hirdetés

RÓKALAND
A Rovatból
hirdetés

A leghíresebb magyar sajt, ami az őrületbe kergetett mindenkit

Magyar sajt, büdös sajt, de nagyon finom.
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. január 27.

hirdetés

Ha megkérdeznénk bármelyik honfitársunkat arról, hogy melyik a legbüdösebb magyar élelmiszer, szinte biztosan a Pálpusztai sajt vinné a pálmát. De vajon hányan vágnák rá ezt anélkül, hogy valaha szagolták volna? De jól ismerjük egyáltalán az egyik leghazaibb termékünket? És tényleg olyan büdös?

Nos ezen kár szépíteni: rohadt büdös, igen (annak aki már megszerette mondjuk nem). Persze a nagy “régiszépidőkező” népek mondogatják, hogy régen sokkal büdösebb volt, valójában ez az érettségi fokától függött mindig is.

Biztos nem vagyok ezzel egyedül, de emiatt a rossz beidegződés miatt kerültem mindig a tejes pultok sarkában árválkodó pici fényes-kékes kockákat. Totálisan megértem, ha valaki a büdös sajtokat teszi az utolsó helyre a megkedvelni kívánt dolgok listáján, de ha egyszer belekóstolunk ebbe a világba, mindent megértünk. De mielőtt elkezdenék itt komolyabban ömlengeni a nagy sajtsztorizásban, nézzük meg miért is neveztem leghíresebb és legmagyarabbnak a Pálpusztait!

Pálpuszta nem létezik

Tegyük hozzá. Vagyis végülis létezik egy ilyen nevű “farm” Pálmajor mellett Vas-megyében, de az égvilágon semmi köze a sajthoz. A Pálpusztait Heller Pál alkotta meg az 1890-es években cégénél, a budapesti Derby Sajt- és Vajtermelő Rt-falai közt. A Pálpuszta elnevezés Pál nevéből alakult ki a puszta szó hozzáadásával, hogy jobban csengjen (a Pál nevű sajt elég ergyán hangzik valljuk be). A rúzsflórával érlelt sajttal az volt a célja Hellernek, hogy kicsit lágyítsa a fajta sajátos, kegyetlenül karakteres jegyeit és közelebb hozza a legendás francia rúzsflórás sajtokat a magyarokhoz.

Ez igazából nagyon jól sikerült, viszont a mai napig nincs a köztudatban, hogy nem kell feltétlenül méregdrága francia sajtokat vennünk, ha egy pikáns, karakteres sajtot szeretnénk.

hirdetés

Nem véletlenül sajtszagú a lábszag

A rúzsflóra egyébként egy baktérium színtenyészet, amely obligát aerob, ami azért nő a sajt felületén, mert csak levegő mellett szaporodik. Enzimjei erőteljesen bontják a sajt fehérjéit, egészen az aminosavakig, a sajt zsírját pedig egészen a zsírsavakig. A pálpusztai sajt felületén, egy erősen fehérjebontó baktérium, a Brevibacterium linens tenyészet hozza létre a vörösesbarna nyálkás bevonatot. És ez a Brevibacterium linens bizony ugyanaz a baktérium, ami az emberi bőrön is található. Részben ennek is köze van az ember testszagának kialakulásához. Igen, hivatalosan is helytáll a sajtszagú láb kifejezés, amibe fordítva jobb nem belegondolni (olyan ez, mint az “egészséges vizeletnek húsleves szaga van...”)




hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
RÓKALAND

A tészta, amiért a fél világ meg van őrülve - kipróbáltuk!

A Tik Tokon 8.5 millióan látták ezt a receptet, és már rengetegen el is készítették.
Vass Adrienn - szmo.hu
2021. február 11.

hirdetés

A Tik Tokon már rég nem csak táncos és éneklős videók futnak. A humor, a művészetek és a gasztronómia is nagyon megy. És vannak olyan videók, amik akkora divathullámot indítanak el, hogy a Tik Tokon kívül is híressé válnak.

A legújabb trendet @feelgoodfoodie indította el ezzel a videóval:

@feelgoodfoodieBaked feta pasta with cherry tomatoes!! Recipe on blog • Inspired by @grilledcheesesocial ? #tiktokpartner #learontiktok #fetapasta #recipes♬ original sound - Feel Good Foodie

A videó mostanra már 8.5 milliós megtekintésnél tart, és rengetegen elkészítették és megosztották a saját verziójukat is. De arra a kérdésre, hogy jogos-e a hype, mindenki csak a kóstolás után adhat hiteles választ.

Az biztos, hogy nem egy bonyolult recept, de magyar pénztárcához viszonyítva nem is túl költséghatékony. A koktélparadicsom ugyanis jelenleg elég drága mulatság, csakúgy mint az eredeti, görög feta. Ráadásul a friss bazsalikom sem szedhető jelenleg a kertben.

hirdetés

Ennek ellenére azt javaslom, hogy ha nekiálltok, mindenképpen friss és jó minőségű alapanyaggal dolgozzatok. Krémfehér sajttal és szárított bazsalikommal nem lesz az igazi...

Amit én használtam:

250 g koktélparadicsom

150 g feta sajt (ez a kisebb tömb)

6 gerezd fokhagyma

olíva olaj

bors

friss bazsalikom

Így készítettem:

Egy sütőtálba beledobáltam a paradicsomokat, a hámozott fokhagymát és a fetát. (Az eredeti receptben a fokhagymát nem sütik meg, hanem a végén adják hozzá nyersen, de így barátságosabb az illata fogyasztás közben és fogyasztás után is.). Öntöttem rá olajat, sóztam (csak óvatosan, mert a feta is sós!), borsoztam, és 180 fokos sütőben kb 25 percig sütöttem.

Amikor kész lett, egy villával összenyomkodtam a paradicsomot, a fokhagymát és a fetát.

A végén a friss, összetépkedett bazsalikomleveleket is hozzákevertem, majd annyi főtt tésztát, amennyit felvett.

Az eredmény ízlett mindkettőnknek, de volt egy kis hiányérzetem. Nem volt elég krémes, szaftos a végeredény. Én két adagra terveztem vele, de egy kicsit kevés is lett ez a mennyiség.

És mivel félsikerrel nem érem be, még egyszer nekifutottam, és változtattam egy picit a recepten.

Na így már szuper lett!

Változtatások:

-ha 2-3 adagot akarunk kihozni belőle, nem szabad sajnálni se a paradicsomot (500 g), se a fetát (250 g)

-a bazsalikom lehet szárított is, nem érdemes a frissre annyi pénzt pazarolni

-mivel a paradicsomok az évnek ebben a szakában pont nem túl ízletesek, a sütőtálba nem csak sót és borsot (meg persze olajat és fokhagymát), hanem 1 ek cukrot is érdemes szórni

-ha megsült a szósz, 100 ml tejszínt is érdemes hozzá önteni, és a tészta főzővizéből se baj ha kerül bele pár kanállal

-és ne spagettivel egyétek! minden más jobb hozzá! pl. fussilli

Happy End

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
RÓKALAND

A Hírlapkiadó nem volt hajlandó reklámozni az “erkölcstelen” túrós rudat - a Túró Rudi története

Egy külföldről hozott desszert, ami magyarul még nagyobbat szólt.
Csákvári Péter - szmo.hu
2021. február 18.

hirdetés

Ha még nem létezne, minden bizonyára 2021-ben kiverné a biztosítékot, ha egy Túró Rudi nevezetű dolog tűnne fel a boltok polcain. Képzeljük csak el, micsoda posztmennyiség árasztaná el az internetet azzal, hogy ezt mégis hogyan gondolta bárki.

Nos, pontosan ez történt 1960-ban is, amikor is a fentebb említett probléma miatt csendben, mindenféle hírverés nélkül egy egész ország szívébe és gyomrába lopta magát a Túró Rudi.

De ne szaladjunk ennyire előre!

1954-et írunk. Az Aranycsapat elveszti a döntőt az NSZK ellen, az USA-ban vízre bocsátják az első atommeghajtású tengeralattjárót, Rákosi a Központi Vezetőség előtt lelkes hangnemben mutatja be a gazdaság teljes átalakításának terveit, és három tejipari szakember a Szovjetunióba indul, hogy tanulmányozzák a szocialista tejipar csodáit. Takó Imre, Dr. Ketting Ferenc és Borka Zsolt meg is találják, amit keresnek a „глазированный сырок” (glazirovannij szirok) nevű termékben, ami egy túróvaj és zsír keverékéből készült, cukrozott és csokoládéval bevont, lágy állagú, kerek formájú édesség, ami bizony a mi Túró Rudink öregapja.

Az orosz rudi

A tejes trió úgy döntött, a szirokot nem teljesen lemásolni kell, hanem átalakítani a magyar szájíznek. Kíváncsi voltam, milyen lehetett a “nem magyar szájízű” verzió, így egy budapesti orosz élelmiszerboltban vásároltam párat, és eléggé meglepett az orosz rudi. Egy kicsit nagyobb, mint a miénk, a csokibevonat nem roppanós, inkább csak jelen van, illatra nagyon hasonló a miénkhez. A harapásnál úgy éreztem, mintha egy farzsebben hazaszállított rudival lenne dolgom, de valójában csak sokkal krémesebb, és a csokiréteg vékonysága miatt ezen nagyobb is a hangsúly. Kicsit édesebb, kevésbé túrós élmény, de egyáltalán nem rossz. A szájíz dologgal azonban baromira igazuk volt, a morzsalékosabb túróval megáldott, savanykásabb rúd a roppanós csokoládé bevonattal valóban nekünk valóbb lett.

Rájárt a rúd a rúdra

A “magyarosítás” nem ment egyszerűen, 12 évbe telt, míg elkészült a kultikus termék, de a végeredmény parádés lett. Már csak nevet kellett adni a gyereknek, ami kis híján botrányba fulladt. A névválasztással Klein Sándor pszichológust bízták meg (bár olyan legendák is terjengenek, hogy az egyik üzemvezetőtől, Mandeville Rudolftól származik a név), aki a Túró Rudi névvel állt elő a rúd formára utalva. Kleint ipari mennyiségű kritika érte szinte azonnal a névválasztás kapcsán. Reklámpszihológusok és a Hírlapkiadó Vállalat emberei is le akarták beszélni a kissé fallikus hangzású névről, amiben - valljuk be - van is valami igazság.

hirdetés

Mindenesetre Klein makacsul ragaszkodott a névhez, és 50 év alatt már el is felejtettünk valami másra asszociálni a név hallatán. Az indulás azonban pont a név miatt döcögős rajtot vett, hiszen a Hírlapkiadó nem volt hajlandó reklámozni az “erkölcstelen” túrós rudat, így jóformán teljesen csendben alázkodott a boltok polcaira.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
RÓKALAND

„Ne vegyél csirkelábat csak azért, mert akciós!” – a Duna Pandában jártunk

A nasik és édességek mellett a legtöbb fiatal instant tésztáért jár ide. Amúgy pedig egy csomó érdekes dolgot lehet kipróbálni, relatíve megfizethető áron.
Vass Adrienn - szmo.hu
2021. március 30.

hirdetés

A "budapesti kínai negyed" vagy más néven Monori Center, és a benne található Duna Panda már a pandémia előtt is elég népszerű helyszín volt. Autentikus, kínai ételeket áruló street foodosok, sátrak alatt sercegő wokok fokozták a hangulatot a környéken, és az üzletek előtt zárása után is folyt tovább az élet, a különböző ínyencségeket áruló standoknál.

Manapság nyilván csendesebb ez a környék is, de az internetes trendnek köszönhetően a Duna Pandába ismét rengeteg ember jár. Sok TikTok- és YouTube-videó készült mostanában a kínálatukról, hiszen furcsa, ázsiai ételeket otthon is lehet kóstolni, és úgy tűnik, hogy a nézőket is leköti ez a téma.

Megnéztem hát én is, hogy mit kínálnak most Budapest legnagyobb ázsiai szupermarketjében, és nehezen tudtam megállni, hogy ne vásároljam fel az egész boltot.

Van itt minden, mint a búcsúban

Csak ez a búcsú a kínai és magyar kultúra szerelemgyereke. Jelen vannak a klasszikus márkák, a magyar sajátosságok és a kínai különlegességek is. Van libamáj, tokaji aszú és győri édes, de mellette ott a szaké, az udon és vákumcsomagolt csirkeláb. A használati tárgyak, a zoknik és az étrend-kiegészítők váltják egymást. 50.000 forintos rizsfőző gép, ginzeng és gingko biloba-kivonat, meg persze fanta és magyar kistermelőtől származó gyümölcslé.

Ha itt intézel egy nagybevásárlást, nagyjából mindent megtalálsz majd, amit egy Sparban vagy Tescoban is keresnél, de persze ne ezért menj oda. Nincs őrült olcsóság.

hirdetés
Viszont azok az ázsiai ételek, amiket máshol nem nagyon lehet kapni, elég jó árban vannak.

Nem mondom, hogy szuperolcsó minden, de egy csomó érdekes dolgot lehet kipróbálni, relatíve megfizethető áron.

És ahelyett, hogy random képeket mutogatnék, inkább írok pár konkrét példát, hogy szerintem mire éri meg költeni, mit érdemes kipróbálni.

5 dolog, amire érdemes költeni

Instant ételek

A nasik és édességek mellett a legtöbb fiatal instant tésztáért jár ide. (Meg egy polipos plüssjátékért, de ez már egy másik történet...) És higgyétek el, a gyermekkorunkból megragadt vifonlevesnél itt jóval extrább tételek is akadnak. Több sornyi instanttészta-tenger várja a lusta fogyasztót, és némelyik darab különösen jó élményt nyújt.

Az egyik kedvencem a Chapagetti, ami csak 400 forint, de egy rendkívül intenzív ízű, babos por/szósz is jár hozzá, és inkább tésztázós élmény, mint levesezős.

Vannak egészen drága, 1100-2000 forint körüli darabok is, meg furcsa ízűek, meg értelmezhetetlen csomagolásúak, meg pokolian erősek. Aki itt nem talál kedvére valót... olyan nincs is.

Friss és fagyasztott élelmiszerek

Friss zöldségekért, tésztákért és fagyasztott cuccokért inkább a törzsvásárlók és az ázsiai konyha iránt rajongók jönnek ide. Hiszen ezeknek az ételeknek nem annyira csilli-villi a csomagolásuk, és nem csak 2 deci forró víz kell az elkészítésükhöz.

Én például rajongok az udon tésztáért, mert semmihez sem hasonlítható, puha és csúszós állaga van, és sokféle tésztaételt lehet belőle készíteni otthon. De vettem például egy gőzölő betétet is (a háztartási kiegészítők között található), amivel a fagyasztott baokat (gőzgombócokat) is el tudom már készíteni, így azokért is vissza fogok járni.

Ajánlom továbbá a gombákat és az előre sütött, friss tofukat, vagy a fagyasztott gyozát. A gyoza relatíve drága, mert kb. 2000 forint egy zacskó belőle, de két főre kiadós és isteni vacsora lehet.

Szószok, kiegészítők

Ha olyan dolgot szeretnétek venni, ami nem csak egy alkalomra elég, akkor rengeteg szósz, pác, fűszer és kísérő közül is lehet válogatni.

A szójaszósz mellett a teriyaki a legjobb barátom, de a csípős sriracha is egy évig szolgál nálunk, valamint a wasabi és pácolt gyömbér nem csak a sushihoz illik.

Egy jó szezámpaszta vagy salátaöntet is jó választás lehet, de mi itthon az algasalátát és a pácolt mustárgumót is nagyon kedveljük.

Mocsi és Choya

A mocsi az egyik legizgalmasabb japán édesség. Rengeteg ízben megtalálható a Duna Pandában is. És néha a furcsább kombinációk a legfinomabbak. A babpasztával vagy szezámpasztával töltött például zseniális, de bátortalanabbaknak ott a földimogyorós!

Ha pedig fogyasztotok alkoholt, a vodka vagy a szaké helyett a szilvabort javaslom (ami inkább szilvalikőrnek illik be). A Choya Original egy alacsony alkoholtartalmú japán szilvabor. Ume gyümölcsből készül, cukor és shochu hozzáadásával. Jól behűtve vagy jégre töltve zseniális! Olyasmi, mint egy jobb minőségű, édes bor vagy mint egy aszú.

És amire nem érdemes költeni

Sokan a sós rágcsák és cukrok láttán csábulnak el, aztán egy gyors kóstoló után ezek az élelmiszerek a kukában is végzik. Mert az ázsiai chipseknek és édességeknek tök más ízviláguk van, mint amit megszokott a magyar ember. Ha rám hallgattok, nem költötök sok pénzt ilyen dolgokra.

Jól néznek ki ezek a zselés kis dobozok is, de már az összetevők alapján rájöhet az ember, hogy nem ez lesz élete fogása. Általában kókuszvíz, cukor és valamilyen gyümölcslé kerül beléjük. Miért várunk tőlük bármit is?

És persze értem én, vicces ajándék lehet a haverunknak egy csomagolt kacsabél vagy csirkeláb is... de ha már pénzt adunk ki bármire, nem lenne érdemesebb egy szójaszószra vagy finom tésztára költeni?

Ne vegyetek olyat, amiről nem tudjátok, hogy micsoda, és ne vegyetek meg bármit, csak azért, mert akciós.

 

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
RÓKALAND

Csokoládéval a tavaszi fáradtság ellen – de nem mindegy, hogyan fogyasztjuk

A kakaóbab áldásos hatását bárki beépítheti a mindennapjaiba, de nem egy hagyományos tejcsokoládé által.
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

Épp csak elmúlt a Valentin-nap, de már itt is a nőnap, aztán nemsokára jön a húsvét, így az ajándék csokira mindig van jó indok. És rengeteg minőséginek titulált termék van a bevásárlóközpontok polcain, de az igazság az, hogy legtöbbször nem a megfelelő formában fogyasztjuk ezt a csodaszert.

Mert a csokoládénak, jobban mondva a benne levő kakaónak igen sok áldásos hatása van, de nem mindegy, hogy hogyan fogyasztjuk.

A kakaóbab ereje:

- Erős antioxidáns, a benne lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően. Ezért hatásos a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében.

- Több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz.

- Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. Található benne foszfor, magnézium, réz, kálium, valamint A, B1, B2, B6, B12, D- és E-vitamin.

hirdetés

- Teobromin hatásának köszönhetően élénkítő, serkenti az agyi aktivitást.

- Nagyjából húsz százaléka élelmi rost, ami segíti az emésztést.

A kakaófogyasztás pozitív hatással lehet a következő esetekben is:

- 2-es típusú cukorbetegség

- vérnyomás problémák

- időskori elbutulás (demencia) megelőzése

- túlsúlyosság

- vese problémák

- kedvetlenség, depresszió

- sclerosis multiplex

- májbetegség

Szóval egyfelől az immunrendszerünket erősíthetjük vele, másfelől pedig az agyunkat pörgethetjük fel.
De az üzletek polcain levő csokoládék többségétől aligha várhatunk ilyen hatást...
 

A tejcsokoládé alapból nem jó irány. És minél több ízesítő-színesítő elem van benne, annál messzebb kerülünk az igazságtól.

Ha a kakaó áldásos hatását akarjuk átélni, vagy magát a kakaóbabot kell fogyasztanunk, vagy az étcsokoládék közül kell választanunk. És minél magasabb a kakaótartalom, annál jobban járunk vele.

Létezik például egy úgynevezett "kakaó ceremónia", amihez kifejezetten ceremoniális csokoládét kell használni, ami 100% organikus kakaót tartalmaz.

A kakaó-szertartásokról mi keveset hallunk, de valójában évezredek óta léteznek. A maja és azték tradíciók, Közép- és Dél-Amerika ősi kultúrájában megtaláljuk a spirituális, gyógyászati és szertartási célokra, belső ébredésre és kreatív erők kibontakoztatása céljából. Ma Magyarországon is többen tartanak már ilyen szertartást, így aki komolyan érdeklődik iránta, csatlakozni is tud, vagy az otthonában is kipróbálhatja az élményt.

A kakaó-szertartásról bővebben:

A kakaó ceremóniáról

Ha otthon, egyedül is nekiállnál:

A Kakaó Erejének Ünneplése

Hogyan üljünk le a Kakaóval?

Mi a Kakau Worship termékeivel ismerkedtünk meg közelebbről. És az ízesített tábláikat kifejezetten szerethetőnek találtuk.

A magyar forgalmazók, Tóth-Kern Enikő és Egri István egy év szervezés és tervezés után tudták végre behozni Magyarországra ezt a csokoládét. A 2019-es Samsara fesztiválon ismerkedtek meg egy görög fiúval, aki csokoládékat árult. A saját csokoládéit. Olyan finomnak találták a portékáját, hogy teljesen beleszerettek, és azt érezték, hogy ezt a csodát itthon is elérhetővé kell tenni.

Kakau Worship - bio, vegán, fair trade csokoládé

A Kakau Worship egy kis, görög manufaktúra, ahol nagy gondossággal és odafigyeléssel készítik a termékeket, és igazi tisztelettel áldoznak a kakaó szellemének. Ráadásul számtalan díjat nyertek már Európa-szerte csokoládéikkal.

Különlegességük, hogy minden összetevőjük ellenőrzött bio gazdálkodásból származik, vegán és gyönyörű, környezetbarát lebomló csomagolásban születik újjá. Fontos az is, hogy a kakaóbabok Peruból, Guatemalából és Belize-ből, fair trade gazdálkodásokból származnak.

Ha kifejezetten egészségmegőrzés céljából keresgéltek náluk, az organikus kakaóbabjuk jó választás lehet. Ez a kakaóbab Peruból érkezik és snackként, önmagában fogyasztható. Magas a magnézium-tartalma, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, és a kakaóbab héjának magas antioxidáns-tartalma számos, egészségre kedvező hatással bír, akár vízhajtóként, vagy a máj méregtelenítése.

Egyik fontos termékül a Ceremoniális csokoládé, ami 100% organikus guatemalai kakaóból készül.

De nekünk természetesen az ízesített táblák jöttek be a legjobban.

Aki még csak kezdő, és csak ismerkedik a minőségi, magas kakaótartalmú csokoládékkal, annak elsőre egy vaníliával ízesített tábla is új élmény lesz. Mert itt a kakaó masszán, a kakaóvajon, a kókuszvirág cukron és a bourbon vanília poron kívül tényleg semmilyen más összetevő sincs jelen. Mégis krémes és édes az élmény, és abszolút kielégíti az édesség iránti vágyat, miközben jót is teszünk a szervezetünknek.

Aztán, ha rákap az ember, jöhet a chilis, a sós vagy éppen a kardamomos verzió is.

Sőt, talán egyik este az otthoni borozást is leváltja majd a kakaó ceremónia...

Források: hazipatika.com ; kakaoceremonia.hu ; kakaobab.com

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: