

Elkészítés

1. Összekeverjük a majonézt, a tormával, a tejföllel, a sóval és a borssal (ízlés szerint). A lényeg, hogy ne legyen túl folyékony.

2. Beletöltjük a kiterített sonka közepébe, majd feltekerjük. Fogpiszkálóval rögzíthetjük. Díszítésnek a tetejére egy pici majonézt és petrezselymet tegyünk.

Mellé köretként szinte bármit vihetünk: Salátát, sült krumplit, rizst, rizi-bizit, akármit.

7. Almakarikák bundában

A végére egy kis édesség. A bunda miatt szintén laktató és kicsit különlegesebb, mintha csak egy almát rágcsálnánk el tízórai gyanánt.

7almabundaban

Almák bunda kabátban

Hozzávalók

• 2-3 nagyobb fej savanyú, sütnivaló alma

• 50 dk liszt

• 1 dl víz

• 1 dl tej

• csipetnyi só

• csipetnyi cukor

• 1 tojás

Elkészítés

1. Elkészítjük a palacsinta tésztáját, viszont a hagyományos palacsintához képest sűrűbbre.

2. Amíg a tészta pihen meghámozzuk az almákat, majd kivágjuk az alma közepét. (Ekkor az alma még egyben van)

3. Ezután az almát karikákra vágjuk. Megforgatjuk a palacsinta tésztában, mindkét oldalát megsütjük.

4. Amíg még meleg fahéjas-cukrot szórunk rá.

Ha szívesen kipróbálnád valamelyiket, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Ahol Ady és a koktélművészet találkozik – fedezd fel a New York-palota irodalmi bárját, a The Poet Bart
Az Anantara New York Palace Budapest Hotel The Poet Barja az irodalom és az elegancia találkozásának helyszíne – ahol a líra nemcsak a könyvekben, hanem a poharakban is életre kel.


Budapest szívében, az Erzsébet körút patinás épületei között magasodik az Anantara New York Palace Budapest Hotel, amely nemcsak a város egyik legfényűzőbb szállodája, hanem a kulturális örökség egyik ékköve is.

Az épület története egészen 1894-ig nyúlik vissza, amikor az amerikai New York Biztosító Társaság megbízásából Hauszmann Alajos, Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján felépült ez az impozáns palota. A ház 2006-ban született újjá, amikor a teljes restaurálás során a 19. századi pompát sikerült ötvözni a modern luxus minden igényével. Mindezt olyan világhírű belsőépítészek irányításával, mint Maurizio Papiri és Tihany D. Ádám.

A palota legismertebb része kétségkívül a New York Kávéház, de aki a kávéillatú, zsibongó térből egy meghittebb, intimebb világba vágyik, annak csak néhány lépcsőt kell tennie felfelé: itt várja a The Poet Bar.

Ahol az irodalom találkozik a koktélművészettel

A The Poet Bar nem csupán a kifinomult italok és elegáns környezet miatt különleges. A bár nevével és hangulatával is a legendás Nyugat folyóirat előtt tiszteleg, amely egykor az épület felső emeletein működött. Az írók, költők és gondolkodók szelleme pedig ma is ott lebeg a falak között, s az Anantara Hotel tudatosan ápolja ezt az örökséget.

A hotel az utóbbi években egyre inkább hangsúlyozza az irodalmi karaktert, amely az épület minden részletében felfedezhető. A The Poet Barban ez nemcsak hangulatban, hanem konkrét gesztusokban is megnyilvánul:

a bár egyik pontján egy könyvespolc áll, amelyen olyan művek sorakoznak, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a magyar irodalomhoz vagy az épület múltjához.

Több szerző, akinek kötete ott kapott helyet, meg is megfordult e falak között.

Ez a különleges, irodalmi atmoszféra teszi a The Poet Bart egyedülállóvá a fővárosban, hisz aligha találni még egy olyan helyet Budapesten, ahol az irodalom ilyen természetesen és elegánsan fonódik össze a koktélkultúrával.

A polcokon sorakozó kötetek mellett a bár koktéllapja is az irodalmat idézi meg. Két ital különösen kiemelkedik ebből a tematikából: az egyik a magyar irodalom egy ikonikus darabját, a másik pedig egy legendáját értelmez újra, folyékony formában.

The Black Piano – Ady Endre verse a pohárban

A The Black Piano egy elegáns, mély tónusú koktél, amely Ady Endre „A fekete zongora” című versének drámai hangulatát idézi.

A sötét, karakteres italban a magyar whisky, az Unicum és a friss kávé testes aromái fonódnak össze, amelyeket a vanília szirup íze lágyít.

Az eredmény egy gazdag, telt ízvilág, amelyben a komor, mégis harmóniát kereső tónusok uralkodnak: épp úgy, mint Ady költészetében.

Ady Endre: A fekete zongora (részlet)

Fejem zúgása, szemem könnye,

Tornázó vágyaim tora,

Ez mind, mind: ez a zongora.

Boros, bolond szivemnek vére

Kiömlik az ő ütemére.

Ez a fekete zongora.

Falling Poem – azaz a legendás "hulló versek"

A bár másik ikonikus itala a Falling Poem, vagyis a Hulló Vers, amely egy játékos, mégis mély irodalmi hagyományt elevenít fel.

A legenda szerint a múlt század elején a kevésbé ismert írókat az épület emeletére száműzték, míg a tekintélyesebb szerzők a földszinten foglaltak helyet. Ha egy feltörekvő író az emelet ablakából ledobta kéziratát, és az lent elnyerte a többiek tetszését, meghívást kapott a társasághoz – egy italra, egy beszélgetésre, talán a hírnév felé vezető első lépésként.

Ezt a történetet idézi meg a Falling Poem, amelynek ízvilága fűszeres és gyümölcsös:

a szilvapálinka, a tokaji aszú és az őszibarack harmóniáját a fahéj melege és a lime könnyedsége egészíti ki.

Egy ital, amely egyszerre friss és mély, inspiráló és játékos.

Ha valaki a bárban rendel egy Falling Poemet, egy apró meglepetésben is része lehet: minden vendég kap a koktél mellé tollat és papírt. Aki kedvet érez, írhat egy verset vagy rövid szöveget, és ha az elnyeri a bárpultos tetszését, egy pohár pezsgővel jutalmazzák az alkotót.

A hotel ezeket az írásokat évek óta gyűjti. Ki tudja, talán egyszer még kiállítást is rendeznek belőlük.

A The Poet Barban a luxus és a kultúra találkozik.

Egy hely, ahol a kortárs utazó egy pillanatra elcsendesedhet, és átadhatja magát annak a különleges hangulatnak, amit csak Budapest legnemesebb épületei tudnak megidézni.

The Poet Bar – Anantara New York Palace Budapest Hotel

1073, Erzsébet krt. 9.

Nyitvatartás: 18:00 - 1:00

+36 (1) 886 6167

[email protected]


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Rácz Jenő álmodta meg a McDonald’s legújabb menüjét
Az újdonság október 9-től lesz elérhető a hazai Meki éttermekben, és a séf aláírásával ellátott, vörös-fekete csomagolásban érkezik.


A menü középpontjában egy egyedi burger áll, amelynek alapja egy extrán vajas, briósszerű, len- és szezámmagos zsemle. A szendvicsben szaftos marhahúspogácsa, tömbből szeletelt füstölt sajt, paradicsom, lollo rosso saláta, bacon, valamint pirított és friss hagyma kapott helyet. Az ízeket egy enyhén csípős, fekete fokhagymából készült szósz egészíti ki, amely Magyarországon még kevéssé ismert alapanyag.

A menühöz fűszeres burgonya, külön tálka fekete fokhagymás mártogatós, valamint egy 0,4 literes választható üdítő tartozik. A szendvics elérhető McMenü és McMenü Plusz ajánlatként is.

A közös munka közel három éven át tartott.

Rácz Jenő a McDonald’s termékfejlesztőivel dolgozott együtt, hogy a márka klasszikus alapanyagai – például a 100%-os marhahús – és az új elemek harmonikusan illeszkedjenek egymáshoz.

A fekete fokhagymás szószt a séf eredeti receptje alapján az Univer gyártotta le, a vajas buci pedig kifejezetten ehhez a menühöz készült.

„Amikor most lehetőséget kaptam, hogy megtervezzem ezt a menüt, azonnal tudtam: olyat szeretnék alkotni, amitől a vendég is megáll egy pillanatra, és azt érzi – na, ez valami más” – mondta Rácz Jenő.

A Limited by Rácz Jenő menü október 8-án a McDonald’s alkalmazásában, október 9-től pedig országosan, minden rendelési csatornán elérhető lesz, visszavonásig vagy a készlet erejéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Üzleti ebéd: 5 hely, ahol egyszerre lehet gyorsan, elegánsan és változatosan étkezni
Ezek a helyek inspiráló környezetet és minőségi kulináris élményt kínálnak minden üzleti megbeszéléshez.


Az üzleti ebéd sokszor nem pusztán étkezés, hanem stratégiai eszköz is: a megfelelő helyszín, a nyugodt környezet és a gondosan összeállított menü mind hozzájárulhat a sikeres találkozóhoz. Budapest tele van izgalmas éttermekkel, de nem mindegy, hogy hol, mennyi idő alatt és milyen stílusban szeretnénk elfogyasztani az ebédet.

A Városliget Café & Restaurant csendes, zöldövezeti hangulatával, a Spoon The Boat egyedülálló dunai panorámájával, a Costes Downtown fine dining minőségével, a 101 Bistro kreatív, ázsiai fogásaival és a Time Out Market sokszínű kínálatával kínál remek alternatívákat.

Akár klasszikus magyar ízekre, akár nemzetközi vagy fine dining fogásokra vágyunk, itt mindenki megtalálja a maga komfortételét és a partner igényeihez igazodó választékot.

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café & Restaurant ideális helyszín azok számára, akik üzleti találkozójukhoz inspiráló, mégis nyugodt környezetet keresnek. Az étterem a Városliget szívében, az Olof Palme sétányon található, a Hősök terétől mindössze néhány lépésre.

A környék könnyen megközelíthető, a közelben parkolók is vannak, valamint a kisföldalatti egyik megállója is elérhető távolságban van. A zöld környezet miatt itt a hangulat sokkal nyugodtabb, mint a belvárosban, így a helyszín nemcsak gyors üzleti ebédre, hanem hosszabb megbeszélésekre, közös gondolkodásra is ideális.

A Vajdahunyad várára néző Tavirózsa terem diszkrét és kifinomult miliőt kínál kisebb üzleti találkozókhoz vagy tárgyalásokhoz. Ha pedig inkább kötetlenebb hangulatot keresünk, az étterem tágas Café termében is találhatunk olyan meghitt sarkokat, ahol zavartalanul lehet megbeszélni a legfontosabb részleteket.

A Városliget Café konyhája a magyar és a nemzetközi ízek találkozására épít, így mindenki könnyen talál magának kedvére való fogást – akár klasszikus komfortételeket, akár valami különlegesebbet keres. A gondosan összeállítottak ételek és italok mellet a kiszolgálás is extra figyelmes, ami jól tükrözi a minőség iránti elkötelezettséget és a vendégek megbecsülését.

A panoráma, a gasztronómiai élmény és a nyugodt elegancia együttese miatt a Városliget Café nemcsak egy ebéd helyszíne, hanem olyan tér, ahol a jó beszélgetések és az eredményes megállapodások természetes módon születhetnek meg.

Cím: 1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.

Weboldal: https://varosligetcafe.hu

Spoon The Boat

A Spoon azért is különleges, mert nem egy egyszerű étterem, hanem egy állóhajó a Dunán, ami ráadásul a belváros szívében, a Vigadó térnél horgonyoz. Ezáltal páratlan kilátást kínál a folyóra és a budai oldalra, miközben elegáns és barátságos környezetet biztosít az üzleti ebédekhez.

Bár a lokáció frekventált, a folyó közelsége nyugodtabb, inspirálóbb légkört teremt, mint amit a belvárosi éttermektől megszoktunk. A Spoon enteriőrje modern, letisztult és üzleties, mégis otthonos, ahol könnyű elmerülni a beszélgetésben.

A hajó terei jól illeszkednek a különböző igényekhez: a Lounge terem és a Café terem barátságos, mégis kifinomult hangulatot biztosítanak, míg a Télikert világosabb, de intimebb környezetet kínál azoknak, akik diszkrét, fókuszált megbeszélést terveznek.

A konyha a magyar és nemzetközi ízek vonalát követi, többféle hideg előétellel, levessel és főétellel. A menüben a könnyedebb fogások, mint például egy friss Cézár-saláta, és tartalmasabb ételek, mint a bélszín steak, egyaránt helyet kapnak. De a desszertek is külön említést érdemelnek: nemcsak ízletesek, hanem látványra is lenyűgözőek.

A gondosan megkomponált ételek, a figyelmes kiszolgálás és a páratlan dunai panoráma együttese minden üzleti partner számára különleges élményt jelent. Aki itt tárgyal, a Spoon élményével együtt tapasztalja meg, hogyan ejt minket szerelembe Budapest.

Cím: 1052 Budapest, Vigadó tér 3-as kikötő

Weboldal: https://spoonboat.hu

Costes Downtown

A Costes Downtown egy kiemelkedő minőségű fine dining étterem Budapest belvárosában, a Vigyázó Ferenc utca 5. szám alatt. A hely komoly gasztronómiai elismerésekkel büszkélkedhet: Michelin Guide ajánlással rendelkezik, a séf pedig a Gault & Millau rendszerében három szakácssapkát kapott.

Az étterem belső tere elegáns, de közben igazán barátságos is: tele van növényekkel, és a falakon Barakonyi Zsombor kortárs festményei láthatók.

A Costes Downtown ebédmenüje havonta megújul, és lehetővé teszi, hogy a vendégek két, három, négy vagy akár öt fogást állítsanak maguknak össze. A fókuszban a legjobb helyi, fenntartható alapanyagok állnak, és a menüben egyaránt megtalálhatók könnyedebb fogások és gazdagabb ételek is. Ráadásul húsos és vegán fogások közül is választhatunk.

Ha egyetlen példát emelünk csak ki az ebédmenüből, az legyen a Festmény a falon desszert. Ez a különleges édesség valóban az egyik falon található festményt idézi meg. A desszerthez kis ecsetet kapunk, amivel a tetejét fedő piros port seperhetjük le, és így jelenik meg a valódi mintázat. Ez a megoldás egyszerre izgalmas, interaktív és vizuálisan lenyűgöző, így a kulináris élmény valóban emlékezetessé válik.

Az ebédmenü árai 11.900 Ft-tól indulnak, majd a háromfogásos menü 14.900 Ft, a négyfogásos 17.900 Ft, és az ötfogásos menü 20.900 Ft. Ez lehetőséget ad arra, hogy a vendégek a fine dining élményt elérhető áron, rövidebb idő alatt is megtapasztalják, miközben a vacsorákhoz képest jelentősen kedvezőbb áron élvezhetik a Costes Downtown konyháját.

Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 5.

Weboldal: https://costesdowntown.hu

KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz

101 Bistro

A 101 Bistro Buda szívében, a Széll Kálmán tér közelében található. Modern, ázsiai ihletésű bisztró, amely a tajvani, kínai és japán ízeket ötvözi.

A hely letisztult fa burkolatokkal és minimalista dizájnnal rendelkezik, miközben a háttérben japán hip-hop adja a hangulatot.

Elsőre talán kicsit szokatlannak tűnhet egy üzleti ebéd helyszíneként, de pont ez adhatja a varázsát: ha szeretnénk egy kicsit különlegesebb élményt nyújtani partnerünknek, vagy kizökkenteni a komfortzónájából, érdemes nemcsak a megszokott magyaros éttermekben gondolkodni. Egy ilyen hely, ahol Ázsia ízeit autentikusan csempészik a budai oldalra, biztosan emlékezetes marad mindenkinek.

A 101 Bistro filozófiája szerint az étkezés közösségi élmény, ezért az adagok kisebbek, megosztásra alkalmasak, így az üzleti ebéd is könnyedén és rugalmasan alakítható a beszélgetésekhez.

Az ebédmenü minden hétköznap 12:00 és 15:30 között érhető el, és a kínálatban a gaifanok (rizságyon tálalt ételek) és tésztaételek mellett a szokásos Bistro menü kistányéros fogásai is szerepelnek. Eze kívül a menühöz egy házi szörp is választható.

Ez a helyszín ideális választás azok számára, akik üzleti ebéd keretében szeretnének egy modern, inspiráló és közvetlen hangulatú gasztronómiai élményt.

Cím: Budapest, Széll Kálmán tér 5.

Weboldal: https://shop.101bistro.hu

Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta

Time Out Market – üzleti ebéd

A Time Out Market Budapest a Blaha Lujza téren nyílt meg nemrég, és egy különleges lehetőséget kínál azoknak, akik lazább hangulatú helyet keresnek.

Gyakran előfordul, hogy az ember nem ismeri tökéletesen a partner ízlését: lehet, hogy valaki a klasszikus, jól ismert fogásokat kedveli, de az is lehet, hogy szívesen kísérletezik új, izgalmas ízekkel. Ilyenkor kifejezetten jól jön egy olyan hely, ahol minden opció elérhető, és a Time Out Market pont ilyen. A piac különböző éttermei között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

A belső tér modern, világos, rendezett, és bizonyos szempontból kifejezetten elegánsnak is mondható. És a központban található hosszú asztalok mellet kisebb, rejtet zugokat is találhatunk az épületen belül.

A kínálatban szerepelnek magyaros, mediterrán és távol-keleti ételek, fine dining falatok, valamint tapas-jellegű fogások is. A standoknál minden étel gondosan tálalt, így a piac hangulata és a minőségi ételek együtt adják az ebédhez szükséges komfortot és rugalmasságot.

Az árak széles skálán mozognak: egy egytálétel 3–6 ezer forint körül elérhető el. De választhatunk több fogást is, akár teljesen különböző helyekről.

Ez a válogatásos jelleg és a különféle stílusú fogások miatt a Time Out Market ideális választás, ha az ember kicsit eltérne a hagyományos üzleti ebéd kereteitől, de szeretné a beszélgetés és az étkezés minőségét is biztosítani.

Cím: 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.

Weboldal: https://www.timeout.com/time-out-market-budapest


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Egy szelet Itália Budán: Pizza ’O Sole Mio
Egy családi vállalkozás, amely mára három helyszínen kínál autentikus nápolyi pizzát és olasz konyhát.


Budán járunk, de messze a forgalmas csomópontoktól: a Máriaremetei út környéke már egészen más világ. Itt a város lassan elcsendesedik, a házak között egyre több a kert, és a levegőben ott van valami vidéki nyugalom. Ezen a környéken főként kirándulókkal és családokkal futhat össze az ember, akik a városi nyüzsgés helyett inkább a nyugalmat és a természet közelségét keresik.

Itt, a Máriaremetei út 116. szám alatt találjuk a Pizza ’O Sole Mio legújabb egységét.

A családi vállalkozásnak mostanra a védjegye lett, hogy nem a belvárosi rengetegben hódít: két egységük a város peremén, egy pedig azon kívül működik. A gödi (Szent István utca 24.) és a XVI. kerületi (Mátyás király utca 63.) helyszínek után ez a budai, Máriaremetei pizzéria egy újabb környéket igyekszik elvarázsolni. Ez a tudatos döntés is sokat elárul a családi vállalkozás szemléletéről: nem gyorséttermet, hanem igazi találkozási pontot akartak létrehozni, ahol a vendég éppúgy otthon érzi magát, mint egy olasz kisvárosban.

A Pizza 'O Sole Mio vállalkozást Viki és Laci, valamint Viki édesanyjának párja, a milánói Luca alapította. Luca 20 éve él Magyarországon, és több mint 10 éve tevékenykedik pizzaszakácsként. Ő a receptek megalkotója, így a családi vállalkozás mindhárom egységében biztosított az autentikus olasz ízvilág.

De nem ő az egyetlen akinek rutinja van a csapatban, a tészta- és pizza részlegen mindig dolgozik hozzáértő, olasz szakács, és a magyar munkatársakra sem lehet panasz. (Saját szemünkkel láttuk a szakértő mozdulatokat, amivel a tésztát nyújtották.)

A II. kerületi egység belső tere tágas, ugyanakkor hangulatos és barátságos. Ahogy belép az ember, egy fotó-kompatibilis függőfotelekkel berendezett zöld fal fogad, és egy gyereksarok a legkisebbek örömére.

Az alsó teremben található falfestmény pedig a tipikus olasz tavernák hangulatát idézi, miközben az ablakon át a zöld kertvárosi környezet nyugalma köszön be a térbe.

Jó időben a belső udvar is rendelkezésre áll (ez valószínűleg már csak jövőre lesz aktuális). Ideális hely a frissen készült pizzák elfogyasztására, kávézásra, borozásra, de terveik között szerepel, hogy kivetítőn keresztül sportmeccseket is nézhessünk majd itt.

A Pizza 'O Sole Mio számára az alapanyagok beszerzése kulcsfontosságú.

Két hetente saját autóval utaznak Olaszországba, hogy beszerezzék a hozzávalókat.

Így biztosított, hogy a lisztek, a szószok és a feltétek is valóban olasz eredetűek legyenek, és a minőséget közvetlenül a tulajdonosok ellenőrizhessék.

Zöldségekből és a bizonyos húsokból természetesen sok esetben helyi alapanyagokat használnak. De ha kikér az ember egy vegyes tálat, amin sonka, szalámi és többféle sajt is található, majd mellé kér egy pohár sört vagy bort: az mind olasz lesz.

A menü változatos, a klasszikus olasz ételektől a szezonális különlegességekig terjed.

Az étlap állandó eleme a selymes, mégis karakteres paradicsomleves, amelyhez az évszakok váltakozásával olykor egy-egy szezonális krémleves, például sütőtökös változat is társul.

A tészták közül a Spaghetti alla Carbonara igazi mérce azok számára, akik értékelik az olasz konyha hitelességét. Az étel tojássárgájával, guancialéval, pecorinóval és frissen őrölt borssal készül — ahogy azt Rómában is tálalnák, mindenféle tejszínes kompromisszum nélkül.

A végeredmény egy krémes, telt ízű, mégis könnyed tésztaétel, amelyben a guanciale sóssága és a pecorino karaktere tökéletes egyensúlyt alkot.

A Tagliatelle alla Bolognese ezzel szemben a házias olasz ízeket idézi: a gazdag, lassan főtt bolognai ragu és a friss tagliatelle tészta klasszikus kombinációja, ami minden falatban egyszerre hozza az otthonos és autentikus élményt.

Akik a sütőben sült, sűrűbb, gazdagabb fogásokat kedvelik, azok számára a kemencében készült Lasagna vagy a Gnocchi alla Sorrentina kínál alternatívát.

A pizzák tésztája 72 órás kelesztést kap. A végeredmény rusztikus: kívül ropogós, belül lágy és buborékos, ahogy egy nápolyi pizzának lennie kell.

A Diavola a pikánsabb ízek kedvelőinek egyik kedvence: San Marzano paradicsomszósz, fior di latte és ventricina pikáns szalámi kerül a könnyű, levegős tésztára.

A Burrata pizza a klasszikus olasz kombinációk ünnepe – San Marzano paradicsomszósz, fior di latte, 16 hónapig érlelt pármai sonka, rukkola, koktélparadicsom, parmezánforgács és a krémes burrata adja a tökéletes harmóniát.

A Pera pedig a ház „gourmet” szekciójának egyik legizgalmasabb darabja: fior di latte alapra kerül kecskesajt, körte, gorgonzola, dió és sonka. Az édes, sós és diós ízek találkozása, kifejezetten izgalmas élményt nyújt.

Míg a pesti oldalon csak elvitelre van lehetőség, addig a budai egységben az elvitel és helyben fogyasztás is adott.

A házhoz szállítás 5 km-es körzetben Wolton és Foodorán keresztül érhető el.

De ha minket kérdeztek, érdemesebb inkább beülni és élvezni a családias, barátságos hangulatot, és a szuperfriss pizzákat és tésztaételeket egy finom ital és egy jó beszélgetés mellett.

Cím:

1028 Budapest, Máriaremetei út 116.

1162 Budapest, Mátyás Király u. 63.

2131 Göd, Szent István u. 24.

pizzaosolemio.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET: