GASZTRO
A Rovatból

Száz év után újjáéledt a Kőszegi Sör

A bemutatkozás hatalmas siker volt, egy nap alatt szinte a teljes készletet elkapkodták a különleges magyar kézműves sör első szériájából.


Az Alpokalján korábban híres sörfőzde állt. Ám a történelem ezt az üzemet sem kímélte. Az idő szép lassan elfedte és mára már csak a levéltárban lehet nyomait megtalálni. Innen indult el Kőszeg szerelmese Kiss András márkaépítéssel foglalkozó szakember, hogy feltárja a régi helyi sörfőzés titkait, és visszahozza a 21. századba a régi ízeket. A kutatás eredményeként készült el az Európában is ritka sörkülönlegesség, a Bécsi Lager alapján újratervezett Kőszegi Sör, melyet az Etyeki Sörmanufaktúra sörfőző mesterével, Kovács Krisztiánnal készítettek el.

OHR_7363

Az első főzet mintegy 2100 palackját rekordidő, 24 óra alatt vásárolták és fogyasztották el Kőszegen. A bemutató az 1. Kőszegi Kézműves Sörmajális nyitóeseménye volt, a háromnapos eseményen több ezren vettek részt.

"
A Kőszegi Sör nem csak egy termék, hanem egy brand szeretne lenni

- mondta el Kiss András. A kiváló minőségű italhoz, Sass Dani, az együttegyasztalnal.hu gasztrobloggere készített különleges vacsorát, amely ezentúl Kőszeg saját étele is lesz. A sörben pácolt csülökhöz gesztenyés burgonyafánkot és mazsolás savanyú káposztapürét kreált.

OHR_8142

Sass Dani

koszegisor_fotos (3)

Kiss András

A Gabriel Bon-bon Manufaktúra egy egyedülálló desszertet álmodott meg a Kőszegi Sör felhasználásával. A prémiumkategóriás sörcsokit Sör Bon néven mutatták be a fesztivál második napján. A sörös krémmel töltött csokigolyók már kaphatók Kőszegen.

sorcsoki (3)

OHR_7372

A sörnek saját korsót is terveztek, amelyet szintén meg lehet vásárolni.

A közeljövőben még további termékek is piacra kerülnek, melyekhez a Kőszegi Sört használják alapanyagként, vagy kísérőként.

koszegisorbemutato (2)

koszegisor_fotos (2)

A 2016-os visszatérés

A Kőszegi Sör megalkotásával egy ritka, minőségi, európai sört, egy régi, kőszegi ízt szeretne Kiss András újra visszahozni. A Kőszegi Sört április 29-én mutatták be a város legnagyobb és legidősebb bástyájában, a Zwingerben. A dátum külön érdekessége, hogy csaknem napra pontosan 120 évvel ezelőtt (1896. május 9-én) ekkor készült el az egykori kőszegi sörgyár első sörfőzete. 120 évvel később, közel 90 év kimaradása után így ismét van Kőszegnek saját söre.

koszegisor_fotos (6)

A Kőszegi sör jellemzői

"
A Kőszegi Sör alapja a Bécsi Lager sör, alapanyaga a maláta, komló, élesztő és víz. A kész ital szűrt és pasztőrözött. Kifejezetten "beszélgetős" sörfajta, amely inkább frissítő jellegű, karamelles ízű, nem keserű

- mondta Kovács Krisztián sörfőző mester. Jelenleg fél literes, palackos kivitelben kapható. A vásárlók a Kőszegi Sörhöz tervezett fa sörrekeszben is rendelhetik, vagy vásárolhatják az italt.

OHR_7406

Kovács Krisztián és Kiss András

koszegisor (4)

Bécsi Lager

A Kőszegi Sör egy bécsi típusú lager sör, mely egy ritka, majdnem elfeledett típusa a lager söröknek. Az európai piacról szinte teljesen eltűnt. Elszórtan, néhány kisebb kézműves sörmárka formájában érhető csak el ez a sörkülönlegesség a kontinens különböző pontjain. Az ipari sörtermelésben egyáltalán nem gyártanak ilyet.

A lager söröknek három nagy csoportja létezik, melyek közül kettő terjedt el: a cseh (pilzeni) típusú és a német típusú. A harmadik, a Bécsi Lager (mely Dréher Antal nevéhez köthető) visszaszorult az európai piacról.

koszegisor_fotos (1)

Mitől különleges a kézműves sör?

Ma újra reneszánszukat élik a kézműves sörök. A fogyasztók megint ráleltek erre a különleges és igazából "eredeti" italra. A sörkészítés titkairól Radányi Orsolya, az Etyeki Sörmanufaktúra tulajdonosa mesélt.

A kezdetek

A sör eleinte kis üzemekben, családi főzőkben készült, ahol a települést és környékét látták el friss folyékony kenyérrel. A hagyományos söröknek nagy kultusza volt Nyugat-Európában, szinte mindenhol lehetett kapni "a helyi vendéglő, kocsma sörét".

A sörgyárak térnyerése

A 19. század vége felé egyre nagyobb lett az igény, így indulhatott be a sör ipari előállítása. A költséghatékonyság, a profit iránti igény, az új technológiák egyre inkább arra ösztönözték a gyárakat, hogy egy-egy fajta sört termeljenek, lehetőleg hosszú időszakon keresztül, akár olcsóbb alapanyagokból is. Ekkor kezdték használni például a rizst és a kukoricát, vagy a tradicionális sörfőzésből áttértek a "sörszörp" készítésére, amit aztán az igények szerint hígítottak fel, ezzel állítva be a kívánt szeszfokot.

A nagyüzemi sörgyártás egyre kevésbé volt rugalmas, egy új íz bevezetése hosszas előkészítést igényelt. Nem volt érdekük a kísérletezgetés, kisebb, különlegesebb szériák kibocsátása. A gyári söröknél alapvető követelmény lett, hogy bárhol is készítsék az italt, a végeredmény, az íz, a szín, az illat a világ minden pontján egyforma legyen.

etyek1

A kézműves sörök újraéledése

A változást a 20. század második fele hozta meg, amikor az Egyesült Államokban egyfajta "sörforradalom" következett be. Egyre több felé kezdtek kézműves sört készíteni és a vásárlók száma is megugrott. Ez a kedvező változás tért át Európára, majd Magyarországra is. Idehaza a fiatalok karolták fel a kézműves söröket, fesztiválokat rendeztek, bemutatták és divatba hozták ezeket a különleges italokat.

komlo

5 ok, hogy miért különleges a kézműves sör

1. A kisüzemi sörkészítés igazi kreatív feladat, ugyanakkor nagy precizitást igényel. A kézműves italok között megszámlálhatatlan variációt lehet találni. A végső termék függ a használt eszközöktől, alapanyagoktól, víztől és apró kis technológiai trükköktől. Ezért az így készült sörök mindig izgalmasak, újat nyújtanak.

2. Sokkal nagyobb a tér a kísérletezésre, az új trendekhez igazodásra. Van mód a hagyományos receptek főzésére, vagy azok újragondolására, de készülhet teljesen új sörféle is, amely modern, egy adott területhez igazodó, vagy éppen egy bizonyos célcsoportot megcélzó újfajta ízű, illatú, fűszerezésű.

3. A kézműves sörök minőségi alapanyagból készülnek. A sörfőzők maguk választják ki, hogy milyen malátát, komlót, élesztőt használnak, milyen ízekkel kombinálják, milyen alkoholfokot kívánnak elérni. Sörszörpöt nem használnak.

4. A kisüzemi sörfőzők "egyénre szabott" sört is tudnak készíteni. Akár egy kapott recept alapján főzik le a kívánt sört, akár a megrendelő elképzeléseit meghallgatva közösen választanak ki egy sörfélét, amit aztán finomítani tudnak a vevő elképzeléséhez.

5. A kézműves söröket hordóban és palackban is lehet vásárolni. A frissen csapolt sör az "igazi", de ma már a palackosok is kiváló minőségűek és több hónapig tárolhatók. Sőt, lehet kapni "élő sört" is, amelyet a palackozást követően utóérlelnek és akár fél évig is megőrzi ízét, frissességét pasztőrözés nélkül is.

Kőszeg sörtörténete

A mai fiatalok talán már nem is hallottak arról, hogy valaha a városban sört főztek. A kőszegi származású Kiss András figyelmét felkeltette és izgalmas témának találta a kőszegi sör legendáját. Ő mesélt a helyi sörfőzés múltjáról és az új sör megalkotásáról.

kissandras

Szakemberekkel - dr. Bariska István nyugalmazott főlevéltárossal és Kovács Krisztián sörfőző mesterrel, illetve néhány helyi bevonásával - kutattak, így derült ki, hogy a Kőszegen készített sör egy bécsi típusú lager sör lehetett.

Bár Kőszegen a középkor óta a bor dominált, de a sör is mindig jelen volt a helyiek életében. Leginkább családi felhasználásra készítettek sört. A 19. században a helyi vendéglőkben többnyire osztrák (alsóausztriai, stájer) és cseh sörök voltak kaphatók.

A 19. század vége felé egyre inkább megnövekedett igény hatására Nyugat-Magyarországon is megjelent az ipari sörfőzés. Ekkoriban jöttek létre a kanizsai, soproni és a kőszegi sörfőzdék is. 1894-ben megalakult a Kőszegi Polgári Sörfőzde Rt., amely két évvel később, 1896-ban kezdte meg a termelést. 1896. május 9-én mutatták be az első főzetét. Ettől kezdve a helyi vendéglők többségében kapható volt a jó minőségű kőszegi sör. A gyár Herkules nevű söre Triesztben díjat is nyert.

A finom sör és az ígéretesnek tűnő lehetőségek ellenére a gyár nehéz időszakokat élt át, míg végül a gyár összeolvadt a Soproni elődjével. A kőszegi gyár épülete már csak raktárként funkcionált a II. világháborúig, amikor az épület is teljesen megsemmisült.

Az ezt követő évtizedek során a kőszegi sörgyár és annak söre teljesen a feledés homályába merült. Szinte minden információ megsemmisült. Csupán néhány képeslap, fotó, egy-egy üres palack maradt az utókorra.

Söptei Zsuzsanna írás

Fotók: Ohr Tibor - koszegINFO.com, valamint a Kőszegi Sör és az Etyeki Sörmanufaktúra Facebook-oldala és a szerző

Bővebb infókat ITT és ITT találsz.

Ha te is örülsz az új magyar sörnek, oszd meg a hírt másokkal is!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Rácz Jenő álmodta meg a McDonald’s legújabb menüjét
Az újdonság október 9-től lesz elérhető a hazai Meki éttermekben, és a séf aláírásával ellátott, vörös-fekete csomagolásban érkezik.


A menü középpontjában egy egyedi burger áll, amelynek alapja egy extrán vajas, briósszerű, len- és szezámmagos zsemle. A szendvicsben szaftos marhahúspogácsa, tömbből szeletelt füstölt sajt, paradicsom, lollo rosso saláta, bacon, valamint pirított és friss hagyma kapott helyet. Az ízeket egy enyhén csípős, fekete fokhagymából készült szósz egészíti ki, amely Magyarországon még kevéssé ismert alapanyag.

A menühöz fűszeres burgonya, külön tálka fekete fokhagymás mártogatós, valamint egy 0,4 literes választható üdítő tartozik. A szendvics elérhető McMenü és McMenü Plusz ajánlatként is.

A közös munka közel három éven át tartott.

Rácz Jenő a McDonald’s termékfejlesztőivel dolgozott együtt, hogy a márka klasszikus alapanyagai – például a 100%-os marhahús – és az új elemek harmonikusan illeszkedjenek egymáshoz.

A fekete fokhagymás szószt a séf eredeti receptje alapján az Univer gyártotta le, a vajas buci pedig kifejezetten ehhez a menühöz készült.

„Amikor most lehetőséget kaptam, hogy megtervezzem ezt a menüt, azonnal tudtam: olyat szeretnék alkotni, amitől a vendég is megáll egy pillanatra, és azt érzi – na, ez valami más” – mondta Rácz Jenő.

A Limited by Rácz Jenő menü október 8-án a McDonald’s alkalmazásában, október 9-től pedig országosan, minden rendelési csatornán elérhető lesz, visszavonásig vagy a készlet erejéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Újranyitott a legendás Kádár Étkezde – a régi hangulatban éledt újjá Budapest ikonikus kifőzdéje
Megőrizték a vendégtér eredeti stílusát, ráadásul még a menü is szinte azonos a régi kínálattal. Megkóstoltuk az étlap régi-új fogásait, és kellemesen csalódtunk az árakban.


Az ikonikus budapesti kifőzde a régi hangulatban éledt újjá, távol a fine dining világától. A Costes-csoport alapítója, Gerendai Károly nem egy nosztalgia-éttermet akart létrehozni, hanem magát a Kádárt hozta vissza, szinte ugyanazzal az étlappal, amellyel 2020-ban búcsúzott.

Régi ízek, változatlan szemlélet

Az étkezdét 1957-ben nyitotta meg Kádár Béla, és több mint hat évtizeden át működött megszakítás nélkül. Utolsó üzemeltetője, Orbán Sándor idején is a friss, házias ételek és a családias vendégszeretet volt rá jellemző.

Klasszikus fogásaik, mint a székelykáposzta vagy a sólet nemcsak a környékbelieket, hanem a turistákat és a taxisokat is vonzotta.

A Kádár mindig arról volt híres, hogy minőségi alapanyagból főztek, nem melegítettek maradékot, és hogy a vendég elégedettsége volt az első.

A Kádár Étkezde régen (Wikipédia)

Megújulás a hagyomány jegyében

A mostani felújítás során a konyhát és a gépészetet korszerűsíteni kellett, a szomszédos lakás megvásárlásával pedig tágasabb lett a tér.

A vendégtér eredeti stílusát megőrizték: a lambéria, a kockás abrosz, a szódás szifon és a falakon a híres törzsvendégek fotói most is ugyanazt a miliőt idézik.

A hagyományos közös asztalok is megmaradtak: aki ketten ül le egy négyfős asztalhoz, ne lepődjön meg, ha mellé telepednek. Ez mindig is a Kádár-élmény része volt.

A hiteles ízekért a régi receptkönyvek mellett a törzsvendégek emlékeire is támaszkodtak.

„A régi receptúrák sokszor hiányosak voltak, ezért a vendégek emlékei segítettek rekonstruálni az ízeket” – mondta Gerendai.

A konyhát nem egy sztárséf vezeti: az ételekért egyszerűen csak Béla úr felel, aki korábban évtizedeken át dolgozott Bíró Lajos mellett, míg a vendégtér hangulatáért és a vendégekkel való kapcsolattartásért Gábor úr, az üzletvezető felel. Ez tudatos döntés volt: hiszen a cél nem az volt, hogy egy séf újragondolja a fogásokat, hanem hogy a régi Kádár ételei és vendéglátása hitelesen elevenedjenek meg.

Így a menü szinte azonos lett a régi kínálattal, és később fokozatosan bővül majd.

Ízek és hangulatok a sajtókóstolón

Amikor belép az ember az ajtón, egy pillanatra nem érti, mi történik vele. Mintha megállt volna az idő, mintha egyszerűen visszakerültünk volna a régi Kádár Étkezdébe. A tágasabb tér azonnal feltűnik, hiszen a szomszédos lakás hozzányitásával jóval kényelmesebb lett az elrendezés, de minden más ismerős: a lambéria, a szódás szifonok, a kockás terítő (szigorúan műanyag borítással), és az étlap, ami pont úgy néz ki, mintha írógéppel készült volna.

A falakon ott sorakoznak a törzsvendégek régi fotói. Egy részük ismerős, de van, aki már a középkorúak számára is talány.

A második meglepetés az árakkal kapcsolatban ér. Olyan kifőzdés árak vannak, amik mellett az ember szívesen ül be bármikor egy ebédre. (Pedig amikor Gerendai Károly neve kerül szóba, az ember nem erre a vendéglátásra asszociál.)

A retro hangulat és az időutazás-élmény pedig még rá is tesz egy lapáttal: izgalmasabb érzés itt enni, mint egy modernre stilizált csárdában.

A választás nem volt könnyű. Sokan (én is) azokra az ételekre mentek rá, amelyeket régen is szerettek a Kádárban.

A két leves közül – maceszgombócos vagy májgombócos – nagyjából mindegy, hogy melyiket kóstolja meg az ember, az alaplé íze kifogástalan volt. A főételek sorában igazi klasszikusok vártak: paprikás csirke, székelykáposzta, töltött paprika, vagy éppen a híres sólet. Utóbbi régen csak bizonyos napokon volt kapható, most viszont minden nap rendelhető, ráadásul öt különféle változatban.

A legegyszerűbb sólet, benne főtt tojásos változat 2870 forintba kerül, de kérhetjük akár sült libacombbal is, ami már 5900 forint.

Én főfogásként a milánói sertésbordát választottam. Nekem ez az étel a jóleső nosztalgia. Nem készítem, nem keresem, de ha egy autentikusnak tűnő helyen meglátom, képtelen vagyok szabadulni tőle, és meg kell kóstolnom.

Őszinte leszek, nem emlékszem rá, hogy ez a Kádárban milyen volt, de merem ajánlani mindenkinek, aki a műfajt kedveli. Nem túl paradicsomos, de nem is túl olajos, igazi komfort kaja, ami után érdemes ledőlni egy fél órára.

A desszertekből most kettő szerepelt az étlapon: aranygaluska és mákos nudli. Mindkettő 1960 forintos áron, ami szintén teljesen baráti. Ezen kívül az italárak sem szálltak el: egy üveg szóda 800 forint, a négydecis szörp 600 forint.

Az ételek ízletesek voltak, mi több: pontosan azok a harmóniák köszöntek vissza, amelyeken sokan felnőttünk, s amelyek minden tökéletlenségükkel együtt az identitásunk részévé váltak.

És az egész hely varázsát is ez adja, hogy nincsenek nagy szavak, nincsenek túlgondolt ételek, hanem őszinte, otthonos fogások, amiket mindenki ismer.

Húsleves maceszgombóccal 1680 Ft
Milánói sertésborda 3170 Ft
Paprikás csirkecomb galuskával 2980 Ft
A nyitás első heteiben ebédidőben várják a vendégeket, de rövidesen reggelivel és vacsorával is bővül a kínálat.

A reggeli magyar klasszikusokat ígér – bundás kenyér, kolbászos tojás, főtt virsli –, estére pedig ugyanaz a házias menü lesz elérhető, mint délben. A későbbiekben elviteles és házhozszállítási lehetőségek is várhatók.

A Kádár több mint kifőzde: egy darab budapesti gasztrotörténelem, amelyhez személyes emlékek és városi legendák kötődnek. A mostani újranyitás iránt hatalmas az érdeklődés – Gerendai elmondása szerint soha nem tapasztalt ekkora várakozást étteremnyitás előtt.

Hivatalos nyitónap: szeptember 26.

Cím: 1072, Klauzál tér 9.

Nyitvatartás: ebédidőben, később reggeli és vacsora is


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Kiváló magyar konyhák Budapesten – 7 étterem, ahol autentikus hazai ízek várnak
Akár magunk vágyunk a magyar konyha különlegességeire, akár külföldi ismerőseinket szeretnénk elbűvölni, ezek az éttermek garantáltan nem okoznak majd csalódást.


Ha egy budapestit megkérdezünk, hol szokott igazán jó hazai ízeket enni, nagy valószínűséggel azt feleli, hogy otthon, a családja körében. De mi van, ha épp nincs időnk vagy lehetőségünk otthon főzni, és egy jóféle bablevest vagy marhapörköltet ennénk? Szerencsére Budapesten számos olyan étterem akad, amely a magyar konyha hagyományait, gazdag ízvilágát és szeretettel készült fogásait kínálja. Újházy-tyúkhúsleves, halászlé, libacomb, malacsült, lángos, Gundel-palacsinta, túrógombóc, zserbó… a magyar gasztronómia remekeire gondolva szinte összefut a nyál a szánkban, de hova érdemes beülni, ha szeretnénk valódi házias ízeket élvezni?

A Városliget legendás Gundel Étterme igazi kulináris időutazásra hív, ahol a „Nemzeti 11” ételei Gundel Károly és családja gazdag receptörökségét mutatják be, míg a Parlament közvetlen szomszédságában található Séf Asztala otthonos hangulatával és panorámás teraszával hozza közelebb a klasszikus magyar fogásokat a vendégekhez. A Nagycsarnok galériáján működő Fakanál Étteremben a magyar konyha klasszikusai és az élő cigányzene hozza vissza a nagymama konyhájának hangulatát, miközben a történelmi Budai Várban fekvő Főőrség Étterem és Kávéház a Kárpát-medence gazdag ízvilágát kínálja modern tálalásban, elegáns, mégis barátságos környezetben. A belvárosi Lecsó Étterem családi vendéglőként működik, ahol a napi menü és a közel százféle hagyományos magyar étel a vasárnapi ebédek hangulatát idézi, míg a 21 – Magyar Vendéglő a Budai Várban a klasszikus fogásokat kreatívan újragondolt formában tálalja. Végül a Tulipano Étterem családias belvárosi helyszínén a klasszikus magyar fogások kerültek előtérbe, a friss alapanyagok és a bőséges adagok gondoskodnak arról, hogy minden vendég emlékezetes gasztronómiai élménnyel távozzon.

Gundel Étterem

Kevés olyan budapesti hely van, amelynek nevét akkor is ismerjük, ha még sosem jártunk ott – a Gundel pontosan ilyen. Több mint 130 éve várja vendégeit a Városliget szívében, és neve összefonódott a magyar gasztronómia történetével. Alapítója, Gundel Károly, a hazai gasztronómia legendás alakja, aki családjával együtt olyan gazdag receptörökséget hagyott hátra, amelyből több mint 140 étel született. Ezek közül állította össze az étterem a „Nemzeti 11” néven ismert különleges ételeket, amely a magyar konyha sokszínűségét és esszenciáját mutatja be.

Ez a tizenegy ikonikus fogás – a gulyástól a libamájon át a halászléig – a magyar konyha esszenciáját mutatja be, egyszerre őrizve a hagyományokat és közel hozva azokat a vendégekhez.

Természetesen nem maradhat ki a világhírű Gundel-palacsinta sem, amelyet talán mindenki ismer névről, de az igazi varázsát akkor érezzük át, ha ott kóstoljuk meg, ahol a története kezdődött.

Az étlapon a klasszikus ízek elegáns, ünnepi köntösben jelennek meg: a fogas- és pontyfilé, a gyufatésztával tálalt halászlé vagy éppen egy omlós marhapörkölt mind a magyar konyha gazdagságát tükrözik. Nem véletlen, hogy sokak számára a családi ünnepek és különleges alkalmak helyszíne, de a hétköznapokon is megéri betérni. Egy városligeti séta, állatkerti program vagy termálfürdőzés után tökéletes zárása lehet a napnak egy étkezés Magyarország leghíresebb éttermében.

Ha rangsorolni kellene a magyar kedvenceket, a Gundel minden bizonnyal a dobogón végezne – és nemcsak a hagyományai miatt, hanem azért is, mert itt a magyar konyha egyszerre válik gasztronómiai kalanddá és időutazássá.

Séf Asztala

Van valami különösen megnyugtató abban, amikor egy étterem nem akar mást, csak a legjobb értelemben vett otthonosságot nyújtani. A Séf Asztala pontosan ezt adja: magyar klasszikusokat, amelyek mindannyiunk emlékeiben ott élnek, mégis frissen, minőségi alapanyagokból és modern köntösben kerülnek az asztalra. A hely rövid idő alatt vált sokak kedvencévé a belvárosban, és nem csupán a vendégszeretetével, hanem a környezetével is: Budapest szívében, a Parlament közvetlen szomszédságában várja vendégeit.

Az étterem koncepciója Wolf András séf nevéhez fűződik, aki évtizedek óta azon dolgozik, hogy a magyar konyha legkedveltebb fogásai – a gulyás, a nudli, a ropogós lángos vagy éppen a jóféle rántott hús – ne pusztán nosztalgiát ébresszenek, hanem a modern városi étkezés természetes részei legyenek.

Az étlap ennek szellemében alakult: friss péksütemények, kovászos szendvicsek, színes saláták és házias meleg fogások sorakoznak rajta, kiegészítve egy bőséges reggeli kínálattal.

A Séf Asztala különleges atmoszféráját a helyszín is emeli. A Kossuth téri teraszról karnyújtásnyira magasodik a Parlament impozáns épülete, miközben a tér eklektikus házai és a budai oldal panorámája teszi teljessé a látványt. Nem csoda, hogy a helyet nemcsak a turisták fedezték fel maguknak, hanem a környék irodáiból érkező dolgozók és a belvárosi lakók is rendszeresen visszatérnek. Legyen szó egy gyors ebédről,  egy hosszabb beszélgetésről a barátokkal vagy egy séta közbeni megállóról, a Séf Asztala mindig biztos pont, ha valami laktató és otthonos ételre vágynál. Kevés dolog ad nagyobb örömet, mint amikor egy tál gőzölgő leves vagy egy ropogósra sült kedvenc visszahozza a régi, jó emlékeket – miközben új élményt is ad.

Fakanál Étterem

Kevés hely testesíti meg annyira a magyar konyha otthonos hangulatát, mint a Fakanál Étterem. A budapesti Nagyvásárcsarnok galériáján, a nyüzsgő piac fölött bújik meg, ahol a magyar konyha klasszikusai és az élő cigányzene együtt idézik meg a hagyományos vendéglátás világát. Belépve rögtön érezni, hogy itt nem pusztán enni lehet, hanem élményt is kapunk: az illatok, a dekoráció, a családias hangulat mind hozzájárul ahhoz, hogy a vendégek otthon érezzék magukat.

A Fakanál híres arról, hogy a magyar klasszikusokat a legegyszerűbb, legőszintébb formájukban kínálja.

A pultban sorakozó fogások között ott van a rakott krumpli, a töltött káposzta, a frissen sült pisztráng vagy a saját recept alapján készült kolbász – mind olyan ételek, amelyeket mindannyian jól ismerünk, és amelyekhez kedves emlékek kötnek.

Az adagok bőségesek, az ízek ismerősek, és mindezt megkoronázzák a magyar kézműves sörök és pálinkák.

Az egyik legkedveltebb hagyomány a Halászlé Csütörtök, amikor minden a magyar konyha egyik legikonikusabb leveséről szól. A halászlé zománcos fazékban érkezik, mellé túrós csusza pörccel – pont úgy, ahogy otthon szeretjük. Nem véletlen, hogy sok vendég kifejezetten emiatt tér vissza hétről hétre.

A különleges atmoszférát tovább fokozza az élő cigányzene, amely hétfőtől szombatig, délben és kora délután félóránként szól. Ilyenkor a vendégek között gyakran táncra perdülnek vagy éneklésbe kezdenek – egy pillanatra úgy érezhetjük, mintha egy népi mulatságba csöppentünk volna. Ez az élmény a külföldieknek Budapest egyik legautentikusabb oldalát mutatja meg, de a magyar vendégek számára is felejthetetlen hangulatot teremt.

A Fakanál nemcsak nappal vonzó: az esti órákban rendezvényhelyszínként is működik, így családi összejövetelek, baráti vacsorák vagy akár nagyobb események is otthonra találhatnak itt. Akár egy gyors ebédre ugrunk be a piac forgatagában, akár egy tartalmas programot keresünk zenével és jókedvvel, a Fakanál mindig biztos választás.

Főőrség Étterem és Kávéház

A Budai Vár történelmi falai között, a régi Királyi Palota főőrségi épületében működik a Főőrség Étterem és Kávéház, ahol a magyar konyha klasszikusai méltó környezetben elevenednek meg. Az egykor a királyi testőrség otthonául szolgáló épület ma elegáns étteremként és kávéházként várja vendégeit, ahol a falakon képek és emlékek mesélnek a múlt századok hangulatáról. Aki ide betér, nemcsak egy finom étkezésre számíthat, hanem egy kis időutazásra is: a gasztronómia és a történelem különleges találkozása teszi igazán emlékezetessé a helyet.

Az étlap a Kárpát-medence gazdag ízvilágát mutatja be.

A hideg ízelítő tálon felvidéki sajtok, erdélyi füstölt húsok, mangalica kolbász, házi májas és juhtúrós körözött sorakozik – mindaz, amitől a magyar konyha sokszínű és szerethető. A főfogások között a rántott sertésszűz egyszerre idézi fel a házias konyhák világát és kínál nosztalgikus élményt, míg a hátszín-steak matuzsálem sajtos tört burgonyával és borsmártással a modern gasztronómia és a hagyományos magyar ízek kifinomult ötvözete.

A desszertek sem maradhatnak el: az almás pite vaníliafagylalttal a családi asztalok hangulatát idézi, a Rákóczi túrós a magyar cukrászat nemes hagyatékát viszi tovább, a somlói galuska pedig minden falatban a tradíció ízét adja vissza.

A Főőrség Étterem nem csupán gasztronómiai élményt kínál, hanem kulturális kalandot is. A szomszédos Lovarda időről időre rendezvényeknek és családi programoknak ad otthont. Így egy itt eltöltött délután egyszerre lehet kulináris utazás, történelmi felfedezés és közösségi élmény egyaránt.

Ősszel, amikor a Vár kicsit elcsendesedik a nyári forgatag után, különösen jólesik megpihenni náluk. Egy csésze forró ital vagy egy kiadós magyar fogás mellől a történelem és a gasztronómia találkozása még inkább átélhetővé válik – és pontosan ez az, amiért a hely sokak szívébe belopja magát.

Lecsó Étterem

A Nyugati és a Jászai Mari tér között, a Vígszínház oldalán bújik meg egy hely, ahol a magyar konyha igazi otthonra talált. A Lecsó Étterem 2008 óta várja vendégeit, és azóta is ugyanazzal a küldetéssel működik: visszahozni a nagymamák konyhájának hangulatát, ahol a vasárnapi ebéd illata betöltötte a házat. Ez a „kettő az egyben” vendéglátóhely napközben önkiszolgáló gyorsétteremként működik, este pedig á la carte étteremként, ahol gyertyafény, finom borok és udvarias felszolgálás teszi teljessé az élményt.

A Lecsó titka az egyszerűségben rejlik: semmi fúzió, semmi újragondolás – csak a hagyományos magyar ízek, minőségi alapanyagokból, szívvel-lélekkel elkészítve.

Ebédidőben a pultban több mint ötvenféle étel sorakozik, a klasszikus gulyáslevestől a hortobágyi húsos palacsintáig, így mindenki megtalálja a kedvencét. Este, hat óra után pedig közel százféle fogás közül lehet válogatni – olyan étlapról, amelyen a magyar konyha szinte minden szerethető fogása helyet kapott.

Aki egy kis nosztalgiára vágyik, az itt biztosan rátalál: a vadas marha házi zsemlegombóccal, a paprikás csirke, a vörösboros marhapörkölt vagy a túrós csuszával tálalt harcsapaprikás mind felidézi a régi családi asztalok ízeit. De a bátrabbak sem fognak csalódni: a rántott borjúláb, a kakashere pörkölt vagy a csülök Pékné módra azoknak szólnak, akik szeretik a magyar konyha különlegesebb oldalát is felfedezni. És persze nem maradhat el a pacalpörkölt vagy a velős pirítós sem, amelyek minden falatban egy-egy darabka múltat hoznak vissza.

A vegetáriánus vendégek sem szorulnak a rántott sajtra: húsmentes fogások széles választéka várja őket is, hiszen a Lecsó Étterem célja, hogy mindenki otthon érezze magát az asztalnál. A családias hangulat, a tisztességes árak és a belváros közelsége miatt pedig egyaránt ideális hely egy gyors ebédszünethez vagy egy meghitt vacsorához. Ha te is visszavágysz a gyökereidhez, és újra átélnéd a nagymamák főztjének ízvilágát, látogass el hozzájuk, és engedd, hogy a tradicionális fogások visszarepítsenek a régi idők hangulatába.

  

21 – Magyar Vendéglő

A Budai Várnegyed szívében található 21 Magyar Vendéglő egy igazi különlegesség: olyan étterem, amely egyszerre őrzi a magyar gasztronómia hagyományait és ad nekik XXI. századi köntöst.

A tulajdonosok célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan helyet, ahol a nosztalgikus ízek újragondolt, izgalmas formában térjenek vissza – mégis megőrizve azt a meghitt érzést, amit a klasszikus magyar konyha adhat.

A 21-ben minden alapanyagot eredeti forrásból szereznek be, és gondosan válogatják össze a fogásokat, hogy a tányérra kerülő ételek egyszerre legyenek ismerősek és meglepőek. Itt a marhagulyás, az Újházy-tyúkhúsleves vagy a halászlé kis piros lábosban érkezik, a hortobágyi palacsinta pedig a megszokottól eltérően könnyedebb töltelékkel és ropogós, sült külsővel nyeri el új formáját. A menü mindig tartogat meglepetést: a somlói galuska vagy a Zuki kézműves fagylalt már önmagukban is emlékezetesek, de a klasszikusok, mint a borjú bécsi, a csirkepaprikás vagy a borjúpörkölt kihagyhatatlanok.

Az étterem nemcsak az ízekben, hanem hangulatában is különleges: egyszerre békebeli és modern, családias és elegáns. A kifogástalan ételek mellé a borlap változó kínálata olyan magyar tételeket vonultat fel, amelyek máshol ritkán vagy egyáltalán nem elérhetők. Ezért egy családi ünnep, egy meghitt randevú vagy egy baráti vacsora során érdemes többféle bort is megkóstolni – hiszen itt az étel és a bor együtt mesél a magyar gasztronómia sokszínűségéről.

A 21 Magyar Vendéglő egyszerre tisztelgés a múlt előtt és merész kísérlet a jövő felé. Egy hely, ahol a klasszikus ízek új életre kelnek, és ahol minden fogás egy-egy emlékké válik – olyan élménnyé, amely miatt újra és újra érdemes visszatérni.

Tulipano Étterem – olasz szívvel, magyar ízekkel

A Tulipano Étterem Budapest belvárosában egy olyan hely, ahol a magyar konyha szeretete és a családi tradíciók találkoznak a modern vendéglátással. A kis vidéki családi étteremből és pizzériából indult történet mára nívós belvárosi étteremmé nőtte ki magát, ahol minden fogás a hagyományos ízeket idézi, mégis a fővárosi közönség igényeire szabva.

A család vidéki gyökereiből merítve, Izsákon működik a Tulipán Café nevű étterem és pizzéria, innen származik az a tapasztalat és tradíció, amely a Tulipano étterem kínálatában is érezhető. Az alapító, a családi örökségre építve, a Turizmus és Vendéglátás szakon szerzett diplomáját követően költözött Budapestre, hogy megvalósítsa álmát. A Parlament és környéke mindig is közel állt a szívéhez, ezért esett a választás erre a csodálatos környékre, ahol a vendégek egy családias hangulatú, mégis igényes helyen élvezhetik a magyaros fogásokat.

A Tulipano Étterem kezdetben a magyar és olasz konyha fúziójával működött, majd pizzériaként is nyitva állt a vendégek előtt. Az évek során azonban világossá vált, hogy a belvárosi közönség elsősorban a hagyományos magyar ízekre vágyik, így az étlap teljesen átalakult, és a klasszikus fogások kerültek előtérbe.

A családi tradíciók és vidéki ízek gondosan vegyítve jelennek meg a modern, á la carte és bisztró kínálatban.

Az étterem beltéri részében 42 fő, a teraszon pedig 10 fő kényelmesen elfér, de a Tulipano házhozszállítással és elvitellel is gondoskodik arról, hogy a magyaros ízek mindenkihez eljussanak.

A Tulipano Étterem nemcsak a turisták körében népszerű, hanem a magyar vendégek számára is igazi kulináris élményt nyújt: minden fogás a hagyományt tiszteli, miközben a belvárosi hangulatban modern és könnyed élményt kínál. Itt a klasszikus magyar ételek újra életre kelnek, és minden látogatás egy emlékezetes gasztronómiai utazássá válik.

 


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Gyerekbarát éttermek Budapesten és környékén – 5 hely, ahol a család minden tagja jól érezheti magát
Ha szeretnéd, hogy az étkezés a családdal igazi kaland legyen, ezek a budapesti és környékbeli vendéglátóhelyek garantáltan mosolyt csalnak mindenki arcára.


A kisgyermekes családoknak igazi kincs, ha olyan éttermet vagy kávézót találnak, ahol a gyerekeket nemcsak megtűrik, hanem örömmel fogadják. Egy gyerekmenü, egy színező vagy egy kényelmes etetőszék önmagában is nagy segítség, de a legjobb élményt azok a helyek nyújtják, ahol játszósarok, kreatív programok és figyelmes vendéglátás teszi teljessé a látogatást.

Ebben a válogatásban öt olyan budapesti és környékbeli helyet találsz, ahol minden részlet a gyerekek örömét és a szülők nyugalmát szolgálja: a Római-parti Evezős Sörkertben animátorok és kézműves foglalkozások színesítik a Duna-parti élményt, a Városliget Caféban színezővel és játszósarokkal várják a kis vendégeket, a Cziniel Budakeszi Cukrászdában marcipánkézművesség és árnyas kert teszi teljessé a sütizést, a Cziniel Római Cukrászdában családbarát hangulat és finom édességek csábítanak, míg a Gundel Étteremben Samu, a plüss-elefánt és a vasárnapi családi ebédek varázsolják mesévé az étkezést.

Evezős Sörkert

A Római-part egyik legismertebb vendéglátóhelye, az Evezős Sörkert több mint negyven éve kínál kellemes kikapcsolódást a Duna mentén. A hatalmas platánfák alatt, napvitorlák árnyékában húzódó tér egyszerre idézi a régi idők hangulatát és a modern street food világát. Bár az Evezős története egy apró bódéval indult 1983-ban, ma már megújult környezetben, de változatlan barátságos légkörrel fogadja a vendégeket.

Bár elérkezett az ősz és az iskolakezdés ideje, az Evezős Sörkert hétvégéken szeptemberben is nyitva tart, hogy a családok továbbra is élvezhessék a Duna-parti pihenést.

Szeptember 27-én 16 órától ráadásul különleges programmal is várják a vendégeket: a Batyu Színház a Boszorkány konyha című bábelőadását mutatja be, amelyre kicsiket és nagyokat egyaránt szeretettel várnak.

Az előadás jól illeszkedik az Evezős egész nyarat átfogó programsorozatába, amelyben számos ingyenes gyermekprogram kapott helyet. Képzett animátorok vezették a kreatív kézműves foglalkozásokat, zenés koncerteket és sok-sok játékkal színesítették a hétvégéket, természetesen a helyre jellemző, különlegesen finom falatok kíséretében. Ez a figyelmesség teszi az Evezőst igazán vonzóvá azok számára, akik szeretnék, hogy a családi időtöltés ne csak pihenés, hanem élmény is legyen.

Az étlap változatos és izgalmas: a klasszikus hekk mellett Smash Burger, Sea Dog (fish & chips édes buciban, remoulade mártással), bundázott Mac & Cheese, ropogós grillkukorica és gazdagon pakolt Loaded Fries várja az ínyenceket. A házi limonádé a gyerekek kedvence, míg a felnőttek színes koktélokat, csapolt söröket és kávékülönlegességeket kóstolhatnak.

Városliget Café

Ha családi programot terveztek Budapesten, a Városliget és környéke tökéletes választás, hiszen egyszerre kínál kikapcsolódást, sétalehetőséget és finom falatokat. Ebben az élménygazdag környezetben, a Városliget szívében, a Műjégpálya épületében található a Városliget Café, amely nemcsak a konyhájával, hanem a környezetével is különleges élményt kínál. A nagy üvegablakok mögül pazar kilátás nyílik a Vajdahunyad várára, miközben a belső tér elegáns, mégis barátságos hangulatot áraszt. A közelben fekvő Zene Háza, a ligetben található játszótér, valamint a sétához vagy biciklizéshez hívogató park remek lehetőséget kínálnak a közös időtöltésre, így az étterem ideális kiindulópontja vagy lezárása lehet egy tartalmas családi napnak.

A hangulatos környezet mellett a Városliget Café külön figyelmet fordít a családokra. A legkisebbek számára játszósarkot alakítottak ki, a speciális etetőszékek és a kifejezetten gyermekeknek összeállított menü pedig megkönnyítik a szülők dolgát. Ráadásul a kicsiknek most még nagyobb a móka: a gyerekétlap egy interaktív színezőként érkezik, így az ételre várakozás alatt is leköti a kis művészek figyelmét.

Vasárnaponként animátorok szerveznek kézműves foglalkozásokat és játékokat, így a szülők is nyugodtan kortyolhatják a kávét vagy kanalazhatják a finomságokat.

Éttermükben a múlt hagyományai és a jelen ízei találkoznak az étlapon: a klasszikus magyar konyha remekei mellett modern, könnyedebb fogások is helyet kaptak, így mindenki megtalálja a maga kedvencét, miközben a frissítő italok és a zöld környezet garantálják, hogy a látogatás valódi élmény legyen.

Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház

Budakeszi csendes szélén, a felújított Gesztenyés Nagyvendéglő elegáns, mégis barátságos épületében kapott otthont a Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház. A Szanatórium utcában található hely egyszerre cukrászda, kávézó és brunch-hely, ahol a család minden tagja megtalálhatja a kedvencét. A tágas kert és a hangulatos terasz már az érkezéskor pihenésre csábít: a magas, árnyat adó fák alatt könnyű megállni egy kávéra, elidőzni egy hosszabb beszélgetés mellett, vagy akár közösen elfogyasztani egy kiadós családi ebédet. A nyugodt környezet igazi felüdülést kínál, miközben a gyerekek szabadon szaladgálhatnak vagy a friss levegőn játszhatnak. Ráadásul a környék bővelkedik felfedezésre váró kirándulóhelyekben, így a látogatás könnyedén összekapcsolható egy kellemes sétával a természetben, amely tovább gazdagítja az itt töltött idő élményét.

A hely igazi gyerekparadicsom, hiszen a kinti és benti gyereksarok mellett rendszeres családi programok teszik változatossá a vendégek látogatását. A legkisebbek részt vehettek marcipánkézműves foglalkozásokon, kipróbálhatták az egzotikus állatsimogatót, tematikus rajzversenyeken vagy élménydoboláson próbálhatták ki magukat és a sor ezzel még nem ér véget:

szeptemberben például papírszínház és más izgalmas események várják a gyerkőcöket.

Emellett a Cziniel Budakeszi közösségi küldetése is figyelemreméltó: a megnyitó másnapján a villámcsapás által leégett ikerházban élő családok részére tett felajánlást, több százezer forinttal támogatva a számukra rendezett gyűjtést.

A pultban több mint ötvenféle édesség sorakozik, a klasszikus krémesektől és francia desszertektől kezdve a házi pogácsákon át egészen a glutén-, cukor- vagy tejmentes, valamint vegán finomságokig. A hétvégi menü házias fogásokkal csábít: gazdag húsleves házi grízgaluskával, ropogós rántott hús, krémes burgonyapüré és klasszikus uborkasaláta teszi teljessé az élményt. Akár egy gyors kávéra tértek be, akár egy egész délutánt szántok rá, a Cziniel Budakeszi mindig különleges pillanatokat ígér.

Cziniel Római Cukrászda és Találkozóhely

A Római-part kellemes hangulatát idézi meg a Nánási úton található Cziniel Római Cukrászda és Találkozóhely, amely ideális megálló egy séta vagy biciklizés közben. Az újonnan kialakított terasz stílusos bútorai és a gondosan megválasztott növények nyugodt, otthonos légkört teremtenek, míg a belső tér barátságos hangulatával a Cziniel Budakeszi egységének szellemiségét idézi. Itt is érezhető az a figyelmesség, amely mindkét helyszínt jellemzi: a cél, hogy a család minden tagja jól érezze magát, és a közös idő valóban élmény legyen.

A cukrászdában a gyerekbarát szemlélet központi szerepet kap.

A tágas, világos belső térben játszósarkot alakítottak ki, ahol a kicsik kedvükre rajzolhatnak, építhetnek vagy társasozhatnak, miközben a szülők nyugodtan élvezhetik a kávéjukat vagy a friss süteményeket.

 A gyerekek itt nem csupán vendégek, hanem aktív résztvevők, akik számára a finomságok mellett mindig jut valami játékos elfoglaltság is.

Ugyanakkor a Cziniel Római külön figyelmet fordít a hátrányos helyzetű gyerekekre is: újra és újra lehetőséget teremtenek számukra, hogy vendégül láthassák őket, hogy azok a gyermekek is belekóstolhassanak a Cziniel süteményekbe és a vendégszeretetbe, akik helyzetük okán egyébként nem tehetnék meg. Több alkalommal működtek együtt az Óbuda Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvánnyal, és büszkék rá, hogy 2025-ben a cukrászda támogatásának köszönhetően az alapítvány készségfejlesztő játékokat vásárolhatott a gyerekeknek.

A kínálat a hagyományos és a modern desszertek között egyensúlyoz: a pultban dobostorta, zserbó, isler, francia krémes és Sacher szelet sorakozik, de smoothie-k, szendvicsek, tojásos reggelik és különféle forró italok is megtalálhatók. A szülők kényelmesen megpihenhetnek egy csésze kávé vagy tea mellett, miközben a gyerekek biztonságban, jókedvűen játszanak.  A Cziniel Római igazi közösségi tér, amely a minőségi kínálatot, a gondoskodó vendéglátást és a családbarát szemléletet ötvözi, ezért sokan újra és újra visszatérnek ide, hogy együtt élvezzék a barátságos atmoszférát és a gyerekeknek szóló vidám lehetőségeket.

Gundel Étterem – ahol a hagyomány a családi élménnyel találkozik

A Városliget szomszédságában, a Fővárosi Állatkert mellett található a legendás Gundel Étterem, amely neve már régóta egyet jelent a hagyományos magyar vendéglátással. Az alapító, Gundel Károly tizenhárom gyermek édesapjaként kezdettől fogva a család melegét vitte az étterem falai közé, és ez a barátságos, otthonos szellem ma is áthatja a helyet. A Gundelben nemcsak kiváló ételek, hanem igazi közös élmények várják a vendégeket.

A tágas kertben kényelmes asztalok csábítanak pihenésre, a belső térben pedig gyereksarok gondoskodik róla, hogy a legkisebbek is jól érezzék magukat.

A játékok, színezők és puha párnák mellett időnként animátorok mesélnek vagy rajzolnak a gyerekekkel, így a szülők nyugodtan élvezhetik a Gundel híres fogásait.

A hely kedves kabalája, Samu, a plüss-elefánt is szeretettel várja a kicsiket – nem véletlenül viseli ezt a nevet, hiszen a Gundel örökbe fogadta a Fővárosi Állatkert kis elefántját, akiről a bájos figura kapta a nevét.

A gyerekmenüben minden megtalálható, ami a kicsik kedvence lehet: rántott hús burgonyapürével, paradicsomos tészta, palacsinta, sőt gyerek-koktél is „mese pohárban”, amely mellé egy színező jár, hogy a várakozás se teljen unalmasan. Vasárnaponként 11:30 és 16:00 között a családi ebéd különleges program: nagy tál leves, gazdag főételek, köretek és csábító desszertek hozzák vissza a hagyományos vasárnapi asztal hangulatát. A szülők közben élvezhetik a gondosan elkészített ételeket, míg a gyerekek önfeledten játszanak vagy rajzolgatnak.

A Gundel tökéletesen ötvözi a hagyományos magyar gasztronómiát és a családbarát vendéglátás figyelmességét. A hagyomány itt nem csupán megőrzött érték, hanem élményforrás: ahogyan egykor a Gundel-gyerekek, ma a vendégek gyermekei nőhetnek fel játékosan, mesével és közös ebédekkel az étterem falai között.

Akár egy vidám hétvégi ebédet terveztek, akár csak egy kávés-sütis pihenőt iktatnátok be a gyerekekkel, Budapest és környéke rengeteg lehetőséget kínál, ahol a család minden tagja jól érezheti magát. Ezek a helyek bebizonyítják, hogy a gyerekbarát vendéglátás nemcsak praktikus extra, hanem valódi élményforrás is: közös nevetések, felfedezések és persze finom falatok születnek az asztalok körül. Válasszátok bármelyiket, biztos, hogy nemcsak jóllakottan, hanem új emlékekkel gazdagabban tértek majd haza.


Link másolása
KÖVESS MINKET: