GASZTRO

8 ok, amitől vérprofi egy konyha és egy étterem

Felejtsétek el a szokásos bolti fűszerkeveréket, ez az egyik szabály. Szubjektív listánk következik!
Fotók: Pixabay.com - szmo.hu
2014. november 22.


Link másolása

Számtalan dolgot fel lehetne sorolni, mitől lesz igazán profi és egyedülálló egy étterem, vagy akár a saját konyhánk. Szubjektív listánkban most csak nyolcat említettünk.

1. Tisztaság

Ez az első, akár otthon készülnek az ételek, akár menza vagy vendéglő konyháján. Ma az éttermeknek már szigorú előírások szabják meg, hogyan és hol tárolják az élelmiszereket - külön hűtőszekrény kell például a zöldségeknek és gyümölcsöknek -, és külön vágódeszkát használnak a vörös húsok, a halak, illetve a zöldség és a gyümölcs feldolgozásához. Előírások szabják meg az edények tisztításának módját is. Nem véletlenül. A figyelmetlenség és hanyagság végső esetben akár súlyos fertőzésekhez vezethet. Otthon is érdemes más-más deszkát rendszeresíteni a különböző alapanyagokhoz. Egyáltalán nem higiénikus, ha ugyanazon vágod fel a nyersen fogyasztott gyümölcsöket, amin egyébként húst és májat szoktál darabolni.

A hűtőben tarts rendet, alul legyenek a zöldségek, külön rekeszben a tojás, a zöldségek felett a gyümölcsök, még feljebb a nyers hús, fölötte a feldolgozott hús, legfelül a tejtermékek sora. Már elkészült ételeket csak lefedve tárolj. Rendszeresen takarítsd a hűtőt. Mindig legyen tiszta a pult/asztal is, ahol dolgozol, és időnként dörzsöld át ecetes szivaccsal a mosogatót.

konyhai_tiszatasag

2. Rend

Feliratok, külön polcok és tárolóhelyek - ez alapkövetelmény az éttermeknél. Tarts te is rendet a fűszeres polcon, illetve a konyhaszekrényben, ne főzés közben kotorássz benne nyers tésztától ragadó kézzel. Ha előre kikészíted a szükséges hozzávalókat a megfelelő mennyiségben, akkor már hatalmas lépést tettél afelé, hogy hatékony munkával készítsd el a finomabbnál finomabb ételeket.

konyharend

3. Egyéni stílus, saját ötletek

Akár saját háztartást vezetsz, akár éttermet készülsz nyitni, a bevált, hagyományos recepteken kívül nem árt, ha időnként újítasz, saját ötleteket használsz. Szakácskönyvből főzni persze remek dolog, egyre jobbak jelennek meg itthon is. Attól viszont nem lesz valaki remek gasztroblogger vagy kitűnő séf, hogy semmi más nem csinál, csak a mások kipróbált receptjeit másolja szolgai módon. Ez gasztronómiai szempontból semmilyen hozzáadott értéket nem képvisel. A huszadik "megcsináltam Nigella/Gordon receptjét a 478. oldalról" bejegyzés már kifejezetten fárasztó.

Az is megdöbbentő tud lenni, amikor egy étteremben olyan fogást fedezünk fel, amit előző héten olvastunk egy szakácskönyvben, és még az étel neve is ugyanaz. Konyhánk és az étterem lelke a folyamatos kísérletezés. Lehet, hogy lesz olyan süteményünk, ami elsőre nagyon csúnyára sikeredik, de az legalább a sajátunk.konyha_etelek

4. A fantáziátlan fogások következetes elkerülése

Ha csak nem valamilyen szigorú diétáról van szó, akkor sem a háztartásban, sem éttermi fogások között nem állja meg a helyét az íztelen és sótlan párolt hús vízben főtt mirelit zöldségekkel. Sajnos még mindig vannak olyan vendéglők, ahol az étlapon szereplő natúr csirkemell, illetve a vegyes zöldségköret ezt jelenti. Van, amikor csupán akkor derül ki, mit értenek ott vegyes zöldségköreten, amikor meglátjuk a tányérunkon a vízben úszó halmocskát a hús vagy rántott sajt mellett. Ehelyett üdítő látványt nyújtanak például a szemmel láthatóan a konyhában felszelt, vajban párolt/pirított zöldségek.

konyhafeldarabolas

5. A receptúra pontos követése

Éttermekben és cukrászdákban rendszerint grammra pontosan megírt "forgatókönyv" alapján készülnek az ételek. A szakácsok a napi pörgés közben nem mehetnek a saját fejük után a már kipróbált fogások elkészítésekor, hogy "ebből egy kicsit többet, abból egy kicsit kevesebbet, na, akkor most megnézem, mi lesz, ha nyakon öntöm egy kis mustárral". Minden nap ugyanúgy, ugyanolyan minőségben kell előállítaniuk a fogyasztásra szánt termékeket.

Ha mi otthon mondjuk mások receptjei alapján készítjük el otthon az ünnepi/hétvégi/különleges alkalomra szán étrendet, akkor a saját érdekünkben kell követni az előírt mennyiségeket/anyaghányadokat. Ellenkező esetben elképzelhető, hogy egyáltalán nem sikerül az étel - mi már jártunk így! Persze, ha éppen kísérletezünk (lásd 3. pont), vagy maga az alaprecept használhatatlan (ez ritkább), az egészen más tészta.konyha_merleg_recept

6. Minőségi alapanyagok használata

Magukra valamit is adó vendéglátóipari egységben, akár családi kifőzdéről, akár fúziós top étteremről van szó, el sem olvasnak olyan receptet, amely úgy kezdődik, hogy "végy egy fél tubus piros aranyat, egy kukorica konzervet és egy löncshúst". Nem használnak vegetát és delikátot, leveskockát, tubusos fokhagymát stb. hogy mindennek tökéletesen ugyanolyan íze legyen.

Igényes helyeken igyekeznek minőségi alapanyagokat beszerezni. Sajnos itthon ez elég nehéz. Előfordul, hogy megbízhatatlanná válik egy beszállító, és egy idő után képtelen kétszer ugyanolyan minőségű krumplit vinni, vagy az addig tisztességes őstermelő tréfálja meg a megrendelőt, és a korábban lekötött X mázsa gyümölcsért érkező beszállítót azzal fogadja, hogy bocsi, de előző nap eladta másnak az összeset. (Megtörtént eset.)konyha_alapanyagok

7. A romlott, lejárt szavatosságú vagy előző napról maradt ételek szerves hulladékká minősítése a "kreatív újrahasznosítás" helyett

Városi legendák sora szól arról, hogy sosem szabad hortobágyi palacsintát, vadast vagy barnamártással tálalt ételt rendelni magyar éttermekben, mert abban tuti, hogy az előző napok összes maradéka ott figyel. Na, azért csak óvatosan ezekkel a kijelentésekkel. Előfordulnak visszaélések - erről a Nébih is beszámol időnként -, de általánosságban nem igaz, hogy minden vendéglő csal. Olvassátok csak el az erre vonatkozó jogszabály vonatkozó pontjait:

(4) Tilos a kiszolgálásból és felszolgálásból megmaradt vendéglátó-ipari terméket, illetve annak maradékát friss termékhez keverni abba bedolgozni, vagy azt ismételten kiszolgálni, felszolgálni.

(5) Romlásra gyanús ételt, vagy alapanyagot tilos felhasználni, vagy olyan kezelésnek - különösen fűszerezés, színezés, áztatás - alávetni, amely a romlás jeleit elfedi.konyha_martas

8. A valódi élelmiszerek újrafelfedezése

A gépsonka nem sonka. A növényi alapú pizzafeltét pedig nem sajt. Rendeléskor mindig kérdezz rá a sonkás/al prosciutto jelzésű fogásokra, minket nem egy pizzéria azzal próbált megetetni, hogy a gépsonka az sonka. Étteremben enni alkalom. Nem azért fizetünk annyit az ételért, hogy uzsis zsömlébe való felvágottakkal szórakoztassanak bennünket.konyha_sonka

Ti mit tennétek fel a listára?

Ha érdekes volt az összeállítás, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Egész napos reggelivel, élő zenével és látványos desszertekkel vár a legendás Centrál Kávéház
A Centrál múltja és jelene is a pezsgő társasági élet, és a minőségi vendéglátás kombinációja.

Link másolása

2022. április 11-én egy felújítást követően nyitott újra a Centrál Kávéház, és a kétéves évfordulót most egy új étlappal ünnepelték, aminek jópár kiemelt fogásába mi is belekóstolhattunk.

Minden időben tökéletes választás

Szokták mondani, hogy a kevesebb néha több. De a Centrálban minden alkalommal az a benyomásom van, hogy remekül megfelelnek a városlakók és turisták változatos igényeinek, minden napszakban.

Először is megvan náluk az az élő történelmet sugárzó hangulat, amivel kitűnnek az éttermek sokaságából. Ez a külföldinek izgalmas látnivaló, nekünk meg a múltunk ismerős darabja.

A kávé mellé felszolgált irodalmi idézetek, a dekorációként használt írógépek és könyvek, az élő zene, a megannyi apró utalás tartalommal tölti meg a helyet.

De közben mégsem kell senkinek sem feszengenie, vagy öltönybe bújnia, ha beugrana egy kávéra vagy egy koktélra. Olyan, mintha egy kedves rokon nappalijába érkeznénk meg. És ha már a napindító és estzáró italoknál tartunk, itt tényleg minden napszakban zajlik az élet.

Ráadásul az időjárás sem foghat ki rajtuk.

Egy esős napon jelenthet menedéket a tágas belső tér, de szikrázó napsütésben ellenállhatatlan választás lesz a terasz, vagy a nyitott ablak melletti asztalok bármelyike.

Gazdag múltú kávéház

A Centrál Kávéház 1887-ben nyílt meg Erényi Ullmann Lajos házában. Az építészeti terveket Quittner Zsigmond készítette el. Maga a kávéház a ház földszintjén volt és nyolc teremből, két játékszobából, egy kávékonyhából és egy ruhatárból állt.

A régi Centrál Kávéház egyik legfontosabb hagyománya a híres vendéglátáson túl a pezsgő kávéházi szellemi élet volt, hisz egykor éjjel-nappali nyitvatartás mellett festők, építészek, szobrászok, újságírók, színházi emberek, fotósok, muzsikusok, művészettörténészek, orvosok, egyetemi tanárok otthona, törzskávéháza volt.

A Centrál Kávéház nevezetes Kerek Asztala körül szerkesztette Kiss József a Hét című újságot, innen indult el, majd ide tért vissza 1920-ban a New York Kávéházból a Nyugat. Törzsvendég volt itt Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Osvát, Kosztolányi, Krúdy, Ignotus, Szabó Lőrincz, Tóth Árpád, Kaffka Margit, később Illyés Gyula, Tamási Áron, Veres Péter. 1940 és 1944 között a Centrálban működött a Bólyai Akadémia irodalmi és társadalomtudományi baráti kör.

A második világháború után a Centrálban szerkesztették az első irodalmi folyóiratot – az Újholdat – így lettek a kávéház törzsvendégei Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky, Szabó Magda, Mándy Iván, Örkény, Ottlik, Hubay, Devecseri Gábor, Somlyó György.

Csirkés, avokádós, sült hagymás Club Szendvics: toast kenyér, saláta, paradicsom, majonéz, parmezán, avokádó, csirkemell, sült hagyma, bacon, coleslaw saláta 
Lágy bivaly burrata rukkola ágyon, pirított shalottahagyma, színes koktél paradicsom, olívaolaj, tejszínes bazsalikom hab, bazsalikom chips 
Centrál Bruschetta: toast, paradicsom, bazsalikom, olívaolaj, parmezán tojás, sült bazsalikom, feketeerdei sonka, balzsamecet 
Baba Ganoush Benedict: english muffin, rukkola, füstölt padlizsánkrém tahinivel, buggyantott tojás, hollandi mártás 

Minden, mi szem-szájnak ingere

A Centrálban eddig is kivételesen hosszú étlap és itallap várta a vendégeket, de a kóstoló közben határozottan úgy tűnt, hogy ismét emeltek a téten.

Kezdjük a reggeli fogásokkal. Az alap, hogy többféle kávé közül választhatunk, de kellemes meglepetés, hogy a matcha is négyféle verzióban van az itallapon, és akár préslevekkel vagy shotokkal is kezdhetünk.

A reggeli vagy brunch szerelmeseinek azonnal van is egy jó hírem:

A Centrálban egész nap lehet reggelizni. Nem délig, nem háromig, hanem egész nap!

A kínálatban pedig tényleg minden klasszikus ott van a bécsi virslitől, a töltött bundáskenyérig. Ha pedig kedvedre való az az Eggs Benedict, itt 7 különböző variációban is megtalálod!

Ha nem tojásételre vágysz, de nem is feltétlenül meleg ebédre, akkor is üdítően sokszínű lehetőségeid vannak:

A Bivaly Burrata már egy áprilisi napon is az olasz nyarat idézte meg. A Centrál Bruschetta a tetejét díszítő parmezán tojással tűnt ki. A Club Szendvics pedig csak egyszerűen tökéletes.

Számomra ezektől a falatoktól lett igazán izgalmas az étlap.

Mert így tényleg azt érzi az ember, hogy nem csak a nagyétkezésekre vannak felkészülve, hanem a délutáni beszélgetések, az esti iszogatások kísérői is tudatosan be vannak építve a menübe.

Grand Burger: magyar marha, füstölt lilahagyma lekvár, bacon chips, paradicsom, saláta, hasábburgonya, cheddar sajtszósz 
Rántott csirkemell csíkok, rántott csirke comb filé, zahtar fűszerkeverékkel, füstölt paprikás steak burgonya, snidlinges tejföl 
Burgundi marharagu: marha lapocka, vöröshagyma, sárgarépa, csiperkegomba, vörösbor, burgonyapüré 
Édes chilis sült karfiol: rántott karfiol rózsák, édes chilis szószba forgatva, szezámmaggal szórva, korianderes lime-os paszternák pürével, friss póréhagyma 

Ebédre vagy vacsorára választhatunk a street foodosabb vonalról rántott csirkét vagy hamburgert. De olyan masszív és tradicionális elemek is étlapon vannak, mint például a burgundi marharagu.

Szeretném külön kiemelni a húsmentes vonal kreativitását is. A paszternákpürén érkező édes-chilis rántott karfiol az egyik legnagyobb meglepetés volt.

Persze maradt a bécsi, a paprikás meg a gulyás is. Mondhatjuk, hogy főként a turisták miatt, de ha őszinte akarok lenni, szerintem én is többször vágytam már egy ilyen komfort ételre az ismeretlen helyett.

Bár mostanra rengeteg dolgot ajánlottam nektek, a Centrálban ugyancsak vétek lenne kihagyni a finom italokat és az extra látványos desszerteket.

A koktéllap tele van remek klasszikusokkal, amikkel éjjel, élő zongoraszó mellett koccintani egészen egyedi élmény. A desszertek pedig még az eddigieknél is látványosabbak.

A tiramisura érkező forró kávénál, vagy az aranyozott csokiöntetnél ösztönösem nyúl az ember a telefonjához, hogy megörökítse a pillanatot.

Az ízek erőteljesek, de harmonikusak. Nehéz lenne egyet kiemelni közülük.

És ez nem csak a desszertekre vonatkozik, de külön öröm, hogy

a képes étlapon látható kedvcsináló fotók a valóságot tükrözik.

Szóval ha kinézel valamit magadnak, a látványban sem fogsz csalódni.

Klasszikus madártej liofilizált málnaszórással 
Pisztáciás tiramisu forró kávéval 
Mákosguba flambírozott barackvelővel 
Csokoládé trilógia aranyozott öntettel 

A remek hangulatért és a finomságokért egy szépen összeszokott csapat felel, de mindenképpen ki kell emelnem Ványik Ádám séfet és Takács Judit patisserie séfet. Nem lehet egyszerű feladat megőrizni a gyökereket és közben izgalmas újdonságokat kreálni, de a pazar étlap azt bizonyítja, hogy nem is lehetetlen.

A Centrál Kávéház bakancslistás hely, és nem csak egy alkalommal. Látni kell az ébredő város szemével. Látni kell délután, amikor teára vagy kávéra hív a teraszon. És látni kell este is, amikor hangos nevetések törnek fel a bárpult mellett.

Klassz, hogy a pezsgő társasági élet 1887 óta virágzik itt.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Cím: Károlyi utca 9.

Nyitvatartás:

Vasárnap-Kedd: 9:00 - 20:00

Csütörtök-Szombat: 9:00 - 00:00

A Kávéház Facebook-oldala

centralgrandcafe.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Egy kis Ázsia Pesten - 6 étterem, ahol autentikus keleti ízeket találsz
Kínai, vietnámi vagy indiai ételre fáj a fogad? Budapesten rengeteg autentikus, ázsiai hely van, amiből a kedvenceinket most csokorba is gyűjtöttük.

Link másolása

A nagyváros előnyeihez tartozik a sokszínűség. Hogy egy településen belül többféle népcsoport, tájegység esszenciáját szívhatjuk magunkba. Ennek egyik legegyszerűbb és legélvezetesebb módja a gasztronómia.

Budapesten a nemzetek konyhái virágkorukat élik, így például ázsiai helyekből sincs hiány. Ráadásul jóval autentikusabb és izgalmasabb éttermek is léteznek a "sarki kínainál". Mi most ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorral.

 

Ramenka

A Ramenka nemrég a Kazinczy utcából elköltözött a Nagymező utcába, és ennek eredményeként most egy sokkal tágasabb vendégtérben foglalhatunk helyet.

De nemcsak az asztalok száma növekedett meg, hanem a konyhájuk mérete is, így nyolcra bővült a választható leveseik listája.

Persze a különböző extra feltétek miatt a tényleges variációk száma ennél jóval több.

Én egy klasszikus "ramenka" levest választottam, tonkocu levesalappal (gyömbéres, sertéscsonttal főtt leves). Ennek a tetején a jól ismert sertéscsászár mellett tojás, sárgarépa, naruto, póréhagyma, babcsíra, fafülgomba és pak choi is díszeleg. A leves rendkívül tartalmas, így tényleg csak a kíváncsiság hajtott, amikor berendeltem mellé a zöldséges baot is. De milyen jól tettem!

Ezek a halványzöld tésztafelhők egészen fantasztikusak, és mint kiderült, saját készítésűek. Ráadásul nemcsak a vegetáriánusoknak megfelelőek, de a vegánoknak is, csakúgy mint több levesalapjuk és az egyik gyozájuk. Szóval a húsevők és a növényi étrendet követők itt ugyanolyan könnyen ehetik magukat degeszre.

Cím:

1065, Nagymező utca 21.

Nyitvatartás:

H-Szo: 12:00 - 22:00

V: 12:00 - 20:00

facebook.com/ramenka

MOST Kortárs Bisztró

Ha indiai ételre vágyom, akkor az egyik alapértelmezett hely a fejemben a MOST Kortárs Bisztró, ami igazából nem egy indiai étterem, csak rendkívül erős náluk ez a vonal is.

A hely 2009-ben nyitott, és akkoriban inkább kocsmaként, szórakozóhelyként vagy törzshelyként gondoltunk rá. Aztán egy-egy nagyobb italozás után fedeztük fel az étlap rejtett kincseit, a magyaros vonal mellett megbúvó indiai fogásokat.

Talán életemben először itt ettem igazán jó, autentikus vajas csirkét.

És úgy tűnik, hogy az igazán jó dolgok szerencsére azóta sem változtak.

A belső tér még mindig barátságos, otthonos, az ételek pedig pedig az évek alatt csak tálalásukban lettek még csinosabbak, az íz továbbra is hibátlan. Ez annak köszönhető, hogy a konyhán a kezdetek óta nepáli és indiai személyzet van.

Bár hét közben csak 5 után nyitnak, hétvégén már fél 10-től várják a vendégeket brunchmenüvel. És bár bulit már nem tartanak, különböző vásárok és kiállítások azért erősítik a kortárs vonalat is.

Ha vacillálnátok (nem is értem, miért), ajánlom szeretettel a keddi napot, amikor tikka tuesday-t tartanak. Ilyenkor már 2990 Ft + szervizdíjért lehet belekóstolni egy tikka masalába, egy mangós csirkébe, esetleg vindaloo vagy vajas csirkébe naan kenyérrel.

Cím:

1066, Zichy Jenő utca 17.

Nyitvatartás:

H-Sze: 17:00 - 23:00

Cs: 17:00 - 00:00

P: 12:00 - 00:00

Szo: 10:30 - 00:00

V: 10:30 - 23:00

facebook.com/mostbudapest

IN TOWN Hotpot Budapest

Akit vonz az ázsiai kultúra, annak a hotpotozás kihagyhatatlan élmény, csakúgy mint a kőbányai "kis Kína". A Monori Center környékén már az illatok is teljesen másmilyenek, mint a belvárosban. Itt sétálni olyan élmény, mintha tényleg elutazott volna az ember keletebbre.

A Jegenye utcában található IN TOWN kifejezetten hotpot étterem.

Árad belőle az ázsiai kultúra, de nem túldíszített, túlszínezett, műanyag módon.

Sok a szürke, a barna, a fa, és nagyon kellemes hangulatúak a különböző boxok, ahova a nagyobb társaságok akár külön el tudnak vonulni.

Egy tablet segítségével könnyedén rendelhetünk is. Először alaplevet kell választanunk, ez kerül majd az asztal közepére, és ebben fogjuk megfőzni saját magunknak a különböző finomságokat. Hogy pontosan miket? Ez abszolút rajtunk múlik.

A ráktól a pacalig, a házi tésztától a krizantémig van itt minden. Én azt javaslom, hogy rendeljetek biztonságosabb tételeket, és különlegességeket is.

Bár a főzőlé is ízletes, az ételekhez egy külön asztalnál magunknak keverhetünk ki szószokat. Mindenhez van magyar nyelvű útmutatás, de a személyzet tagjai is szívesen segítenek, ha valahol elakadnánk.

A hotpot nem egyszerűen ebéd vagy vacsora, ez tényleg egy többórás élmény, amihez eredetibb helyet ennél biztosan nem találunk a városban.

Cím:

1107, Jegenye utca 28.

Nyitvatartás:

H-V: 11:00 - 23:00

www.facebook.com

101 Tigris

Mondjuk úgy, hogy a 101 valamelyik egységét kötelező megemlíteni, ha budapesti, ázsiai toplistáról beszélünk.

Újlipót egyik legeredetibb helye, a 101 Tigris egy tajvani stílusú tésztabár, ami egyszerre lehet nagyon izgalmas és kicsit ismerős élmény.

A fűszerek keletre visznek, mégis a hazai lisztből készülő házi tészta nem áll távol egyetlen magyar gyomrától sem.

Bár a tésztalevesek és a szószos tészták elég kiadósak, érdemes a kis tányérok között is kalandozni.

A csirkés kukoricás batyu az első harapás után a kedvencem lett. Nem szabad sajnálni mellőle a chili olajat sem, és az aranykimcsi is jól csúszik mellé.

Kiemelném még a gombalevest, ami hús nélkül is egy íztornádó!

Alapja egy úgynevezett dashi, ami a japánok kedvelt alapleve. A dashit egy algaféle, a kombu áztatásával készítik, ami nagyon különleges aromát kölcsönöz a lének, ez aszalt szilvával, és erdei gombákkal egészül ki. A lébe kerül aztán tészta, majd feltétként sült - szárított paradicsom, fermentált karalábé és újhagyma.

Ugye, hogy kihagyhatatlannak hangzik?

Cím:

1133, Hegedűs Gyula utca 60.

Nyitvatartás:

H-V: 11:30 - 22:00

facebook.com/101tigris

OPIUM Restaurant & Bar

Az OPIUM a legelegánsabb ázsiai étterem, ahol eddig jártam, egészen lenyűgöző a belső design. Már csak ezért is érdemes egy próbát tenni velük.

Bár alapvetően az ételek miatt érkeztem, a hangulat után az italkínálat fogott meg először. Mert jó koktélt lehet kapni a város több pontján is, de az alkoholmentes kínálat sok esetben még mindig rendkívül gyenge. Az OPIUMban viszont tényleg rengeteg kreatív és különleges ital közül választhatunk akkor is, ha nem fogyasztanánk alkoholt. Tejes, jeges, gyümölcsös, édes vagy éppen frissítő - mindenki megtalálja itt az ízlésének megfelelőt.

A konyha vietnámi, francia behatással. Nagyon mai és nagyon látványos formában tálalva.

Az előételek között osztriga és Szent Jakab-kagyló is található, de a klasszikus vietnámi szendvics, a banh mi is megjelenik falatka formájában. És a salátákat is érdemes átböngészni, mert például a lótuszgyökérrel és marhával gazdagított Nom Ngo Sen egy rendkívül friss, mégis laktató fogás.

A főételek közül pedig a sült fekete rizs (Opium Fried Black Rice) rabolta el a szívemet. Akár csirkével vagy disznóval is kiegészíthetitek, de a rák is remekül illett hozzá.

Cím:

1051, Arany János utca 13.

Nyitvatartás:

H-V: 11:30 - 23:00

www.facebook.com

Indigo Express

A végére hagytam az indiai street food csodát, az Indigo Expresst. Igen, a név alapján jól sejtitek, ez a hely az Indigo kistestvére, ami a rohanós hétköznapokban remek választás lehet.

Egyrészt szuper helyen van: pár lépésre a Deáktól. Kétszintes, így a felső részről brutális panoráma tárul elénk az Erzsébet térre és az óriáskerékre.

Másrészt az ételek nagyon jó árban vannak. 2000 - 3000 forintért itt rengetegféle fogás közül választhatunk.

A Thali menü például tökéletes bevezetés az indiai ízek világába, de van vajas csirke, fekete lencse és paneer masala is. A tekercsekkel pedig jó időben akár tovább is sétálhatunk.

És még egy pro tipp: A mango lassit semmiképpen se hagyjátok ki! Frissítő és desszert egyben!

Cím:

1051, Hercegprímás utca 2.

Nyitvatartás:

V-Sze: 11:30 - 23:30

Cs-P: 11:00 - 00:00

Szo: 11:30 - 00:00

facebook.com/indigoexpress.hu

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Nosztalgia a konyában – elkészítettük a 90-es évek legendás receptkártyáinak ételeit
Szinte nem volt olyan háztartás, ahol legalább egy nagyobb pakli ne lett volna ezekből. Ti emlékeztek ezekre a kártyákra? Főztetek valaha belőlük? Mi volt a kedvencetek?

Link másolása

A 90-es évek végén az internet még nem foglalt el túl nagy szerepet az emberek életében, így a TV-ből, a rádióból és az újságokból értesültünk a hírekről, és ezeken keresztül áramlottak a szórakoztató tartalmak is.

A postára járás élmény volt, hiszen az ott kapható magazinok diktálták az aktuális trendeket. A lapkiadók pedig remekül ráéreztek arra, hogy mivel lehet hosszútávra magukhoz láncolni az olvasókat.

A különböző előfizetési akciók és ajándékok mellett gyakorlatilag feldarabolt könyveket árultak.

Ilyen volt például A tudás fája, vagy a Csodálatos állatvilág is. Az első szám mellé kapcsos mappa is járt, és évekig kellett gyűjtögetni bele a lapokat, hogy végül teljes legyen a könyv.

De természetesen nem csak a gyerekeknek készültek gyűjthető tartalmak, a receptkártyákkal a háziasszonyok nagy részét is behálózták.

Én akkoriban tíz év körüli gyerek voltam, és imádtam bármit gyűjteni, így a Kreatív Konyha névre hallgató receptkártyákat is örömmel forgattam.

Nem sokat főztünk belőlük. Talán két olyan receptre emlékszem, amit abból tanultam, de rendezgetni, nézegetni mindenképpen élmény volt.

Aztán mire újra nosztalgiázni támadt kedvem velük, a kártyáknak már csak hűlt helyét találtam a padláson.

Szerencsére egy használtcikkes oldalon nagyjából egy éve felbukkant egy másik kiadó teljes gyűjteménye, így azonnal le is csaptam rá, és most felnőtt fejjel a Mester Kiadó receptkártyáit ismertem meg közelebbről.

A legnagyobb meglepetés ezekkel a kártyákkal kapcsolatban az volt, hogy mennyire jól használhatóak.

A mennyiségek pontosak, a leírások jól értelmezhetőek, és a kártyán látható ételek is igazinak tűnnek.

Három ételt készítettem el a receptek közül, és csak az egyiknél éreztem azt, hogy egy kis javításra szorul. Ha érdekel benneteket az ezzel kapcsolatos tapasztalatom, nézzétek meg ezt a videót:

A három ételt fotón is megörökítettem, és ennyi idő után talán a kiadó sem haragszik meg (főleg azért, mert úgy tűnik, hogy már meg is szűnt), ha számotokra is elérhetővé teszem a receptek leírását.

A csokoládés, mogyorós keksz minden túlzás nélkül az egyik legjobb keksz, amit valaha sütöttem, így annak reprodukálását feltétlenül ajánlom nektek is!

Én ennél a receptnél egy kis lisztet még adtam a gombócokhoz, hogy jobban összeálljanak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Ha jót akarsz magadnak, ezeket a szószokat kipróbálod a BelFritben
Megmutatjuk, miket kérhetsz a rendelésed mellé. Ha ezek valamelyikére esik a választásod, tuti nem lősz mellé!

Link másolása

Ha egy igazán egyedi és kreatív gyorséttermet keresel, ahol a kínálat nemcsak isteni finom, de az ételek kinézete is lenyűgöző, akkor a BelFrit az a hely, amit mindenképpen fel kell fedezned. A hely nem csak burgereiről híres, hanem az egyedi snack-jei és a sültkrumplik és szószok széles választéka miatt is érdemes kipróbálnod.

Korábban mi már teszteltük a Belfrit burgereit, amik úgy néznek ki, mintha rajzolva lennének, és közben elképesztően finomak is. Illetve megmutattuk, miből készül a BelFrit top 5 burgere. Az étterem azonban nemcsak a burgerek terén nyújt nem mindennapi élményt, hanem a snack-ek és sültkrumplik között is új dimenziókat nyit meg. Erről ide kattintva olvashatsz bővebben!

Ebben a cikkünkben most a BelFrit kínálatában kapható szószokat vesszük górcső alá, hiszen egy jó szósz feldobja az ételt, tökéletes kiegészítő snackek, harapnivalók mellé mártogatósnak.

Szóval egy finom szósz igazi jolly joker! Ezek után már egyértelmű, hogy te sem akarsz kimaradni abból, hogy megkóstold a legütősebb szószokat, ugye? Mutatjuk a kínálatot!

A BelFritben kapható ételeket 16 féle szósszal dobhatod fel. A különleges ízek kedvelőinek ajánljuk az alábbi izgalmas ízeket, mint az Andalouse, ami egy ízletes mustáros mediterrán fűszerezésű és sült zöldséges pikáns szósz. Igazi különlegességként kipróbálhatod a Koktél fantázianevű szószt, amiben a ketchupos alapot bolondítják meg ízletes belga majonézzel, és friss lilahagymával, de legújabban bevezetett Szarvasgombás majonézük is igazi kuriózum.

A csípős ízek kedvelőire 6 féle szósz vár. Olyanok, mint a paradicsomos alappal készült Chili szósz, az Édes savanyú chili szósz, a Samurai, ami egy majonézes alapú csípős belga szósz, a Dzsingiszkán, ami egy enyhén csípős, borsos szósz, tetején lilahagymával meghintve. De megkóstolhatod még a Cheddar sajt szószt is, amibe enyhén csípős jalapeno paprika került, de akkor már a Hannibált se hagyd ki, ami a legerősebb, legkarakteresebb csípős szósz, hagymával a tetején.

Ha szereted a hagyományos ízeket, de jól esik egy kis csavar, akkor BBQ szósz mellett jó választás lehet a Belga tartár, amiben a belga majonéz mellett friss zöldfűszerek is helyet kaptak. És sokak kedvence is kérhető a Fokhagymás majonéz, ami egy karakteres, fokhagymás ízű belga majonéz.

Emellett szószválasztékban természetesen szerepel a hagyományos ízek kedvelőinek a ketchup, a mustár, a Belga majonéz (teltebb ízvilággal rendelkezik az általunk megszokott majonéznél) és az áfonyaszósz is.

A BelFrit nemcsak a burgerekben, hanem a többi náluk kapható ételnél is az egyediségre és minőségre helyezi a hangsúlyt, így minden falat egy különleges gasztronómiai élményt ígér. Megkordult a gyomrod? Akkor ne habozz, az isteni sültkrumplikkal, snackkekkel és burgerekkel jól lakhatsz a BelFrit 13 éttermében.

Link másolása
KÖVESS MINKET: