hirdetés

OLIMPIA

„Nem az én döntésem volt, hogy visszaléptem” - megszólalt a magyar csapat tagja, aki a kötelező oltás miatt mondott le a tokiói olimpiáról

Schmid Julia már Tokióban volt, amikor a MOB döntött arról, hogy csak Covid-19 ellen védett sportoló lehet a magyar csapat tagja. A versenye előtt 7 nappal kapta volna meg az oltást.

Link másolása

hirdetés

Az olimpiára induló magyar csapat nemrég még 176 fős volt: mostanra már csak 173-an maradtak. Legutóbb Schmid Julia esett ki a magyar csapatból. Mint azt mi is megírtuk, a kajak-kenu szlalom szakágban kvótás sportoló azután mondott le a tokiói ötkarikás szereplésről, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) úgy döntött, csakis Covid-19 ellen védett sportoló lehet a magyar csapat tagja.

Schmid Julia a Fókusznak mesélt arról, hogy a hétvégén róla szóló cikkekkel ellentétben nem oltásellenessége miatt lépett vissza.

"Tisztázni szeretném, hogy nem az én döntésem volt, hogy visszaléptem. Én ultimátumot kaptam, hogy fogadjam el a vakcinát pár nappal a versenyem előtt, vagy haza kell mennem"

- fogalmazott Schmid Julia, aki azt is elmondta, úgy érzi, egy rossz kép alakul ki róla és a hozzáállásáról a vakcinákkal, a gyógyszerekkel kapcsolatban, "és, mint tudós, állatorvos, sebész ez így nagyon rossz".

"Én nem vagyok vírustagadó egyáltalán, a munkámban az állatoknak is adunk vakcinákat nap mint nap, szóval én nagyon örültem, amikor kifejlesztették a koronavírus elleni vakcinákat. Ezek nélkülözhetetlenek a vírus elleni harcban"

- mondta a Fókusznak a sportoló.

hirdetés

A Magyar Olimpiai Bizottság csak július 9-én hozta meg azt a döntést, hogy minden magyar olimpikonnak kötelező az oltás. Schmid Julia ekkor már napok óta Tokióban volt, így e-mailben értesítették, hogy Magyarországról szállítanak majd neki vakcinát az olimpiai faluba. De mire megérkeztek az oltással, már mindössze hét napja maradt a versenyig.

"Hét nappal egy verseny előtt nincs semmilyen egészségügyi vagy orvosi előnye annak, ha beoltanak, hiszen a megbetegedést nem tudod vele megelőzni, még a második után is el tudod kapni a covidot és fertőzőképes is vagy. Szóval úgy gondolom, ez nem jelentett volna megoldást semmire"

- mondja az osztrákoktól honosított sportoló, aki azt is hozzátette, hogy túl közel volt a versenye.

Julia ott az olimpiai faluban, a hotelszobájában mérlegelte, hogy az oltás miatt három napig nem mozoghat majd, így kiesik az edzésből. Az esetleges mellékhatások, mint például az izomfájdalom vagy a levertség pedig rossz hatással lennének a teljesítményére.

"Megbetegedni ott Japánban, úgy, hogy esetleg emiatt ne tudjak versenyezni, úgy éreztem, hogy több hátránya lenne ott és akkor beadatni az oltást, mintha majd csak a verseny után adatom be, addig pedig elszigetelem magam a lehető legjobban. Igazából reménykedtem benne, hogy meg fogják érteni, hogy az én esetemben, mindössze pár nappal a nagy olimpiai versenyem előtt, ennek nem lett volna haszna"

- fogalmazott Julia, aki reménykedett benne, hogy kivételt tesznek majd, és versenyezhet, mert látják, hogy ez csak az idő rövidsége miatt alakult így.

A sportoló várta a MOB döntését, de semmilyen levelet nem kapott egészen vasárnapig.

"Lementem edzeni ebédidőben és akkor kaptam egy e-mailt, hogy itt vannak a ma esti repülőjárataid adatai. Egy órakor értem vissza a szállásra az edzésről, kettőre bepakoltam, elvittek PCR-tesztre, ami egy 40 perces út volt, majd vissza, hogy négyre meglegyek mindennel"

- meséli Julia.

"A nagy álmom, ami minden sportoló nagy álma, annak most vége lett pár nap alatt"

- fogalmazott a sportoló.

Juliának azt mondták, ha 10 perc alatt nem ér le a szálloda halljába, akkor magának kell intéznie a hazaútját, így ő hátrahagyva a hajóját és az edzőfelszereléseit, elindult haza. Abban bízott, hogy a mellérendelt edzője majd hazahozza neki ezeket, de kiderült, hogy ő maradt, így Julia most, ha akarna, akkor sem tudna edzeni egy hónapig.

"Ez a döntés nem rajtam múlt, és egyáltalán nem is értem az egészet, ráadásul elég nehéz azt is kezelni, ahogyan bántak velem, miután nem kértem az oltást. Senki semmit nem mondott, csak elküldték a repülőjegyem"

- fogalmazott Julia, aki nemrég érkezett haza Ausztriába.

Videó: A Fókusz riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
OLIMPIA
A Rovatból
hirdetés

„Elképesztően büszke vagyok, hogy azt mondhatom, meleg vagyok és olimpiai bajnok” – mondta győzelme után a brit műugró

Tom Daley elérzékenyülve beszélt arról, hogyan élte meg az idáig vezető utat.

Link másolása

hirdetés

"Elképesztően büszke vagyok, hogy azt mondhatom, meleg vagyok és olimpiai bajnok. Amikor fiatalabb voltam, azt gondoltam, nem érhetek el semmit, azért, aki vagyok. Az, hogy most olimpiai bajnok vagyok, megmutatja, hogy bármit elérhetsz" – mondta el győzelme után Tom Daley Tokióban, írja a Guardian.

Tom Daley és Matty Lee férfi torony szinkronugrásban nyertek aranyérmet Nagy-Britanniának. A két brit alig két ponttal előzte meg az esélyesnek számító kínai párost.

A brit lap szerint a győzelem után Daley elérzékenyülve beszélt arról, hogyan élte meg az idáig vezető utat. A sportoló 2013-ban beszélt a nyilvánosság előtt arról, hogy homoszexuális.

Amikor fiatalabb voltam, mindig úgy éreztem, hogy egyedül vagyok, más vagyok, nem passzolok a többiek közé. Hogy van bennem valami, ami soha nem lesz annyira jó, mint ahogy a társadalom elvárná. Remélem, hogy minden olyan LMBT-fiatal, aki most egyedül érzi magát, láthatja, hogy nem számít, mert nem vagy egyedül. És bármit elérhetsz.

– mondta el Daley, akinek ez már egyébként a negyedik olimpiája, korábban két olimpián összesen két bronzérmet szerzett.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
OLIMPIA

„Ez nem fair!” - Kiakadtak Hosszú Katinkára a kommentelők, amiért visszalépett a 200 méteres pillangóúszástól

A többség szerint nem fair, hogy az úszónő a riói olimpia után másodszor is eljátszotta ezt, ráadásul úgy, hogy ezzel Jakabos Zsuzsannától vette el a lehetőséget az indulásra.

Link másolása

hirdetés

Mint megírtuk, Hosszú Katinka magyar idő szerint délután fél egykor úszott volna a tokiói olimpián a 200 méteres pillangó előfutamában, de az utolsó pillanatban visszalépett az indulástól.

A háromszoros olimpiai bajnok a riói olimpián is visszalépett ettől a távtól, helyette Jakabos Zsuzsanna indulhatott volna, akinek szintén megvolt az olimpiai szintideje, de gyengébben úszott, mint Hosszú.

Hosszú Katinka elég sokakat felháborított a döntésével, a Szeretlek Magyarország Facebook-oldalán is többen kritizálták emiatt. A kommentelők szerint nem fair, hogy az úszónő másodszor is eljátszotta ezt, ráadásul úgy, hogy ezzel Jakabostól "vette el" a lehetőséget.

Íme néhány vélemény:

hirdetés

"Szegény Jakabos Zsuzsi szívta meg megint, emiatt a nőszemély miatt!"

"Jakabos Zsuzsa ezt kedveli, pedig neki is megvolt az A szint. 2 olimpián offolta ki, 'mert ő vállalja az indulást'".

"Simán engedhette volna a Jakabos Zsuzsit is indulni, ez nem fair!"

"Kezd nekem sok lenni már ez a 'mindig visszalépek egy számból' dolog, miközben egyvalaki kiesik a válogatottból miatta."

"Így múlik el a világ dicsősége."

"Veszíteni tudni kell... Ő nem képes méltón erre."

"Nincsenek szavak erre a sportszerűtlen viselkedésre egy sportembertől."

"Soós Csaba szégyene, hogy ez megtörténhetett."

De akadtak azért olyanok is, akik megvédték az olimpiai bajnok úszónőt:

"Katinka már mindent elért, fantasztikus teljesítmény áll mögötte. Ő egy csoda. Semmit nem kell már elérnie, bizonyított bőségesen. Olyan sikersorozat áll mögötte, mint senkinek. Nyugodtan hátradőlhet. Szeret versenyezni, ez érthető."

"Katinka már megtette, amit kellett, bizonyított! Ha soha többet nem úszna, már akkor megérte, hogy magyar lánynak született! Az eddigi érdemeit nem lehet elvenni tőle! Lehet lassítani, nevelni az utánpótlást!"


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OLIMPIA

Hosszú Katinka visszalépett a 200 pillangótól az olimpián

Így csak Kapás Boglárka képviseli majd Magyarországot ebben a számban a nők között.

Link másolása

hirdetés

Fél egykor úszott volna Hosszú Katinka a 200 pillangó előfutamában, de az utolsó pillanatban visszalépett a számtól – írja a Telex.

Egy órával a rajt előtt még szerepelt a rajtlistán, de a lapnak megerősítette a kapitány, hogy Hosszú nem lesz ott a rajtnál.

A háromszoros olimpiai bajnok a riói olimpián is visszalépett ettől a távtól, helyette Jakabos Zsuzsa indulhatott volna, akinek szintén megvolt az olimpiai szintideje, de gyengébben úszott, mint Hosszú. Az MTI azt írja, a visszalépés hátterében az állhat, hogy a valószínűsíthető továbbjutás esetén szerda délelőtt a 200 méter pillangó elődöntője után 47 perccel rendezik a 200 méter vegyes fináléját, amelybe hetedik idővel kvalifikálta magát.

Magyarország most két úszót nevezett erre a számra, Kapás Boglárkát és Hosszú Katinkát. Kapás az ötödik helyen jutott a keddi előfutamból a szerdai elődöntőbe, 2:08.58 perces idővel csapott célba.

Hosszú magyar idő szerint szerda 4:45-től úszik a 200 vegyes döntőjében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
OLIMPIA
A Rovatból
hirdetés

Kizárták a 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltót az olimpián

Kozma Dominik egy kicsivel hamarabb ugrott a medencébe, mint kellett volna.

Link másolása

hirdetés

Rossz váltás miatt kizárták a 4x200 méteres magyar férfi gyorsváltót a tokiói olimpia úszóversenyeinek keddi előfutamából.

A Holló Balázs, Zombori Gábor, Kozma Dominik, Márton Richárd összetételű négyesből Kozma volt, aki 14 századmásodperccel korábban ugrott a medencébe.

"Bár szomorú a vége, de mindenki megtette, amit lehetett. Egyszer mi járunk jól, egyszer mások, ez benne van. Hármunknak ez volt az első olimpiája, ráadásul az első úszásunk is, a következőre még jobbak leszünk" - mondta az MTI-nek Márton Richárd, amire a 30 éves Kozma rákontrázott, hogy már csak ők.

"Amit kértek tőlünk, annál még jobb átlagot is úsztunk" - jelentette ki Kozma, aki sajnálja, hogy így elveszett a váltó jó időeredménye.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: