Tokaj ősszel a legszebb: inni, enni, és beleszeretni a környékbe most lehet igazán
Vannak olyan helyek, amiket a nyári forróság helyett érdemesebb ősszel látogatni. A Tokaj-hegyaljai borvidék tökéletes példa erre. A szüret itt a legszebb ünnep, és az egész környék új életre kap a friss borral.
És bár az ember hajlamos azt képzelni, hogy nincs itt sok más az aszús hordókon kívül, a régió rohamosan fejlődik, és több napra, sőt akár hétre elegendő programot tartogat.
Csodaszép új pincék és szálláslehetőségek épülnek a környéken. Így a borkészítés folyamatát egyre izgalmasabb környezetben lehet átadni az ide látogató turistáknak is.
Panoráma a Henye Borászatnál
Bodrog
Medence a Bodrog Borműhelynél
Kisfalucska Vendégház
Ha megfogadjátok a tanácsunkat, mindenképpen több napra érkeztek ide. Mi a Kisfalucska Vendégházban töltöttünk el egy estét, ahol új, igényesen berendezett apartmanokkal találkoztunk, és a bor mellett a harapnivaló is kifogástalan volt. Ha legközelebb jönnénk, a csodás panorámájú Henye Vendégházat, vagy a romantikus Füleky Kúriát is kipróbálnánk. De költséghatékony megoldásnak a Betlehem Evangélikus Pihenőház is remek választás lehet (Itt is nagyon ízletes, házias konyha van!).
A hétvégén (szeptember 25-26.) ráadásul az egyik legizgalmasabb, Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud összefogásából létrejött programsorozatot, a Mindszenthavi Mulatságot is elcsíphetitek.
A Mindszenthavi Mulatság Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud fesztiválja. A két falu sokkal több, mint amit a sietős átutazó lát: A bronzkor óta lakott Tokaj-Hegyaljában él szobrász, fotóművész, kézművesek és természetesen elhivatott borászok. Különleges programjaink: tematikus borkóstolók, sajt-bor párosítás, pezsgőkóstolás, lekvárkülönlegességek kóstolása, Borecet Múzeum, helyi gasztronómia, könyvbemutató, gyerekprogramok, helyi termékek, szüreti felvonulás.
A kulturális és történelmi emlékeket szeretnénk megmutatni vendégeinknek, néhány pohár bor mellett. Persze, nem tagadjuk, célunk, hogy fogyasszanak tokajit, ismerjék a tokajit, de tudjuk, hogy önmagában a bor nem minden, még ha nekünk oly fontos is. Az elmúlt években Tokaj-hegyalján fejlődött a turizmus is, kényelmes panziók épültek, lettek nagyon jó minőségű 4-5 csillagos szállodáink, új éttermek, nemcsak Tokajban, de a környező településeken is, így Bodrogkeresztúrban, Kisfaludon is vendégcsalogató helyek nyíltak. A Borászok mellé felzárkóztak az utóbbi időkben a lekvár- és sajtkészítők, vagy a különleges borecet is. A borkóstolás mellett aktív pihenéssel tölthetünk el több napot is a környéken: lehet hajózni a Bodrogon, kenuzni az ártéren vagy kirándulni a környékbeli erdőkben.
Bővebben: https://mindszenthavi.hu
Kacsavacsora a Hangavári Pincénél
Tányérdesszert a Csicsörke Műhelynél
Főfogás a Kisfalucska Vendégházban
Desszert a Kisfalucska Vendégházban
Egy fontos dolog van, amit érdemes figyelembe venni a környéken, ha jót akarunk enni és inni: Előre fel kell készülni!