SIKERSZTORIK
A Rovatból

Így készül a valódi kézműves fagylalt

Féltve őrzött családi recept alapján készül Gyulán több mint ötvenféle kézműves fagylalt Lindenberger Lajosnál.

Link másolása

Lindenberger Lajos gyulai cukrász több mint 40 éve dolgozik a szakmában, családja 130 éve él a városban. Apai nagyapja mézeskalácsos volt, nagybátyjának cukrászüzlete volt Gyulán, ő is a családi hagyományt folytatta, amikor a Leiningen utca 8. szám alatt fagylaltozót nyitott. Kézműves fagylaltjai ma már fogalomnak számítanak a helybeliek, és a városba látogatók számára, különösen azért, mert nála főzött fagyit lehet kapni, és itt van a legjobb tejmentes jeges csoda. A Lindenberger-fagyik titkos receptjét ugyan nem tudtuk meg, de a fagylaltkészítésről, és a szakma szeretetéről annál többet.

- A családban hagyomány a cukrászat. Miért kezdett el mézeskalácsokkal foglalkozni az Ön nagyapja?

- Abban az időben - az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején - az iparosok nagy része két lábon állt. A mézeskalács-készítés volt az ipar, emellett volt egy földje, ahol méhészettel is foglalkozott, ez biztosította az alapanyagot a mézeskalácsokhoz. Akkor már tudták, amit ma kezdenek újra felfedezni: egy embernek 2-3 lábon kell állnia ahhoz, hogy megéljen.

- Édesapja cukrász volt. A mézeskalács-készítés szolgált mintául?

- Nem, édesapám eredetileg vaskereskedőnek tanult, a Schmidt cégnél dolgozott kereskedősegédként. Úgy beszélte rá a bátyja, az én nagybátyám, hogy tanulja ki a cukrász szakmát. Édesapám 1926-ban szerezte meg a cukrász segédlevelét, 1942-ben pedig a mesterlevelét.

A nagybátyám 1927-ben üzletet nyitott; akkor még sózott jéggel készítették a fagylaltot, és azzal hűtötték a vitrineket, a régi jeges hűtőszekrényeket. 1938-ban szerezte be az első fagylaltgépét. Nagybátyám és édesapám elsősorban tortákat, bonbonokat, briósokat, sós és édes uzsonnasüteményeket készített, és emellett fagylaltokat. A cukrászatnak már akkor is elengedhetetlen ága volt a fagyikészítés.

f_11

- Önt mi vitte a cukrász pályára?

- Ezt láttam otthon. Legszívesebben erdész lettem volna, ám némi szülői ráhatás és a szakma iránti érdeklődés a cukrászat felé terelt. Már az édesapám is a nagybátyám gyulai cukrászüzletében tanult és dolgozott, én is ott kezdtem a szakmával foglalkozni 1970-től, mint segítő családtag. Önálló cukrász 1982-ben lettem.

Az alapanyagból "élő" anyag lesz a cukrász keze alatt

Lindenberger Lajos diákévei alatt, amíg a cukrászüzletben dolgozott, megtanulta a pontosságot, az alaposságot, a munkaszeretetet, és azt hogy az ember keze alatt a "holt" anyagból – lisztből, cukorból, élesztőből- lesz élő anyag, amely megkel, a sütőben megsül. "A mi szakmánk hetven-nyolcvan százalékban favágásból áll: piskótasütésből, krémkeverésből, felvágásból, kiszúrásból stb. Húsz-harminc százaléka a burkolás, díszítés, a fagylaltnál a fagyasztás módja, vagyis az, ami szép benne. Persze ha a kísérletezést is beleszámolom, akkor több a kreatív munka."fagyi_lindenberger

- Milyen fagylaltok készültek hajdanán a Lindenberger cukrászdában?

- Szinte mindenféle gyümölcsöt használtak, amely fellelhető volt abban az időben: citrusféléket, epret, meggyet, málnát, egrest. Tejes fagylaltok közül a klasszikusokat készítették, vaníliát, csokoládét, puncsot, kókuszt. Banánt és egyéb, egzotikusnak számító gyümölcsöt nem használtak. A választék azért már akkor is széles volt. A negyvenes-ötvenes évekből megőrzött régi cukrászkönyvem, a Földes-Ravasz a tejes és a gyümölcsös fagylaltok közül legalább 30-40 félét felsorolt.

- Saját receptekkel dolgozik?

- Amiket használok, azok leginkább édesapám saját receptúrái. Azért valljuk be, a világ és a nyersanyagok annyit változtak az 1920-as, 30-as vagy 40-es évek óta, hogy a régi leírásokon időről-időre változtatni kell. A vendégek ízlése is változik.

- 32 éve készít önállóan fagylaltokat. Azóta mi változott?

- A vásárlói igényeknek megfelelően a fagylaltok krémesebb állagúak lettek, és ma már elvárás, hogy sokfélét készítsünk. A klasszikus ízeken kívül el kell menni az újdonságokig, így került be nálunk is a választékba a sárkánygyümölcs, illetve a homoktövis.

Csak létező gyümölcsökből, termésekből készítek fagylaltot, és azokból is csak azt használom, amelynek viszonylag karakteres íze van. Tehát rajzfilmfigurákról elnevezett, vagy például pisztáciával készült fagyit nem vagyok hajlandó készíteni. Nem tartom karakteresnek a pisztácia ízét.fagyi08

A Lindenberger-fagylalt titka

Fagylaltjai nem porból készülnek. Mindig, mindenütt, a főzött, kézműves fagylaltot részesíti előnyben. Lindenberger Lajos úgy fogalmaz, hogy biztosan megvan a maga szerepe a porfagylaltnak is, csak az már nem a cukrászszakmához tartozik. Az már "egyenfagylalt", amely Gyulától Sopronig egyforma. "Abban nincsen ráció, szellem, nincs benne a szakma szeretete, az ember keze munkája, az a tudás és tapasztalat, amelyet az évek alatt összeszedett."

- Miben különbözik a Lindenberger-fagylalt a díszekkel teleszórt, erőteljes színű fagyiktól?

- Nem díszítem a fagylaltokat, mert az nekem szakmailag nem tetszik. A fagylaltra szórt, vagy fagylaltba tett gyümölcsdarabokból – legyen az alma, körte, banán, ananász – nem jut egyenlő arányban minden vevőnek. A legtöbb gyümölcsdarab megfagy. Lehet, hogy konzervatív az ízlésem, de nem a külcsínre megyek, nálam az számít, hogy ízletes és megfelelő állagú legyen a fagylalt. Az állagnál számít a krémesítés is. Kipróbáltam, milyen, ha még krémesebb, azután mégis visszatértem a hagyományosabb formához. Nem habosítok. Lehet, hogy nem annyira krémes a fagyi, ám sokkal teltebb, feszesebb állagú. Azt teszem, amit a gép tudása és amit az alapanyagok lehetővé tesznek. Ezek még főzött fagylaltok! Közel ötvenféle fagylaltot készítek. Ha beszerezhető hozzá az alapanyag, akkor a vásárlók kívánságait is teljesítem.fagyi06

- Hogyan tudja biztosítani a kézműves fagylaltokhoz a megfelelő minőségű alapanyagokat?

- Az a szerencsém, hogy a szüleim is átadhatták a tapasztalataikat, a szakmában pedig több évtizede vagyok. Kialakult a beszállítói köröm, akiktől a málnát, az epret, a meggyet és a többi gyümölcsöt veszem. Tudják, miért kell, mihez használom fel, pont a legjobb időben szedik le ahhoz, hogy még ne legyen túlérett, de ízben, illatban ott legyen. Minden tiszteletem a nagybani termelőké, de nem a nagy fajtákat keresem, hanem a még régi, kis kertekben föllelhető epret veszem meg.

Sajnos ma már az alapanyagok nem ugyanazok, mint 30 évvel ezelőtt. Egy nem szakmabéli vásárlónak egy kiló cukor az egy kiló cukor. Pedig óriási a különbség a kristálycukrok között. Itt volt a szomszédban a sarkadi cukorgyár, amely közép színű cukrot adott, nem olyan hófehéret, mint amit most lehet kapni. Most mindenki el van ájulva attól, hogy milyen szép fehér. Ha az ember ma egy tálba magasról kiönt egy zacskó kristálycukrot, és látja, hogy nem történik semmi, csak leperegnek a cukorszemek, akkor az rendben van. Ám ha látja, hogy elkezd felhősödni, és száll belőle a por, akkor a mész száll ki belőle… Ez pedig a cukor felhasználhatóságát, konzisztenciáját rontja.

Így lesz kiváló a fagylalt minősége

Biztosítani kell a sterilitást, nagyon szigorúan be kell tartani a gyártási előírásokat és a megfelelő anyaghányadot. A receptúrában szereplő alapanyagokat az előírt mennyiségben kell felhasználni, nem lehet belőlük egy dekával sem több vagy kevesebb a fagylaltban - így érik el azt az ízt, azt a hatást, amelyet megszoktak tőlük a vevők.

A valódi kézműves termék szakszerűen, otthoni vagy kisüzemi (és nem nagyüzemi) körülmények között, minőségi alapanyagokból előállított élelmiszer.

fagyi04

- Mi a legszebb a szakmában?

- Amikor az ember megfőzi, lehűti a fagylaltot, és látja, érzi, hogy ez tényleg olyan lett, mint amilyet akart. Nem használok csúcstechnológiás gépeket. Egy közepes gépet használok, amire figyelni kell. Ez nem az a kategória, hogy beleöntöm az alapanyagokat, beállítom tíz percre, majd tíz perc után csönget. Emellett ott kell lenni, figyelni kell rá, együtt kell élni vele. Ellenőrizni kell, hogy kell-e még tovább fagyasztani, vagy kivehető a gépből.

- Tejmentes, laktózmentes fagylalt mióta van a kínálatban?

- Nálam elég régen. Azért tudni kell, hogy a cukrászok 3 féle alapfagylaltból dolgoznak. Az első a sárga, a vanília alapfagylalt, a második a fehér alapfagylalt, a harmadik csoportba tartoznak a vizes alapú fagylaltok, amelyekből a gyümölcsfagyik készülnek. Utóbbiak megemelt gyümölcshányaddal készülnek, ezért lehet őket szép, krémes állagúra kifagyasztani, a bennük lévő pektintartalom kihasználásával.

Folyamatosan tartok tejmentes fagylaltokat, a gyümölcsfagylaltok - kökény, kivi, őszibarack, áfonya, citrom - eleve tejmentesek. 3-4 tejmentes, laktózmentes fagylalt mindig van a pultban, és ha szólnak a vevők, hogy most kellene valamelyikből, akkor elkészítjük.

- Gyakran kísérletezik?

- Az ember mindig próbál valamit újítani. Ezért járok versenyekre, kiállításokra - bár nem indulóként, hanem látogatóként. Ott azért mindig kap valami ötletet az ember. Az idei fagylaltversenynek a túró volt a kötelező fagylaltja. Megtetszett, megfogott, és azóta nálam is van túró. Persze a saját ízlésem szerint készítem, és nálam a túró az túró, nem vegyítjük mindenfélével. Ugyanígy mondhatom a rizst, a tökmagot. Sokáig én voltam az egyetlen Gyulán, aki gesztenyefagylaltot készített. Az utóbbi évek újdonságai közül említhetném a homoktövist, a sárkánygyümölcsöt, a mákot, a kökényt, a tejbegrízt és a tejberizst.fagyi01

- Mi a kedvenc fagylaltja?

- A vanília, a citrom és a csokoládé. Ha elmegyek valahová, akkor rendszerint háromgömbös fagylaltot kérek, a vanília és a citrom mellé egy harmadikat is választok, olyat, ami felkelti az érdeklődésemet. Egyébként a fagylaltpultban citromnak mindig lennie kell, ez nálam alapelv, és egy pirosnak – például meggynek vagy málnának.

- Mit tekint a legnagyobb elismerésnek?

- A legnagyobb eredmény a vendégek elégedettsége. 2011-ben pedig Békés megye kézművese lettem. Az iparkamara kézműves tagozata terjesztett fel a kamara elnökségéhez, harmadmagammal, az elnökség döntése pedig az volt, hogy én kapjam meg a díjat. De ugyanilyen elismerés, hogy a leghíresebb tanítványom, Erdős Hanna 2010 novemberében Luxemburgban, 2012-ben pedig Erfurtban a szakács- és cukrászolimpián arany- és bronzérmet szerzett, így világbajnok lett.fagyi05

Ha szereted a jó fagyit, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
„Két napon át nem találták a szelvényt a lakásban” – sofőrként dolgozik az első magyar lottónyertes unokája
Gáborban csak nagymamája halálakor tudatosult, hogy híres család tagja: felmenője igazi híresség volt az ötvenes években. Miután nyertek, napokig keresték a lottószelvényt a lakásban.

Link másolása

Ring Sándorné vitte el a hazai lottójátékok történelmének első főnyereményét 1957-ben. Az asszony a 6. játékhéten játszotta meg négy gyermeke életkorának számát, ötödikként pedig a saját életkorát húzta be. Misi 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci 37, ő maga pedig 66 éves volt. Pár nap múlva éppen ez az öt szám volt a nyerő, Ring néninek 855 ezer forint ütötte a markát. Érdemes tudni, hogy

az akkori az átlagkereset 1442 forint volt, mai értékre átszámolva pedig 146 millió forintot érne ez a nyeremény.

„Édesapám volt a legfiatalabb, ő nem is kapott olyan sokat a nyereményből. A nagyi elég szigorú asszony volt, poroszosan nevelte a gyerekeit és velünk is így viselkedett. Festményekbe, műtárgyakba fektette a pénzt, emlékszem, hogy édesapám is kapott egy nagy képet, de nagy gazdagság nem köszöntött ránk” – mesélte Gábor a Blikknek.

Nagy volt az izgalom a sorsolás után, ugyanis két napon át nem találták meg a szelvényt a lakásban.

Végül egy kabátzsebből került elő az értékes papírdarab. Ring Sándorné akkoriban azt nyilatkozta, hogy egyelőre takarékba teszi a pénzt. Később ugyan próbált okosan gazdálkodni az összeggel, de gyermekei nehezen tudták kezelni a hirtelen jött gazdagságot.

Gábornak ha pénz nem is jutott, a lottózás szeretete azért megmaradt. Ő is mindig ugyanazokkal a számokkal játszik, bízva abban, hogy egyszer rámosolyog a szerencse.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Balogh Levente: Az első évadban egészen szelíd voltam ahhoz képest, amilyen a másodikban vagyok
Keménykezű vezető vagy szőrösszívű üzletember? Milyen valójában Balogh Levente? Tényleg minden üzletet megköt? Az Álommeló és a Cápák között befektetője fogadott minket az irodájában.

Link másolása

Balogh Levente üzletember, befektető, televíziós személyiség, a Szentkirályi Magyarország Kft. alapítója és vezetője. Vízmárkája mellett kozmetikai termékeket és kávékat értékesít a piacon, közvetett módon több tízezer embernek ad munkát. Jelenleg is új munkatársat keres.

- Néhány hete indult az Álommeló 2, az első évad megosztó volt, egyértelmű volt a második évad elindítása?

- Nem volt egyértelmű. Amikor az első évadot forgattuk, szó sem volt a folytatásról, viszont olyan jól sikerült, hogy adta magát. A műsor nézettségét tekintve úgy döntöttünk az RTL Klubbal, hogy érdemes továbbvinni. Ami a személyes megélést illeti, nagyon jó élmény volt számomra, arról nem beszélve, hogy valóban egy remek munkatársat kaptam az Álommelónak köszönhetően.

- Mondjuk el, hogy az irodájában itt van velünk Keserű Balázs, az Álommeló első győztese, aki szemmel láthatóan jó munkaerő, amióta itt vagyok, elképesztő tempóban dolgozik, és az is látszik, hogy jól kijönnek egymással. De meg kell hagyni, hogy a műsorban kemény kezű volt a versenyzőkkel, és ez most sincs másképp.

- Az első évadban egészen szelíd voltam ahhoz képest, amilyen a másodikban vagyok.

Ez pedig semmi ahhoz képest, ahogy a műsor amerikai változatában viselkedik a cégvezető, igazi kispályás vagyok hozzá képest. Ezzel nem teljesen értek egyet, édesapám volt ilyen keménykezű, én ebben különbözök tőle.

Ugyanakkor tudom, hogy milyen sok múlik a kiválasztáson, ha rossz embert választok, akkor csak hátráltatom magamat, ha viszont megtalálom a pozícióra legalkalmasabb kollégát, akkor sokat tehetek a cégért. Vagyis az én elméletem a következő: legyél nagyon kemény, ha új munkatársak keresel.

- Ilyen az igazi Balogh Levente?

- Aki szeretné tudni, hogy milyen vagyok valójában, nézze meg az Álommelót és a Cápák között műsort. Az igazság a kettő között van.

Balogh Levente és Keserű Balázs, Az álommeló 1. évadának győztese. Fotó: RTL

- Az üzleti műsorról akartam kérdezni. Megszámlálhatatlan vállalkozásba szállt be, legalábbis mi ezt láttuk a képernyőn.

- Azért a gyakorlatban ez nem egy nagy szám, ráadásul folyamatosan változik, ezért most nem tudom megmondani, hogy ezen a napon pontosan mennyi együttműködésről van szó. Ennek oka, hogy folyamatosan változnak a részesedések,

van, hogy kivásárolnak engem a vállalkozásból, vagy hogy egy vállalkozó nem teljesíti a műsorban foglalt feltételeket, ezért nem tudok beszállni.

Persze még ez is változhat. Előfordult, hogy egy cég nem teljesítette a feltételeket, viszont sok pontenciál volt az üzletben, ezért újra tárgyaltunk arról, hogy érdemes lenne szerződni. Összességében a Cápák között műsorban kötött üzleteknek az ötven százaléka valósul meg.

- Ez játék vagy üzleti stratégia?

- Ezen a szinten játék. A Szentkirályi 70 milliárdot ér, ezzel szemben a néhány milliós vállalkozások eltörpülnek.

- Mi a helyzet a saját vállalatával? Van itt ivóvíz, kozmetikumok és már kávé is.

- A Szentkirályinál jelenleg kőkemény automatizálás folyik. A cél, hogy megőrizzük azt a minőséget, amit megszoktak a fogyasztók, ebből nem engedek. Most, amikor itt beszélünk, közvetlen módon négyezer embernek ad munkát a Szentkirályi, közben szépen halad a maga útján. Akárcsak a Vízangyal, amelyből két kategóriát készítettem, egy mindennapi, könnyen elérhető termékcsaládot, valamint egy prémiumkategóriás termékcsaládot, amelyre kozmetikai láncot építettem.

A legújabb üzletem a kávéra épül, ez egy szerelemprojekt, aminek a célja, hogy olyan magas minőségű kávét áruljak, amelyek vélhetően sosem fognak bekerülni a boltok polcaira, elvégre az igazán jó kávékat nem a multikban árulják.

Miért éppen kávé? Szeretem, jó ötletnek tűnt beszállni a kávépiacra, de a fókusz mindig a Szentkirályin lesz. Ez a legfontosabb minden üzlet között, és büszkén mondhatom, hogy a Szentkirályi tőkeszerkezete sokkal erősebb, mint bármikor korábban, arról nem beszélve, hogy a cég régen kinőtte magát. Negyven év múlva fellövöm az űrbe, ott lesz a Holdon a Szentkirályi!

Fotó: Ujvári Sándor

- Mintha csak a magyar Elon Musk lenne. Külföldre is terjeszkedik?

- Nem célom az exportálás. Nem lenne jó döntés, márcsak azért sem, mert az Európai Unió korlátozza. A kút forrástól számított ötszáz kilométeres sugarú körön kívül nem adhat vizet.

Ez védi a vízbázist attól, hogy ne fosszuk ki.

Így van ezzel minden nemzet, Szerbiában például ott van Milos víz vagy Ausztriában a San Pellegrino, és még hosszan sorolhatnám a többi ország nemzeti vízmárkáját. Ezt pedig tiszteletben tartja minden cégtulajdonos, valamint ezt támogatja a nemzetközi Centrál European Mineral Water Holding, amelynek ez elnöke vagyok.

- Mindig is erre vágyott: cégvezetés, üzleti döntések, elnöki poszt?

- Édesapámtól láttam, hogyan lehet felépíteni egy sikeres vállalkozást. Majd megismertem egy görög milliárdost, akinek tetszett a vezetői stílusa, az élete, a gondolkodása, és elkezdtem figyelni őt. Mellette rengeteget olvastam a világ legnagyobb, leghíresebb márkáiról, kezdve a Gucci háztól a Mercedesig. Tizennégy éves korom óta tudatosan építem magam, ez lett az eredménye, amit ön most felsorolt.

- Tehát kemény munka árán jutott ilyen magasra?

- Sok munka van benne, ez nem vitás, de azért hozzá kell tenni, hogy erre születni kellett. Mert vagy vezetőnek születik valaki, vagy nem. Itt vannak például a zeneművészek. Vegyünk egy zseniális hegedűművészt: hiába tanul sokat a virtuóz, ha nem erre született, akkor nem lesz nagy művész. A gyerekekkel is ezt akarom megértetni, amikor előadásokat tartok számukra. Arra ösztönzöm őket, hogy

vizsgálják meg, minek születtek: vezetőnek vagy menedzsernek. Ha vezetőnek, akkor ennek megfelelően kell továbbmenni az életben,

ha menedzsernek, akkor ennek megfelelően edukálják magukat. És van még valami, legyenek értékeik! Sajnos ma egyre kevesebben vagyunk azok, akik saját értékeink mentén teremtettünk vállalkozást, holott erre óriási szükség lenne ma Magyarországon, mert a német cégek nem fogják képviselni a mi értékeinket…

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Hide the Pain Harold 80 éves lesz jövőre, de most is dolgozik és tele van tervekkel és meghívásokkal
Előfordult, hogy külföldön testőröket kellett mellé állítani, mert annyian akartak vele fotózkodni. Ám ő szívesen pózolt mindenkivel.

Link másolása

Arató Andrást - aki világszerte a „Hide the pain Harold” nevezetű internetes mémnek köszönhetően vált ismertté - igazi világsztárként fogadják Hegyeshalmon túl. Kolumbiában például testőröket kellett mellé adni, mert annyian akartak fotózkodi vele - árulta el.

Nemrégiben is több felkérése volt külföldön és most is készül, például Olaszországba. Reklámot csinált, fesztiválra készül, beszélgetéseken vesz részt.

Jövőre lesz 80 éves, de tele van tervekkel

- mondta a Reggeli műsorában.

A családja és a menedzsere, akivel igazi baráti viszonyban vannak, áll mellette - árulta el.

VIDEÓ: Az RTL Reggeli beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek – fesztivállal ünnepelt a Csányi Alapítvány
A Csányi Alapítvány immár 19 éve támogatja a nehéz anyagi helyzetben lévő családok tehetséges gyermekeinek oktatását. Prioritásuk az idegennyelv-tudás és az informatikai ismeretek fejlesztése.

Link másolása

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek.

Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

„Ha ki is repültem a kertből, mindig mikor visszatértem tudtam hozni olyan magokat, amiktől szebb lett a kert, a közösség” – így foglalta össze Járay Bianka, hogy mit jelent a Csányi Alapítvány mentoráltjának lenni. Biankát 2008 óta, 10 éves korától támogatja a Csányi Alapítvány. Idén három nyelv ismeretével és két diplomával búcsúzik a programtól. Kiemelkedő teljesítményét az Életút Fesztiválon Ágoston Attila-díjjal jutalmazták.

A siker kulcsa: nyelvtudás és informatika

A munka világába történő sikeres belépéshez manapság nélkülözhetetlen a használható idegennyelv-tudás.

A Csányi Alapítványnál a nyelvi órák, az alapítványi versenyek, a táborozások, valamint a külföldi önkéntesek bevonása mind azt a célt szolgálja, hogy a fiatalok ne csak nyelvvizsga bizonyítvánnyal, hanem használható nyelvtudással rendelkezzenek.

A Csányis diákok 2008 és 2023 között összesen 606 sikeres nyelvvizsgát tettek.

A nyelvtudás mellett Dr. Csányi Sándor alapító az Alapítvány létrehozásakor prioritásként határozta meg az informatikai tudás bővítését.

A mentorált fiatalok eddig 246 komplett informatikai vizsgabizonyítványt szereztek. Oktatásuk ezzel nem zárul le, további informatikai képzéseken is részt vehetnek. A digitális kultúra fejlesztése érdekében az első kísérleti év jó tapasztalatai alapján több Közösségi Házban is elindult a Maker’s Red Box projektek használata. Kaposváron immár második éve járnak a diákok a Digitális Tudásközpontba, ahol először a Szuperhősök, most pedig a Jövő városa projekt keretében ismerkednek a tudomány és a technológia újdonságaival.

Mohácson és Pécsett már a mentorok és az informatikai fejlesztők tanulták meg a kidolgozott tananyagok használatát. Mohácson a Jövő Városa, Pécsett a Global Warning projektben dolgoznak a diákok, mindenütt nagy sikert arat a program, hisz olyan készségeket fejleszt, amelyek a tanulás minden színterén kamatoztathatóak.

A gyerekek olyan eszközökkel ismerkednek meg a program során, mint a 3D nyomtató, lézervágó, megtanulják a mikrobit-ek programozását és alkalmazási területeit.

S ami a legfontosabb készség: megtanulnak közösen gondolkodni és együttműködni.

Jászberényben projektmunka keretében évek óta Lego-robot programozást is tanulnak a gyerekek, évről évre sikeresen szerepelnek az országos robotika versenyen.

Legfrissebb büszkeségük, hogy a Jász Stones csapat, vagyis a jászsági lego-programozók a FIRST LEGO League verseny 2024. évi országos döntőjében elért helyezésükkel – melynek része az innovációért járó különdíj is – kivívták a jogot, hogy Sydneyben a Macquarie Egyetemen megrendezésre kerülő Ázsiai, Csendes-óceáni Nyílt Bajnokságon induljanak 2024 nyarán.

Az Alapítvány további informatikai képzései: számítógépes grafika működik Nagybajomban, animációkészítés Kaposváron, 3D-s nyomtatás programozására van lehetőség Pécsett, professzionális Fotós Klub működik Szegeden.

A közösség ereje

Jelenleg hét Közösségi Házban – Jászberény, Nagybajom, Kaposvár, Pécs, Mohács, Szeged, Szentes - 21 tehetséggondozó csoportban több mint félezer hátrányos helyzetű diákot segít a Csányi Alapítvány az általános iskola 5. osztályától egészen az egyetem befejezéséig, vagy piacképes szakma megszerzéséig.

A támogatottak száma 2021 óta éves szinten meghaladja az 500 főt, a testvéreket és családtagokat is figyelembe véve több mint 1500 főt pártfogol folyamatosan az Alapítvány.

Az Életút Programot az idei évig 86 fiatal teljesítette sikerrel, idén további 19 fiatal búcsúzik ünnepélyesen, köztük négyen szakmai végzettséget, 15-en pedig diplomát szereztek. Mára nemcsak az Alapítvány lett nagykorú, hanem egyre több az olyan fiatal felnőtt, akik a támogatásnak köszönhetően megszerzett tudás és tapasztalat birtokában sikeresen állják meg a helyüket a nagybetűs életben. A program sikerét mutatja, hogy a végzettek közül egyre többen maradnak közel az Alapítványhoz és segítik a mostani fiatal mentoráltakat.

„Van 500 olyan barátom, akikben feltétel nélkül megbízok. Tudom, hogy ahogyan én is, ők is magas színvonalon művelik szakmájukat, munkájukat és bármikor számíthatunk egymásra” – mondta Szabó Gábor László, az Alapítvány Gyermekparlamentjének korábbi elnöke, az Alumni szervezet egyik alapítója, aki már maga is mentorál végzés előtt álló alapítványi fiatalokat.

Ezt a szellemiséget, a „Csányisok” összetartását emelte ki a kuratórium elnöke, Csányi Erika is: „Nemcsak a megszerzett tudás és a tanulás az érték, hanem a boldog gyermekkor is, mert ez vezet a sikeres, harmonikus felnőttkorhoz. Azt pedig még nagyobb öröm látni, hogy sokan igyekeznek visszaadni a közösségüknek a megszerzett tudást és tapasztalatot. Ezek a példák mutatják, hogy “Csányisnak” lenni nem a végzettségről szól, hanem egy szellemiség, ami egész életében elkíséri azokat, akik a részesei.”

A cél a legteljesebb tudás biztosítása

Az Alapítvány célja, hogy az élet lehető legtöbb területén nyújtson képzéseket a mentoráltjainak.

„A tehetség önmagában nem elegendő a sikerhez, kemény, kitartó munkára is szükség van. Az elmúlt közel két évtizedben elért eredmények alapján az Alapítvány működését alapítóként jó befektetésnek minősítem, amit visszaigazol a Nobel-díjas magyar tudós, Dr. Karikó Katalin elismerő támogatása is.” – mondta Dr. Csányi Sándor.

A fejlesztő munka támogatására 2021-ben Dr. Karikó Katalin a Széchenyi-díjjal járó pénzjutalom felét, 10 millió forintot juttatott a Csányi Alapítványnak. A támogatás összegét a támogató kérésének megfelelően a diákok természettudományos ismereteinek bővítésére, illetve kutatásokra fordították. A program eredményeit látva Dr. Karikó Katalin 2023-ban ismét támogatta az Alapítványt, ezúttal 10 ezer euróval.

Ennek felhasználásával ebben az évben is megrendezték a természetismereti tudást bővítő programokat, továbbá a kutatásokhoz szükséges eszközöket és anyagokat szereztek be. A támogatásból megvalósuló programokról, kutatásokról idén már a második kiadványt jelentette meg az Alapítvány.

A munka nem áll meg

2024-ben Kaposváron, Szegeden, valamint Mohácson és környékén a márciusban megtartott beválogatások alapján összesen 45 újabb kisdiák felvételére tesznek javaslatot a Kuratóriumnak az Életút Programba. Ezzel a támogatottak jelenlegi létszáma továbbra is meghaladja az 500 főt. Az ő fejlődésüket 21 főállású mentor, 54 fejlesztőtanár és 41 önkéntes, köztük 3 fő külföldi önkéntes segíti.

Link másolása
KÖVESS MINKET: