hirdetés
pecs_zsolnay_2019_05-90-Copy-1.jpg

Rózsaszín Zsolnay Kiállítás: a világon nincs még egy ilyen gyűjtemény, mint Pécsen

Szöveg és fotók: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 15.


hirdetés

Az ő nevéhez fűződik többek között a Campona Bevásárló- és Kulturális Központ, az Infopark „D” jelű irodaháza, MCC néven az RTL Klub stúdió- és igazgatási központja is.

Ő alapította a HAP Galériát is, melyben számos kiállításon mutatták már be a hazai építészetet és Sopron képzőművészeinek alkotásait. De több építészeti könyvet is jelentetett már meg. Munkáját számos díjjal ismerték el, megkapta többek között a Kós Károly-díjat, az Ybl Miklós-díjat, és a Simon Wiesenthal-díjat, a Prima díjat és a Podmaniczky-díjat is.

VIDEÓ: A Rózsaszín Kiállításról

A rózsaszín Zsolnay-kerámiák gyűjtéséhez az ötletet egy családi örökség adta.

Keresztanyja hagyatékából egy boroskancsót kapott, amely nagyon kedves volt számára. Sokáig nem is sejtette, hogy milyen értékes tárgyat kapott, de mikor kiderült a kancsó eredete, nekiállt felkutatni a Zsolnay-gyár rózsaszín tárgyainak történetét, és elkezdte gyűjteni a pink kerámiákat.

A több mint ezer darabos kollekciójából 2007-ben tartották meg az első kiállítást Budapesten a saját galériájában, ezt több vidéki tárlat követte. Végül 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécsnek adta át gyűjteményét, melyből az állandó kiállításon 1200 pink használati tárgyat mutatnak be. A gyűjtés kalandos történetéről könyvet is írt.

A kiállítás különlegessége, hogy sehol a világon nincs ilyen gyűjtemény a Zsolnay-gyár használati tárgyaiból, ebből a korból.

A gyűjtő korábban elmondta, hogy számára nagy öröm, hogy a rózsaszín Zsolnay-kerámiák visszatérhettek a születésük helyére, a Zsolnay Negyedbe. A kiállítás címe – a Kezdetben volt a rózsaszín – is jelzi, hogy a manufaktúra kőedény-gyártásának hőskorából indult a pink-mázas edények karrierje, és egészen a dísztárgyak készítéséig komoly szerepük volt a gyár életében,

hiszen a kézműves fazekasság után az első sorozatban gyártó tömegtermékek voltak, melyek a középrétegek számára is elérhetővé tették a míves termékeket.

A Zsolnayak rózsaszínje a saját korában is újdonság volt. A szín – amely sokak számára a boldogságot, a reményt és a romantikát is jelképezi – egy derűs világot vitt a háztartásokba. A rózsaszín kötődik a természethez, a hajnalhoz, a virágokhoz is. A 18. században már a nemek megkülönböztetésére is használták például a francia árvaházakban, ahol a lányok színe lett a pink, a fiúké a kék. A 20. század elején egy időre megfordult a trend, és – azzal a magyarázattal, hogy a rózsaszín markánsabb szín – a fiúk viselhették a rózsaszínt. Ám végül visszaállt a tradicionális felfogás, és a pink a mai napig is lányos színnek számít, bár egyre több fiús terméknél is használják.

A rózsaszín a Zsolnay-termékekben továbbra is megmaradt, ám a míves, iparművészeti remekek már főleg egy-egy motívumban használták. A Zsolnay Negyedet bejárva többfelé láthatunk rózsaszín feliratokat, csempéket, házfalakat is, ezek is bizonyítják, hogy ez a szín sokféle módon megállja a helyét.

Bővebben ITT


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bankrablo_pecs_sebeszimaszk.jpg

Még videóval sem találják a lúzer pécsi bankrablót a rendőrök

Hiába keresik egy napja már videóval is a bankrablót, még senki nem jelentkezett, hogy ismerné a sebészi szájmaszkot az álla alatt viselő férfit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 19.


hirdetés

Egy hete rabolta ki a pécsi Komlói úton található egyik bankfiókot az a férfi, akit tegnap óta már videóval keres a rendőrség. A könnyen felismerhető bankarablót ennek ellenére sem találja a rendőrség, legalábbis a police.hu-n még mindig elérhető a rablásról készült felvétel.

A férfi május 12-én 15 óra 20 perckor Pécsett, a Komlói úton szájmaszkkal az arcán bement egy pénzintézetbe, majd közölte, hogy fegyver van nála, és pénzt követelt. Miután megkapta az összeget, elmenekült a helyszínről.

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján egy körülbelül 175 centiméter magas férfit keresnek, aki középkorú, erősebb testalkatú és körülbelül 42-43-as méretű cipőt hord. A rendőrség honlapjának leírása szerint a bankrabló nyugodt, higgadt temperamentumú, kommunikatív, intelligens ember, aki jó helyismerettel rendelkezik.

A nyomozók megállapították, hogy a rablást megelőző időpontban a férfi a Balassa Bálint és a Búzavirág utca kereszteződésében a felvételen látható öltözetben várakozott.

A rendőrök várják azok jelentkezését, akik akár gyalogosan, akár gépjárművel közlekedve látták a férfit, illetve várják annak a szürke, Nissan Leaf típusú személygépkocsi vezetőjének a jelentkezését is, aki az említett helyszínen közlekedett.

hirdetés

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki a felvételen látható férfit felismeri, tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 06-72-504-400-as telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, a 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
pecs_kiefer-2-1.jpg

Itt a bizonyíték, hogy a vihar bár félelmetes, mégis lenyűgöző látvány

A haragos felhőktől a távolban ömlő esőig, az első előbukkanó napsugaraktól a szivárványig fantasztikusan sokféle és varázslatos a nyári zápor.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2020. június 01.


hirdetés

Komor sötét fellegekkel érkezik, a nemrég még színes tájat szürkeségbe burkolja. A napfényt elrejti és esőfüggönyt varázsol a távolba. Ahogy jött, olyan gyorsan tovább is száguld, de nyomában egy rövid időre minden megváltozik. Miközben szivárványt fest az égre, mások lesznek a vörösek, más a napsugár erőssége... Félelmetes, mégis lenyűgöző.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
a-nyar-ezernyi-szine-pecs-kornyeken.jpg

Napkeltétől napnyugtáig - ilyen a nyár ezernyi színe Pécs környékén

Festői képek - csak ennyit mondhatunk.
Fotók: Kiefer Béla - szmo.hu
2020. július 13.


hirdetés

A nyári napsugár sokszor elvakít, az erős fényben szinte káprázik a szemünk. Ám egy fotós objektívjén át megannyi finom részlet, csodás látványosság kel életre. A hajnal első narancsos sugara, a párából átsejlő zöldek, a ragyogó kékek, a napszítta sárgák vagy az este elköszönő fénysugár vörös pírja megunhatatlan.

Láthatjuk nap, mint nap, de mégis mindig rabul ejt. Tarts velünk egy pár perces relaxációra Pécs környékére. Lazíts, engedd el magad, és élvezd mindazt, amit a természet nyújt nekünk.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
pecs-reggeli-fotok-cimkep.jpg

Káprázatos fotókon a párába burkolt nyári reggelek Pécs környékén

Ki korán kel, gyönyörű látványnak lehet részese.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 17.


hirdetés

Pécs környéke augusztusban is tartogat csodákat. Ki korán kel, rálelhet ezekre. Mikor a pára lassan megadja magát a nap melengető hatásának, akkor lehet csak ezeket a szép pillanatokat elkapni. Kedvcsinálónak íme egy pár mesés fotó:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!