News here
hirdetés

SIKERSZTORIK

A tatai Platán Gourmet lett az Év Vidéki Étterme

A Dining Guide történetében először három vidéki étterem is az ország 10 legjobbja között.

Link másolása

hirdetés

A Dining Guide Top 10+2 éttermének listájára idén három vidéki étterem, a Platán Gourmet, a Bisztró42 és az Anyukám Mondta Étterem is felkerült – ilyenre a Dining Guide történetében eddig nem volt példa.

Ha sorban ki szeretnénk próbálni hazánk legjobb vidéki éttermeit, izgalmas országjáró gasztrotúra áll előttünk: Tatán két étterem is vár minket, célpontunk lesz Encs, Villány és a Balaton-part, ellátogathatunk Őriszentpéterre és Somlóvásárhelyre, és Esztergom legújabb éttermét is felfedezhetjük. Íme az Audi-Dining Guide Étteremkalauz TOP10 legjobb vidéki étterme!

Platán Gourmet – Tata

2021-ben a Platán Tata csoport egy új fine dining étteremmel, a Platán Gourmet-val bővült. Az biztosan elmondható, hogy Pesti István visszatért a gyökereihez, hiszen alapvetően évtizedeken keresztül csak a fine dining stílusú helyekkel lehetett a chef munkásságát azonosítani. A Platán Gourmet egyértelműen egy ízig-vérig magas minőségű gasztronómiát felvállaló koncepció. A konyhai stílus nehezen kategorizálható, a vidéki éttermek utóbbi években trendszerű farm-to-fork elgondolását elkerülve inkább a nagyvárosi, kozmopolita gondolkodásmódot képviseli.

Bisztró42 – Esztergom

hirdetés

Az esztergomi Bistro42 gasztronómiai koncepcióját a budapesti St. Andrea étterem egykori konyhafőnöke, Barna Ádám képviseli társtulajdonos-chef pozíciókban. Barna Ádám a magyar gasztronómia elmúlt éveinek egyik lényeges felfedezettje: érthető, finom, progresszív jegyeket felmutató konyhája népszerű a gourmet éttermi stílust kedvelők körében. A Bistro42 konyhai filozófiája a chef eddig megismert, jól beazonosítható kézjegyeit hordozza magán. A kínálat az újkori magyar gasztronómia alapjaira épül, de azokat kortárs módon, a chef szemléletében mutatják be. A modern bisztró/étterem gondolkodásmódja jól igazodik a vidéki kisváros hangulatába.

Anyukám Mondta Étterem – Encs

Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs éttermének története 1995-ben kezdődött a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisvárosban, Encsen, amely azóta kulináris úticéllá vált itthon, a vendégkörük egy része pedig a szomszédos Szlovákiából érkezik. Az elmúlt évtizedekben megszámlálhatatlan focaccia és tiramisù fogyott az Anyukám Mondta asztalainál, ez alól pedig csak a vasárnapok voltak kivételek, hiszen az szent és sérthetetlen a testvérpár által működtetett családi vállalkozásban. Kínálatukban a pizzákhoz, pastákhoz, valamint a magyar konyha kedvenceihez más nemzetek emblematikus ételei is becsatlakoztak, de a smoker és a grillrács is sűrűn izzik náluk. Az eredeti olasz alapanyagok használatában mindig élen jártak, húsokból is a legjobbakat kínálják, zempléni báránnyal, mangalicával, fürjjel, vízibivallyal az étlapon.

Platán Bisztró – Tata

Az idei évtől Tatán megkülönböztethetjük a fine dining Platán Gourmet koncepciót és a bisztró éttermet. A menü színes képet mutat: minőségi külföldi és magyar alapanyagokkal dolgoznak. Kóstolhatunk angus steaket, lazacot, tőkehalat éppúgy, mint sertéslábat, nyulat, mangalicát vagy kacsacombot. Leheletnyi ázsiai behatás is érzékelhető. A tálalás a klasszikus bisztró stílustól eltérően fine diningba hajlik, természetesen a helyhez nagyon igényesen igazítva. Az utóbbi években megújult desszertválaszték nagyon pozitív változás, ezzel a profillal magasan kiemelkedik a vidéki éttermek sorából.

Kistücsök Étterem – Balatonszemes

Jövőre 30. évfordulóját ünnepelheti a déli part ikonikus vendéglője, a balatoni gasztroforradalom elindítója, amely 2021-ben is közönségkedvenc. Kibővítését és megújulását követően már Kistücsök Food&Room néven szálláshelyként is szolgál, és külön éttermi egységgel is jelentkeznek Séfszoba néven, ahol kizárólag degusztációs menüt kínálnak, az évszak és a régió friss terményeire alapozva, míg a nagyétteremben a Kistücsöktől megszokott konyhai stílust és kedvenceket viszik tovább (mint a kovászosuborka-leves, szász húsleves, a kacsacomb káposztás cvekedlivel vagy a vaddisznóhúsos házi szélesmetélt). Hangsúlyt kapnak a vegán ételek is, az eddigi Régiónk ízei menü a Régiónk vegán ízei menüvel egészült ki.

Sauska 48 – Villány

A Sauska 48 kétségtelenül Villány legerősebb gasztronómia célpontja. Az étterem konyhai filozófiáját jegyző nagy múltú chef, Bicsár Attila itt alkotta meg a „felszabadult falusi gourmet konyha” fogalmát, amihez Sauska Krisztián igazán méltó, emlékezetes helyszínt biztosított. A tehetséges chefnek köszönhetően a Sauska 48 már a nyitástól kimunkált ételekkel, egyszerű, de magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba utazókat. Az étterem a vidéki magyar konyha felé fordul, de ezt kényszermentesen oldja meg. Az étlap kínálata folyamatosan, aktuálisan változva igyekszik követni a szezonalitást, él a környékbéli termelők által biztosított lehetőségekkel. Természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik az étlapot.

Botaniq Turai Kastély Pálmaház – Tura

Budapesttől 50 km-re, Turán található az egykori főúri rezidencia, a Schossberger-kastély. A kastély teljes műemléki rekonstrukciója után kialakított magas presztízsű szálláshely első működő étterme a Botaniq Étterem, amely jelenleg a Pálmaház menüvel várja vendégeit. A Botaniq gasztronómiai koncepcióját az Onyx étteremből megismert Mészáros Ádám chef jegyzi. A konyha gondolkodását a régió alapanyagai határozzák meg. A menü jól igazodik a magas minőségű kastélyszálló „mindennapjait” kiszolgáló főéttermével szemben támasztott elvárásokhoz. Az étterem kínálata a kortárs magyar és nemzetközi konyhák ételeit ötvözi, teszi ezt közérthetőségre törekedve, de a tálalást gourmet stílusjegyek határozzák meg.

Pajta – Őriszentpéter

Az előremutató gondolkodású, családi vállalkozásként működtetett Pajta és a konyhát jegyző Farkas Richárd chef farm-to-table étterme országos népszerűségre tett szert az elmúlt években. Saját kertjükben termesztett zöldségek-gyümölcsök is asztalra kerülnek, az erdők-mezők adta vadnövényeket pedig akár az erre nyitott vendégekkel közös programként is gyűjtik. A fenntarthatóság fontos alapkövük, az Őrség emblematikus alapanyagaira építő étterem (tökmag, tökfélék, hajdina, homoktövis, vadhúsok) konyhai elgondolása a progresszív skandináv konyhák stílusában fogalmazódik meg. Az étterem változatos, a térséghez és a szezonhoz igazított menüsorral várja vendégeit.

Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely

A népszerű somlói presztízsborászat és pezsgőház fine dining koncepciója. A birtok étterme az elmúlt időszakban jelentős változáson ment keresztül. Konyhájának vezetését a korábbi Babel étterem társ-chefje, a külföldi konyhákon is edződött Langer Gábor vette át. Az étterem gasztronómiája mára teljesen kiforrott, jól illeszkedik a helyszínéül szolgáló nagyformátumú pincészet és boutique szálloda stílusához. Az étterem hozza a minőségi, érzékeny gourmet konyhák színvonalát, fine dining stílusában finoman tetten érhetőek a világkonyhák fúziós irányzatai. Az étlap régiós alapanyag használata mellett megjelennek a prémium, nemzetközi piacról érkező komponensek is.

Mór24 – Balatonfüred

Almás Edit és Albrecht Tamás a fél világot bejárták, hogy végül hazatérjenek és megcsinálják Balatonfüred és megkockáztatjuk, hogy a térség legtrendibb és legfiatalosabb „kistányéros” bisztróját. A MÓR24 szolid kommunikációjával és nyitott személyiségével kalauzolja azokat a gourmet-kat, akik kilépnének a szokásos balatoni klisékből, és valami frissre vágynának. Megtestesítik mindazt, amit a foodsharing jelent, menülapjukról érdemes két főre kalkulálva mindent berendelni és osztozni az élményben. Az alapanyagok használatát próbálják a farm-to-table elgondoláshoz igazítani, amit tudnak, a környékről szereznek be. Belső terük otthonos, teraszukon viszont még jobban csúsznak a natúr borok, házi szörpök, kisüzemi sörök.

„Egy ország gasztronómiai térképén szereplő összes éttermet nagyon nehéz összehasonlítani egymással. Ezért az Audi–Dining Guide TOP100 Étteremkalauz pontszámainak kialakításánál azt is figyelembe vesszük, hogy az adott éttermi típustól elvárható színvonalhoz képest milyen teljesítményt nyújt. A teljesítmények pontozásakor az éttermek minőségének összehasonlítása mellett azt a szempontot is értékeljük, hogy az étterem mennyire azonosítható azokkal az ígéretekkel, amelyeket magáról állít. Ez egy lényeges szempont, hiszen az étterembe járók a számukra új, ismeretlen vendéglátóhelyekről elsősorban az éttermek honlapjáról vagy közösségi kommunikációs felületeiről tájékozódnak, így az éttermi állítások szakértői szemmel való ellenőrzése komoly „fogyasztóvédelmi” feladat.” - mondja Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
Magyar édesanya talált megoldást a felesleges ajándékozásra
Szalkai Zsófia egy olyan weboldalt álmodott meg, ahol a szülők összegyűjthetik, mire is van igazán szüksége a gyerekeknek.

Link másolása

hirdetés

Szalkai Zsófia és férje egy két- és egy hároméves gyermeket nevelnek. Rájöttek arra, hogy a rokonoktól rengeteg felesleges dolgot kapnak, ami hamar a fiókban, vagy rosszabb esetben a kukában végzi. Zsófia úgy érezte, ezen változtatnia kell, ezért tapasztalatcserére hívta a szülőket, így született meg a Csiriboo.

– A honlapon tulajdonképpen egy kívánságlistát hozhatunk létre saját gyermekünk igényeire szabva. Miért fontos ez?

– Az online kívánságlista lényege, hogy az anyukák és apukák az interneten gyűjthetik össze bármilyen weboldalról vagy az oldal termékajánlatai közül, hogy a gyerkőc milyen ajándékra vágyik. A szülők jelezhetik, hogy milyen ajándékot tartanak a legmegfelelőbbnek mind kialakításban, mind minőségben, mind akár környezettudatosság szempontjából. A kapott Csiriboo-linken a hozzátartozók megtalálják a listát, amiből tudnak szemezgetni és kényelmesen meg is rendelhetik a kiválasztott webshopon keresztül az ajándékot, ezzel sok időt és utánajárást megspórolva.

– Nem sértődik meg az ajándékozó, hogy úgymond megmondják neki, mit vegyen?

– Nem, nem gondolnám. Miután egy családba új gyermek születik, a hozzátartozók és barátok évről-évre próbálják minden földi jóval ellátni a kicsit, ez viszont óhatatlanul is a visszájára sülhet el. Egy idő után már lépni sem lehet a lakásban a használaton kívüli játékoktól, az egyáltalán nem is hordott ruhák pedig olykor már a szekrényben sem férnek el. Nem mellesleg a felesleges vásárlások miatt az ökológiai lábnyomunk is növekszik.

hirdetés

– Ez akkor is egy merőben új szokás. Hogyan érdemes kommunikálni a barátokkal, családdal, hogy érezzék a környezettudatosság fontosságát?

– Ez nagyon nehéz, nem tagadom, de kicsi lépésekben lehet haladni. Én személy szerint tudatos, minimalista anyukaként utánanézek azoknak a termékeknek, amiket megvásárolunk, és olyan termékeket keresek, amelyek fenntarthatóak és egyeznek a nevelési elveinkkel. Ezután kísérleteztem a családom körében. Eleinte valóban megsértődtek, de végül ők is belátták, nekik is könnyebb így. Miután náluk sikerem lett, úgy éreztem, másokat is szeretnék inspirálni. Így született meg a Csiriboo.

– A zöld szemlélet a kínálatban is megjelenik?

– Természetesen. Az ingyenesen használható Csiriboo felületén az ajándékötletek menüpontban olyan előszűrt termékötleteket találhatnak a szülők, melyek környezettudatos hazai kisvállalkozásoktól származnak. Partnereink termékei fenntartható gyártással, újrahasznosított, organikus és bioalapanyagokból készülnek, a minőséget és a tartósságot szem előtt tartva.

– Eddig hányan keresték fel a honlapjukat, hasznosnak találják, akik ide látogatnak?

– Januárban indultunk, azóta már több száz regisztrált felhasználónk van. Pár kattintással egy helyre gyűjthetők az ajándékötletek: használata pedig olyan egyszerű, hogy még a nagymamák is könnyen kiigazodnak rajta. A kezdeményezés erejét pedig jól mutatja, hogy már az indulás előtt támogatóra leltünk az Amerikai Nagykövetség AWE női vállalkozókat felkaroló programja jóvoltából.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
Világrekord: 40 tonnás kamiont vezetett a születése óta vak magyar férfi
Karvai Sándor korábban motor, autó, busz és jetski volánja mögött is ült már, most több mint 1 kilométert tett meg a 480 lóerős kamionnal. Ráadásul egy jótékonysági akció keretében.

Link másolása

hirdetés

A 47 éves Karvai Sándor az aktív életet élő vakok között is külön kategóriát képvisel: akkora életöröm árad belőle és olyan kalandokban van része, ami a teljesen egészséges emberek jó részének sem adatik meg.

Több Guinness- és magyar rekord is fűződik a nevéhez, vezetett már utasokkal teli luxusbuszt a Hungaroringen, elektromos autót teljesen egyedül (csak telefonos segítséget kapott), raliban pedig országos bajnoki címet szerzett navigátorként.

Mindemellett rádióműsora is van, valamint rendszeresen tart érzékenyítő előadásokat iskolákban. Hitvallása, hogy minden nap egy ajándék, új lehetőségek és új dolgok várnak ránk – kizárt, hogy ne érhetne bennünket valami olyan impulzus, amiből töltekezhetünk.

„Mindig nagyra tartottam a kamionsofőröket és buszvezetőket, ha látónak születek, biztosan a két szakma valamelyikét választottam volna” – meséli. A busz után most a másik, régóta dédelgetett álma is megvalósult: beülhetett egy kamion volánja mögé.

Erre a Szekszárd melletti Őcsény repülőterén került sor, egy kamionos találkozó keretében. Az apropót egy jótékonysági akció is adta: egy izomsorvadásos kislány, Etessy Anett részére szerveztek gyűjtést, akinek a kezelése évente nagyjából 3 millió forintba kerül. Ezért merült fel, hogy Sándor rekordkísérletével irányítsanak nagyobb figyelmet az eseményre.

hirdetés
Navigátora ezúttal Fekete Róbert kamionsofőr volt, aki a vezetőülés mögött található ágyon ülve segítette. Több mint 1 kilométert tett meg a 40 tonnás, 480 lóerős, pótkocsival együtt 20 méter hosszú járművel. Többször kanyarodott, tolatott, sőt meg is fordult vele, 30 km/órás maximumsebességgel.

„Csodálatos érzés volt, ráadásul rájöttem, hogy minél nagyobb a jármű, annál könnyebb irányítani és uralni. Simán vállalnám a 24 órás versenyt is!” – teszi hozzá nevetve.

Videó a vezetésről:

A magyar rekordot már hitelesítették, de ha minden jól megy, Guinness-rekord is lesz belőle, mivel tudomása szerint a világon senki nem vezetett még kamiont vakon. A kitétel az volt, hogy a jármű hosszának háromszorosát vezesse le önállóan, ezt többszörösen túlteljesítette.

Sándor és felesége munkahelye, a Főkefe-Kézmű-Erfo felajánlott a jótékonysági akcióra egy kézzel készített labdát, ahhoz hasonlót, amit annak idején az Aranycsapat számára is készítettek. Mint mondja, ez plusz motivációt adott neki: ha az Aranycsapatnak sikerült azt a csodát elérnie, amit elértek, neki miért ne sikerülne? Így is történt, a labdát pedig egy Facebook-csoportban bocsátották licitre.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
Magyaros sós töltött kürtőskalács az Év Strandétele
A verseny szervezői azt is elárulták, mi kerül a különleges finomságba.

Link másolása

hirdetés

A balatonboglári Bundi Bijó strandbüfé Bundi Nagyon magyaros sós töltött kürtőskalácsa nyerte meg az idei Év Strandétele versenyt - derült ki a megmérettetést nyolcadik alkalommal megrendező Balatoni Kör eredményhirdetésén csütörtökön, Balatonudvari fövenyesi strandján.

A győztes a mindig édesnek hitt kürtős kalács műfaját forradalmasítja sós változatokkal. Alapja egy kézműves, sós kürtőskalács, amelybe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra, enyhén csípős paprikás szósz kerül.

A Bundi Bijó büfé új helyként elnyerte a Tork Év felfedezettje díját is.

Idén külön díjazták a büfé és a bisztró kategória legjobbját. Az utóbbi kategóriában a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája nyert, a bisztró a vegán túrógombócával elnyerte a Tork Essity Hungary innovációs és fenntarthatósági küldöndíját is.

A közlemény szerint a vega és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta, így idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában is, amit a balatonaligai Tarow "Borsófőzi" Dim Sum vegán étele kapott: kókusztejes zöldborsófőzelék gyömbérrel, edameme babbal, illetve cukorborsóhéjjal, különleges feltéttel.

A verseny zsűrije zömmel gasztronómiai szakújságírókból áll, akikhez idén csatlakozott Wolf András séf is. A zsűri a tíz döntős helyen szerdán végig kóstolta a nevezett strandételeket, ennek alapján született meg az eredmény - írják.

hirdetés

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája szerint a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy a balatoni Beach Food műfaj egyre kiforrottabb.

Még több információt ITT találsz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés
A csapat egyik tagjának több ujját amputálták, mégis magyar hegymászók hódítottak meg elsőként egy 6000 méteres csúcsot
A csapat júliusban indult útnak Pakisztánba, hogy a felfedezetlen Nangma-völgyben vadásszon megmászatlan csúcsokra, útvonalakra.

Link másolása

hirdetés

A világon elsőként jutott fel az 5984 méter magas pakisztáni Bondit Peakre a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott négyfős csapata. A csúcsot Szász László, Ágoston Viktor, Kerekes Bence és az expedícióra pályázó Nagy Márton hódították meg. A kalandról most a RTL Klub forgatott egy riportot.

A csapatból a Svájcban élő Kerekes Bencének tavaly márciusban majdnem véget is ért a hegymászó karrierje. A Mönch csúcs megmászása közben ugyanis 3711 méteres magasságban eltört a hágóvasa, egy pihenő során pedig kiesett kabátjából a vastag kesztyűje, és legurult a hegyoldalon. A csúcsot így is megmászták, és a hegy másik oldalán leereszkedtek, de

Bence keze a mászás végére lefagyott, ezért végül négy ujját is amputálni kellett.

Bence számára ezért az idei nyári expedíció jelentette a nagy visszatérést, ez pedig érzelmileg a Bond Peaken csúcsosodott ki nála: miközben hegymászótársai egymást ölelték örömükben, Bence az arcát a hóba temetve zokogott.

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott három éve jött létre, a koronavírus-járvány miatt azonban idén tavaszig nem tudtak megszervezni semmilyen expedíciót. A csapat

2022 júliusában indult útnak Pakisztánba, hogy a szinte felfedezetlen Nangma-völgyben vadásszon megmászatlan csúcsokra, útvonalakra.

A sportolók előbb egy névtelen 5400 méteres csúcsot másztak meg a K6 alaptábora felett, ezután jutottak fel a világon elsőként az 5984 méteres Bondit Peakre.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: