1,8 milliárd forintot ér a nő orra, aki sajtokat kóstol és szagol, és ezzel rengeteg pénzt keres
Diane Cox saját bevallása szerint a világ "legsajtosabb" munkáját végzi: az angliai Wyke Farms tejgazdaságnál dolgozik, mint sajtminősítő mester.
Konkrét feladata az, hogy ellenőrizze a farmon előállított sajtok és vajak minőségét. Heti három napot dolgozik, naponta 100 sajtot minősít szaglás és kóstolás alapján.
Cox szerint a sajtok is "élnek", amelyek ízét nagyon sok tényező befolyásolhatja:
a tehén étrendje, a környezet, ahonnan a tej jön, az évszak, és a sajt előállítása is, ezért nagyfokú figyelemre van szükség ahhoz, hogy minőségi termék készüljön.
A sajtminősítő először kívülről vizsgálja meg a sajtot, majd az illatot és az aromákat ellenőrzi, és csak ezután jöhet a kóstolás. Általában reggel végzi a munkáját, mivel az ízlelőbimbók ekkor a legérzékenyebbek - ez azt jelenti, hogy heti háromszor sajtot reggelizik.
"Ez egyszerre tudomány és művészet. Az elődeink a 'a sajt jövendőmondóinak' nevezték a sajtminősítőket, hiszen tudnunk kell, hogy milyen illata és feltehetően milyen íze lesz a sajtoknak 18 hónap vagy akár 2 év múlva"
- mondta Diane Cox a Metro-ban megjelentetett cikkében.
Metro on Twitter
My odd job: I'm a cheese grader whose nose is insured for £5million https://t.co/XzKQnAqEB5
A világon nagyon kevés női sajtminősítő van, de a Wyke Farmsnál nem ő az egyetlen ilyen dolgozó. De így is nagyon megbecsülik:
a szaglóérzéke és maga az orra 5 millió fontot (1, 8 millárd forintot) ér, amire biztosítást is kötött a munkáltatója.
Ennek megfelelően a fizetése sem kevés, de szerinte nem csak ezért olyan kivételes ez a munka, amit nagyon érdekesnek és változatosnak tart.
"Az emberek gyakran kérdezik, hogy szeretem-e a sajtot. Ez olyan hülye kérdés: az életem a sajt körül forog"
- mondta a 48 éves nő.