News here
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

Neked bejön, ha egy férfi két copfban hordja a hosszú haját? – Régen pedig ez volt a divat

Régebbi korokban a magyar legények ugyanis gyakran viseltek ilyen frizurát, egészen a ’48-as szabadságharcig. Sokáig varkocsok, csimbókok és üstökök uralták a férfi-hajdivatot.

Link másolása

hirdetés

Egykor nem csak akkor hordott hosszú hajat egy férfi, ha metálzenét hallgatott, hipszter-professzor volt vagy úgy próbált meg nőhöz jutni, hogy Momoa-utánzatra növesztette a haját, hátha a kiszemeltek nem veszik észre a tincsek alatt megbúvó különbséget. A 19. század közepéig az lett volna feltűnő és lázadó magatartás, ha egy fiú tüsifrizurát vágatott volna magának. A múltban csak az előkelő rétegek követték a divatot, a hajviselet ugyanis utalt a származásra és vagyoni helyzetre is.

A magyar férfiak évszázadokig hosszú hajat viseltek, a 15-18. században pedig már varkoccsal, azaz fonással felturbózták a loboncukat. Nyelvészeti érdekesség, hogy a varkocs szó kikopott a köztudatból a copf javára, holott a lengyel nyelvben is a (magyar szóval azonos hangzású) „warkocz” jelenti ezt a hajviseletet.

Az elválasztott hajat általában sodorva vagy a fül mellé fonva, csimbókban viselték a honi férfiak. A csimbók tipikus magyar szokásként gyűrűzött be a hajkultúrába: a tincseket három ágra fonták, és mindig a fül előtt kétoldalt kötötték csomóba, soha nem hátul, de néha csak úgy lógva hagyták a varkocsba fogott frizurát. Amikor egy férfi kopaszodni kezdett, a gyérülő hajkoronáját kipótolta és úgy kötötte meg, úgyhogy gyakorlatilag férfi fonat-parókát is hordtak elődeink. Az sem volt ritka, hogy az üstököt – amely a homlok közepétől induló hajtincs vagy hajcsomó – több ágú fonatban hordták hátul. Akik munka közben összefogták a hajukat, azok görbefésűvel tűzték fel, vagy hátul zacskóba kötözték, esetleg csak begyűrték a kalap vagy süveg alá.

Pogány hagyományokhoz híven sokszor nyírták körbe a férfiak az üstököt vagy a fonatot a kobakjukon, hogy csak az a bizonyos tincs érvényesüljön. Báthory István lengyelországi uralkodása idején ez a hajviselet a lengyeleknél sajátos formában terjedt el: a hajat csak a halánték feletti vékony csíkban és a tarkón nyírták kopaszra, a többit meghagyták, a kompozícióhoz pedig lekonyuló hosszú bajusz dukált.

A borotvált üstökű kopasz fej később már csak a világól elzártan élő, moldvai csángó férfiaknál maradt népszerű.

Az 1848-as szabadságharc azonban felülírta a hagyományokat, hiszen a praktikum és a higiénia úgy kívánta meg, hogy a résztvevő katonák és nemzetőrök megváljanak hajzuhatagjaiktól. És köszönhetően az általános hadkötelezettségnek, elég gyorsan lezajlott a forradalmi változás.

A 19. század végén már csak a hagyományőrző idősek és pásztorok őrizték fejük búbján az egykor átlagosnak számító, hosszú sörényüket. Ugyan ’48-ban még akadtak olyan székelyek, akiknek csimbókba volt kötve a hajuk, de utána egyre jobban kikopott az a szokás, hogy az urak és az asszonyok hajviselete hasonlítson egymáshoz. Utána a fiatalok úgynevezett körhajat (ez a nyakszirt alatt lekerekített, elöl hosszabbra meghagyott hajviselet), az öregek és a gyerekek kefehajat vagy csikófrizurát hordtak, a legények pedig félrefésültet.

hirdetés

Egy nemzetőr legendás, félméteres hajfonata

Élt egy 1848-as nemzetőr, Kovács János, aki nem volt hősies harcos, és semmi különöset nem jegyzett fel róla a történelem. Csupán azért maradt meg az emberiség emlékezetében, mert ellenállt az egyre divatosabbá váló rövid frizurának, és hosszú, 52 centiméteres copfjával jelentkezett szolgálatra. A hosszú, hármas fonása zsinór nélkül is egyben maradt, mivel az ápolásához disznóhájat használt.

Ám a „tincshangulatot” hamar letörték a nemzetőrségben, hiszen az osztrák-magyar közös hadsereg tagjai egyenruhát, fegyvert, valamint kötelező hajnyírást is kaptak. János azonban eltette emlékbe levágott haját, így kerülhetett később a vaskos varkocs a Néprajzi Múzeumba, a textil- és viseletgyűjtemény 83 967. leltári számú tárgyaként. Egyes régiókban a haj levágása gyakorlatilag csonkítással ért fel, és büntetésként alkalmazták, illetve rendkívül megalázónak élte meg az, akit megkopasztottak. A magyar parasztságnál a legtovább élő hiedelem a levágott haj és köröm szétszórásának tilalma volt.

Ami a szakállat illeti, sokáig nemesi kiváltságnak számított, főleg a feudalizmus alatt. A szabadságharc után főként idősebb férfiak növesztették, ugyanis rangot és kort jelzett. Akkoriban hódított a Kossuth-szakáll: az arc- és állperemen rövidre nyírt fazon. Divatos volt még a körszakáll, a barkó, pajesz (más néven pakumpart) vagy a széles császárszakáll is, de a legtöbben szakáll nélkül jártak.

A magyar férfitrend fontos eleme volt egy időben a bajusz: az urak fejük ékességeként, büszkén hordták gondosan ápolt, fazonírozott szőrkötegüket. Hegyesre pödörve a nemesek és katonák hordták (egy zsíros kenőcs, a bajuszpedrő rögzítette peckesre), tőlük terjedt el a népesség szélesebb körében is. A 19. században a sodrott bajuszvég volt népszerű, de az első világháború után fokozatosan kiszorult a köztudatból.

Manapság a fiúk ugyan sokféle frizurát viselnek, de inkább a rövid- és félhosszú fazonokat részesítik előnyben, fonást legfeljebb mókából láthatunk egy legénybúcsún. A hosszú haj ritkaságnak számít az erősebbik nemnél (hipszterek, professzorok, latintánc-oktatók és viking-becsípődéses hagyományőrzők kasztjait leszámítva), ahogyan a terebélyes szakáll vagy körszakáll is, de önmagában bajuszt – szakáll nélkül – is igen kevesen viselnek. Holott a férfiaknak ugyanakkora fegyver lehet az arcszőrzettel való kísérletezés, mint a nőknek a malterosvödörnyi smink.

Források:

https://mondak.blog.hu/2010/07/06/magyar_hajviselet_a_varkocs

http://regi.asbothkeszthely.hu/palyazatok/Hatartalanul3/A%2019.%20szazad.pdf

https://www.neprajz.hu/gyujtemenyek/a-honap-mutargya/kovacs-janos-hajanak-ot-elete.html

http://www.mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-1407.html

http://regi.asbothkeszthely.hu/palyazatok/Hatartalanul3/Szekelyfoldi.pdf

Herman Ottó: A magyar nép arcza és jelleme


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
MÚLT
Videó: Erzsébet királynő 1993-ban járt Magyarországon
Mutatjuk az archív felvételeket a csütörtökön elhunyt uralkodó és néhai férje magyarországi látogatásáról.

Link másolása

hirdetés

Csütörtökön délután meghalt II. Erzsébet brit uralkodó. A királynőt nemcsak az Egyesült Királyság, hanem az egész világ gyászolja most.

Talán sokan nem tudják, hogy Erzsébet Magyarországon is járt 70 évig tartó uralkodása alatt. 1993-ban utazott előbb Budapestre, majd az ország több különböző pontjára, például Kecskemétre és a Hortobágyra.

A királynőt és férjét, Fülöp herceget többek között Göncz Árpád akkori köztársasági elnök fogadta, aki díszvacsorát is adott a párnak a Parlament Vadásztermében. Az eseményen a korabeli hazai politikai és szellemi élet színe-java részt vett - emlékeztet az nlc.hu. Ekkor Erzsébet királynő méltatta Magyarországot és a magyar népet:

"Mindig szerettem volna Magyarországra jönni, így hát különleges pillanat számomra, hogy itt lehetek Budapesten. Bár a történelem nem mindig állította egyazon oldalra Nagy-Britanniát és Magyarországot Európa tragikus háborúiban, azt hiszem, népeinkben mindig eleven maradt a közös reménység. Csodálattal és örömmel figyeltük mindazt, amivel a magyarok a tudomány, a zene, a művészetek és az irodalom világát gazdagították".

A királynő halálhíre után az Országos Széchenyi Könyvtár is megosztott néhány archív felvételt arról, amikor II. Erzsébet ott volt férjével. Mint írják, "a királyi pár a könyvtár megtekintése mellett egy kifejezetten a tiszteletükre összeállított kiállítást nézett meg".

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
MÚLT
Videó a Titanicról: az eddigi legjobb minőségű felvételeken a 110 éve elsüllyedt hajó roncsa
Most először készült 8K felbontásban videó az utasszállító óceánjáró roncsáról, amelyeken eddig nem látott részletek is láthatóvá váltak.

Link másolása

hirdetés

Az eddigi legjobb minőségű felvételeket sikerült elkészítenie egy expedíciós csapatnak a Titanicról - számolt be róla a Science Alert.

Az 1912-ben, első útján elsüllyedt utasszállító óceánjáróról most először készült 8K felbontásban videó, ami elképesztő részletességgel mutatja be a roncsot.

Ennek köszönhetően pedig újdonságokat is felfedeztek a kutatók: például láthatóvá vált a kikötő horgonyon a gyártó neve.

"Évtizedek óta tanulmányozom a roncsot, több alkalommal is lemerültem, és nem emlékszem, hogy láttam volna bármilyen más felvételt, amely ennyire részletes lett volna. Izgalmas, hogy annyi év után egy olyan új részletet fedezhettünk fel, amely a régebbi kameratechnológiákkal nem volt látható"

- mondta Rory Golden, az OceanGate Expeditions Titanic-szakértője.

Azt is kiemelte, hogy a felvételeken látszik az a kazán is, amely az óceán fenekére merült, amikor a Titanic kettévált. Ez volt az a kazán, amelyet először megtaláltak, amikor 1985-ben azonosították a hajó roncsát.

A felvételeken jobban láthatóvá vált részletek segítségével a tengeri régészek tovább tanulmányozhatják a Titanic bomlási sebességét, de a roncsban és környékén élő tengeri élőlények azonosítását is megkönnyítik a tudósok számára.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
MÚLT
Egész életét a férjének, majd a hagyatéka gondozásának szentelte – a legodaadóbb feleség volt Hertelendy Margit
A híres Afrika-vadász és író, Széchenyi Zsigmond özvegye szinte társszerzőként segítette férjét, aztán hagyatékát is évtizedekig, tíz körömmel óvta és gondozta.

Link másolása

hirdetés

Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő” – tartja a mondás. Ez Széchenyi Zsigmondra, a magyar vadászirodalom ikonikus világutazó-írójára mindenképp igaz volt. Hiába vadászott Európában, Afrikában, Indiában és Alaszkában, itthon bukkant a legértékesebb „trófeára”, Hertelendy Margitra.

Mangika, ahogy mindenki hívta, egész tevékeny életét a férjének, majd annak halála után a hagyatéka gondozásának szentelte. Kitartó szerelmük kalandosan indult, és úgy is folytatódott.

A nemesi birtokos családból való Margit nyelvmesteri diplomát szerzett német, francia és magyar nyelvből és művészettörténetet is tanult, de hiába minden álmodozása, a világháború, majd a Rákosi-korszak üldöztetése minden számítását keresztülhúzta. Különféle megpróbáltatások után az államosított, keszthelyi Festetics-kastélyban lett végül a nemes hölgyből egyszerű takarítónő és fűtő. 1955 őszén azonban rámosolygott a szerencse, és megismerkedett (az addigra pár éve Budapestről vidékre telepített, a közeli Balatongyörökön élő) Széchenyi Zsigmonddal. Mivel akkoriban egyikőjüknek sem volt stabil háttere, földönfutóvá tette őket az élet, csak 1959-ben házasodhattak össze, de abban az évben már vissza is költözhettek Budapestre, a VI. kerületi Jókai utca 36. szám alá.

Hatalmas horderejű munka következett: az ifjú feleség gyakorlatiasan és energikusan vetette bele magát 27 évvel idősebb férje könyveinek korrektúrázásába, legépelésébe és megjelentetésébe. Akkortájt szokatlan módon Zsigmond utolsó afrikai vadászútjára is elkísérte 1964-ben, amely már a második expedíció volt.

A vadászikon ugyanis kijelentette, hogy a felesége nélkül nem megy sehova. Rengeteget fotóztak is együtt az állatvilágban. Ezeknek az utazásoknak az volt a célja, hogy pótolhassák az ’56-os budapesti harcokban leégett Magyar Természettudományi Múzeum állatpreparátumait.

Széchenyi korai halála után a Művelődési Minisztérium a fegyvereit, majd – a II. világháború után megmaradt hatalmas, élete végéig gyarapított – könyvtárát is megvásárolta a múzeum számára. Mangikát pedig munkatársként alkalmazták, sőt: ő lett a Széchenyi Vadászati Könyvgyűjtemény jogos és lelkes kezelője. Szerette felemlegetni, hogy élete során hányszor költöztette ezt a hiánypótló gyűjteményt, amely az egyik legnagyobb és legértékesebb vadászati könyvgyűjtemény Magyarországon.

Olyan gazdag régi anyagokkal van tele, mint Mária Terézia és II. József vadászati rendeletei, 18. századi vadászati kézikönyvek és vadászati szótárak, valamint egy 1696-os kötet, a könyvtár legrégebbi darabja. Mangika gyakran járt oda, és állandóan érdeklődött, hogy rendben van-e a 4-5 ezer darabos gyűjtemény. Mindig azt mondta, kezeljék őt úgy, mint a könyvtár egyik kötetét.

A szerencsére a gyönyörű kort, 96 évet megélt özvegyasszony már az 1998-ban – férje születésének 100. évfordulójára – megrendezett Széchenyi Zsigmond kiállítás szervezésében is aktívan részt vett. Ahogyan a gróf születésének 120. évfordulójára készült nagyszabású dokumentumfilm forgatócsoportját is elhalmozta rengeteg segítséggel, naplóbejegyzésekkel és pontos információkkal, méghozzá 93 évesen. Rá következő évben ott volt természetesen a Lerner János rendezte „Vadonvilág – gróf Széchenyi Zsigmond nyomában” című mozifilm bemutatóján is.

hirdetés

Külön érdekesség, hogy e cikk írójának volt szerencséje ellátogatni ahhoz a szenvedélyes gyűjtő-restaurátorhoz, Vágvölgyi Imréhez, akinek 1992-ben Hertelendy Margit eladta a „kacsáját”, azaz az 1969-es Renault 4-esét (a fenti fotó nála készült). A szépen karbantartott, eredeti színében pompázó relikvia – rengeteg old timer motor, traktor és egyéb ínyencség társaságában – máig a mesterember garázsában pihen, és nem eladó, pedig akadna rá vevő bőven.

Források: 1, 2, 3


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
MÚLT
A Rovatból
hirdetés
Amikor még Budapest – sőt, Ferihegy is – szőlőtermesztő vidék volt
Sok utcanév őrzi az emlékét annak, hogy a budai hegyek lankáin rengeteg szőlőt termesztettek. A Budapest Gyűjtemény képei pedig azt mutatják meg, milyen volt a szüret.
A FSzEK Budapest Gyűjteményének engedélyével. Címkép: szüret Jókai Mór házában, 1910-ben - szmo.hu
2022. szeptember 17.


Link másolása

hirdetés
Hétről hétre Budapest

2014-ben volt száz éve, hogy létrehozták a Budapest Gyűjteményt, a főváros könyvtárának várostörténeti különgyűjteményét, ahol a főváros helyismereti, helytörténeti anyagait találjátok meg. Folyamatosan gyarapodó gyűjteményükben százezer kötetnyi könyvet, kéziratot, hírlapot és folyóiratot, köztük számos régi, ritka dokumentumot tanulmányozhat bárki.

A fotótárban pedig mintegy négyszázezer fényképet őriznek, amelyek bemutatják a városkép, az infrastruktúra változásait, a hétköznapok és történelmi fordulatok jeleneteit, a hírességek és mára elfeledett városlakók arcvonásait. Facebook-oldalukon ezeket mutatják be olyan történetekkel, amikről csak nagyon ritkán hallani.

Szüret utca, Vincellér utca, Badacsonyi utca, Ménesi út, Nagyszőlős utca, Somlói út, Tarcali utca, Villányi út. A Gellérthegy környékén jó néhány utca őrzi történelmi borvidékek és a szőlőtermesztéshez kapcsolódó fogalmak nevét.

Úgy kellene kezdeni, hogy „már a rómaiak is” ismerték Buda vidéke szőlészeti adottságait, ám erről csak erős feltételezések vannak.

hirdetés
Ami azonban biztosan tudható: a középkortól kezdve a város egész Duna-jobbparti részének határait szőlők borították. Jobbára a pesti - túlparti - szomszédok birtokai, hiszen emitt, Cinkotát és Rákoscsabát leszámítva nemigen termett meg a szőlő.

Nem sok idő kellett a török hódoltság után hogy a Várnegyed illetve a Víziváros dombocskáin is holdszámra telepítsék a szőlőket. Jobbára vörösbort adó fajtákat. Az egyik ilyen vörös alapja a Szerémség felől a rácok közvetítésével elterjedt kadarka lehetett, ez volt a nemzetközi hírnevet is szerzett sashegyi vörös.

A XVIII. századtól aztán mégiscsak betelepítették - szőlőhegynek füllentve - a pesti oldal lankás határait is, Káposztásmegyertől Szentlőrincig.

Az akkoriban Puszta Szent Lőrincznek nevezett területen vett birtokot Mayerffy Ferenc birtokos és telepített majorságában egyebek mellett szőlőt. Ennek a gazdaságnak a helyén terül el az hegynek csak fejcsóválva nevezhető sík, amit Ferihegynek ismerünk. Természetesen Mayerffy Ferencről neveztetik, az utótagot pedig azért kapta, mert szőlő csak hegyen terem, pont.

Az 1869 és 1887 között készült III. katonai felmérés térképrészletén jól látható a jobb oldalon Ferihegy puszta és a szőlőültetvények.

A Mayerffy-család eleinte nem is volt annyira boros. Az atya, Franz Mayer, Bajorországból idetelepült sörfőzőmester volt, aki vagyonát ebbéli tevékenységéből szerezte. A Mayerffyaknak a Belvárosban és Lipótvárosban is több sernevelőháza volt.

Mayerffy-birtok volt még állítólag a Sashegy egész naposabbik oldala is, amiből az 1830-as években átengedett néhány hektárt bizonyos Schams Ferencnek, aki az ország első szőlőiskoláját telepítette ide. Schams a főváros története iránt érdeklődőknek elsősorban 1821-ben és 22-ben kiadott városleírása (Vollständige Beschreibung der königlichen Freystadt Pest in Ungarn) miatt fontos, de a szőlészeti munkássága sem lebecsülendő. Annyira nem, hogy kortársai a szőlészet és a borászat apostolának is nevezték.

Szőlőtelepét aztán a Magyar Gazdasági Egyesület vásárolta meg, amely a közelben – a Gellérthegy délnyugati oldalán - vincellérképzőt, amolyan kertészképző iskolát alapított Entz Ferenc vezetésével.

A Mayerffy- illetve Schams-féle terület talajtanilag nem volt kielégítő a szőlőnemesítés céljaira, így Entz a fajta és borvidék szerint osztályozott ültetvényt is áttelepítette ide, a Somlói és Ménesi út közötti területre. A képző iskolaépülete - persze jócskán átépítve - ma is áll a Budai Arborétumban az egykori Kertészeti Egyetem, a mai MATE campusán.

Szüret Moritz Schwindt 1837-es metszetén

Rácvárosi szüret Ludwig Rohbock rajzán. Hunfalvy János, Magyarország és Erdély eredeti képekben c. munkájából

Pihenő szüretelő, szintén Rohbock rajzán. Hunfalvy János, Magyarország és Erdély eredeti képekben c. munkájából

Ezen az 1852-es térképen ’Majerfis Garten’-ként szerepel a Sashegy „alatti” Mayerffy-birtok

A Budai Sashegyi cimkéje 1875-ből.

Még egy Sashegyi boroscimke az 1870-es évekből.

Ezredévi Kiállítás az Iparcsarnokban. Az előtérben Dietzl József boraival, aki ugyan budafoki, de itt a Budai Sashegyit hirdeti.

A Herman Ottó úti mezőgazdasági kutatót (valamikori szép nevén: M. Kir. Központi Szőlészeti kisérleti állomás és Ampelológiai Intézet), a peronoszpóra és a filoxéra elleni védekezés kutatására hozták létre.

A Magyar Ornithológiai Központ dolgozószobája a Herman Ottó u. 15. alatt, az Ampelológiai intézet telkének IV. pavilonjában. Ezen madártani gyűjtemény sorsát a II. világháború pecsételte meg. Az újjászervezett Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ma a Költő u. 21. szám alatt, a Jókai-kertben működik – hogy ez a kör is bezáruljon.

Erzsébetfalvi famunkások szüreti ünnepélye. 1907. szeptember 15.

Szüret u. 19. szám alatti villa. 1910 körüli felvétel

Jókai svábhegyi kertjében (II. Költő u. 21.) szüret idején. 1910.

„Közbe meg utána egy hét pohár (nem 2, hanem 7) svábhegyi karcos, parádival! Nem tudják a nagyurak, hogy mi a?” (Öreg ember nem vén ember / Első képzelt regény, VII.)

Az Auguszta-telepen így ünnepelték a szüretet 1926. szeptemberében

Útépítés a Sashegy oldalában, 1933. szeptemberében. A képen látható terület közelében lehetett a Mayerffy-birtok.

Még több régi fotót a Budapest Gyűjtemény képarchívumában találtok

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: