SPORT

Veszélyben a téli olimpia a klímaváltozás miatt: nincs elég hó Pekingben

A kínai főváros esete nem egyedi: a kutatók előrejelzései szerint a korábbi téli olimpiáknak otthont adó városok közül a jövőben már csak elenyészően kevésben lesz elegendő hó és jég az ötkarikás játékok megrendezéséhez.


Az olvadó hó, a nagy szél és az éghajlatváltozás számos problémája egyaránt foglalkoztatja az olimpikonokat és a tudósokat, miközben a világ a pekingi olimpiára készül. A sporteseményt a nyolcadik legmelegebb egymást követő évben rendezik, amit még a koronavírus világjárványa is befolyásolhat - írja a Futurism.

A világklasszis síelők az alpesi sí világkupa során kaptak ízelítőt abból, hogy mire számíthatnak Pekingben. A szervezőknek két helyen is le kellett mondaniuk a szlalomversenyeket a veszélyesen erős szél miatt. A Guardian szerint a vermonti női versenyek során az erős széllökések tisztességtelen előnyhöz juttatták az elsőként leérkező versenyzőket, a horvátországi Zágrábban pedig a bronzérmes francia Victor Muffat-Jeandet bokatöréséhez vezetett a szeles idő.

A Current Issues in Tourism című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a téli olimpiai városok körülményei az elmúlt 50 év során egyre veszélyesebbé váltak. A kutatók előrejelzései szerint a korábbi téli olimpiáknak otthont adó városok közül a jövőben már csak elenyészően kevésben lesz elegendő hó és jég az ötkarikás játékok megrendezéséhez.

Nagy hangsúlyt fog kapni a téli sportarénákba szállított műhó. Idén Pekingbe is a hó importálásra szorultak.

A klímaváltozás téli sportokra gyakorolt hatásait talán súlyosabban érzik azokon a helyeken, ahol az olimpikonok élnek és edzenek, mert a műhó gyakran fenntarthatatlan pótléka a valódinak.

Az Associated Press megjegyezte, hogy Coloradóban 2021. december 10-ig 232 napot töltöttek hó nélkül, ami megdöntötte az állam 1880 óta fennálló rekordját a legtöbb egymást követő hómentes napok számában.

"Határozottan észrevettük, hogy mindenhol hóhiány van. Olyan helyeken, amelyek decemberben, novemberben még "téli csodavilágok" voltak, egyre kevesebb havat látunk. Néhány évben pedig egyáltalán nem esett hó"

- mondta Taylor Fletcher, a coloradói születésű téli olimpikon.

A tanulmányt készítő kutatók és néhány olimpikon optimista, hogy mind a rendező, mind a résztvevő országok segíthetnek visszafordítani az éghajlatváltozás folyamatát azáltal, hogy klímavédelmi ígéreteket tesznek és betartják azokat.

"A valóság az, hogy ez a hajó sajnos már elment, véleményem szerint. Nem hajtottuk végre a szükséges változtatásokat. Elszalasztottuk a lehetőséget"

- nyilatkozta Bode Miller amerikai olimpikon, aki hat érmet nyert alpesi síelésben.

Maradt azonban némi remény arra, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a játékokon részt vevő nemzetek számára. Egy ilyen rideg valóság bemutatása talán változtat majd valamit a globális hozzáálláson.

"Részben azért készítünk ilyen tanulmányokat, hogy eljuttassuk az üzenetet, nagy befolyásunk van. Így, ha cselekszünk, van remény arra, hogy elkerüljük a legrosszabb forgatókönyveket" - mondta az Associated Press-nek Daniel Scott, a Waterloo-i Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.

Remélhetőleg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság - és a világ többi része - megfogadja a figyelmeztetést.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SPORT
Kiszúrta magának Ádám Martint a világ egyik legnagyobb focis mémoldala
A Footy Humour szerint a csatár fizimiskája alapján lehetne valamilyen más sportág képviselője is.


A szombati, Svájc elleni 3-1-re elveszített Eb-meccsen a 79. percben Kerkez Milos helyén a pályára lépett a 29 éves csatár, Ádám Martin. A játékost pedig egyből felfedezte magának az egyik legnagyobb futball-mémoldal – szúrta ki a 444.

A Footy Humour azt írta:

A magyarok kilencese a futball történetének legkevésbé focistának kinéző játékosa.

Kétségtelen, hogy az erős fizikumú játékost el tudnánk képzelni erőemelőként vagy akár darts-játékosként is, ennek ellenére labdarúgó ő, nem is akármilyen: a jelenleg Dél-Koreában játszó Ulszan csatára a magyar válogatottban már három gólt is lőtt, például ilyet:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SPORT
A Rovatból
Zavarba ejtő dolog derült ki a svájci focistáról – van ország, ahol a nevét sem ejtik ki
Olyan dolgot jelent a neve, amit nem mindenhol mondanak ki szívesen. Az internet persze azonnal ráharapott a sztorira.


A magyar labdarúgó-válogatott szombaton 3-1-es vereséget szenvedett Svájc ellen a németországi Európa-bajnokság csoportmeccsén. Marco Rossi csapata azonban még nem mondott le az egyenes kieséses szakaszról.

A svájci válogatott harmadik gólját szerző Breel Embolóról pedig kiderült egy igencsak zavarba ejtő tény: a neve ugandai nyelven egészen érdekes dolgot jelent.

A torna eleje nem indult fényesen a magyar válogatottnak, de Szoboszlai Dominikék a második félidőre összekapták magukat, és már jobban játszottak Svájc ellen. Sajnos ez sem volt elég, a végén kikaptunk. A 93. percben Willi Orbán egy balszerencsés fejese után a labda épp Embolóhoz került, aki köszönte szépen, és Gulácsi Péter fölött elegánsan a kapuba emelt. Ám most nem is ez a lényeg.

Az AS Monaco csatára, a kameruni származású Breel Embolo neve ugyanis ugandai nyelven „hímvesszőt” jelent.

Igen, jól olvastad. Az ugandai kommentátorok annyira zavarba jöttek ettől, hogy a közvetítés során inkább kerülték is a teljes nevének kiejtését. Persze, a közösségi média nem hagyta szó nélkül a dolgot – már a 2022-es katari vb-n is téma volt –, felhívták a figyelmet, hogy Embolo neve több afrikai országban is hasonló jelentéssel bír.

Az internet népe egyébként nemcsak Embolo nevével, de Király Gábor legendás 2016-os mackónadrágja után ismét egy magyar játékos, ezúttal Ádám Martin kinézetével is el van foglalva.

via Blikk

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
Szoboszlai Dominik: Innen szép a győzelem!
Szerinte a második félidő jó volt. Nem voltak megijedve, használták egymást, segítettek a másiknak, passzoltak ötöt egymás után. Ezt kellett volna csinálniuk az első félidőben is


A magyar válogatott 3:1-re kikapott Svájc ellen az Európa-bajnokság A-csoportjának első fordulójában. A lefújást követően a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik értékelte a mérkőzést az M4 Sportnak.

"Fogalmam sincs, mi volt a különbség, ha tudnám, válaszolnék, teljesen más csapat voltunk az első félidőben, mint a másodikban. Ebből a meccsből is tanulunk, van még két találkozó hátra, nem szabad búslakodni. Innen szép a győzelem.

Nem mehetsz bele úgy egy meccsbe, hogy azt hiszed, ajándékba fogod kapni a három pontot. Semmit nem adnak ingyen ezen a szinten, ezért meg kell dolgozni. Az, hogy idáig elértünk, nem véletlen, ezért megdolgoztunk, ugyanúgy kell innentől folytatni. Nem lesz olyan, hogy azt mondja majd a német vagy a skót válogatott, hogy nincs kedvünk, jussatok tovább ti."

- mondta a tévécsatornának Szoboszlai.

"Elég sok dolgunk van még, rajta vagyunk. A második félidő jó volt, nem voltunk megijedve, használtuk egymást, segítettünk a másiknak, passzoltunk ötöt egymás után, ezt kellett volna csinálnunk az első félidőben is"

– zárta gondolatait a Liverpool középpályása.

(via csakfoci.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SPORT
A Rovatból
„Jókat szoktam röhögni ezeken” - Ádám Martin reagált a róla szóló mémre
A focista szerint van egy alapadottsága, amin változtatni nem tud, ilyen a genetika. Ha csereként beállva gólt rúg, az nem azért lesz, mert ezeket a mémeket nézegette.


A németországi Európa-bajnokságon debütáló Ádám Martin vasárnap délután várta a magyar sajtó kérdéseit a válogatott bázisán. A játékos már az elején leszögezte: nem az a „betojós” típus, de azért szombaton izgult kicsit.

„Végül is egy nagy világeseményen vagyunk, ahol három meccsed van, hogy továbbjuttasd a hazádat. Az első esély elúszott, de még van kettő. Mindenkinek fent van a feje, dolgozunk tovább”

– mondta határozottan a focista.

A németek elleni meccsre készülve Ádám Martin elárulta, hogy a fő feladatuk az lesz, hogy kompaktabbak legyenek és együtt kezdjenek el presszingelni, hogy ne csússzon szét a csapatjáték.

„Nem mi fogjuk többet birtokolni a labdát, a német válogatott az ellenfél. Az lesz a fő szempontunk, hogy végig tudjuk vinni azt a 3-4 kontrát félidőnként, amire lehetőségünk adódhat”

– magyarázta a stratégiai elképzeléseiket.

A meccs után terjedni kezdtek a mémek, amelyek Martin kinézetével foglalkoztak. A francia L'Equipe szaklap is külön cikket szentelt neki.

„Jókat szoktam röhögni ezeken. Így születtem, bár azt nem mondom, hogy születésemkor is ekkora voltam. Van egy alapadottságom, amin változtatni nem tudok, van egy fizimiskám, ilyen a genetikám. Ha csereként beállva gólt rúgok, az nem azért lesz, mert megnézegettem ezeket a mémeket”

– mondta Martin a tőle megszokott humorral.

A válogatott tehát készül a következő mérkőzésre.

(via Telex)


Link másolása
KÖVESS MINKET: