Borokkal, élő zenével és gasztroélményekkel búcsúzik a nyár: jön a Budapest Borfesztivál
Ahogy lassan véget ér a nyár, és beköszönt a szeptember, Budapest egyik legkülönlegesebb eseménye, a 34. Budapest Borfesztivál hívja a városlakókat és a távolabbról érkező vendégeket a Budavári Palotába. A fesztivál szeptember 11. és 14. között várja a látogatókat, akik a történelem és a kultúra díszletei között élvezhetik a legjobb magyar és nemzetközi borokat, miközben a gasztronómia, a zene és a jó társaság ünnepévé válik a négy nap.

Három világ ízei egyetlen pohárban
Az idei fesztivál különleges vendége a Tri-Nations Alliance (WineAge) borutazása, amely három kontinensen átívelő borkultúrát hoz a látogatók elé. Ausztrália, Dél-Afrika és Új-Zéland egyszerre mutatkozik be a Budavári Palota teraszán, és a három ország borain keresztül a látogatók valódi ízutazáson vehetnek részt.
Dél-Afrika a Chenin blanc és a Pinotage hazájaként a Kleine Zalze birtok huszonnégy tételével mutatja meg, hogyan férhet meg egymás mellett a hagyomány és a modernitás. Ausztrália napérlelte Shiraz-ai mellett a Fourth Wave Wines öt borászata nyújt ízelítőt a kontinens gazdag terroir-jából, a Barossa-völgytől egészen Margaret Riverig. Új-Zéland a friss Sauvignon blanc-ok és elegáns Pinot noir-ok mellett fenntartható szemléletmódjával is lenyűgözi a közönséget, hiszen olyan neves pincészetek mutatkoznak be, mint a Nautilus Estate, a Babich Wines, a Tohu vagy a Kono Wines. A három ország három standja végtelen borélményt ígér mindazoknak, akik szeretik az egzotikus ízeket és a világ felfedezését egy pohár boron keresztül.
Gasztronómiai kalandozás a világ körül
A Budapest Borfesztivál mindig is több volt, mint a borok ünnepe: a gasztronómiai sokszínűség legalább annyira fontos része a rendezvénynek, mint a pincészetek bemutatkozása. Idén a Chef Market Gourmet Terasz három kiemelkedő étterem standjánál találkozhatunk a világ ízeivel. Az olasz konyha rajongói a Pomo d’Oro kínálatában, az ázsiai különlegességek kedvelői a Yama standjánál, míg a libanoni ízek szerelmesei a Byblos fogásaiban találhatják meg kedvencüket. A nemzetközi gasztronómia bőségét tovább gazdagítja a BOCCA Gourmet Stories fűszer- és pékáru kínálata, valamint a SZEGA Market sajt- és sonkatáljai. A Balkán jellegzetes fogásait a Csevapivo hozza el, míg a Dr. Ignácz Kolbász Manufaktúra prémium, adalékmentes csabai kolbásszal készül a látogatóknak. A különleges sajtok kedvelői a DŽIUGAS® standjánál találhatnak rá kedvenceikre, a Raclette by Lili olvasztott francia sajtja pedig igazi kulináris élményt nyújt. A Smokey Monkies BBQ texasi stílusban füstölt húsai mellett a Nemo Truck tengeri fogásokkal, fish & chips-szel, királyrákkal és calamarival teszi még gazdagabbá az ízpalettát. Az édesszájúakat a Bolka Desszert Butik prémium macaronjai és bonbonjai, valamint a Vitéz Kürtős frissen sült kürtőskalácsa várja, de a street food rajongói sem maradnak választék nélkül, hiszen a Pizza Me ropogós tésztájú pizzái és a Cut & Barrel bisztró kínálata is elérhető lesz. A gasztronómiai élményeket a Dallmayr kávéi és a HERZ New York Coffee Roasters különleges pörkölései koronázzák meg.

Zenével átitatott fesztiválhangulat
A bor és az étel mellé természetesen a zene is hozzátartozik a Borfesztivál teljes élményéhez.
A JUCIHUNOR DUO koncertjén Németh Juci és G. Szabó Hunor személyes történeteikkel és újrahangolt slágereikkel varázsolják el a közönséget, míg a Jumping Matt & His Combo a blues, swing, boogie-woogie és funky sodró lendületével érkezik. A szombat esti hangulatot a Dynamite Dudes teszi felejthetetlenné, akik rockabilly és blues slágerekkel, valamint akrobatikus nagybőgős produkcióval koronázzák meg a fesztivál egyik legizgalmasabb koncertjét.
Exkluzív élmények és felejthetetlen pillanatok
A Savoyai teraszon idén is megnyílik a Mitiszol? Party VIP tér, amely nappal kényelmes ejtőzésre, este pedig pezsgő hangulatú bulira csábít. A kiegészítő VIP jegy egész napos belépést, valamint Culinaris borkóstoló kuponokat kínál. A délutánokat óránként érkező gourmet kóstolófalatok teszik teljessé, az esték hangulatáról pedig DJ-k gondoskodnak.
A fesztivál zárónapján, vasárnap a Főőrség épületében megrendezett Sunday Brunch koronázza meg az eseményt, ahol háromórás fine dining élmény, különleges pezsgőkóstoló és élőzene teszi feledhetetlenné a délutánt. A brunch során többek között beluga kaviáros egg benedict, sáfrányos garnéla és Budapest módra készült császármorzsa is terítékre kerül, a csúcspontot pedig egy kilenc literes Drappier Carte d’Or Champagne bontása jelenti.

Tudás és élmény kéz a kézben
A Borfesztivál mindig is nagy hangsúlyt fektetett a szakmaiságra. Az idei programban a Kvaterka beszélgetéseken neves borászok ülnek össze, hogy saját boraik mellett életük történeteit is megosszák a közönséggel. A Pop up borkóstolók baráti hangulatban kínálnak lehetőséget a találkozásra tizenöt kiváló borásszal, akik nemcsak boraikat hozzák el, hanem izgalmas történeteiket is. A VinAgora Interaktív Bortér játékos kvíz segítségével bővíti a látogatók tudását, miközben kiderül, ki mennyire ismeri a bor világát. A Magyar Bor Akadémia standján az Év Bortermelőivel is találkozhatunk, akik személyesen mesélnek munkájukról és kínálják boraikat.
A SPAR BOR világa és kedvezményes belépők
A fesztivál főtámogatója, a SPAR Magyarország idén megújult borstratégiával érkezik, és olyan borokat kínál, amelyek kizárólag a SPAR és INTERSPAR áruházakban érhetők el. A Florence borcsalád üde fehér- és rozéborai, a Grand Nobilia Egri Bikavér Superior vagy a Bohém pezsgők mellett a kínálatban szerepel a Zelna Füred Olaszrizling, a Chateau Dereszla Classic Brut és a Grand Tokaj késői szüretelésű bora is.

VinAgora Felfedezettek: különleges borok a fesztivál szívében
A Budapest Borfesztivál egyik legizgalmasabb helyszíne minden évben a VinAgora Nemzetközi Borversenyhez kapcsolódik, amely Magyarország legelismertebb borversenyeként méltán viseli a „Közép-Európa bor iránytűje” mottót. A Budai Vár Hunyadi udvarának központi részén található VinAgora Felfedezettek standnál igazi kincsekre bukkanhatnak a látogatók: olyan tételekre, amelyek értékét a szigorú szakmai bírálati rendszer garantálja.
Idén három, a nagyközönség számára talán még kevésbé ismert, de annál izgalmasabb borászat mutatkozik be itt. A zalai Dóka Éva Pincészet tradicionális és karakteres borai, az Etyek–Budai borvidékről érkező ANONYM Pince friss, ásványos fehérborai, valamint a badacsonyi Sike Balázs – SkizoBor kreatív, lendületes tételei mind olyan élményt ígérnek, amelyet érdemes felfedezni. A VinAgora Felfedezettek standján egyetlen helyen élhetjük át három borvidék sokszínűségét, ami különleges kalandot kínál minden borbarátnak.
Jótékonysági borárverés
A Budapest Borfesztivál immár 25 éve támogatja a rászorulókat a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen.
A hidroterápia sok esetben az egyetlen önfeledt mozgásélményt nyújtja a gyermekeknek, így a felújítás a legkisebbek jövőjét alapozza meg.
Jegyek, nyitvatartás és hasznos tudnivalók
A fesztiválra a belépőjegyek csütörtökön 8.900, pénteken és szombaton 9.900, vasárnap pedig 6.900 forintért kaphatók, a jegyár pedig magában foglal egy kristály kóstolópoharat, egy pohártartó szütyőt és egy kóstolót a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjnyertes tételeiből.
A kapuk csütörtökön 14 és 24, pénteken és szombaton 14 és 1 óra, vasárnap pedig 14 és 22 óra között állnak nyitva, míg a Sunday Brunch külön idősávban, 11 és 14 óra között várja a vendégeket.
Írd be a naptáradba!
Nincs más hátra, mint nagy piros betűkkel beírni a naptárba: szeptember 11–14., Budavári Palota – Budapest Borfesztivál.
Négy nap, ahol minden kortyban élmény, minden cseppben elegancia vár.