Vaddal és hallal támad az idei Gourmet Fesztivál
A Gourmet Fesztivál sajtóeseményén jártunk, ahol Magyarország Michelin-csillagos éttermei, a Costes, a Costes Downtown, a Tanti, a Borkonyha és az Onyx adták a menüt.
Kóstoltatok már egy ebéd alatt öt csillagot? Hála a Gourmet-nak, én már igen. Nyilván le is esett az állam, és a velem szemben ülő Gerendai Károlynak is egész egyszerűen csak annyit tudtam mondani, hogy „minden nagyon finom volt”.
A hazai, Michelin-csillagos éttermek séfjei természetes közegükből kiszakítva is remekül muzsikálnak, még akkor is, ha több tucat hangos és időnként roppant idegesítő újságíró nyüzsög körülöttük.
Az idei OTP Bank Gourmet Fesztivál több szempontból is különleges. Az év legkiemelkedőbb gasztroeseményével, a Bocuse d’Or európai döntőjével összhangban, május 12. és 15. között kerül megrendezésre a Millenárison.
Az eddigi évektől eltérően nem egy bizonyos étel újragondolása, hanem a szakácsverseny által is fókuszba kerülő hal és vad lesz a főszerepben.
Ez jóval több variációra ad lehetőséget, mint például a tavalyi fix téma, a paprikás csirke vagy a tavalyelőtti rakott krumpli.
Az, hogy az idei Gourmet mennyire komolyan veszi magát, már a sajtótájékoztatón is megmutatkozott. Az ízelítő több mint kielégítőre sikeredett.
Palágyi Eszter – Costes: Vizitormás, uborkás folyami rák
Tiago Sabarigo - Costes Downtown: Libamáj terrine, édesburgonya textúrákkal, fekete szederrel, kumquattal
Heiszler Olivér – Tanti: Szaibling körtével, retekkel, céklával és tápiókagyönggyel
Sárközi Ákos – Borkonyha: Őzgerinc, spenótkrémmel, petrezselymes banántortával, savanyított aszalt gyümölcsökkel és burgonyaropogóssal
Szulló Szabina – Onyx: Somlói XXI. század
A friss és savanykás rák után, kellemes folytatás volt a karamellizált libamájas tál. Heiszler Olivér lazaca pedig csak úgy olvadt a szájban (nekem, ha szabad és kell választani, ez lett a kedvencem).
Ugyanakkor Sárközi Ákos nem csak a nagyonújragondolt főzelékével hívta fel magára a figyelmet, hanem a társaság showmanjeként is funkcionált. Neki a tálalás közben is maradt ideje helyretenni pár türelmetlenül várakozó fotóst:
„Aki a szarvast well done kéri, az ne szóljon hozzám!”
Az Onyx somlóijának már alig maradt hely. Szerencsére ez a fogás náluk folyamatosan étlapon van, így bármikor újra kóstolható.
Pünkösdkor tehát többek között ezzel a díszes társasággal is találkozhatnak majd a Gasztroszínpadon azok, akik kilátogatnak a Millenárisra. De fellép például Pesti István, aki a Tantinak szerzett anno csillagot, és megismerhetjük a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar csapatát is.
- Több mint 120 kiállító lesz jelen.
- Megtalálhatóak lesznek a legjobb fővárosi és vidéki éttermek, borászatok, cukrászdák, pálinkászatok, kézműves sörfőzdék, gondosan válogatott streetfood szereplők, pékségek és egyéb ínyencségek.
- A 3.900 forintos napijegy a belépés mellett több ajándékot is magába foglal: Spiegelau poharat, egy csésze kávét, streedfood falatkákat, pezsgőkóstolót, BalatonBor kóstolót, Fuxli borkóstolót, Jamie Magazint és a Gasztroszínpad ingyenes előadásait és kóstolóit.
- A fizetés érintéses bankkártyákkal és Festipay kártyával működik majd, melyhez mobilos applikációt is igénybe lehet venni, így például könnyedén nyomon követheti az ember, hogy milyen különlegességeket kóstolt már le.
- Aki az evés mellett a főzésbe is belekóstolna, idén regisztrálhatja magát az úgynevezett Gourmet workshopok egyikére.
Csak remélni tudom, hogy a gasztronómia szerelmesei egyetértenek velem abban, hogy a Gourmet minden évben egy egyedi lehetőség. Lehetőség arra, hogy egy helyen, egy időben, olyan különleges és minőségi ételeket kóstoljunk, mint sehol máshol.
Ha te is szívesen elmennél, oszd meg a hírt másokkal is!