ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Kis magyar sörtörténet az Árpád kortól az Óvatos Duhajig

Gondoltad volna, hogy már a honfoglaló magyarok is sört ittak? És hogy uralkodóink is szívesen fogyasztották? Kis sörtörténelmi leckénkből megismerheted a hazai sörgyártás múltjának érdekes epizódjait.


Tudtad, hogy már a honfoglaló magyarok is ismerték a sört? Persze, amit Árpád és társai ittak, nem hasonlított igazán a ma sörként ismert italra. Az ősmagyarok itala a boza volt, amit köles, árpa és később kukorica erjesztésével nyertek. A boza nem magyar találmány volt, valószínűleg a törököktől tanulhattuk meg annak készítését.

Nem véletlen nevezzük néha a sört folyékony kenyérnek is, ugyanis a kunok söre a kenyérsütés mellékterméke volt. Az „ősi recept” szerint a gabonamagokat – köles, árpa, búza – megőrölték, víz és kovász segítségével pedig kenyeret készítettek, de úgy, hogy míg a külseje már megsült, a belseje még nyers maradt. Ezt a kenyeret megtörték, beletették egy vizes edénybe, és az pár nap alatt megerjedt. Így született az az enyhén savanykás, alacsony alkoholtartalmú ital, amit ma „kun serként” említenek a történészek.

feszty_amagyarokbejövetele

Feszty Árpád: A magyarok bejövetele (Részlet) - Forrás: Wikipédia

Az egyik első írásos emlékünk a magyar sörfőzésről egy, a Pannonhalmi Apátságban őrzött oklevél, 1086-ból. Itt említenek egy bizonyos Komlóaszó völgyet, ami arra utal, hogy itt már szakértelemmel, nagyban termelték a komlót, amit ekkora mennyiségben csak sörkészítéshez használhattak.

Azonban a sör nemcsak a kolostorok kiváltsága volt, itthon már a tatárjárás előtt létezett a népi serfőzés is. Az 1300-as években a városi dobos kiáltotta ki, ki az, aki jogosult a sörfőzésre, az ugyanis szokásjog volt. A szerencsés városi polgárok pedig a házuk elkülönített részében, saját árpájukból főzhettek sört. A sörfőző a házára cégért, a város címerét és egy, az alján lelógó fából esztergályozott, kékre festett golyót függeszthetett ki. Ez azt jelképezte, hogy a boldog serfőző befizette a „sörgarast”.

A sört uralkodóink sem vetették meg, az Anjouk és a Hunyadiak korában már igen népszerű italnak számított.

A Döbrentei téren sörfőző ház mérte a mennyei nedűt, de a Pesti Sörfőzőház már a török hódoltság előtt is fogadta a szomjas vendégeket – erre emlékeztet a mai Sörház utca is.

Az 1600-as évek táján már jövedelmező iparággá vált a sörfőzés, nem csoda, hogy sorra nyíltak a sörfőzdék városokban, udvarházakban és várakban is. A földesurak udvarházai között kialakult a versengés, így a sörfőző mesterek szerepe is felértékelődött.

Innen már csak egy lépés az első nagyüzemi sörfőzdéig, amit II. Rákóczi Ferenc alapított 1701-ben Őraljafán, és a század legnagyobb hazai sörfőző üzeme volt.

sörgyár

A sörfőzés a 19. században költözött be a gyárakba, 1844-ben pedig megnyitott az első nagyobb sörgyár is. Ezt a sörgyárat a sörfőző mesterséget Bajorországban kitanult Scmidt Péter alapított Kőérföldén, azaz a mai Kőbányán. A vállalkozás hamar beindult, egy évtized múlva már öt gyár is főzött sört Pesten. Nem csoda, hogy erre Anton Dreher, a Klein Schwechat-i sörgyár tulajdonosa is felfigyelt, aki 1862-ben vásárolta meg a Kőbányai Serház Társaságot, amit átkereszteltek a Dreher Antal Serfőzdéje Kőbányán névre.

Ezzel párhuzamosan egyre népszerűbbé vált a kesernyés, habzó ital, amiben a szőlőtőkéket tizedelő filoxérajárvány is komoly szerepet játszott. Ez a betegség elpusztította a Buda vidékén található szőlőtőkék nagy részét. A bor árának emelkedése pedig nagyban elősegítette a sör népszerűségét.

Hamarosan az egész országot lefedték a nagy sörgyárak.

1892-ben nyílt meg a sörgyár Nagykanizsán, és ebben az évben kezdte ontani a sört a Kőbányai Polgári Serfőző Rt. is. 1895-től főznek sört Sopronban, 1910-ben a Haggenmacher Kőbányai és Budafoki Sörgyárak, míg 1912-ben a Fővárosi Serfőzde nyitotta meg kapuit.

soproniiii

Az I. világháború a söriparnak sem kedvezett. Trianon után a magyar lakosság száma kevesebb mint a felére csökkent. Ugyanakkor megmaradt a szőlőtermő területek nagy része, óriási borkészletek maradtak az országban, ami azt jelentette, hogy ismét olcsón lehetett bort inni. Ennek következtében csökkent a sörfogyasztás. Egyesült a három legnagyobb kőbányai sörfőzde, vidéken pedig Pécsett, Nagykanizsán és Sopronban maradtak talpon a sörgyárak.

A II. világháború után, 1948-ban államosították a sörgyárakat, majd egyetlen cégbe, Magyar Országos Söripari Vállalat néven vonták össze őket. Ekkoriban az éves sörtermelés 3 millió hektoliter volt hazánkban, ami jóval kevesebb volt, mint a kereslet, azaz nyaranta nagyon sokan maradtak sör nélkül...

A vállalat végül 1971-ben szűnt meg, a sörgyárakból négy külön cég született, amelyek trösztbe tömörültek. Mindeközben, hogy megoldják az állandó sörhiány problémáját új sörgyárak is épületek: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bőcsön, Martfűn és Komáromban.

beer-987345_1280brewery-377019_1280

Ezzel lassan megérkezünk napjainkig: az 1990-es évek fontos változásainak egyike, hogy privatizálták a sörgyárakat, emellett pedig rengeteg kisüzemi főzde nyílt. Jelenleg a magyar piac 90%-át három vállalat birtokolja, a Molson Coors (Borsodi Sörgyár), az Asahi Breweries Europe Ltd (Dreher Sörgyár) és a Heineken (Soproni és Martfűi sörgyárak). És bár a magas jövedéki adók miatt a 90-es években nyitott kisüzemi sörfőzdék nagy része végül bezárt, napjainkban ismét a kisüzemi, kézműves sörök forradalmát éljük. A világos lager sörök mellett egyre több, különleges itallal találkozhatunk a boltokban és a kocsmákban. Ezek készítése már nem csak a kézműves főzdék kiváltsága, elég ha csak az első nagyüzemi IPA-ra, a Soproni Óvatos Duhajra gondolunk.

Az időutazásunk végén megállapíthatjuk, hogy nemcsak a hazai borokra, de a sörökre is büszkék lehetünk, a magyarországi sörfőzés előtt minden bizonnyal fényes jövő áll.

Teszteld a tudásod!

Az IPA története is megérne egy külön cikket - meg is írtuk -, ha pedig felvértezted magad sörtörténeti ismeretekkel, ideje, hogy egy játékban kamatoztasd is tudásod. A Soproni IPAkadémián az IPA-val kapcsolatos kérdésekre kell választ adnod, nyereményed pedig egy tálca Óvatos Duhaj lehet. A játékot erre a linkre kattintva találod.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hány éves korukban bírják legtovább a férfiak az ágyban
Friss kutatásban vizsgálták meg, hány percig tartanak az együttlétek különböző korosztályokban.


Nem titok, hogy a férfiaknál nagyban függ az életkortól az, hogy mennyi ideig tart nekik eljutni az orgazmusig. A szexjátékok eladásával foglalkozó Lovehoney most kiderítette, hogy különböző korosztályokban meddig bírják a férfiak az ágyban – számolt be róla a Metro.

2025-ben készített felmérésük szerint – amelyben az előjátékot nem vették bele a számításba –

a 18–24 éveseknél átlagosan 16,14 percig tartanak az együttlétek.

Az ebben a korosztályban megkérdezettek 5 százaléka azt mondta, 1-2 percig tart csak ki, de szintén 5 százalék vallotta azt, hogy minden aktusnál akár több mint egy órán keresztül is bírja.

A 25–34 éves férfiaknál az átlag 18,29 perc. Itt 21 százalék 11–15 perces átlagos időt mondott, 15% pedig 21–30 perc alatt jut el az orgazmusig.

„A kutatások azt mutatják, hogy az aktusok hossza a húszas évek végén–harmincas évek elején tetőzik, és ahogy a férfiak idősebbek lesznek, ez fokozatosan rövidül”

– mondja Sarah Mulindwa, a Lovehoney szakértője.

A 35-44 éveseknél enyhe csökkenés látszik: az átlag alig több mint egy perccel rövidül az előző évtizedhez képest. Erre a szakértő szerint az a magyarázat, hogy ebben a korban a férfiak már tapasztaltabbak, jobban kommunikálnak, ez pedig gördülékenyebbé teszi a szexet. A hátráltató tényező a stressz vagy a rendelkezésre álló idő rövidsége lehet, ezért érdemes az együttléteket akkorra időzíteni, amikor a legtöbb energia jut rá.

A 45–54 éves korosztályban nagyobb a visszaesés: az átlag 14,15 perc.

A megkérdezettek 25 százaléka 6–10 perc alatt ér a csúcsra, 18 százalék pedig 11–15 perc között jut el az orgazmusig. A szakértő elmondása szerint ennek legfőbb oka, hogy az ötvenes évekre a merevedés kevésbé kiszámíthatóvá válhat.

Az 55–64 éves férfiaknál már csak 11,3 perc az átlagos idő. Hatvan év felett már az egészségi állapot és a rendszeresen szedett gyógyszerek hatása is közrejátszhat abban, hogy nehezebb elérni az izgalmi állapotot, majd az orgazmust.

A 65 év felettiek már csupán átlagosan 8,15 percig bírják az ágyban.

A leggyakoribb tartomány a 6–10 perc (28%), a megkérdezettek 26 százaléka alig 3–5 percet mondott, 1 százalék viszont azt állította, hogy egy óránál tovább is tart eljutni a csúcsra.

A Lovehoney szakértője felhívta a figyelmet, hogy mindegyik életkorban a kommunkáció, a technika és az élvezet a legfontosabb, nem az, hogy mennyi ideig tart az együttlét.

Egy 2024-es felmérés szerint egyébként a heteroszexuális férfiak 95%-a azt mondja, hogy mindig vagy általában eljut az orgazmusig, míg a nőknél ez az arány 65%. A férfiaknál több tényező befolyásolja az orgazmusig tartó időt: számít, mennyi alkoholt iszik valaki, mikor szexelt legutóbb, és az életkor is.

„Összességében az adatok azt mutatják, hogy a nagyjából 10–15 perces szeretkezések a leggyakoribbak minden életkorban, a nagyon hosszú együttlétek pedig ritkák. De a legfontosabb tényezők a hozzáállás, a technika és a kommunikáció”

– hangsúlyozza a szakértő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tényleg nem viszik el kukát október 1-től, ha papír, vagy műanyag van benne? Mutatjuk az új szabály részleteit
Több ponton is fontos változások jönnek: nem mindegy, hogy hova dobjuk a papírt és a műanyagot, 2026 januárjától pedig a túlcsordult kukáért külön díjat kell fizetni.


Október 1-jétől módosul a kommunális hulladék gyűjtésének szabálya. A MOHU az általános szerződési feltételeiben rögzítette: „A Vegyes Gyűjtőedénybe papír-, üveg-, műanyag-, és fémhulladék nem helyezhető el kivéve, ha az

(a) folyadékot és Biológiailag Lebomló Hulladékot tartalmaz; vagy

(b) Vegyes Hulladékkal vagy más Hulladékkal összetapadt vagy összeragadt.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tiszta csomagolási karton, az újságpapír vagy a műanyag zacskó nem mehet a vegyes kukába.

De például a felvágottak csomagolópapírját vagy a tömlős sajt műanyag héját nem kell elmosni attól tartva, majd nem viszik el a kukát. És a tejfölös doboz miatt sem marad a ház előtt a teli kuka, ugyanis az ezekben lévő ételmaradék biológiailag lebomló hulladéknak számít.

A változás az „ÁSZF Közszolgáltatási résztevékenység (hatályos 2025.10.01-től)” pontban szerepel, és 2025. október 1-jétől lép életbe.

Emellett pedig vannak olyan változások, amelyek jóval súlyosabban érintik a lakosságot.

2026 januárjától ugyanis a túlcsordult kukák többlettartalmáért külön díjat kell fizetni,

és a háztartási mennyiségű sitt hulladékudvari lerakása fizetős lesz.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mennyiért ebédelhetnek a debreceni BMW-gyár dolgozói
A konyha nyitott, a pultnál lehet sorban állni, és nem kötelező helyben enni: saját étel is hozható, melegítéshez több mikró és hűtő áll a dolgozók rendelkezésére.


A Vezess.hu is ott volt a debreceni BMW-gyár megnyitóján, és útközben benézett az üzemi étkezdébe is. Megnézték, milyen fogások közül választhatnak a dolgozók, és mennyit kell fizetni értük. Fotót is közöltek, melyről kiderül, hogy több ételnél két ár látható: a látogatóknak szóló normál és a dolgozói kedvezményes.

A kiemelt fogások és áraik:

  • Budapest sertésszelet petrezselymes burgonyával: 3 450 / 1 545 forint;
  • Rántott gomba rizzsel, tartárral: 2 915 / 1 010 forint;
  • Cigánypecsenye tepsis sültburgonyával: 3 450 / 1 545 forint.

A lap megjegyzi, hogy a

normál ár nem olcsó, dolgozói kedvezménnyel viszont már az.

A konyha nyitott, az alkalmazottak és a vendégek a kiszolgálópultnál állhatnak sorba.

Nem kötelező itt ebédelni: aki szeretne, hozhat otthonról ételt. Ehhez több mikrohullámú sütő és több hűtő is rendelkezésre áll, ezeket a dolgozók szabadon használhatják.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Vencel trükkje: így lehet egész napra feltankolni a SZIN fesztiválon
Nézd meg a cikkben található TikTok videónkat, hogy mi volt Vencel megoldása a túlélésre – és igen, a Lidl-ing külön jól jött hozzá. Ha még nem vagy feketeöves fesztiválozó, érdemes megismerned Vencel trükkjeit.


Egy fesztivál reggelén a legnagyobb kihívás sokszor nem a kedvenc koncertre való bejutás, hanem az, hogy újra lendületbe kerülj. A SZIN-en a koránkelők és a későnfekvők is ugyanazzal a problémával szembesülnek:

Korgó gyomor, fáradt test és az a bizonyos „Na jó, ma hogyan fogom végigcsinálni?” - érzés.

Vencel is pontosan így indult neki a napnak, amikor történt valami – de ezt videón is megörökítette, hogy akár Ti is lemásolhassátok az ő fesztiválmentő megoldását.

NÉZD MEG A VIDEÓT ITT!

@szeretlekmagyarorszag.hu #lidlmagyarorszag #szinfesztival #magyar #szmo #szeretlekmagyarország ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

Reggeli rántottával a startvonalon

A TikTok-videóban rögtön látszik, hogy Vencel nem a színpad felé vette az irányt, hanem a Lidlnél kötött ki. És milyen jól tette!

Nem valami gyors, összecsapott harapnivalót kapott, hanem egy meleg, frissen készült rántottát, amihez a tojást a Lidl FesztMarketjében vásárolta. Ráadásul úgy készítették el neki, ahogy ő szerette volna: sok sajttal, lágyan.

Ez egy fesztiválon olyan, mintha prémium szolgáltatást kapnál. A reggeli után Vencel szemmel láthatóan visszanyerte az energiáját, és a videóban is megjegyzi, hogy így már könnyebb nekiindulni egy teljes napnak. És tényleg: aki próbált már fesztiválon reggelizni, tudja, mekkora különbség, ha nem egy horrorárú szendvics vagy egy előző napról maradt félcsomag keksz az egyetlen opció.

Bevásárlás egész napra – horrorárak nélkül

A Lidl FesztMarket nem csak a reggeli miatt volt nyerő. Vencel gyorsan feltankolt pékáruból, gyümölcsből és üdítőből, így a nap további részére is bebiztosította magát. Az árakban nem volt semmi „fesztivál-felár”, minden ugyanannyiba került, mint egy bármilyen másik Lidl üzletben. A polcokon ráadásul nem csak a klasszikus „chips és kóla” kombó található: friss zöldségek, nemzetközi készételek és még vegán opciók is várják a vásárlókat.

Szett, kupon, bónusz – így lesz a fesztivál outfited is nyerő

A fesztiválon nemcsak az számít, hogy mit eszel, hanem az is, hogyan nézel ki közben. Vencel már rutinos fesztiválozó, a Campuson már megtanulta, hogy megéri Lidl-ingben érkezni, mert így nemcsak extrává teszi a szettjét, hanem egy exkluzív Lidl Plus kupont is bezsebelhet. A kuponnal pedig Vencel desszertet is be tudott szerezni – és ki mondana nemet egy fagyira, amikor 30 fok van a Tisza-parton?

Aki pedig nem készül Lidl-ruhadarabbal, az sem marad hoppon: a helyszíni Gift Store-ban válogathat a menő merch cuccok közül. Sőt, ha valaki 2.500 Ft felett vásárol a FesztMarketben, ajándékba is választhat egy új darabot. A fotótükröknél pedig egy pillanat alatt le is lehet csekkolni, mennyire áll jól az új outfit.

Amíg a telefonod tölt, töltődj te is!

Délután, amikor már kezd erősen tűzni a nap, ki ne vágyna egy kis hűsölésre, megpihenésre a fesztiválos forgatagban?

Érdemes megkeresni a Lidl chillzónát és ott belehuppanni az egyik babzsákfotelbe – csak aztán nehogy az legyen a gondod, hogy nem is akarsz onnan felállni.

Amíg Te lazulsz, a telefonod töltődhet: itt ugyanis ingyenesen használható töltőpontokat is találsz. De ha mégis inkább aktív maradnál, akkor bepillanthatsz abba, hogy milyen lehet a Lidlnél dolgozni, akár még a cég HR-eseivel is beszélgethetsz erről. A hangulat itt teljesen olyan, mintha a fesztiválon belül lenne egy külön kis közösségi tér, ahol egyszerre lehet pihenni, játszani és persze új emberekkel találkozni.

És mi van akkor, ha valaki túl sokat vásárolt, és maradt a szatyor alján egy-két zsemle vagy gyümölcs? Jó hír, hogy a Lidl a SZIN-en is figyel a fenntarthatóságra: a megmaradt élelmiszereket nem dobják ki, hanem karitatív partnereknek ajánlják fel.

Vencel fesztiválozása végül úgy alakult, hogy nemcsak, hogy túlélte a nehezen induló napot, de a komfortra és a pénztárcabarát megoldásokra is rátalált a Lidlnél.

A cikk a Lidl támogatásával készült.


Link másolása
KÖVESS MINKET: