GASZTRO
A Rovatból

Holdvölgy-bórkóstoló a Platzban: ezt nem úszod meg szárazon

Tokaj már régen nem csak az édes borokról szól - bár a Holdvölgy pincészet száraz és édes terén egyaránt viszi a prímet. Négykezes borbírálatot olvashattok, szakmai+laikus nézőpontból.


A tokaji bornak kultusza van, ami nem véletlen, hiszen az édes fehér desszertborok közül a világpiacon is kiemelkedik a tokaji aszú. De Tokajt már rég nem lehet csak az aszúval és a szamorodnival azonosítani, amire ékes bizonyíték a Holdvölgy pincészet kínálata is.

A Holdvölgy 26 hektáron gazdálkodik, Mádon, a Tokaji borvidék legjobb adottságú területein. Boraikat nem a legolcsóbb árkategóriában pozicionálják: 2500 forinttól 20 ezer forintig terjedő skálán mozognak az árak. De már egy korty is meggyőzi arról a fogyasztót, hogy a palackokba olyan bor került, ami bőven megéri ennyiért.

Gincsai Tamás főborász

Ezúttal a Platz étteremben tartották a Holdvölgy idei kínálatát felvonultató borkóstolót, ahol Gincsai Tamás főborász mutatta be a pincészet borait. Ketten ízleltük meg a borokat: András borszakértőként, szakmai szemmel vette górcső alá a kínálatot, jómagam pedig mindenféle szakmai képzettség nélkül, laikusként kóstoltam végig a Holdvölgy borsorát. Ennek megfelelően - a tavalyihoz hasonlóan - most is "négykezes borbírálat" következik. Ami azt jelenti, hogy a szakmaibb, elemző stílus mellett közérthető, egyéni ízlésen alapuló benyomások alapján is bemutatjuk a borokat

Hold and Holló Uppp 2016

fehér, félszáraz, zéta-hárslevelű gyöngyözőbor

Reduktív módon, acéltartályban készített gyöngyözőbor, amelynek erjesztéséhez francia, champagne-i élesztőket használtak. Vonzó zöldalmás illat, pici virágossággal. Édeskés ízvilág, frissítő, határozott savakkal, a korty végén pici fanyarsággal.

Üde, igazán frissítő, egy, az alapvetően édes borokat kedvelő laikus (mint amilyen én vagyok) számára is nagyon jó ízű gyöngyözőbor. Minden korty élvezet, nem tudom, mi következhet, ami ezt überelni tudja. A Holdvölgy az üdvözlő itallal rögtön az elején igencsak magasra tette a mércét.

Hold and Holló Dry 2015

száraz fehérbor

Négy szőlőfajta házasítása (furmint, hárslevelű, zéta és sárgamuskotály). Halványsárga szín, visszafogott, ásványos-hűs illat, lime-ra és nyári almára emlékeztető jegyekkel. Egyensúlyos, lekerekedett, nagyon jól iható, ételekkel jól párosítható, kiváló gasztrobor.

HAH_dry_bottle_square

Először is - mint a profik - megszagoltam: az illata nagyon markáns. Nyilván nem ez a megfelelő kifejezés, de talán a férfias illat a legjobb, amit mondani tudok rá. Ez persze egyáltalán nem adja vissza mindazt, ami a pohárból kiárad, ugyanis valami elképesztően bódító, lenyűgöző illatorgiába ütköztem, ami arra inspirált, hogy azonnal, habozás nélkül kóstoljak bele. Nos, ez a bor sokkal jobb annál, mint amivel én "száraz bor" címszó alatt általában találkozom. Olyan ízek és aromák vannak benne, aminek kifejezéséhez egyszerűen nem elég gazdag a szókincsem. Mindenesetre egyáltalán nem az a fanyar, savanykás vagy keserű ízvilág jellemzi, amit az "átlagos" (főleg vörös) száraz borok produkálnak. Ha ilyen lenne minden száraz bor, a magam részéről "áttérnék", és a száraz borok hívévé válnék (de tényleg!).

Holdvölgy Vision 2015

száraz birtokbor

Három szőlőfajta házasítása (furmint, hárslevelű, kabar). Vonzó illatában gyümölcsös-fás-mogyorós jegyek olvadnak össze, ízében zamatos körtére emlékeztető jegyek. Egyensúlyos, elegáns, kerek bor. Pulzál, vibrál, nagyon él.

hv_vision

Az előzőnél jóval visszafogottabbnak találtam az illatát, de az alkohol mintha erősebben érzett volna ki belőle. Ez is úgy száraz, mint az előző: a kellemetlen kesernyének, fanyarságnak híre-hamva sincs az ízében. Nagyon könnyen iható, és miközben az előző tételnél általam már emlegetett - nem könnyen leírható - aromákat mintha tisztábban éreztem volna benne, érdekes módon mégsem volt annyira markáns az íze. Szóval kevésbé éreztem karakteresnek ahhoz képest, miközben ez is egy abszolút "felhasználóbarát" száraz fehér bor.

Holdvölgy Meditation 2015

száraz furmint

Dűlőszelektált Furmint a híres mádi Király dűlőből. Nyári almás, körtés, teafüves illatok, gazdag, finoman fűszeres, ásványos-sós, hosszan megmaradó ízek.

hv_meditation

Sajnos most elfelejtettem megszagolni, mielőtt beleittam (utána meg már biztos nem ugyanaz...). De mintha még az előzőnél is visszafogottabb, és egy hajszálnyival "savanykásabb" lenne az illata. Bevallom őszintén, most kicsit bajban vagyok, mert nekem nagyon hasonlít az előbb kóstolt Visionre - de talán egy árnyalatnyival savanykásabb, szárazabb.

Ehhez egy falatnyi füstölt lazacot kaptunk borkorcsolyaként, és meg kell mondanom, hogy mind a lazac, mind a bor finomabbnak tűnt egymás társaságában fogyasztva, mint külön-külön.

Holdvölgy Expression 2013

száraz dűlőszelektált hárslevelű, Becsek-dűlő

Mélyebb aranysárga szín, buja illatában érett körtére, kamillára és zöld teára emlékeztető jegyek. A kiváló 2013-as évjárat alapanyaga hordóban erjedt és érett. Nagyon összetett, ízgazdag, elegáns bor.

hv_expression

Ismét a Hold and Holló Dry-ra emlékeztető, erőteljesebb illat - talán egy hajszállal kevésbé "maszkulin", és mintha az alkohol is jobban érződne benne. Ennek a bornak is annyira rabul ejtő az illata, hogy olyan szagolgatni, mint amikor kisgyerekként a kulcslyukon belesve látod a karácsonyfa alatt az ajándékokat, és alig várod, hogy letéphesd a gyönyörű csomagolást - vagyis, hogy beleihass. Az íze eddig ennek közelíti meg leginkább azt, amit általában a száraz borként azonosítunk (vagy legalábbis én) - de még mindig klasszisokkal jobb egy "átlagos" száraznál. Kevesebb cukor lehet benne, mint az eddig kóstolt tételekben, savanykásabb (de nem savanyú!), picikét fanyarabb (de nem fanyar!) az íze.

Tehát ha valaki "édespárti", ne ezzel kezdje a szárazakkal való barátkozást, de egyébként biztosan nem fog csalódást okozni. Viszont a legelsőnek kóstolt gyöngyözőbort, a második Hold and Holló Dry-t, de még a Visiont is melegen ajánlom a száraz borral ismerkedő, egyébként félédes-édes bort kedvelő kalandoroknak.

Ehhez a borhoz egy falat roséra sütött kacsamellet kaptunk, valamilyen bogyós gyümölcsből készült mártással. Nagy ötlet volt!

Dióhéjban a Holdvölgy pincészetről

• egységes borstílus, kristálytiszta, precíz borok

• tokaji tehetség és szív, nemzetközi színvonal

• egy átlagos évben 60 ezer palack bort készítenek

• fő fókuszuk a csúcsgasztronómia

• több mint 20 Michelin-csillagos étteremben poharazzák boraikat

• a legdrágább borok, a 6 puttonyos aszúk a 16 és 20 ezer forint közötti ársávban vannak

pinceszetA Holdvölgy pincészet - Fotó: Facebook

A szortiment alapvetően két részre osztható, a Hold and Holló borok Tokaj ihatóbb arcát testesítik meg, míg a Holdvölgy termékcsalád a borkülönlegességeket foglalja magába. A Hold and Holló borok különleges, fiatalos megjelenéssel hívják fel magukra a figyelmet, hiszen aki már találkozott a formabontó harsány színekben pompázó szilikon címkével, az nehezen felejti el.

Holdvölgy Exaltation 2013

édes tokaji sárgamuskotály, Nyulászó-dűlő

Ezzel a dűlőszelektált édes borral tanítani lehetne a sárgamuskotályra jellemző illat- és ízjegyeket. Illatában roppanós szőlő, narancshéj és édes fűszerek villannak be, ízében lédús őszibarack és hársméz búcsúzik hosszasan. Felejthetetlen karakter, vibráló, filigrán csoda, pályája elején, tele energiával.

Úgy érzem, életemben először találkoztam a muskotályos íz platóni értelemben vett ideájával: ELKÉPESZTŐEN muskotályos íze van ennek a bornak, kedves olvasók! Olyan finom, zamatos, mégis könnyed bor, ami egy csöppet sem gejl, sőt, édessége ellenére ennek az antitézise. A legfinomabb muskotály, amit valaha kóstoltam, most mit tagadjam.

Ehhez mangóhabot kaptunk, ami, hát, mit mondhatnék: nagyon finom volt! És legalább annyira illett az ezt követő szamorodnihoz, mint ehhez a borhoz.

Holdvölgy Intuition No.1. 2008

édes tokaji zéta szamorodni

Mély, arany színű, olajosan hömpölygő bor, melynek súlya van a pohárban. Déligyümölcsök kavalkádjában tobzódó buja, igéző illatok, melyeknek vezető illatjegyei az érett mandarin, mangó és maracuja, amiket törökméz árnyal tovább. Rendkívül összetett, simogató korty, hosszan megmaradó ízérzet. 142 gramm maradékcukor mellett tökéletes egyensúly. Fejedelmi bor, ezt csak Tokaj tudja!

hv_intuition_no1

Az előzőhöz képest töményen édes bor, de mégsem tömény, gejl (nem az első megmagyarázhatatlan csoda ezen a kóstolón...). Az illata nagyon ígéretes, nekem, aki pont az ilyen borokat szeretem a legjobban, azonnal maximumra kapcsoltak a nyálmirigyeim. Az íze pedig... ilyen lehet az az ital, amit a görög istenek kortyolgatnak az Olümposzon. Az alsó kategóriás aszúkat - amiket eddig volt szerencsém inni - úgy körözi le, mint egy Ferrari a Trabantot (a szamorodnikról meg ne is beszéljünk). Nagyon-nagyon finom - egyszerűen egy másik kategória.

Nem gondoltam volna, hogy ez is megtörténik velem valaha, de az ízében felismertem a trópusi gyümölcsöket, és/vagy a tutti fruttit. Ezen felül pedig csak azt mondhatom, hogy a szimpla édes íztől fényévekkel gazdagabbak és összetettebbek az aromái, és az édességét jól kiegyensúlyozzák a savai. (Vigyáznom kell, ha így folytatom, már nem lesz különbség a laikus és a profi szöveg közt... :)

platz2

A kóstoló után, hogy Andrást idézzem, mézzel kikent szájjal, mosolygósan mentünk haza. Én pedig számot kell vessek a kérlelhetetlen igazsággal: visszavonhatatlanul függő lettem a Holdvölgy-boroktól. Persze, gondolhattam volna már az elején, hogy ezt nem úszom meg szárazon...

Ti is erre számíthattok, ha egyszer belekóstoltok valamelyik borukba - mégsem mondanám, hogy csak óvatosan. Éppen ellenkezőleg: minél előbb, annál jobb!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Féláras pizza érdekel? - Nápolyi Pizzériák Éjszakája 2025
Idén szeptember 19-én rendezik meg a Nápolyi Pizzériák Éjszakája. Országosan több mint 50 csatlakozó pizzériával és étteremmel).


Az autentikus nápolyi pizza, amely hosszú kelesztés után, kézzel formázva, légies tésztával, hólyagos peremmel és szaftos belsővel készül,

2017 óta az UNESCO szellemi kulturális örökségének része.

Itthon kiváló pizzakészítők és éttermek sora bizonyítja napról napra, hogy nagyok vagyunk immár nápolyi pizzában is, sőt, a nemzetközi versenyeken is kiemelkedő eredményeket érünk el. Nápoly semmihez sem hasonlító káosza, történelme és temperamentuma pont olyan, amihez könnyen tudunk kapcsolódni.

A Nápolyi Pizzériák Éjszakáján már harmadik éve ünneplünk: a lisztet, a pizzát, a pizzakészítőket, a hagyományt. Egész országot megmozgató fiesztát tartunk, ahol több ezer pizza sül és összetalálkoznak a nápolyi stílus rajongói, Győrtől Pécsen és Komáromon át egészen Mikepércsig.

A Nápolyi Pizzériák Éjszakája 2025 menetrendje

Szeptember 19. idén péntekre esik, most 17:00-22:00-ig ér majd az egész országot megmozgató pizzafesztivál.

Idén is 50%-os áron kínálják a csatlakozó pizzériák 3-féle kiválasztott pizzájukat.

A napiej.hu weboldalon akár térkép segítségével, akár a központi listából érhetjük el az 50+ pizzériát. Megannyi étteremnél, pizzázónál szükséges lesz az előjegyzés/foglalás, aminek menetét megtaláljuk a weboldalon és az országos Facebook-eseménynél is. Emellett érdemes követni a kinézett pizzéria/pizzériák közösségi oldalait.

Az előző két évben nagyon nagy volt az érdeklődés, megmozdult az ország pizzarajongó közössége. Fontos, hogy a műfaj szépsége a hosszú kelesztés és az aprólékos munka is, a rögtönzés itt nem megoldott,

ha a pizzatészta elfogy, akkor véget ér az este.

A Nápolyi Pizzériák Éjszakája egy közösségi ünnep, országos gasztrofesztivál, ahol ez a klassz, 50%-os áron kínált pizzák gyorsan sülnek ugyan, de szükség lesz a türelmünkre és együttműködésünkre is.

Íme az országosan csatlakozó pizzériák listája:

A Pizza Sztori, Balatonmáriafürdő

A Pizza Sztori, Kanizsa

Amo La Pizza, Szolnok

Amore di Napoli, Budapest

Bazsalikom Nápolyi Pizzéria, Kistarcsa

Bazsalito, Tatabánya

Benjamin’s Napoletana, Győr

BIGA, Budapest

Burba Pizza, Budapest Dürer kert

Casa di Napoli, Vecsés

Ciao Martin, Miskolc

Circo Pizza, Budapest

Cukorborsó Buda

Cukorborsó Kertvendéglő, Páty

D-bisztró, Mikepércs

Da Mauro Étterem, Székesfehérvár

Da Mauro, Kecskemét

Daniele Urban Nápolyi Pizzéria, Diósd

Donna Mamma Pizza Napoletana, Budapest

Elefántos Étterem és Pizzéria, Pécs

Enzo di Napoli, Hatvan

Fermento Pizzéria, Budapest

Flat Bread Circo, Budapest

Forni di Napoli Bazilika, Budapest

Forni di Napoli Szt. István krt, Budapest

Fórum Pizzéria, Sopron

Il Gruppo, Budapest, IV. kerület

Il Gruppo, Budapest, XV. kerület

Ittali, Vác

Jonathan Bed & Pizza, Komárom

Kavandra Pizzéria & Étterem, Szerencs

KIOSZ Bisztró, Monor

Kisnápoly, Balatonszemes

La Pizza del Lupo, Onga

Lido Beach, Budapest, Római-part

Mástészta, Herend

Monalizza, Budapest

MOTO PIZZA Oktogon, Budapest

MOTO PIZZA Madách, Budapest

MOTO PIZZA Rákóczi, Budapest

MOTO PIZZA Bartók, Budapest

Nyomdapizzát!, Veszprém

Passata 2.0., Budapest

Passata, Szentendre

Pizza ‘O Sole Mio Buda

Pizza ‘O Sole Mio, Göd

Pizza ‘O Sole Mio, Budapest, XVI.

Pizza Mamma, Dunakeszi

Pizzabar Pomo D’oro, Budapest

Pizzalab, Tata

Pizziozo – Dough Dealers, Budapest

Pontjó Pizza, Ajka

REBEL, Budapest

SALVE Pop-Up, Hello Buda, Budapest

Tánczos Pizzéria és Pálinkaház, Mohács

Tasty Pizzéria, Budapest

Toro Rosso, Budapest

Vinozza, Budapest

Vito’s Napoletana Pizzéria, Székesfehérvár

www.facebook.com/events


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Rácz Jenő új helye is csatlakozik a Time Out Markethez, ami heteken belül megnyit
A világszerte ismert Time Out Market, amely 11 különleges gasztronómiai koncepciónak ad otthont, 2025. szeptember 20-án, szombaton 11 óra 30 perckor nyitja meg kapuit a budapesti Blaha Lujza téri Corvin Palace-ban.


Ez az első Time Out Market a közép- és kelet-európai régióban, amely egy fedél alatt hozza össze a város kiemelkedő séfjeit, éttermeit és kulturális élményeit. A mintegy 2500 négyzetméteres területen 540 ülőhely várja a látogatókat.

A nyitás utolsó szakaszában most vált nyilvánossá az utolsó négy szereplő, teljessé téve a Time Out Market Budapest kiemelkedő kínálatát.

Az új nevek között szerepel a M’EAT by Rácz Jenő, a LIRA by Essência Restaurant, a Hai Nam Pho, és az Absolut Bar.

Az új szereplők

M’EAT by Rácz Jenő: A séf, akinek egy Michelin-csillaggal elismert étterme is van, a spanyol és portugál tapas bárok hangulatát hozza el a magyar prémium felvágottakkal és sajtokkal. Az étlapon válogatott húsáruk, kézműves sonkák és szalámik, valamint házi pástétomok is szerepelnek.

LIRA by Essência Restaurant: A szintén Michelin-csillagos Essência csapata, Tiago Sabarigo séf vezetésével, az elérhető fine dining élményét hozza el, letisztult ízekkel és minőségi alapanyagokkal. Kifejezetten a Market számára készített fogásokkal készülnek, mint a tatár beefsteak osztrigaemulzióval vagy a házi készítésű tészta feketekagylóval.

Hai Nam Pho: A családi vállalkozásként indult vietnámi étterem visszatér a VIII. kerületbe, ahol nosztalgikus és autentikus ízeket kínál, saját készítésű tésztákkal. Az étlap minden eleme személyes élményeken alapul, az észak-vietnámi konyha hagyományait tisztelegve.

Absolut Bar: A világ egyik legismertebb prémium italmárkája saját koktélbárral csatlakozik, ahol a klasszikus italok mellett egyedi koktélkülönlegességeket is kínálnak.

Gasztronómia és kultúra egy helyen

A Time Out Market Budapest nem csupán az ételről szól. Három bárjában helyi borokkal, sörökkel, koktélokkal és alkoholmentes italokkal is várják a vendégeket. A kultúra szintén központi szerepet kap, egész éves programsorozattal.

A hétköznapokon élő zenei programok (zongoraestek, jazz koncertek) várják a látogatókat, míg csütörtökönként DJ-szettek gondoskodnak a hangulatról.

Vasárnap a családoké a főszerep gyerekprogramokkal. A heti programot havonta egy nagyszabású koncert teszi még izgalmasabbá.

A ma bemutatott új szereplők mellett a kínálatban már korábban bejelentett éttermek is helyet kapnak, mint például az Anyukám Mondta olasz konyhája, a közel-keleti ízeket kínáló Pingrumba, a tajvani 101 Bistro, vagy a kortárs magyar konyhát képviselő Szaletly. Emellett a Tuning Burger, a Casa Christa, a Bigfish, a Dreher Tanksör és a Wines of Hungary is csatlakozott a projekthez.

A Time Out Market Budapest minden nap 11:30 és 23:30 között várja a látogatókat a Blaha Lujza téren.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Élő zene Budapesten – 5 különleges hely, ahol a dallamok teszik teljessé az ízélményt
Budapest legizgalmasabb helyei közül válogattunk, ahol a gasztronómia és az élő zene kéz a kézben teremtenek felejthetetlen hangulatot.


Budapest nemcsak gyönyörű épületeivel és gazdag kulturális életével varázsolja el a látogatókat, hanem azzal is, hogy a zene itt szinte minden sarkon ott van. Vannak éttermek és kávézók, ahol a hangulatot nemcsak a különleges ízek, hanem a nap mint nap felcsendülő dallamok is meghatározzák.

A Gundel Étterem a Városliget szívében a magyar gasztronómia ikonikus fogásaival és élő cigányzenével várja a vendégeket. A New York Café eleganciája és folyamatos zongoraszava olyan atmoszférát teremt, amiért a világ minden tájáról érkeznek ide látogatók. Óbuda egyik legizgalmasabb szórakozóhelye, a Symbol Budapest, modern klubéletet, élő koncerteket és pezsgő éjszakákat kínál. A Városliget Caféterasza a nyári esték kedvenc helyszíne, ahol a tóparti panorámát blues, pop és country dallamok egészítik ki. A Budai Vár történelmi falai között pedig a Főőrség Étterem és Kávéház hozza közel a magyar cigányzene hagyományát és a Kárpát-medence ízeit.

Gundel – magyar klasszikusok és dallamok egy helyen

A Gundel Étterem Budapest egyik igazi ékköve, ahol minden dallam külön üzenetet hordoz. A Városliget szívében álló, több mint 130 éves ikonikus étterem nemcsak a magyar gasztronómia csúcsát képviseli, hanem a magyar lélek hangját is életre kelti.

Itt a zene nem egyszerűen háttérzaj, hanem a vendéglátás szerves része: a zongora lágy dallamai finoman kísérik a beszélgetéseket, miközben napközben óránként felcsendül egy 15 perces élő cigányzenei produkció, amely garantáltan mosolyt csal minden vendég arcára.

A zenészek nemcsak a klasszikus cigányzenei repertoárban mozognak otthonosan, hanem a világ minden tájáról ismert dallamokat is előadják. Gyakran hallani japán népdalokat vagy amerikai filmslágereket is, a cimbalom és a hegedű pedig minden stílushoz különleges, semmi máshoz nem fogható hangulatot ad. Sokan meghatódva hallgatják például a „Hegedűs a háztetőn” ikonikus dallamát, amely szinte minden este felcsendül.

A gasztronómiai kínálat épp olyan különleges, mint a zenei élmény. Az étterem büszkesége a Nemzeti 11 menüsor, amely a magyar konyha legemblematikusabb fogásait vonultatja fel. A csirkepaprikás nokedlivel, a fogas Kárpáti módra, a Bakonyi bélszín túrós csuszával vagy a híres Gundel-palacsinta nemcsak ízeikkel, hanem történeteikkel is elvarázsolják a vendégeket. És persze nem hiányozhat a desszertek közül a Somlói galuska vagy a Rákóczi túrós sem, amelyek méltán váltak a magyar gasztronómia szimbólumaivá.

A Gundelben minden pillanat egy kicsit ünnep. A dallamok és az ízek együtt teremtik meg azt a különleges atmoszférát, amely miatt a világ minden tájáról érkeznek ide vendégek, hogy részesei legyenek egy igazi élménynek.

 

New York Café – élő zene és aranyozott díszítések a világ egyik legszebb kávéházában

Ha van hely Budapesten, ahol a történelem, a művészet és a zene kéz a kézben jár, az a New York Café. Az Erzsébet körúton található, 130 éves kávéházat nem véletlenül emlegetik a világ legszebbjeként: aranyozott oszlopok, barokkos csillárok, márványlépcsők és mennyezeti freskók adják azt a páratlan látványt, amely már önmagában is lenyűgözi a betérőket.

De ami igazán különleges, az az élőzene, amely reggeltől estig betölti a teret.

A zongoraszó lágy harmóniája már a belépés pillanatában magával ragadja az embert, és amikor óránként felcsendül a 15 perces cigányzenei show, a terem szinte megtelik élettel. A vendégek mosolyognak, tapsolnak, és úgy érzik, mintha egy spontán, bensőséges koncert részeseivé váltak volna.

A nap különböző szakaszaiban más és más hangulat uralkodik a kávéházban. Délelőtt könnyed, lágy zenei aláfestés mellett fogyaszthatjuk a kávét és a híres New York-tortát, míg estére a bárzongorista lendületesebb dallamokkal varázsolja pezsgőbbé a légkört. Ez a hely mindig is a művészetek otthona volt. A századfordulón írók, költők és festők törzshelye volt, ma pedig a világ minden tájáról érkező turisták és helyiek találkozási pontja, ahol a múlt dicsősége és a jelen vibrálása találkozik.

Egy látogatás a New York Caféban nem csak egy kávéról vagy desszertről szól. Ez egy különleges élmény, ahol a zene, a történelem és az elegancia együtt teremtik meg azt a varázslatot, ami miatt ez a hely évtizedek óta a budapesti vendéglátás egyik legfényesebb csillaga.

 

Symbol Budapest – Óbuda ikonikus szórakozóhelye élő koncertekkel

Óbuda szívében, egy több mint 220 éves épület falai között található a Symbol Budapest, amely mára a főváros egyik legpezsgőbb szórakozóhelyévé vált. A történelmi környezet és a modern design különleges elegyet alkot, amely már önmagában is lenyűgöző, de az igazi varázslat akkor kezdődik, amikor este felpezsdül az élet.

A Symbolban szinte mindig történik valami. Az élő koncertek, tematikus estek és DJ-s bulik olyan programkínálatot biztosítanak, amelyben mindenki megtalálja a kedvencét.

Szeptember 19-én újraindul a legendás a Rakonczai Piano Garden, amely minden alkalommal különleges hangulatot teremt: a zongora bensőséges dallamai és a meglepetésfellépők energiája olyan estét garantálnak, amelyre sokáig emlékeznek a résztvevők.

Bár az ősz még messze van, érdemes már most beírni a naptárba október 4-ét, főleg ha a funky a szíved csücske. Ekkor érkezik ugyanis a Luxfunk Rádió legendás funky partisorozata, amely a legnagyobb funky slágerekkel és látványos scratch show-val pezsdíti fel az éjszakát. A Luxfunk Party-k hagyományához híven az idei buli is élő Soul-Funk koncerttel kezdődik. A warmup után Bebe lép színpadra, akit profi zenészekből álló bandája kísér. A világító táncparketten pedig hajnalig rophatják a vendégek, miközben a zene és a hangulat együtt teremt igazi bulivarázst.

Főőrség Étterem és Kávéház – hagyomány, panoráma és élőzene a Budai Várban

A Budai Vár szívében található Főőrség Étterem és Kávéház a múlt és a jelen találkozásának tökéletes példája. Nem csupán a gasztronómia szerelmeseinek nyújt felejthetetlen élményt – a hangulatot varázslatos élőzene teszi teljessé. Az étterem különlegessége a tradicionális cigányzene, amely nemcsak szórakoztat, hanem közelebb is hozza a magyar kultúra egyik legfontosabb hagyományát.

A prímások és zenekaraik fejből, kották nélkül játsszák a dallamokat, repertoárjukat folyamatosan bővítik, így minden nap (13:00-16:00-ig) egyedi koncertélményt kínálnak.

Ez az élő, hagyományos zenei világ tökéletesen illeszkedik a Főőrség elegáns, mégis barátságos atmoszférájába.

Az étterem különlegessége nem csupán a hangulatban rejlik, hanem abban is, hogy a hely hagyományos magyar fogásokkal tiszteleg a Kárpát-medence gazdag ízvilága előtt. Az előételek között a hideg ízelítő igazi különlegesség: szarvasgombás sajt, füstölt malomkerék sajt, zamatos mangalica kolbász, házi májas, juhtúrós körözött és friss vaj válogatás vár, amelyeket gondosan kiválasztott magyar borok kísérnek. A főételek között ott van a rozé kacsamell málnával és kakukkfüves polentával, amely a hagyományos ízeket modern köntösbe öltözteti, vagy a népszerű M.69 – ropogós malaccsülök pékné burgonyával, házi csalamádéval és zamatos jus-vel, amely minden falatjával elvarázsol. A vacsora lezárásaként pedig a ház legendás császármorzsája gondoskodik arról, hogy a gasztronómiai élmény tökéletesen kerek legyen.

A teraszról lenyűgöző kilátás nyílik a Mátyás kútra és a Hunyadi udvarra, amelyhez a zene lágy dallamai adnak különleges hátteret. A Főőrségben minden este egy kicsit más, mégis mindig ugyanaz a meghitt, elegáns hangulat fogadja a vendégeket, ahol a zene, a történelem és az ízek egyaránt hozzájárulnak a felejthetetlen élményhez.

Városliget Café – dallamos nyári esték a Vajdahunyad vára mellett

A Városliget Café & Restaurant igazi nyári menedék a város szívében, ahol a természet és a zene harmóniája különleges atmoszférát teremt. A Műjégpálya épületében található étterem minden ablakából pazar kilátás nyílik a Városligeti-tóra és a Vajdahunyad várára. A zöld környezet, a madárcsicsergés és a nyugodt légkör szinte azonnal kiragad a városi nyüzsgésből, mintha egy rövid nyaralásra érkeztél volna. Ebben a nyugodt, tóparti környezetben a zene természetes folytatása a hangulatnak: a teraszt élő dallamok töltik meg.

Hétfőtől csütörtökig a klasszikus cigányzene varázsolja el a vendégeket, dél és három óra között, szerdától vasárnapig pedig a gitár veszi át a főszerepet, blues, pop és country hangokkal színezve az estét.

A zenészek közvetlensége és a tópart látványa együtt olyan élményt kínálnak, amelybe szinte lehetetlen nem beleszeretni.

A konyha friss, kreatív és sokoldalú: a nyári étlapon könnyed saláták, szezonális levesek, tartalmas főételek és házi desszertek váltják egymást, amelyeket frissítő házi limonádék, különleges kávék és hűsítő italok tesznek még élvezetesebbé.

Legyen szó egy gyors kávéról, egy ebédről vagy egy hangulatos vacsoráról, a Városliget Café egyszerre nyugodt, elegáns és barátságos – egy olyan hely, ahová mindig jó érzés visszatérni.

Ez az öt budapesti hely mind azt bizonyítja, hogy a zene és a gasztronómia tökéletesen kiegészítik egymást. Legyen szó egy romantikus vacsoráról, baráti összejövetelről vagy akár egy hosszú nyári délutánról, ezek a helyek olyan élményt kínálnak, amelyben az ízek és a dallamok együtt alkotják meg Budapest különleges varázsát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Thai ízek és thai pofonok: a Thai Gasztronómiai hét nyitóünnepségén jártunk
Az Anantara New York Palace egy igazán különleges programmal várta augusztus 29-én a keleti ízek szerelmeseit és a harcművészetek rajongóit.


A Thaiföldi Királyság nagykövetsége egy estére elhozta Thaiföldet Budapestre, mégpedig az Anantara New York Palace Hotelbe. Nem kellett elhagyni a gyönyörű épületet, hogy a vendégek ízekben, muay thai küzdelmekben és zenében gazdag estét éljenek át. Ez volt a Thai Gasztronómiai Hét nyitóeseménye, ami tökéletes hangulatot adott a programsorozathoz – így akkor is belekóstolhatsz Thaiföld csodálatos gasztronómiájába, ha a nyitóünnepségről lemaradtál.

Egy TikTok-videót is készítettünk a helyszínen – nézd meg, és pillants bele a hangulatba, mielőtt tovább olvasol!

@szeretlekmagyarorszag.hu Muay Thai Gastro Fesztivál megnyitóján jártunk az @Anantara Hotels Resorts & Spas ban! #muaythai #gastrofest #gastroweek #anantara #reklam ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Thaiföld hangulata és a Muay thai szelleme körbelengte az ünnepséget, amit nemcsak azok élveztek, akik jól ismerik a thai kultúrát, hanem azok is, akik most láttak először muay thai harcosokat vagy kóstoltak thai ételt. Négy magyar muay thai egyesület négy sportolója, thai és görög ellenfelekkel mérkőzött meg, így a közönségnek bőven akadt kinek szurkolnia a látványos eseményen. A meccsek előtt egy valódi thai séf gondoskodott az autentikus ízekről.

A gálán a magyar muay thai élmezőnye is ringbe lépett. Székely Anna, az IFMA Európa-bajnoka, kétszeres Elit Európa-bajnokság ezüstérmese és kétszeres magyar bajnok igazi példaképként állt a közönség elé. Mellette Józsa Szilárd, ötszörös magyar bajnok és háromszoros IFMA-világbajnokság bronzérmese is megmutatta tudását, aki már számos nemzetközi versenyen bizonyított.

Nagy Krisztofer is jelen volt, aki WKN Rising Star címet szerzett, IFMA magyar bajnokként, Maximus Cup győztesként és ISKA világbajnokként lépett szorítóba. Illetve a helyszínen volt Polják János is, kétszeres magyar bajnok és a Lengyel Kupa győztese is megmérette magát. Mindannyian külföldi ellenfelekkel küzdöttek meg, és látványos 3x3 perces bemutatómérkőzéseikkel hatalmas élményt nyújtottak a közönségnek.

A Golden Muay Thai vezető edzője, Berkes Ádám,  - aki Székely Anna magyar versenyzővel alkotott egy csapatot -, már 21 éve van a pályán. Saját elmondása szerint egy életre megszerette a sportágat és az életérzést, amit ad és büszkén mutatták be a sportág szépségét ezen a különleges helyszínen.

A mérkőzéseket megelőzte egy köszöntő, ahol maga Őexcellenciája, Phrommes Bhaholpolbhayuhasena, Thaiföld magyarországi nagykövete is beszédet tartott. Emllett tanúi lehettünk egy izgalmas thai box bemutatónak, valamint valódi thai táncosok szemet gyönyörködtető zenés előadásának is, amik mind hozzá tettek, hogy belekóstolhassunk ebbe a lenyűgöző kultúrába.

A várva várt kóstolómenüsor sem maradt el, amely igazi gasztronómiai utazás volt. Jellemző hozzávaló volt a fogások közt a kókusz, a mangó és a garnélarák. Lehetett választani Tom Yum Kungot (csípős-savanyú garnélaleves), Pad Thait (klasszikus thai tészta), marhahúsos Massaman curryt, desszertnek pedig mangós ragacsos rizst, ami frissítő és könnyed lezárása volt a vacsorának.

Ha kedvet kaptál, hogy te is megtapasztald a thai életérzést, akkor mindenképp látogass el a Thai Gasztronómiai Hétre az Anantara New York Palace Hotelbe, és kóstold meg az autentikus fogásokat!


Link másolása
KÖVESS MINKET: