HÍREK
A Rovatból

Félórán múlt, hogy nem omlottak le a Notre-Dame tornyai

A tűzoltók az életüket kockáztatva húztak vízfalat a két torony elé az épületen belül.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. április 17.



A Notre-Dame tornyai is komoly veszélyben voltak, csak a tűzoltók áldozatkész munkájának köszönhető, hogy nem omlottak le. Erről a Guardian ír, a francia belügyminiszter és a mentés eddigi adatai alapján.

A tűzoltók azt a megoldást választották, hogy a lángok közepette az épületen belül vízfalat húztak a székesegyház két tornya elé. Ezzel folyamatosan az életüket kockáztatták, de tudták: ha a tornyokig terjed a tűz, az egész épület menthetetlen.

Ha a tüzet nem sikerült volna itt megfékezni, és átterjed a tornyok fa vázszerkezetére, akkor nagyon valószínű, hogy leszakadnak a templom hatalmas harangjai is. A legnagyobb közülük mintegy 13 tonna súlyú, tehát minden bizonnyal magával dönthette volna a tornyokat, és ha azok bedőlnek, akkor az egész székesegyház szerkezete megroggyan.

A tűzoltók körülbelül 500-an voltak, megpróbálták a forróságban, a lezuhanó törmelékek között dolgozva megállítani a tűz terjedését, ugyanis a tűz fészkéhez nem fértek hozzá.

Az volt az igazi csoda, hogy ilyen körülmények közt is csak egy tűzoltó sérült meg, a többiek folytathatták a munkát.

Arra, hogy mennyire nehéz volt a hatalmas gótikus templomban egyáltalán rájönni, hol keletkezett a tűz, jó példa, hogy 18.20-kor kapták az első riasztást, de csak 25 perccel később tudták megkezdeni az oltást, amikor már a tetőszerkezet is lángra kapott, hiszen egyszerűen nem találták a tűzfészket.

A folytatásért lapozz:



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Dobrev Klára: Az eredmény csalódást keltő – Azt gondoltuk, hogy több szavazót tudunk meggyőzni
A Demokratikus Koalíció (az MSZP-vel és a Párbeszéddel közös listán) feleannyi képviselőt küldhet az EP-be, mint 5 évvel ezelőtt. Gyurcsány Ferenc a pozitív önkormányzati eredményekbe próbált kapaszkodni.


Az eddigi négy helyett csak két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe a Demokratikus Koalíció (DK) – amely ráadásul ezt az eredményét az MSZP-vel és a Párbeszéddel közösen érte el. A DK listavezetője, Dobrev Klára az eredményt csalódást keltőnek nevezte.

A párt listavezetője kiemelte, hogy az Európai Parlamentben a magyarok képviseletét négy párt látja majd el, köztük három jobboldali, amelyek „egy nagyon másfajta Európát képzelnek el, mint mi”. Hozzátette: továbbra is abban hisznek, hogy egy erős Európa képes a magyaroknak a hétköznapokban jólétet biztosítani.

Hangsúlyozta, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban, vagy akár egy-két évben minél több embert szeretnének meggyőzni arról, hogy Magyarországon méltó tisztességes jólét csak egy erős Európa közepén lesz, mert amikor Európa meggyengül, abba Magyarország „belerokkan”. Leszögezte, hogy az EP-ben továbbra is ezt az erős Európát fogják képviselni, ezt az erős Magyarországot fogják építeni.

Az eseményen Gyurcsány Ferenc a DK elnöke úgy fogalmazott, hogy ez a „hosszúra nyúlt nap illetve éjszaka” jelentősen átalakította a magyar politika térképét, Az, hogy ennek milyen mélyebb okai vannak és milyen következményei lesznek, arról sokat fognak beszélni a következő napokban és hetekben – közölte.

Az nagyjából világos, hogy a magyar politika szociáldemokrata, baloldali centruma mostantól szinte kizárólagosan a DK-MSZP-Párbeszéd szövetségnél van – jelentette ki a pártelnök. Hangsúlyozta, úgy gondolják, hogy Magyarországon szociáldemokrata politikával lehet jobb életet teremteni.

Az önkormányzati választásról Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy a DK-nak több polgármestere és önkormányzati képviselője lesz.

Szavai szerint csalódásra ad okot, hogy kevesebb EP-képviselőjük lesz, mint amennyit szerettek volna de „az az európai gondolat, amit képviselünk, az nem változik”.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke leszögezte, hogy a „hazai baloldal volt, van és lesz, a hazai baloldalt megőriztük”. Megjelent a színen egy jobboldali kihívó, de a baloldali értékek ettől nem csorbulnak, a társadalmi igazságosság, a szolidaritás, a társadalmi különbségek csökkentése ma csak ennek a szövetségnek a politikája – tette hozzá.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Karácsony Gergely 324 szavazattal nyert Budapesten – elképesztő küzdelemben fordított
Vitézy Dávid már az éjszaka bejelentette, hogy újraszámlálásra lesz szükség a szoros eredmény és a 24 ezer érvénytelen szavazat miatt.


Sohasem volt még ennyire szoros választás Budapesten: Karácsony Gergely mindössze 324-gyel kapott több szavazatot, mint kihívója, Vitézy Dávid.

Az LMP és a Fidesz által is támogatott Vitézy az este elején még magabiztosan, több ezer szavazattal vezetett. 50%-os feldolgozottságnál azonban a különbség elkezdett csökkenni. Vitézy azonban még ezután is sokáig az első helyen állt, csak 95%-os feldolgozottságnál fordult meg a sorrend.

Onnantól csigalassúsággal érkeztek az adatok, Karácsony Gergely hol 100, hol 200 szavazattal állt előrébb. Végül hajnali negyed négy után nem sokkal közzétették a 100%-os feldolgozottságú adatokat.

Ezek alapján

Karácsony Gergely 47,53%-kal megnyerte a választást, Vitézy Dávid 47,49%-kal végzett mögötte.

Ezúttal igaznak bizonyult a mondás, hogy minden egyes szavazat számít. Karácsony Gergelyre 371 467-en, Vitézy Dávidra 371 143-an szavaztak.

A Mi Hazánk jelöltje, a harmadik helyezett Grundtner András 4,98 százalékot, összesen 38 943 szavazatot kapott.

Vitézy Dávid a végeredmény előtt, éjjel 2 órakor bejelentette: az érvénytelen szavazatok kirívóan magas száma miatt nem lehet még végeredményt hirdetni a főpolgármester-választáson, biztosan újraszámlálják a voksokat. Tény, hogy több mint 24 ezer érvénytelen szavazatot adtak le a főpolgármester-választáson. Ebben lehetett némi szerepe Magyar Péternek is, aki azt mondta, szerinte mindkét jelölt alkalmatlan, és ő maga érvénytelen szavazatot fog leadni.

Karácsony Gergelynek nem lesz könnyű dolga, hogy többséget szerezzen programjához a Fővárosi Közgyűlésben.

Listán ugyanis 28,68%-a lett a Fidesznek, 27,34%-a a TISZA Pártnak, 16,63%-a a DK-MSZP-P ellenzéki összefogásnak, 10,15%-a az LMP-nek, 7,88%-a a Kutyapártnak, 4,98%-a a Momentumnak és 3,82%-a a Mi Hazánknak.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesznek 10 képviselője lesz a Fővárosi Közgyűlésben, és a TISZA Pártnak is 10, a DK-MSZP-P-nek 7, a Vitézy Dávidot támogató LMP-nek 3, a Kutyapártnak 3.

További adatok a választásról ITT.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A Fidesz eddigi leggyengébb EP-eredményét érte el, feljött a Tisza – négy párt küldhet képviselőt az Európai Parlamentbe
A kormánypártok 11, Magyar Péter alakulata 7 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. A baloldali szövetség és a Mi Hazánk ugrotta még meg a kijutási küszöböt, hoppon maradt a Momentum és a Kutyapárt.


Hétfő hajnalra lényegében végeredmény született az Európai Parlamenti választáson Magyarországon is, a szavazatok 99,92%-át ugyanis feldolgozták.

A pártok közül a Fidesz-KDNP szövetség kapta a legtöbb szavazatot.

A kormánypártokra több mint kétmillióan szavaztak, ezzel a voksok 44,6%-át szerezték meg, így 11 képviselőt küldhetnek az EP-be.

Ezzel ők szerezték a legtöbb szavazatot Magyarországon, de 2004 óta a jelenlegi a párt leggyengébb eredménye európai parlamenti választáson

Második helyre az előzetes várakozásoknak megfelelően, de talán még a vártnál is nagyobb arányban a TISZA Párt futott be. Magyar Péter friss alakulata 1,3 millió feletti ember szavazatot, 29,7 százalékot szereztek. Ezzel ők 7 képviselővel lesznek jelen az Európai Parlamentben.

Harmadik helyen a DK-MSZP-Párbeszéd baloldali pártszövetség jutott be. Rájuk alig több mint 365 ezren szavaztak, ezzel 8,11%-ot elérve két képviselőt küldhetnek az EP-be. Öt évvel ezelőtt a DK egymaga 4 emberrel képviseltette magát, míg az MSZP-nek külön is volt egy képviselője.

Egy mandátumhoz jutott a Mi Hazánk. A radikális jobboldali párt valamivel több mint 300 ezer szavazót tudhat magáénak, ez 6,76%-os eredményt jelent.

Nem jutott ki az Európai Parlamentbe az elmúlt öt évben ott dolgozó két momentumos politikus, Cseh Katalin és Donáth Anna. A párt 3,69%-kal a várakozásokon alul teljesített. Korábban a közvélemény-kutatások a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) képviselőjének EP-be jutásával is számoltak, de a párt 3,58%-kal lemaradt a kijutástól.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Karácsony Gergely az utolsó pillanatban fordított, mégis megnyerheti a választást
Vitézy Dávid szinte végig vezetett, de 50%-os feldolgozottságtól a különbség elkezdett csökkenni. Végül az eredmény szinte legvégén megfordult, 98,38%-os feldolgozottságnál Karácsony áll az élen, igaz, csak 325 szavazattal.


Szinte hihetetlen küzdelem zajlik Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között a főpolgármesteri címért. Az LMP és a Fidesz által is támogatott Vitézy az este elején még magabiztosan, több ezer szavazattal vezetett. 50%-os feldolgozottságnál azonban a különbség elkezdett csökkenni.

Vitézy azonban az utolsó pillanatig tartotta az előnyét, és csak 95%-os feldolgozottság felett fordult meg a sorrend.

97,4-es feldolgozottságnál

Karácsony Gergely 47,5%-on áll, míg Vitézy Dávid 47,49%-on.

Szavazatszámra lefordítva ez mindössze 111 szavazatos különbséget jelent. Karácsony Gergelyre 360.399-an, Vitézy Dávidra 360.388-an szavaztak.

Listán 93,35%-os feldolgozottságnál 28,71%-a van a Fidesznek, 27,33%-a a TISZA Pártnak, 16,65%-a a DK-MSZP-P ellenzéki összefogásnak, 10,15%-a az LMP-nek, 7,82%-a a Kutyapártnak, 4,93%-a a Momentumnak és 3,85%-a a Mi Hazánknak.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesznek 11 képviselője lesz a Fővárosi Közgyűlésben, és a TISZA Pártnak 10, a DK-MSZP-P-nek 7, a Vitézy Dávidot támogató LMP-nek 3, a Kutyapártnak 2.

További adatok a választásról ITT.


Link másolása
KÖVESS MINKET: