hirdetés
nyito-1.jpg

Ősvilági Pompeii: a világon egyedülálló ősmaradvány-lelőhely Ipolytarnócon

Szöveg és fotó: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. szeptember 16.


hirdetés

Ősállatok lábnyomai

A lábnyomos homokkőben 2014-ig közel 2 ezer m2 felületen 11 gerinces állatfaj 3 ezer lábnyomát azonosították be. Van köztük ősorrszarvú, őz, szarvas félék, ragadozók és madarak lábnyoma.

Ezt a leletet már akkor is a világ egyik leggazdagabb komplex lábnyomos lelőhelyének tartották.

2014 végén a geológiai tanösvény mellett egy eddig ismeretlen vizes ősélet nyomaira bukkantak, a gázlómadár, krokodil, teknős- és varánusz-féle ősállati nyomok alapján a fauna-lista várhatóan további 12-20 gerinces nyommal bővülhet.

A helybéliek "Kőmedencze" néven emlegették a lecsupaszított, viszonylag lapos felszínt, ahol az alkonyi, súroló napfény mutatta meg igazán a kővé dermedt lábnyomokat. Azt hitték, ha ebben a napszakban a jegyes párok táncot ropnak a lábnyomos homokkövön, akkor egybekelésük utáni, közös házastársi lépteik is olyan időtállók lesznek, mint a kővé dermedt lábnyomok.

Megkövesedett fák

A világ legnagyobb ismert, kövesedett pinus-féléjét (Pinuxylon tarnocziense) a Borókás-patak oldalában találták meg.

A fa 8 méter kerületű és közel 100 méter hosszúságú volt, és a vulkáni anyagból kioldódott kovasav tartósította. Ipolytarnóc nevét először ez az óriási megkövesült fa tette híressé.

A patak két oldalát összekötő hídként használták a 19. században, majd vizsgálata derített ki, hogy micsoda érték valójában.

A helyiek „Gyurtyánkő-lóczának” hívták, és varázslatos mondák szóltak a fa megkövesedéséről. Egyik szerint "egy kegyetlen mágus által elvarázsolt fának (gyertyánnak) gondolták, melyben a mágia most is, igaz megdermedve, de ott dereng. Ezért ha valaki, tiszta szívvel megérinti, ráteszi tenyerét, és lenyugodott elmével kitárja vágyát a kőfának, a mágia hatalma átszivároghat és teljesítheti a kívánságot. De jaj annak, akit másnak ártó szándék vezérel az óhajtásban, a varázslat ellene fordul és úgy megdermeszti szívét, hogy szeretetet az már többet nem adhat, de be sem fogadhat".

A fa első kutatója Kubinyi Ferenc volt. Mára már csak 3 nagyobb töredéke maradt fenn, a nagy részét az idő során széthordták. A megmaradt részeket fedett pince őrzi.

Levéllenyomatok

A vulkán anyaga rengeteg növénymaradványt is megőrzött, több, mint 15 ezer levéllenyomatot regisztráltak eddig a területen, elsősorban páfrányok, pálma, babér, magnólia, platán-félék és óriási kimagasló fenyők maradványai utalnak a valaha itt állt trópusi-szubtrópusi esőerdőre. A csúcsos levelek párás, háromezer mm-t is elérő csapadékos időjárásra utalnak.

Tanösvények

Ipolytarnócon több tanösvényen is végigsétálhatunk. A Kőzetparki Ösvény mutatja be a földtörténeti múltat, 2 millió évenként tanúkövek feliratai és kőzetminták segítik a tájékozódást az időben. A Biológiai tanösvényen az élővilágot ismerhetjük meg. A Kőszikla ösvényen vízmosások, tanyaromok, kőzetkibúvások és felhagyott kőbányák láthatóak. A Geológiai ösvényen a legfontosabb ősmaradványok a cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok várnak. A különösen értékes lábnyomos homokkövet két fedett csarnok és egy védőpince mutatja be.

Mocsárciprusok

A park egy különlegessége az itt kiállított mocsárciprusok, melyeket Bükkábrány mellett találtak. A 7 millió éves ősfenyőket az itteni szakemberek konzerválták. Elmondásuk szerint komoly kihívást jelentett számukra, hiszen hasonlóra még nem volt példa, így

úttörő szerepet töltöttek be a különleges, régi fák megóvásában.

Most egy számukra kialakított épületrészben csodálhatod meg ezeket a matuzsálemi fatörzseket.

A Kárpát-medence területét 9 millió éve a Pannon-tenger borította, melyből a hegyek csak szigetként magasodtak ki. A part mentén 7-8 millió éve 30-40 méteres mocsárciprus erdő élt. Egy homokvihar vagy iszaplavina azonban 6 méter magasan beborította a mai Bükkábrány területét, és a fák alsó részét betemette és konzerválta. Mivel ezek nem szenesedtek el, hanem eredeti alakjukban őrződtek meg, így világszenzációvá váltak, hiszen sehol máshol nem találtak hasonló leletet. A 300-400 éves fák több méteres átmérőjű törzseire 2007-ben bukkantak rá 60 méteres mélységben.

Túra vezetéssel

A terület egy része egyénileg is bejárható, de a különleges látványosságokat csak vezetővel lehet megnézni. Ráadásul idegenvezetőnk, Imre fantasztikus tudása mellett remek előadó is, így egy őserdei „stand up”-os műsornak lehettünk részei, rengeteg érdekességgel, humorral, látványossággal. A meséje közben szemünk elé varázsolta a tenger mélyét, ahol cápák leselkedtek ránk, vagy ráják úsztak el a fejünk felett. Majd besétáltunk az esőerdőbe, ahol különleges, ma már mesébe illőnek tűnő állatok leselkedtek ránk. Némelyiket egész közelről is megnézhettük, hiszen jó páran a sétány mellett vártak minket.

Újdonság

Ipolytarnóc idén augusztusban újabb látványossággal bővült. Átadták az Ősfenyő Belépő Látogatóközpontban az Idősíkok találkozása – Az Ipolytarnóci Ősmaradványok múltja című kiállítást. Itt megismerheted a terület kutatástörténetét az 1830-as évektől, valamint a napjainkig is tartó feltáró munkát. Segít a terület jobb megértésében, és segít megérteni például, hol helyezkednek el az ipolytarnóci leletek korban a dinoszauruszokhoz vagy a mai emberhez képest, miközben beavatnak a terület egykori és mai kutatóinak munkájába is.

A tervezés során figyelembe vették, hogy a vendégek az ipolytarnóci kirándulásuk végén fogják felkeresni ezt a kiállítást, amikor már fáradtak a sokszor több órás élménydömping után, amit a terület nyújt. A bemutató télen is várja a látogatókat, az interaktív elemek, a kézzel is megfogható leletmásolatok mellett készülnek egy okostelefonos játékkal is.

Bővebb információk ITT


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
travellina-cim.jpg

10 csodás kirándulóhely Pest megyében, aminek láttán nem fog hiányozni a külföldi utazás

Főzzünk abból, amink van! Nemhogy az országot, de még a főváros környékét sem kell elhagyni ahhoz, hogy rejtett kincseket találj. Travellina cikke.
Szöveg és fotók: Kisgyörgy Éva (Travellina) - szmo.hu
2020. június 25.


hirdetés

„Hogy bírod utazás nélkül?” - szegezi nekem a kérdés szinte minden barátom, miközben sajnálkozó tekintettel és kérdően néznek rám. „Neked most biztos nehéz lehet...” - teszik hozzá részvéttel a hangjukban, mert megszokták, hogy az én életem elsősorban a világjárásról szól.

Ilyenkor én csodálkozva és értetlenül állok – több okból is.

Egyrészt nem nekem nehéz. Nehéz most azoknak, akik elveszítették a munkájukat és nincs tartalékuk. Nehéz a frontvonalban dolgozó orvosoknak, nővéreknek. Nehéz azoknak, akiknek egyszerre kell home office-ban otthon dolgozni, miközben időt kell találni a gyerekek tanítására, a kisebbek szórakoztatására, no meg az egész családra főzni, takarítani.

Nehéz azoknak, akik segítség nélkül maradtak és idős, beteg rokont kell ellátniuk. Nehéz minden bántalmazó, vagy épp csak rossz kapcsolatban élőnek összezárva lenni a párjával. Nehéz mindenkinek, aki nem tudja eldönteni, melyik a rosszabb: ha nem látogatja az idős szüleit vagy ha kockáztatja, hogy megfertőzi őket. Tudom, hogy normális időkben mindenkinek a saját kis baja a probléma (nekem is), de most nem lehet senki annyira szűklátókörű, hogy azon hisztizzen, pár hónapig nem lehet külföldre utazni.

A kérdést azért se értem, mert nem csak a külföldi utazás az utazás. Bár bejártam 138 országot, én ugyanúgy szeretem itthon is felkutatni a legizgalmasabb látnivalókat, részben feltúrva az internetet, részben pedig csak úgy véletlenszerűen ráakadva, miközben barangolok az országban. Hét éve nekiveselkedtem és módszeresen körbejárom a megyéket, dokumentálva a weblapom (travellina.hu) Magyarország fülén a sok érdekességet, amit találok.

hirdetés

Szigetszentmiklós, úszóláp

Oké, belátom, szebb a Grand Canyon pereméről nézni a naplementét, mint egy pipacsos mezőn, de ez tipikusan a félig üres vagy tele pohár esete. Én soha nem tudnék azon keseregni, mi NINCS, amikor annyi klassz dolog VAN.

A felesleges nekibúsulás csak elvesztegetett idő, amit élménygyűjtésre is ki lehet használni. Ilyenkor annak örülök, hogy megtehetem, hogy kimegyek arra a pipacsos mezőre és belefeledkezem, milyen csodálatos.

Az utazás nem a híres helyek kipipálása, hanem az úton levés, a felfedezés, a rácsodálkozás öröme. Ezt itthon is lehet gyakorolni, úgyhogy most főzzünk abból, amink van :-)

Ugyanúgy, ahogy a világot járva nem érdemes az unalomig ismert helyszíneken a tömeggel toporogni, itthon is érdemes kicsit elrugaszkodni a legismertebb célpontoktól. Pest megyében nem csak Szentendrére vagy Visegrádra lehet kirándulni, hanem több tucat más városba – vagy amíg a múzeumok, kastélyok nem nyitnak ki, nagyokat sétálhatunk az erdőkben.

A kijárási korlátozások első heteiben csak amolyan egészségügyi sétákra merészkedtem ki, körbejárva néhány háztömböt a környékünkön. Minden nap rácsodálkoztam, ahogy virágba borultak a fák, ismertem már minden errefelé élő kutyát és cicát, és ha megláttam egy csigát, úgy megörültem a látványnak, mintha legalábbis egy oroszlán bukkant volna fel.

Pilisszentiván, Jági-tanösvény

Aztán ahogy lazultak a szabályok, egyre nagyobb kirándulásokat tettem. Mivel szabadúszóként dolgozom, megtehettem, hogy hétköznap kiránduljak, így szinte soha nem találkoztam más túrázókkal.

Először Pest megyét térképeztem fel alaposan és magam is meglepődtem, mennyi csodálatos hely van a környékemen, melyekről korábban maximum csak hírből hallottam, pedig egy, vagy maximum másfél órás vezetéssel elérhetőek.

Ráakadtam néhány különleges múzeumra is, melyek még sajnos zárva vannak, de mihelyst lehet, ezeket is felkeresem. Izgalmasan hangzik például a Dobmúzeum Cegléden, de amíg nem olvastam alaposabban utána, mi van a közelben, azt se tudtam, hogy létezik André Kertész múzeum Szigetbecsén.

Addig is, szorgalmasan jártam az erdőket-mezőket és íme, a tíz kedvenc kirándulótippem:

1. A Ráckevei Duna-ág különleges természeti látnivalója az úszóláp, amelynek fő szövetét a nád gyökérzete alkotja. Ha autóval jövünk, a kocsit a Duna parton, a Horgász utca és a Kisfaludy köz kereszteződésétől nem messze lévő nagy parkolóban lehet hagyni és innen indul egy 700 méter hosszú tanösvény. A parkolónál játszótér várja a gyerkőcöket, az úton kis fahidak a szelfihuszárokat és szelfikirálynőket és padok a romantikus környezetben pihenni vágyókat. Elég rövid a sétaút, de ha valaki ennyitől is megéhezik, van lángos a parkolóban!

2. Érd-Ófalu kevésbé ismert, de izgalmas kirándulóhelye a Duna mentén húzódó erdős Beliczay-sziget, ami elnevezésével ellentétben ma már nem sziget. Valaha a szigetet egy vékony Duna-ág választotta el a szárazföldtől, de idővel ezt lecsapolták, így egy félkör alakú lápos terület alakult ki. A romantikus, vadregényes folyópartot egy ösvényen könnyedén végigjárhatjuk. Parkolni az egykori Thermal Hotel Ligetnél lehet.

Solymár, Jegenye-völgy

3. Solymáron fekszik a Jegenye-völgy, amely kedvelt kirándulási célpont, különös tekintettel a vártól alig több mint egy kilométerre fekvő nagytisztásra, valamint az onnan kevesebb mint egy kilométerre fakadó Rózsika-forrásra. Az egész völgyet érdemes bejárni a város szélétől indulva. A Shell kútnál lehet lerakni az autót és az út túloldaláról indul a túra, melynek során egy kis vízeséssel is találkozhatunk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
svajci-falak-nelkuli-hotel-northfoto-cimkep.jpg

Festői környezetben, a szabad ég alatt aludhatsz a falak nélküli svájci hotelben

Egy extrákkal ellátott franciaágyból lehet gyönyörködni a fantasztikus kilátásban, az ételt és az italt pedig a komornyik hozza ágyba.
Fotók: Northfoto - mediadrumworld.com/HostUnusual - szmo.hu
2020. június 12.


hirdetés

Sok különleges és egyedi hotel létezik, amelyek valamiért kitűnnek a többi közül. A svájci Alpokban található Zero Real Estate is ilyen, amelyhez talán nincs is hasonló.

Ez egy olyan hotel, amelynek nincsenek se falai, se ablakai, így szobái sem. Az ágyak, ahol meg lehet szállni, a szabad ég alatt vannak gyönyörű környezetben.

A hely az Alpokban fekvő Wildhaus nevű falu mellett található, ahol festői táj tárul a vendégek elé. A Zero Real Estate megálmodói, Frank és Patrik Riklin ezért sem akartak falat húzni a szobák köré. Ehelyett több különböző pontra tettek egy-egy ágyat, ahonnan gyönyörködni lehet a természetben.

A Burst Suite nevű helyen csodás kilátás nyílik a Toggenburg-völgyre, a Schwendi Suite szépséges Schwendisee tó felett helyezkedik el, a Stump Suite pedig pazar erdei környezetben.

Mindegyiknél kiváló minőségű matracokkal ellátott franciaágyból lehet szívni a friss levegőt, de vannak hangulatfények és lámpák, extra takarók, telefon töltésére alkalmas külső akkumulátor és esernyők. Ha nagyon rossz az idő, a vendégeket egy fedett szobában szállásolják el.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
hobbitodu_hollandia_kulso_northfoto.jpg

Tökéletes hobbitodú épült, 25 ezer forintba kerül egy éjszakára egy holland kempingben

Egy négytagú család is kényelmesen elfér benne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 24.


hirdetés

Amióta 2001-ben bemutatták A Gyűrűk Ura-filmtrilógia első részét, világszerte megszaporodtak a Zsákos Bilbó odújához hasonló hobbitházak. A domboldalba vájt alacsony belmagasságú, fabútorokkal berendezett hangulatos odúk közül az egyik legjobban sikerült Hollandiában található, alig 30 pernyi autóútra Amszterdamtól.

Ugyan a Geversduin kempingben épített odú nem olyan zegzugos, mint a filmben látott hobbitlak, de így is tökéletesen visszaadja a hangulatát.

Ezt a hobbitházat is egy domb oldalában alakították ki, a teteje gyeppel fedett, és az elsőre talán parányinak tűnő beltér ellenére egy négytagú család is kényelmesen elfér benne, olvasható a különleges szálláshelyekre specializálódott Host Unusual oldalán.

Az odúban padlófűtés gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről, de tartozik a hangulatos építményhez saját WC, fürdőszoba, konyha és egy nappali is. Ráadásul a tökéletes hangulathoz a falra festett elf nyelven írt szövegek is hozzájárulnak.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
interaktiv-europai-turistaterkepen-lathatod-hova-utazhatsz.jpg

Interaktív európai turistatérképen láthatod, hova utazhatsz idén nyáron

Az is kiderül róla, hol milyen szabályok vannak érvényben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 16.


hirdetés

Az Európai Bizottság interaktív térképet tett közzé.

Ezen azt láthatod, melyik európai országba milyen feltételek mellett utazhatsz.

A térkép 24 nyelven, magyarul is képes tájékoztatást adni az egyes országokban a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokról, tudnivalókról.

A reopen.europa.eu oldalon elegendő a bal felső sarokban látható legördülő menüben kiválasztanod a célországot, a térképen megjelenik az úticél, jobb oldalon pedig azt olvashatod el, hogy milyen feltételekkel mehetsz abba az országba.

Megtudhatod, hogy a célországban milyen szolgáltatásokat vehetsz igénybe (étterem, üzletek, strandok stb.), és hogy például elérhetők-e szervezett túrák, ha pedig igen, mikortól.

hirdetés

Ezen kívül megismerheted az adott ország hivatalos koronavírus-tájékoztató oldalának címét, milyen közlekedési eszközzel és milyen feltételek mellett léphetünk be egy országba, és azt is, hogy honnan érkezve tehetjük – vagy nem tehetjük – ezt meg.

Arról is információt szolgáltat a térkép, hogy melyik országba való belépéshez kell negatív teszt, van-e kötelező maszkviselés, távolságtartás, és egyéb óvintézkedés, amit beutazva be kell tartani. Az adatokat folyamatosan frissítik.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!