Főzdefeszt: otthonosan ismerős
Ha tényleg van sörforradalom, akkor a Főzdefeszten mindenki meggyőződhet róla, hogy a forradalom győzött. A legtöbben már kapásból tudják, hol találják a kedvenc söreiket, és sokan már a pult mögött állókat is jó ismerősként üdvözlik, úgy, ahogy egy borfesztiválon a borászokat.





Ám, míg a borokban viszonylag korlátozott, hány fajta szőlőből milyen bor készíthető, a söröknél ennek tényleg csak a fantázia szab határt. Így aztán a sörfőzdék között könnyedén kiigazodtunk (szinte mindent ugyanott találtok, ahol tavasszal), de a sörök közt bőven akad kóstolni való újdonság.
Mindjárt itt az Első Magyar Házisörfőző Egyesület márciusi sörfőző versenyét megnyerő Távoli Galaxis. A díjnyertes sör nem olcsó (1100 Ft egy korsó, 650 Ft egy pohár), de az ínyenceknek kötelező darab. Az egyébként informatikus, és a Távoli Galaxist a konyhájában előállító Róth Zoltán valamit nagyon tud. Az édesen kesernyés, szinte fűszeresen testes IPA íze még sokáig kísér.




De ugyanitt találjátok a Dühöst, a házi sörfőzőverseny fő szervezőjének, Tibeernek a sörét, ami a nevét nyilván a 8,5%-os alkoholtartalmáról, illetve Duvel-rokonságáról kapta. Nekünk bejött, bár azt nem javasoljuk, hogy egyszerre sokat igyatok belőle.
A Főzdefeszten amúgy is a legfontosabb a mértékletesség, mert ez inkább hosszútávfutás, annyi a kóstolnivaló. Persze találkoztunk olyanokkal is, akik már délután ötkor túl voltak a tizedik korsón, ami a fantasztikus őszi napsütésben nem veszélytelen dolog.
Megkóstoltuk még a Bors búzasörét, a Marian Maidet. A virágmézzel készült sör egészen intenzíven édes, és a szűretlen búzasörrel kombinálva kemény kihívás, de igazán megéri.






Új sörfőzdéket is hívtak, találkozhattok például a nyírlaki Sümeg Beer, a táborfalvai HBH, és az üllői Franzberger termékeivel. És el ne felejtsük, először kóstolható az első magyar biosör, amiről már mi is írtunk, az Alakor. A tudományos alapon előállított, bioművelésben termelt búzából előállított sört egyelőre sajnos a Főzdefeszten is csak számozott üvegekből kóstolhatjátok, kíváncsiak lennénk a csapolt verzióra is.
Ha a sörkészítésbe, pontosabban a sörmárkázásba ti magatok is bekapcsolódnátok, arra is van mód. A dombóvári Kissler sörfőzde nagy betűkkel hirdeti: segíthettek egy új sörük elnevezésében, amibe egyébként feketeberkenyét és csipkebogyót tettek. Ki tudja, hátha épp a ti verziótok nyer... :)
Egészen különleges sörökből sincs odakint hiány. Ott van például a Grabanc málnás kistestvére, a Gribanc, vagy a Hopfanatic kókuszos söre. És persze idén ősszel is hódítanak a gyümölcsös sörök, nem véletlenül találkoztunk annyi hölggyel is odakint. A Békésszentandrási Sörfőzde például újdonságként 7%-os Fekete Áfonyás sört kínál.



És a magyar sörök mellett említsük még meg a már szintén hagyományosan jelen lévő cseh és belga söröket is, ami összehasonlítási alapnak sem rossz, hol is tartunk épp. A már jól ismert márkák mellett itt a Pivo újdonságait ajánljuk, akik egész sor különleges, máshol nem kapható cseh sörremekkel készültek.
Ja, és el ne felejtsük, kipróbáltuk az új helyszínt, a Nemzeti Múzeum kertjét is. Ide négy kézműves sörcsapot telepítettek, kapható például a továbbra is egyik legnépszerűbbnek számító Keserű Méz, és ami a fő előny: erről a helyszínről egyelőre kevesebben tudnak, így jóval nagyobb esélyetek van arra, hogy szabad asztalt szereztek, a kulturált mosdókonténerekről nem is beszélve.



Összességében csak ajánlani tudjuk, hogy ha eddig nem voltatok, ma este még ugorjatok ki a Főzdefesztre, ha pedig tegnap vagy tegnapelőtt megtettétek, akkor pótoljátok a kimaradt söröket. Mert bár szerencsére a városban egyre több helyen vannak kézműves sörök, ilyen színes palettával tuti, hogy csak itt találkozhattok.
Ha szereted a Főzdefesztet, nyomj egy lájkot!