A vegán és a húsos menü is kiváló a balatonszemesi Kistücsök Étteremben – leteszteltük
Dübörög a szezon a Balatonon, így mi sem bírtuk megállni, leteszteltük a déli part kedvenc helyét: a balatonszemesi Kistücsök éttermet.
Nem meglepő módon a kiszolgálás és az ételek minősége most is remek volt, és külön meglepetést okozott az, hogy a vegán menüjük mennyire egyben van.
Balázs lassan három évtizeddel ezelőtt, huszonévesen vette át az étterem vezetését, és akkor még nagyon más volt a piac. Mások voltak az igények, másra voltak nyitottak az emberek. De az biztos, hogy a Kistücsök már akkor is kiemelkedett a mezőnyből. És ma is ott van az egyre erősebb élbolyban. Konkrétan 2020-ban is a dobogón álltak a Top 10 vidéki étterem listán (3. helyezett, a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauza szerint).
De ahhoz, hogy az állandó top minőséget tudják tartani, nyilván változni is kell.
És nemsokára szálláshelyük is nyílik a szomszédban. Így hamarosan ott is lehet aludni egy jó vacsora után.
Ha már az állandó változásról beszéltem, a Kistücsöknél nem újkeletű dolog, hogy 6 hetente cserélődik a menü. A regionális konyhán van a hangsúly, de a szezonalitást szem előtt tartva.
Vannak az étlapon levehetetlen fogások, és van a folyamatosan változó menü, attól függően, hogy éppen milyen friss alapanyagok teremnek, vagy milyen ünnep közeleg.
Az ételek nincsenek kitekerve, elvarázsolva, totálisan fejre állítva. De meglepetés mégis akad bőven, hiszen a tálalás és egy-két extra alapanyag pont annyira fűszerezi az élményt, hogy emlékezetes marad az élmény.
Na de térjünk rá a konkrét, általunk kóstolt ételekre. Kezdem a vegán menüvel, mert ez még mindig kuriózumnak számít, főleg a Balaton déli partján.
Itt nem csak elvétve találunk 1-2 olyan kreációt, amiről levették a húst, és a trend miatt vegánnak nevezték el.
A “Régiónk vegán ízei menü” egy négy fogásból álló sor, amit szerencsére válogatás nélkül bevállaltam. És bár én húsevő vagyok, abszolút nem volt hiányérzetem utána.
Régiónk vegán ízei menü:
Zöldfűszeres töltött paradicsom sültpaprika mártással
Tárkonyos meggyleves
Paprikás újkrumpli grillezett paprikával, metélőhagymával
Mandula puding házi granolával, sárgabarackkal
A paradicsom remek bemelegítő fogás. Friss, üde étel, felkorbácsolja az étvágyat.
A meggyleves házi aszalt meggybetéttel érkezik, és a tárkonytól kicsit pikáns lesz. Rekkenő hőségben közönségkedvenc lesz belőle!
A paprikás krumplitól először megijedtem, mert azt hittem, hogy csípni fog, de a tetején édes, grillezett paprika díszeleg (ha jól sejtem padron).
A granola roppan, a puding krémesen lágy, és a barack is pont csak annyira van feldolgozva, hogy még érezni lehessen a gyümölcs húsát.
De természetesen a húst, tojást és tejterméket fogyasztók sincsenek a sarokba ültetve.
Mutatom, hogy miket rendeltek a mellettem ülők:
Előétel:
Sült padlizsánkrém kovászos házi kenyérrel
Főfogások:
Szarvas vadas mártással, burgonyafánkkal
Csiperkegombás rizottó nemesvámosi tökmaggal és tökmagolajjal
Desszertek:
Madártej
Házi krémes (pácolt gyümölcsökkel)
Nem foglak meglepni titeket: vacsorapartnereim sem panaszkodtak.
De ezek az ételek amúgy külön-külön is megrendelhetőek.
A levesek és a desszertek amúgy 2000 forint körül mozognak. Húsmentes főételt már 3000 forint alatt is találunk, a húsosakat pedig 4000 forint környékén kínálják.
Elérhetőség és asztalfoglalás:
Balatonszemes, 8636, Bajcsy-Zsilinszky út 25