hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

"A szívemmel éreztem, hogy menni fog" – a Free pékség sajtos rúdjaiért Kanadából is eljönnek

Sokaknak a gluténmentes kenyér és sütemény fogalma egyenlő a rossz ízzel. Amióta a Free létezik, ez megváltozni látszik.
Korcsmáros Felícia írása - szmo.hu
2017. július 02.

hirdetés

Emlékszem, gyerekkoromban egyetlen egy ismerősöm volt csak, aki gluténérzékenységtől szenvedett, laktóz-intoleranciával küzdő nem volt egy sem. Most már minden második ember körülöttem legalább az egyikkel kénytelen együtt élni, van egy-kettő, aki sajnos mindkettővel.

Anno az iskolában tízóraira huszonhetedmagammal kiflit kaptam egy doboz tejjel (ha épp én voltam a leggyorsabb, akár a pár darab kakaó egyikét is el tudtam ragadni néha). Ma ez már majdnem elképzelhetetlen lenne, olyan gyors növekedést mutat azoknak a száma, akik valamilyen érzékenység következtében nem ehetnek meg akármit.

Azok, akiknél „csak” annyi a probléma, hogy a szervezetükben leállt a laktáztermelés,

még viszonylag könnyebb dolguk van,

mert ezen laktázenzimet tartalmazó tablettával könnyen és pillanatokon belül lehet segíteni minden tejtermék fogyasztása előtt, illetve pont emiatt a laktózmentes tej előállítása is egyszerű, rengeteg bolt polcain található egyre több laktózmentes termék.

hirdetés

Ha már tejfehérje-allergiáról, gluténérzékenységről beszélünk, ott már bonyolultabb és drágább is a megoldás, viszont tapasztalataim szerint, aki a fent említett érzékenységek legalább egyikével él, elég gyorsan rutinos lesz a boltok polcai közötti céltudatos útvonal kiépítésében, hogy mit ehet, és azt hol találja meg.

Viszont az életük akkor is megvonásokkal és szigorú étkezési szabályok, diéták betartásával telik, állandó otthoni sütés, főzés és az azt megelőző gondos tervezések után ehetnek csak nyugodtan. Tízóraira elképzelhetetlen volt sokak számára, hogy beugorjanak valahová egy gőzölgő kakaós csigáért, vagy, ha se idejük, se kedvük, kenyérsütés nélkül is ehessenek szendvicset.

Ezt az űrt töltötte be Budapesten a Free - a Gluténmentes Pékség.f2f4f9

Egy pesti és egy budai üzlet dolgozói hajnalok hajnalán kelnek és gyúrnak, kevernek, sütnek azért, hogy azok se maradjanak ki a pékség kínálta örömökből, akiknél kialakult valamilyen érzékenység, és azt hitték, többé nem ehetnek pékárut nyugiban.

A Free most áprilisban ünnepelte második szülinapját, és egyre bővülő kínálatukkal köti magához a vásárlók szívét és ízlelőbimbóit.

A Free üzletei és kínálata

Jómagam nem vagyok érzékeny semmiféle ételre, mégis erős függésben létezem az ottani termékek többségétől, pedig ez előtt a hely előtt, nekem a gluténmentes kenyér és sütemény fogalma egyenlő volt a rossz ízzel. Itt viszont semmiféle kockázatot nem vállalok, ha új terméket kóstolok meg, mert a Free két év alatt elérte, hogy a neve garancia legyen a jó ízekre és kiváló minőségre.

Míg a Fény utcai üzletükben sós és édes ropogtatnivalók mellett kenyeret, zsömlét találunk, addig a Dob utca ezeken felül egyéb meglepetésekkel is szolgál. Minden hétköznap ebédmenü várja az odalátogatókat, napról napra más és más zöldséges piték és levesek társaságában, sőt, ha valaki követi őket valamely közösségi oldalon, értesülhet az újdonságokról is, ahogy az velem is történt. Most nyáron például a hosszabb nyitva tartás mellé pizzát és gluténmentes söröket is felvettek az ét- és itallapra.free kép 3f5

Mivel mára már nekem is sok ételérzékeny barátom van, tudom mit jelent nekik ez a pékség. Míg minket a ma már fogalomnak számító "kétszázforintos pizza" mentett ki az éhség éles karmai közül a pesti éjszakában, és minden átmulatott hajnal előtt be tudtunk belőle nyomni egy-két szelettel, hogy tovább bírjuk az iramot, nekik ez elképzelhetetlen volt elég sokáig. Szerencsére, a most egy éves szülinapját ünneplő Dob utcai üzlet a bulinegyed közepén, már a gluténérzékeny fiatalokra is gondolt, hogy ebben se szenvedjenek hiányt.

De mégis ki lehet a Free kitalálója? Ki lehet a személy az ötlet mögött? Ki az, akinek hálát adhatunk a sajtos rúdért? (Aki nem érti miért emlegetem a sajtos rudat, kóstolja meg bátran, és rögtön világos lesz számára, miért rajonganak ezért a pékáruért sokan úgy, hogy poszteren is szívesen kitennék a képét a falra, akárcsak egy tini a kedvenc énekesét.)

A Free megálmodóját, Papócsi-Réthy Katalint kérdeztem ötletéről és annak megvalósításról.

– Régóta tervezted a Free nyitását, vagy egyszer csak megfogant benned a gondolat?

– Egyáltalán nem terveztem, csak egy dolgot vizionáltam nagyon erősen, megadni az élményt a gluténérzékeny kislányomnak, hogy kitárom egy pékség ajtaját és azt mondom, „tessék, válassz bármit”.f1

– A Free megismerése előtt sosem hallottam glutén- és laktózmentes pékségről. Magyarországon vagy máshol, láttál e példát hasonló koncepciójú üzletre, mielőtt megnyitottál, vagy saját magad alakítottál ki mindent az alapoktól?

– Igen, mindent az alapoktól. Léteztek allergiaboltok, ahol helyben sütnek pékárut, de a pékség élményét szerettem volna megadni ezeknek az embereknek.

– Honnan sejtetted, hogy Magyarországon szükség lehet egy ilyen üzletre?

– Mert nem volt még ilyen! A szívemmel éreztem, hogy menni fog.

– Mi inspirál téged a munkádban és abban, hogy folyton bővülő és ünnepekhez igazodó termékeket állítsatok elő nap mint nap?

– Az, hogy érintett édesanya vagyok, továbbá én is tojás és rozsallergiával élek, úgyhogy száz százalékban tudok azonosulni egy ételallergiás vagy egy gluténérzékeny ember kirekesztettségének érzetével. Élményt próbálunk adni nap mint nap az embereknek.

– Sok külföldi is megfordul nálatok. Volt olyan, aki ajánlásból érkezett?

– Igen! Egyre több külföldi közösségi médiacsoport ajánl minket, „szájról-szájra” terjedünk külföldön is. Hihetetlen, de volt aki Kanadából céltudatosan jött hozzánk, amikor Budapesten töltött néhány napot.

– Melyik termékre vagy a legbüszkébb?

– A sajtos rúd és a magos cipó a két sláger termék. A sajtos rúd a Forbes vaktesztjén népszerűbb volt a kóstolók körében mint a „hagyományos” búzalisztes sajtos rudak.f0free kép 2

– Jelenleg a Fény és a Dob utcában található két üzlet. Esetleg van tervben egy harmadik budapesti, vagy netán szeretnél vidékre is terjeszkedni?

– Most egy kis háttérüzem kialakításán dolgozunk.

– Aki nem küzd semmiféle érzékenységgel, szerinted ő is kap valami pluszt a Freetől, amit egy átlagos pékségben nem?

– Mindenképp! Adalékmentes, friss, kézműves pékárut, mellesleg gluténmentesen. A Free egy életforma.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Már négy hónaposan bölcsődébe adta kislányát Karikó Katalin

A világhírű kutató elmesélte azt is, hogy férjével eltérő műszakban dolgoztak, így a gyerek közvetített közöttük. De együtt mindent megoldottak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 02.

hirdetés

Az anyaság és karrier lehetőségéről beszélt Karikó Katalin a Doktoranduszok Országos Szövetségének online rendezvényén.

Elmesélte, hogy már a terhessége idején - a radioaktív anyagokkal végzett vizsgálatok miatt - csökkentenie kellett a laboratóriumi munkát. A világhírű tudósnak a bölcsőde nagy segítséget jelentett, mikor 1978-ban megkezdte munkáját a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban doktoranduszként - írja a Szegedi Tudományegyetem Hírportálja.

"Miután megszületett a lányom, már négy hónapos korában a bölcsődébe adtam. Nagyon kedvezményes volt ez az ellátás a ’80-as évek elején. A gyermekorvos napi látogatása pedig biztonságot jelentett.

Lehetett üzenő füzetbe írni azoknak, akikre rábízta az anya a gyermekét. A dolgozó nő úgy érezhette, hogy szakértők vigyáznak a kicsire, akit közösségben helyezett el. A bölcsőde nagy segítség egy női pályán" - mondta Karikó Katalin.

Amerikában sem volt egyszerű összeegyeztetni a munkát és a családot.

"Reggel 5-6 órakor már a laboratóriumban kezdtem a napot.

hirdetés
A kislányom már második-harmadik osztályos korában tudta, hogy egyedül kell felkelnie, fel kell öltöznie. Ha a férjem az éjszakai műszakból hazajött, elvitte az iskolába. Később már egyedül ment a buszmegállóba, ahol az iskolabusz felvette. Én pedig délután mentem érte az iskolába"

– mesélte a kutató. Azt is elárulta, hogy mivel férjével különböző műszakban dolgoztak, így a lányuk "közvetített" közöttük. Sokszor kérdezték a kislányt, hogy "mit mondott apád" vagy "mit mondott anyád"? De végül közösen megoldottak mindent.

Elárulta, hogy kislánya nagyon önálló lett, de mivel egyedül öltözött, ezért "nem láttam reggelente, hogy mibe öltözik a lányom. Így aztán előfordult, hogy amikor érte mentem délután az iskolába, látom: a lyukas nadrágja van rajta. Kérdeztem: Miért ezt vetted fel az iskolába? Mert ez a kedvencem – válaszolta".

Karikó Katalin kislánya - Francia Zsuzsanna - a sportolói pályát választotta, élsportoló lett és két olimpiai aranyérmet is szerzett evezésben. A gyereke sikerei kapcsán sokáig úgy tartották számon, mint az olimpiai bajnok édesanyja.

A kutató azt is elmondta, hogy számára fontos példát mutattak szülei, akik keményen dolgoztak: "a szüleim is példaképeim voltak. Sokat dolgoztak és támogattak… Boldog gyerekkorom volt".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Nem várt siker: Curtis és Szabó Ádám klipjét Los Angelesben díjazták

Az Ez vagyok én című dalukhoz készült elképesztő látványvilágot a Los Angeles Film Awards legjobb videóklip kategóriájában díjazták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 03.

hirdetés

A Los Angeles Film Awards legjobb videóklip kategóriában díjazta Curtis és Szabó Ádám remekét, az Ez vagyok én-t. A klip 2 hónapja debütált és már több mint kétmilliószor pörgették a YouTubeon.

Február végén robbant be a két előadó kollaborációja, amely barátságuknak is himnusza is egyben.

A klip elképesztő látványvilággal érkezett, ami nem is meglepő, hiszen a videón már összeszokott stáb dolgozott. A mesteri anyagot Jimy J. Hollywood rendezte, a srácok pedig annyira parádésan alakítottak, hogy emellett még az Egyesült Államokban sem tudtak szó nélkül elmenni.

„Amikor először meghallgattam a dalt rögtön megfogott a mondanivalója, hogy a barátság mennyire fontos dolog Ádi és Curtis életében. Szerettük volna ezt megjeleníteni olyan köntösben ami egy kicsit vad, vakmerő, ezért gondolkodtunk kosztümös megvalósításban és így alakítottuk Curtis kedvenc filmjéhez”

- emlékezik vissza a rendező.

„A gyártásvezetőm telefonált hogy megnyertünk egy olyan díjat Los Angelesben, amit előttünk James Arthur és Travis Barker vitt el! Nagyon büszkék voltunk erre a videóklipre már előtte is, de ez hatalmas elismerés nekünk! Köszönöm az egész stábnak a kitartó munkáját”

- osztotta meg Jimy J. Hollywood.

hirdetés

Curtis így reagált: „Ez óriási elismerés, ráadásul éppen az a klipünk nyert, ami a szívügyünk volt már az első pillanattól kezdve. Az a video, ami az igazi barátságról, a feltétel nélküli, őszinte barátságról szol. Nagyon jó érzés, hogy nem csak a nézők, hanem a szakma is elismeri a munkánkat. Teljesen meglepett a hír, de nagyon örülök és büszke vagyok a csapatra”.

VIDEÓ: Ez vagyok én


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Sok súlyos koronavírusos beteg életét mentheti meg a magyar fejlesztésű lélegeztetőrendszer

Az Óbudai Egyetemen kifejlesztett prototípus nagyszámú, kritikus állapotú légzési elégtelenséggel küzdő beteg egyszerre történő és személyre szabott lélegeztetésére használható, akár kórházi körülményeken kívül is.
MTI, címkép: Óbudai Egyetem - szmo.hu
2021. április 23.

hirdetés

Sok súlyos állapotú koronavírus-fertőzött életét mentheti meg annak a magyar fejlesztésű lélegeztetőrendszernek a prototípusa, amelyet az Óbudai Egyetemen fejlesztettek ki.

Az egyetem pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint

a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa nagyszámú, kritikus állapotú légzési elégtelenséggel küzdő beteg egyszerre történő - személyre szabott - lélegeztetésére használható, akár kórházi körülményeken kívül is.

Az Óbudai Egyetemen - mérnökök, orvosok, fizikusok, matematikusok közreműködésével - tavaly indult MassVentil projekt keretében valósult meg a tömeg-lélegeztetőrendszer mobilizálható, könnyen szállítható prototípus változatának (konténeres megoldás), valamint a tesztkörnyezetének a kialakítása, és már tesztelték is a berendezés működését.

Az egyetem közleménye szerint a tömeg-lélegeztetés az egyéni lélegeztetés hagyományos módját egészíti ki új funkciókkal, ellentétben a járvány első hullámánál kialakított úgynevezett társlélegeztetés koncepciójával.

A tömeg-lélegeztetőrendszer az egységesített szoftvermegoldásaival az orvosi munka hatékonyságát is növeli: egyszerre több páciens hatékony monitorozására ad lehetőséget. Egyben védi a szakszemélyzet egészségét azzal, hogy a kilélegzett levegőt a pácienstől automatikusan elszállítja és megszűri - írták.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

A magyar fotós képei eddig 11 alkalommal nyerték el a National Geographic Nap képe elismerését

Kószó András egyik Magyarországról készített filmjét pedig bemutatta az ismeretterjesztő csatorna az Európa a magasból című sorozatában.
Fotók: Kószó András - szmo.hu
2021. április 24.

hirdetés

Hogyan kerül egy magyar fotós képe a világ egyik legismertebb ismeretterjesztő magazinjába? Ráadásul - a magát amatőr fotósnak tartó Kószó András - nem is egy képét tartották méltónak a közlésre.

Hogyan kezdett fotózni, miért a természet ejtette rabul és hogyan került kapcsolatba a világhírű magazinnal? Erről is mesél a Szeretlek Magyarországnak Kószó András.

"A képi ábrázolás már gyermekkoromban elbűvölt, különösen a magasból elém táruló természeti szépségek, tájak, különleges helyszínek, amik nagy hatással voltak már akkor is rám. Édesapám pilótaként sokszor magával vitt repülései során, így a madarak szemszögéből láthattam a lenti világot.

Nagy öröm volt számomra, amikor hazánkban is elérhetővé váltak a kamerával felszerelt drónok, az elsők között jutottam hozzá egy ilyen szerkezethez, azóta is ez a kedvenc fotózási eszközöm.

Úgy érzem, jól döntöttem, hisz az általam készített fotók már 11 alkalommal nyerték el a National Geographic online felületén a Nap képe címet, majd a Hónap képe címet is kiérdemeltem, ami a magazinban is megjelent.

A fotózáson túl kedvencem lett a filmkészítés is, e technika alkalmat adott arra, hogy minél szebb és szebb tájakat, épületeket, természeti jelenségeket örökítsek meg a csodálatos Magyarországról.

Különösen a kevésbé ismert, eldugott, a nagyközönség által nem ismert helyeket szeretem előszeretettel bemutatni.

Ha lehetőségem van külföldre utazni, ott lapul nálam a kamerám, hisz elengedhetetlen számomra, hogy megörökítsem az ottani, helyi szépségeket is, majd útifilm formájában közreadni.

hirdetés

Örömmel és egyben büszkeséggel tölt el, hogy egy angliai filmvállalat, aki a Nat Geo filmjeit is készíti, elkérte az egyik Magyarországról készített filmemet és bemutatta a National Geographic, az Európa a magasból című sorozatában, ami a csatornámon jelenleg is itt elérhető.

VIDEÓ: Magyarország madártávlatból

Ezen kívül több külföldi tv társaság is keresett meg hasonló kéréssel, hogy útifilmjeimet bemutathassák csatornájukon.

Egyre jobban érdekel a filmkészítés is, hisz munkámból adódóan már olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy

a Magyarországon forgatott híres amerikai filmekhez is készíthettem zászlókat, ami gyakorlatilag a „fő foglalkozásom”. Vehettem már részt forgatáson is, és ez még jobban megerősített abban, hogy ha hobbiként is, a fotózást és a filmkészítést tovább folytassam és mind magasabb szintre emeljem, hisz mindennapjaim részévé vált e tevékenység."

Ezek a fotók jelentek meg a National Geographic-on a Nap képekén:

András fotógalériáját ITT találod.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: